واحد کار در دوره ی پیش دبستانی و چگونگی اجرای آن

 

واحد كار (فعاليت)و واحدپروژه وچگونگي اجراي آن

واحد آموزش در پيش‌دبستاني ، فعاليت است. فعاليت برخلاف درس ،كه به واحد تدريس در دبستان و بالاتر ، اطلاق مي‌شود ، نياز به آغاز ، ادامه و پايان رسمي ندارد. در حقيقت فعاليت‌ها به شكل باز اجرا شده ، به يك نتيجة قالبي نمي‌رسند. ولي ممكن است مدت‌ها بعد بار ديگر آغاز شوند. اين فعاليت‌ها به طور كامل در اختيار معلم نيست بلكه او طرح آنها را ريخته ، مواد آن را در اختيار كودكان قرار داده ، براي آن مدت زماني را تعيين مي‌كند و حتي جهت آن را مشخص مي‌كند ، اما اجراي بازي و تعيين محتواي آن و تحليل نهايي بر عهدة كودكان است.

هر فعاليت يك واحد شمرده مي‌شود. اغلب هر فعاليت ، از مجموعه فعاليت‌هاي مرتبط تشكيل مي‌گردد. كودك در يك روز مدرسه ، به ساختمان‌سازي با مكعب ، موزيك و نقل قصه‌ كه همه به يك موضوع واحد مربوط مي‌شوند ، سرگرم است ، و از روزي تا روز ديگر با چند كار پياپي سرو كار دارد كه فعاليت هر روز شكل تكامل يافتة كار روز قبل است. مجموعة اين فعاليت‌ها و برنامه‌ها بايد طوري طراحي شوند تا ، مفاهيم و انديشه‌هاي پايه به طور متناوب تكرار شوند ، به اين هدف كه اين مفاهيم كه ارزش اساسي و بنيادي در تشكيل مفاهيم بعدي دارند ، تحكيم و تعميق گردند. 1

روش واحد شامل يك رشته فعاليت است كه در اطراف يك دسته مفاهيم كلي دور مي‌زند و به منظور رسيدن به يك هدف كلي در نظر گرفته مي‌شود. تمام مطالب ، در قالب يك مسأله و مشكل طرح مي‌شود و اطلاعات و مهارت‌هاي گوناگون از ابعاد مختلف براي حل آن گردآوري مي‌شوند و هدف تمام آنها مركزي است كه مسأله از آن ناشي مي‌شود. تمام موارد در مجموع برنامة واحدي را تشكيل مي‌دهند. به عبارت ديگر روش واحد در نتيجة تمركز توجه و فعاليت روي يك سلسله مسائل پيوسته و استفاده از ارتباط آنها با مسائل ديگر (بدون تفكيك تضعي و رسمي رشته‌اي) به وجود مي‌آيد.

اين توجه گاهي به موضوع مورد مطالعه است كه آن را واحد موضوع مي‌نامند. مانند زندگي در دوران صفويه{يامعرفي علائم راهنمايي نصب شده درخيابان ها وآشنايي با انواع گل‌ها و فوايد آن ها} كه ممكن است چند بخش از يك رشته يا چند رشته با هم تركيب شوند. از جمله : جنبه‌هاي سياسي ، اقتصادي ، اجتماعي ، فرهنگي و  …

چنانچه اين توجه ، به رغبت‌ها و تجارب قبلي شاگرد و گسترش آن باشد ، آن را واحد تجربي مي‌نامند. گاهي نيز توجه اصلي ، به فعاليت شاگرد و انگيزة دروني او و نتيجه‌گيري از فعاليت او معطوف است ، در اين صورت آن را «واحد پروژه» مي‌نامند.

هرواحد ويژگي هايي دارد كه آن رااز ساير مفاهيم وواژه ها متمايز مي كند كه عبارتند از :

ويژگي‌هاي واحدها :

هر واحد بايد :

- هدف يا اهداف مشخص ، مفيد و مشابه با وضع زندگي واقعي كودك داشته باشد و استفاده از منابع و وسايل با زندگي واقعي تطبيق نمايد.

