دانستنیها در مورد برج میلاد و مشخصات فنی آن

ايده ساختن يك برج مخابراتي ـ تلويزيوني در تهران حدود 8 سال پيش مطرح شد . سپس مطالعات دقيق براي برسي امكان و چگونگي ساخت آن انجام شد تا اينكه طرح در سال 75 رسماً شروع به كار كرد. طرح به طور كلي تشكيل شده است از برج و ساختمان راس آن ، مركز جشنواره ها و همايش هاي بين الملل، مجموعه تجارت جهاني، هتل پنج ستاره و پارك اي تي .
در ادامه مقاله به تحليل و برسي هريك از قسمتهاي ذكر شده طرح پرداخته خواهد شد. 

برج و ساختمان راس آن:

اين برج چند منظوره با هدف ساختن سازه اي به ياد ماندني و به عنوان نمادي براي شهرتهران و به منظور رفع نيازهاي مخابراتي و تلويزيوني تهران ساخته شده است.
برج ميلاد تشكيل شده از ستون اصلي سازه و راس . ستون اصلي يك سازه بتوني با مقطع هشت ضلعي است كه حدود 80 هزار تن وزن دارد و ارتفاع آن به 315 متر ميرسد اين بدنه كه اصطلاحاً شافت ناميده مي شود به جديد ترين روش ساخت يعني قالب لغزان ساخته شده است . عمليات ساخت بدنه در دي ماه 77 شروع شد و در دي ماه چهار سال بعد به پايان رسيد . سازه راس برج ميلاد مرتفع ترين ساختمان 12 طبقه دنياست . با اينكه فقط سه برج بلند تر از برج ميلاد در دنيا وجود دارد ،‌در هيچ كدام چنين عمارتي در ارتفاع تعبيه نشده است . ساخت يك سازه به بلندي 68 متر با اجزاي لوله اي شكل از نظر سازه يك كار پيچيده و دشواراست حالا به آن اضافه كنيد كه اين سازه عظيم بايد در ارتفاع 300 متري از سطح زمين نصب شود، يعني جايي كه سرعت باد سرسام آور است و البته بايد كاملاً‌ايمن باشد آ نقدر كه مردم بتوانند به راحتي از امكانات آن استفاده كنند
دقت كار فني در ساختمان برج به قدري است كه همه قطعات براي خودشان شناسنامه اي دارند كه تمامي مشخصات قطعه شامل اينكه ماده اوليه قطعه چه بوده ، از كجا تهيه شده ، قطعه كجا توليد شده و چه كسي مسؤل كنترل و بازرسي آن بوده است . براي كارهايي مثل جوش دادن قطعات هم اين فرايند طراحي شده است ، به طوري كه معلوم است يك جوش كي انجام شده چه كسي جوشكار آن بوده و چه كساني كنترل و تاييد كر ده اند.
هدف اصلي مركز ارتباطات بين المللي تهران ، فراهم سازي تسهيلات به منظور توسعه و ساماندهي ارتباطات و همكاري ‌هاي بين المللي در جهت شكوفايي اقتصاد كشور و آزاد سازي اقتصاد كشور از صادرات تك محصولي است . مجموعه مركز تجارت بين المللي ، مركز جشنواره ها و همايش‌ها و هتل به عنوان يك مجموعه كامل در كنار برج مخابراتي تهران از مزيت نسبي به وجود آمده ، بهره خواهند داشت. هر چند هر يك از فعاليت‌هاي مركز مي‌توانند اهداف مستقلي را تعقيب كنند اما در مجموع اين اهداف از سويي در راستاي هدف اصلي و براي تحقق آن به كار گرفته مي‌شوند به همين لحاظ ابتدا اهداف اصلي هر يك از فعاليت‌ها مورد بررسي قرار گرفته و سپس ساير اهداف آن مورد توجه قرار مي‌گيرد . كاركردهاي عمده اين برج به شرح زير است.
• ايجاد و گسترش شبكه دسترسي بدون سيم به اطلاعات Wireless Access Network
• زيرساخت مناسب براي سيستم هاي جديد تلويزيوني ديجيتالMVDS , DVB))
• بهينه سازي پوشش راديو تلويزيونيFM,UHF,VHF))
• گسترش و بهينه سازي پوشش شب جو .
• ايجاد جاذبه گردشگري و بهره مندي از فضاهاي گردشگري، تجاري و فرهنگي (رستوران گردان، سكوي ديد، گالري هنري، گنبد آسمان، دکل هاي بي سيم و موزه انقلاب اسلامي)


