ولیمه و رسم ماه عسل در دشتی
نگاهی به مراسم آداب ازدواج در دشتی
و عروسي ز صفا گفت شبي با داماد نام اين مه چه كسي ماه عسل بنهاده است؟
گفت داماد به لبخند جوابش كاين ماه مـاه غسـل است ولـي نقطة آن افتاده است!
یکی ازآرزوهای هرپدرومادرآن است که زنده باشندومراسم عروسی فرزندان خودراببینند.این مراسم دراسلام نیزوجود داردوبه عنوان ولیمه زفاف آمده است.
متاسفانه مدتی است که در شهرستان دشتی رسمی بعنوان ماه عسل بوجود آمده و خیلی ها نیز از آن استقبال می کنند.
در كشور بابل در چهار هزار سال پیش رسمی وجود داشته است كه بر اساس آن یك ماه پس از مراسم عروسی ، پدر عروس برای دامادش یك نوع نوشیدنی شیرین كه از عسل درست شده بود تهیه می كرده ، آنها این ماه را ماه عسل می گفتند . امروزه این اصطلاح را برای ماه نخست ازدواج بكار میبرند.
در شهرهای بزرگ و تاآنجایی که ما می دانیم و دیده ایم خانواده عروس و داماد مراسم عروسی را با حضور اقوام،نزدیکان و همسایگان انجام می دهند و همان شب و یا صبح عروس و داماد جهت اینکه عروسی و زندگی خود را با آرامش کامل و دور از استرس شروع نمایند به محیطی ارام و بدور از استرس می روند.خیلی شهر مشهد یا قم،بعضی شمال و بعضی نیز شهرهای زیبا را انتخاب می کنند.و بعد از چند روز اقامت در آن شهر یا محل به محل زندگی خود بر می گردند.
در دشتی بزرگ ،قبلاً سه روز قبل از شب عروسی در منزل داماد شادی و رقص و پایکوبی برگزار می شد و روز عروسی نیز با کشتن گوسفند و بزغاله و تهیه شام عروسی به مردم ولیمه می دادند.که متاسفانه هم اکنون این رسم زیبا نیز مانند بعضی رسوم دیگر رو به کم رنگ شدن و در نهایت فراموشی می باشد.
متاسفانه مدتی است که جوانان دشتی به بهانه سنگینی مخارج عروسی، با انجام مراسم عقد در آنهم در محضر چند ماه بعد بدون سروصدا به شیراز با یک شهر زیارتی رفته و دویا سه روز بعد بر می گردند.
پیامبراسلام می فرمایند:
«این ازدواج (ها)راآشکارانجام دهیدوآنهارا درمساجدبرگزارکنید.»
درسنّت اسلامی ولیمه درپنج موردتوصیه شده است:درعروسی،درولادت فرزند،دربرگشت ازمکه ی معظّمه که سفرآن به خاطرانجام مراسم حج بیت الله الحرام انجام گرفته باشد،درخریدخانه برای سکونت ودرمراسم ختنه فرزند.
براین اساس درازدواج اسلامی ولیمه دادن امری مستحب می باشدآن هم به شرطی که طرفین امکان مادی داشته باشند.پیامبراسلام(ص)دادن ولیمه رادرازدواج ازسنن انبیا ذکرکرده وخوددرازدواج خویش آن را مراعات وگروهی رااطعام می نمود.درمورد ولیمه توصیه شده درآن همه گروهها وبه خصوص فقیران دعوت باشد،بدین سان ولیمه ای که درآن فقیران نیستند،نهی شده است.ونیزسفارش شده که ولیمه رادرروزوهنگام ظهربدهند.درروایات اسلامی حتی ازدفعات ولیمه نیزبحث شده است.
آثاروفایده های ولیمه عروسی
ولیمه درحقیقت نوعی مشارکت اقوام وآشنایان درامرازدواج دوجوان است،ودارای آثاروفوایدی است که برخی ازآنان عبارتنداز:
1-آگاهی وشهادت مردم درامرازدواج زوجین،که خوددرشهرت نسل به طهارت وپاکی،فوق العاده مؤثراست.
2-پذیرفتن زوجین درورود به جامعه اسلامی وقبول آنهابه عنوان اعضای فعّال واساسی،جامعه.
3-شرکت دریک مجلس شادمانی دسته جمعی مشروع که بسیارنشاط انگیزاست.
4-دراین مراسم آشنایان ونزدیکان رانیزدعوت می کنندکه باشرکت درآن،خودرادرحل مشکلات خانواده جدید،درحال وآینده شریک وسهیم بدانند،وباتوجه به این که تشکیل زندگی مشترک به هرحال مشکلاتی دارد،سهیم شدن آنان درحل آن هابسیارمفیدوباارزش خواهدبود.
5-تشویق دیگرجوانان به امرمقدّس ازدواج وتشکیل خانواده.
6- حل ورفع بعضی ناراحتی ها،برخوردها،اختلافات کم وبیش ریشه دارکه معمولاًدربعضی خانواده هاپدیدمی آیدوشرکت فعّالانه ی آن هادراین مراسم،ریشه ی این گونه ناراحتی هارامی خشکاند.
7-دعای خیرهمه،خصوصاًمحرومین وفقرارابدرقه راه دوزوج جوان وتداوم پیوندمبارکشان می گرداند.
8-بلاهاوگرفتاری هارااززندگی دوزوج جوان رفع ودورمی گرداند.
9- و چیزی که قبلاً نبوده ولی خوشبختانه حالا پررنگ شده دادن کادو به عروس و داماد می باشد که کمک بزرگی به آنها می باشد.