- تمام فعاليت‌هايش مربوط به يك مسأله و موضوع باشد.

- سعي شود از تجارب مستقيم و عيني استفاده شود.

- آغاز و پايان مشخصي داشته باشد و در اجرا ، با توجه به شرايط و ا مكانات ، انعطاف‌پذير باشد.

- جامعيت داشته باشد.                                                                                                      

- شاگرد را محور فعاليت قرار داده و فرصت‌هايي براي طراحي و فعاليت وي در نظر گيرد.

- وسيلة درك كامل و تسلط به موضوع و مسأله شود.

- به شاگردان فرصت‌هايي براي قضاوت ، انتخاب و سنجش بدهد.

- منتج به واحدهاي ديگري شود كه به وسيلة آن بتوان پيوستگي برنامه را حفظ كرد.

مراحل اجرا و طراحي واحد :

امور لازم براي تهيه و طرح يك واحد آموزشي ، بايد به طور منظم و به نحوي كه نمايندة يك فكر منطقي باشد ، به صورت چند مرحلة سلسله‌وار تنظيم شود. به طور كلي مراحل تهيه و طراحي يك واحد به صورت زير است :

1- بررسي و تشخيص نيازها شامل:  

     -مشخص كردن هدف كلي

     -تعيين عنوان كلي واحد

2- تشخيص و نوشتن اهداف رفتاري. (به منبع مربوط به روش‌ها و فنون تدريس مراجعه شود)

3 – انتخاب و سازمان دهي محتوا شامل:

-انتخاب عناوين و موضوعات

-انتخاب مفاهيم اساسي

-انتخاب منابع

-سازمان‌دهي محتوا

4- انتخاب و سازمان‌دهي تجارب يادگيري. (توضيحات تكميلي در ادامه خواهد آمد.)

5- ارزشيابي واحد

6- اصلاح و تداوم واحد 2

انتخاب و سازمان‌دهي تجارب يادگيري :

اصولاً يادگيري ضمن تجاربي كه يادگيرنده بدست مي‌آورد ، صورت مي‌گيرد. به اين معني كه يادگيري از طريق واكنش‌هايي كه يادگيرنده نسبت به محيط ابراز مي‌دارد ، انجام مي‌گيرد. به اين ترتيب مي‌بينيم كه  وسايل آموزش و پرورش همان تجارب تربيتي هستند كه يادگيرنده بايد به آنها دست يابد. پس در تنظيم برنامه‌هاي تربيتي براي رسيدن به اهداف آموزشي با پرسش مربوط به اتخاذ تصميم دربارة نوع تجارب تربيتي معيني كه بايد فراهم گردد روبرو هستيم.{اين كه براي رسيدن به هريك ازاهداف رفتاري ،كودكان ودانش آموزان بايدچه فعاليت بدني يافكري راانجام دهند واين تجارب يادگيري چه سازمان وسلسله مراتبي داشته باشدوچگونه پشت سرهم چيده شود}. زيرا هم چنانكه گفتيم ، از طريق اين تجارب ،يادگيري صورت خواهد گرفت و در نتيجه هدف‌هاي آموزشي تحقق خواهند يافت.3

{ از انواع تجارب يادگيري مي‌توان از : پژوهش ، آزمايش و مشاهده ، كنفرانس ، بحث و گفتگو ، طراحي ، كار گروهي ، انجام يك فعاليت عملي ، ادارة جلسات ، خلاصه‌نويسي،بازي ،انجام حركات ريتميك و... نام برد. در اصل پس از انتخاب اهداف رفتاري برخي از تجارب و فعاليت‌هاي يادگيري خودبخودمشخص مي‌گردد كه به جهت ارتباط و تناسب هرچه بيشتر آنها با اهداف آموزشي كلي ، مرحله‌اي و رفتاري ، بايد به اصولي توجه داشت كه در انتخاب و تنظيم (سازمان‌دهي) تجارب يا فعاليت‌هاي يادگيري ، ضروري مي‌باشند. اين اصول در بخش مربوط به سازمان‌دهي آمده است.}

