نصب گیربکس اتوماتیک بر روی پراید
موضوع: نصب گیربکس اتوماتیک بر روی پراید
نصب گیربکس اتوماتیک بر روی پراید
گیربکس های نصب شده بر روی پراید طراحی کره است. این گیربکس
ها از نوع تمام مکانیکی که از عمر و کارایی بسیار بالایی
برخوردار میباشند.
تمامی قطعات استفاده شده برای اتومات کردن پراید فابریک این خودرو
میباشد
موضوع: نصب گیربکس اتوماتیک بر روی 405 سمند و ...
نصب گیربکس اتوماتیک بر روی سمند پژو۴۰۵ و
پارس
گیربکس های نصب شده بر روی پژو ۴۰۵ و پرشیا و سمند محصول ZF آلمان بوده که یکی از
بهترین شرکتهای سازنده گیربکس در دنیا میباشد. این گیربکس فابریک اتومبیل های یاد شده
میباشد و از نوع تمام میکانیکی هستند که از عمر و کارایی بسیار بالایی برخوردار میباشند.
در فرایند دنده اتوماتیک کردن اتومبیل هیچ گونه تغییری در اجزای موتور و بدنه و شاسی داده
نخواهد شد .
موضوع: گیربکس های اتوماتیک
امروزه گیربکس های اتوماتیک در خودروهای جدید با کنترل الکترونیکی مورد استفاده قرارمیگیرند. این دسته گیربکس ها همانند سایر گیربکس های اتوماتیک دارای حالات مختلف L ،R،P،N ،D هستند .در گیربکس های هیدرولیکی اتوماتیک، راه اندازی و تغییر حالات گیربکس از راه گاورنر که بر روی شفت خروجی گیربکس نصب گردیده است، انجام می گیرد .اما در گیربکس های الکترونیکی امروزی ،زمان راه اندازی و تغییر حالات گیربکس از طریق سنسور هایی که روی دریچه گاز ،زیر پدال ترمز و نیز روی دنده پارک گیربکس نصب گردیده است و با ارسال اطلاعات لازم جهت Ecuدستگاه اتوماتیک انجام می پذیرد .
در ادامه مدارات گیربکس اتوماتیک AL4 مورد بحث قرار می گیرد ،حالات مختلف دنده های 1 تا 4 و دنده عقب یک گیربکس اتوماتیک که در خودرو های پژو 406 و 206 و مگان مورد استفاده قرار گرفته اند مورد بحث قرار می گیرد .
آنچه قبل از پرداختن به این مدارات لازم به ذکر است در ذیل آمده است:
کلاچ شماره1:E1
کلاچ شماره 2:E2
باند ترمز1:F1
باند ترمز2: F2
باند ترمز3:F3
خورشیدی اول: P1
قفسه اول: PS1
خورشیدی دوم: P2
قفسه دوم:PS2
کرانویل1:C1
کرانویل2: C2
در حالت دنده1: گیربکس 206 (AL4) ، دور بعد از عبور از خورشیدی P1 ،وارد قفسه PS1 می شود ، و در نهایت از طریق ارتباط کرانویل رابط C1 با قفسه PS2 از مدار خارج می شود. این امر باعث می شود تا دور کاهش یافته و گشتاور افزایش یابد.
در این حالت کلاچ E1 و باند F3 درگیر هستند.
در حالت دنده2 : کلاچ E2 درگیر است،و باند E3 نیز خورشیدی P2 را قفل میکند و دور از طریق کرانویل C1 از رینگی 2 خارج میشود.
در حالت دنده 3:کلاچ E1 و E2 درگیر هستند ،دور از رینگی 1 وارد میشود و بعد از عبور از قفسه PS2 خارج میشود.
در حالت دنده 4:کلاچ E2 و باند F1 درگیرند و خورشیدی P1 قفل میشود و دور به صورت کوپل از مدار خارج میشود.
در حالت دنده عقب : باند E2 درگیر است و رینگی 1 را قفل کرده است از طرفی کلاچ E1 نیز خورشیدی P1 را نگه میدارد و لذا دور به صورت معکوس از رینگی 2 خارج میشود.
- باند های ترمزی Brake Band) BB)
2- کلاچ هیدرولیکی (Hydraulic Clutch) HC
3- کلاچ یک طرفه One way Clutch) OWC)
کلاچ یک طرفه به صورت خودکار عمل می کند و مانع چرخش معکوس می گردد و در گیربکس های اتوماتیک ، کلاچ یکطرفه در تورک کنوتور نیز دیده می شود .