 

برج ميلاد با ارتفاع كل 435 متر چهارمين برج بلند مخابراتي - تلويزيوني دنيا است كه شامل ساختمان سرسرا (لابي) در پاي برج با زيربناي 16000 مترمربع ، شافت بتني به ارتفاع 315 متر ، سازه راس 12 طبقه با زيربناي بيش از 12000 مترمربع ـ كه يكي از بزرگ ترين سازه راس برج هاي مخابراتي ـ تلويزيوني دنيا است ـ و يك دكل فلزي 120 متري است . در سه طرف بدنه برج 6 آسانسور شيشه اي ، هر يك با ظرفيت 25 نفر قرار خواهند گرفت كه با سرعت متوسط 7 متر بر ثانيه، بازديد كنندگان را به بالاي برج منتقل خواهد كرد.

image001.b29.th.jpg

هتل پنج ستاره بين المللي:


 

هتل پنج ستاره مركز چند منظوره ارتباطات بين المللي تهران براي پذيرايي بازرگانان و سياحت كنندگان داخلي و خارجي از اهميت خاصي برخوردار است .
ساخت چنين بنايي با دارا بودن زمينه‌هاي معماري كم نظير ايران و بهره مندي از فن آوري موجود مي‌‌تواند ضمن نشان دادن توان فني، صنعتي معماري متخصصان داخلي گوياي پيشرفت ملي در عرصه رفاهي نيز باشد . با توجه به كمبود هتل مجهز پنج ستاره در تهران كه در حال حاضر تعداد آنها فقط 4 عدد است افزايش چنين امكاناتي يك نياز مبرم مي‌باشد همچنين كشور براي برگزاري كنفرانس‌هاي ملي و بين المللي به هتل‌هاي مجهز نياز دارد امروزه هتل‌ها فقط جايگاهي براي استراحت نيست و داراي كاربردهاي فراوان ديگر است. هتل‌ها علاوه بر اطاق استراحت، رستوران، سالن‌ها و فضاهاي ورزشي و تفريحي يكي از بزرگ‌ترين مراكز خريد شهر نيز محسوب مي‌شوند تا ضمن جلب گردشگران و افزايش تقاضاي خريد از فروشگاه‌هاي هتل ، تقاضاي اقامت را نيز افزايش دهد .
هتل چند منظوره مركز ارتباطات تهران داراي 18 طبقه ، 500 اتاق و 16 سوئيت است . علاوه بر آن تعدادي سالن جهت برگزاري همايش‌ها و كنفرانس‌هاي محدود، كافه و رستوان و مراكز تفريحي و ورزشي در آن در نظر گرفته شده است براي برخي از صرفه جوئي‌هاي اجتماعي تعيين بها بسيار دشوار است. به طور مثال نزديكي مركز همايش‌ها با هتل باعث صرفه جويي در وقت و زمان برگزاركنندگان اجلاس‌هاي بين المللي مي‌شود . همچنين ضريب امنيتي هيات‌هاي شركت كننده افزايش و هزينة اسكورت و محافظت از اين هيات‌ها كاهش مي‌يابد . ترافيك شهري با توجه به محدود بودن رفت و آمدها كاهش يافته به تبع آن آلودگي هوا و صدا به ميزان قابل توجهي تقليل داده مي‌شود . ميزان تصادفات و خسارت مالي ناشي از رفت و آمد به حداقل مي‌رسد. محيط اطراف هتل مركز همايش رونق و در عوض از امكانات عمومي مي‌توان براي احداث بزرگراه‌ها و ساير فعاليت‌هاي اجتماعي بهره جويي كرد .


 

مركز ارتباطات بين المللي تهران (مجموعه يادمان):


 

مكان مجموعه يادمان با ويژگي خاص و منحصر به فرد ، پس از بررسي و مطالعه 17 نقطه مختلف شهر تهران، در تپه‏هاي كوي نصر برگزيده شد . محل اين مجموعه موقعيتي بسيار استثنايي از حيث ارتفاع ، موقعيت و راه هاي دسترسي دارد . اين مجموعه از چهار طرف به چهار بزرگراه اصلي تهران يعني بزرگراه هاي رسالت ، شيخ فضل الله نوري ، شهيد همت و بزرگراه شهيد چمران متصل است. همچنين پيش بيني يك خط اختصاصي از يكي از ايستگاه‏هاي مترو و تدارك امكانات حمل ونقل هوايي براي ارتباط سريع با فرودگاه پيش بيني شده است . در ادامه به معرفي تك تك اجزاي اين مجموعه و بررسي نقش هركدام مي‌پردازيم و زيرساختهاي پيش بيني شده براي اين مجموعه را اجمالاً بررسي مي‏كنيم .


