بررسی حمایت های اجتماعی статья
بررسی حمایت های اجتماعی از جوانان در روسیه [1]
مقدمه
مساله حمایت اجتماعی انسان در تمام مراحل سنی، مساله روز است. حق برخورداری از حمایت اجتماعی برای انسان در تاریخ 1993.12.12 در قانون اساسی روسیه گنجانده شد. مضمون این قانون بدین صورت است که روسیه فدرال یک دولت سوسیال بوده و سیاستهای آن در جهت ایجاد شرایط لازم برای زندگی شایسته و توسعه آزاد انسان می باشد. مساله دیگر این است که تشکیل ساختارها و سازمانهای بی شمار نمی توانند به طور موثر انسان را از مسایل اجتماعی حفظ کرده و یا در حل و فصل مشکلات به آنان کمک کنند. تمام عناصر یک سیستم حمایت اجتماعی از مردم جامعه در حال حاضر در مرحله شکل گیری است چرا که هیچ کدام آنان نمی توانند به نیاز امروز و استانداردهای جهانی در خصوص حمایت اجتماعی مردم پاسخ گو باشند. این دگرگونی در نتیجه این است که سیستم حمایت اجتماعی مردم به عنوان یک خط مشی بسیار مهم و مستقل برای تحقق سیاست های اجتماعی دولت شکل می گیرد.
لازم به ذکر است که توسعه حمایت اجتماعی در روسیه همیشه به صورت مرتب و با تصوری روشن از وظایف و روش های حل آن پیش نمی رود و این مساله روشن نیست که حرکت به سوی چه کسی باید باشد. غالبا موضوع مورد حمایت جامعه، شهروندان آن جامعه هستند که به خاطر از دست دادن توانایی کار یا سطح پایین مالی در شرایط سخت زندگی بسر می برند. اکثر تحقیقات اجتماعی و اقتصادی متوجه افراد سالخورده، معلولین و مادران تنها است، و به سایرین چندان توجهی نمی شود.
یکی از اقشاری که بدون حمایت اجتماعی باقی می مانند، جوانان هستند. وخامت مشکلات اجتماعی مرتبط با حقوق و علایق جوانان که وضعیت آنان را در سالهای اخیر بدتر کرده است، شرایطی را به وجود آورده که نیاز به تصمیم گیری فورس ماژور برای تقویت حمایت حقوقی – اجتماعی احساس می شود. بحران اجتماعی- اقتصادی در روسیه فدرال به شدت بر شرایط زندگی مردم و نسل در حال رشد تاثیر منفی گذاشته است. رشد بیکاری در میان جوانان به شدت آنان را تهدید می کند. شهروندان جوان 38 درصد کل بیکاران روسیه را تشکیل می دهند. برکنار کردن افراد از موسسات آموزشی همگانی، متوسطه و دانشگاهی در حال حاضر به 2 میلون نفر رسیده است. تقریبا 50 درصد نیروهای متخصص آماده به کار فاقد شغل هستند و متقاضی ندارند. امروز، دولت هیچ تضمینی برای اشتغال جوانان نمی دهد، و همین باعث رشد تشنج و بروز جرم و جنایت در میان جوانان می شود. پایین آمدن پتانسیل های فکری کشور، وخیم شدن وضعیت جوانان سنین مختلف و درجات مختلف آمادگی شغلی، از بین رفتن اهمیت کار به عنوان ارزش زندگی در میان بخش اعظم جوانان، همه مسایلی است که عواقب بد اجتماعی را در حوزه های اجتماعی – اقتصادی و فرهنگی جامعه به دنبال خواهند داشت.
وجود اقدامات حمایتی در خصوص گروه سنی دانشجویان از اهمیت خاصی برخوردار است، چراکه همین حمایت می تواند به ایجاد موقعیت شغلی موفق در میان متخصصین آینده کمک کند. در دنیای امروز توجه درست به تغییرات و نشان دادن عکس العمل مناسب با آن در زندگی دانشجویان و جوانان متخصص و به دنبال آن انجام اقدامات حمایتی و همچنین روشن کردن گرایشات منفی و مثبت از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مساله این است که اطلاعات کافی در خصوص ارزیابی افراد از حمایت های اجتماعی از جوانان در دست نیست. همانطور که گفته شد، جوانان به طور کل، و دانشجویان به طور جزء، می توانند از گروه های مهم اجتماعی باشند. همین نسل جوان است که بیشترین فعالیت را در عرصه اجتماعی و اقتصادی از خود نشان می دهد، علاوه بر آن، این جوانان هستند که بایستی خانواده های فردا را تشکیل دهند، بنابراین تمام فردا جامعه به همین حمایت جوانان بستگی دارد.