کلاچ چند صفحه ای میتواند در گیر شود و باعث حرکت یا ثابت شدن یک عضو گردد و نیز قابلیت قفل کردن دو عضو را را نیز داراست .
بست ها یا باندها ی ترمزی و کلاچ هیدرولیکی بوسیله ی فشار روغن کار می کنند ، پمپ روغن که در داخل تورک کنوتور قرار دارد با به حرکت در آمدن ، فشار روغن لازم را تامین می کند و با فشار روغن از راه سوپاپ ها و مجاری گالری روغن گیربکس به پشت پیستون های باند یا کلاچ می رسد و باعث عمل کردن قطعه می گردد
موضوع: گیربکس های اتوماتیک
مشخصات روغن هیدرولیک گیربکس اتوماتیک (عیب یابی با روغن)
روغن های هیدرولیک گیربکس های اتوماتیک:
چهار وظیفه ی اصلی روغن در این سیستم:
- قدرت موتور را از طریق مبدل گشتاور(کلاچ روغنی) انتقال میدهد.
- گرمای جعبه دنده و مبدل گشتاور را به خنک کن منتقل کند.
- فشار هیدرولیکی را از طریق سیستم هیدرولیکی انتقال دهد.
- مانند روغن موتور تمام قسمتها را روعغنکاری کند.
خصوصیات روغن هیدرولیک:
- ثبات اکسیداسیون در مقابل دماهای بالا
- ثابت ماندن غلظت در دماهای بالا و پائین
- سازگاری با مواد لاستیکی و اصطکاکی
- سایر خصوصیات شیمیایی
انواع روغنهای توصیه شده توسط کارخانجات برای سرویس جعبه دنده
از سال 1968 به بعد |
تا سال 1968 |
شرکت ها |
Dexron یا AQ_A |
AQ-A Dexron |
American motor |
Dexron یا AQ_A |
Dexron یا AQ_A |
کرایسلر Chrysler |
typeF _M2C33D یاF |
typeF _M2C33D یاF |
ford |
Dexron |
Dexron یا AQ_A |
General motor |
فقط از روغنهای تصویب شده ای استفاده کنید که توسط کارخانه تعیین گردیده است.برای مثال به علت ناسازگار بودن روغنهای f , dexron با جانشین کردن انها به جای یکدیگر صفحات اصطکاکی سریعتر ساییده میشود.
هر جعبه دنده با توجه به طراحی ان به یک نوع روغن با ضریب اصطکاک مخصوص(نیرویی برای توقف و یا جلوگیری از حرکت بین دو جسم مجاور هم که به صفحات کلاچ و باند مربوط است.) به خود نیاز دارد،تا وظایف جعبه دنده را به خوبی انجام دهد.
در مورد روغن موتور هم همچنین است و باید در انتخاب ان دقت کرد.به طور مثال روغن موتور تصویب شده باعث ورم کردن واشرها و در نتیجه اببندی بهتر می شود.در حالی که اگر از یک روغن موتور با فرمول شیمیایی دیگر استفاده کنیم احتمال نشتی و یا حتی خوردگی واشرها و مواد پلاستیکی پیش می اید.
کنترل سطح روغن و کیفیت ان : پایین بودن سطح روغن : باعث ترکیب هوا در روغن، در اثر مکش پمپ می شود. وجود هوا در روغن باعث پوکی میشود و باعث ایجاد قابلیت تراکم میشود. در نتیجه درگیری ها با تاخیر انجام خواهد شد. همچنین پمپ نمیتواند به خوبی مبدل و سیستم هیدرولیک را تغذیه کند و در نتیجه گرمای زیاد باعث فرسوده شدن قطعات خواهد شد. اثرات بالا بودن سطح روغن : باعث میشود دنده های جعبه دنده تولید کف و ایجاد حباب مینماید و مانند حالت پایین بودن سطح روغن ، باعث لغزش و گرمای بیش از حد میگردد.کف کردن توام با گرمای زیاد باعث میشود که روغن سریعتر اکسید شود و ایجاد لعاب کند و در نتیجه سوپاپها چسبناک می گردند. کنترل کیفیت روغن : علائم روغن تیره و سیاه : وقتی روغن دارای رنگ تیره و سیاه باشد و نیز با بوی سیم پیچ سوخته همراه باشد در این صورت روغن جعبه دنده بیش از اندازه گرم شده و صفحات کلاچ یا باند سوخته است. اگر رنگ روغن تیره باشد ولی بوی سوختگی ندهد تغییر رنگ ان ممکن است از ضد یخ اتیلن گلیکول باشد. شیری رنگ شدن روغن : رنگ شیری روغن بدین معنی است که در روغن اب وجود دارد که در اینصورت اب به روغن جعبه دنده راه پیدا کرده است که باعث تورم کنترل کننده ها و نرمی سطوح اصطکاکی میگردد. لعاب دار شدن روغن : در این حالت روغن دارای رنگ قهوه ای روشن متمایل به تیره را دارا میباشدو روغن شفافیت و رنگ قرمز خود را از دست میدهد و لعابی روی ان تشکیل می شود که از روی گیج روغن مشخص است (مانند نفت روی اب) لعاب باعث چسبندگی سوپاپها و مسدود کردن مجاری ها میشود که باعث افت فشار خواهد شد. این متن را از روی قسمتی از فصل هشتم کتاب جعبه دنه های اتوماتیک اثر مهندس هاشمی بیدختی نوشتم برای اطلاعات بیشتر به کتاب مراجعه کنید
موضوع: گیربکس های اتوماتیک
گیربکس سه دنده پراید
این نکته حائز اهمیت هست که گیربکس های سه دنده دیگه تولید نمی شوند و خودروهای جدید از گیربکس های اتوماتیک با پنج و شش دنده بهره می برند به علت اینکه تعویض نرم تر و سریعتر انجام می گیرد و حالت های بیشتری برای ان تعریف شده است در نتیجه مصرف سوخت کمتری دارند.