 

مركز جشنوار ه ‏ها و همايش هاي بين المللي:


 

ارتباطات رودررو با وجود پيشرفت گسترده وسايل ارتباطي هنوز نيز از مهمترين و موثرترين شيوه ‏هاي ارتباطات تجاري، علمي و فرهنگي است. نقش فناوري‏هاي جديد اثربخش‏تر كردن ارتباطات رودررو و كاهش ارتباطات غير ضروري است نه حذف آن . به همين دليل يك مجموعه جامع براي ايجاد ارتباطات تجاري و فرهنگي بايستي توجه ارتباطات زنده و گسترده رودررو را نيز مورد توجه قرار دهد. به اين منظور و براي ايجاد فضائي براي تبادل آرا و افكار، مركز جشنواره ها و همايش‌هاي بين المللي تهران به عنوان يكي از اركان مركز ارتباطات بين المللي تهران (مجموعه يادمان) به منظور برگزاري همايش‌هاي ملي و بين المللي و در راستاي هدف اصلي آن و براي رفع نيازهاي كلان شهر تهران ساخته خواهد شد.
اين مركز ، يك ساختمان مربع شكل به ابعاد حدود 80 متر و ارتفاع 42 متر مي باشد و داراي زيربناي حدود 50000 متر مربع در 8 طبقه است . سالن اصـلي ويژه ميهمانان مركز همايش ها و جشنواره ها با ظرفيت 1500 نفر يكي از بزرگ ترين سالن هاي موجود است . علاوه بر سالن ‏اصلي اين مركز 8 سالن فرعي با ظرفيت 60 تا 200 نفر طراحي شده است . همچنين براي برگزاري همايش هاي بزرگ مي ‏توان از سالن هاي كنفرانس هتل ، مركز تجارت بين المللي و مركز فن آوري اطلاعات و ارتباطات نيز استفاده كرد . مطالعات معاونت هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نشانگر آنست كه نيازهاي پيش گفته در تاسيس يك مركز جشنواره نه تنها تا‏كنون مرتفـع نشده بلكه فاصله زيادي با استانداردهاي بين المللي به لحاظ كيفي و كمي در زمينه اين سالن ها وجود دارد ، ضمن آنكه كيفيت فني و اكوستيك هيچ يك از سالن هاي شهر تهران در اندازه هاي بين المللي نيست و فضاي مناسبي براي برپايي چنين مراسمي وجود ندارد.

مركز فن آوري اطلاعات و ارتباطات :

