آزمایش قبل از ازدواج چیست؟ تالاسمی، سیلیس، هپاتیت، جنسی، عقد، خون، ادرار،

آزمایش قبل از ازدواج چیست؟آزمایش قبل از ازدواج چیست؟

آزمایشهای قبل از ازدواج یکی از مهمترین مراحلی است که زوجین عزیز پس از گذراندن مراحل ابتدایی و قبل از عقد رسمی باید آنرا بگذرانند خیلی از مردم عزیز ما از چگونگی و اهمیت آن آگاه نیستند و زمانی جهت انجام آزمایش مراجعه میکنند که آکثر کارهای مربوط به مراسم عقد وعروسی را انجام داده و مدعوین خود را هم دعوت کرده اند .حال جهت آشنایی شما عزیزان به ذکر مراحل انجام آزمایش و چرایی آن میپردازیم


 

آزمایشهای قبل از ازدواج شامل مراحل ذیل میباشد

1-انجام خون گیری برای بررسی: صفت تالاسمی مینور در زوجین ،بررسی سیفلیس و بررسی هپاتیت B

2-انجام آزمایش ادرار جهت تشخیص اعتیاد در هر کدام از زوجین

تالاسمی چیست؟

تالاسمی یک صفت ارثی خونی است که از طریق پدر یا مادر یا هردو به فرزند منتقل میگردد .در صورتیکه ژن ناقل تالاسمی از یکی از والدین به فرد منتقل شود آن فرد تالاسمی از نوع مینور خواهد بود که نه بیمار است و نه مشکلی برای انجام امورات زندگی خواهد داشت.این شخص ناقل تالاسمی میباشد .اما اگر ژن ناقا تالاسمی هم از پدر و هم از مادر به فرزند منتقل شود این فرد مبتلا به تالاسمی از نوع ماژور خواهد شد که بیماری محسوب شده و کشنده است در این افراد قدرت ساختن هموگلوبین بطور طبیعی در بدن از دست رفته و به خاطر این امر وجبران کمبود استخوانهای دیگر بدن منا استخوانهای فک و صورت برای خونسازی وارد عمل میشوند این امر باعث پهن تر شدن استخوانهای صورت و تغییر شکل افراد مبتلا به تالاسمی ماژور خواهد شد. تزریق مکرر خون داروهای مخصوص بطور مکرر وچند بار در هفته زندگی سخت و رنج آوری را برای مبتلایان و خانواده آنها رقم میزند. امید به زندگی این افراد کم بوده واکثرا درسنین جوانی میمیرند باتوجه به مباحث فوق انجام آزمایش خون و بررسی جواب آزمایش توسط پزشکان مشاور تالاسمی در صورتیکه هر دو فرد داوطلب ازدواج ( عروس و داماد ) سالم ناقل ( مینور ) باشند تحت آموزش و مشاوره ویژه قرار می گیرند تا برای ازدواج با اطلاعات کامل از بیماری تالاسمی و مشکلات بیماران تالاسمی تصمیم صحیح بگیرند و این نکته بسیار مهم را بدانند :

که در صورت ازدواج دو فرد سالم ناقل ( مینور ) با یکدیگر در هر بار حاملگی 25% امکان دارد که دارای فرزند بیمار تالاسمی شوند :

پس : یا باید از ازدواج با یکدیگر منصرف شوند :

و یا در صورت ازدواج در هر بار حاملگی با انجام آزمایشات ژنتیک که در دو مرحله انجام میشود از وضعیت جنین خود با خبر شوند

آزمایشات ژنتیک تشخیص پیش از تولد :

الف – مرحله اول : قبل از بارداری و جهت مشخص نمودن موتاسیون و نقشه ژنی ژن تالاسمی در پدر و مادر که با تهیه نمونه خون از پدر و مادر و خواهر و برادر هر دو نفر و نمونه خون داوطلبین ازدواج انجام میگیرد .

ب – مرحله دوم : با تهیه نمونه از جنین تا قبل از هفته 12 بارداری و انجام آزمایشات ژنتیک مشخص میشود که جنین از نظر تالاسمی چه وضعیتی دارد ( یا سالم است یا سالم ناقل ( مینور ) است و یا بیمار تالاسمی است ) که در صورتیکه جنین بیمار تالاسمی باشد با مجوز پزشکی قانونی و تا قبل از 3 ماهگی جنین بیمار سقط میگردد .