گیربکس سه دنده پراید اتوماتیک
موضوع: گیربکس های اتوماتیک
سوپاپهای هیدرولیکی(hydraulic valves)
وظیفه ی سوپاپها در گیربکس اتوماتیک درگیر کردن و یا خلاص کردن کلاچها و باندها می باشد. سوپاپها در محفظه ای به نام جعبه ساعت قرار دارند.
سوپاپها با توجه به وظایفشان به دو دسته تقسیم میشوند.
· سوپاپهای تعیین کننده ی مسیر جریان و فشار، که خط سیر روغن را مشخص میکند. این سوپاپها یک مسیر را قطع و یا وصل میکنند . بدون اینکه فشار مدار را کم و زیاد کند این سوپاپها معمولا بنام سوپاپهای تعویض نامیده میشوند.
· سوپاپهای تنظیم کننده که جریان و فشار را کنترل میکنند.این سوپاپها فشار روغن را هنگامی که از ان عبور میکند تغییر میدهند .
تنگنا:(orifice)
تنگنا وسیله ای ساده برای کنترل نمودن جریان و فشار است. میتوان گفت مانعی برای جریان روغن میباشد.وقتی که جریان ارسالی پمپ به یک تنگنا میرسد ،فضای کافی برای عبور ندارد و در نتیجه باعث عمل تاخیر فشار میشود.بنابراین اختلاف فشاری قبل و بعد از تنگنا به وجود می اید و این اختلاف فشار تا زمانی که مسیر جریان بعد از تنگنا مسدود شود(کلاچ و یا باند درگیر شود) وجود دارد.
با استفاده از تگنا درگیری کلاچ و یا باند با ملایمت و کیفیت بهتر صورت میگیرد و از درگیری خشن ان جلوگیری میکند.
سوپاپهای یکطرفه: (check valves)
این سوپاپها اجازه ی عبور جریان در یک جهت را به جریان هیدرولیک میدهد و در دو نوع ساچمه ای و صفحه ای موجود است.
سوپاپهای اطمینان (relief valves)
سوپاپ اطمینان یک سوپاپ یکطرفه فنردار میباشد که در برخی موارد قابل تنظیم می باشد.این سوپاپ به طور فرعی در مسیر پمپ قرار دارد و هنگامی که فشار سیستم از حد معینی بالاتر رفت مدار خروجی را به مخزن متصل میکندو باعث میشود که فشار مدار از یک مقدار تعیین شده بالا نرود البته باید گفت که این سوپاپ برای تعدیل فشار مناسب نیست چرا که به طور لحظه ای کار میکند.
سوپاپ اطمینان در کلاچ هیدروستاتیک(torque converter)باعث میشود که همیشه روغن تحت فشار کمی قرار گیرد و همچنین در هنگام خاموشی از تخلیه روغن جلوگیری میکند.
سوپاپ های ماسوره ای و یا قرقره ای : (spool valves)
وقتی که تعداد مسیرها زیاد باشد و یا اینکه به واکنش بیش از یک فشار احتیاج داشته باشیم از سوپاپ قرقره ای استفاده میشود.در انواعی که سوپاپ توسط توسط فنر و فشار روغن عمل میکند با افزایش فشار و یا چند برابر کردن سطح عکس العملی ،فشار میتواند بر نیروی فنر غلبه کند و مسیرهایی را باز کند و یا ببندد.سوپاپ همیشه در جهت نیروی بزرگتر خواهد بود.با توجه به شرایط میتوان سطح های عکس العملی مختلفی را در یک سوپاپ ماسوره ای طراحی کرد.
