روش های تشویق کودکان جهت سخن گفتن

 
زماني كه كودكان زبان به سخن باز مي كنند، از خزانه لغات محدودي برخوردار بوده و نياز دارند مورد توجه و حمايت خانواده قرار گيرند و در مسير زبان آموزي، تقويت كننده هايي دريافت كنند. تمامي كودكان مسير رشد مشخصي در يادگيري زبان دارند. آنها ممكن است تعداد كمي كلمه بلد باشند و حتي در ابتدا معناي بسياري از كلمات را ندانند، اما دوست دارند آنها را به كار ببرند.

مسلم است سخن گفتن پدر و مادر با كودك، موجب احساس لذت بيشتر كودك از سخن گفتن مي شود و مهارت هاي زباني و كلامي را در وي افزايش مي دهد راه هاي متعددي جهت ترغيب و تشويق كودك به سخن گفتن وجود دارد كه در اين مقاله به بعضي از آنها اشاره شده است:

شعر خواني

شعر به دليل داشتن وزن و قافيه براي كودكان بسيار جذاب بوده و بهتر است از شخصيت هاي داستاني و كارتوني محبوب كودك استفاده كرده و شعر را بارها براي كودك خواند و بعد از بارها تكرار، تكنيك زير را به كار برد:

وسط شعر ناگهان پدر يا مادر سكوت كرده و از كودك بخواهيد بقيه شعر را بخواند و هر دفعه قسمت توقف تغيير كند. به اين ترتيب پدر يا مادر شاهد خواهند بود كودكان پس از مدتي، دقت و توجه و تمركز بيشتري بر روي شعرها داشته و به تنهايي قادر به خواندن خواهند بود. اين روش حافظه شنيداري كودك را نيز تقويت مي كند.

بحث هاي خانوادگي

كودكان پس از طي سني به خوبي قادرند سخناني را كه مي شنوند تجزيه و تحليل كرده و بفهمند. متاسفانه بعضي خانواده ها در حضور كودكان كلمات و جملاتي را به كار مي برند، بدون توجه به اينكه كودك قادر به تشخيص مثبت و منفي بودن جمله هست. از اين رو، توصيه شده در بحث هاي خانوادگي، زماني كه كودك حضور دارد، با وي نيز صحبت شود. به عنوان مثال اگر گفتگو در مورد خريد لوازم خانه يا رنگ لباس جريان دارد، از كودك نيز نظرسنجي شود. با اين روند نه فقط فرآيند كلامي تقويت مي شود، بلكه تصميم گيري و ابراز نظر و عزت نفس كودك نيز افزايش پيدا مي كند. در اين مواقع اگر كودك در بحث شركت داده نشود،‌ سعي خواهد كرد به طرق مختلف توجه والدين را به خود جلب كند و دست به اعمالي بزند كه نگاه ها به سوي او برگردد بسياري از شيطنت هاي كودكان در اين حالت بروز مي كند.

بازي با كلمات

بازي تاثير شگفت انگيزي بر رشد كلامي كودكان دارد. هر زمان و در هر مكان جديدي والدين مي توانند اسم اشيا موجود در محل را از كودئك بپرسند و در صورتي كه جواب را نمي داند، كلمه و اسم آن وسيله را به آرامي در گوش كودك زمزمه كرده و از او بخواهند تا تكرار كند.

بهتر است اين بازي از اشياء و مكان هايي شروع شود كه والدين مي دانند كودك جواب ها را مي داند. اين امر موجب بالا رفتن اعتماد به نفس كودك مي شود. در ضمن فراموش نشود بعد از بيان نام اشياء، بهتر است كاركرد آنها نيز به صورت مختصر جهت تكميل اطلاعات كودك ذكر شود.

بهره جويي از تكنولوژي

كودكان تمايل زيادي به تلفن و وسايل ارتباط جمعي دارند و از اين رو، مي توان از اين علاقمندي در جهت تقويت و رشد كلامي آنان استفاده كرد. به عنوان مثال صحبت كردن با اقوام و خانواده و يا دوستان، به وسيله تلفن، كودك را به حرف زدن ترغيب مي كند. در اين حالت مجبور مي شود بدون ديدن طرف مقابل، به تلفظ ها دقت بيشتري كرده و حافظه شنيداري خود را تقويت كند.