درطراحي فعاليت هاوتجارب يادگيري باي محيطي محرك و برانگيزاننده براي كودكان تدارك شود كه در آن :‌

- فرصت هايي فراهم آيد تا كودك با آزمايشها ، اشياء و مكانهاي متنوع روبرو شده ، كسب تجربه كند.

- فرصتهايي در نظر گرفت تا كودك با بزرگترها ، گروههاي ديگر و همسالان خود مواجه شده و به تكامل معني‌دار و غني با آنها بپردازد.

- امنيت عاطفي و حمايتي وي تأمين شود. 4

حال به توصيف هريك ازروش هاي واحدكارمي پردازيم.

روش واحد موضوع :

در اين روش موضوعات گوناگون به صورت يكپارچه مورد مطالعه قرار مي‌گيرند. ارتباط بين موضوعات و رشته‌ها افقي است{ازموضوعات گوناگون ومرتبط باهم صحبت مي شودودرنهايت به هدف محوري منتهي مي شود. به عنوان مثال ازتمام انواع گياهان بحث به ميان مي آيدتااجزاي يك گياه معرفي شود.}دراين روش طرح فعاليت به وسيلة معلم تنظيم و اداره مي‌شود. (مثال قبلي)

ويژگي‌هاي واحد موضوع :

- تفكيك موضوعات و رشته‌ها تصنعي نيست و در مجموع به يك وحدت و كل ، پايان مي‌يابند.

- هدف مطالعة موضوعات به هم پيوسته ، بدون تفكيك ساختگي، موضوعي يا رشته‌اي به منظور كمك به يادگيرنده در درك و فهم كلي است كه با يادگيري در دنياي واقعي ، مطابقت دارد.

- عامل اصلي در انگيزة فعاليت ، علاقه و لذت از آن است. عامل انگيزشي بيروني چون پاداش و تنبيه كمتر مورد توجه است.

- انضباط دروني است و مسئوليت فردي و گروهي بيشتر مطرح است.

- ارزشيابي بيشتر بر محور تجارب شاگردان و طبقه‌بندي آنهاست.

- شاگرد محور فعاليت است

- يادگيري با ثبات‌تر و با طبيعت يادگيرنده سازگار است.

- ارتباط بين مدرسه و زندگي فراهم مي‌گردد و يادگيري معني‌دار مي‌شود.

روش واحد تجربي :

در اين روش نقطة اصلي و مركز فعاليت، رغبت و تجارب قبلي يادگيرنده است. در طراحي و اجراي برنامه‌ها و فعاليت‌ها همكاري مشترك بين يادگيرندگان ، معلمان ، بين معلم و يادگيرندگان از اهميت  خاصي برخودار است. در هنگام كار با اين روش شاگردان فقط ياد نمي‌گيرند كه يك مسأله را حل كنند ، بلكه به حل مسائل فراوان و متنوعي علاقمند مي‌شوند.

ويژگي‌هاي واحد تجربي : علاوه بر ويژگي‌هاي مربوط به واحد موضوع ، تأكيد بر تربيت افرادي لايق براي يك زندگي شايسته و حل مسأله براساس تمايلات و تجارب يادگيرندگان است. {نمونه ي واحدتجربي ساختمان سازي يادست كاري وسايل خانگي واسباب بازي ها توسط كودكان است كه بازندگي حال وآينده ي آنهاارتباط تنگاتنگي دارد.}

نمونه اي ديگراز يك واحد تجربي :

(موضوع ، اهميت آب در زندگي)