سوپاپ تعدیل: regulator valve))
سوپاپ تعدیل برای کنترل فشار به کار رفته است و مانند یک سوپاپ اطمینان عمل میکند تفاوت انها در این است که سوپاپ اطمینان ،فشار را در یک حد معین کنترل میکند که به نیروی فنر و سطح عکس العملی ساچمه و یا صفحه بستگی دارد. در حالی که در سوپاپ تعدیل همزمان چندین کانال مانند فشار کمکی فشار تنظیم شده را کاهش و یا افزایش خواهد داد. هستند و فشار مورد نظر بنا به شرایط زیاد تر هم میشود.
یکی دیگر ازتفاوتها این است که سوپاپ اطمینان به طور فرعی در مسیر پمپ قرار دارد در حالی که سوپاپ تعدیل به طور اصلی در مسیر پمپ قرار دارد.
سوپاپ تعدیل نسبت به سوپاپ اطمینان ، مطمئن تر و دارای کارایی بهتری میباشد.
فشار روغن خروجی کمتر از فشار نیروی فنر و فشارکمکی است در نتیجه همه ی روغن به مدار ارسال می شود.
با زیاد شدن فشار ورودی، فشار خروجی افزایش یافته و بر فشار فنر و فشار کمکی غلبه میکند و مقداری از روغن به مخزن برمیگردد تا اینکه فشار کم شده و سوپاپ به حالت اولیه خود برمیگردد.
سوپاپ تعویض: (relay valves)
سوپاپ تعویض یک نوع دیگر کاربرد سوپاپ های ماسوره ای است که دارای دو وضعیت باز و بسته میباشد.با بازشدن و یا بسته شدن همزمان چندین مسیر از طریق شیارهای قرقره ی ماسوره ای میتوانند باز یا بسته شوند.سوپاپ کنترل دستی یک نمونه از کاربرد این سوپاپ است که با تغییر مکان ان خط فشار به مدارات مختلف ارسال میشود.
بدنه سوپاپ ها:
به طور کلی مجموعه های هیدرولیک با استفاده از پارامتر های خودرو وظیفه تعویض دنده را به عهده دارند
تعویض دنده در گیربکس های با تکنولوژی پیشرفته:
در این گیربکس ها سولنوئید های برقی کار سوپاپها را انجام می دهند و دستور خود را از ECU خودرو می گیرند.
تعویض دنده خودکار با سوپاپهای سولنوئیدی
اصول اساسی طرز کار جعبه دنده های اتوماتیک یا به طور هیدرولیک و یا مکانیکی میباشد و عملکرد انها مشابه هم هستند ،فقط دارای اختلا فاتی در ساختار و عملکرد اجزا دارند.پیش نیاز این مبحث اشنایی با هیدرولیک ،انواع سیستم ها (تعدیل ،اکومولاتور،مودولاتور،کمکی و ...) و قوانین ان می باشد.اگر مطالبی در این زمینه خوانده باشید با مطالعه روی این تصاویر میتوانید خود را محک بزنید. امیدوارم بتونم مطالب بهتر و ساده تری در این زمینه در اختیار شما قرار بدم.
موضوع: گیربکس های اتوماتیک
تاریخچه گیربکس های اتوماتیک
توسعه گیربکس های اتوماتیک از سال های پیش آغاز شده است.بعضی از خودرو های ساخته شده در دهه های آغازین قرن بیست گیربکس هایی شبه به گیربکس های مدرن امروزی داشتند.در سال های آخر دهه 1930 کمپانی های خودرو سازی -کرایسلر - جنرال موتورز آمریکا و سازندگان دیگر،گیربکس هایی در دست تحقیق داشتند.اولین گیربکس تمام اتوماتیک (هیدراماتیک)در سال 1940 بر روی خودرو های کادیلاک و اولدزموبیل (oldsmobile) معرفی شدند.این گیربکس بر مبنای گیربکس نیمه اتوماتیک بیوک مدل1938 ساخته شده بود.
جت اوی (Jetaway) هیدراماتیک (Hydra-MatiC) تورک فلایت (Torque-Flite) و کروئیز-اُ-ماتیک(Cruise-O-Matic) بعضی از نام های خانواده جعبه دنده های اتوماتیک هستند که در تجارت به این نام ها خوانده می شوند.
