وجه تسمیه کوه های ایران : سیالان

 

23 - سیالان 

کوه و چکاد سیالان که در جنوب شهر تنکابن قرار دارد و از منفک شدن کوه های منطقه تخت سلیمان توسط دره سه هزار تا منتهی الیهه رشته کوه البرز بلندترین چکاد با ارتفاع 4250 متر به حساب میاید یکی از پر مخاطب ترین کوهها جهت صعود در شهرهای دور ونزدیک به خود است.از زیبایی های اطراف این کوه و چکاد تفاوت اقلیمی است که توسط رشته کوه البرز در دوسوی شمال و جنوب ان به وجود آمده.در دامنه های جنوبی هوای خشک کوهستانی حکم فرماست گر چه در فصل بهار سبزی چشم نواز منطقه هر طبیعت دوستی را به ستایش حالق وامیدارد اما در میانه های تابستان گرمای خشک وسوزان و بی آبی در طول مسیر آزار دهنده است.اما در همین هنگام در دامنه های شمالی این رشته کوه همچنان شاهد سرسبزی ، طراوت ، پر آبی رودها و چشمه ساران خواهید بود...یخچال های دایمی کوه سیالان و کندیگان که سرچشمه سیالان رود (رود دریاسر) هستند و دشتها و دامنه های سرسبز که تا بارش اولین برف پاییزه چراگاه گوسفندان دامداران روستای "هنیز" هستند که در چادرهایشان در منطقه ی "وینه ی" حضور دارند.

از وینه ی رو به سوی شمال دره زیبای "نیاردره" در سمت غرب چشم نوازی میکند و مسیر مالرویی که در دامنه های  کوه "خان بن یا خانه بن" تا "منطقه "راه گردن" و سپس جنگل و دره "هرتنگ" امتداد دارد.و وارد دشت زیبا و بی نظیر "دریاسر" می گردد.و این تنوع اقلیمی که کمتر کسی (به غیر از کوه نوردان خوش ذوق) آن را تجربه نکرده می تواند یکی از کم نظیر ترین مناطق کوه پیمایی در منطقه باشد...

اما نام سیالان ، که کوهی قابل احترام برای مردم منطقه است ریشه در چه دارد؟

سیالان میتواند بر گرفته از دو واژه ی "سیاه" و "لانه" باشد. مردم منطقه در پاره ای اوقات "عقاب" را سیاه می نامند و اعتقاد دارند که سیالان آشیانه و لانه عقاب است ( در فرهنگ پارسی و همچنین رفتارشناسی پرندگان این پرنده با شکوه معمولا در بلندترین نقطه زیستگاه خود آشیان میگزنید) اما ، شاید به دلیل تردد بیش از حد و حساسیت این پرنده گان ، دیگر در این کوه ماوا ندارند.

اما نقطه نظر دوم میتواند بر اساس رنگ سیاه این کوه و چکاد سیالان باشد.در قسمت نهایی این چکاد رنگ سنگ های آن سیاه بوده و این نام میتواند به معنی "جای سیاه" باشد.

اما از نظر جغرافیایی این وجه تسمیه میتواند درست باشد :

"سه یالان" : چکاد سیالان در مرتفع ترین نقطه خود مرکز برخورد سه خط الراس میباشد.

1: خط الراسی که از سمت شمال وشمال شرق از "راه گردن" شروع می شود و در امتداد آن چکادهای"خان بن" ، "خِرسِ چَر" به چکاد "سیالان کوچک"(4150 متر) و در انتها به چکاد سیالان منتهی میگردد.

2: خط الراس غربی که از سوی چکاد "خَشِچال" و در امتداد آن به چکاد " اِجَر " ، " گیجیکین " و" کندیگان "  پس از عبور از گردنه الموت به چکاد "سیالان " منتهی می گردد.

3: خط الراس شرقی ، که از سوی چکاد "بلس کوه یا لشم" (منطقه بلس کوه پناهگاه حیات وحش بوده و از تنوع زیست محیطی و جانوری بالایی برخوردار است) به چکاد ""گاو کول"  و در نهایت به "سیالان " ختم میگردد.

حال با توجه به تمامی نقطه نظرات هر کدام از این سه وجه تسمیه میتواند برای این چکاد درست باشد.

اهورا ستوده


مطالب مشابه :


وجه تسمیه رشته کوه البرز و زاگرس

وجه تسمیه رشته کوه البرز و زاگرس. رشته کوه البرز. در صفحه 2722 هز جلد دوم لغت نامه دهخدا آمده




وجه تسمیه دو رشته کوه البرز و زاگرس

صحرای ایزدخواست - وجه تسمیه دو رشته کوه البرز و زاگرس - علمی فرهنگی اجتماعی آموزشی - صحرای




وجه تسمیه ساوجبلاغ

فرهنگستان استان البرز - وجه تسمیه ساوجبلاغ - مکانی جهت تبادل اطلاعات، خبرهای فرهنگی در




وجه تسمیه استان مازندران

وجه تسمیه استان در اواخر هزاره سوم ق.م .ایرانیها به سواحل جنوبی خزر وشمال کوههای البرز




روستا شناسی (1)

وجه تسمیه : این روستا بیشتر تعداد آبشار و درختان کهنسال استان البرز را در خود جای داده است.




وجه تسمیه کوه های ایران : سیالان

ماگما - وجه تسمیه کوه های ایران : سیالان - Climb now work later




وجه تسمیه رشته کوه البرز و زاگرس

گروه جغرافیا مجتمع دکتر شریعتی منطقه 4 - وجه تسمیه رشته کوه البرز و زاگرس - موضوعات جغرافیایی




وجه تسمیه شهر ملارد

گروه آموزشي جغرافياي شهرستان ملارد - وجه تسمیه شهر ملارد - اخبار ومطالب جغرافيايي - گروه




برچسب :