26 آبان؛ سالروز شکست حصر سوسنگرد

 

قصه سه روزی که اهالی سوسنگرد جانانه ایستادند

 

اوایل جنگ بود، مردم هنوز زیاد به صدای تانک و توپ عادت نکرده بودند. تازه حدوددو ماه بود که جنگ شروع شده بود و همان وقت بود که قرعه آوارگی به نام اهالیسوسنگرد افتاد. شهر باید ویران می‌شد و مردمانش خانه را ترک می‌کردند.

ولی در فکر مردم این جمله‌ها تکرار می‌شد: مگر اجازه می‌دهیم این خواسته دشمن بهآسانی محقق شود؟ دل‌هایمان را چه کنیم؟ با عشق‌مان به خاک خود چه کنیم؟ می‌مانیم! یا کشته می‌شویم یا خاک‌مان را پس می‌گیریم.

شلیک توپ و خمپاره روی سر شهر ادامه داشت و بر سر مردم می‌ریخت! ولی مردم بهبهانه‌های گوناگون و با هدف کمک به رزمندگان حاضر به ترک شهر نمی‌شدند... بایددستوری داده می‌شد، باید مردم را مجبور می‌کردند که شهر را ترک کنند، وگرنه هم دستو پای رزمندگان را می‌گیرند و هم خودشان شهید می‌شوند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه خوزستان، آبان ماه 1359تنها یک ماه از شروع جنگ گذشته بود که رژیم بعث طبق اطلاعات و محاسبات خود سوسنگردرا منطقه‌ای استراتژیک به شمار ‌آورد که با تصرف و استقرار در آن می‌تواند برشهرهای اطراف تسلط یابد و به اهواز که مرکز خوزستان است، نزدیک شود، زیرا این شهرتنها 50 کیلومتر با اهواز فاصله دارد و صدام با گرفتن آن به خیال خام خود هفت روزبعد اهواز را هم گرفته و در یکی از میدان‌های اهواز سخنرانی خواهد کرد؛ تنهامی‌ماند دعوت از خبرنگاران و اصحاب رسانه دنیا که می‌خواست از یک روز قبل آنها راخبر کند!

رژیم بعث عراق تمام هدف و تلاش خود را برای گرفتن سوسنگرد به خرج می‌دهد. همهنیروها و تجهیزات را به کار می‌گیرد. اطلاعات کافی، جامع و دقیقی از موقعیت شهر وروستاهای اطراف دارد، می‌داند که این‌جا تعداد رزمندگان هنوز زیاد نیست وتجهیزات‌شان نیز اندک است. مردم را نیز به خیال خود پیش از این با حقه‌هایی از قبیلرهایی عرب‌ها از دست ایران و دست یافتن به زندگی آسوده فریفته است. خود را برندهقطعی این مبارزه می‌پندارد و با اقتدار و غرور وارد می‌شود. هر کسی را که مقاومتکند از بین می‌برد، تنها برای به چنگ آوردن این گوشه از سرزمین ایران.

عراقی‌ها پیش از 23 آبان دو بار سوسنگرد را محاصره کرده بودند ولی موفق به تصرفآن نشدند. بار سوم عراق از چهار سو به سوسنگرد کوچک و مظلوم لشکرکشی می‌کند که اینبار مردم به اجبار رزمندگان و فرماندهان جنگ، شهر را ترک می‌کنند؛ ولی نه همه آنها. در همه شهر تنها 300 نفر باقی مانده بود که بسیاری از آنها از وجود همدیگر اطلاعینداشتند. رزمندگان در مسجد جامع بودند و اهالی در خانه‌های خود زیر شلیک‌های هواییو زمینی. مسجد جامع، پناه رزمندگان بود، از دشمن به خانه خدا پناه برده بودند زیراواقعا دیگر جایی غیر از آنجا نداشتند.

سوسنگرد شده بود کوره‌ی آتش. روزها فقط دود از شهر بلند می‌شد و شب‌ها در سکوت ونور آتش می‌گذشت.

