حاکمیت قانون محل تنظیم سند
در تنظیم سند ، اصل این است، که مطابق قوانین محل تنظیم ، سند تنظیم شود . اسنادی که در ایران تنظیم می شود ، خواه مربوط به ایرانیان و یا اتباع بیگانه ، برابر قوانین ایران ، تنظیم می گردند . ماده 969 ق م این اصل را صریحا چنین اعلام داشته : « اسناد از حیث طرز تنظیم تابع قانون محل تنظیم خود می باشند » بنابراین اصل اسنادی که در خارج از ایران مطابق قوانین خارجی تنظیم شده اند ، هر چند که مربوط به ایرانیان باشد در دادگاه های ایران اعتبار دارند . در این مورد ماده 1295 ق م می گوید : « محاکم ایران به اسناد تنظیم شده در کشورهای خارجه ، همان اعتباری را خواهند داد ، که آن اسناد مطابق قوانین کشوری که در آنجا تنظیم شده دارا می باشد . مشروط بر اینکه اولا اسناد مزبور به علتی از علل قانونی از اعتبار نیفتاده باشد .
اقاله ، فسخ ، از جمله عواملی است که سند را از اعتبار خارج می سازد .
ثانیا مفاد آنها مخالف با قوانین مربوط به نظم عمومی ، یا اخلاق حسنه ایران نباشد . ثالثا کشوری که اسناد در آنجا تنظیم شده ، به موجب قوانین خود یا عهدنامه ، اسناد تنظیم شده در ایران را نیز معتبر بشناسد .
رابعا نماینده سیاسی یا کنسولی ایران در کشورهایی که سند در آنجا تنظیم شده ، یا نماینده سیاسی و یا کنسولی کشور مزبور در ایران ، تصدیق کرده باشد که سند موافق قوانین محل تنظیم یافته است » .
در این مورد ، بحث متوجه اسنادی است ، که باید تشریفات قانونی خاصی در مورد آن اعمال شود ، والا اسناد عادی که افراد می نویسند محل نوشتن مطرح نمی شود .
حکم شماره 487 مورخ 31/2/17 شعبه اول دیوان کشور در این رابطه چنین نظر داده است : ماده 1295 قانون مدنی ناظر به اسنادی است که به طور رسمی تنظیم شده و در هر کشوری هم تابع مقررات مخصوصه ای است و شامل نوشته های عادی که مبتنی بر اعتراف مدیون به دینی است نمی باشد .
مثلا وقتی کسی رسید دریافت وجهی را به دادگاه تسلیم می کند در هر کجا نوشته شده باشد فرقی نمی کند ، مگر اینکه در صحت آن بحث باشد که باید صحت و اصالت آن احراز گردد . اسناد رسمی باید طبق تشریفاتی که قانون برای آنها معین کرده ، تنظیم گردد ، بعضی اسناد عادی ، از نوع خاص هم لازم است ف ضوابط پیش بینی شده در قانون رعایت گردد ، از آن جمله وصیت نامه سری ، وصیت نامه خود نوشت ، چک ، سفته ، برات .
اصل و رونوشت سند :
اصل سند ، نسخه ای است از سند که امضاء یا مهر و اثر انگشت روی آن وجود دارد . ممکن است هنگام تنظیم سند ، چند نسخه نوشته شود و امضاء گردد که همه ارزش یکسانی دارند ، و هر یک اصل سند محسوب می گردند . ممکن است با ماشین تحریر یا چاپ چند نسخه از متن سند تهیه گردد ، هر کدام که دارای امضاء باشد اصل سند محسوب است و دیگر نسخ اگر اختلافی با اصل سند نداشته باشند ، رونوشت محسوب می شوند . وقتیکه اصل سند ، موجود باشد هر زمانی ممکن است به هر تعدادی که لازم باشد رونوشت تهیه کرد . هر نوع سند ، چه رسمی و چه عادی ، چه تجاری یا غیر تجاری ، ممکن است از آن رونوشت تهیه شود . رونوشت اعتبار اصل سند را تا زمانی دارد که ایرادی از طرف مقابل نسبت به آن وارد نیابد . کسی که رونوشت سند ، علیه او ابراز می شود می تواند ادعا کند رونوشت با اصل سند مطابقت ندارد در این صورت اصل سند ابراز می شود و آن را با رونوشت تطبیق می نمایند اگر اختلافی باشد بدیهی است آنچه در اصل سند آمده معتبر است . غالبا صاحب سند اصل آن را نزد خود نگه میدارد و رونوشت آن را هر کجا لازم باشد از جمله پرونده های دادگاه تسلیم می نماید . پشتوانه رونوشت سند در اسناد عادی اصل سند هست و اگر اصل سند مفقود شود تا زمانی رونوشت اعتبار دارد که طرف انکار از سند ننماید و الا سندی که نسبت به آن تردید یا انکار صورت پذیرد باید اصل آن ارائه شود و با نبودن اصل سند دعوی بدون دلیل باقی می ماند در حالی که در اسناد رسمی با وجود سوابق در دفاتر رسمی هر تعداد رونوشت گواهی شده لازم باشد قابل اخذ است و مفقود شدن سند رسمی آنچنان دشواری را به دنبال ندارد .
ماده 74 قانون ثبت می گوید : « سوادی که مطابقت آن با ثبت دفتر تصریح شده است به منزله اصل سند خواهد بود مگر در صورت اثبات عدم مطابقت سواد با ثبت دفتر » بنابراین رونوشت سند رسمی که مطابقت آن با ثبت دفتر توسط سر دفتر اسناد رسمی گواهی نشده باشد مشمول ماده 74 نیست یعنی اگر مثلا دفتر دادگاه برابری رونوشت سند ثبتی را با اصل آن تصدیق کرد آن رونوشت در حکم اصل سند نیست و آثار اسناد رسمی برآن مترتب نمی شود زیرا مدیر دفتر دادگاه نمی تواند رونوشت را با ثبت دفتر تطبیق نماید آنچه که تطبیق کرده با سندی است که در اختیار طرف بوده است نه دفتر
مطالب مشابه :
نحوه نگارش وصیتنامه
توصیه هایی برای نوشتن به شرح ذیل وصیت میکنم که انشاء وصیت نامه
وصیت نامه یک بسیجی شهید
آن چه خواهید خواند ، آخرین وصیت نامه یه جا این وصیت نامه در عین سادگی ، به طرز تکان
نحوه نوشتن فهرست منابع درون متنی و برون متنی در مقالات
بخشی از وصیت نامه در این پست قصد دارم که نحوه نوشتن فهرست منابع درون متنی و برون
طرز نوشتن پایان نامه
طرز نوشتن پایان نامه آوری کرده است و کلا در نوشتن پایان نامه ، رعایت نکات وصیت ، ارث
خدمات مشاوره تلفنی خانواده حقوقی
طرز نوشتن نامه طریقه نوشتن نامه وصیت نامه: 245. 48: نمونه وصیت
چرا باید نامههای چخوف را خواند؟|فریبا حاج دایی
هایش بدون به کار بردن رقت قلب و بیان کلمات تملقآمیز و مبتذل به طرز نوشتن وصیتنامه
شيوه نامه ي نگارش نامه هاي رسمي و اداري
كه امكان دارد با طرز درست نوشتن نامه هاي نوشتن نامه هاي رسمي وصیت نامه
حاکمیت قانون محل تنظیم سند
« اسناد از حیث طرز تنظیم تابع نویسند محل نوشتن جمله وصیت نامه سری ، وصیت نامه
برچسب :
طرز نوشتن وصیت نامه