تحلیل آزمون سال 92 کارشناسی ارشد(روان شناسی تربیتی و روان شناسی کودکان استثنایی)
آمار و روش تحقیق
در آزمون كارشناسي ارشد سال 92 (بهمن 91) در درس آمار و روش تحقيق بيشترين حجم سوالات آزمون به حوزه دانش و مباحث مختلف مربوط ميشود و تنها يك سوال محاسبهاي از مبحث واريانس، كه به طور معمول از آن سوال طرح ميشود، مطرح شده است.
سوالات آمار توصيفي و تحقيقات كيفي نظر ويژهي طراحان سوال را در اين آزمون به خود اختصاص دادهاند (كه اين روند حتي در طراحي سوالات آزمون دكتري نيز مشهود است و دليل آن توجه روز افزون جوامع دانشگاهي به روشهاي تحقيق كيفي و آميخته در دهه گذشته ميباشد.)
سوالات آزمون 91 داراي سطح دشواري بالاتري بوده و نسبت به سوالات آزمون 92 تنها مباحث حفظي ساده را مورد پرسش قرار نميدهد، به عبارتي آمار استنباطي حوزه اصلي طرح سوالات بوده است؛ بالعكس آزمون سال 92 كه آمار توصيفي مبناي طرح سوالات، حتي در قسمتهاي غير توصيفي قرار گرفته است و سوالات حفظي اكثريت سوالات را به خود اختصاص دادهاند. گزينههاي آزمون 91 نسبت به 92 طولانيتر و سوالات دامنه گستردهتري از دانش مفهومي فرد را به چالش ميكشد. تعداد سوالات محاسباتي آزمون 91 بيشتر از سال 92 ميباشد و سطح دشواري اين سوالات نيز بالا است. اما در مورد مباحث مورد سوال، به نظر ميرسد در آزمون سال 92 جامعيت طرح تست از كليه مباحث، بيشتر از آزمون سال 91 ميباشد. اين در حاليست كه در هر دو آزمون به مبحث روايي و پايايي، مساله و فرضيه و جامعه، نمونه و روش نمونهگيري، توجه ويژهاي شده است.
نكته قابل توجه آن كه در آزمون 92 از مبحث مربوط به تحقيق آزمايشي، كه هر ساله اكثراً موضوع تستهاي متعدد بود، سوالي مطرح نشده است
آموزش کودکان استثنایی
در آزمون كارشناسي ارشد سال 92 (بهمن 91) در رشته علوم تربيتي 1 گرايش كودكان استثنايي تغييري در تعداد سوالات نسبت به سال 91 مشاهده نشد و همچنان 20 سوال داشت. مباحثي كه در آزمون سال 91 مورد نظر طراحان تست بود در آزمون 92 تغييراتي در مباحث وجود داشت كه درسال گذشته سوالي از آنها طرح نشده و امسال (92) سوالات زيادي را به خود اختصاص داده بود مانند مبحث هوش و مبحث اختلالات رشد، در ساير مباحث نيز تفاوتهايي در تعداد سوالات نسبت به سال گذشته مشاهده ميشد.
در مجموع ميتوان گفت آزمون اين درس در هر 2 سال از ميزان دشواري يكساني برخوردار بوده است
روانشناسی رشد
آزمون كارشناسي ارشد سال 92 (بهمن 91) همانند سال گذشته از درس روانشناسي رشد 20 سوال نسبتاً دشوار طرح شده بود. طبق آنچه پیش بینی میشد باز مباحث پیاژه، کلبرگ، اریکسون و روان تحلیلگری در اولویت سوالات مهم قرار داشتند. سوالات آزمون سال 92 از نظر پراکندگی سوالات نیز در حد استاندارد بوده و مباحث دوران کودکی، کلیات روان شناسی رشد و نظریه های کلاسیک رشد نیز دور از نظر نبوده است و در کل طراحان به بررسي اطلاعات داوطلبان در همه حیطههای اصلی رشد پرداختهاند. برای آزمون سال 93 نیز لازم است که داوطلبان عزیز به مباحث پایه روانشناسی رشد یعنی نظریات پیاژه، نظریه اخلاقی کلبرگ، اریکسون و هویتیابی مارسیا که در آزمون 92 در میان مباحث دیده نشده است و البته بیماریها و مراحل رشدی نیز بپردازند چون با بررسي سوالات آزمونهاي چند سال قبل ميتوان به اين مطلب پي برد كه ممكن است مباحثي كه در آزمون 92 مدنظر طراحان تست نبوده است در سال آينده مورد توجه قرار گرفته و سوالاتي از آنها طرح شود.
