نیشکر در خوزستان و آلودگی کارون


سازمان آب و برق خوزستان بر این باور است که شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی با ورود آلاینده‌ها و زهاب‌های خود یکی از آلوده کنندگان اصلی رودخانه کارون هستند. شرکت توسعه نیشکر به عنوان یکی از آلاینده‌های رودخانه کارون در ستاد جرایم دادگستری خوزستان (که آلودگی این رودخانه را به صورت ویژه از سال 88 دنبال می‌کند) نیز نام برده شده است. 

پس‌آب و آلودگی

پساب های تولیدی به عنوان مهم‌ترین آلاینده نیشکر و تاثیرگذارترین بخش روی محیط اطرافش معرفی شده است. چراکه تخلیه پساب‌ها به یک محل انجام گرفته است.در ابتدای امر، پساب‌ها به رودخانه کارون تخلیه می‌شد. بعد از بحرانی شدن وضعیت رودخانه به دلیل کم آبی، پساب‌های تعدادی از واحدها به نقاط دیگر هدایت شد. پس از مدتی پس آب واحد شعیبیه (امام خمینی) به رودخانه کارون، واحد دهخدا به تالاب هورالعظیم و واحدهای شرق کارون (دعبل خزاعی، سلمان فارسی و فارابی) به تالاب شادگان تخلیه می شوند. واحدهای غرب کارون (میرزا کوچک خان و امیرکبیر) در اراضی شمال شرق خرمشهر تحت عنوان حوضچه‌های تبخیری رها می شوند که معروف شده به تالاب نیشکر. حجم پساب‌ها بسیار زیاد و از دبی رودخانه زاینده رود در اصفهان بیشتر است. علاوه بر موجودی نمک و شوری بالا، مقداری هم نهاده‌های کشاورزی مثل علف‌کش در آنها وجود دارد. به عبارتی سالیان سال است که چندین هزار تن نمک وارد محیط از جمله رودخانه کارون می‌شود. وجود نمک علاوه بر اینکه مصرف کنندگان را تحت تاثیر قرار می‌دهد زمین‌های اطراف رودخانه را هم متاثر می‌کند.

خوزستان محلی نامناسب

متخصصان محیط زیست بر این باورند که همه زمین هایی که در خوزستان به نیشکر اختصاص یافتند مناسب نبودند یا شاید در این وسعت نباید کشت صورت می گرفت. اگر فقط به نوع خاک شور جنوب اهواز توجه می شد، دیده می شد که این محل برای کشت نیشکر مناسب نبوده، زیرا هزاران سال تجمع نمک در خاک، عملاآن را برای کشاورزی نامناسب کرده. متخصصان می گویند که برای کشت در این خاک باید آبشویی خیلی قوی انجام داد (یعنی نمک خاک را به وسیله آب خارج کنند) این نمک به ناچار باید در محیط تخلیه شود و مشکل ساز می‌شود. این خاک با گذشت سال ها هنوز هم دارای شوری بالاست. گفته می شود زمین های مناسبی برای کشت انتخاب نشده اند. همچنین از یگر اعتقادات متخخصان این است که هیچ تحقیقات مناسبی راجع به مدیریت پساب انجام نشده و تنها کاری که تا الان انجام داده اند رهاسازی پساب بوده است. شوری کارون بزرگ (دز و کارون) به ویژه در آبادان و خرمشهر مساله ساز و منجر به مشکلاتی شد. با شور شدن آب این رودخانه به عنوان منبع آب شرب، مردم معترض شدند. بعد از آن تخلیه از رودخانه به تالاب شادگان صورت گرفت.

حرف‌های ضد و نقیض

شرکت توسعه نیشکر مدعی است که پساب‌ها در قسمت شور تالاب تخلیه می‌شوند. اما متخصصان این ادعای توسعه نیشکر را رد می‌کنند و معتقداند که کل پساب در بخش شیرین تالاب و بخش شمالی تخلیه می‌شود؛ یعنی در بهترین قسمت تالاب. آنها می گویند که عمق فاجعه هنوز خودش را خوب نشان نداده، چراکه در ظاهر به نظر می‌آید موجودی آب تالاب را بیشتر می‌کند اما در واقع به دلیل پدیده خشکسالی و کم آبی تالاب، تاثیرگذاری آب شور بر تالاب شیرین بیشتر است. همچنین در مورد تاثیر پساب‌ها در تالاب بین المللی شادگان بررسی مطالعه همه جانبه و جامعی در این مورد صورت نگرفته‌است.

