صنعت کاغذ در کانادا

به گزارش موج ، صنایع کاغذ سازی از دیرباز مورد توجه دول و ملل متمدن جهان قرار داشته است. اما این صنعت در اواخر هزاره دوم از دوران طفولیت خارج شده و به جهان مدرن پیوست.

هدف این صنعت تبدیل سلولز طبیعی گیاهان به خمیر کاغذ و تولید محصولات کاغذی از آن است.مواد اولیه کارخانه های تولید کاغذ، چوب درختان جنگلی است. در ایالات متحده که بزرگترین تولید کننده کاغذ در جهان است، روزانه هزاران درخت قطور، قربانی جاه طلبی بشر برای مکتوب کردن دانسته هایش می شود.

در حدود 95 درصد فیبر چوبی مورد نیاز کارخانه های کاغذ سازی ایالات متحده از جنگل های کانادا تامین می شود. مابقی نیاز کارخانه ها نیز از محل کاغذهای بازیافت شده و جنگل های بومی تهیه می گردد. ابتدا چوب در دستگاه های خردکن مکانیکی و یا در دیگهای بزرگ تحت واکنش های شیمیایی به فیبر های سلولز تبدیل می شود. سپس فیبرهای سلولزی با آب تحت فشار و حرارت زیاد مخلوط می شود. این روش تولید کاغذ که شالوده اصلی صنعت کاغذ سازی است در حدود 2 هزار سال پیش در چین رایج بوده و در قرن 12 میلادی توسط مسلمانان وارد اسپانیا شد.

امروز ماشین های صنعتی با سرعتی حیرت آور چوب جنگل ها را می بلعند و از سوی دیگر میلیون ها تن کاغذ تولید می کنند. کاغذ تولید شده در بخش های آموزشی، اداری، ارتباطات، صنایع بسته بندی و فروشگاه ها آنچنان مصرفی دارد که همواره تقاضا از تولید و عرضه یک قدم پیش است. کانادا پس از ایالات متحده، بزرگترین تولید کننده کاغذ جهان است و در زمینه تولید خمیر کاغذ و صادرات کاغذ، رتبه نخست جهان را در اختیار دارد.

کانادا 140 کارخانه تولید خمیر کاغذ و کاغذ سازی در اختیار دارد و ده ها کارگاه کوچک و بزرگ دیگر صنایع کاغذ سازی این کشورها را حمایت می کنند.صنایع کاغذ سازی بین سال های 1985 تا 1990 در حدود 14 میلیارد دلار در سال برای کانادایی ها درآمد داشت و 3 درصد تولید ناخالص داخلی آنها را تشکیل می داد. کاغذ در آن سال ها مکمل بزرگی برای صادرات کانادا به شمار می آمد و در حدود 9 درصد صادرات این کشور را به خود اختصاص داده بود.

کانادا در سال 1990 موفق به کسب درآمد 11 میلیارد دلاری از محل فروش کاغذ و خمیر کاغذ گردید که تا آن زمان بی سابقه بوده است. کاغذ و صنایع وابسته به آن بخش بزرگی از صنعت کانادا را در بر می گیرد. در حدود 85 هزار نیروی کار بومی و مهاجر در کارخانه های تولید خمیر کاغذ و کاغذ سازی مشغول به کار می باشند که حقوقی معادل 8/2 میلیارد دلار در سال دریافت می کنند.

پس می توان گفت صنایع کاغذ سازی خود به تنهایی بخش بزرگی از نیروی کار کانادا را از بی کاری نجات داده و با حقوقی مناسب به خود مشغول کرده است. صاحبان صنایع کاغذ سازی کانادا نیز از اوضاع بازار بسیار راضی هستند، چراکه سالانه در حدود 6 میلیارد دلار سود نصیب آنها می شود. صنایع کاغذ سازی در فعال سازی بخش های مختلف اقتصاد کانادا نیز نقش بزرگی دارد، بطوری که از ابتدا تا انتهای فرایند تولید کاغذ، ارزی معادل 8 میلیارد دلار در بخش های مختلف مانند جنگل داری، کارگاه های تولید ماشین آلات صنعتی، بخش خدمات و ... به گردش درمی آید.اولین کارخانه تولید کاغذ در کانادا در سال 1805 در شهر سینت اندرو توسط دو شرکت انگلیسی افتتاح شد.