هیچ جنبده‌ای در شهر تکان نمی‌خورد و مجروحان جنگی در جای خود درد می‌کشیدند. نهبیمارستانی برای درمان بود و نه پرستاری برای مراقبت؛ بیمارستان با تخلیه شهر تخلیهشد و بیماران به اهواز منتقل شدند. رزمندگان آرام و با خوف، سینه‌خیز تا خانه‌هایاطراف می‌روند، ملافه تمیز می‌آورند و مجروحان را پانسمان می‌کنند، امید دارند ومی‌دانند وضعیت به این منوال نمی‌ماند. حتما کمک خواهد رسید. در قلب تک تک آنهاغیرت و شهامتی وجود داشت که ارتش بعث با آن بیگانه بود و همه این حرکات و مقاومت‌هابرایش غیرقابل درک بود.

ارتش عراق برای تصرف شهر از یک سو به تپه‌های الله‌اکبر هجوم آورده بود، اینتپه‌ها حدود پنج کیلومتر با سوسنگرد فاصله داشت و مشرف به شهر بود. گروه شناساییرزمندگان ایرانی تشخیص دادند که پیش از صبح باید مسیر آنها را مین‌گذاری کرد و برایاین کار شبانه هشت نفر از گروه شناسایی داوطلب شدند.

فرحان شیخ‌الکوت یکی از این دلاوران بود. مردی درشت‌اندام و از اهالی سوسنگرد کهسه دختر داشت که دوتای آنها معلول بودند. کارش خرید و فروش احشام بود و با شروع جنگبه رزمندگان ملحق شد.

شبانه هر یک از رزمندگان 2 مین به دست می‌گیرند و به سمت تپه‌های الله‌اکبر حرکتمی‌کنند. مسیر آنها هم سیم خاردار کشیده شده و هم آبگیر بر سر راه‌شان است. درسرمای شب‌های اواخر آبان ماه مجبورند لباس‌های خود را از تن درآورند تا با حرکت درآب صدایی ایجاد نشود. شش نفر جلو حرکت می‌کنند و دو نفر دیگر در پشت سر آنها هستندکه ناصر ربیعه یکی از آنها بود. او اکنون جانباز است و هنوز ساکن سوسنگرد است. همهراه می‌افتند ولی غافل از این‌که عراقی‌ها پیش از این آنها را می‌پاییدند. دشمن پیشاز این در این مسیر تله مین ضدتانک گذاشته بود. مین‌ها با هر قدم رزمندگان ایرانیمنفجر می‌شود...

ناصر ربیعه می‌گوید: "دیگر تشخیص دست این رزمنده از پای آن یکی امکان نداشت وتن‌های مظلوم بچه‌ها سوخته و تکه‌تکه شده بود. چهار نفر از هشت نفر در دم شهید شدندو فرحان و یکی دیگر از رزمندگان به شدت زخمی شدند که امکان رساندن آنها بهبیمارستان اندک بود.

هر دو به بیمارستان ابوذر اهواز منتقل شدند ولی فرحان تا به بیمارستان رسید شهیدشد. او تا آخرین لحظه اسم دخترانش را تکرار می‌کرد و با آنها حرف می‌زد. رزمندهزخمی دیگر هم از شدت جراحات شهید شد."

ارتش عراق از مردم سوسنگرد انتظار داشت از او حمایت کنند و وقتی مقاومت مردم رامی‌دید عصبانی می‌شد و بیشتر آنها را زیر شلیک و توپ قرار می‌داد. عراقی‌ها به دلیلهمین مقاومت و کینه‌ای که از مردم سوسنگرد به دل گرفتتند، "شهید سبحانی" را به آتشکشیدند تا عبرتی برای همشهریانش شود. این سرباز که در زمان مرخصی خدمت به سرمی‌برد، وقتی شنید دشمن به خاک کشورمان تجاوز کرده است به همراه تعدادی از اقوامشوارد صحنه دفاع شد و پس از خلق حماسه‌های زیاد شهید شد و امروز "سرباز نمونه ملی" کشور است.

