تحقیق در مورد تارخچه کامپیوتر

تاريخچه كامپيوتري

آنچه كه با نام كامپيوتر در ذهن تداعي مي شود چيست؟ يك دستگاه الكترونيكي پر طمطراق كه مي تواند هر كاري را انجام دهد. اما اين ماشين هم از روز اول اين چنين نبوده است.در طول تاريخ، بشر همواره نيازمند محاسبه بوده است و براي رفع اين نياز، در هر زمان فعاليتي در خور دانش خود بعمل آورده است.تا آنجا كه ما ميدانيم چرتكه نخستين دستگاه محاسبه اي بوده است (البته پس از انگشتان دست!) كه به طور جدي مورد استفاده قرار گرفت و تا امروز نيز حضور خود را در بسياري از كشورهاي شرقي حفظ كرده است. حتي در كشور ژاپن چرتكه هايي مي سازند كه قادر به انجام محاسبات پيچيده مي باشند.تا سال 1642 ميلادي كه پاسكال ماشين جمع گر مكانيكي خود را ساخت، فعاليتهاي پراكنده اي از جانب افراد مختلف، براي ساخت ماشين حسابگر، بعمل آمده بود. نكته قابل توجه در اين ميان به تخصص اين افراد بر مي گردد، به طوري كه بيشتر آنها رياضيدان بودند.

هميشه احتياج بشر او را به نوآوري شگفت آور رهنمون بوده است.در سال 1889، دكتر هرمان موليت، نخستين طرحهاي خود را براي ماشين هاي سرشماري ارايه داد، اين ماشين با كارتهاي سوراخ دار برنامه ي ويژه اي را دريافت مي كرد.كامپيوترهاي آن دوران تركيبي بودند از الكترومكانيك و صنعت مبل سازي!ولي به هر حال زمان آن فرا رسيده بود كه عمليات با سرعت و دقت قابل قبول انجام شوند.تا سال 1910 استفاده همه جانبه از كامپيوتر ها، به لحاظ سياسي ميسر نشد. اما اين امر سبب نشد كه پژوهشگران دست روي دست بگذارند.

پيشرفتهاي مربوط به كاربرد كارتهاي سوراخ دار تا سال 1928 ادامه يافت.

پيشرفت واقعي از سالهاي دهه ي 30 آغاز شد.

كامپيوتر ها روز به روز كوچكتر و مردمي تر شوند. شركت Commodore در سال 1977 كامپيوتر AppleII را در سال 1977 به بازار ارايه داد. دو سال بعد، نخستين كامپيوتر موفق Apple يعني Orange در آمريكا به بازار آمد. در سالهاي نخستين دهه ي هشتاد، كامپيوترهاي  شخصي مثال قارچ از زمين مي رويند. در سال 1981 شركت IBM نخستين كامپيوتر شخصي خود را ساخت. اين كامپيوتر با قيمت 3000 دلار به فروش مي رفت.




ما همين سال را بعنوان سال تولد كامپيوتر ها شخصي مي دانيم.

برقراري شبكه هاي عظيم اطلاع رساني جهاني، نظير intenet، كامپيوترهاي شخصي بايد پردازنده هاي بسيار سريع، ابزارهاي ذخيره سازي حافظه با حجم زياد، استفاده از فن آوري هاي چند رسانه اي كه امكان بهره مندي از صدا، تصوير و گرافيك را فراهم مي آورد. صدها مزيت ديگر نقش كامپيوترها را بسيار حساس و مهم كرده است.هر پيش بيني براي آينده با حضور كامپيوترها و پيشرفتهاي چشمگيري كه دارند هم بسيار دشوار و هم ساده خواهد بود. به هر حال اميد همه اين است كه جهان در صلح و امنيت با بكارگيري فن آوري انفورماتيك به سوي سعادت بشر پيش برود.

 

سازندگان عصر نوين

 افراد بسياري سالها تلاش بي وقفه داشته اند تا امروز كامپيوترها چنين وضعيتي پيدا كرده اند.براي آشنايي بيشتر شما با اين عصر نوين، مشهورترين آنها را در اينجا معرفي مي كنيم و از همه ي آنها كه گمنان ماندند به نيكي ياد مي كنيم. دكتر هرمان هولريت، فارغ التحصيل رشته معدن، وي در سال 1889 ميلادي نخستين طرح خود را براي ماشينهاي سرشماري عرضه كرد. توماس.ج.واتسون، وي بنيانگذار شركت IBM بود.كزادزوسه، يك نابغه ي آلماني كه در سال 1935 تصميم به ساخت كامپيوترهاي قابل برنامه ريزي گرفت و نزديك به هفتاد دستگاه از آنها را ساخت.جك كيبي، در سال 1958 موفق به ساخت مدارهاي مجتمع (IC) شد.

