بلاتكليفي متقاضيان «تندر 90»

به دنبال تامين نامناسب قطعات صورت گرفت:
بلاتكليفي متقاضيان «تندر 90»
- تا پايان دي ماه امسال پارس خودرو 9 هزار و 90 دستگاه و ايران خودرو هشت هزار و 218 دستگاه «تندر 90» توليد كرده اند. اين در حالي است كه اين شركت ها بايد بر اساس تعهدات قبلي خود تا پايان سال حدود 80 هزار دستگاه خودرو «تندر 90» را به متقاضياني كه از قبل ثبت نام كرده اند واگذار كنند. اما در حال حاضر به دليل كمبود شديد قطعات مورد نياز براي توليد اين خودرو، شركت هاي خودروساز نمي توانند به تمام اين تعهدات عمل كنند. از طرفي رييس سابق سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران نيز وعده داده بود كه امسال به طور حتم صادرات «تندر 90» بر اساس قرارداد منعقد شده با شركت رنو فرانسه محقق خواهد شد. در حالي كه مفيدي وعده داده بود كه اين امر در مرداد ماه امسال محقق مي شود، اما دو شركت خودروسازي «ايران خودرو» و «سايپا» هنوز در انجام كامل تعهدات خود با مشكلاتي، مواجه هستند.
هرچند، پيش از اين نيز سازمان بازرسي كشور درخصوص تاخير در تحويل خودرو هاي «تندر90» به خودرو سازان هشدار داده، اما به نظر مي رسد كمبود قطعه مشكلاتي را براي آنان به وجود آورده است. به طوري كه يكي از شركت ها به منظور كاهش فشارهاي ناشي از عدم تحويل به موقع خودروهاي «تندر 90» به متقاضيان پيشنهاد كرده است كه ديگر محصولات اين گروه را به جاي «تندر 90» تحويل بگيرند.
وعده هاي بدون پشتوانه رنوپارس
در حال حاضر نه تنها وعده هاي خودروسازان در خصوص تحويل به موقع خودروهاي «تندر 90» عملي نشده بلكه ادعاي مديرعامل شركت رنو پارس نيز كه اعلام كرده بود: «تمام متقاضياني كه در مرحله اول ثبت نام «تندر 90» وديعه پرداخت كرده اند تا پايان امسال خودرو خود را دريافت مي كنند نيز در ابهام قرار گرفته است.» ژان ميشل كربل گفته بود: «مشكلات ابتدايي طرح در خصوص تامين منابع مالي وتامين قطعات به كمك شركاي ايراني (شركت هاي ايران خودرو و سايپا) روند توليد طبق برنامه درحال انجام است.»
مقامات رنوپارس همواره اعلام كرده اند كه مشكلي براي تامين قطعات وارداتي خودروي «تندر 90» وجود ندارد و قطعات منفصله اين خودرو از شبكه رنو در اسپانيا و روماني تامين شده و شركت رنو براي رفع مشكلات مالي گشايش اعتبار اين طرح 30 ميليون يورو گشايش اعتبار كرده است. مجموع اين مشكلات باعث شده بود تا حتي بحث واردات اين خودرو از ديگر كشورهاي توليد كننده، به منظور انجام تعهدات مطرح شود. اما وزارت صنايع ومعادن با اين اقدام مخالفت كرد.
ناديده گرفتن حقوق متقاضيان «تندر 90»
از طرفي در قيمت گذاري اين خودرو نيز مشكلاتي ديده مي شود كه مغاير با اهداف اوليه اين پروژه است. به طوري كه يك عضو كميسيون صنايع و معادن در اين رابطه به «سرمايه» گفت: «خودروسازان در زمينه هاي مختلف از جمله ثبت نام، قيمت گذاري و تحويل خودرو، حق متقاضيان را ناديده مي گيرند.» احمد بزرگيان افزود: «براي تحويل خودرو «تندر 90»، دو شركت خودروساز اقدام به جمع آوري پول از متقاضيان كردند، در صورتي كه به هيچ وجه قرار نبود اين محصول پيش فروش شود و بلافاصله پس از توليد بايد در بازار عرضه مي شد.»