به طور خلاصه می توانیم اهداف را بر اساس حل و فصل مسایل زیر دسته بندی کنیم:
1. فهم مساله «حمایت اجتماعی» به صورت تئوری
2. درک مساله «جوان» به صورت تئوری
3. سیستم امروز حمایت اجتماعی در روسیه
بررسی حمایت اجتماعی و جوان به عنوان موضوع آن
ماهیت حمایت اجتماعی
تعابیر بسیاری برای این مساله وجود دارند، تفسیر آن در هر کشور ویژه خود آن کشور است و حتی بسیاری از علوم اجتماعی، موضوع «حمایت اجتماعی» را به شکلی متفاوت تفسیر می کنند. به طور کل می توان حمایت اجتماعی را بدین صورت تفسیر کرد:
حمایت اجتماعی مردم، در حقیقت مجموعه ای از اقدامات اجتماعی – اقتصادی است که توسط دولت و در جهت تامین شهروندان فاقد توانایی های لازم در عرصه شغلی، افراد سالخورده، معلولین و خانواده های فاقد سرپرست انجام می گیرد. این حمایت ها به صورت پرداخت مستمری، کمک مالی به افرادی که به صورت موقت قادر به انجام کار نیستند، کمک های مالی به زنان باردار تا هنگام زایمان، کمک رسانی به خانواده هایی که تعداد فرزندانشان زیاد است، افراد بی بضاعت و افرادی که نیاز به درمان و یا به هر نحوی، نیاز به کمک مالی دارند، انجام می گیرد.
بهتر است ببینیم حمایت های اجتماعی روسیه به طور دقیق تر به چه صورت انجام می گیرد:
شکل اول، تامین افرادی که توانایی کار کردن ندارند به صورت غیر مستقیم توسط دولت می باشد. دولت برای این شکل حمایت، بودجه ای را در نظر گرفته که بر اساس یکسری اولویت های تعیین شده آن را در اختیار شهروندان قرار می دهد. در این شکل حمایت، پرداخت مستمری، کمک خرجی و یا شکل های دیگری از کمک ها که گذران امور خانواده باشد، انجام می گیرد. شکل دوم، بیمه اجتماعی است که شخص را در روزهای گرفتاری نجات می دهد.
شکل سوم، حمایت اجتماعی است که به صورت کمک های غیر سیستماتیک برای شهروندان با سطح درآمد پایین در نظر گرفته شده است. حمایت اجتماعی می تواند به صورت مادی یا غیر مادی (پوشاک، مواد غذایی و ...) باشد و همچین می تواند به صورت یارانه و اعتبارات تخفیفی ارایه شود.
حمایت های اجتماعی همچنین به صورت پرداخت اعتبار برای ساخت خانه، شرایط رفاهی و یا خرید ملک انجام می گیرد. شکل رایج آن پرداخت کمک مالی به جوانان در حال تحصیل به صورت کمک هزینه تحصیلی است.
از اقدامات دیگر دولت، ثبت افراد بیکار به صورت رسمی و پرداخت کمک خرجی به آنان می باشد. در کنار این کمک خرجی، صندوق دولت برای تحصیل افراد بیکار نیز هزینه می کند و در حقیقت به آنان کمک می کند تا دارای تخصص شوند.
جوانان به عنوان گروه خاص اجتماعی – مردم شناسی
1. مشکل تعین مرز سنی
جوان – به گروه خاصی از افراد اجتماع اطلاق می شود که دوره بلوغ اجتماعی را پشت سر نهاده و به دنیای بزرگسالان وارد شده اند. گروهی که بایستی خود را با شرایط جدید وفق داده و برای آینده آماده شوند.