مانيس نيكسدورف، در سال 1952 نخستين كامپيوتر كوچك خود را ساخت و بعد ها نيز شركت نيكسدورف را بنياد نهاد.سيمور كري، او كه طراح كامپيوترهاي سريع بود، در سالهاي دهه ي هشتاد سريع ترين كامپيوترهاي جهان را ساخت.آدام از بورن، ابتدا ناشر كتاب هاي كامپيوتر بود و بعدها، در اوايل دهه ي هشتاد نخستين كامپيوتر كيفي را ساخت.



 

مباني كامپيوتر

در هر دوره اي ظهور پديده ي ويژه اي سر چشمه دگرگوني هايي چون ماشين چاپ، خودرو، هواپيما و حتي سنجاق قفلي هر يك تأثيري در پيشرفت بشر گذاشته. كامپيوتر هم در نگاه اول، در رديف ساير ساخته هاي دست بشر قرار مي گيرد. اما هنگامي مه وارد، دنياي اطلاعات شدند تا بار گران دانسته هاي گوناگون را بر دوش ببرند ديگر به صورت تافته جدا بافته اي در آمدند.

تأثيري كه حضور كامپيوتر در دنيا گذاشت با هيچ يك از نوآوري هاي پيشين قابل قياس نيست. انسان به ماشيني دست يافته است كه حجم بزرگي از كارهاي مورد نياز در شاخه هاي گوناگون دانش را انجام مي دهد و راه رسيدن به افق هاي روشن ساير دانش ها را كوتاه مي كند.

شرايط به گونه اي تغيير كرده است كه شما ديگر غافلگير نمي شويد. هر روز دستگاه با تواناييهاي چشمگير معرفي مي شود. كامپيوترها مي روند تا جايگاهي بر لينه بيابند و دستيار انسان در پايه گذاري تمدن آينده باشند.

 

تعريف كامپيوتر

با تمام حرفهايي كه زده شده هنوز تعريف مناسبي براي كامپيوتر ارايه نكرده ايم. اگر در همين لحظة از شما بخواهند كه به اين پرسش پاسخ دهيد، چه خواهيد گفت؟

كامپيوتر ماشيني است كه اطلاعات را دريافت مي كند و از سوي ديگر اطلاعات نتيجه را بر مي گرداند.كامپيوتر ماشيني است كه مي توانيم آن را براي انجام كار ويژه اي برنامه ريزي كنيم و سپس داده هايي را به آن بدهيم تا بر اساس برنامه تعيين شده روي داده ها كار كند و نتيجه ي مورد نظر را در خروجي ارايه دهد.

 

1ـ برنامه ريزي:

اين اساس كار كامپيوتر است. يعني دستورهاي لازم را به ماشين بدهيم و شيوه ي انجام كار را نيز تعيين كنيم. در زبان كامپيوتر دستورهاي لازم را برنامه مي گوييم.

2ـ داده:

 به هر نوع اطلاعاتي اعم از حروف، اعداد، علامتها (يا تركيب آنها) كه به كامپيوتر داده شوند تا بر اساس برنامه ي تعيين شده، روي آنها عمليات انجام دهد، داده (يا داده خام) گفته مي شود اين داده هاي مي توانند صدا، تصوير، متن و هر شكل ديگري از اطلاعات را داشته باشند.

3ـ كار كردن روي داده ها:

اين عبارت اساسي ترين واژه در دنياي كامپيوتر را به دنبال دارد. مفهوم پردازش به مجموعه عملياتي كه طبق برنامه روي داده هاي خام انجام مي شود تا نتيجه ي مطلوبي حاصل شود پردازش مي گوييم.

4ـ خروجي:

محل دريافت اطلاعات از ماشين است.داده هاي خام وارد كامپيوتر مي شوند و پردازش بر اساس برنامه انجام مي شود و در نهايت نتيجه خروجي منتقل مي گردد.پس كامپيوتر مي تواند تنها در حد داده هاي خام و برنامه ي تعيين شده عمل كند و چيزي از خود نخواهد داشت كه بر فرآيند كار اثر بگذارد.