چرا باید از بروز بتا تالاسمی ماژور پیشگیری شود :

1 – وجود حدود 17000 بیمار تالاسمی ماژور در کشور بیانگر شیوع نسبتاً بالای ژن بیماری در کشور است حدود 5% .

2 – بیماری بتا تالاسمی ماژور یک بیماری قابل پیشگیری است .

3 – بیماری بتا تالاسمی ماژور یک کم خونی شدید و کشنده است و درمان خاصی ندارد .

4 – بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور در طول عمر خود با عوارض جسمی و روحی بیماری مواجه هستند .

5 – هزینه نگهداری بیماران بسیار گران است ( 000/100 دلار برای 15 سال زندگی هر بیمار )

6 – روش غربالگری و شناسایی زوجهایی که سالم ناقل ( مینور ) هستند نسبتاً آسان است و این مسئله هزینه – اثربخشی برنامه را توجیه میکند ( هزینه غربالگری برای هر فرد حدود 5 دلار است . )

7 - اجباری شدن آزمایش های تالاسمی قبل از ازدواج ، زمینه مناسب جهت اجرای برنامه را فراهم نموده است .

8 – شبکه گسترده آزمایشگاه های ژنتیک تشخیص پیش از تولد در کشور وجود دارد و دسترسی زوجهای ناقل ژن تالاسمی به این خدمات به کنترل تولد کودک بیمار کمک میکند .

9 – وجود شبکه های گسترده بهداشتی درمانی در کشور امکان مراقبت از زوج های ناقل و خانواده بیماران را فراهم ساخته است .

10 -   حمایت و پشتوانه ی سیاسی برای اجرای برنامه وجود دارد .

سیفلیس چیست؟

سیفلیس یک بیماری مقاربتی است که عامل آن یک نوع باکتری می باشد.این بیماری به طور طبیعی در انسان ایجاد آلودگی کرده و افرادی را که پایبندی به اصول اخلاقی را فراموش کرده اند مبتلا میکند در صورت مبتلا شدن یکی از زوجین همسر وی نیز آلوده خواهد شد در صورت عدم تشخیص و درمان این بیماری مرگ در پی ضایعات قلبی و عروقی و عصبی در فرد رخ میدهد .مادری که به سیفلیس مبتلاست میتواند جنین خود را نیز آلوده کند .بته به اینکه مادر در چه مرحله ای از بیماری باشد سقط ویا تولد فرزند با مشکلات بینایی و شنوایی (کوری و کری) رخ میدهد.

آزمایش اعتیاد

 انجام آزمایش تشخیصی اعتیاد از طریق نمونه ادرار انجام میشود نمونه ادار باید تحت نظارت تحویل داده شود که امکان تقلب در آن به حداقل برسد.در صورت منفی بودن تست عدم اعتیاد فرد به مشتقات تریاک تایید میشود اما درصورت مثبت بودن آزمایش اولیه مرحله دوم یعنی جداسازی انجام میشود تا تعیین گردد آیا فرد داروی خاصی مصرف کرده یا خیر .استفاده از داروهای کدیین دار وتعدادی از دارهای دیگر باعث مشکوک شدن آزمایش و انجام مرحله دوم میشوند.

هپاتیت چیست

به التهاب و ورم کبد هپاتیت گفته می شود. عوامل مختلفی از جمله ابتلا به ویروس های هپاتیت ( A، B، C ، D، E و … ) ، داروها ، سموم، آنوکسی ، الکل و … باعث هپاتیت می شوند. هپاتیت ویرویسی یکی از عوامل مهم مرگ زودرس انسان می باشد براساس تخمین سازمان بهداشت جهانی ۳۸۵ میلیون ناقل هپاتیت B و ۱۷۰ میلیون ناقل هپاتیت C در جهان وجود دارد و سالانه بیش از یک میلیون مورد مرگ در اثر هپاتیت اتفاق می افتد.

HBsAg بطور تجربی از بسیاری از مایعات بدن جدا شده ولی ویروس کامل و عفونت زا در تمام ترشحات بدن یافت نمی شود. احتمال انتقال هپاتیت B بشدت تحت تاثیر وضعیت فرد از نظر HbeAg می باشد بطوریکه احتمال ایجاد بیماری هپاتیت بدنبال یک تماس تصادفی شغلی با فرد HBeAg منفی ۱ تا ۶ درصد و در مقابل با فرد HBeAg مثبت ۲۲ تا ۳۱ درصد تخمین زده شده است.