روانشناسی تربیتی
در آزمون كارشناسي ارشد سال 92 (بهمن 91) درس روان شناسی تربیتي، همانند سال گذشته دارای 20 سوال بوده اما از نظر ضریب دشواری در سطح بالاتری قرار داشته است. آزمون سال 92 از نظر فراوانی سوال نیز جالب توجه بوده و بیشترین سهم در زمينه طرح سوال مربوط به بخش خبرپردازی و حافظه بوده است. در آزمون 92 به طرح یک سوال از مبحث لوین که مربوط به کتاب نظریههاي یادگیری هرگنهان و اولسون ترجمه سیف بوده است نیز پرداخته و برخلاف سالهاي گذشته از مباحث پیاژه و رفتارگرایی و اصلاح رفتار سوال چندانی طرح نشده بود و بیشتر جهت گیری سوالات مربوط به مباحث حافظه، سبکها و یادگیری بوده است و سوالات به روشنی در حیطه روان شناسی تربیتی طراحی شده است.
لذا لازم است داوطلبان عزیز دقت داشته باشند که عدم طرح سوالاتی از مباحث گشتالت، پیاژه ، رویکرد سازندگی و غیره به معنای عدم ضرورت مطالعه این مباحث نمیباشد. پراکندگی سوالات در هر سال متغیر بوده و احتمال وجود سوالاتی از مباحث فوق در آزمون سال 93 وجود دارد. ضمن اینکه بهتر است علاوه بر کتابهاي روان شناسی پرورشی نوین دکتر سیف و روان شناسی تربیتی دکتر کدیور مباحث مربوط به گشتالت و روانشناسي اجتماعی از کتاب نظریههاي یادگیری هرگنهان نیز مطالعه گردد با توجه به گستردگي علم روانشناسي و اين موضوع كه هر ساله ممكن است تغييراتي در نحوه طراحي سوالات اعمال شود به داوطلبان عزيز پيشنهاد ميشود مطالعات ضمني و آزاد در مورد دروس روانشناسي را از دست ندهند
روانشناسی عمومی
سوالات روان شناسی عمومی سال 92، همانند سال گذشته برای دومین سال متوالی 20 سوال را در مجموعه خود داشته که از نظر پراکندگی سوالات جالب توجه بوده و خیلی از مباحث سالهای گذشته در میان سوالات دیده نشده است و يا از مباحثي سوال طرح شده كه در آزمون سال قبل مد نظر قرار نگرفته بود. در میان مجموعه سوالات امسال، از کلیات روان شناسی عمومی (فصل اول هیلگارد و سانتراک)، احساس و ادراک و انگیزش بوده است و به صورت پراکنده از مبحث یادگیری، مراقبه و یک سوال از مبحث رشد و آن هم از نظریه اریكسون مطرح شده است.
لازم است که داوطلبان برای آزمون 93 علاوه بر مطالعه مباحث فوق از مبحث هوشیاری نیز غافل نباشند چون از مباحث خیلی مهم و قابل فهم برای داوطلبان بوده و قابلیت طراحی سوالات اساسی را دارد.
کتابهای مرجع اصلی برای روان شناسی عمومی شامل روان شناسی عمومی هیلگارد، روان شناسی عمومی حمزه گنجی و روان شناسی عمومی سانتراک ميباشد كه به داوطلبان آزمون كارشناسي ارشد سراسري 93 پيشنهاد ميشود با مطالعه اين منابع بتوانند درصد قابل قبولي در اين درس با ضريب 2 بدست بياورند
روانشناسی کودکان استثنایی
آزمون كارشناسي ارشد سال 92 (بهمن 91) تغييري در تعداد سوالات مشاهده نشد و مانند سال قبل با طرح 20 سوال برگزار شد.
