آسیب شناسی کتاب هنر
مسلما بیان این مشکلات که ریشه در شناخت اندک مسئولان آموزشی از مقوله هنر و اهمیت آن در نظام آمورشی است موجب می شود مسئولان و تصمیم گیران در توجه به این درس اهمیت بیشتری قائل شوند.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
البته بروز این مشکل در نظام آمورشی که پایه تعلیم و تربیتی جامعه می باشد ناشی از تاثیرات و تحولاتی است که هنر
این مشکلات به شرح ذیل می باشد:
1- فرصت کم
کم بودن زمان تدریس هنر هم برای دانش آموز و هم معلم . از طرفی این مشکل برای مدیران مدارس نیز برای برنامه ریزی کار دبیران هنر با مشکلات زیادی همراه است چرا که زمان تدریس هنر برای کلاس های دوم وسوم راهنمایی تنها یک ساعت آموزشی در طول هفته است.
و مسلما پر واضح است در این تک ساعت نه می ئوان مهارتی را آموزش داد و نه می توان به جزئی ترین اهداف این درس دست یافت.
2- کهنگی کتاب های هنر
کهنگی مفاهیم و دروس آمورشی کتاب های هنر که توام با اشکلات متعددی است که هر ساله تجدید چاپ می شود .
البته این کتاب ها در اوایل انقلاب طوری تنظیم شده بود که در پی انتقادات دبیران هنر که " ساعات در نظر گرفته شده برای این درس کافی نیست " این کتب تنها لاغرتر شد ولی محتوا و شیوه ها تغییری نکرد و جالب توجه این که به طور مثال اگر در گذشته کتاب سال سوم بیش از 170 صفحه داشت؛ و در ذیل یک تصویر نوشته شده بود که آثار صفحه 162 متعلق به فلان هنرمند است؛ این صفحه با توجه به لاغر شدن کتاب که از 170 صفخه به 80 صفحه با همان نوشته ها حفظ شده است و در کتاب 80 صفحه ای که در حال حاضر وجود دارد دانش آموز می خواند :" تذهیب های صفحات 120،136،146و 162 از خانم شعله لالمی است. .
3- درسی که دیر شروع می شود.
تکیه کتب آموزش هنر در دوره راهنمایی بر این اصل است که هنر برای دانش آموز در دوره ابتدایی 2 سال تدریس شده و این عمده ترین مشکل آموزش هنر در دوره راهنمایی است.
در اولین درس خوشنویسی سال اول دانش آموزان می خوانند: "همانطور که در درس هنر در سال چهارم و پنجم دبستان..."این مطلب متعلق به دورانی بود که در دوره ابتدایی در کلاس های چهارم و پنجم دبستان درس هنر دارای کتب هنر بود .
و این ویژگی با تحول آموزش و پرورش !؟ در سال 64 به این امر انجامید که در دوره ابتدایی هیچ کتابی نباشد.
و حال تصور کنید کتابی که (کتب آموزش هنر در دوره راهنمایی) بر این اساس طراحی شود که در 2 پایه قبل تر دانش آموز دارای کتاب هنر بوده است چقدر می تواند مشکل آفرین باشد.
هم برای دانش آموز و هم برای دبیر هنر!
دبیر هنر ناچار است بسیاری از مفاهیمی را که به دانش آموز تدریس نشده است با فرصت محدودی که در اختیار دارد تدریس کند و یا اینکه بدون در نظر گرفتن این کمبود های آموزشی هر چه را که کتاب دارد؛تدریس کند.
از طرفی دیگر با توجه به مطلب "کهنگی مفاهیم و دروس آمورشی کتاب های هنر" این مطلب هم یکی دیگر از مصادیق بارز این کهنگی های بارز کتاب است که بعد از نزدیک به 22 سال از حذف کتب هنر در دوره ابتدایی ، هنوز در کتب هنر راهنمایی فرض بر این است که در دوره ابتدایی کتب هنر وجود دارد.
4- نبود کارگاه هنر
نبود فضای مناسب برای تدریس هنر در قالب کارگاه هنر موجب شده است این درس بیشتر به صورت تئوری و نیمه عملی تدریس شود.
مسلما هدف اولیه از گنجاندن این درس مغایر وضعیت کنونی این درس می باشد.