مرزبندی این گروه چندان ساده نیست. طبقه بندی های بسیار مختلفی، چه در روسیه چه در کشورهای دیگر، برای این گروه عظیم وجود دارد. اندیشمندان خارجی همچون د.بیرن، د.بروملی، د.وکسلر و میهنی همچون و.و. بوناک، و.و. گینزبورگ، تقسیم بندی های متفاوتی را در این خصوص ارایه کرده اند.
به اعتقاد د.بیرن، نوجوانان گروه سنی 12 تا 17 را تشکیل می دهند و به اعتقاد د.بروملی، سنین 11 تا 21 را تشکیل می دهند، به اعتقاد و.و.گینزبورگ، گروه سنی 16 تا 24 سال جوانان را تشکیل می دهند. به عبارتی می توان گفت که در این خصوص نظرات متعددی وجود دارد که مرزهای مختلفی را برای تقسیم بندی تعیین می کنند.
همچنین اکثر نویسندگان بلوغ را به صورت بلوغ زودرس و یا دیررس مشخص می کنند. به اعتقاد د.بیرن، بلوغ زودرس از 17 سال آغاز و به 25 سال ختم می شود، اما د.بروملی معتقد است که این مساله از 21 سال آغاز شده و به 25 سال می رسد. نظرات در اینجا نیز کاملا متفاوت است.
چطور می توان این تفاوت نظرها را توجیه کرد؟ طبقه بندی دوره های سنی بر مبنای مسایل مختلف انجام می گیرد: مسایل فیزیولوژیکی، مردم شناسی، جمعیت شناسی، روانشناسی و اجتماعی. آنچه که مشخص است، نظرات روانشناسان، جامعه شناسان و فیزیولوژیست ها غالبا یکدیگر را تایید نمی کنند.
حتی برای توضیح جایگاه جوان در سیستم سنی تعابیر مختلفی ارایه می شود. گینزبورگ بر این عقیده است که جوانی یک دوره گذار به سوی بلوغ است. گ. گریم، مردم شناس آلمانی، ضمن خاطر نشان کردن موقعیت نامشخص جوانان در سیستم سنی، اهمیت شرایط اجتماعی را بدین صورت بیان می کند: « جوانی یک دوره ای از زندگی است که فرد در حال رشد وارد شرایط خاصی از تحولات می شود. ضمن این تحولات شرایطی فراهم می شود که از یک طرف، شخص مستعد برای تعیین فعالیت شغلی خود شده و از طرف دیگر، دچار اضطراب هایی می شود که در وی انگیزه بزرگ شدن و کامل شدن را ایجاد می کند».
با تجزیه و تحلیل آنچه گفته شد، می توان مرز سنی متوسط را از 14 تا 30 تعیین کرد. این مرز سنی بر مبنای بلوغ جسمی و به وجود آمدن توانایی انجام فعالیت شغلی مشخص شده است. سنین بالاتر در حقیقت سن بدست آوردن حرفه شغلی و ثبات اجتماعی (استقلال اقتصادی، داشتن شغل)، تشکیل خانواده و فرزند دار شدن است.
2. مشکلات جوانان
با قرار گرفتن در مرحله گذار از دنیای بچگی به دنیای بزرگسالان، نسل جوان نگران مهمترین مساله زندگی خود، یعنی اجتماعی کردن شخصیت خود در خانواده و خارج از خانواده هستند. هر جوان نیاز به درک ارزش ها و موازین، تصورات و کلیشه های مختلفی دارد که توسط جامعه تعیین می شوند.
جوان امروز به عنوان یک گروه اجتماعی با یکسری ویژگی ها و خصوصیات خاص اجتماعی مشخص می شود.
جوانان سنین 14 تا 30 سال از میان جمعیت کل جامعه به طور متوسط 21-25 % افراد را تشکیل می دهند. این میزان بر اساس تغییرات موالید در روسیه فدرال منجر به بالا رفتن سن جوانی شده است.
سطح موالید در خانواده های جوان (که عناصر اصلی در افزایش جمعیت هستند) چندان بالا نیست، و این به خاطر مناسب نبودن شرایط زندگی، آینده نامعلوم و وجود ریسک های مختلف اجتماعی است. تعداد زنان – مادرانی که ازدواج ثبت شده ندارند و غالبا تا سن 20 سال را تشکیل می دهند، رو به افزایش است و همین مساله گرایش سنین پایین به زندگی مشترک و بالا رفتن بارداری قبل از ازدواج را نشان می دهد.
