جوزف کمبل

 

Joseph_Campbell.jpg

(تصویر: جوزف جان کمبل)

                                                                                                     ترجمه سمیرا قاسمی

جوزف جان کمبل, سخنران, مدرس, و اسطوره شناس برجسته ی آمریکایی ست که در زمینه ی ادیان و اسطوره شناسی تطبیقی از شهرت بسیاری برخوردار است. آثار وسیع او, همگی جنبه های متنوعی از تجربیات انسان می باشند. به راستی فلسفه ی او با این عبارت مشهورش عجین شده است که :" در پی سعادت خویش باش"

کودکی و تحصیلات کمبل در نیویورک و در خانواده ای کاتولیک متولد شد. در همان دوران کودکی پس از بازدید از موزه ی آمریکایی تاریخ طبیعی(1) و توجه به صنایع دستی بومیان آمریکا, شیفته ی فرهنگ آنها شد. طولی نکشید که در حوزه های متعددی از جوامع بومی آمریکا و در وهله ی نخست اسطوره های ایشان, تبحر یافت. همین امر, وی را به سمت مطالعات مادام العمر خود پیرامون اسطوره و زنجیره های مرتبط میان اسطوره های ملل گوناگون هدایت کرد.

او از مدرسه ی کانتربری(2) در سال 1921 فارغ التحصیل شد. کمبل در کالج دارتموت به تحصیل زیست شناسی و ریاضیات پرداخت اما پس از مدتی متوجه علاقه ی خود به علوم انسانی شد. از این رو به دانشگاه کلمبیا انتقال یافت و در سال 1925 کارشناسی خود را در رشته ی ادبیات انگلیسی و در 1927 کارشناسی ارشد را در رشته ی ادبیات قرون وسطی از همان دانشگاه اخذ نمود. کمبل ورزشکار کارآزموده ای نیز بود که جایزه های معتبری را در رشته ی دو و میدانی دریافت کرد.


اروپا
او در سال 1924 همراه خانواده اش به اروپا سفر کرد. در پشت همان کشتی سفرشان بود که با جیدو کریشنامورتی(3) آشنا شد؛ آنها با یکدیگر از فلسفه ی شرق سخن گفتند که همین امر نخستین جرقه های عشق فروزانش به تفکرات هندی و هندو را روشن کرد. پس از این سفر کمبل از تعصب نسبت به مذهب کاتولیک دست کشید. وی در سال 1927, از دانشگاه کلمبیا بورس تحصیلی اروپا را دریافت کرد. از این رو توانست به تحصیل رشته های زبان کهن فرانسه, زبان پروانسی و سانسکریت(4) در دانشگاه پاریس فرانسه و دانشگاه مونیخ آلمان بپردازد. پس از تنها چند ماه تلاش و مطالعه ی مستمر توانست به دو زبان فرانسه و آلمانی مسلط گردد و تا پایان عمرش با فصاحت به این دو زبان گفتگو می کرد. او در این زمان از اندیشمندان بسیاری تاثیر پذیرفت . این دوره که به نام "نسل از دست رفته" شهرت یافته بود عصر بسیاری از نوآوری های هنرمندانه و خردمندانه به شمار می رفت. کمبل, خود, در تاثیر پذیریهایش به طور ویژه از جیمز جویس(5) نام می برد.

او در جایی می گوید " به راستی جیمز جویس مرا گرفتار خود کرد". آنگاه که از او می پرسند که آیا با استفان ددالوس در اثر " چهره ی هنرمند در جوانی" همزاد پنداری کرده است یا خیر پاسخ می دهد که " گرفتاریهای او دقیقا گرفتاریهای من بود... جویس به من کمک کرد تا معنای جهانی این نمادها را دریابم..."
در همین زمانها بود که کمبل با کارهای توماس مان(6) نیز آشنا شد, مان نیز بر افکار و زندگی وی تاثیر گذاشت. کمبل در اروپا به مطالعه ی هنر نوین پرداخت, و به طور ویژه به آثار پل کلی(7) و پابلو پیکاسو بسیار علاقمند شد. به همین جهت بود که جهانی از شگفتیها و آثار خارق العاده در دوران اقامتش در اروپا وی را متوجه خود ساخت. او با نوشته های زیگموند فروید و کارل گوستاو یونگ(8) نیز آشنا شد.