۱- انتقال از مادر به فرزند: 

در مورد هپاتیت احتمال انتقال در طی حاملگی و زایمان بالاست بطوریکه در مادران بدون دریافت اقدامات پیشگیری احتمال انتقال حتی به ۹۰% می رسد. تنها ۵ تا ۱۰ درصد موارد انتقال از مادر به جنین در طی ۶ ماهه اول اتفاق افتاده و عمدتاً انتقال در سه ماهه آخر بارداری و زایمان اتفاق می افتد. احتمال انتقال هپاتیت C از این طریق حدود ۶% ذکر شده است که در مادرانی که HIV و HCV با هم دارند این نسبت به ۱۷% می رسد. شیردهی موجب افزایش سرایت هپاتیت C نمی شود .در مورد انتقال هپاتیت B از طریق شیردهی بحث بسیار زیاد است و گرچه HBsAg از شیر مادر جدا شده ولی بعلت تماس بسیار نزدیک مادر با نوزاد نمی توان الزاما انتقال آلودگی را به شیر مادر نسبت داد.

۲- انتقال از طریق جنسی: 

این راه اصلی ترین راه انتقال HBV در کشورهای پیشرفته می باشد. امکان انتقال هپاتیت C از این راه کمتر است و میزان انتقال برای همسران افراد آلوده که ریسک فاکتور دیگری نداشتند ۱/۵% ذکر شده است. میزان انتقال در بین مردانی که همسران HCV-Ab  مثبت داشتند تفاوتی با مردانی که همسران HC-Ab منفی داشته اند ندارد. در حالیکه برعکس در زنانی که همسران آلوده داشته اند این نسبت ۴ برابر حالت عکس بوده است. در بین افرادی که رفتارهای جنسی پر خطر داشته اند این رقم چند برابر سایر افراد جامعه است.

۳- تزریق خون و فرآورده های خونی و پیوند اعضا:

این راه قبل از سالهای ۱۹۸۹ اصلی ترین راه انتقال هپاتیت C محسوب می شد. خوشبختانه امروزه با برقراری سیاست های سلامت خون شامل غربالگری اهدا کنندگان ، غربالگری خونهای اهدایی و تکنیک های غیر فعال سازی ویروس که بر روی فرآورده های خونی انجام می شود تا حد بسیار بالایی جلوی ایجاد آلودگی از این طریق گرفته شده است ( گر چه بهر حال این احتمال هنوز وجود دارد بخصوص در افرادی که بطور مکرر نیاز به تزریق پیدا می کنند.)

۴- انتقال از طریق وسائل تیز ، نافذ و تماسهای زیر پوستی:

مهمترین روش انتقال در این گروه ، استفاده معتادین تزریقی از وسایل تزریق بصورت اشتراکی است. سایر فعالیت های توام با انتقال ویروس که در این گروه قرار می‌گیرند عبارتند از خالکوبی ، طب سوزنی ، سوراخ کردن گوش ، ختنه ، تزریق و … 


۵- انتقال در حین ارائه خدمات تشخیصی و درمانی  NosocomiaL:

انتقال ویروس از طریق ابزارهای آلوده در دندانپزشکی ، جراحی، دیالیز، اندوسکوپی و سایر اقدامات تشخیصی و درمانی صورت می گیرد. احتمال ایجاد Seroconversion  بدنبال حوادث شغلی نظیر فرو رفتن سوزن در مورد هپاتیت B و e آنتی ژن مثبت ۳۷ تا ۶۲ درصد ذکر شده است در حالیکه این رقم در مورد هپاتیت ۸/۱% C است. احتمال انتقال HCV در حین ارائه خدمات بهداشتی درمانی از طریق تماسهای مخاطی بسیار نادر است.

