شعائر حج و پرهیز از شرک
شعائر حج و پرهیز از شرک
درباره فضیلت تلبیه و اهمیّت آن یادآور میشویم که تلبیه مشتمل بر اعلان توحید و ترک هر نوع شرکی میباشد. و این همان تعریف و توصیف فضیلت تلبیه است که صحابی بزرگوار جابربن عبدالله ـ رضی الله عنهما ـ هنگامی که حج پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم را تعریف میکند، میگوید: ندای توحید را بلند کرد فرمود: «لبّیک اللّهمّ لبّیک، لبّیک لا شریک لک لبّیک، إنّ الحمد و النّعمة لک و الملک لا شریک لک»[۱] پس این شعار حضرت صلی الله علیه وسلم را اعلان توحید نامید و گفت: «کان رسول الله أهلّ بالتّوحید» یعنی: رسول خدا صلی الله علیه وسلم با گفتن «لبّیک اللّهمّ لبّیک…» ندای توحید را بلند کرد.
زیرا در این تلبیه معنی و مفهوم اخلاص برای خدای یکتا و ترک هر نوع شرکی نهفته است و این را میرساند که کلمات تلبیه در واقع کلمات خشک و بیمحتوا نیستند به طوری که هیچ معنا و مفهومی و پیام و ندائی در برنداشته باشند، بلکه باید دانست که آنها دارای معنای بس بزرگ و وسیع و محتوای بسیار عمیق میباشند، به گونهای که روح دین، اساس و زیربنایی که شالوده دین بر آنها استوار میباشد یعنی «توحید» در تلبیه میدرخشد. بنابراین هرکسی که به ویژه حاجی بیتالله که این کلمات تلبیه را بر زبان میآورد و با آنها اعلان توحید میکند باید معنی بزرگ و مفهوم عمیق چنین کلماتی را در ذهن و خاطر خود داشته باشد و بداند که دارد چه چیزی را بر زبان میآورد و چه هدفی را دنبال میکند؟ تا اینکه مطابق این اعلان بزرگ، صادقانه و خالصانه توأم با آگاهی کامل عمل کند و گفتارش با حقیقت حال و موقعیتش سازگار باشد و نسبت به آن تطابق کرده باشد، چون مقتضای توحید ایجاب میکند که گویندهاش باید از آن حفاظت کند و در تمام گفتار و کردار خود حقوق آن را مراعات نماید، و از تمام چیزهایی که مخالف با روح توحید میباشد دوری جوید و از هرگونه شرک و ریای خفی و جلی برحذر باشد، جز خدا هیچکس و هیچ چیزی را نخواند، و جز از خدای قادر و منان از کسی کمک تجوید، فقط بر خدا توکل کند و تنها از او نصرت و یاری بطلبد، و هیچ نوع عبادتی از عبادات را جز برای خدای یکتا انجام ندهد، خدایی که بخشیدن و نبخشیدن، کم کردن و زیاد کردن و به طور کلّی هرگونه نفع و ضرری در قبضة قدرت اوست، چنانکه میفرماید:
أَمَّن یُجِیبُ الْمُضْطَرَّ إِذَا دَعَاهُ وَیَکْشِفُ السُّوءَ وَیَجْعَلُکُمْ خُلَفَاء الْأَرْضِ أَإِلَهٌ مَّعَ اللَّهِ قَلِیلًا مَّا تَذَکَّرُونَ. (نمل/ ۶۲)
«(آیا بتها بهترند) یا کسی که هرگاه شخص درمانده او را به کمک طلبد اجابت میکند و به فریادش میرسد و بلا و گرفتاری را برطرف مینماید و شما را (برابر قانون حیات بشری به طور متناوب) جانشین (یکدیگر در) زمین سازد آیا معبودی با خدا است؟! واقعاً شما بسیار کم اندرز میگیرید!».