وي در خصوص نحوه تعيين قيمت خودرو «تندر 90» گفت: «نخستين اظهارنظرها درباره اين قرارداد، تعيين قيمت 5/5 ميليون توماني بر حسب نرخ هاي جهاني آن بود و با افزايش ارزش يورو اين ميزان به شش و نيم ميليون تومان رسيد و هر چه بيش از اين مبلغ گرفته شود، اجحاف در حق مردم است.» بزرگيان همچنين درباره تعيين گونه ها (تيپ) و امكانات (آپشن) مختلف براي «تندر 90» و اختلاف قيمتي كه بر اساس آن در نظر گرفته شده است خاطرنشان كرد: «امكانات هر دستگاه خودرو «تندر90» به گونه اي نيست كه اختلاف قيمت مدل هاي مختلف آن بالا باشد و اين هزينه را نبايد مردم پرداخت كنند.»
عرضه «تندر 90» با قيمت هاي غيرواقعي
وي تصريح كرد: «هنوز يادمان نرفته است كه در پروژه GLI در مقايسه با GLX يك و نيم تا دو ميليون تومان اختلاف قيمت لحاظ شده بود، در حالي كه دارندگان اين نوع خودرو تنها با 400 يا 500 هزار تومان مي توانستند جي ال اي را به جي ال ايكس تبديل كنند و به همين دليل نيز بر متقاضيان GLI افزوده شد و ديديم كه به راحتي خودرو جي ال ايكس از خط توليد خارج شد.
وي درباره قيمت «تندر90» در ديگر كشورها گفت: «نحوه قيمت گذاري در كشورهاي استفاده كننده از جمله مراكش و روماني، متفاوت است اما نرخ آن در كشورهاي عضو سازمان تجارت جهاني (WTO) به كم تر از پنج هزار يورو هم مي رسد و حتي در روماني ال90 را به صورت زيباتر، جالب تر و با امكانات بهتر، عرضه مي كنند اما در مقايسه با اين كشورها، تندر 90 در ايران با قيمت بسيار گراني عرضه مي شود.»
بزرگيان ورود فن آوري «تندر 90» را به كشور اقدام خوبي براي توليد اين نوع خودرو در داخل ارزيابي كرد اما آن را خودرو روز اروپا ندانست و گفت: «قرار بود ساخت داخل «تندر 90» پاسخگوي نظرسنجي خودروسازان كشور باشد كه طبق آن بيش از 54 درصد مردم خواستار عرضه خودرو با ميانگين قيمت چهار تا هشت ميليون تومان بودند.» وي افزود: «از طرف ديگر تصميم بر آن بود كه «تندر 90» جايگزين طرح نيوپيكان (NP) شود كه بيش از
400 ميليارد تومان هزينه داشت و در نهايت بي نتيجه رها شد و اينك به علت گراني خودرو هزينه اش را بايد مردم بپردازند.» بزرگيان گفت: «به هر حال نه تنها هيچ كدام از اين اهداف محقق نشد بلكه ميانگين قيمت «تندر 90» نيز به رقم بسيار بالايي رسيد.»

منبع: http://www.sarmayeh.net/webfa/default.aspx?IssueType=1&IssueDate=1386/11/18&Group=168


مطالب مشابه :


سری جدید ثبت نام تندر 90 در ایران خودرو

سری جدید ثبت نام تندر 90 در ایران




بذرپاش در تشريح عملكرد خود در شركت پارس‌خودرو - آغاز مرحله دوم ثبت نام تندر 90

تندر 90 - بذرپاش در تشريح عملكرد خود در شركت پارس‌خودرو - آغاز مرحله دوم ثبت نام تندر 90




بلاتكليفي متقاضيان «تندر 90»

«تمام متقاضياني كه در مرحله اول ثبت نام «تندر 90» وديعه پرداخت كرده اند تا پايان امسال




فروش آزاد تندر-90، طي هفته جاري

تندر 90 - فروش آزاد بر اساس وعده‌هاي داده شده به ثبتنام كنندگان تندر- 90 مي‌بايست 75 هزار




برچسب :