بازگشت به ایالات متحده و افسردگی شدید
کمبل در 1929 و در بازگشت خود از اروپا , به دانشگاه کلمبیا اعلام کرد که اقامت در اروپا علاقه به مباحث مورد مطالعه اش را دو چندان کرده است و از این رو مایل است تا به مطالعه ی زبان سانسکریت و هنر نوین نیز - افزون بر ادبیات قرون وسطی- بپردازد. اما هنگامی که مشاوران از او در اجرا تصمیمش پشتیبانی نکردند کمبل بر آن شد تا ادامه ی تحصیل برای اخذ دکترا را منتفی کند و دیگر هیچگاه به آن نظام سنتی دانشگاه باز نگردد. او در فصل بعدی زندگی اش بسیار مصرّ بود تا همیشه با نام آقای کمبل و نه دکتر کمبل خوانده شود. چند هفته پس از این پیشامد, افسردگی شدید او آغاز شد. کمبل پنج سال آتی عمرش را (1934-1929) در جستجوی مفهوم و معنای زندگی بود. در این دوران به مطالعه ی بسیار شدید , جدی و مستقل از محیط آکادمیک پرداخت. او بعدها خاطرنشان کرد که "روزهایم را به 4 بخش 4 ساعته تقسیم می کردم, که در سه بخش از آنها صرفا مطالعه می کردم و یک بخش آزاد بودم...و این داستان به طور مستمر 5 سال ادامه داشت.

کمبل در ادامه ی مطالعات مستقل خود در سالهای 32-1931 به کالیفرنیا سفر کرد. در این زمان با نویسنده ی پر آوازه , جان اشتاین بک(9) و همسرش کارل آشنا شد؛ در آنجا به عنوان دستیار برای یک زیست شناس به نام اد ریکتس(10) کار کرد. مشغولیت او, جمع آوری نمونه هایی از کرانه ی دریا بود. او همچنان به مطالعات خویش ادامه می داد و در این بین در سال 1933 در مدرسه ی کانتربری به تدریس پرداخت.او در این زمان تلاش کرد تا کارهای داستانی خود را منتشر سازد. مطالعات کمبل او را به درک و شناخت عمیق تری از اندیشه های روانکاو سوییسی , کارل یونگ, که همعصر و همکار عجیب زیگموند فروید بود هدایت کرد. کمبل برگه های نخست کنفرانس سالانه ی ارانوس(11) را که در آن یونگ سخنرانی کرده بود ویرایش کرد و به ماری ملون(12) کمک کرد تا مجموعه کتابهای بولینگن بنیاد بولینگن(13) را پیرامون روانشناسی, انسان شناسی, و اسطوره ترتیب دهد. بسیاری از کتابهای کمبل در همین مجموعه به چاپ رسیده است. عضو دیگری که در حلقه ی فروید تاثیر شگرفی بر کمبل گذاشت ویلهم استکل(14) بود. استکل, در کاربرد مفاهیم رویا, تخیل ذهن انسان و ناخودآگاه در انسان شناسی و ادبیات از پیشگامان محسوب می شد.

تدریس در کالج سارا لارنس(14)
در 1934, به کمبل آموزش در کالج سارا لارنس پیشنهاد شد. او در 1938, با یکی از شاگردان سابق خود به نام جین اردمن(15) که رقصنده و طراح رقص بود ازدواج کرد. در طول سالهای نخست جنگ جهانی اول, کمبل در سخنرانی هنریش زیمر(16) هندشناس شرکت کرد؛ که البته این دو مرد دوستان خوبی برای یکدیگر شدند. پس از مرگ زیمر, کمبل وظیفه ی ویرایش آثار زیمر را بر عهده گرفت و مقاله های او را منتشر کرد, کاری که در دهه های پسین نیزهمچنان ادامه یافت.در بین سالهای 1956-1955, هنگامی که آخرین جلد از آثار زیمر (هنر آسیای هندی, اسطوره و تغییر شکلهای آن) در دست چاپ بود, کمبل از کالج سارا لارنس مرخصی گرفت و راهی سفر شد, اما این بار به قصد دیدن آسیا. او 6 ماه را در آسیای جنوبی(به طور عمده هند) و 6 ماه باقی را در آسیای شرقی (به طور عمده ژاپن) گذراند.این یک سال تاثیر بسزایی بر اندیشه های وی پیرامون اسطوره و دین آسیایی گذاشت, و نیز او را متوجه لزوم آموزش اسطوره شناسی تطبیقی به مخاطبان غیر دانشگاهی نمود. کمبل در سال 1972 پس از 38 سال تدریس در کالج سارا لارنس, بازنشسته شد.