كسي كه مي خواهد آموزش كامپيوتر ببيند راه ها زير را در مقابل دارد:

1ـ برنامه نويس شدن

2ـ كار بر رشته خاصي از كامپيوتر

3ـ كاربر عمومي كامپيوتر در يك حرفه ي خاص

4ـ آموزشهاي مربوط به ماشين

علوم كامپيوتر

تعريف ما را به اينجا مي رساند كه يك كامپيوتر بايد دو جنبه داشته باشد:

جنبه ي الكترونيكي و فيزيكي

جنبه ي برنامه اي و پردازش داده ها علوم كامپيوتري نيز بر همين اساس به دو گروه تقسيم مي شوند:

1ـ سخت افزار

2ـ نرم افزار

كاربرد كامپيوتر در صنعت

نيازهاي وسيع اطلاعاتي و محاسباتي امروزه بشر، او را به استفاده هر چه بيشتر از كامپيوتر وا داشته است. كامپيوتر كه خود محصول فرآيند توسعه بوده است اينك در جهت رشد صنعتي و توسعه بكار گرفته مي شود.

از آنجا كه سرعت در ارايه محصول از اساسي ترين مسايل توليد بشمار مي رود. استفاده از كامپيوتر در صنعت به سرعت افزايش يافته است. كامپيوترها در طراحي خودرو نقش اساسي را بازي مي كنند.

به طور خلاصه مزاياي به كارگيري كامپيوتر در صنعت عبارتند از:

1ـ افزايش سرعت و دقت در طراحي

2ـ كاهش زمان و هزينه ي آزمايش ها

3ـ ازدياد نرخ توليد به دليل كاهش نيروي كار

4ـ افزايش كيفيت محصول و كارآيي توليد

5ـ ساخت محصول پيچيده تر

6ـ انعطاف پذيري در تغيير و توسعه خط توليد و محصول

7ـ ذخيره ي اطلاعات لازم و در نتيجه امكان تكرار توليد

 

كاربرد كامپيوتر در پزشكي

 از مهمترين كاربردهاي كامپيوتر در پزشكي مي توان به موارد زير اشاره كرد.دستگاه هاي تشخيص كامپيوتري، كه به پزشك در تشخيص بيماري كمك مي كنند.ابزارهاي دقيق كامپيوتري كه در اندازه گيري هاي مربوط به سنجه هاي سلامتي (نظير ميزان كلسترول خون، قند و چربي خون و ...) بكار مي روند.

ذخيره و بايگاني اطلاعات بيمار به نحوي كه براي حفظ سابقه ي درمان وي مورد استفاده پزشك قرار گيرد. كامپيوترها به كمك عمليات شبيه سازي در توليد داروهاي جديد ياريگر پزشكان و دارو سازان هستند.

شايد صدها مورد ديگر از اين قبيل كاربردها را بتوانيد در جامعه ي پزشكي بيابيد. به هر حال حضور كامپيوتر در دنياي پزشكي اهميت فوق العاده اي يافته است و كامپيوتر به صورت ابزاري حياتي در اين علم درآمده است.

كاربرد كامپيوتر در عرصه هاي هنري

هيچ چيز نمي تواند مانع حضور كامپيوتر در عرصه هاي هنري شود. امروزه برنامه هاي قدرتمند كامپيوتري ابزار توانمندي در دست نقاشان، طراحان و گرافيستها هستند تا در كوتاهترين زمان آثار در خور توجهي را خلق كنند. سيني، موسيقي، پيكر سازي، نقاشي و خلاصه تمامي هنرهاي ابزار توانايي يافته اند به نام كامپيوتر. كامپيوترها مي توانند صحنه هايي را خلق كنند كه پيش از اين ساخت آنها دشوار، يا حتي ناممكن بود. نمنه‌ي بارز اين كار را در فيلمهاي سينمايي مشهور دهه ي نود نظير پارك ژوراسيك، ماسك، و كشتي تايتانيك مي بيند، كه با مهارت طراحان، صحنه هاي بديعي توسط كامپيوتر خلق شده است.كامپيوتر مي تواند نقش يك كارگاه موسيقي را داشته باشد كه موسقيداني در آن به خلق آثار بزرگي مشغول گردد و هر نوع سازي را نيز در اختيار داشته باشد.