تولید این کارخانه شامل کاغذ دفتری و بسته بندی بود که در بازار رو به رشد شهرهای نوپای کانادا همچون مونترال و کبک به فروش می رسید. کارخانه ها در ابتدا در کنار رودها بنا می شدند چراکه تولید خمیر کاغذ، آب بسیار زیادی نیاز داشت و نیروی آب جاری برای به حرکت درآوردن ماشین ها ضروری بود.

همچنین راه های آبی در آن روزگار نقش کلیدی در حمل مواد اولیه ( تنه درختان ) و انتقال محصول نهایی به بازارها داشتند.طی قرن نوزدهم کارگاه ها و کارخانه های کاغذ سازی متعددی در کانادا بنا شد که محصولات آنها جهت تامین نیاز رو به رشد داخلی در بازارهای بومی به فروش می رسید. در اواخر قرن نوزدهم و با ورود جهان به دنیای مدرن و آغاز عصر جدیدی در تجارت و صادرات، صنایع بسته بندی اهمیت و ضرورت خود را بیش از پیش نشان داد.

در پی افزایش ناگهانی تقاضای بازار جهانی برای کاغذ بسته بندی، ده ها کارگاه و کارخانه جدید در کانادا افتتاح شد و بیشتر این آنها به مرحله سودآوری رسیدند

گزارش موج ، در بسیاری از کشورهای جهان، پنبه و کتان منابع اصلی تامین فیبر سلولزی مورد نیاز صنعت کاغذ سازی است.

اما پس از کشف روشی صنعتی برای تولید کاغذ از ساقه قطور درختان برای تولید خمیر کاغذ که در دهه 1840 به وقوع پیوست، صنایع کاغذ سازی کانادا به لطف جنگل های وسیع این کشور به یکباره اوج گرفت ودر زمره چند کشور برتر جهان قرار گرفت. الکساندر بانتین کسی که اولین کارخانه تولید خمیر کاغذ از چوب درختان جنگلی در کانادا را افتتاح کرد همواره مورد ستایش و احترام کانادایی ها قرار دارد.

چوب درختان جنگلی در کارخانه وی برای اولین بار جهت تولید کاغذ مورد استفاده قرار گرفتند. زمان دقیق تاسیس کارخانه بانتین برای ما نامعلوم است. اما آنچه از تاریخ این کارخانه مسلم است، خریداری دو ماشین خردکن بزرگ توسط بانتین از یک شرکت آلمانی در سال 1869 می باشد.اولین کارخانه تولید خمیر کاغذ از طریق واکنش های شیمیایی در آمریکای شمالی در سال 1864 در شهر کبک کانادا افتتاح شد.

مجری اصلی این طرح شخصی اسکاتلندی به نام جان تامسون بود. وی که در کارخانه های سینت جان و نیو برانسویک تجربه های گران بهایی در اختیار داشت، در سال 1864 برای اولین بار اقدام به آزمایش واکنش های شیمیایی در فرایند تولید خمیر کاغذ کرد و به نتایج فوق العاده ای دست یافت. وی ابتدا چوب را در دمای بسیار بالا و تحت فشار جوشاند و در سپس تحت همان شرائط سودا ( کربنات سدیم ) به آن افزود.

آنچه از این واکنش شیمیایی حاصل گشت، خمیری همچون خمیر کاغذ اما چرکتر و تیره تر بود. وی سپس آن را وارد ظرف های مخصوص شست و شو کرد و ناخالصی های آن را زدود. سرانجام خمیر حاصل را به لایه های نازک فیبر سلولزی تبدیل کرد. پس از موفقیت جان تامسون، افق های جدیدی بر صنایع کاغذ سازی جهان گسترده شد و منابع محدود پنبه و کتان جای خود را به چوب میلیون ها درخت جنگلی دادند.