۶- سایر راه های انتقال:

در مورد ویروس هپاتیت B بعلت مقاومت بالا، ویروس می تواند ۷ تا ۱۰ روز بر روی سطوح باقی بماند و باعث انتقال آلودگی شود لذا وسایل مشترک مثل مسواک ، شیشه شیر بچه ، اسباب بازی، ظروف غذاخوری ، قیچی و غیره می توانند در انتقال نقش داشته باشند. در صد زیای از فرزندان مادران HBsAg مثبت که در طی حاملگی و زایمان آلوده نشده اند بعلت تماس های نزدیک با مادر یا خواهر و برادرهای آلوده طی ماهها یا سالهای اول زندگی ، آلودگی را کسب خواهند نمود ( Horizontal ) . در مورد هپاتیت C حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد موارد عفونت خود بخود فروکش خواهد کرد ولی در ۸۰% موارد آلودگی بصورت مزمن در بدن باقی خواهد ماند.

برای افراد آلوده به ویروس باید مشاوره کامل شامل موارد ذیل انجام گردد:

 منشاء احتمالی آلودگی  

 سیر طبیعی بیماری 

 علائم احتمالی  

 توصیه‌های لازم برای پیشگیری از انتقال به سایرین 

 موارد مربوط به تصحیح عادات زندگی شامل ترک اعتیاد و مصرف الکل ، قطع سیگار و رژیم غذایی سالم خودداری از اهداء خون و اعضاء ، پرهیز از استفاده مشترک وسایل شخصی و تزریقات و عدم مصرف دارو اعم از شیمیایی یا گیاهی بدون نظر پزشک معالج  
 آگاهی دادن به افراد ارائه دهنده خدمات پزشکی و دندانپزشکی در مورد آلودگی 

 داشتن رفتار جنسی مطمئن  

 پاک کردن هر گونه لکه خون خود با محلول خانگی بلیچ و دستمال کاغذی 

 ترغیب و آموزش خانواده برای چک آپ و دریافت آموزش‌ها و خدمات پیشگیری مرتبط  

 پوشاندن زخم ها و جراحات 

 قرار دادن دستمال یا البسه آلوده به خون در کیسه پلاستیک قبل از دور انداختن  

 دادن آگاهی در مورد راه‌های عدم انتقال شامل: عطسه ، سرفه ، در آغوش کشیدن ،   آب ، غذا و تماسهای معمول روزانه 

نکته: بیمار نباید از فعالیتها و شرکت در محل‌های اجتماعی شامل کار ، مدرسه ، بازی و … خارج شود یا کنار گذاشته شود.

 

مشاوره قبل از ازدواج

 

یکی دیگر از مراحلی که زوجین باید قبل از ازدواج بگذرانند مشاوره قبل از ازدواج میباشد .همیشه اطلاعاتی که از دوست ،آشنا و یا فامیل به ما میرسند از صحت کامل برخوردار نیستند بخصوص مسایلی مثل روشهای پیشگیری از بارداری ،مراقبتهای پیش از بارداری ، مراقبتهای دوران بارداری و..

در کلاسهای مشاوره قبل از ازدواج اطلاعات لازم در زمینه های فوق به زوجین داده شده و پاسخگویی به دیگر سوالات بهداشتی آنان انجام میشود راهنمایی زوجها برای مراجعه به مراکز بهداشتی و درمانی در زمان مناسب و آشنایی بار کار مراکز و خدماتی که ارائه میشود از وظایف مشاوران میباشد.

واکسیناسیون

آخرین مرحله از اقدامات مربوط به قبل از ازدواج تزریق واکسن کزاز برای خانمهاییست که قبلا واکسن نزده اند و یا از تزریق آخرین واکسن آنها بیش از 10 سال میگذرد . واکسن کزاز، سم غیر فعال‌شده باکتری (توکسویید) است. جهت اثربخشی بیشتر این واکسن، واکسن دیفتری و سیاه‌سرفه هم، همراه آن تزریق می‌شوند. بدین لحاظ به آن‌ها واکسن سه گانه (ثلاث- DPT) گفته می‌شود. اولین تزریق این واکسن در 2 ماهگی انجام می‌شود. مراحل بعدی به ترتیب در 4 ماهگی، 6 ماهگی، 18 ماهگی و 4 تا 6 سالگی (بدو ورد به مدرسه) انجام می‌پذیرد. با این تزریقات مصونیت در مقابل کزاز به وجود می‌آید و از آن به بعد هر 10 سال تزریقی به نام یادآور باید انجام شود تا مصونیت در برابر کزاز همچنان حفظ شود. واکسن یادآور شامل واکسن کزاز و دیفتری است که به آن واکسن دو گانه (DT) گفته می‌شود.تزریق این واکسن از ابتلا نوزادان به کزاز نوزادی پیشگیری میکند. فرایند انجام آزمایشات قبل ازازدواج 