سوسنگرد از 23 آبان تا 25 آبان زیر آتش عراقی‌ها رنج کشید. 25 آبان آتش و خونشهر را گرفته بود و اندوه و درد در کوچه‌ها بیداد می‌کرد. ولی سوسنگرد بیش از سهروز در حصر نماند و امید رزمندگان گیرافتاده در شهر ناامید نشد.

شامگاه 25 آبان‌ماه عملیات شکست حصر سوسنگرد آغاز می‌شود و روز بعد شهر از لوثوجود دشمنان پاکسازی می‌شود. پیروزی غیرمنتظره لذت بسیاری دارد و هیجانی غیرقابلوصف. اهالی با یزله و هوسه وارد شهر می‌شوند و خاک خود را باز می‌گیرند.

سوسنگرد پس از آن "شهر عاشقان شهادت" نام‌گذاری شد. حماسه مقاومت و شکست حصرسوسنگرد هیچ‌گاه از ذهن مردمانش پاک نمی‌شود. آخر خاک وطن چیزی نیست که بتوان بهسادگی از آن گذشت و بی‌خیال آن شد.

 

 


مطالب مشابه :


دانشگاه پیام نور سوسنگرد

دایی علیرضا - دانشگاه پیام نور سوسنگرد - عمومی - علمی 9163212789 (ساعت 22-23) - فیسبوک https://www.facebook.com/alireza.ameri.54.




برنامه کلاسی دانشگاه پیام نور سوسنگرد نیمسال دوم 93-94

ای تی و كامپيوتر/IT & computer - برنامه کلاسی دانشگاه پیام نور سوسنگرد نیمسال دوم 93-94 - سایت تخصصی ای تی و کامپیوتر در حمیدیه - ای تی و كامپيوتر/IT & computer.




۱۶‬دانشگاه پيام نور در دوسال گذشته در خوزستان ايجاد شده است

دكتر " فرشاد ابراهيم پور" پنجشنبه در آيين آغاز سال تحصيلي جديد دانشگاه پيام نور سوسنگرد مركز دشت آزادگان و در جمع دانشجويان تازه وارد اين دانشگاه افزود: هم اكنون تعداد واحدهاي دانشگاه پيام نور در خوزستان به ‪ ۳۱‬واحد رسيده است.




جزوه درسی کارگاه کامپیوتر-دانشگاه پیام نور مرکز سوسنگرد

Ali Raeeyat's Homepage - جزوه درسی کارگاه کامپیوتر-دانشگاه پیام نور مرکز سوسنگرد - اخبار مربوط به کلاسها، تمرینها و اعلام نمرات.




آدرس مراکز جدید

آدرس سایت برنامه کلاسی مراکز جدیدی که از نورچین استفاده می کنند به شرح زیر می باشد. دانشگاه پیام نور باغ ملک http://bmpnu.noorchin.ir. دانشگاه پیام نور سوسنگرد http://susangerdpnu.noorchin.ir. دانشگاه پیام نور کبودراهنگ ...




26 آبان؛ سالروز شکست حصر سوسنگرد

قصه سه روزی که اهالی سوسنگرد جانانه ایستادند. اوایل جنگ بود، مردم هنوز زیاد به صدای تانک و توپ عادت نکرده بودند. تازه حدود دو ماه بود که جنگ شروع شده بود و همان وقت بود که قرعه آوارگی به نام اهالی سوسنگرد افتاد. شهر باید ویران می‌شد و مردمانش خانه را ...




برنامه کلاسی نیم سال دوم 89-88(رشته علوم کشاورزی و مدیریت و آبادانی روستاها)

سه شنبه (14-12 ). نام درس : آزمایشگاه گیاه شناسی عمومی. نام استاد : مهندس سید فرج موسوی. محل تشکیل کلاس : دانشگاه پیام نور سوسنگرد. ** تاریخ تشکیل اولین جلسه : 24/1/89. ☺☺. چهارشنبه ( 13-11 ). نام درس : مرتعداری. نام استاد ...




برچسب :