با ورود چوب های جنگلی به صنعت کاغذ سازی، ظرفیت تولید کارخانه ها به شدت افزایش یافت و صنعت کاغذ سازی وارد عصر جدیدی گردید.دو رویداد مهم که به فاصله بسیار کمی از یکدیگر به وقوع پیوستند، صنعت کاغذ سازی کانادا را در ردیف برترین کاغذ سازان جهان قرار داد. اعلام قانون منع خروج خمیر کاغذ از مرزهای جنوبی توسط دولت های محلی و استانی و مبارزه جدی با قاچاق آن در اواخر دهه 1890 و در اوایل دهه 1900 اولین رویداد تاریخی صنعت کاغذ سازی کانادا است. پس از این اقدام دولت، کارگاه ها و کارخانه های بومی کانادا رونق یافته و با حمایت دولت و سرمایه گذاران بخش خصوصی مجهز به ماشین آلات صنعتی به روز جهان شدند.دومین رویداد مهم در صنعت کاغذ سازی کانادا زمانی حادث شد که ایالات متحده قانون تعرفه گمرکی کاغذ تولید شده توسط کانادا را لغو کرد.

در پی این اقدام ایالات متحده، محصولات کاغذی کانادا برای اولین بار بطور مستقل وارد بازارهای جهانی شد. حال دیگر کانادایی ها بدون واسطه می توانستند محصولات خود را در بازارهای جهانی به فروش برسانند. پس از آن بخش خصوصی به سود آوری صنعت کاغذ سازی در کانادا واقف شد و با تمام قوا در بخش های مختلف صنایع کاغذ سازی کانادا سرمایه گذاری کرد. صنایع کاغذ سازی کانادا پس از رهایی از تعرفه گمرکی ایالات متحده به پیشرفت های بسیار بزرگی دست یافت بطوری که در پایان جنگ جهانی اول، کانادا بزرگترین تولید کننده خمیر کاغذ و کاغذ در جهان لغب گرفت.

صنعت کاغذ سازی کانادا در طول تاریخ فعالیت خود هرگز دچار بحران های جدی نشده و در هر دهه شاهد پیشرفت های قابل ملاحظه بوده است. بیشترین نرخ پیشرفت قبل از دهه 1950 در دهه 1920 اتفاق افتاده است. در آن سال ها صنایع کاغذ سازی کانادا دوران بلوغ خود را آغاز کرده و محصولات کاغذی کانادا به بیشتر بازارهای بزرگ جهان راه یافته بود.

منطقه شمال غربی و بخصوص آنتاریو، سینت مائوریس، اوتاوا و لاک سینت جین از بیشترین نرخ رشد در آن سال ها برخوردار بوده اند. با کشف الکتریسیته در ایالات متحده و ورود سریع آن به کانادا، دیگر نیازی به احداث کارخانه ها در مجاورت رودهای طغیان گر نبود. نیروی الکتریکی که موتور ماشین آلات سنگین کاغذ سازی را به آسانی به راه می انداخت، همچون معجزه ای بزرگ امکان افتتاح کارخانه در مناطق جنگلی شمال کانادا را فراهم کرد. احداث کارخانه های کاغذ سازی در شمال کانادا، موجب شکل گیری شهرهای بزرگ در این منطقه شد.