 در اين روش ابتدا مبدأ آب كه شامل : تغييرات درجة حرارت و رطوبت و علم آمار باران، شروع شده ، سپس استفاده از بخار آب و يخ ، توسعة ديگ‌هاي بخار و گرم كردن به وسيلة بخار و ... {موضوعات وفعاليت هايي كه باعلائق كودك وسن وسال وي تناسب داشته باشد}مورد بحث و بررسي قرار مي‌گيرد. 5{ به همين شكل بخش‌هاي متنوعي آموزش داده مي شود تا مجموعه‌اي از تجارب به هم پيوسته در زمينة تجارب يادگيرندگان براي فهم كلي موضوع ، فراهم گردد. }

 

دكتردكــرولي روانشناس و مربي بلژيكي به جاي برنامه‌هاي مدون و كتابهاي يكسان ، وسايل و اسباب‌بازيهاي آماده ، مطالعه ي طبيعت و اجتماع را انتخاب و انسان و نيازهايش را محور اصلي اين مطالعه قرار داده بود. او و كودكان هر روز يا هر چند روز موضوعي را كه مورد علاقه و در خور كودكان بود به عنوان مركز رغبت يا واحد كار انتخاب مي‌كردند و كلية فعاليتهاي خود را بر محور اين موضوع ترتيب مي‌دادند. مثلاً موضوع «مدرسه در كجا واقع شده است ؟ » هر كدام چگونه ، چه مدت و از كدام طرف به مدرسه مي‌آيند و در راه چه مي‌بينند ؟  انتخاب شده بود. بدين جهت آباژوري مثل ساختمان مدرسه با مقوا درست كرده بودند و به سقف آويزان نمودند و از هر طرف قطار ، اتومبيل ، افراد پياده ، دوچرخه و... مشخص مي شد.مقوايي متصل به نخهاي متفاوت از هر طرف به آن وصل شده بود و روي آنها نام كودكان همراه با تصاويري كه كشيده بودند ، ديده مي‌شد. روي ديوارهاي اطاق  جنگل ، پارك ، خيابان و ايستگاه و … ديده مي‌شد. همه را بچه‌ها نقاشي كرده و روي ديوارها نصب كرده بودند. نگاهي به كلاس مشخص مي‌كرد كه بچه‌ها در روزهاي گذشته از كجا بازديد نموده و دربارة چه موضوعهايي بحث كرده‌اند و چه مسائلي مطرح شده است.6

روش واحد پروژه :

واحد پروژه اصولاً از الهامات شاگرد{كودك} سرچشمه مي‌‌گيرد و بيشتر بر جنبة عملي موضوع و مسأله تأكيد مي‌نمايد. اين روش ، در موقعيت‌هاي طبيعي ارزش تربيتي بالايي دارد. از آنجا كـه در اين روش ، به ويژة ، پروژة انفرادي ، منطقي بودن تقسيمات تصنّعي درسي از ميان مي‌رود ، مؤثرترين راه براي مواجه شدن با تفاوت‌هاي فردي است.

ويژگي‌هاي عمدة روش واحد پروژه :

واحد پروژه بايد :

- يك مسألة عملي و اجرايي براي يادگيرنده باشد و تلاش واقعي ، براي حل آن توسط وي صورت گيرد.

- طرح‌ريزي ، انتخاب و استفاده از منابع و وسايل بايد با مسئوليت شاگرد انجام شود.

معلم ، سرپرست ، ناظر فعاليت‌ها و ايجاد كنندة محيط مناسب است. 7

درادامه يك نمونه ي اجرايي ازواحدكاروفعاليت هاي مربوط به آن به شكل گسترده {كلي}تحت عنوان (آشنايي با پرندگان) موردبررسي قرارمي گيردتادستوركلي اي دراين زمينه ارائه نمايد.