مدیریت پس‌آب

توسعه نیشکر در مقابل نقدهای طرفداران محیط زیست مدعی است هزینه‌های خیلی زیادی برای مدیریت پساب صرف کرده‌است؛ از جمله آغاز طرح ساخت کانال برای انتقال پساب به خلیج فارس. اما در مقابل حامیان محیط زیست این طرح را موفقیت آمیز نمی دانند. گفته می گویند که میلیاردها تومان برای ساخت این کانال که پساب را از واحد دعبل خُزاعی و از میان تالاب بین المللی شادگان به دریا منتقل می‌کند، هزینه و قسمت عمده آن نیز ساخته شده‌است. قرار است واحدهای شرقی از طریق این کانال به خوریات منتقل شوند و احتمالادر آینده هم واحدهای غربی اضافه می‌شوند. طرفداران محیط زیست این طرح دارای چندین مشکل می‌بینند، احتمال نشت پساب شور به تالاب، بدترین کاری که می‌توانیم انجام دهیم این است که با عبور این کانال تالاب را قطعه قطعه و به دو بخش تقسیم کنیم. مشکل دیگر، محل پذیرنده (خور موسی و خوریات) است که در کنوانسیون رامسر جزیی از تالاب بین المللی شادگان ثبت شده‌اند. در مقابل توسعه نیشکر می‌گوید که این شرکت همواره در راستای کاهش آلودگی‌ها گام برمیدارد. آنها همچنین می گویند که سطح زیر کشت اراضی این مجموعه را ۳۹۰ هزار هکتار سطح سبز دانست و گفت: این سطح قادر است سالانه یک میلیون و پنجاه هزار تن دی اکسید کربن جذب و ۷۸۰ هزار تن اکسیژن به طبیعت بازگرداند. 


مطالب مشابه :


گياه نیشکر

توسعه کشت نیشکر در استان خوزستان و پیاده گانه شرکت توسعه نیشکر و صنایع دهخدا کشت




اخبار روز خوزستان

اخبار خوزستان شرکت کشت و صنعت نیشکر دهخدا نیشکر دهخدا هفتمین شرکت از مجموع




نیشکر در خوزستان و آلودگی کارون

سازمان آب و برق خوزستان بر این باور است که شرکت توسعه نیشکر و صنایع دهخدا به




تاریخچه کشت نیشکر

کشت نیشکر در خوزستان آن قدر زیاد بوده اما در سال 1319 شرکت سابق نفت ایران و دهخدا کشت




آگهی های استخدامی اهواز و خوزستان در 29 مهر 92

نیازمندی های استان خوزستان شرکت کشت و صنعت نیشکر دهخدا شرکت کشت و صنعت نیشکر




کشت و صنعت کارون

آشنایی با نیشکر و شرکت کشت و در آوردن بخش ديگري از زمينهاي خوزستان




بزرگترین کارخانه تولید اتانول کشور در خوزستان به بهره برداری رسید

بزرگترین کارخانه تولید اتانول کشور در خوزستان شرکت توسعه نیشکر و دهخدا شرکت




تعیین نیازآبی و ضرایب گیاهی نیشکر در اراضی کشت و صنعت هفت تپه خوزستان

در شرایط اقلیمی حاکم بر جلگه خوزستان شرکت کشت و صنعت نیشکر کشت وصنعت نيشكر دهخدا




وضعیت نیشکر در ایران و جهان

عمران خوزستان را به شرکت کارخانه دهخدا نیز اراضی نیشکر توسط شرکت توسعه




مبارزه ی بیولوژیک با افات نیشکر

مبارزه ی بیولوژیک با افات نیشکر كاري استان خوزستان كرم ساقه خوار شرکت توسعه




برچسب :