به گزارش سالانه کمیته دولتی روسیه فدرال در امور جوانان، می توان به این نتیجه رسید که کاهش جمعیت، سطح پایین موالید در کنار شرایط نامناسب سلامتی جوانان می تواند تهدیدی برای امنیت ملی کشور به شمار رود.
نامناسب شدن شرایط سلامتی جمعیت روسیه، طبق ارزیابی های متخصصین، در کشورهای پیشرفته صنعتی بی سابقه است.
کاهش قابل توجه سطح و کیفیت زندگی اکثر جوانان روسیه، افزایش تشنجات اجتماعی که منجر به ایجاد استرس در آنها می شود، بروز مشکلات اکولوژیکی، به خصوص در شهرها، و سایر دلایل مشابه منجر به افزایش شمار بیماریها از جمله بروز بیماریهای اپیدمی می شود.
نسل جوان روسیه به طور جدی در معرض بیماری ایدز قرار دارد. اولین مورد این بیماری سال 1987 در روسیه نمود کرد و پس از آن هر سال تعداد بیماران با سرعت زیاد افزایش یافت.
طبق تحقیقات دانشمندان، بیش از 50% نوجوانان از بیماریهای مزمن رنج می برند (بیماری های سیستم عصبی و اعضای حسی، بیماری های خونی، بیماریهای استخوانی – عضلانی و سیستم تنفسی).
بلوغ زودرس و شروع پیش از موقع فعالیت جنسی منجر به بروز پدیده «مادرشدن نوجوانی» شده است که بر سلامت مادر و نوزاد تاثیر منفی می گذارد. این مساله خصوصا به صورت سقط در میان جوانان رایج شده و به مساله روز تبدیل شده است. سالانه تا 250-280 هزار بارداری ناتمام رخ می دهد.
رواج مصرف سیگار، الکل، مواد مخدر و مواد سمی نیز در زمره عواملی قرار می گیرند که برای رشد و توسعه جوانان مطلوب نیستند. نمودارهای مربوط به خودکشی در میان جوانان همچنان در سطح بالا قرار دارند. تلاش برای فراز از واقعیت ها به دنیای مجازی در حقیقت باعث رشد مصرف الکل و مواد مخدر در میان نوجوانان شده است. مواد مخدر امروز قوی ترین عامل برهم زدن سازمان اجتماعی شده و تهدیدی برای ساختار طبیعی تمام اجتماع به شمار می رود. به اعتقاد متخصصین، دلایل رشد اعتیاد را بایستی در تضادهای شخص با اجتماع جستجو کرد که در بحران اجتماعی شدن بیشتر خود را نمایان می سازد.
تعداد جوانان در میان مشاغل کارگری، ساختمان سازی و حمل و نقل رو به کاهش و سهم جوانان در حوزه غیر تولیدی در اقتصاد روسیه رو به افزایش است. آماده نبودن کادر مدارس عالی، تخصصی و متوسطه برای کار در شرایط مختلف نیز از جمله دیگر مشکلات است: کاهش سطح افراد دارای نبوغ در بخش دکتری و خروج دختران و پسران جوان از کشور.
شمار جوانان در روستاها کاهش یافته و آنان ترجیح می دهند به جای کار در حوزه کشاورزی، در موسسات شهری و سازمانها فعالیت داشته باشند. این اواخر بسیاری از جوانان به طور فعال در حوزه تجارت مشغول به کار شده اند. اما در این حوزه خطر بروز «نسل از دست رفته» در دوره گذار به بازار و آماده کردن بستر اجتماعی برای پرکردن خطرات، جرم و جنایت ها و افزایش سطح زورگویی در میان جوانان وجود دارد. تعمیم ارتباطات مختص بازار در شکل های امروزی، مشکل حمایت اجتماعی جوانان را در حوزه فعالیت شغلی وخیم تر کرده است. کارگران جوان اول از همه حذف می شوند و گروه بیکاران را تشکیل می دهند. اوایل سال 1999، بیکاران روسیه به 2 و نیم میلیون (طبق آمار رسمی) یا 2/3 % جمعیت فعال اقتصادی رسیده بودند؛ 38 % این افراد بیکار را جوانان تا سنین 30 سال تشکیل می دادند.