محيط كار

 اغلب فضاهاي كاري مورد استفاده براي كامپيوتر، سربسته مي باشند. به همين دليل بايد اين مكانها داراي تهويه هوا به شكلي مطلوب و مناسب باشند. بعلاوه تور نيز بسيار مهم است و بايد در حد كافي وجود داشته باشد. در يك اتاق كار كامپيوتر بايد كف پوش ها از جنسي باشند كه توليد الكتريسيته ساكن نكنند و به راحتي قابل پاكسازي باشند. مي توان از كف پوش هاي چوبي و پلاستيكي براي اين منظور استفاده كرد.

مهمترين عامل بايد رعايت استانداردهايي ايمني و سلامت براي كاربران باشد. اين استاندارد ها تا حدودي نيز جنبه ي جهاني يافته اند. گروهي از استاندارها مربوط به ساخت كامپيوتر و ابزارهاي جتنبي آن است و دسته ي ديگر به محيط كاربر مي گردد كامپيوترها در چند ساله گذشته سرچشمه ي بيماريهاي ويژه اي شده اند.

 

 

 از جمله مي توان به موارد زير اشاره كرد:

1ـ سوزش بافت مخاطي: كه بر اثر تشكيل گاز اوزون هنگام كار با چاپگرهاي ليزري پديد مي آيد.

2ـ نشانگان سيكا: كاهش شديد پلك زدن ناشي از خيره شدن به صفحه نمايش. خشك شدن بيش از حد سطح قرنيه، انحناي قرنيه و كوري از عوارض اين بيماري است.

3ـ نشانگان نونل كاپال: وضعيت نامناسب دستها هنگام كار با صفحه كليد. بي حسي، خارش دستها و مچ دست از عوارض اين بيماري است.

4ـ صدمه به مهره هاي پشت و ستون فقرات ناشي از محل كار نامناسب

5ـ آسيب هاي رواني: به دليل اختلال حواس و شوك الكتريكي بروز مي كند. افسردگي، بي حالي، عصبانيت و التهاب پوستي از عوارض اين بيماري است.

6ـ اختلال در دستگاه گردش خون: به دليل نشستي نادرست

7ـ فشار به عضلات: ناشي از نشستي به طور نادرست.

8ـ حساسيت: بر اثر شوك الكتريكي

9ـ التهاب پوست: به دليل بارش دايم ذرات غبار دار از صحفه نمايش.

اما نگران نشويد. با رعايت اصول ايمني و انجام چند نرمش خاص مي توانيد خود را سلامت نگهداريد.

 

 

 

قطعات اصلي

1ـ بورد مادر:

كامپيوتر مجموعه اي از بوردها است. بزرگترين بورد كه در كف جعبه كامپيوتر جاي مي گيرد بورد مادر است. همه قطعات به به صورت مستقيم روي بورد قرار مي گيرند و يا به كمك يك كابل رابط به آن متصل است در روي بورد مادر شكافهايي وجود دارند كه براي جا دادن بورد هاي فرعي نظير، بورد صدا، بورد تصوير و انواع و انواع بوردهاي كنترلي بكار مي روند. اين شكاف ها را شكاف گسترش مي گوييم. هر قطعه براي كار نياز به انرژي الكتريكي دارد. جريان برق مورد نياز از طريق منبع تغذيه بر روي بورد مادر متصل مي شود و ساير اجزا از اين جريان استفاده مي كنند.

البته برخي قطعه ها نيز برق مصرفي خود را به طور مستقيم از منبع تغذيه دريافت مي كنند.

به معني روشن شدن كامپيوتر مصرف انرژي آغاز مي شود. حتي اگر شما با كامپيوتر كاري انجام ندهيد در بوردهاي خاصيتي وجود دارد به نام مديريت نيرو كه براي صرفه جويي در انرژي مصرف طراحي شده است.

در بوردهاي مادر كه اين خاصيت وجود دارد، كاربر مي تواند سخت افزار را به نحوي مطلوب بكار ببرد كه در هنگام بيكاري مصرف انرژي به حداقل برسد. كافي است زمان بيكاري سيستم پيش از كاهش مصرف را تعيين كنيد به عنوان مثال، مديريت نيرو مي تواند در صورت بيكار ماندن نمايشگر در مدت 10 دقيقه آن را به حالت خاموش فرو ببرد. با كوچكترين رجوع به سيستم، نمايشگر فعال مي شود اين خاصيت بايد براي بورد مادر موجود باشد تا بتوانيد قسمتهاي گوناگون كامپيوتر را كنترل نماييد.