1- عنوان فرایند: انجام آزمایشات قبل ازازدواج 2- هدف فرایند: شناسائی زوج ناقلین تالاسمی درمتقاضیان ازدواج 3- خدمت دهندگان : مرکزبهداشت شهرستان داراب ( واحدبیماریهای غیرواگیر) 4- خدمت گیرندگان: کلیه متقاضیان ازدواج 5- دامنه مسئولیت : رئیس شبکه- رئیس مرکزبهداشت- پزشک مشاورتالاسمی(خانم دکترترابی-خانم دکترایزدیخواه) - کارشناس غیرواگیر 6- مراحل انجام کار: - مراجعه زوجین به دفترخانه ازدواج باارائه شناسنامه و2قطعه عکس ازهرنفرودریافت معرفی نامه به مرکزبهداشت - مراجعه به مرکزبهداشت (همه روزه ) ودریافت معرفی نامه به آزمایشگاه مرکزبهداشت - مراجعه به آزمایشگاه(همه روزه) و ارائه نمونه خون وادرار توسط زوجین (حداکثرتاساعت 9صبح) - دریافت نتیجه آزمایش خون وعدم اعتیاد درهمان روز (ساعت 12ظهر) از آزمایشگاه ومراجعه به مرکزبهداشت نکته :درصورتیکه آزمایش عدم اعتیادمشکوک باشد 2روز بعد نتیجه قطعی  آن درصورت منفی شدن به زوجین ودرصورت مثبت شدن به صورت محرمانه به رئیس مرکز بهداشت  اعلام می گردد. - بررسی نتیجه آزمایش خون توسط پزشک مشاور تالاسمی وتفسیر آن طبق دستورالعمل کشوری برنامه تالاسمی و درصورت عدم مشکل تایید می گردد. - درصورتیکه نتیجه آزمایش خون طبق دستورالعمل کشوری تالاسمی تاییدنشد آزمایشات تکمیلی جهت زوجین توسط پزشک مشاور درخواست می شود. - مراجعه زوجین درروزبعدبه آزمایشگاه جهت انجام آزمایشات تکمیلی - دریافت نتیجه ازآزمایشگاه توسط زوجین ومراجعه مجدد به پزشک مشاورتالاسمی - بررسی نتایج آزمایشات تکمیلی وارائه نظریه پزشک مشاورتالاسمی - درصورتیکه پس ازبررسی نتایج هر2نفر ناقل تالاسمی باشند 3-2جلسه مشاوره جهت آنها برگزارمی گرددو درصورت پافشاری به ازدواج جهت انجام آزمایش ژنتیک به آزمایشگاه شهیددستغیب معرفی می شوند. - درصورتیکه یکی ازدونفر ناقل تالاسمی ودیگری مشکوک به کم خونی فقرآهن باشد جهت فردمشکوک به کم خونی فقرآهن یک دوره یک ماهه آهن درمانی انجام می شود ومجددا یک ماه بعد جهت همان فرد آزمایش خون انجام می شود . درصورت تاییدمجوزصادرمی شودودرصورت عدم تایید به آزمایشگاه رفرانس استان (نادرکاظمی ) معرفی می شودکه درآنجا پس ازبررسیهای لازم نتیجه قطعی به مرکزبهداشت اعلام وبراساس آن مجوز صادرمی شود.   - درصورتیکه هر 2نفرمشکوک به کم خونی فقر آهن باشند جهت هر2نفر یک دوره آهن درمانی به مدت یک ماه انجام می شود وسپس مورد ارزیابی مجدد ازنظرآزمایش خون قرارمی گیرند.درصورت تاییدمجوزصادرودرصورت عدم تایید به آزمایشگاه استان معرفی می شوند که درآنجا پس ازبررسیهای لازم نتیجه قطعی به مرکزبهداشت اعلام وبراساس آن مجوز صادرمی شود. - پس از قطعی شدن نتایج آزمایشات زوجین باشرکت درکلاس تنظیم خانواده (یکشنبه وچهارشنبه هرهفته 11-10صبح)وتلقیح واکسیناسیون توام (همه روزه) مدارک آنهاتکمیل شده و گواهی سلامت جهت آنها به دفترخانه مربوطه صادرمی گردد.   7- زمان انجام کار: یک روز تا سه ماه   8- قوانین ومقررات : طبق دستورالعمل کشوری برنامه تالاسمی کلیه آزمایشات زوج ناقلین می باید درآزمایشگاه مرکز بهداشت انجام ونتیجه آن توسط پزشک مشاورتالاسمی تفسیر وتایید گردد. بدیهی است ارائه نتایج آزمایشات مربوطه درآزمایشگاههای بخش خصوصی فاقداعتبارلازم می باشد. 9- فرم :  فرم شماره 1 ( خدمات آزمایشگاهی ژنتیک وتشخیص پیش ازتولد) فرم شماره 2( درخواست آزمایشات تکمیلی ومشاوره تخصصی )  فرم شماره 3( تعهدنامه )   10- تکنولوژی- تجهیزات – امکانات:   دستگاه سل کانتر- دستگاه الکتروفروزیس- دستگاه اسپکتروفوتومتر - کیت A2 – کیت الکتروفورز- رولرمیکسر- لوله های یک بارمصرف CBC   11- مدارک موردنیاز: 2قطعه عکس ازهریک از زوجین- شناسنامه-معرفی نامه از دفترخانه ازدواج – معرفی نامه ازمرکزبهداشت- واریزوجه نقدطبق تعرفه   12- دامنه کاربرد: درسطح شهرستان     جدول زمان بندی فرایند انجام آزمایشات قبل ازازدواج  
عنوان فعالیت زمان اجرا مدت زمان
صدورمعرفی نامه جهت انجام آزمایش خون همه روزه 10دقیقه
انجام خونگیری اززوجین همه روزه نیم ساعت
تفسیرنتایج آزمایشات همه روزه 10دقیقه
شرکت درکلاس مشاوره تنظیم خانواده روزهای یکشنبه وچهارشنبه 1ساعت
تلقیح واکسن توام همه روزه 10دقیقه
ارجاع جهت انجام آزمایشات تکمیلی(درصورت عدم تاییدآزمایش اولیه) 1روزالی 2هفته نیم ساعت
تفسیرنتایج یک روز نیم ساعت
مشاوره بازوجین درصورتیکه ناقل تالاسمی باشند دوالی 3جلسه هرجلسه نیم ساعت
ارجاع جهت انجام آزمایشات ژنتیک درصورت اصراربه ازدواج یک روز 20دقیقه
صدورمجوزازدواج بعدازانجام آزمایشات ژنتیک(درصورت کامل بودن مدارک) یک روز یک ساعت
 