رفرم های اقتصادی مشکلات جدی در حوزه زندگی جوانان بوجود آوردند. درآمد کارگران جوان و خدمه معمولا پایین تر از کارگران بخش دولتی است. تشکیل خانواده و فرزند دار شدن نیز به نوبه خود وضعیت مالی آنان را وخیم تر کرد.
عواملی که بیش از همه تعیین کننده شیوه و سبک زندگی جوانان هستند، پرداختن به امور تجاری و یا غیر قانونی در وقت آزادشان است. مساله امنیت شخصی جوانان به صورت مساله ای مبرم در آمده است: تحقیقات اجتماعی گواه آن هستند که تقریبا 50% جوانان از طرف همسالان خود یا بزرگسالان مورد تهدید فیزیکی قرار می گیرند، و 40% نیز تجربه کتک خوردن از والدین را دارند. پایین آمدن سن افراد در گروهک های خلاف کار نیز از دیگر مسایلی است که مشاهده می شود. زورگویی به عنوان سبک زندگی برخی افراد، بیشتر در میان جوانان دیده می شود. در روسیه بیش از 50% مجرمان را جوانان سنین 14-29 سال تشکیل می دهند.
نسل جوان در بیشتر موارد، بدون امید به برآوردهای اجتماعی بسر می برد. خراب کردن شکل سنتی اجتماعی شدن که بر مبنای تعیین خط مشی زندگی صورت می گیرد، از یک طرف تعهد شخصی جوانان را در مقابل آینده ایشان خراب کرده و آنها را در مقابل انتخابی اجتناب ناپذیر قرار داده است، و از طرف دیگر منفی گرایی اکثریت آنان را نسبت به روابط اجتماعی به دنبال داشته. انتخاب راه زندگی بر اساس استعدادها و علایق نسل جوان صورت نمی گیرد، بلکه بر مبنای شرایط مشخص بر وی تحمیل می شود.
متاسفانه، برنامه های اقتصادی و اجتماعی حاضر، عملا موقعیت اجتماعی خاص نسل جوان را در روند توسعه اجتماعی در نظر نمی گیرند. در این خصوص باید توجه را به مساله اجتماعی جوانان و تعیین مهم ترین ها، از نظر جوانان، و جنبه های زندگی آنان معطوف داشت.
3. نگاه جوانان به سیستم حمایت اجتماعی
مساله: کافی نبودن اطلاعات برای ارزیابی عینی حمایت اجتماعی از جوانان امروز روسیه
هدف: روشن کردن نگاه جوانان به سیستم حمایتی اجتماعی حاکم در روسیه
1. ارزیابی رضایتمندی جوانان فعلی در جامعه امروز از سیستم حمایت اجتماعی
2. روشن کردن مسائل مبرم جامعه برای جوانان
فرضیه: جوان از سیستم حمایت اجتماعی کنونی رضایت خاطر ندارد و نسبت به قشر مورد حمایت هیچ مسئولیتی به عهده نمی گیرد.
برای انجام تحقیق از روش فرم های نظر سنجی استفاده شده است که برای کسب اطلاعات و نتیجه گیری راحت تر است.
در این حوزه مشخص شد که حمایت دولتی برای جوانان از اهمیت بیشتری برخوردار است. آسیب پذیری در این حوزه باعث می شود که جوان نتواند در جامعه از عملکرد خوبی برخودار باشد.
پرسشنامه به صورت جداولی طراحی شده است که در ادامه مشاهده می کنید. (جدول شماره یک و دو)
جدول شماره یک:
دولت ما دایما نگران نیازها و سطح رفاه شهروندان خود می باشد؟ |
اهمیت |
درصد |
کاملا موافقم |
3 |
7,5% |
موافقم |
10 |
25% |
مخالفم |
20 |
50% |
کاملا مخالفم |
6 |
15% |
پاسخ دادن به این سوال مشکل است |
1 |
2,5% |
جدول شماره دو:
آیا سیستم حمایت اجتماعی مفید است؟ |
اهمیت |
درصد |
کاملا موثر است |
4 |
10% |
بخشی از آن موثر است |
10 |
25% |
موثر نیست |
20 |
50% |
پاسخ به این سوال مشکل است |
6 |
15% |
در جریان این تحقیق 40 نفر از جوانان شرکت داشتند: 16 کارگر، 5 از اقشار مختلف کاری و تحصیلی و 19 دانشجو.
