گل لاله
لاله سردهای از تیرهٔ سوسنیان است که در حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ گونه دارد. محلّ اصلی رویش لالهٔ خودرو در آسیای مرکزی در نظر گرفته میشود. این گل در افغانستان، ترکیه، ایران، قسمتی از غرب سوریه، سواحل دریاچه آرال، دریاچه خزر و دریای سیاه، یونان، ایتالیا، اسپانیا و سواحل دریای مدیترانه در شمال آفریقا بصورت خودرو یافت میشود.
در بین کشورهای اسلامی لاله در فرهنگ دو کشور ایران و ترکیه نفوذ عمیقی دارد. ۱۹ گونه از گونههای لاله از ایران گزارش شدهاست.
از لحاظ گیاهشناسی لاله به دو گروه بزرگ پرورشی و خودرو تقسیم میشود.
لالههای پرورشی دارای گلهای بزرگ، جام گل بزرگتر و تنوع رنگی بیشتری نسبت به گلهای خودرو هستند. لالهها بطورکلی در چهار طبقهٔ کلیِ زود گلدهنده، میانرس، دیر گلدهنده و گونهها قرار میگیرند. از سال ۱۹۸۱ تقسیمبندی گلهای لاله توسط انجمن سلطنتی پیاز لاله هلند آغاز شد و لالهها بر اساس شکل گیاه و شکل و زمان باز شدن گل به ۱۵ گروه تقسیم شدند. از طریق درآوردن پیاز بوته اصلی از خاک و جدا کردن پیازچههای نوچه اطراف پیاز مادری و کاشت بذر کاملاً تازهٔ ارقام جدید تکثیر و ازدیاد میشوند. در حال حاضر از نظر تولید و صادرات پیاز و گل شاخهای لاله، هلند در جایگاه نخست در بین کشورهای جهان جای دارد. لاله گل ملی کشورهای ایران، افغانستان، ترکیه، هلند، مجارستان و بلژیک به شمار میآید.فرمانرو : گیاهان
دسته : گیاهان گلدار
رده : تکلپهایها
راسته : سوسنسانان
تیره : سوسنیان
زیرخانواده : لیلیاوئیده
سرده : Tulipa=======================================================نام گل لاله از کلمه لال یا همان لعل از زبان سانسکریت به معنی «قرمز» گرفته شدهاست. واژهٔ لاله امروزه به گلهای پیازداری گفته میشود که نام علمی آنها تولیپا و از راستهٔ سوسنسانان و از تیره ٔسوسنیان است و کاسه و جام آن تشکیل جامی کامل میدهد. شک نیست که واژهٔ لاله به لال که به معنی «سرخ» است وابستهاست و گلی که لاله خوانده شده به مناسبت همین رنگ است.
گل لاله در زبانهای اروپایی Tulip و Tulpe تولیپه نام دارد که به واسطهٔ شباهت این گل با عمامه از واژهٔ «تولبند» به معنی «عمامه» گرفته شدهاست. احتمالاً مترجم ترکی در هنگام معرفی این گل به اروپائیان و در وصف آن این واژه را به زبان رانده و آن را در بزرگی و شکل به عمامه تشبیه کردهاست. در مورد فارسی بودن این واژه بین پژوهشگران توافق وجود دارد.
=======================================================
لاله در منابع قدیم :
علیرغم اینکه این گل به طور طبیعی در دشتها و کوهستانهای ایران میروید ولی مردم با گفتن «گل لاله» در واقع گل شقایق در ذهنشان نقش میبندد. لاله از رستنیهایی است که در سخن از آن بناچار پای چند رستنی دیگر به میان میآید. در برخی منابع لاله، شقایق، لالهٔ واژگون، آلاله، شقایق نعمانی و شنبلید به اشتباه یک گیاه پنداشته شدهاند. در منابع قدیمی گاهی میان لاله و شقایق نعمانی تفاوت قایل شدهاند و گاهی هم این نوع گیاه نوعی لاله دانسته شدهاست و نه اسم مطلق آن.[۵] زکریا قزوینی در عجایب المخلوقات میگوید که شقایقالنعمان نامی است که پادشاه حیره نعمان بن منذر بدین گل که به فارسی گل لاله (tulipe) نامیده میشود، دادهاست.طبق تحقیق کازیمیرسکی نزد ایرانیان هر گل که گلبرگهای آن به رنگ خون و وسط آن سیاه باشد بنام لاله و یا شقایق خوانده میشدهاست ولی غالباً tulipe را شقایق نعمانی نامیدهاند. سه گل لاله، شقایق و شقایق نعمانی گیاهان کاملاً متفاوتی هستند اما گونههایی از این سه گیاه که دارای گلهایی قرمز رنگ همراه با لکهای سیاه در مرکز گل هستند بسیار به یکدیگر شباهت دارند. مترجمان اروپایی شعرای شرقی شقایق نعمانی را anemone (آنهمون) ترجمه کردهاند و یکی دانستن این گیاه با شقایق و همچنین لاله خطاست، زیرا شقایق (نام علمی: Papaver)، متعلق به تیرهٔ کوکناریان یا شقایقیان (نام علمی: papaverces ) است در صورتی که شقایق نعمانی به تیرهٔ آلاله (نام علمی: Ranunculus) تعلق دارد.