سیر تکاملی جعبه دنده(Transmission Development)
جعبه دنده های اتوماتیک از سال ها قبل تا کنون تغییرات چندانی نداشته اند و توسعه آنها با تکامل تدریجی اتومبیل ها انجام گرفته است و با وجود این که وظیفه اصلی آن تغییر و تبدیل دور و گشتاور می باشد،مع ذلک وضعیت دنده عقب،حالت خلاص و همچنین حالت ترمز موتوری در آن پیش بینی گردیده است.
اتومبیل های آمریکایی در طول 30 تا 40 سال اول اختراع شان با استفاده از جعبه دنده های نسبتا خوب و ساده طراحی گردیدند و در آنها جعبه دنده های معمولی لغزشی 3 یا 4 سرعته به کار برده می شد.مطابق شکل 1 که مجهز به کلاچ اصطکاکی می باشد و عمل قطع و وصل در آن هنگام تعویض دنده ها به صورت مکانیکی انجام می گردد.
در همان زمان طرح جعبه دنده های معمولی با استفاده از دنده های سیاره ای (مجموعه خورشیدی) مد نظر قرار گرفته شده بود که یک نمونه از آن در اتومبیل کادیلاک مدل 1904 به کار برده شد و همچنین بیشتر در مدل های قدیمی اتومبیل فورد از جعبه دنده های معمولی دو سرعته با مجموعه خورشیدی استفاده می شد که سال های متمادی شهرت داشت و بالاخره در سال 1928 از رده خارج گردید.
علی رغم آن مهندسان موفق شدند که درباره جعبه دنده های ایده آل تحقیق کنند.به طوری که وظیفه راننده را تسهیل نمایند و یک جا به جایی یا تعویض دنده آرام و بی سر و صدا با نسبت دنده های متغییر صورت پذیرد و بازده موتور را افزایش دهد.تکامل جعبه دنده های اتوماتیک مراحلی را گذرانده است تا به صورت مدرن امروزی در آمده است و در ذیل به شرح سیر تکامل آنها پرداخته می شود :
-در سال 1928 کادیلاک جعبه دنده های سنکرونیزه را تولید نمود.
-در سال 1933 (Reo) جعبه دنده های نیمه اتوماتیک را طراحی نمود که در آن از دنده های سیاره ای با وزنه های گریز از مرکذ جهت کنترل آنها استفاده شده بود و اجازه می داد که تعویض دنده ها به طور خودکار از سرعت پایین به سرعت بالا انجام پذیرد و حرکت اتومبیل را عملی می ساخت.با وجود این در آن از یک کلاچ اصطکاکی نیز هنوز استفاده می شد.
-در سال 1934 کرایسلر جعبه دنده های فوق سرعت (اور درایو) را تولید نمود.
-در سال 1937 اولدزموبیل یک نوع دیگر جعبه دنده های اتوماتیک را طراحی نمود که در آن از دنده های سیاره ای و کنترل کننده هایی که به صورت هیدرولیکی و مکانیکی عمل می کردند استفاده شده بود و به منظور درگیری دنده عقب آن از دنده های معمولی استفاده می شد و همچنین در آن یک کلاچ اصطکاکی به کار رفته بود.
-در سال 1938 کرایسلر کلاچ هیدرولیکی را تولید نمود که با وجود آن در حالی که جعبه دنده می توانست در وضعیت درگیری باشد،موتور با دور آرام به کار خود ادامه می داد.و با این طرح گام موفقیت آمیزی در ابداع جعبه دنده های نیمه اتوماتیک برداشته شد و بدین لحاظ کرایسلر مشهور گردید.
جعبه دنده های نیمه اتوماتیکی که طراحی گردیدند به نام های مختلف در تجارت شناخته شد مانند : Gyromatic,Tip-Toe shift,Prestomatic و در طرح های بعد به جای کلاچ هیدرولیکی مبدل گشتاور هیدرولیکی جایگزین شد و به نام های کرایسلر تورک - درایو(Chrysler Torque-Drive) و پلی موث هیدرایو(Playmouth Hydrive)نامیده شد در این طرح ها هم هنوز از یک کلاچ پایی استفاده می شد.
-در سال 1940 کارخانه جنرال موتورز(GM)جعبه دنده هیدراماتیک (Hydra-Matic)را برای اولین بار در اتومبیل اولدز موبیل (Oldsmobile) به کار برد.این طراحی اولین کاربرد کلاچ های هیدرولیکی را در ترکیب جعبه دنده 4 دنده ای خورشیدی مشخص کرد و جعبه دنده تمام اتوماتیک نامیده شد که در آن مجموعه خورشیدی جلو و عقب برای وضعیت خلاص و دنده های جلو به کار برده شد و در دنده عقب مجموعه خورشیدی جلو نسبت دور کاهنده ای (افزایش گشتاور) دارد و مجموعه خورشیدی عقب مسیر قدرت را برعکس نموده و همچنین نسبت دور دنده عقب را بیشتر کاهش می دهد.(افزایش گشتاور را بیشتر افزایش می دهد).