 

2ـ ريز پردازنده:

اصلي ترين قطعه اي كه در يك كامپيوتر وجود دارد بر روي بورد مادر قرار مي گيرد ريز پردازنده است.

ريز پردازنده يك تراشه نيمه رسانا است كه از مدارهاي مجتمع فشرده ساخته شده است.

اين قطعه كليه عمليات ورودي ـ خروجي سيستم را مديريت مي كند.

از آنجا كه ريز پردازنده قطعاتي كليدي كامپيوترهاي شخصي است براي بدست آوردن درك درستي از كامپيوتر بايد با توانايي هاي ريز پردازنده ها آشنا شويم.

خانواده ي كامپيوترهاي شخصي متكي بر خانواده اي از ريز پردازنده هاست كه از سوي شركت Lintel عنوان 80x86 ساخته مي شود.

آنچه كه يك كامپيوتر قادر به انجام آن مي باشد، دار واقع مجموعه اي از دستورالعملهاي ويژ است كه براي اجرا به آن داده مي شود. در پايه اي ترين سطح اين دستور العملها را زبان ماشين مي گوييم.

زبان ماشين مجموعه اي از 0 و 1است كه براي يك پردازنده دارد مفهوم هستند.

پس هر كاري كه لازم باشد توسط ريز پردازنده انجام مي شود و با زبان گفتگو با ريز پردازنده زبان ماشيني است. ريز پردازنده هاي كامپيوترهاي شخصي قادر به انجام چهار عمل اصلي حساب هستند.

جمع ـ تفريق ـ ضرب و تقسيم.

اما مبادا بپنداريد كه اين اعمال اهميتي ندارند به عكس، عبارتهاي پيچيده و عمليات گوناگون را مي توان بر اساس همين چهار عمل محاسبه و اجرا كرد.

ريز پردازنده به عنوان قلب دستگاه، با واحدهاي ديگر ارتباط از طريق كانالهاي موجود روي بورد مادر انجام مي شود. ريز پردازنده عمليات كامپيوتر را با فرستادن سيگنالهاي كنترل، هدايت مي كند. هر عضو خانواده كامپيوترهاي شخصي يكي از ريز پردازنده هاي خانواده 80x86 اينتل يا يكي از گروههاي مشابه ساير سازندگان نظير

Cyrix , AMD يا   umc را مورد استفاده قرار مي دهد. قديمي ترين عضو ريز پردازنده هاي خانواده اينتل 8085 است. اين شركت نخستين ريز پردازنده ها را براي كامپيوتر شخصي توليد كرده اين خانواده اعضاي ديگري را نيز دارد از قبيل

8086, 8088, 80z86, 80386, 80A85, PENTIUM.                  

هر عضو اين خانواده با اعضاي قبلي سازگار است. يعني تمام برنامه هايي كه در يك كامپيوتر با ريز پردازنده 80Z85 بكار مي رفته اند، امروزه در ريز پردازنده هاي جديد و سريع Pentium نيز قابل استفاده هستند.

واحد سرعت ريز پردازنده ها مگا هرتز است.

3ـ حافظه:

تأثير حافظه بر كامپيوتر بسيار عميق است و اين واحد چگونگي كاركرد كامپيوتر را تا حدود زيادي تعيين مي كند.

از جمله تأثيرهاي حافظه مي توان به موارد زير اشاره كرد:

1ـ تعيين برنامه هايي كه در كامپيوتر قابل اجرا هستند.

2ـ سرعت اجراي برنامه توسط كامپيوتر

3ـ تعداد برنامه هايي كه مي توان در يك زمان توسط كامپيوتر اجرا نمود.

4ـ قيمت كامپيوتر از ميزان حافظه تأثير مي پذيرد.

حافظه در واقع فضاي كار است. هر چه ميزان حافظه بيشتر باشد، شما فضاي بيشتري براي جولان داريد.

4ـ انواع حافظه

حافظه در كامپيوتر بر دو نوع است.

1ـ حافظة اصلي           2ـ حافظة جانبي

حافظة اصلي

اين نوع حافظه به صورت تراشه روي بورد مادر قرار مي گيرد.