بنابراین فرد مسلمان به هنگام تلبیه که میگوید: «… لاشریک لک» باید نخست نسبت به ذات و ماهیت شرک آشنا باشد و خطر آن را درک کند و به شدّت از افتادن در آن برحذر باشد، و حتی از افتادن در اسباب و عوامل و همچنین وسائل و راههایی که انسان را به شرک میکشاند جداً پرهیز کند، به خاطر اینکه شرک بزرگترین گناهی است که در باب نافرمانی خدا انجام میگیرد، لذا عقوبتی که شرک در دنیا و آخرت به دنبال دارد، هیچ یک از گناهان دیگر ندارد، و اگر شخص مشرک توبه نکند خون و اموالش مباح میگردد. خداوند میفرماید:
إِنَّ اللّهَ لاَ یَغْفِرُ أَن یُشْرَکَ بِهِ وَیَغْفِرُ مَا دُونَ ذَلِکَ لِمَن یَشَاءُ وَمَن یُشْرِکْ بِاللّهِ فَقَدِ افْتَرَى إِثْمًا عَظِیمًا. (نساء/ ۴۸)
«بیگمان خداوند، این را که به او شرک ورزیده شود (هرگز) نمیبخشد (ولی) غیر از آن را برای هرکه بخواهد میبخشد و هرکس به خدا شرک ورزد، به یقین مرتکب گناه بزرگی شده است».
همچنین میفرماید:
إِنَّ اللّهَ لاَ یَغْفِرُ أَن یُشْرَکَ بِهِ وَیَغْفِرُ مَا دُونَ ذَلِکَ لِمَن یَشَاءُ وَمَن یُشْرِکْ بِاللّهِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلاَلًا بَعِیدًا. (نساء/ ۱۱۶)
«بیگمان خداوند شرک ورزیدن به خود را (از کسی) نمیآمرزد ولی پایینتر از آن را از هر کسی که بخواهد (و صلاح بداند) میبخشد و هر که به خدا شرک ورزد قطعآً دچار گمراهی دور و درازی شده است.».
و میفرماید:
لَقَدْ کَفَرَ الَّذِینَ قَالُواْ إِنَّ اللّهَ هُوَ الْمَسِیحُ ابْنُ مَرْیَمَ وَقَالَ الْمَسِیحُ یَا بَنِی إِسْرَائِیلَ اعْبُدُواْ اللّهَ رَبِّی وَرَبَّکُمْ إِنَّهُ مَن یُشْرِکْ بِاللّهِ فَقَدْ حَرَّمَ اللّهُ عَلَیهِ الْجَنَّةَ وَمَأْوَاهُ النَّارُ وَمَا لِلظَّالِمِینَ مِنْ أَنصَارٍ. (مائده/ ۷۲)
«مسلّماً هرکس شریک برای خدا قرار دهد خدا بهشت را بر او حرام میگرداند و جایگاه او آتش (دوزخ) است، و ستمکاران یار و یاوری ندارند (تا ایشان را از عذاب جهنم برهاند)».
همچنین میفرماید:
وَلَقَدْ أُوحِیَ إِلَیْکَ وَإِلَى الَّذِینَ مِنْ قَبْلِکَ لَئِنْ أَشْرَکْتَ لَیَحْبَطَنَّ عَمَلُکَ وَلَتَکُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِینَ . بَلِ اللَّهَ فَاعْبُدْ وَکُن مِّنْ الشَّاکِرِینَ . (زمر/ ۶۶ ـ ۶۵)
«بیگمان به تو و به پیامبرانی که پیش از تو بودند وحی شده است: که اگر شرک ورزی به طور حتم کردارت تباه و قطعاً از زیانکاران خواهی شد، بلکه فقط خدا را پرستش کن و از (زمره) سپاسگزاران باش».