تمامی انواع خودروی لالهٔ قرمز تنها ۶ پرچم و ۶ گلپوش (گلبرگ) دارند. برگهای لاله کشیده و بدون دندانه هستند.
شقایق قرمز پُر پرچم است. نوع خودرو دارای ۴ تا ۶ گلبرگ است. دارای دو کاسبرگ است که هنگام شکفتن گل میریزد.
شقایق نعمانی قرمز پُر پرچم است. برگهای آن دارای بریدگی عمیق و اغلب سه قسمتی یا سه برگچهایاست.
=======================================================
خصوصیات :
لاله گیاهی است از تیرهٔ سوسنیان که دارای پیاز است و برگهایش طویل و ساقهٔ گلدهنده از وسط برگها خارجی میشود. گل آن که در انتهای ساقه قرار دارد معمولاً منفرد است ولی ممکن است معدودی از گونهها ۲ تا چندین گل نیز داشته باشد. محل اصلی رویش لالهٔ خودرو از کوههای پامیر تا کوه تیان شان در آسیای مرکزی در نظر گرفته میشود.همچنین این گل در افغانستان، ترکیه، ایران، قسمتی از غرب سوریه، سواحل دریاچه آرال، دریاچه خزر و دریای سیاه، یونان، ایتالیا، اسپانیا و سواحل دریای مدیترانه در شمال آفریقا بصورت خودرو یافت میشود.در حال حاضر هزاران نوع لاله با رنگهای متفاوت وجود دارد. جورههای قدیمی لاله از ترکیب دو گونهٔ لالهٔ باغچهای و لالهٔ ارمنی مشتق شدهاند و والدین جورههای جدیدتر اغلب سه گونهٔ لالهٔ شنلقرمزی، لالهٔ امپراتور و لالهٔ نیلوفرآبی هستند.گل لاله تنها در ۲ ماه در سال شکوفا میشود و زمان گلدهی از اواخر اسفند در انواع زود گلدهنده تا اواخر اردیبشهت در انواع دیر گلدهنده محدود میشود.
=======================================================
اجزای گیاه :
*به طور کلی یک گیاه لاله دارای اجزای زیر است:1-پیاز: در زیر سطح خاک قرار دارد و تنها قسمتی از گیاهاست که در شرایطی نامساعد از قبیل تابستانهای گرم و زمستانهای سرد نیز به زندگی ادامه میدهد. قسمت کلی پیاز از برگهای رشد نیافتهٔ ضخیم و کم رنگ بصورت لایههای مطبق بنام فلس تشکیل یافته که آب و غذا در این فلسها ذخیره میگردد. یکی از ویژگیهای مهم طبقهبندی سردهٔ لاله، سطح خارجی پیاز آنست که از چندین لایه بنام پوشینه به رنگ قهوهای تیره پوشیده شده و در قسمت داخلی اغلب نمدی شکل است. جوانهای که در فصل پائیز درون پیاز این گیاه دیده میشود، نمایانگر تمام اجزاء گلی است که در فصل بهار ظاهر میگردد.
2-ساقه: گیاه کامل لاله به یک و گاهی به چندین گل ختم میشود که در طول آن برگهایی نیز به صورت پراکنده قرار دارند.
3-برگ: به رنگ سبز مایل به خاکستری تا سبز مایل به قرمز است.