ارتباطات و اطلاعات عنصر اصلي توفيق درفعاليت هاي تجـاري دنياي امروز است . به منظور توجه مؤثر به اين مـهم و با هـدف دسـتيابي به مركزي براي برقراري ارتباطات بين المللي در همه اشكال آن، مـركز ارتباطات بين المللي تهران (مجموعه يادمان) طراحي شد. تركيب اجزاي مختلف اين مجموعه به گونه اي است كه تمامي امكانات مورد نياز براي ايجاد ارتباطات مهم تجاري، علمي و فرهنگي را ممكن مي سازد. بازار رو به رشد فن آوري اطلاعات و ارتباطات و نقش غير قابل انكار آن در ايجاد تغييرات اساسي در نحوه كسب و كار بشر به وسيله تسريع فعاليت‌ها و ايجاد ارزش افزوده براي آنها، باعث شده است تا كشورهايي كه براي خود در اينده دنيا به دنبال جايگاهي شايسته هستند توجه به اين امر و حضور در بازار گسترده تجارت الكترونيك و تجارت‏هاي مرتبط با فن‌آوري اطلاعات و ارتباطات و صنايع مربوطه را مدنظر قرار دهند. نگرش كشورهايي چون دبي، مالزي، سنگاپور و هند و همچنين اختصاص قسمت اعظم بودجه هاي توسعه اي كشورهاي صنعتي به صنايع مرتبط با فن‌آوري ارتباطات و اطلاعات، شاهدي بر اين مدعاست. در همين جهت مجموعه مركز تجارت بين المللي و مركز فن آوري اطلاعات و ارتباطات (پارك فن‌اوري اطلاعات) به‏منظور گسترش، تسهيل و تشويق امر تجارت، به ويژه تجارت الكترونيك و ايجاد فضايي براي ارتباطات و گسترش دانش فن‌آوري اطلاعات و ازتباطات ايجاد خواهد شد. اهم اهداف اين مجموعه به قرار زير است:
• ارتقا و بهبود موجودي تكنولوژيكي صنايع كشور ، به منظور بسط و توسعه قدرت رقابت آنها در بازارهاي داخلي و به ويژه بين المللي با تأمين مكاني براي رشد صنايع كوچك و متوسط متكي بر فن آوري‌هاي پيشرفته
• كاهش زمان مورد نياز در فرايند تجاري كردن دستاوردهاي پژوهشي، به ويژه براي شركت ها و صنايع نوپا با ايجاد ارتباط بين صنايع، موسسات دولتي، دانشگاه ها و مراكز تحقيقاتي
• آسان سازي همكاري و تشريك مساعي بخش هاي دولتي و خصوصي با محوريت يك نهاد عمومي همچون شهرداري.
• جذب بخش خصوصي داخلي و شركت هاي فن آوري اطلاعات ايراني واقع در خارج از كشور به منظور صادرات خدمات فن آوري اطلاعات و در اختيارگرفتن آخرين دست آوردهاي اين صنعت تأكيد بر فعاليت مشترك (خارجي ـ ايراني) به منظور تسهيل فرايند انتقال تكنولوژي به صنايع كشور
• تأسيس مركزي براي تحقيقات و ايجاد فرصت هاي شغلي براي متخصصين عالي فن آوري اطلاعات و پيشگيري از فرار مغزها
• ايجاد هم افزايي Synergy از طريق برقراري ارتباط بين شركتهاي مستقر در پارك و ظرفيت سازي به منظور تجاري ساختن فعاليت هاي داخلي تحقيقاتي براي ارائه در بازارهاي جهاني زمينه‏هاي مختلف استفاده از فن‌آوري اطلاعات و ارتباطات مي توانند در اين مجموعه مورد توجه قرار گيرند


 

مطالعات ميكروژئودزي و رفتارسنجي ژئوتكنيك برج ميلاد:


 

اين مطالعات از اواخر سال 1377 و هم زمان با شروع بتن‌ريزي بدنه برج ، آغاز و سيستم مربوط به آن طراحي شد و هدف آن ، بررسي حركت‌هاي احتمالي افقي و ارتفاعي محوطه پيرامون برج و بدنه بتني آن مي‌باشد.
سيستم طراحي شده شامل شبكه سه بعدي خارج برج (9پيلار ميكروژئودزي كه در محوطه اطراف برج مستقر شده) است. شبكه سه بعدي روي بدنه برج (20 نقطه نشانه در 5 تراز مختلف ارتفاعي برج) و شبكه ترازيابي (8 نقطه در محوطه اطراف و 7 نقطه پاي بدنه برج) است. اين نقاط به عنوان نقاط مبنا هستند و در مقاطع مختلف زماني و براساس پيشرفت عمليات اجرايي برج ، مختصات آنها قرائت و با مراحل قبل مقايسه مي‌شود. به اين ترتيب ،كليه حركت‌هاي افقي و ارتفاعي محوطه و بدنه برج به دست مي‌ايد. اين حركت‌ها با مقادير تئوري مقايسه مي‌شوند و سپس تصميمات لازم فني و اجرايي گرفته مي‌شود. لازم به ذكر است دستگاه‌هايي كه در اين مشاهدات مورد استفاده قرار مي‌گيرد داراي دقت و حساسيت بسيار زيادي مي‌باشد ، ضمن آن كه هر مشاهده چندين بار صورت مي‌گيرد تا خطاها به حداقل برسد.
تاكنون چهار مرحله مشاهدات ميكروژئودزي انجام شده و گزارش‌هاي مربوط ارسال گرديده است. زمان اين مراحل خردادماه 78 ، مهرماه 78 ، اسفندماه 80 و ارديبهشت ماه 82 بوده است. مقدار جابجايي هاي مسطحاتي و ارتفاعي بر اساس آخرين مشاهدات به شرح ذيل مي باشد :


 

شبكه‌ي سه بعدي خارج برج


 

حداكثر جابجايي مسطحاتي پيلارهاي 9 گانه نسبت به اولين مرحله مشاهدات خرداد ماه 78 حدود 4 ميلي متر و نسبت به مرحله قبلي مشاهدات (اسفند 80) حدود 2 ميلي متر است . ضمن آن كه هيچ كدام از پيلارها حركت ارتفاعي نداشته اند .