باید دانست آیاتی که در تأیید این معنا در قرآن آمدهاند بسیارند و خداوند به وسیله آنها بندگانش را از شرک ورزیدن برحذر میدارد و آنان را از شدّت خطر و پیامدهای ناگواری که شرک در دنیا و آخرت به دنبال دارد آگاه میکند، چون به راستی شرک ورزیدن عاقبت بسیار وخیم، پیامدها و تبعات بس خطرناک و پایان دردناکی به دنبال خواهد داشت، و مرتکبشدن به آن جز محرومیت و ناکامی، ذلت و خواری، خسران و زیاتمندی فایده دیگری در بر ندارد. بنابراین نباید تردید داشت که شرک ورزیدن بزرگترین گناه و بالاترین ستمی است که به وسیله آن از خدایی واحد نافرمانی میشود، زیرا که شرک بالاترین ستم است، به این خاطر که مضمون و محتوای آن جسارت و گستاخی به مقام والای پروردگار جهانیان و دخالت در حق و فرمان خالص اوست و در عین حال سپردن و واگذار نمودن آن به دیگری است، به گونهای که او را با خدا شریک و برابر میپندارد!! در حالی که چنین جسارت و بیپروائی با مقصود و هدف آفرینش و تصرف و اراده مطلق خداوند تناقض و منافات کلّی دارد، و نهایت عناد و سرکشی و گستاخی و بیادبی است در برابر پروردگار جهانیان، چون این حرکت و تصور جاهلانه و در عین حال خصمانه، تشبیه مخلوق ناتوان به خالق یکتا و توانا است، زیرا چگونه میتوان کسی و مخلوقی را که حتی قادر به جلب منفعت و دفع مضرت، گریز از مرگ و تأمین حیات خود نیست به خالق مطلق، پادشاه کل، صاحب اختیار تام و مرجع و پناه عالم هستی تشبیه و همانند کرد؟! آن هم تشبیه و همانندسازی با ذات لایزالی که همهچیز این جهان هستی در دست قدرت و اراده اوست و همه باید به او رجوع کنند، ذاتی که هر آنچه را که بخواهد انجام میگیرد و آنچه را که نخواهد هرگز انجام نخواهد گرفت، ذاتی که اگر ببخشد کسی یارای مانع شدن آن را ندارد، و اگر باز دارد هیچ کس نمیتواند آن را ببخشد، ذاتی که اگر دروازه مهر و رحمتش را به روی انسانها باز کند هیچکس و هیچچیزی قادر به بستن آن نیست، و آنچه را که ببندد کسی به جز خود او نمیتواند آن را باز کند.
بنابراین بر هر فرد مسلمانی واجب است که هوشیارانه از شرک و هر عمل شرکآمیز و از افتادن در دام آن به شدّت برحذر باشد، پیوسته در هر وضع و حالتی و در هر پست و مقامی که هست، با تأسّی از حضرت ابراهیم این پیامبر و خلیل خدا، دست به دعا بگوید:
وَإِذْ قَالَ إِبْرَاهِیمُ رَبِّ اجْعَلْ هَذَا الْبَلَدَ آمِنًا وَاجْنُبْنِی وَبَنِیَّ أَن نَّعْبُدَ الأَصْنَامَ . رَبِّ إِنَّهُنَّ أَضْلَلْنَ کَثِیرًا مِّنَ النَّاسِ … (ابراهیم / ۳۶ ـ ۳۵)
«(پروردگارا!) مرا و فرزندانم را از پرستیدن بتها دور بدار، پروردگارا، آنها بسیاری از مردم را گمراه و منحرف کردهاند…».
پس چنانکه ملاحظه میشود حضرت ابراهیم با وجود اینکه او پیامبر و خلیل خداست، باز از شرک میترسد و دعا میکند که خداوند او و فرزندانش را از شرک مصون بدارد. بنابراین وقتی که وضع و حالت پیامبر و دوست خدا چنین است پس باید دیگران چکار کنند؟! و آنطوری که ابراهیم تیمی ـ رحمهالله ـ میگوید: «و من یأمن من البلاء بعد إبراهیم؟!»: من البلاء بعد پس کیست که بعد از ابراهیم خلیل علیه السلام (بدون دعا و انابت) از بلا و مصیبت نجات یابد؟[۲]
بنابراین باید با هوشیاری و جدیت تمام هر قلب زندهای و هر عقل و اندیشه بیداری جداً از شرک و اعمال شرکآمیز بپرهیزد و همواره دست به دعا از خدای توانا بخواهد که او را از ملوث شدن به چنان شرک و اعمال شرکآمیزی مصون و به دور دارد. باید دانست که چنین امری در واقع اقتضا میکند که هر فرد مؤمنی قبل از هر چیز لازم است که حقیقت شرک، اسباب و عوامل و ماهیت و مبادی و انواع آن را به خوبی بشناسد تا اینکه از افتادن و مرتکب شدن به آن در امان بماند، چنانکه حذیفه ابنالیمان در این رابطه گفته است: «کان النّاس یسألون رسول اللهr عن الخیر، و کنت أسأله عن الشّر مخافة أن یدرکنی»[۳]: مردم درباره خوبی از رسول خدا صلی الله علیه وسلم میپرسیدند، اما من از بدیها میپرسیدم از بیم آنکه مبادا در آنها افتم و گرفتار شوم!!