4-پرچمها: اندامهای نر گل هستند. در داخل گل ۶ پرچم وجود دارد که هر کدام دارای یک میلهٔ بلند و نازک منتهی به یک بساک بوده و بساک تولید کنندهٔ دانههای گرده به صورت پودر میباشد.
5-تخمدان: محتوی تخمکهاست که توسط پوشش احاطه شدهاست و بعد از لقاح به صورت بذر رشد مییابد. در مرکز گل لاله یک تخمدان بطری شکل، سه حجرهای وجود دارد که هر حجره شامل تعداد زیادی تخمک است. در بالای تخمدان نیز یک کلالهٔ سه قسمتی قرار گرفته که دانههای گرده به آن میچسبند. البته در اکثر گیاهان به جز گیاه لاله یک خامهٔ میانی بلند نیز بین تخمدان و کلاله قرار میگیرد. سلولهای نر که از دانههای گرده بوجود میآیند، تخمکها را بارور نموده و تخمکهای بارور تبدیل به دانه میگردند در همین زمان بارور شدن و تبدیل تخمکها به دانهاست که تخمدان نیز تبدیل به میوه شده و به تدریج جدارههای آن خشک و سخت میشود. این چنین میوهای را کپسول مینامند و هنگامیکه دانهها رسیدند، این کپسول از بالا به وسیله سه شکاف باز میگردد. در بعضی از لالهها پرچم کرکدار و در برخی دیگر بدون کرک است.
6-گلپوش (گلبرگ) : همهٔ گلهای خودروی لاله دارای ۳ گلبرگ و ۳ کاسبرگ رنگین به شکل گلبرگهای هستند. گلپوش گیاه اندامهای نر و مادهٔ گل را احاطه نموده و از شش قطعهٔ آزاد کامل شامل سه قطعه خارجی و سه قطعه داخلی کم و بیش شبیه هم تشکیل یافتهاست. قطر گل در انواع مختلف با یکدیگر تفاوت دارد. در دورگهٔ داروین هنگامیکه گل بطور کامل باز میشود. قطر آن حتی به ۱۵ سانتیمتر هم میرسد.
=======================================================
ظاهر :
تنوع رنگ گل در لاله به حدی است که میتوان گفت به جز رنگ قهوهای تمامی رنگها را دارا است. در اکثر موارد انواع چندهزار گانهٔ لاله تنها بر اساس تفاوت رنگ از یکدیگر مجزا شدهاند. بطور کلی این گل به ۷ گروه رنگی سفید، زرد، نارنجی، قرمز، صورتی، بنفش و سبز تقسیم میشود که در هر گروه نیز به غیر از تفاوت در درجهٔ رنگ در شکل رنگآمیزی نیز مانند دورنگ بودن، حاشیهدار بودن و وجود رگهٔ رنگی در درون گلبرگ با یکدیگر تفاوت دارند. طول گیاه در بیشتر انواع خودرو کمتر از ۲۰ سانتیمتر است. جام گل از نظر ظاهری به گروههای زیر تقسیم میشود: تکپر فنجانی شکل پُرپَر قدح شکل جام شکل حاشیهدارگلبرگ بلند و باریک ستارهای
=======================================================
نیازهای محیطی :
1-دما: گل لاله نسبت به سرما مقاوم است. دمای ایدهآل برای ریشهدهی ۹ درجه و برای رشد ۱۸-۱۵ درجه سانتیگراد است. پیازهای فورسه شده نباید در محیط خیلی گرم نگهداری شوند، گرما باعث عدم تشکیل گل میشود. بهتر است در یک مکان خنک نگهداری شوند.2-رطوبت: معمولاً نیازی به رطوبت هوا ندارد.
3-مکان: این گیاه به مکانی آفتابی، دور از باد، و خاک حاصلخیز با زهکش خوب دارای در حدود ۵۰ درصد ماسه و غنی از گیاخاک نیاز دارد. در طی دورهٔ ریشهدهی، تاریکی کامل و از زمان ظاهر شدن جوانهٔ گل، نور زیاد لازماست. پس از باز شدن گلها میتوان در داخل منزل در هر محلی قرار داد.
4-آبیاری و تغذیه: در محیط داخل آبیاری متوسط کافی است. اگر پیازها را برای سال آینده دوباره استفاده شود لازم است در زمان رویش در بهار با استفاده از کود عمومی تغذیه صورت گیرد.