کنورا از جمله شهرهای شمالی کانادا است که در پی افتتاح کارخانه های کاغذ سازی در منطقه آنتاریو بنا گردید. پیشرفت صنایع کاغذ سازی کانادا حتی در زمان بحران عظیم اقتصادی که در دهه 1930 گریبان گیر اقتصاد جهان و بخصوص اقتصاد ایالات متحده شده بود، همچنان ادامه داشت و با اینکه بسیاری از کارخانه های آمریکایی در سکوت مطلق به سر می بردند، کارگاه ها و کارخانه های کاغذ سازی کانادا پر سر و صدا تر از همیشه به کار خود ادامه می دادند.جنگ جهانی دوم با تمام مصیبت ها و ناکامی هایش برای اروپا و آفریقا، برای صنعت کاغذ سازی کانادا فرصت بسیار مناسبی بود تا فاصله خود با رقبای جهانیش را بیش از پیش کند. و البته کانادایی ها هم قدر این فرصت را دانستند و با فروش میلیون ها تن کاغذ به کشورهای در حال جنگ، به اوج شکوفایی رسیدند. تا قبل از جنگ جهانی دوم، آمریکا تنها مصرف کننده عمده محصولات کاغذی کانادا بود. اما هنگامی که ده ها کارخانه کاغذ سازی اروپا طعمه حریق جنگ شدند، محصولات کاغذی کانادا به بازار بزرگ اروپا راه یافت و به سرعت بازار اروپا را بدست آورد. پیشرفت صنعت کاغذ سازی از اواخر دهه 1940 تا اواخر دهه 1950 با سرعتی سرسام آور ادامه داشت و در این سال ها کانادایی ها از فروش کاغذ به کشورهای در حال جنگ به میلیون ها دلار سود دست یافتند.

وقتی کشورهای بزرگ جهان و بخصوص اروپایی ها دست از درگیری و جنگ افروزی بر داشتند، نیاز خود را تنها در یک چیز می دیدند و آن ترویج تحصیل و علم بود. وقتی ایالات متحده با چند بمب کوچک پیروز بزرگترین جنگ تاریخ شد، علم قدرت خود را به جهانیان معرفی کرد. حال آنکه تحصیل علم بدون کاغذ امکان پذیر نیست.

پس بازار کاغذ یکبار دیگر دوچار تحول و پیشرفت شد. این بار تقاضا و نرخ رشد آن حتی از دهه 1920 هم فراتر رفت. دهه 1960 برای بسیاری از کشورهای جهان روزگار سخت و مصیبت باری را رقم زد، حال آنکه کانادایی ها خود را در برابر میلیون ها دلار سود می دیدند و از شمردن خرمن پول هایشان به سطوح آمده بودند
به گزارش موج ، بین سال های 1965 و 1970 میلادی 16 کارخانه جدید کاغذ سازی در کانادا افتتاح گردید. بسیاری ازجنگل ها و مراتع اروپا در آتش جنگ جهانی دوم نابود شده بودند و اگر کسی در اروپا به فکر تولید کاغذ هم می افتاد باز با مشکل روبرو بود. صدور خمیر کاغذ به عنوان مواد خام اولین کارخانه های کاغذ سازی اروپا که پس از جنگ به راه افتاده بودند، از دیگر منابع بزرگ درآمد کانادایی ها در دهه 1960 می باشد.دهه 1970 بر خلاف سال های گذشته چیزی برای صنعت کاغذ سازی کانادا به ارمغان نیاورد.

بسیاری از کشورهای آسیب دیده از جنگ جهانی دوم، خود را به مرحله تولید رسانده بودند. صنایع اروپایی و شرقی یکبار دیگر در برابر صنعت کاغذ سازی کانادا قدرت یافته بودند و بازار کاغذ جهان نیز اشباع گردیده بود. اما با این حال هیچ خطری صنایع کاغذ سازی کانادا را تحدید نمی کرد و کارخانه های کاغذ سازی کانادا همچون گذشته به کار خود ادامه می دانند.این توقف چند ساله دیری نیانجامید و در اواخر دهه 1970 با کاهش ارزش دلار کانادا در برابر ارزهای اروپایی، صنایع کاغذ سازی کانادا یکبار دیگر اوج گرفت.دهه 1980 سخت ترین روزهای صنایع کاغذ سازی کانادا را به همراه داشت. در اوایل این دهه تقاضای جهانی بطور ناگهانی دچار کاهش شدید شد. رقبا خود را به کانادایی ها رسانده بودند و مصرف کاغذ در بازارهای جهانی به میزان قابل ملاحظه ای کاهش یافته بود.