دسترسي به اطلاعات حافظه ي اصلي بسيار سريع است، علت امر در فن آوري ساخت و تكنيك دستيابي به اطلاعات است. در مورد اول به كمك نيمه رساناها حافظه هاي ساخته شده اند كه علاوه بر توانايي نگهداري حجم زياد اطلاعات سرعت دسترسي نيز زياد است.

شكل ظاهري BAM دو گونه است.

1ـ نوع Simm: اين نوع يك رديف پايه دارد و بسيار ساده مي باشد. در سالهاي اخير كاربرد اين نوع RAM بسيار معمول شده است. نوع Simm در اندازه هاي 72 پايه و 168 پايه وجود دارد. گاهي به اين حافظه ها ايسنا مي گويند.

2ـ نوع DBAM: حافظه ي اخير را پويا مي گويند و از نظر شكل ظاهري داراي دو رديف پايه مي باشند.

هر دو نوع RAM، نقش واحد در كامپيوتر بازي مي كنند و تفاوت تنها در سطح فن آوري ساخت مي باشد. نوع ديگري از حافظه ي اصلي وجود دارد كه تنها امكان خواندن اطلاعات از آن به وجود دارد به اين نوع حافظه فقط خواندني يا ROM مي گويند. اطلاعات خاص كه براي كاربرد سيستم مورد نياز است از سوي سازنده، در اين حافظه نوشته مي شود و نمي توان چيزي به آن اضافه، يا از آن كم كرد. فقط در موارد لزوم اطلاعات درون اين حافظه خوانده شده و بكار مي روند.

نوع متفاوتي از حافظه در كامپيوتر بكار مي رود كه نهان حافظه ناميده مي شود. اين نوع حافظه به طور كلي با دو نوع پيش تفاوت دارد. حافظه ي نهانگ. از تراشه ي فوق سريع ساخته شده است و سرعت دسترسي به اطلاعات در آن بسيار زياد است.

نهان حافظه به دو صورت داخلي، درون ريز پردازنده، و خارجي، مستقر روي بورد مادر بكار مي رود.بورد مادر از 16 كيلو بايت تا 512 كيلو بايت (و گاهي بيشتر) نهان حافظه دارد. به هر حال وجود اين نوع حافظه تأثير بسيار زيادي در اجراي برنامه ها و خواندن داده ها دارد. از آنجا كه بخش مهمي از عملكرد نهان حافظه در بازي استفاده از حافظه هاي جانبي است، در جاي خود توضيح بيشتري را خواهيم آورد.

حافظه جانبي

كامپيوترها نيز در جنبه ي ذخيره سازي اطلاعات ابزارهاي فراواني را بكار مي برند.

1ـ حافظه RAM گنجايش محدودي دارد و بعلاوه گران است.

2ـ حافظه RAM ناپايدار است. يعني تنها زماني كه جريان برق وجود داشته باشد قادر به نگهداري داده هاي خود مي باشد. ما به ابزاري نياز داريم كه در هر شرايطي اطلاعات را نگهدارد.

3ـ هر بورد مادر ميزان محدود و يعني از حافظه RAM را پشتيباني مي كند.

حافظه جانبي تنها مخزن نگهداري اطلاعات است و نقشي به كلي متفاوت از حافظه اصلي دارد.پس از اينكه مراحل پردازش به پايان رسيد و نتيجه ي مطلوبي به دست آمد، نوبت به ذخيره سازي آن مي رسد. ذخيره سازي اطلاعات در حافظه ي جانبي انجام مي شود. بعلاوه هر گاه نياز به اطلاعات روي حافظه جانبي داشتيد، با ارتباطي كه ميان ريز پردازنده و حافظه جانبي از طريق كابلهاي مرتبط وجود دارد اين اطلاعات خوانده مي شوند و براي پردازش هاي بعدي در حافظه RAM جاي مي گيرند.

تنها نكته اي كه باقي مي ماند مربوط به سرعت دسترسي به اطلاعات در حافظه جانبي است اين سرعت در مقايسه با حافظه RAM بسيار كند است. اگر در حافظه هاي جانبي زمان دسترسي در حدود هزارم ثانيه است.اكنون نوبت به بررسي انواع حافظه جانبي متداول در كامپيوتر مي رسد.

1ـ ديسكت

ديسكتها قديمي ترين وسايل جانبي ذخيره اطلاعات در ريز كامپيوترها هستند.