=======================================================
تکثیر :
گل لاله از دو طریق کاشت بذر که تا به گل نشستن آن در حدود ۵ سال زمان لازم است و در آوردن پیاز بوته اصلی از خاک و جدا کردن پیازچههای نوچه اطراف پیاز مادری تکثیر و ازدیاد میشوند. برای ایجاد ارقام جدید و تازهٔ لاله از روش کاشت بذر استفاده میشود. در نواحی خیلی سرد و مرطوب پیازهای لاله باید از خاک بیرون آورده شده و جهت کاشت دوباره در پاییز در انبار نگهداری شوند.زمان مناسب برای کاشت پیاز لاله در اواسط پاییز است. محل کاشت باید در معرض نور و با آبیاری خوب باشد. زیر درختان برگریز که نصف روز سایهاست، به خوبی رشد میکند. خاک مناسب برای کاشت خاکهای شنی و رسی به همراه کمپوست است، کمپوست باعث نرم شدن خاک میشود.
فاصلهٔ کاشت پیاز از سطح خاک به اندازهٔ دو برابر قطر پیاز و فاصلهٔ پیازها از یکدیگر به اندازهٔ سه برابر قطر پیاز است. از نظر زیبایی، کاشت پیازها با شکلها و رنگهای متفاوت، در کنار یکدیگر توصیه نمیشود و بهتر است پیازهای هم نوع و همرنگ در کنار یکدیگر کاشته شوند. کشت آبی (کاشت در آب) که معمولاً برای کاشت گل سنبل و گل زعفران استفاده میشود، در کاشت برخی از انواع کوتاه قد لاله نیز بکار میرود. در کشت آبی پیاز در داخل اسفنج طوری قرار میگیرد که تنها قسمت انتهایی پیاز در داخل آب باشد.
=======================================================آفتها و بیماریها :
*پوسیدگی ریشه: ممکن است به علت آلوده شدن به فوزاریوم اوکسیپوروم و فیتیوم در گیاه بوجود آید.*سوختگی: در اثر یک بیماری قارچی به نام آتشک لاله بوجود میآید، در این حالت برگها ممکن است کوتاه و یا ناقص شوند و ساقهها به یک طرف خم شوند. همچنین بر روی برگها، لکههای مرده با رنگ سبز تیره بوجود میآید، این لکهها بعد از مدتی به رنگ سفید یا زرد تغییر رنگ میدهند.
*انگل: نماتد ساقه و پیاز باعث بوجود آمدن قطعههای خاکستری تا قهوهای در روی پیاز است. پیاز در صورت آلودگی حالت اسفنجی پیدا میکند و وزن پیاز سبکتر از حالت طبیعی میشود. شته سبز هلو بر روی سطح زیرین برگ یا ساقهٔ لاله بصورت انگل زندگی کرده و به گیاه زیان میرساند. طول بدن این حشره در حدود ۲ میلیمتر است و به رنگهای سفید، زرد و سبز مایل به زرد دیده میشود.
*ویروس: ویروس شکستگی گل لاله و ویروس نوار سفید گل لاله ممکن است باعث شکستگی رنگ و رگهدار شدن گلها بشوند که در اینصورت گل شکل موزائیکی پیدا میکند. تا بحال درمانی برای گیاه مبتلا به ویروس شکستگی گل لاله پیدا نشدهاست. اما میتوان از نزدیک شدن و رشد عوامل میانجی بیماری مانند شته و یا ریشکبال به گیاه جلوگیری کرد.
گیاه مبتلا به ویروس شکستگی گل لاله
*پوسیدگی گیاه: کپک خاکستری و ریزوکتونیا سولانی از عوامل پوسیدگی گیاه هستند. همچنین پنیسیلیوم نیز باعث بوجود آمدن پوسیدگی کپکی آبی در گیاه میشود.
=======================================================
مواد خوراکی و سمی :
میزان مواد قندی یا درجه بریکس در پیاز لاله بسیار بالا است همچنین پیاز لاله دارای مواد نشاستهایاست، به همین جهت در هلند برخی از انواع آن به عنوان مادهای خوراکی کشت داده میشود. علاوه بر این، گلبرگهای لاله به صورت خام نیز به عنوان سالاد و یا در هنگامیکه به عنوان تزئین کیک و شیرینی بکار میرود، نیز خورده میشود.بطورکلی به جز انواع شناخته شده و بخصوصی که جهت خوردن پرورش داده میشوند، گل لاله یک مادهٔ خوراکی به شمار نمیآید. در تمامی این گیاه مادهٔ شیمیایی سمی بخصوصی به نام tulipin وجود دارد که خوردن آن اثرات زیانبخشی در قلب ایجاد میکند. همچنین تماس با پیاز زخمی لاله باعث تماس با یک مادهٔ شیمیایی به نام تولیپانین Tulipalin A موجود در آن میشود که ممکن است علائم حساسیت را در بدن بوجود بیاید.