 

شبكه‌ي سه بعدي روي بدنه‌ي برج


 

تراز 2/49 متر :
نقاط نشانه در اين تراز برج حركت مسطحاتي معادل حداكثر 7/4 ميلي متر نسبت به مهر ماه 78 و 6/1 ميلي متــر نسبت بــه اسفند ماه 80 داشته اند . مقــدار جابجايي عمودي ( نشست ) ايــن نقاط حدود 25 ميلي متر نسبت به مهر ماه 78 سه ميلي متر نسبت به اسفند ماه 80 مي باشد .


 

تراز 2/145 متر:
نقاط اين تراز حركت مسطحاتي معادل حداكثر 25 ميلي متر نسبت به مهر ماه 78 و 6 ميلي متر نسبت به اسفند ماه 80 داشته اند و مقدار نشست اين نقاط نيز حدود 51 ميلي متر نسبت به مهر ماه 78 و 3 ميلي متر نسبت به اسفند ماه 80 مي باشد .
لازم به ذكر است حركت هاي مسطحاتي در اين ترازها مطابق پيش بيني ها است . در تراز 2/145 هم قاعدتاً بايد حركت هاي مسطحاتي بيش از ترازهاي پائين تر باشد. علت آن هم مي تواند مواردي از قبيل كاهش قطر بدنه اصلي ، خطاي بيشتر قرائت ، تأثير باد ، تابش يك طرفه آفتاب به بدنه برج و تغييرات حرارتي باشد . اين موارد در ارتفاع هاي بالاتر تأثير بيشتري دارد. در مورد نشست ها نيز با توجه به تغيير شكل الاستيك بدنه بتني برج و تغيير شكل هاي ناشي از خزش بتن و هميــن طور نشست پي بــرج اين مقادير مطابق روابط تئــوري و قابل پيش بيني مي باشد .


 

شبكه تراز‌يابي
نقاط محوطه اطراف برج نسبت به مشاهدات تيرماه 78 تغييرات ارتفاعي را نشان نمي دهد و نسبت به اسفند ماه 80 نيز تورمي حداكثر معادل 2 ميلي متر را نمايان مي سازد كه به نظر مي رسد عمده آن در حد خطاهاي موجود باشد . نقاط پاي بدنه برج نيز نسبت به تير ماه 78 نشستي معادل 9 ميلي متر داشته و نسبت به اسفند ماه 80 تغييري نداشته است . جابجايي اين نقاط تقريباً معادل نشست پي برج مي باشد كه كمتر از مقدار پيش بيني شده نشست پي برج مي باشد .
خوشبختانه تغييراتي كه در مجموعه برج و محوطه اطراف آن مشاهد شده در حد تغييرات قابل پيش بيني بوده و هيچ حركت نامتعادل و نگران كننده اي موجود نيست


 

 


 

مردم تهران هر روز عمارت بلند مرتبه اي را که در ميان هاله اي از دود و مه نشسته بر صورت شهر از دور نمايان است مي بينند ، ساختمان بلندي که مي گويند چهارمين برج مخابراتي جهان است .


 

برج ميلادايده ساختن يک نماد جديد براي شهر تهران از اوايل دهه 70 ايجاد شد از همان دوران بود که شهرداري تهران تحقيقات گسترده اي را براي پيدا کردن محلي مناسب براي ساختن اين نماد جديد و طراحي آن آغاز کرد و سرانجام پس از بررسي و مطالعه 17 نقطه شهر تهران مانند تپه هاي عباس آباد و کوي بي بي شهربانو سرانجام تپه هاي کوي نصر ( گيشا ) براي آن انتخاب شد.


 

انتخاب محل برج ميلاد


 

انتخاب اين محل از چند منظر حائز اهميت بود ، زميني که براي ساختن اين نماد سنگين و بلند مرتبه در نظر گرفته شد مي بايست از نظر داشتن خصوصيات ژئو فيزيکي و لرزه نگاري قابليت نگهداري چنين سازه عظيمي را داشته باشد در عين حال باتوجه به کاربرد تلويزيوني و مخابراتي آن بتواند پوشش مخابراتي بيشتري داشته باشد ، اين بود که فضاي باز و دست نخورده تپه هاي گيشا در ميان چهار بزرگراه استراتژيک رسالت ، همت ، شيخ فضل الله نوري و شهيد چمران برگزيده شد.


 

متخصصان وکارشناسان شهرداري تهران از سال74 کار مطالعه و طراحي برج ميلاد را آغاز کردند برجي که با 435 متر ارتفاع پس از سه برج تورنتو در کانادا با ارتفاع 535 مترو برجهاي مسکو و شانگهاي چين چهارمين برج بلند جهان است، طراحي هاي فني اين برج از همان سال آغاز شد و اسفند ماه 76 بود که با بتن ريزي کف اين برج عمليات اجرايي آن آغاز شد.