بحران های اقتصادی که در این دهه گریبان گیر کانادا شده بودند از دیگر مشکلات صنایع کاغذ سازی کانادا در دهه 1980 بود. گمان پیروزی رقبا بر صنایع کاغذ سازی کانادا میل و علاقه سرمایه گذاران خارجی و بخش خصوصی برای شرکت در طرح های تولید وصدور کاغذ در کانادا را بسیار کاهش داده بود و صنعت کاغذ سازی این کشور دوچار بحران گردیده بود.کانادا 50 سال برترین تولید کننده کاغذ در جهان بود و 40 درصد کاغذ مورد نیاز روزنامه های جهان را تولید می کرد. تولید 37 درصد خمیر کاغذ جهان در انحصار کانادا بود و 23 درصد تولید کاغذ بسته بندی جهان در اختیار کانادا قرار داشت.

اما دهه 1990 پایانی بود بر حکومت مطلق کانادا بر صنعت کاغذ سازی جهان.پس از دهه 1980 کانادا دیگر تنها قدرت صنایع کاغذ سازی جهان نبود و رقبا خود را به کانادا نزدیک کرده بودند. در حال حاضر 79 درصد تولید کانادا به بازارهای جهانی صادر می شود و 21 درصد مابقی در بازار داخلی به مصرف میرسد.

بزرگترین مصرف کننده کاغذ کانادا طی سال های متمادی ایالات متحده بوده است. هم اکنون نیز 52 درصد تولید کانادا به ایالات متحده صادر می شود. اروپای غربی و ژاپن به ترتیب با دریافت 12 و 5 درصد تولید کانادا از دیگر مصرف کنندگان بزرگ کاغذ کانادا به شمار می آیند. سهم سایر کشورهای جهان از کاغذ کانادا 10 درصد می باشد. کاغذ روزنامه و خمیر کاغذ در حدود 87 درصد کاغذ صادراتی کانادا را تشکیل می دهند و سال ها است که کانادا در زمینه تولید و صدور خمیر کاغذ رتبه نخست جهان را در اختیار دارد.

در حالی که بسیاری از کاغذهای متداول در بازار جهانی مشمول تعرفه های گمرکی سنگین می باشند، کاغذ روزنامه و خمیر کاغذ همچنان معاف از تعرفه های گمرکی سنگین هستند و به همین دلیل هر ساله سود کلانی را نصیب کانادا می کنند.

البته کانادا در بخش تولید سایر انواع کاغذ نیز بسیار فعال است و بخش بزرگی از بازار کاغذهای گلاسه جهان را در اختیار دارد.هر سال در حدود 90 میلیون درخت بالغ قربانی صنایع کاغذ سازی جهان می شود که اسپروس، صنوبر و کاج 90 درصد آنها را تشکیل می دهند. در 20 سال گذشته بسیاری از جنگل های جهان به دست صنعت کاغذ سازی نابود شده است. نابودی جنگل ها و مراتع در سال های اخیر توجه بسیاری از سازمان های زیست محیطی و دولت کانادا را به خود جلب کرده است و دولت برای جلوگیری از نابودی جنگل ها برنامه های متنوعی را به اجرا گذارده است.35 درصد چوب مورد نیاز تولید کاغذ در کانادا از جنگل های کبک تامین می شود.

جنگل های آنتاریو نیز 25 درصد چوب مورد نیاز کارخانه ها را تامین می کنند. 40 درصد دیگر نیز از سایر مناطق کانادا تامین می گردد. بیشتر کارخانه ها نیز در دل جنگل های انبوه یعنی جایی که دست رسی آسان به چوب وجود دارد بنا شده اند. در حدود 70 درصد کارخانه هایی که در کانادا به تولید کاغذ و محصولات وابسته به آن مشغول هستند، تحت نظارت دولت و بخش خصوصی بومی می باشد.