ديسكتها از نظر شكل ظاهري بر دو قسم اند:

1ـ ديسكتهاي نرم به اندازه 25/5 اينچ

2ـ ديسكتهاي سخت به اندازه 5/3 اينچ

ولي ظرفيت هر گونه متفاوت است. در مورد ديسكتها مشخصه هاي ويژه اي مورد نظر هستند.

1ـ چگالي: منظور فشردگي اطلاعات است. يعني در هر اينچ مربع چه ميزان داده را ذخيره مي كند.

2ـ سمت: اشاره به سمتهاي مورد استفاده براي ثبت اطلاعات دارد. در انواع قديمي، تنها در يك سمت ديسكت امكان نوشتن اطلاعات وجود داشت.

براي مثال روي يك ديسكت 5/3 اينچي عبارتي به شكل زير ديده مي شود:

                                                   (Z Side, High Density) ZHD

يعني ديسكت در سمتي است و داراي چگالي بسيار زياد است، در واقع اين نوع ديسكت در ميان گونه هاي مختلف، بيشتري ظرفيت را دارا مي باشد.

روش ذخيره اطلاعات در ديسكتها بر پايه ي مغناطيسي استوار است. يك هسته اصلي به نام رسانه در هر ديسكت وجود دارد. رسانه از جنس پلاستيك با روكشي از مواد آهنربايي است. داده ها در ميدان مغناطيسي ناشي از همين مواد نگهداري مي شوند در انواع سخت، روكش ديسكت يك جلد ضخيم و انعطاف ناپذير است، ولي در ديسكتهاي نرم روكش يا پلاستيك نرم است. گاهي به ديسكتهاي نرم فلاپي ديسكت نيز مي گويند. هر چند اصطلاح فلاپي امروزه مفهوم ديسكت از هر نوع پيدا كرده است.

ويژگي مهم ديسكتها (كه در نام آنها نيز ديده مي شود) اندازه كوچك و قابليت جابجايي آنها است.

شما مي توانيد داده هاي روي ديسكت را بسادگي در هر كامپيوتر بكار ببريد و آن را جابجا نماييد.

با ظهور برنامه هاي بزرگ امروز كاربرد ديسكتها بسيار كمتر از گذشته (نه چندان دور) شده است و ساير ابزارها موقعيت بهتري پيدا كرده اند.

2ـ سخت ديسك

پس از ديسكتها، سخت ديسك پديده ي نوين ذخيره سازي اطلاعات بود. اين ابزار جديد بزرگ در ميزان اطلاعاتي است كه مي توان در اين نوع حافظه ذخيره كرد.

نخستين سخت ديسكي كه بر روي كامپيوترهاي شخصي بكار گرفته شد، حجمي حداقل 50 برابر ديسكت قابل استفاده در همان كامپيوتر را داشت.


به دليل گنجايش زياد سخت ديسك و براي اينكه امنيت اطلاعات به شيوه مناسب تأمين گردد، اين قطعه به صورت ثابت در كامپيوتر نصب مي شود و اغلب قابليت حمل و نقل ندارد.اگر چه انواع خاصي از اين حافظه هستند كه به شكل قابل حمل و نقل طراحي و ساخته مي شوند.مهمترين نكته اي كه بايد در مورد سخت ديسك توجه كنيد مربوط به نحوه ي ارتباط آن با مجموعه ي سيستم است. هر سخت ديسكت به كمك يك كنترلگر كه بر روي بورد مادر قرار مي گيرد به سيستم متصل مي شود. خود سخت ديسكت با يك كابل ارتباطي به كنترلگر وصل مي شود.ريز پردازنده ها نيز با شناسايي سخت ديسك مي تواند براي خواندن و نوشتن اطلاعات به آن مراجعه كرد.

 


مطالب مشابه :


آبیاری قطره ای

، وسایلی هستند که در شبکههای آبرسانی شهری برای تعیین حجم آب مصرفی مشترکین و صحفه در حول




تحقیق در مورد تارخچه کامپیوتر

اعمال قانونی عجیب و من درآوردی توسط شرکت مخابرات خوزستان برای مشترکین سرویس adsl.




خبر های باحال

و یا dial up ؟اگر هنوز جر آن دسته از مشترکین مظلوم و بد از طریق صحفه نمایش است نیز




برچسب :