سخنرانیها
پس از بازگشت از سفرش به هند و ژاپن در 1956, کمبل احساس کرد که آمریکایی ها_ هم توده ی مردم و هم متخصصینی که که سالها به پژوهش و مطالعه پرداخته اند_ به طور تاسف باری از جهان اسطوره و فرهنگ نا آگاه اند. از این رو تلاش کرد تا این وضعیت را سامان بخشد. نخست, دست به نگارش شاهکار ادبی خود به نام نقابهای خدا(18) زد که در حقیقت پژوهشی پیرامون اسطوره های فرهنگهای گوناگون در طی هزاره ها به شمار می رفت.

در همان زمان, او به تدریس دروسی در انجمن خدمات خارجی ساختمان یواس استیت(19) و نیز ایراد سخنرانی هایی درباره ی اسطوره و دین تطبیقی پرداخت. کمبل آشکارا از جهان اسطوره سخن می گفت. او رسالت خود را تا پایان عمر با سخنرانی هایش در دانشکده ها, کلیساها, سالنهای سخنرانی و در رادیو و تلویزیون به انجام رساند.

مرگ
سرانجام جوزف کمبل روز سی ام اکتبر 1987 و در سن 83 سالگی , در منزلش در هنلولو ی هاوایی به علت سرطان نای درگذشت. مرگ وی تنها اندکی پس از تکمیل فیلمی با عنوان قدرت اسطوره بود که در آن بیل مویرز20 و جوزف کمبل به گفتگو پرداخته بودند.

پانویس ها
1. American Museum of Natural History in New York
2. Canterbury School (Connecticut)
3. Jiddu Krishnamurti
4. Old French, Provençal and Sanskrit
5. James Joyce
6. Thomas Mann
7. Paul Klee and Pablo Picasso
8. Sigmund Freud and Carl Jung
9. John Steinbeck
10. Ed Ricketts
11. Jung's annual Eranos conferences
12. Mary Mellon
13. Bollingen Foundation's Bollingen Series of books
14. Wilhelm Stekel
15. Jean Erdman
16. Heinrich Zimmer
17. The Art of Indian Asia, its Mythology and Transformation
18. The Masks of God
19. US State Department's Foreign Service Institute

کتابها
تو ای هنر: استعاره ی دینی درحال تغییر(2001)—پژوهشی در اسطوره ها و نمادهای سنت یهودی-مسیحی
• Thou Art That: Transforming Religious Metaphor (2001)--An exploration of the myths and symbols of the Judeo-Christian tradition

نیل های درونی به فضای بیرونی (2002)—آخرین کتاب کمبل پیرامون اسطوره ی در حال رشد عصر جدید
• The Inner Reaches of Outer Space (2002)--The last book that Campbell completed in his lifetime explores the nascent mythology of the modern age.

--مجموعه ای از تاثیرگذارترین مقاله های کمبل پرواز غاز وحشی(2002)
• The Flight of the Wild Gander (2002)--A collection of some of Campbell's most far- reaching essays

باکشیش و برهمن:مجله ی آسیایی- - هند(2003)—یادداشتهای روزانه و اندیشمندانه ی سفر سرنوشت ساز کمبل به هند
• Baksheesh and Brahman: Asian Journals--India (2003)--The thoughtful diary of Campbell's life-changing trip to India