بر مبنای پاسخ های دریافت شده می توان چنین نتیجه گیری کرد:
ارزیابی عینی از سیستم کنونی حمایت اجتماعی
جوانان نسبت به نگرانی همیشگی دولت از نیازها و رفاه شهروندان خود بدبین هستند. 15% آنها با این نظریه که دولت نگران شهروندان خود است، کاملا مخالف هستند و 50% تقریبا مخالفند. اگرچه لازم به ذکر است که برخی سوال شوندگان نیز به این سوال جواب مثبت داده اند (5/7 %).
ارتباط متقابل بین پاسخ های دریافت شده و خصوصیات اجتماعی – مردم شناسی نشان می دهند که دختران و دانشجویان بیکار به عنوان قشری که مورد حمایت اجتماعی نیستند، بیشتر از سایرین نگاه منتقدانه به نگرانی های دولت نشان داده اند.
دقیقا 50% پاسخ دهندگان، سیستم حمایت دولتی را غیر موثر دانسته اند وتنها 10% آن را موثر می دانند. 25% آنان، این سیستم را تقریبا موثر خوانده اند. از اینجا می توان چنین نتیجه گیری کرد که جوانان ظاهرا به دلیل عدم وجود سیستم مناسب کاری و رشد آمار شهروندانی که از حمایت برخوردار نیستند، به ندرت نتایج حمایت دولتی را مشاهده کرده اند.
5/37% پاسخ دهندگان معتقدند که دولت ابزارهای کافی برای توسعه حمایت اجتماعی در اختیار ندارد. 5/27% آنان بر این تصور هستند که این ابزارها تنها برای تحقق برخی از اقدامات لازم کفایت می کنند. بودجه دولتی غالبا در حوزه حمایت اجتماعی صرف می شود و نواقص آن نمی تواند از منابع دیگر تامین شود. حمایت دولتی قبل از تامین بودجه روسیه در اولویت قرار نمی گیرد. همانطور که در میان بسیاری از جوانان بیکاری که نمی توانند مطابق با تخصصشان کار پیدا کنند، مشخص است، مستمری دولت نمی تواند یک زندگی مناسب برای آنان فراهم کند و تنها به آنان امکان زنده ماندن را می دهد.
5/67% پاسخ دهندگان معتقد به ایجاد اصلاحات در حوزه حمایت اجتماعی هستند. این عقیده به ما می گوید که اگر حتی جوانان با نیاز به حمایت اجتماعی نیز روبرو نشوند، به هرحال درباره آینده نگران خود هستند و از این گزینه چشم نمی پوشند. نگرانی پاسخ دهندگان نسبت به آینده و احساس بی حمایتی در موقعیت های سخت زندگی کاملا دیده می شود. 55% از تغییرات ایجاد شده در حوزه حمایت اجتماعی رضایت خاطر ندارند و 5/32% تقریبا از آن راضی هستند.
20% پاسخ دهندگان یا مستمری بگیرند یا کمک خرج دریافت می کنند و 5/37% آنان از آنچه که دریافت می کنند، راضی هستند. این مساله حتی از آنچه که ما انتظار داشتیم نیز بیشتر است. اما لازم است این را هم در نظر بگیریم که در حال حاضر جوانان از والدین خود کمک مالی دریافت می کنند و حتی زمانیکه تحصیل می کنند و درآمد دارند نیز از این کمک برخوردارند. بخشی از بودجه جوان از منابع مختلف تامین می شود.