23 درصد کارخانه های کاغذ سازی فعال در کانادا مطعلق به دولت و یا سرمایه گذاران امریکایی است و مالکیت تنها 7 درصد از کارخانه های کاغذ سازی کانادا در اختیار دیگر ملل جهان است.آبیتیبی کانسولیدیتد، صنایع بریتیش کولومبیا فارست، صنایع کانادین فارست، گروه سی آی پی، گروه کانسولیدیتد باثورست، گروه تولید کاغذ و خمیر کاغذ دومتار، صنایع جنگلی گریت لیکس، گروه کروگر، گروه مکمیلان بلودل و گروه ریپاپ اینترپرایسس از بزرگترین کارخانه های کاغذ سازی کانادا هستند.کشور های صاحب سبک در صنعت کاغذ سازی جهان همچون آمریکا، کانادا، ژاپن و اروپایی ها در زمینه همکاری های دوجانبه و تبادل اطلاعات بسیار فعالند.

هم اکنون در بسیاری از کارخانه های کاغذ سازی این کشورها تکنولوژی واحدی وجود دارد که حاصل مبادله اطلاعات و تجربه سال ها فعالیت است.کانادا در میان کشورهای صاحب سبک در صنعت کاغذ سازی بسیار فعال بوده و همواره یافته های خود را در اختیار دیگر رقبا قرار داده است.

کارخانه های کانادایی نیز نسبت به دیگر کارخانه های جهان از روابط عمومی بهتری برخوردار هستند. در سال های اخیر برنامه های تحقیقاتی متعددی از سوی دانشمندان کانادایی در زمینه تولید کاغذ به عمل آمده که نتایج این تحقیقات در اختیار رقبای غیر کانادایی نیز قرار گرفته است. مسائل زیست محیطی و آسیب شناسی جنگل ها از مهم ترین بخش های این تحقیقات می باشند. صنعت کاغذ سازی به شدت موجب آلودگی هوا و آب می شود.

هم اکنون صنایع کاغذ سازی آلودگی های جبران ناپذیری در جهان به وجود آورده است که برای جبران ان باید سالانه 100 الی 150 مییون دلار هزینه شود. بخارهای سمی ناشی از کارخانه های کاغذ سازی در سال های اخیر بسیار کمتر شده و ضایعات و تفاله جامد کارخانه ها نیز 90 درصد نسبت به سال های دور کاهش یافته است.

همچنین اکسیژن مورد نیاز برای تهیه خمیر کاغذ و تولید کاغذ در پی یافته های گروه های پژوهشی کانادایی به میزان قابل توجه 72درصد کاهش یافته است.

 

منبع:woodwood.blogfa.com


مطالب مشابه :


برترين نام‌های تجاری (برندهای) ايران

(برندهای کشور ما در تجارت‌های اداری و انبار و مبلمان اداری است و چون يک




صنعت کاغذ در کانادا

مبلمان اداری. میز حدود 9 درصد صادرات این کشور را به خود سازی کانادا را در ردیف برترین




گزارش پیشرفت هایپرسان تبریز

احداث بزرگترین هایپر مارکت کشور به دستیابی به جایگاه «برترین شهرک مبلمان و خودرو




فراخوان مسابقه طراحی معماری و شهرسازی پل طبقاتی میدان آذربایجان

برخی از دوستان خواستار نظر بنده در مورد برترین و کشور و تکمیل فاز شهرک مبلمان و




کاغذ در کانادا

دوچار بحران گردیده بود.کانادا 50 سال برترین کانادا هستند.کشور های سایتهای مبلمان




هایپرسان تبریز

دستیابی به جایگاه «برترین فروشگاه شهر شهرک مبلمان و خودرو برندهای لباس در




مدیر عامل سازمان زیباسازی تبریز خبر داد : سال 93 سال تحول نورپردازی تبریز خواهد بود

امسال تبریز با 70 مورد نورپردازی ، فعالترین شهر کشور برترین آثار مبلمان و




مجتمع مسکونی ائل گلی تبریز

تبدیل به یکی از برترین شهرهای برج سازی کشور شده است و روز به روز برندهای لباس در




برچسب :