 

احداث برج ميلاد با مشخصات منحصر به فرد آن در شهر بزرگي مانند تهران که با انواع مشکلات ، کمبودها و ناهنجاري هاي مختلف دست به گريبان است از همان ابتدا با مخالفتها و موافقتهاي فراوان رو به رو شد.


 

موافقان و مخالفان


 

مخالفان اجراي اين طرح عظيم با اشاره به وجود ميدان آزادي به عنوان نماد قديمي شهر تهران و لزوم حفاظت و نگهداري آن به عنوان يک نماد قديمي ، صرف هزينه هاي گزاف از بودجه ملي براي ساختن اين برج بزرگ که شايد کاربرد موثري در کاهش مسائل و رفع دغدغه هاي شهروندان تهران نداشته باشد را کاملا غيرضروري و هدر رفتن بودجه ملي مي دانستند.


 

در عوض موافقان بسياري بودند که لزوم احداث يک نماد جديد براي تهران جديد را گوشزد مي کردند و احداث برج مخابراتي - تلويزيوني ميلاد را که علاوه بر کابرد فني و مخابراتي آن به عنوان يک مجموعه بزرگ و آبرومند و مجهز به تکنولوژي روز و فن آوري جديد که مي تواند راه ارتباطي ايران را با جهان پيشرفته تسهيل مي کند را گوشزد مي کردند.


 

پس از بحثها و جنجالهاي فراوان سرانجام احداث مجموعه ارتباطات بين المللي يادمان تهران با محوريت برج ميلاد به تصويب رسيد که در کنار آن چند مجموعه مهم ديگر مانند مرکز جشنواره ها و همايشهاي بين المللي ، هتل پنچ ستاره بين المللي ، مرکز تجارت جهاني و پارک فن آوري اطلاعات و ارتباطات ساخته مي شود .


 

برج ميلاد از پنج قسمت پي ، ساختمان پايه برج ، بدنه اصلي ، راس و آنتن مخابراتي تشکيل مي شود که در مجموع 435 متر ارتفاع دارد.


 

سازه برج ميلاد


 

سازه برج ميلاد يک گستره دايره اي شکل به قطر 66 متر است که از 22 هزار مترمکعب بتن تنيده به عمق 14 متر ساخته شده ، اين نوع بتن از هفت رشته سيم بافته کششي ساخته شده که توانايي مقاومت در برابر زلزله و بادهاي شديد را دارد ، اين فضا پس از انجام عمليات کشش غلافها، با آب و هواي پر فشار شست و شو شده و فضاي اطراف آن با ملات گروت پر شده است .


 

ساختمان شش طبقه پاي برج نيز از فضاهايي با کاربري اداري ، مراکز هنري و غرفه هاي خريد به وسعت کلي 15 هزار متر مربع تشکيل شده است، اين ساختمان کاسه اي شکل برگرفته از معماري سنتي ايراني تا ارتفاع 4/ 28 متري برج ميلاد را در بر مي گيرد.


 

طراحي بدنه اصلي برج به ارتفاع کلي 315 متر به شکل هشت ضلعي طراحي شده است که با استفاده از بتن مسلح به ميله هاي فلزي ساخته شده و شکل هندسي هشت ضلعي آن بر گرفته از معماري اسلامي و قديمي ايران است و اين خصوصيت ويژه ، برج ميلاد را از ساير برجهاي مشابه در جهان که به شکل دايره اي ساخته شده متمايز مي کند.


 

مهندس محمد رحماني مدير فني پروژه برج ميلاد در مورد اجراي اين پايه برج ميلاد و ميزان خطاي آن مي گويد : ساخت بدنه اصلي اين برج با استفاده از پيشترفته ترين روشهاي موجود در جهان و با استفاده از سه شاقول ليزري با دقت سه ميليمتر ساخته شده و 120 دستگاه ابزار دقيق به طور مداوم کار نقشه برداري و ميزان تنش وارد شده به بتن و آرماتورهاي آن را کنترل مي کردند.


 

حدود 35 هزار متر مکعب بتن در ساختمان بدنه اصلي اين برج به کار مي رود ، کار اجراي پروژه بدنه اين برج توسط يکي از شرکتهاي داخلي از دي ماه 77 آغاز شد و 315 متر بناي بتي اين سازه که ستون اصلي برج محسوب مي شود به پايان رسيده است .