صحبت در مورد كارهاي روزانه

هنگامي كه مادر كارهاي روزانه را انجام مي دهد، بهتر است در مورد تك تك كارها با كودك حرف بزند. مانند خريدهايي كه بايد اجام دهد، شستن ظرف ها و حتي مرتب كردن خانه كه هر كدام از وسايل چگونه بايد تميز شود. گاهي نيز مي توان از كودك كمك خواست. به طور مثال از او پرسيد: «به نظر تو، اول لباس ها را به اتوشويي ببريم يا خريد كنيم؟» و... «اگر برويم پارك دوست داري با كدام وسيله بازي كني؟» مي توان در مورد محيط و تمامي كارها سوالات بيشماري براي كودكان طرح كرد. پرسيدن وقايع روزمره نه فقط كودك را وادار به حرف زدن مي كند، بلكه خانواده هايي كه فرزندشان به مهدكودك مي رود، از اين طريق مي توانند اطلاعات مفيدي از نحوه وقت گذراندن و فعاليت هاي كودك به دست بياورند.

ضبط تصوير و صداي كودك

هيچ فعاليتي هيجان انگيزتر از اين نيست كه صداي كودكان را ضبط كنيد. آنان به اين متد علاقه بسيار دارند و تمامي سعي خود را مي كنند تا تمامي كلمات و جملاتي را كه بلد هستند به كار ببرند. ضبط صدا، يا گرفتن فيلم از كودك، روشي بسيار هيجان انگيز براي كودكان است. از كودك بخواهيد شعر بخواند و صدايش را ضبط كنيد، يا از وي فيلم بگيريد، در اين حالت كودك براي جلب توجه بيشتر تلاش بيشتري براي هنرنمايي مي كند، حتي براي كودكاني كه تا حدودي كلام شان روان تر است، ترتيب دادن گروه نمايش و گرفتن فيلم از نمايش و سخنان آنان مفيد است. كودكان هنگامي كه خودشان را روي صفحه تلويزيون ببينند، يا صداي خودشان را بشنوند، به انجام اين فعاليت ها بيشتر ترغيب مي شوند.

مجله خانواده/ شماره ۵۰۰/ نيمه دوم دي ماه ۹۲/ ستاره حميدي/ صفحه ۲۶


مطالب مشابه :


صدای تشویق تماشاگران استقلال-پرسپولیس-و سایر تیم ها

ویرایشگر ایرانی - صدای تشویق تماشاگران استقلال-پرسپولیس-و سایر تیم ها,sadeghi-mahdi




خطوط و تصاویر زیبای جدا کننده برای وبلاگ و هر متن یا موضوعی

آرشيو موضوعي: خوش آمد گویی شکلک و آیکون های مذهبی شکلک اعداد متحرک زیبا برای وبلاگ و متن ها




چگونه فرزندان خود را به نماز خواندن تشویق کنیم؟

عاشقانه - چگونه فرزندان خود را به نماز خواندن تشویق کنیم؟ - متن های عاشقانه - عاشقانه




تشویق به کتاب خوانی در کتابخانه و کلاس

تشویق به کتاب خوانی در کتابخانه و متن پیشنهادی برای املای کلاس اول اردیبهشت




روش های تشویق کودکان جهت سخن گفتن

روانشناسی - روش های تشویق کودکان جهت سخن گفتن مترجم گوگل (ترجمه متن و وب) Medical terminology




نمونه متن های مجری

متن مجری و عوامل هنری جشن تکلیف ـ دبستان یاس نبی(س) ـ اسفند 1389 (با نشستن بچه ها و تشویق حضار)




روشهاي خواندن متن (مطالعه)

آبی آرام - روشهاي خواندن متن (مطالعه) - خواندن خطابی: در این نوع خواندن معمولا معلم یا یک




برچسب :