-در سال 1948 بیوک (Buick) جعبه دنده داینافلو (Dynaflow)را ارائه داد و اولین اتومبیلی بود که در آن موفق شده بودند جعبه دنده اتوماتیک را با مبدل گشتاور هیدرولیکی به کار ببرند که با استفاده از مجموعه خورشیدی،حرکت مستقیم،دنده یک و دنده عقب را شامل می شد و اهرم تعویض دنده،جعبه دنده را به محور خروجی مبدل گشتاور بدون دنده های اضافی مربوط می سازد.
جدول 1 معرفی جعبه دنده های اخیر در صنعت اتومبیل سازی
مطالعه جامع جعبه دنده های اتوماتیک شامل اصول و قوانین،طرز کار،عیب یابی،سرویس و تعمیرات آنها می باشد.
اصول کار جعبه دنده های اتوماتیک شبیه هم می باشد و تفاوت هایی که در آنها و جود دارد صرفا در ترکیب اندازه ها و ساختمان و بعضی اختلافات کوچک در سیستم های کنترل هیدرولیکی می باشد که شامل اصول اساسی جعبه دنده ها نخواهد بود.
جعبه دنده های اتوماتیک مانند جعبه دنده های معمولی قابل استفاده در موتور های بنزینی و دیزلی و همچنین اتومبیل های سبک وسنگین،به خصوص ماشین های راه سازی می باشند و باید متذکر شد که اصول کار آنها یکسان بوده و طرز کارشان به سادگی قابل فهم می باشد.
رانندگی اتومبیل هایی که دارای جعبه دنده های اتوماتیک می باشند مستلزم داشتن اطلاعات کافی در این زمینه می باشد تا راننده بتواند به موقع نسبت به سرویس های مقدماتی آن اقدام نماید و نهایتا در تشخیص عیب و رفع آن اقدام لازم را به عمل آورد.
به منظور انجام سرویس های حرفه ای بر روی گیربکس های اتوماتیک،درک سیستم های مکانیکی-هیدرولیکی و در مدل های جدید سیستم های الکتریکی کاملا ضروری است
موضوع:اگر درباره ی انتقال قدرت دستی مطاله ای داشتید، شما می دانید که یک موتور از راه کلاچ به جعبه دنده مرتبط شده است. خودرو بدون این ارتباط قادر نخواهد بود به طور کامل بایستد، مگراینکه موتور را خاموش کنیم. اما خودروها ی با انتقال قدرت خودکار، هیچ کلاچی ندارند که انتقال قدرت را از موتور قطع کند. در عوض ، انها از یک قطعه ی شگفت انگیز که مبدل گشتاور نامیده می شود، استفاده می کنند. مبدل ممکن است زیاد عالی به نظر نرسد ولی چند چیز جالب درون قسمت داخلی آن وجود دارد.
در این مقاله ما می آموزیم که چرا خودروهای دنده اتوماتیک به یک مبدل گشتاور نیاز دارند ، مبدل گشتاور چطور کار می کند و چه چیزها از معایب و مزایای آن هستند.
درست مانند خودروهای دنده دستی ، خودروهای دنده اتوماتیک هنگامی که چرخها و چرخ دنده ها در گیربکس توقف می کنند، به راهی برای اجازه دادن به چرخش موتور احتیاج دارند. خودروهای دنده دستی از یک کلاچ استفاده می کنند که موتور را به طور کامل از جعبه دنده جدا می کند. خودروهای دنده اتوماتیک از یک مبدل گشتاور استفاده می کنند.
مبدل گشتاور یک نوع کوپلینگ هیدرولیکی است ، که اجازه می دهد موتور به مقدار کمی ازادانه و جداگانه از جعبه دنده بچرخد.اگر موتور به طور اهسته در حال گردش است ، همچون زمانی که خودرو درپشت چراغ قرمز توقف کرده، مقدار گشتاور رد شده داخل مبدل گشتاور خیلی کم است ، بنابراین برای نگه داشتن خودرو فقط یک فشار کم روی پدال ترمز لازم دارد.