متاسفانه این درس در حالی برای دانش آموزان ارائه می شود که برخی اوقات دانش آموز در همان محیط کلاس با بیش از 35 نفر مجبور است در نیمکت های تنگی که در اختیار دارد با مفاهیم این درس آشنا شود
مسلما شیرین ترین مباحث درس در این شرایط برای دانش آموز رنج آور تنفر آمیز است.
بر همین اساس دانش آموزان در فراگیری بین دو هنر طراحی و خوشنویسی بیشتر تمایل دارند به هنر طراحی بپردازند تا از آوردن ابزار هنر خوشنویسی که ممکن است برای خود و دوستان شان در فضای تنگ کلاس مشکل آفرین باشد پرهیز کنند.
همچنین نبود کارگاهی برای تدریس این درس مدارس را از داشتن مکانی برای آرشیو آثار هنری دانش آموزان بی بهره ساخته است و به درس هنر به عنوان یک ماده درسی تک ساعته تئوری در آموزشگاه ها نگریسته می شود و به قدرت های ذاتی این درس و این هدیه بزرگ الهی در میان بشریت که به وسیله آن می توان روحیه نشاط و شادابی و بهتر نگریستن را در پدیده ها و آفرینش پروردگار دست یافت را نادیده گرفت.
کهنه بودن مطالب هنری،جذابیت نداشتن مطالب برای دانش آموز، عدم برخورداری از امکانات نمایشگاهی آثار هنری در مدارس ، عدم توجه مسئولان برای تشویق دبیران هنر به خاطر کم اهمیت جلوه نمودن این درس ، استفاده از دبیران غیر تخصصی در اکثر آموزشگاه های روستایی وجود مشکلات چاپی فاحش در کتاب و نداشتن ترتیب منطقی برای عنوان مباحث از موارد دیگری است که کار کردن با این کتاب برای دبیران هنر با توجه به پیشرفت آموزش های غیر رسمی مشکل است.
امید است؛ مسئولان با شناخت منطقی و اصولی از مقوله هنر در سال های آتی بتوانند مشکلات این درس را که یکی از پایه ای ترین مسائل در زندگی تک تک افراد جامعه است از میان برداشته و شرایطی را فراهم کنند که با نگرش صحیح به این درس و قابلیت های آن، نظام آموزشی نوین را رقم زنند.
مطالب مشابه :
کتاب درسی "کارگاه چاپ دستی 1"
دانلود کتاب "کارگاه چاپ دستی 1" از سایت دفتر تالیف کتاب های درسی بخش اول جزوه "درباره چاپ دستی"
منابع سوالات کنکور 92
بر اين اساس، بخشي از سوالهاي تخصصي گروه آزمايشي هنر از کتاب کارگاه هنر 1 هنر در تاريخ 1
منابع اصلی و تکمیلی در کنکور هنر
بخشي از سؤالهاي تخصصي گروه آزمايشي هنر از کتابهاي: کارگاه هنر 1 کارگاه هنر 2 (کد 1/594)
منابع کنکور هنر92
مجموعه کتابهاي «مشق هنر کارگاه هنر (2): سال چهارم هنر (چاپ 1391) آموزش خلاقيت تصويري (هيأت
منابع کنکور هنر92
مجموعه کتابهاي «مشق هنر رشتههاي نقاشي و هنر (چاپ 1390) کارگاه هنر (1): سال چهارم هنر (چاپ 1391)
طرح درس کارگاه گرافیک
هنر (فنی حرفه ودر نهایت درس کارگاه گرافیک شامل 20 از کتاب. راهنمای هنر آموز براساس
فراخوان بهترین طرح درس های کتاب فرهنگ و هنر
کارگاه 1 « هم اندیشی و روش های موضوع طرح درس ها باید در ارتباط با درس های کتاب فرهنگ و هنر
آسیب شناسی کتاب هنر
بر این اساس طراحی شود که در 2 پایه قبل تر دانش آموز دارای کتاب هنر 4- نبود کارگاه هنر.
منابع كنكور هنر
1- کارگاه هنر 2 ایران 7- آشنایی با رشته های مختلف هنری 8- انسان ؛ فضا ؛ طراحی و کتاب
برچسب :
کتاب کارگاه هنر 1