 

ساخت بدنه اين برج نيازمند دقت بسيار بالايي بود به طوري که به ازاي هر يک هفته عمليات اجرايي سه هفته براي کنترل و تغييرات قالبها مصرف مي شد.


 

قسمت بعدي برج که در واقع مهمترين بخش آن است ساختمان راس برج است که از جنس اسکلت فلزي از ارتقاع 245 متري تا 315 متري اين سازه را در بر مي گيرد، اين ساختمان 12 طبقه،2100 تن وزن دارد و با زير بناي 12 هزار متر مربع بزرگترين سازه راس برجهاي مخابراتي جهان است.


 

سازه راس برج ميلاد از دو بخش اصلي سبد فلزي به وزن 1700 تن و گنبد آسمان به وزن 400 تن تشکيل مي شود ، سبد فلزي اين سازه در چهار مرحله انجام مي شود که سه مرحله آن به روش بالابري سنگين و با استفاده از 48 جک پيشرفته اجرا مي شود.

مرحله اول نصب راس اين برج به وزن 600 تن اوايل سال 82 اجرا شد و دومين مرحله نصب اين سازه عظيم به وزن 450 تن در همان سال اجرا شد . بر اساس برنامه زمان بندي تعيين شده اسفند ماه 82 با نصب مرحله سوم اين سازه فلزي به وزن 550 تن شکل کلي سازه راس اين برج مشخص شد .

سازه راس برج ميلاد از 12 طبقه تشکيل شده که طبقه اول آن اختصاص به فضاي ايمني آتش نشاني دارد که در مواقع بروز خطر آتش سوزي مي تواند به عنوان يک جان پناه امن مورد استفاده قرار گيرد و طبقات بعدي اين سازه به ترتيب فضاهايي براي تاسيسات مکانيکي ، سالن و ترياي ديد سربسته ، گالري ديد آزاد هنري ، رستوران گردان با سکوي ديد رو باز ، دو طبقه براي تجهزات مخابرات و تلويزيون ، رستوران ويژه ، اتاق آسانسورها و گنبد آسمان ساخته مي شود .

رستوران اين برج بزرگترين رستوران گردان جهان است وتاکنون رستوراني بزرگترازآن در سطح جهان شناسايي نشده است ، مراجعه کنندگان به اين رستوران مي توانند هنگام صرف غذا از ارتفاع 260 متري به تماشاي شهر تهران بپردازند.

پس از سازه راس برج آنتن مخابراتي آن به ارتفاع 120 متر بر روي آن نصب مي شود که در واقع کاربرد اصلي برج را براي پوشش مخابراتي و تلويزيوني شهر تهران تامين مي کند.

امکانات مخابراتي

مدير روابط عمومي شرکت مجري پروژه ميلاد معتقد است : پوشش مخابراتي و تلويزيوني برج ميلاد مهمترين کاربرد فني برج ميلاد است که در واقع با توجه به اختلالاتي که در پخش امواج ماکروويو و تلويزيوني در سطح تهران وجود دارد با نصب يک آنتن مخابراتي در ارتفاع 400 متر از سطح زمين مي تواند اين مشکل را حل کند .

احداث اين آنتن مخابراتي يک پتانسيل ارتفاعي است که با توجه به پيشرفت تکنولوژي فني مي تواند کاربردهاي جديدتري داشته باشد ، به عنوان مثال پوشش اينترنتي ارزان و فراگير در تهران در مراحل اوليه جز اهداف اين طرح نبود در حالي که در زمان حاضر مي تواند در اين مورد نيز کاربرد داشته باشد .

وي مي افزايد : استفاده از اين پتانسيل مخابراتي مي تواند زمينه ساز تشکيل شهر الکترونيک در تهران باشد و با اتصال بانکها ، وزارتخانه ها و سازمانهاي دولتي موجب کاهش رفت و آمد در سطح شهر مي شود و بر اساس پيش بيني کارشناسان در صورت همکاري ارگانها و دستگاههاي اجراي مي توان تا 60 درصد ترافيک شهر تهران را کاهش دهد.

بر اساس برآوردهاي انجام شده اجراي اين پروژه تاکنون 33 ميليارد تومان هزينه داشته و اجراي مراحل باقيمانده مانند نازک کاري ، نصب آسانسور و امکانات تفريحي و علمي آن 20 ميليارد تومان ديگر هزينه دارد.