بدیهی است کسی که فقط خیر و خوبی را میشناسد ممکن است گرفتار بدی نیز بشود، چون آن را نمیشناسد، و یا مانند کسی که آن را میشناسد، دیگران را از آن باز ندارد و منکرش نشود، پس به همین سبب بود که عمربن خطاب رضی الله عنه گفت: «إنّما تنقض عری الإسلام عروة عروة إذا نشأ فی الإسلام من لم یعرف الجاهلیّة»[۴]: اگر در اسلام فقط کسانی رشد کنند که در واقع جاهلیت را نشناختهاند به طور قطع شیرازه اسلام تکهتکه و از هم پاشیده خواهد شد.
آری دوری جستن از تمام انواع شرک، خالص و منحصر گردانیدن توحید برای خدای واحد و بیشریک، یک اصل و زیربنای عقیدتی و توحیدی است که باید همه عبادتها و طاعتهایی را که افراد انسان به وسیله آن به پروردگار خود نزدیک میشوند اعم از حج و غیرحج براساس آن پایهریزی و استوار گردد. چنانکه خداوند در سوره حج میفرماید:
وَأَذِّن فِی النَّاسِ بِالْحَجِّ یَأْتُوکَ رِجَالًا وَعَلَى کُلِّ ضَامِرٍ یَأْتِینَ مِن کُلِّ فَجٍّ عَمِیقٍ. لِیَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ وَیَذْکُرُوا اسْمَ اللَّهِ فِی أَیَّامٍ مَّعْلُومَاتٍ عَلَى مَا رَزَقَهُم مِّن بَهِیمَةِ الْأَنْعَامِ فَکُلُوا مِنْهَا وَأَطْعِمُوا الْبَائِسَ الْفَقِیرَ. ثُمَّ لْیَقْضُوا تَفَثَهُمْ وَلْیُوفُوا نُذُورَهُمْ وَلْیَطَّوَّفُوا بِالْبَیْتِ الْعَتِیقِ. (حج/ ۲۹ ـ ۲۷)
«(ای پیامبر!) به مردم اعلان کن که (افراد مسلمان و مستطیع) پیاده، یا سواره بر شتران باریک اندام (و پرتحمل، و وسائل خوب دیگر) ـ که راههای فراخ و دور را طی کنند ـ به حج بیتالله (کعبه) بیایند و ندای تو را پاسخ گویند، تا منافع خویش را ببینند (و به سود مادی و معنوی خود برسند) و در ایّام معیّنی (که روز عید و دو یا سه روز بعد از آن است، به هنگام ذبح قربانی) نام خدا را بر چهارپایانی (همچون بز و گوسفند و شتر و گاو) ببرند که خدا نصیب ایشان کرده است، پس خودتان از (گوشت) آنها بخورید و به بینوایان و مستمندان نیز بخورانید، بعد از آن باید آلودگیها را از خود برطرف سازید و به نذرهای خویش (اگر نذر کردهاند) وفا کنند و خانه قدیمی و گرامی (خدا، کعبه) را طواف نمایند».
پس چنانکه ملاحظه میشود خداوند در آیات کریمهای که در رابطه با حج میباشند، انسان (به ویژه زائران) را به شدّت از شرک و اعمال شرکآمیز برحذر میدارد، و به دوری جستن از آن دستور میدهد، و به روشنی زشتی و ناپسندی این عمل شنیع و زننده و پیامدهای بد و تبعات ناگوار آن را بیان میکند و میفرماید:
حُنَفَاء لِلَّهِ غَیْرَ مُشْرِکِینَ بِهِ وَمَن یُشْرِکْ بِاللَّهِ فَکَأَنَّمَا خَرَّ مِنَ السَّمَاء فَتَخْطَفُهُ الطَّیْرُ أَوْ تَهْوِی بِهِ الرِّیحُ فِی مَکَانٍ سَحِیقٍ.(حج/ ۳۱)
«و هر کس به خدا شرک ورزد چنان است که گویی از آسمان فرو افتاده و پرندگان (شکاری تکههای بدن) او را ربودهاند یا اینکه تند باد او را به مکان بسیار دوری پرتاب میکند».