ماده آلفا-متیلن-گاما-بوتیرولاکتون (a-methylene-γ-butyrolactone) یا تولیپانین A در هلند با نام «پنجه لاله» شناخته میشود. بررسیها نشان میدهند که اعضای سرده لاله در کنار سردههای سوسن پرویی (Alstroemeria) و سگ دندانها از جمله گیاهان گلداری هستند که میتوانند باعث ایجاد حساسیت در انسان شوند.
=======================================================
تقسیمبندی :
از لحاظ گیاهشناسی لاله به دو گروه بزرگ پرورشی و خودرو تقسیم میشود. لالههای پرورشی دارای گلهای بزرگ، جام گل بزرگتر و تنوع رنگی بیشتری نسبت به گلهای خودرو هستند. لالهها بطورکلی در چهار طبقهٔ کلیِ زود گلدهنده، میانرس، دیر گلدهنده و گونهها قرار میگیرند.گونه معرف گروهی از افراد است که در اکثر صفات اساسی با هم شباهت دارند و در نتیجهٔ جفتگیری، افرادی بارور و مشابه والدین خود بوجود میآورند. دورگههای حاصل از گونههای مختلف، اگر هم ببار آیند اغلب عقیم بوده و باروری کمتری نشان خواهند داد. گونههائی که از نظر چندین مشخصهٔ مهم با یکدیگر مشابه باشند تحت نام یک جنس طبقهبندی میگردند، بنابراین تمام گونههایی که دارای مشخصات زیر باشند متعلق به جنس لاله خواهند بود.
«یک پیاز مستور از پوشینههای چرم مانند، برگهای پراکنده در طول ساقه، یک گل بزرگ و افراشته (راست) با قطعات گلپوش که تا قاعده آزادند و بدون شیارهای نوشگاه و کلالهای که در بالای تخمدان قرار گرفته و در روی یک خامهٔ مشخص واقع نشدهاست.» قواعد نامگذاری گونههای لاله به لاتین اینصورت است که قسمت نخست نام سرده یا جنس و قسمت دوم نشاندهندهٔ گونهاست، برای مثال در لالهٔ خطدار (نام علمی: Tulipa micheliana) Tulipa نشاندهندهٔ جنس یا سرده و micheliana نشاندهندهٔ گونهاست.
لاله در حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ گونه دارد. ۱۹ گونه از گونههای لاله از ایران گزارش شدهاست. لالههای کوهی، ارومیه، آتشی، خطدار، هفترنگ، ریزه، حافظی و بیشهزار برخی از گونههای بومی ایران هستند.
جنسهایی که دارای ویژگیهای اساسی یکسانی باشند یک تیره یا خانواده را تشکیل میدهند بنابراین گیاهان جنسهای لاله، لالهٔ سرنگون، سنبل و سوسن با ویژگیهای، «گلپوش شامل سه قطعهٔ خارجی و سه قطعهٔ داخلی که تماماً رنگین و کم و بیش مشابه یکدیگرند، ۶ پرچم و یک تخمدان واقع در بالای محل اتصال قطعات گلپوش» همه تحت تیرهٔ سوسنیان یا با نام مترادف تیرهٔ لاله طبقهبندی میگردند.
=======================================================
گروهها :
از سال ۱۹۸۱ تقسیمبندی گلهای لاله، توسط انجمن سلطنتی پیاز لاله هلند (به انگلیسی: Holland's Royal Trade Association for Nursery Stock and Flower Bulbs) که به اختصار Anthos نامیده میشود، آغاز شد و لالهها بر اساس شکل گیاه و شکل و زمان باز شدن گل، به ۱۵ گروه تقسیم شدند. زمانی تعداد جورههای لاله بیش از ۸۰۰۰ جوره اعلام شد که از این تعداد ۵۶۰۰ جورهٔ آن در هلند ایجاد شده بودند. پس از آن در سال ۱۹۸۷ میلادی انجمن سلطنتی پیاز لاله هلند در فهرستی به عنوان ثبت بینالمللی جورههای لاله این تعداد را به ۲۴۰۰ جوره کاهش داد. از به بعد هر سال تقریباً در حدود ۵۰ جورهٔ جدید به این فهرست اضافه میشود. تمامی انواع لاله را برخی از این جورههای ایجاد شده به نام شخصیتهای حقیقی یا داستانی نامگذاری شدهاند، به عنوان مثال در سال ۲۰۰۵ میلادی هلند یک نوع لاله را به نام بازیگر هندی، آیشواریا رای نامگذاری کرد.