اگر شما زمانی که خودرو ایستاده بود پدال گاز را فشار می دادید ، مجبور بودید برای نگه داشتن خودرو از حرکت، فشار بیشتری روی پدال ترمز وارد کنید. این به خاطر این است که هنگامی که شما پا روی پدال گاز می گذارید ، سرعت خودرو بالا می رود و درون مبدل گشتاور سیال بیشتری ارسال می شود که سبب بیشتر شدن گشتاور انتقال داده شده به چرخ ها می شود.
در شکل نشان داده شده زیر ، چهار قطعه درون بدنه خیلی محکم مبدل گشتاور وجود دارد.
●پمپ
●توربین
●استاتور
●سیال جعبه دنده
بدنه مبدل گشتاور به فلایویل موتور پیچ شده است، بنابراین مبدل با هر سرعتی که موتور می گردد، گردش می کند.پره هایی که پمپ کردن مبدل گشتاور را ایجاد می کنند به بدنه وصل شده اند ، بنابراین سرعت انها هم با سرعت موتور یکی است.
شکل برش خورده ی زیر نشان می دهد هر قطعه ای به چه صورت درون مبدل گشتاور بسته شده است
اجزا مبدل چگونه به گیربکس و موتور متصل شده اند
پمپ درون یک مبدل گشتاور یک نوع پمپ گریز از مرکز (پمپ سانتریفیوژ) است. همچنانکه مبدل می چرخد، سیال به بیرون پرت می شود ، تقریبا مانند چرخش دورانی یک ماشین لباس شویی ،که آب و لباس ها را به طرف بیرون جداره ی ماشین لباس شویی پرتاب می کند. در صورتی که سیال به بیرون پرتاب شود ، یک خلا ایجاد می شود که سیال بیشتری را به مرکز می کشد.
مقطع پمپ که به بدنه ی مبدل گشتاور متصل است.
سپس سیال وارد تیغه های توربین، که به گیربکس متصل است، می شود. توربین باعث چرخش گیربکس می شود که بطور اساسی خودروی شما را حرکت می دهد.
شما در شکل زیر می توانید ببینید که تیغه های توربین کج شده هستند. این به این معنا است که سیالی که از بیرون توربین( پمپ) به آن وارد می شود، قبل از خارج شدن ان از مرکز توربین،یک تغییر مسیر دارد. این تغییر مسیر است که باعث چرخش توربین می شود.
توربین مبدل گشتاور : هزار خار وسط را به خاطر بسپارید.این جایی است که به آن گیربکس متصل می شود.
برای تغییر مسیر صحیح یک شئ متحرک، شما باید نیرویی به ان اعمال کنید. مهم نیست که شئ یک خودرو است و یا یک قطره سیال. و هر نیرویی که باعث تغییر مسیر شئ شود،عکس العملی دارد که باعث تغییر مسیر منشا نیرو می شود. بنابراین توربین باعث تغییر مسیر سیال می شود، و سیال باعث چرخش توربین می شود.
سیالی که از مرکز توربین خارج می شود، در یک مسیر متفاوت نسبت به زمانی که وارد شده بود، حرکت می کند. اگر به پیکان های شکل بالا نگاه کنید، می توانید ببینید سیالی که از توربین متحرک خارج می شود در خلاف جهتی است که پمپ (و موتور) می چرخد. اگر سیال اجازه داشته باشد به پمپ ضربه بزند، باعث اتلاف نیرو و کند کار کردن موتور می شود. این دلیلی است که مبدل گشتاور یک استاتور دارد.
استاتور سیال بازگشتی از توربین را به پمپ می فرستد. این راندمان مبدل گشتاور را بهبود می بخشد. توجه کنید که هزار خار استاتور به یک کلاچ یکطرفه متصل است.
استاتور در مرکز مبدل قرار دارد. وظیفه ی ان هدایت دوباره ی سیال خروجی از توربین است قبل از اینکه به پمپ ضربه بزند. این به طور چشمگیری راندمان مبدل گشتاور را افزایش می دهد.
استاتور یک تیغه ی طراحی شده خیلی تهاجمی دارد که مسیر سیال را تقریبا به طور کامل وارونه می کند. یک کلاچ یکطرفه (داخل استاتور) استاتور را به یک شافت ثابت در گیربکس ارتباط می دهد( مسیری که کلاچ اجازه دارد گردش کند در شکل بالا ملاحظه می شود). به خاطر این طرح هنگامیکه سیال به پره های استاتور برخورد می کند استاتور نمی تواند با نیروی سیال برای تغییر مسیر ، بچرخد.و می تواند فقط در جهت مخالف بچرخد.