در صورتیکه خداوند در آیه قبل از این آیه به خلیل خود: حضرت ابراهیم علیه السلام فرمان داده است که خانهاش (کعبه) را پس از آنکه او را در آنجا مستقر نمود از شرک پاک گرداند و خودش را از ارتکاب به شرک بازدارد. میفرماید:
وَإِذْ بَوَّأْنَا لِإِبْرَاهِیمَ مَکَانَ الْبَیْتِ أَن لَّا تُشْرِکْ بِی شَیْئًا وَطَهِّرْ بَیْتِیَ لِلطَّائِفِینَ وَالْقَائِمِینَ وَالرُّکَّعِ السُّجُودِ. (حج/ ۲۶)
«چون برای ابراهیم جای خانه (کعبه) را معین کردیم (بدو گفتیم:) چیزی را با من شریک مگردان و خانهام را برای طوافکنندگان و قیامکنندگان و رکوعکنندگان (و) سجدهکنندگان پاکیزه دار».
بدیهی است آیاتی که پیرامون حج بیان گردیدند سراسر هشداری هستند درباره شرک و اجتناب از آن، و همچنین بیانگر پیامدهای بد آن میباشند، و به طور صریح و آشکاری بر پلیدی و زشتی شرک و خطرات عظیم آن دلالت دارند. پس از خدای رحیم و رحمان میخواهیم که همه ما را از شرّ شرک و اعمال شرکآمیز آن بدور بدارد و اخلاص کامل را در کلیه گفتار و کردار خود به فرد فرد ما عنایت فرماید ـ آمین یا رب العالمین ـ
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ[۱]- صحیح مسلم حدیث شماره / ۱۲۱۸ توضیح اینکه معنی این تلبیه گفته بیان شده است.[۲]- تفسیر ابن جریر ج ۸ ص ۲۲۸٫[۳]- به روایت بخاری و مسلم.[۴]- نقل از کتاب: «الفوائد» ص ۲۰۱ و در این کتاب توضیح جالب و رسائی پیرامون این حدیث وجود دارد. نویسنده: عبدالرزاق بن عبدالمحسن البدر منبع : ایلاف http://ilafweb.com
مطالب مشابه :
قدم اول بعد از ثبت نام حج
پایگاه اطلاع رسانی حج اباصالح 17162 میزان قبولی حج. پیام رهبری به حجاج بیت الله الحرم
مراسم تودیع و معارفه
خادمين حج وزیارت پیام رسان انقلاب باشیم. مقام معظم رهبری فرمودند از لوازم قبولی حج
فردی که هر روز این آیات را بخواند، در آن روز هیج بلایی به او نمی رسد .
پایگاه اطلاع رسانی حج اباصالح 17162 میزان قبولی حج. پنل پیام
دلنوشته هایی از حج ( مکه و مدینه)
دیار نور - دلنوشته هایی از حج ( مکه و مدینه) - وبلاگ اطلاع رسانی در خصوص سفرهای زیارتی حج تمتع
"عید قربان" روزی كه انسان از خداوند نمره قبولی گرفت
"عید قربان" روزی كه انسان از خداوند نمره قبولی در این روز، حج گزار تا "پیام" را بشنوی
ریاست حج وزیارت بدست سعید اوحدی سپرده شد
خط پدافندی در تکریت 11 - ریاست حج وزیارت بدست سعید اوحدی سپرده شد - روزهای گذشته
فلسفه بعضی از احکام حج
دیار نور - فلسفه بعضی از احکام حج - وبلاگ اطلاع رسانی در خصوص سفرهای زیارتی حج تمتع و عمره
شعائر حج و پرهیز از شرک
حج - شعائر حج قبولی حج طوری که هیچ معنا و مفهومی و پیام و ندائی در برنداشته باشند، بلکه
پیام تبریک به حجت الاسلام حاج شیخ مصطفی رییسی و حاجیان بیت الله
و قبولی حج برای حاجیان مسئلت آبان ۱۳۹۱. موضوعات مرتبط: دست نوشته ها، تصاویر، پیام
پیام تبریک
دل خوش از آنيم که حج پیام تبریک موفقیت دوست خوبمان آقای احمد دشتی برای قبولی در کنکور 93.
برچسب :
پیام قبولی حج