مباحث انتخاب شده براي طرح تست در آزمون 92 تقريباً مشابه سال قبل (91) بوده و ميتوان با بررسي سوالات اين 2 سال (91 و 92) دريافت كه سوالات از نظر سطح دشواري تقريباً در يك سطح قرار دارند. به داوطلبان عزيزي كه قصد شركت در آزمون ورودي كارشناسي ارشد اين گرايش را دارند توصيه ميشود منابع اصلي اين درس از جمله كودكان استثنايي تأليف سيف نراقي و هالاهان و كافمن را مطالعه نمايند
زبان تخصصی
به طور کلی زبان كارشناسي ارشد در این رشته از 30 سوال عمومی و تخصصی تشکیل شده است. این سوالات از 15 سوال عمومی که شامل 10 سوال واژگان که مانند چند سال اخیر از کتاب essential words for TOEFl طراحی شده است و 5 سوال مربوط به بخش Cloze Test است که بیشتر از دانش گرامری دانشجو براي پاسخگويي استفاده كرده است. اما 15 سوال تخصصی از 3 متن تخصصی طراحی شده بود که در مقايسه با سال گذشته تقريباً در يك سطح قرار داشتند، با توجه به اين موضوع كه متون زبان تخصصي ممكن است هر سال از منابع متفاوت و نامشخص طرح شود، مطالعه بيشتر متون مرتبط و آشنايي با لغات و اصطلاحات تخصصي به داوطلبان توصيه ميشود
سنجش و اندازه گیری
در آزمون كارشناسي ارشد علوم تربيتي سال 92، تعداد سوالات مطرح شده در درس سنجش و اندازهگيري رشته علوم تربيتي 1، 20 سوال ميباشد، كه از اين 20 سوال، 5 سوال از فصل اعتبار و پايايي آزمون، 2 سوال از خطاي استاندارد اندازهگيري، 3 سوال از فصل روايي آزمون، 3 سوال از فصل تجزيه و تحليل سوالات آزمون، 3 سوال از فصل هنجار، 1 سوال از فصل ارزشيابي تكويني و 2 سوال از فصل اهداف و ويژگيهاي امتحان و 1 سوال هم از محاسبه غير واقعي مطرح شده است. بيشترين تعداد سوالات طراحي شده از فصل اعتبار و پايايي آزمون ميباشد كه نشاندهنده اهميت اين فصل ميباشد. نكتهاي كه در طراحي سوالهاي سال 92 بايد به آن توجه كرد مطرح شدن 3 سوال از فصول اهداف و ويژگيهاي امتحان و محاسبه غيرواقعي ميباشد كه در سال گذشته هيچ سوالي از اين فصول مطرح نشده بود و از فصول طبقهبندي آزمونها و شيوههاي غيرمستقيم سنجش رفتار كه در سال گذشته 2 سوال طرح شده بود امسال هيچ سوالي مطرح نشده بود در سوالات طراحي شده بيشتر جنبه مفهومي و محاسباتي لحاظ شده بود.
سوالات تفاوت چنداني با آزمون سال قبل ندارد اما در مبحث هنجاريابي يك سوال با شيوهاي جديد و زيركانه طرح شده كه شايد بتوان گفت دشوارترين سوال اين آزمون ميباشد (سوال 160)
به امید موفقیت شما در آزمون کارشناسی ارشد
مطالب مشابه :
یادگیری و تدریس
فصل اول تدریس و یادگیری . فصل اول تعریف یادگیری نظر هیلگارد و مارکویز : یادگیری یعنی
سهمه ی خلاصه نویسی روانشناسی هیلگارد
سهمه ی خلاصه نویسی روانشناسی هیلگارد . 41-44 ابتدای فصل اول – ابتدای خواست گاههای
نمونه سوالات درس روانشناسی عمومی( کتاب مبانی روانشناسی عمومی دکترگنجی)
فصل اوّل. 1 - کدام یک ازاعمال زیردر حوزه روان شناسی قرار نمی
روان شناسي عمومي- فصل هشتم- حافظه
کسب مقام اول برای دومین سال متوالی در مسابقه وبلاگ روان شناسي عمومي ( 1)- فصل اول
ادمه
زمینه روانشناسی هیلگارد: فصل ۳۷ تا ۵1 خلاصه روانپزشکی هفته اوّل آذر
تحلیل آزمون سال 92 کارشناسی ارشد(روان شناسی تربیتی و روان شناسی کودکان استثنایی)
در میان مجموعه سوالات امسال، از کلیات روان شناسی عمومی (فصل اول هیلگارد و سانتراک)
تقویت حافظه با روش هیلگارد
زیست شناسی دبیرستان - تقویت حافظه با روش هیلگارد - مطالب درسی و غیر درسی در رابطه با درس زیست
برچسب :
فصل اول هیلگارد