دارو رسانی به سرطان بر مبنای علم نانو-بیوتکنولوژی
هنوز هم سرطان یکی از چالش برانگیزترین بیماری ها محسوب میشود.با گسترش دانش پیرامون این بیماری پیشرفت های زیادی نیز برای درمان آن صورت پذیرفته است. با وجود این، اثرات سمی داروهای شیمی درمانی همچنان یکی از معضلات درمان به شمار می آید زیرا این داروها غالبا بهطور غیراختصاصی عمل میکنند. در طول دو دههی گذشته سیستمهای دارورسانی نوینی ابداع شده اند که تا حدودی توانستهاند مشکلات مربوط به شیمی درمانی را مرتفع نمایند. از جمله این سیستمها نانوذرات حاوی ترکیبات آلی و معدنی هستند. برخی از این سیستمها هم اکنون راه خود را به بازار دارویی باز نموده اند و بسیاری دیگر مراحل پیش بالینی خود را می گذرانند. بسیاری از نانوذرات جدید معضل مقاومت سلولی به دارو را نیز برطرف نموده اند و عرصه ی جدیدی را در درمان سرطان فراهم کرده اند.
در حال حاضر عامل محدودکننده در شیمی درمانی سرطان، عدم انتخابی بودن داروهادر مقابل سلول های سرطانی است [1]. به علاوه اغلب داروهای ضدسرطان شاخص درمانی (therapeutic index) کوچکی دارند که همین موضوع موجب بروز عوارض جانبی سمی داروها می شود. در طول شیمی درمانی برخی از سلول ها به درمان مقاوم می شوند که برای رفع این مشکل یا دوز دارو را در حین درمان افزایش می دهند و یا از چند دارو به طور هم زمان استفاده میگردد.اما با این تدابیر سمیت دارو نیز بیشتر میشود. برای کم کردن این عوارض و بهبود داروهای موجود، انواع سیستمهای دارورسانی توسعه یافته اند که شامل کانژوگه های محلول دارو-پلیمر، میسل های پلیمری، نانوذرات، لیپوزوم ها و میکروذرات هستند. در این میان نانوذرات بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند زیرا روش تولید آسان تری دارند و از طریق پلیمرهای زیست سازگار هم قابل تهیه هستند. با توجه به آنکه عروق اطراف بافت توموری نفوذپذیری بیشتری نسبت به عروق بافت های معمول دارند و نیز به دلیل سرعت رشد بالاتر نیازمند اکسیژن و مواد غذایی بیشتری هستند، در نتیجه امکان جذب دارویی بهتری دارند که به این پدیده نفوذ و ماندگاری افزایش یافته (enhanced permeability and retention=EPR)گویند.
انواع نانوذرات:
نانوذرات استفاده شده برای انتقال دارو شامل انواع ساختارها با اندازه، شکل و مواد مختلف هستند که هرکدام ظرفیت بارگیری دارو، آزادسازی، هدفگیری سلولی و پایداری متفاوت دارند.
درختسان ها:
درختسان ها معمولا ساختارهایی سه بعدی شبیه به درخت با مولکولی مرکزی هستند(شکل 1). شاخه ها می توانند توسط پلیمریزه کردن مولکول مرکزی یا توسط سنتز به بخش مرکزی افزوده شوند. شاخه ها محدودیت اندازه دارند تا درنهایت شکلی دایره ای با اندازه ی کوچک اما وزن زیاد ایجاد کنند[4-2]. مولکول دارویی می تواند به گروه های عاملی روی سطح درختسان متصل شود و یا در بین شاخه های آنقرار گیرد. درختسان ها می توانند هم مولکول های آبدوست و هم آبگریز را در خود جای دهند. معمولا مرکز آبگریز حفره ای دارد که می تواند داروی آبگریز را در خود جای دهد.گرچه درختسان ها چندان مورد توجه نیستند اما تحقیقاتی درباره ی بارگیری برخی داروهای آبگریز مثل متوترکسات در داخل درختسان انجام گرفته است.
*ساختار درختسان*
نانوسفرها:
این نانوذرات ساختارهایی کروی ماتریکسی هستند که در آنها دارو در تمام قسمت ها پراکنده شده است (شکل 2). سطح این ساختارها می تواند توسط افزودن پلیمرها یا مواد زیستی مثل لیگاندها (ligands) یا آنتی بادی ها تغییر کند تا برای دارورسانی هدفمند قابل استفاده باشند.
*ساختار یک نانوسفر*
مطالب مشابه :
دارو رسانی به سرطان بر مبنای علم نانو-بیوتکنولوژی
1-5-2- میسل های پلیمری تعداد بسیار زیادی از پلیمرهایی که توسط Food and Drug Administration) FDA)
درمان سرطان با کمک نانوذرات ممکن تر می شود! (1391/12/07)
مذاب های پلیمری; محصولات بچه های مهندسی پلیمر ورودی 90
پلیمر
بنابراین ، سرعت انتشاربه تعداد میسل های موجود زیر به فراورده های پلیمری و نقش آنها
ترجمه آماده مقاله تخصصی با عنوان :Synthesis of Hollow Inorganic Nanospheres
2.3.1 میسل های (Micelle) 4.1 سنتز کره های نانو توخالی با استفاده از قالب های میسل (Micelle) پلیمری.
میسل ها و کاربرد آنها
Polymer Engineering - میسل ها و کاربرد آنها - وبلاگ دانشجويان مهندسی پليمر دانشگاه پيام نور مركز رشت
نانوذرات – چشم اندازها و نگرانی ها
قرار گرفته اند، زمانی که تبدیل به ذرات نانو سایز می شوند، ویژگی های میسل های پلیمری
پلیمر
نواحی متبلور ابتدا به وسیلة یک الگوی میسل نواری توضیح فرآورده های پلیمری با خواص بین
نانو ذرات مغناطیسی: سنتز،حفاظت ،کاربرد پذیری و کاربرد (مهندس م. شرفی)
، کاربرد پذیری و استفاده از نانو ذرات مغناطیسی و همچنین ویژگی های میسل (محلول پلیمری
نانوراکتورها (2)
مواد پلیمری آلی به عنوان مینی امولسیونها، میسلها، اندامکهای سلولی، پلیمرزوم
نانو تکنولوژی
جایگزینی مواد ساختاری فولاد- آلومینیوم و بتن با مواد کامپوزیت پلیمری گونههای میسل ها
برچسب :
میسل های پلیمری