به این سوال که «آیا شما از حمایت اجتماعی دولت برخوردار بوده اید؟» تنها 5% پاسخ ها مثبت بوده اند. در اینجا شاید دو دلیل وجود داشته باشد: دلیل اول اینکه، پاسخ دهندگان به دلیل جوان بودن، هنوز با موقعیت هایی که نیاز به حمایت اجتماعی باشد، روبرو نشده اند. دوم اینکه، جوانان نمی دانند، حمایت های اجتماعی دولت در چه شکل و قالبهایی صورت می گیرد. همانطور که در بالا گفته شد، حمایت دولتی تنها به صورت کمک مالی نیست، بلکه رفع نیازهای پزشکی، روانی- تربیتی و حقوقی – اجتماعی را نیز در بر می گیرد. در کشور ما یک تاکتیک عجیب پذیرفته شده است – کمک دولت باید انجام گیرد. در مبارزه برای این کمک، بسیاری از مقصد نهایی باز می مانند، بدون اینکه تحمل کاغذبازی های لازم برای آن را داشته باشند. البته، لازم به ذکر است که پاسخ دهندگان برخوردار شده از حمایت اجتماعی دولت از آن رضایت خاطر ندارند.
مسایل روز جوانان از نظر خود ایشان
مساله ای که در وهله اول باید توسط حمایت اجتماعی حل وفصل شود را در اینجا باز می کنیم تا پاسخ دهندگان را به سوی یک جواب مشخص نکشاند. با بررسی و تحلیل اطلاعات بدست آمده، ما برخی از آنها را جمع بندی کردیم، زیرا در غالب موارد مختلف تنها یک مساله به صورت های مختلف مطرح شده بود. نظر به پاسخ افراد، مساله مبرم روز برای جامعه، بیکاری بود که 30% آمار را به خود اختصاص داده بود. غالبا دانشجویانی که برای آینده خود پس از اتمام دانشگاه نگران هستند، به این مساله اشاره کرده بودند. همچنین در میان پاسخ دهندگانی که از این مساله نام برده بودند، تعداد دختران بیش از پسران بود. در جامعه ما تا به امروز کلیشه هایی زنده مانده اند که در خصوص برتری کارگر مرد بر کارگر زن هستند.
مساله دیگر، بالارفتن مستمری و کمک خرجی است که 5/22% از آن نام برده اند. این مساله به صورت کاملا آشکار نشان می دهد که تنها جوانان مستمری بگیر و یا دریافت کننده کمک خرجی از آن نام نبرده اند. بدین معنا که جوانان تنها امروز را زندگی نمی کنند بلکه به فکر آینده و بازتابهای آن نیز هستند.
5/17% پاسخ دهندگان به مساله حمایت حقوقی اشاره کرده اند که در این میان اکثریت غالب دانشجویان بوده اند. این مساله گواه بر آن است که جوان نمی تواند امنیت حقوقی خود را حتی در حوزه آموزش عالی احساس کند. امکان دارد که نگرانی دانشجویان از بالا رفتن هزینه تحصیل باشد. این حس عدم اطمینان به آینده در آنان همچنان وجود دارد.
5% پاسخ دهندگان از مساله حمایت روانی نام برده اند. این پاسخ بیشتر توسط دانشجویان عنوان شده است. قبل از هر چیز، این نوع حمایت به مساله تطابق با محیط دانشجویی و سازگاری با شکل جدید تحصیل مربوط می شود. همانطور که مشهود است، در دوره جوانی، جوانان یکی از پیک های فشار عصبی را تجربه می کنند. در این دوره جوانان مسیر بسیار سختی را برای ساختن شخصیت خود و عبور از نوجوانی به دوره بلوغ پشت سر می گذرانند. در پاسخ به این سوال که آیا سوال شوندگان خود را در گروه جمعیت تحت حمایت می دانند یا خیر، 5/32% پاسخ مثبت دادند، 50% تقریبا موافق بودند و 25% کاملا مخالف آن بودند. بدین صورت، تنها 5/32% می توانند به طور جدی این حرکت دولت را پذیرفته و در خصوص کمک به جوانان از طریق برنامه ها و اقدامات مختلف آن را ارزیابی مثبت کنند. این بدان معناست که اکثر جوانان تحت فشار تنها از طرف دولت به عنوان موضوع مورد حمایت هستند اما هیچ حمایتی انجام نمی گیرد. برای برخورداری از عملکرد کامل نسل جوان در جامعه لازم است که به آنان احساس اطمینان به حمایت اجتماعی و ثبات در زندگی را قوت بخشید. در صورت عدم وجود این احساس اطمینان، احساس ترسی بوجود می آید که بر تمام فعالیت های اجتماعی وی تاثیر منفی می گذارد.