=======================================================گروه ۱ Single early زودرس تَکپر: گیاه نسبتاً کوتاه بوده و بین ۴۵–۱۵ سانتیمتر بلندی دارد..گروه ۲ Double early زودرس پُرپَر: تعداد گلبرگها بیشتر از ۶ گلبرگ است.
*میانرس
گروه ۳ Triumph پیروزی: از نظر تنوع و تعداد بزرگترین گروه لالهاست.
گروه ۴ Darwin hybrid دورگه داروین: ارتفاع گیاه بین ۷۰–۵۰ سانتیمتر بوده و مناسب بریدن است.
*دیررس
گروه ۵ Single late دیررس تَکپر: برخلاف گروه زودرس تَکپر طول گیاه بلند است و به ۷۵–۴۵ سانتیمتر میرسد.
گروه ۶ Lily-flowered گلسوسنی: ویژگی آن شکل جام مانند آنست.
گروه ۷ (Fringed (Crispa حاشیهدار: در لبههای گلبرگ بریدگیهای بسیار و کمعمقی دیده میشود.[۴۳]
گروه ۸ Viridiflora سبز بهاری: شکل نیمه بسته دارند. یا گلبرگ کاملاً سبز رنگ است با حاشیهای از دیگر رنگها یا رگهای از رنگ سبز در قسمت میانی گلبرگهای رنگهای دیگر دیده میشود.
*قسمت میانی گلبرگهای رنگهای دیگر دیده میشود.
گروه ۹ Rembrandt رامبراند: شکستگی رنگی و راهراه بودن رنگها در آنها دیده میشود.
گروه ۱۰ Parrot طوطی: لبههای گلبرگ پیچخوردگی دارد و به پر طوطی شباهت دارد.
گروه ۱۱ Double late دیررس پُرپَر: ظاهر آن به گل صدتومانی شباهت دارد.
*گونههای مخصوص
گروه ۱۲ Kaufmanniana لاله نیلوفرآبی: گونهٔ لاله نیلوفرآبی و دورگههای (هیبریدهای) منشعب از آن. به گونههای خودرو شباهت دارد.
گروه ۱۳ (Fosteriana (Emperor امپراتور: گونهٔ لاله امپراتور و دورگههای منشعب از آن.
گروه ۱۴ Greigii شنلقرمزی: گونهٔ لاله شنلقرمزی و دورگههای منشعب از آن.
*گونهها و جورههای باقیمانده
گروه ۱۵ (Species (Botanical: شامل تمام گونهها و دورگههایی که در گروههای بالا تقسیمبندی نشدهاند.
=======================================================
از اینجا می توانید این مقاله را به صورت pdf دانلود کنید
=======================================================منبع :انحمن علمی زیست شناسی دانشگاه زاهدانمطالب مشابه :
لام های ریویو
فوزاریوم سولانی – اکتو تریکس - اندو تریکس – فاووس - تریکوفیتون منتاگروفیتون
فوزاریوزیس Fusariosis
فوزاریوم کالموروم باعث است.عامل آن عمدتا فوزاریوم سولانی Fusarium solani بوده و
آفتها و بیماریهای گل لاله
پوسیدگی ریشه: ممکن است به علت آلوده شدن به فوزاریوم اوکسیپوروم و فیتیوم در گیاه بوجود آید.
بیماریهای مهم خیار گلخانه ای در ایران
عامل بیماری : آلترناریا سولانی علائم عامل بیماری : فوزاریوم اکسیسپوروم
گل لاله
ممکن است به علت آلوده شدن به فوزاریوم کپک خاکستری و ریزوکتونیا سولانی از
گل لاله
ممکن است به علت آلوده شدن به فوزاریوم کپک خاکستری و ریزوکتونیا سولانی از
برچسب :
فوزاریوم سولانی