سیک و ساتوری: مجله ی آسیایی—ژاپن(2002)—ادامه ی سفر 1955 کمبل , مشتمل بر تجربیات آگاهانه اش در ژاپن
• Sake and Satori: Asian Journals--Japan (2002)--The continuation of Campbell's 1955 trip, including his eye-opening experiences in Japan

اسطوره ی نور: استعارات شرقی از جاودانگی(2003)—پژوهشی در اسطوره های مرکزی و نمادهای ادیان بزرگ آسیایی
• Myths of Light: Eastern Metaphors of the Eternal (2003)--An exploration of the central myths and symbols of the great Asian religions

سفر قهرمان:جوزف کمبل در کار و زندگی اش (2003)—مجموعه ی شگفت انگیزی از گفتگوهای میان کمبل بسیاری از بستگان و دوستان وی
• The Hero's Journey: Joseph Campbell on His Life and Work (2003)--A wonderful series of conversations between Campbell and many of his associates and friends

جهان های اسطوره ای, جهان های نوین: جوزف کمبل درباره ی استادی جیمز جویس(2004)-- پژوهشی در تاثیر اسطوره ای بزرگترین رمان نویس قرن بیستم
• Mythic Worlds, Modern Words: Joseph Campbell on the Art of James Joyce (2004)--An exploration of the mythic impact of the twentieth century's greatest novelist

گذرگاهی به سوی سعادت:اسطوره و تحول شخصی(2005) – در این اثر کمبل اسطوره را به مثابه عنصری وابسته به فرد بررسی می کند.
• Pathways to Bliss: Mythology and Personal Transformation (2005)--In this work, Campbell explores myth as it pertains to the individual

بعد اسطوره ای: مقاله های برگزیده 1987-1959(2007)—جلد جدیدی از مقاله های تامل برانگیز کمبل
• The Mythic Dimension: Selected Essays 1959-1987 (2007)--A new volume of Campbell's thought-provoking essays

قهرمانی با هزار چهره(2008)
• The Hero with a Thousand Faces (2008)

قدرت اسطوره
• The power of myth‎

کلیدی برای بیداری فینگانز: رمزگشایی از شاهکار جیمزجویس
• • A Skeleton Key to Finnegans Wake: Unlocking James Joyce's Masterwork‎

اسطوره ها و نمادها در هنر و تمدن هندی
• Myths and symbols in Indian art and civilization‎

هنر آسیای هندی : اسطوره و تحولات
• The art of Indian Asia: its mythology and transformations‎

منابع
http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Campbell
http://www.jcf.org/new/index.php
http://www.brainyquote.com/quotes/authors/j/joseph_campbell.html
http://www.biblio.com/author_biographies/2011754/Joseph_Campbell.html

نشانی الکترونیکی مترجم:
[email protected]


مطالب مشابه :


نقش ادبیات،اسطوره،دین وفرهنگ در روانشناسی

یونگ (مکتب زوریخ اسطوره شناسی، دین شناسی، فلسفه، کیمیاگری، و متافیزیک داشت و غیراززبان




يونگ و روان‌شناسي دين

یونگ (مکتب زوریخ را اسطوره مي‌نامد كه در طي تاريخ نظریاتش تحت عنوان روان‌شناسی تحلیلی




معرفی : انسان و سمبولهایش

یونگ (مکتب زوریخ وی تحقیقات بسیار جامع و جذابی در زمینه های اسطوره شناسی و سپس به اسطوره




پیدایش روان شناسی تحلیلی

یونگ (مکتب زوریخ) - پیدایش روان شناسی تحلیلی - این وبلاگ اختصاصا به مباحث مکتب "روانشناسی




از روانشناسی تا کیمیاگری عقده های دینی وجنسی

یونگ (مکتب زوریخ اسطوره شناسی، ستاره شناسی،کیمیاگری، و فلسفه های شرق، نیز تحقیقاتی نموده




دین شناسی یونگ

روانشناسي - دین شناسی یونگ - شادی روح شهیدان صادق رحیمی و مظاهر رحیمی(پدر و فرزند) صلوات




جوزف کمبل

یونگ (مکتب زوریخ و اسطوره شناس برجسته ی آمریکایی ست که در زمینه ی ادیان و اسطوره شناسی




برچسب :