وقتی خودرو حرکت می کند یک اتفاق کوچک قدری فریبنده رخ می دهد. یک نقطه در نزدیکی سرعت 40 مایل بر ساعت یا 64 کیلومتر بر ساعت که هر دو تای پمپ و توربین تقریبا با سرعت یکسان می چرخند(پمپ همیشه کمی سریع تر گردش می کند). در این نقطه، سیال از توربین برگشته، وارد پمپ متحرک در مسیر یکسان می شود، درنتیجه نیازی به استاتور نیست.
با وجود اینکه توربین مسیر سیال را تغییر دهد و آن را به پشت پرتاب کند، به دلیل آنکه که توربین در جهتی سریعتر از سیال پمپ شده در جهت دیگر می چرخد، سیال آرام در مسیری که توربین می چرخد خاتمه می یابد. اگر شما در پشت وانت با سرعت 60 مایل بر ساعت می ایستادید، و شما یک توپ را با سرعت 40 مایل بر ساعت به عقب پرتاب کنید، توپ با سرعت 20 مایل بر ساعت به جلو پیشروی می کند. این شبیه چیزی است که در توربین رخ می دهد: سیال در یک مسیر به عقب پرتاپ می شود، اما نه با سرعت عازم شدن آن که در جهت دیگر روانه می شد.
در این سرعت ها سیال در حقیقت به طرف پشت تیغه ی استاتور ضربه می زند، و باعث آزادگردی آن روی کلاچ یکطرفه اش می شود بنابراین مانع حرکت سیال در آن نمی شود.
همانطور که در شکل پیداست گشتاور از طریق پمپ متصل به فلایویل (ابی) توسط حرکت گردابی روغن به توربین(قرمز) منتقل می شود. استاتور هدایت جریان روغن را به عهده دارد.
شکل بالا کارکرد ساده یک مبدل گشتاور را نشان می دهد. پنکه ای که روشن است با انتقال جریان به پره های منحنی پنکه ی خاموش ان را به گردش در می اورد.
درجمع وظیفه ی خیلی مهم مبدل این است که خودرو شما بدون خاموش شدن موتور ایست کامل کند ، در واقع مبدل گشتاور ،گشتاور بیشتری به خودرو شما بواسطه ترمز دهد.مبدل های گشتاور جدید میتوانند گشتاور را از دو به سه برابر افزایش دهند. این نتیجه زمانی اتفاق می افتد که موتور سریعتر از چرخها(سیستم انتقال قدرت) می گردد.
در سرعت های بالا ، جعبه دنده تقریبا در یک سرعت یکسان با موتور، حرکت را از موتور می گیرد.به طور مطلوب اگرچه سیستم انتقال قدرت تمایل دارد عینا با سرعت یکسانی با موتور حرکت کند،ولی به دلیل این اختلاف سرعت قدرت تلف می شود.این قسمتی از این دلیل است که خودروهای اتوماتیک نسبت به خودروهای دنده دستی بدتر گاز می خورد.
برای مقابله کردن با این اثر، بعضی خودروها یک مبدل گشتاور با قفل کلاچ دارند.هنگامی که نیمه های مبدل گشتاور به سرعت بالایی می رسند، این کلاچ انها را به هم وصل می کند،برای رفع کردن لغزش و بهبود بخشیدن راندمان.
مطالب مشابه :
مشخصات فنی پراید اتوماتیک (AMT ) +تصاویر
مشخصات فنی پراید اتوماتیک خودرو+قیمت ماشین+قیمت یک خودرو پراید دندهای در
آغاز پیش فروش دو محصول جدید وانت سایپا 151 و پراید دنده اتومات شرکت سایپا
سایپا 151 و پراید دنده x100 دنده اتوماتیک بدون کلاچ جدید قیمت گذاری
نصب گیربکس اتوماتیک بر روی پراید
گیربکس سه دنده پراید. گیربکس سه دنده پراید اتوماتیک. قیمت روزخودروهای دست دوم
قیمت روز خودرو
قیمت خودرو - قیمت روز خودرو پراید 151 tl: 17,900,000: دنده اتوماتیک:
پراید دنده اتومات در راه است
پراید دنده اتومات x۱۰۰ با قابلیت تعویض دنده اتوماتیک آغاز نقاشی با قیمت
خودروی پرایدAMT اولین خودروی دنده اتومات کاملا ً ایرانی+تصاویر
اخبارخودرو+مقالات خودرو+قیمت خودرو+قیمت تعویض دنده شبه اتوماتیک پراید اتوماتیک
قیمت خودرو
بنزینی دنده اتوماتیک. 22,760,000. قیمت (تومان) پراید 111. sl. 9,812,000. پراید 111. sl با موتور hp. 10,024,000
برچسب :
قیمت پراید دنده اتوماتیک