نازک کاري

پس از پايان نصب سازه راس اين برج مراحل نازک کاري و نصب آسانسور اين برج آغاز گرديد و با توجه به حساسيت و اهميت اين برج به خصوص لزوم استفاده از وسايل خاص و ويژه که در شرايط فشار کم در ارتفاع آسيب نبيند ، تامين اين وسايل هزينه سنگيني تحميل مي کند.

برج ميلاد علاوه بر داشتن يک پله اضطراري ، از شش آسانسور ويژه با سرعت هفت متر بر ثانيه بهره مند است که مي تواند در هر مرحله 21 نفر در مدت يک دقيقه به بالاي برج منتقل کند.

يکي از ويژگي هاي برج ميلاد که آن را از ساير برجهاي مشابه در جهان متمايز مي کند بهره گيري از شيوه معماري اسلامي و ايراني دراين سازه است و در حالي که بيشتر برجهاي مشابه در سطح جهان به شکل دايره اين و تقريبا يک شکل هستند ، برج ميلاد با نماي هشت ضلعي پايه آن که يکي از خصوصيتهاي معماري ايراني و اسلامي است متمايز مي شود .

معماري اسلامي

طراحي برج ميلاد را محمد رضا حافظي استاد دانشگاه هنر به عهده داشته وتلاش شده به بهره گيري از ويژگي هاي معماري بومي و اسلامي ايران نماي ويژه اي براي نماد پايتخت ايران طراحي شود به عنوان مثال نماي سازه راس برج ميلاد در قسمت پايين آن برگرفته از سقف خانه بروجردي ها در کاشان است و در واقع شکل وارونه آن است همچنين خطوط متقاطع سازه پاي برج و شکل متقارن آن با استفاده از اصول معماري سنتي ايراني شکل گرفته است .

در پاي برج ميلاد نيز يک مجموعه بزرگ فرهنگي ، تجاري و تفريحي ساخته مي شود که در فضايي به وسعت 28 هزار متر مربع بنا مي شود.

در اين مجموعه يک سالن برگزاري همايشهاي بين المللي به ظرفيت سه هزار نفر داير مي شود که شامل يک سالن اصلي به گنجايش 1600 نفر و هشت سالن فرعي ديگر است ، در کنار اين مرکز يک هتل بين المللي پنج ستاره ساخته مي شود که در جوار مرکز همايشها، يک مجموعه مرتبط به نام " هتل گردهمايي" را تشکيل مي دهد.

در ضلع شمالي مجموعه مرکز ارتباطات بين المللي يادمان، يک مرکز تجارت الکترونيک و يک پارک فن آوري اطلاعات و ارتباطات به شکل متقارن ساخته مي شود که زمينه ساز تحقق شهر الکترونيک است و در ميان آن، از پاي برج تا بزرگراه همت يک آبنماي بزرگ بنا مي شود که برگرفته از آبنماي باغ ماهان در استان کرمان است و معماري سنتي و اسلامي اين مجموعه را تکميل مي کند .


مطالب مشابه :


همه چیز در باره نماد مهندسی ایران ( برج میــــــــــــــــــــــــلاد )

ويژگي‌هاي برج ميلاد: به مانند برج ميلاد باشد. نماي ديوار بتن داخلي برج به چه




خانه موسيقي، آخرين اثر ريموند آبراهام؛ شاعرانگی تندیس وار بتن

نماي داخلي نماي داخلي برج پله كاملترين و تخصصي ترين اطلاعات برج ميلاد.




همه چيز در مورد برج ميلاد

سياحت كنندگان داخلي و خارجي به عنوان مثال نماي سازه راس برج ميلاد در قسمت پايين




دانستني هايي در باره برج ميلاد و مشخصات فني آن

صنايع کشور ، به منظور بسط و توسعه قدرت رقابت آنها در بازارهاي داخلي برج ميلاد با نماي




دانستنیها در مورد برج میلاد و مشخصات فنی آن

و سياحت كنندگان داخلي و خارجي يک شکل هستند ، برج ميلاد با نماي هشت ضلعي پايه آن




خبر های هفته نامه

برج ميلاد 12 اين كه برج ميلاد چهارمين برج بلند جهان و يكي از زيباترين آنها در نماي داخلي و




سراي خاتون ويلاي شخصي آقاي مهندس رضايي

تخت جمشيد و از سنگ و نماي داخلي برگرفته از اطلاعات برج ميلاد. برج‌های




معرفی برج میلاد وبخش های آن

شكل كلي بدنه، يك هشت ضلعي مركزي با تعدادي ديوار داخلي و در نماي بيروني برج ميلاد




برچسب :