آفت ومشکلات ولیمه عروسی
قبلاًگفته شدکه یکی ازسنّت های نیکووپسندیده ی اسلامی که برآن سفارش وتأکیدشده است،ولیمه دادن واطعام دیگران است ،وفایده های آن نیز بیان شد.ولیمه امری مستحب می باشدواگرچنانچه برای کسی چنین امری مقدورنبودوخواست که باقرض وسختی آن راتهیه نماید،دیگر،استحباب ازآن برداشته می شود.
امّامتأسّفانه امروزه ولیمه دادن ها که اصولاًبه صورت جشن برگزارمی گردد،نه تنهااطعام به فقراومساکین نیست،بلکه کسانی مورددعوت قرارمی گیرندکه غالباًافرادی متموّل ومتمکّن هستندونیازی به این غذاها ندارندواگرفقیری هم باشد،شایدبه صورت ناچاری وچون فامیل بوده به مراسم ولیمه فراخوانده شده است.دراین باره پیامبراسلام می فرمایند:
«بدولیمه ای است ولیمه ی عروسی،درآن ثروتمندان رااطعام می کنندوازمستمندان جلوگیری می نمایند.»
ولی مشکل اززمانی شروع می شود که این مراسم مفیدوباارزش وشادی آفرین،باتجمّل پرستی،انواع هواوهوسها،ولخرجی ها،بی بندوباریها،اسراف وتبذیرها،وانواع واقسام گناهان آلوده شودکه نتیجه ای کاملاًمعکوس خواهدداد.جشن ولیمه درخانواده های تجمّل گرا،نه تنهامصیبتی برای پدرومادرعروس وداماداست،بلکه شبی پرزحمت برای تمام دعوت شدگان است،چه این که روزیاشب مسابقه ی تجمّل وخودآرایی،وبه رخ کشیدن لباس های گرانقیمت وجواهرات رنگارنگ است.بسیاری اززنان،ازهفته هاوماه هاقبل،خودرابرای نمایش ثروت دراین مراسم آماده می کنندولباس های مدل جدیدوجواهرات مختلف بااشکال گوناگون سفارش می دهند.وازآنجاکه درمیدان مسابقه،هرکس تلاش می کندازرقباعقب نیفتد،بایدهرکدام هزینه ی زیادوطاقت فرسایی رامتحمّل شوند،چه بساهمین مسایل باعث اختلافاتی میان آنهاوشوهرانشان گرددونق زدنهاشروع شودکه چرادراین زمینه ولخرجی لازم رانکرده اند،تا از رقیبان عقب نمانند،وآبریشان درمیان جمع نرود!
قطعاًچنین محیطی که پرازگناه ومعصیت است،واصلاًیادخداوپاکی وتقوادرآن مجلس نیست وفقط هزینه های کمرشکن،همراه باانواع آلودگیهاومفاسدی که خدارابه خشم می آورد،خوشبختی ودزوج معناومفهومی ندارد،واثرات شوم خودرا خواهد بخشید وآثارسوء آن درروح دو زوج جوان تاسالیان دراز باقی می ماندوچنین ازدواجی قرین سعادت وخوشبختی نخواهدبود.
موارددیگری که اساساًدراین گونه ولیمه دادن هاوجشن های عروسی پیدامی شود،ازجمله اختلاط زن ومردیالااقل برخوردمداوم بین نامحرم به عنوان گرفتن ودادن شیرینی وچای وامثال آن نیزگناهی بزرگ وناشی ازضعف حیاوعفت درزنان ودختران وبی غیرتی درمردان وپسران است وننگی آشکاربرمسلمانان وجامعه ی اسلامی،وفرقی نمی کندکه این گونه مراسم درتالاروسالن های عمومی باشدویادرخانه واماکن خصوصی برگزارگردد.
متاسفانه در این شرایط به گونه ای شده است که شب عروسی خانواده داماد با آوردن گروه ارکستر به شادی پرداخته و تا ساعت دوزاده شب به رقص و طرب می پردازند و نه تنها با اختلاط زن و مرد جهت رقص موجب گناه می شوند و(البته فرصت خوبی برای جوانان فراهم میشه تا شماره ها ردو بدل نمایند و ازدواج های آینده پایه ریزی شود!!)بلکه با سرو صدای بوجود آمده موجب اذیت و آزار همسایگان نیز می شوند.
مطالب مشابه :
اداب و رسوم عروسی در دشتی
اداب و رسوم عروسی در 6 در دشتی وبخصوص خورموج مراسم شاد ودوت یعنی بزن وبکوب ورقص هفت
عروسی سیرافی ها/تصاویر
آساک دشتی - عروسی سیرافی ها/تصاویر دوشنبه 11اسفندماه از شهدای گمنام در خورموج استقبال می
سرودهای عروسی: هرچی دارم سی تو دارم تو عزیز خونمی
محله آذرآباد خورموج. سروده های عروسی که در واقع تک بیت های است که در مراسم فرخنده عروسی
دی عروس هم دی عروسهای قدیم
عروسی در منزل داماد برگزار و چنانچه کمبود جا احساس می شد مراسم وصف دانشگاه آزاد خورموج
اجرا در عروسی مذهبی
اجرا در عروسی مذهبی. در تاریخ ۲۴/۱۲/۱۳۹۰ گروه تواشیح مشکات در یک گروه تواشیح آل یس خورموج.
ولیمه و رسم ماه عسل در دشتی
در دشتی بزرگ ،قبلاً سه روز قبل از شب عروسی در منزل داماد شادی و رقص و پایکوبی برگزار می شد و
موسيقی و رقص
شکل ديگری از موسيقی محلی بوشهر است که در عزا و عروسی اجراء می شوند.اما اجراء این موسيقی
برچسب :
عروسی در خورموج