فعاليت ها وموضوعات بنيادي

- نگهداري پرندگان در كلاس و رسيدگي به آنها ، مشاهده و كنجكاوي در مورد پرندگان

- طرح پرسشها در مورد پرنده‌اي كه عيناً مشاهده مي‌كنند.

- ابتدا گفتگو در مورد پرندگان در دسترس كودك در محيط آموزش و يا منزل و سپس ساير پرندگان

- كمك گرفتن از تصاوير رنگي ، فيلم ، بازديد و غيره

- آشنايي با چگونگي زندگي پرندگان ، مهاجرت ، لانه‌سازي

- ساختمان بدن پرنده

- چگونگي پرواز ، دانه برچيدن ، تخم‌گذاري ، آب خوردن ، راه رفتن ، غذاخوردن ، كه براي كودك جالب است

گفتگو و مشاهده

 بحث دربارة مطالب فوق‌الذكر در جريان بازديد از يك مغازه ي پرنده فروشي و طرح پرسشها

بازي  كلاغ پر و ساير بازي‌هاي مربوطه ، تقليد صداي پرندگان ،

كاردستي  از آويزهاي پردار ، كلاه با پر پرنده ، صورتك پرنده ، درست كردن پرنده و آويزان كردن به سقف يا ديوار و ….  ، ساختن گردگير از پر

موارديادشده رامي توان دريك هفته يا چند هفته پشت سر هم اجراكرد.

واحد قناري و ساير پرندگان (نمونه)

 الف / فعاليتهاي اساسي

1-بازديدوگردش علمي - آوردن قفس قناري به آموزشگاه ، بازديد از پرنده فروشي ، مشاهده كامل قناري

2-مشاهدات - گوش دادن به آواز پرندگان

3-بخش زيستي - زندگي ، تخمگذاري ، مهاجرت ، انواع پرندگان آشنا ، پرنده‌هايي كه نمي‌توانند پراز كنند مثل مرغ و خروس

4- نكات بهداشتي ، تميزي پرندگان ، آب‌تني آنها ، تميز نگهداشتن محل زندگي آنهاو…

5- نكات ايمني و دفاع پرندگان ، آزار نرساندن به پرندگان ، دفاع با نوك زدن و…

6- نكات اجتماعي - چگونگي تربيت جوجه‌ها و ياد دادن پرواز ، آشنايي با خانوادة پرندگان و مقايسه با خانوادة انسانهاو…

7- زبان‌آموزي - ياد گرفتن اجزاي بدن پرنده : بال ، نوك ، پر ، منقار ، اسامي پرندگان ، لانه ، آشيانه ، مهاجرت ، گرمسير ، سردسير ، آواز و…

8- شمارش‌آموزي (عدد) -‌ اعداداز 1 تا 4 با شمارش بالها ، پاها و انگشتان و…

ب : بازيهاي مربوط - كلاغ‌پر ، عمو زنجير باف با صداي پرندگان و … ، بال زدن ، چرخ  خوردن ، نشستن ، دسته شدن.

پ : كارهاي دستي -‌ درست كردن پرنده ، قفس ، نقاشي با موضوع خاص ، درست كردن يك درخت كوچك و لانه ، ساختن تخم پرنده و…

پ : ترانه‌ها و موسيقي  - ترانه و موسيقي ، حركات موزون .( ترانه‌ها را خودمان بسازيم.)

ت : قصه‌ها و نمايش - قصه بدون كتاب ، قصه با كتاب كه مربوط به موضوع باشد ، نمايش فيلم و تئاترو… . 7

 

انواع واحدهاي كار

ميوه‌ها ،سبزيجات ،گلها ،درختان

حيوانات ،زيرگروه هاي حيوانات مثل پرندگان ،آب زيان و…  

مواد غذايي ، حبوبات و غلات و ...

ساخته‌هاي انسان

  پديده‌هاي طبيعي : آبشار ، آب ، باران ، برف ، باد ، بهار و … ، تگرگ ، تپه ، كوه ، جنگل ، ….