آزمایش قبل از ازدواج چیست؟ تالاسمی، سیلیس، هپاتیت، جنسی، عقد، خون، ادرار،


مطالب مشابه :


حرکات ممنوعه در هنگام مذاکره

مهندس عمران راه و 20- عدم همراه داشتن کارت ویزیت.




انواع پرده بکارت ن آیا خود ارضایی باعث پاره شدن پرده بکارت میشود؟ ,آیا پاره شدن پرده بکارت واقعاً در

طراحی حرفه ای و چاپ انواع کارت ویزیت : معماری و عمران، برق و پور، مهندس ، کارگر




راههای اصلی انتقال ایدز .... درمان ، پیشگیری ، درمان ، دارو ، راه ، جنسی ، سرم ، سالگرد

طراحی حرفه ای و چاپ انواع کارت ویزیت : معماری و عمران، برق و پور، مهندس ، کارگر




استخدام مهندس معماری

استخدام مهندس عمران استخدام مهندس




آزمایش قبل از ازدواج چیست؟ تالاسمی، سیلیس، هپاتیت، جنسی، عقد، خون، ادرار،

طراحی حرفه ای و چاپ انواع کارت ویزیت : معماری و عمران، برق و پور، مهندس ، کارگر




چگونه لباس خود را ست كنيم مخصوص خانومها و آقايون . افراد چاق و لاغر چه لباسيو بايد بپوشن . افراد بلن

طراحی حرفه ای و چاپ انواع کارت ویزیت : معماری و عمران، برق و پور، مهندس ، کارگر




برچسب :