نتیجه گیری
در شرایط بحران اجتماعی – اقتصادی در کشور ما، سطح رفاه نسل جوان به نسبت بدتر و بدتر از سایر گروه های جمعیتی می شود. بایستی به این امر اعتراف کنیم که طی سالهای اخیر، جوانان ما از بسیاری امکانات برای شکوفا سازی خود محروم شده اند. جامعه و دولت شاید لزوم ساخت امکانان اولیه برای نسل جدید را فراموش کرده اند و شاید فراموش کرده اند که باید به آنان برای ورود به زندگی کمک کنند.
در دوره کنونی روسیه فدرال، دولت شرایط لازم برای تامین حقوق شهروندان جوان را در فعالیت های اجتماعی و تحصیلی فراهم نکرده است. رشد بیکاری در میان جوانان نه تنها منجر به از دست دادن موقعیت اقتصادی برای نسل جوان می شود، بلکه وضعیت اقتصادی کشور را نیز دچار مشکل می کند.
پتانسیل های علمی – فنی و تخصصی در موسسات کاهش یافته و رشد اقتصادی آتی را ویران می کند.
سیاست در حوزه حمایت اجتماعی بدون ارتباط معکوس باعث از بین رفتن تاثیر آن می شود. جوانان نمی توانند با اطمینان بگویند که تحت حمایت اجتماعی قرار دارند، اگرچه آنان جوان هستند و باید دورنمای زندگی بهتری داشته و از امکانات بیشتری برای شکوفاسازی خود برخوردار باشند. جوانان از شرایط امروز حمایت اجتماعی خرسند نیستند و معتقدند که این ساختار نیاز به اصلاح دارد، اما نه به آن صورت که دولت تصور می کند. مسایل اصلی در حوزه حمایت اجتماعی برای جوانان بیکاری، عدم پرداخت به موقع مستمری و کمک خرجی و عدم حمایت حقوقی دانشجویان می باشد.
[1][1] منبع: سیستم بودجه روسیه فدرال
نشانی سایت: http://www.budgetrf.ru/Publications/Programs
نام منبع: |
سیستم بودجه روسیه فدرال |
آدرس منبع: |
مطالب مشابه :
بررسی حمایت های اجتماعی статья
Переводчики русского языка - بررسی حمایت های اجتماعی статья - "مترجمین زبان روسی".استفاده از
پرسشنامه حمایت اجتماعی
مقیاس حمایت اجتماعی : برای سنجش حمایت اجتماعی از مقیاس حمایت اجتماعی( mos) که در سال 1991 توسط
حمایت اجتماعی_مقیاس خانواده
مری پروسیدانو و کنیت هلر سنجش ارضا حمایت اجتماعی از ناحیه خانواده Perceived Social Support – Family Scale (PSSFa)
آسیب های اجتماعی چیست؟
آسیب شناسی اجتماعی social-pathology مفهوم جدیدی است که از حمایت از آسیب دیدگان اجتماعی
مقیاس حمایت اجتماعی
مقیاس حمایت اجتماعی. پرسشنامه حمایت اجتماعی توسط فلمینگ و همکاران در سال 1982 تهیه شده است و
صیانت اجتماعی
مولفه های موثر بر صیانت (حمایت) اجتماعی و نقش تعیین کننده آن ها در سلامت
بررسی ارتباط حمایت اجتماعی با کیفیت زندگی مادران در دوره بعد از زایمان
دانش پرستاری: از کلاس درس تا جامعه - بررسی ارتباط حمایت اجتماعی با کیفیت زندگی مادران در
انواع روشهای مبارزه با استرس
حمایت اجتماعی اصطلاحی است که بر شبکه دوستان فرد و کمک رسانهای بالقوه دلالت دارد.
حمایت اجتماعی_مقیاس خانواده
سنجش و اندازه گیری - حمایت اجتماعی_مقیاس خانواده - پارادایم پژوهش بین رشته ای (09122263167)
حوادث و بلایا
حمایت های روانی اجتماعی در بلایا و حوادث غیرمترقبه. مقدمه: ایران یکی از 10 کشور اصلی بلاخیز
برچسب :
حمایت اجتماعی