ابزارها : شكار ، ماهيگيري ، نجاري ، آهنگري ، خياطي ، كفاشي ، زراعت و …

مشاغل ،مكانهاي عمومي و ...

اعياد و مراسم مثل نوروز و…

 كتاب، روزنامه ،مجله ،رسانه هاي جمعي و…

 خانواده، انسان، بهداشت، وقف ، زمان / ساعت، نظم وانضباط، دوستان جديد

پرورش حواس

 اسباب بازي

خانه، كوچه و خيابان ،فروشگاه و فروشگاه كودكان

كشت و كار در باغچه 8

وهزاران نوع واحدكارديگر

 

 


مطالب مشابه :


طرح درس روزانه ویژه مربیان پیش دبستانی

در فایل زیر نمونه ای از طرح درس روزانه پیش دبستانی با موضوع احترام به بزرگترها ، واحد کار خانواده جهت استفاده مربیان عزیز ارائه گردیده است. تاريخ : چهارشنبه




طرح درس دوره پیش دبستانی

2 ژانويه 2013 ... کودکان پس از پایان آموزش تدریس مربی بتوانند در کلاس درس: 1- در مدت یک دقیقه بهانه گیری را از نظر لغوی معنی کند. 2- اصطلاح بهانه گیری را در




واحد کار در دوره ی پیش دبستانی و چگونگی اجرای آن

فعاليت برخلاف درس ،كه به واحد تدريس در دبستان و بالاتر ، اطلاق مي‌شود ، نياز به ... اين فعاليت‌ها به طور كامل در اختيار معلم نيست بلكه او طرح آنها را ريخته ، مواد آن را




نمونه پیشنهادی طرح درس روزانه دوره پیش دبستانی

به نام خدا. نمونه پیشنهادی طرح درس روزانه دوره پیش دبستانی. نام واحد کار : ماهی نوع فعالیت : نمایش خلاق. اهداف کلی : 1 – آشنایی نوآموزان با زندگی ماهی ( حیطه شناختی ).




طرح درس آمادگی

نام درس : علوم ، موضوع درس: آب و تخم مرغ، مدت جلسه: 25 دقیقه ، شماره طرح درس : 20 ، نام مدرسه : فردوسی 2 کوشک ، تعداد دانش آموزان:20 نفر، کلاس و مقطع تحصیلی : پیش




طرح درس دوره پیش دبستانی

13 نوامبر 2012 ... مهارت های حرفه ای معلم - طرح درس دوره پیش دبستانی - روش ها ، فنون و مهارت های تدریس . کلاس چند پایه .ارزشیابی .طرح درس . روش تحقیق. مدیریت کلاس




طرح درس

سلام دبستان•*•دبستان احسان1•*• - طرح درس - دبستان احسان1نطنز - •*•سلام ... آمادگی و پیش دبستانی شکوفه های نطنز ... طرح درس جغرافی پنجم - همسایگان زمین.




دانلود رایگان طرح درس های روزانه و سالانه

14 ا کتبر 2012 ... آمـوزش ابتدایی"سـربــازی در دبـــستــان" - دانلود رایگان طرح درس های روزانه و سالانه ... پیش دبستانی(خانم یعقوبی) .... طرح درس ریاضی اول دبستان.




مراحل تنظیم یک طرح درس -چندنمونه طرح درس

1- طرح درس به معلم کمک می کند تا پیش بینی های لازم را برای تهیه وسایل آموزشی و رسانه ها به عمل آورد. 2- داشتن طرح درس موجب .... دوره و پایه تحصیلی : پیش دبستانی




انس با قرآن کریم دردوره پيش‌دبستانی

رويكرد برنامه قرآن در دوره پيش دبستانی «انس كودك با قرآن كريم و علاقه به يادگيری آن» است. اين رويكرد با توجه به مبنای تعليم و تربيت اسلامی و برنامه درسی دوره




برچسب :