دو سفرنامه جالب و خواندنی از تبریز
اولین شهر، تبریز، شهر اولین ها
انتخاب وسیله سفر یکی از اولین گام های شروع گردشگری است، بسته به شرایط و امکاناتمان. برای مسافت های طولانی قطار به اتوبوس ارجح است چرا که امکان دراز کشیدن، دستشویی رفتن و پیاده روی کوتاه مدت دارد. گذشته از این ها می توانید به راحتی از طریق سایت رجا بلیط خود را خریداری کنید.
روز شنبه ۹ اردیبهشت از طریق سایت رجا بلیط خریداری کردم. خوبی اش این بود که در خانه نشسته بودم و قطارهای تمام روزهای هفته را بررسی کردم و مناسب ترین را انتخاب کردم. دوشنبه ظهر با اتوبوس به سمت تهران حرکت کردم، ساعت ۱۳:۳۰ سوار اتوبوس شدم. اتوبوس سر راهی بود، تک صندلی و تنها با دو هزار تومان بعد از یک ساعت و نیم به ترمینال جنوب رسیدم کرایه اتوبوس های این مسیر در حالت عادی ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ تومان است.
به محض خروج از ترمینال چون درب سمت ایستگاه های اتوبوس بود توانستم سوار خط راه آهن شوم و با هزینه ۳۰۰ تومان بعد از ۱۰ دقیقه بدون ترافیک به ایستگاه قطار رسیدم. [یک ماه بعد یکی از دوستان اطلاع داد که کرایه تاکسی خطی ۵۰۰ تومان و زمانش ۵ دقیقه بدون ترافیک است]
تا زمان حرکت قطار برای خوردن غذا و کمی استراحت به فضای سبز کنار ورودی ایستگاه رفتم، البته اجازه نشستن روی چمن ها را نمی دادند ولی وقتی دیدند مشغول خوردن ناهار هستم گفتند غذایت را بخور بعد بلند شو. البته بعد از آن هم اجازه نشستن در پارک جنب ورودی ایستگاه راه آهن را ندادند، چرا که مخصوص خانوداده ها بود.
سی دقیقه قبل از ساعت حرکت قطار، درب ها باز می شوند و می توان سوار قطار شد. قطار طبق برنامه اعلام شده ساعت ۱۶:۴۰ حرکت کرد و ساعت ۵:۳۰ به تبریز رسیدیم.
به نماز خانه رفتم، کیسه خوابم را ولو کردم و تا ساعت ۷ که شهر بیدار شود کمی خوابیدم.
اینجا ایستگاه راه آهن تبریز است. سمت راست تصویر بالا ایستگاه تاکسی بود. سایه های درخت ها، فضای سبز وسط میدان روبروی آن است. محل مناسبی برای صبحانه ای که از . دیدن ورزشکاران پیر و جوان و حتی مادر بزرگ هایی که برای پیاده روی دور میدان، مدام از جلوی شما رد می شوند در لحظات اول تعجب برانگیز است.
از ایستگاه تا میدان راه آهن پیاده رفتم و ابتدای بلوار روبروی خیابان منتهی به ایستگاه راه آهن که ۲۲ بهمن نام دارد سوار بر اتوبوس شدم و ایستگاه بعد از میدان ساعت (شهرداری) پیاده شدم.
[
- خانه حیدرزاده
سعی کنید از خانه ی حیدرزاده شروع کنید. جنوب میدان ساعت (شهرداری) یعنی ابتدای خیابان ارتش جنوبی. بسیاری از خانه های قدیمی در تبریز در اختیار سازمان ها و ارگان های مختلف است. در خانه حیدرزاده نیز سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سکنی گزیده است.
حیاط خانه حیدرزاده
بازدید از این خانه با معماری قدیمی و جالبش، با حوض حیاطی که از موزاییک های کف حیاط می توان جای پر شده ی باغچه اش را پیدا کرد جالب است. فایده ی دوم این شروع این است که از این سازمان می توانید نقشه گردشگری شهر را به رایگان دریافت کنید که می تواند راهنمای مفیدی برایتان باشد.
(درج تصویر نقشه گردشگری تبریز)
]
- مسجد کبود
تبریز آثار تاریخی بسیاری برای بازدید دارد، می توانید از همان جایی که ایستاده اید شروع کنید.
از مسجد کبود شروع کردم. مسجدی که از کبودی اش تکه های کمی بیشتر نمانده! تنها در نمای ورودی اش همان طور که می بینید، تکه پاره هایی از کاشی های کبود و زیبایش باقی مانده و کاشی های کبود و زیبای دیوارهای آن به دستان زلزله ها در دل تاریخ محو شده اند.
مسجد جهانشاه یا مسجد کبود (آذری:گوی مسجید)
از آثار ابوالمظفر جهانشاه بن قرا یوسف از سلسله ترکمانان
قراقویونلو می باشد که در۸۷۰ هجری پایان یافته است
بخش هایی از کاشی کاری ها بازسازی شده اند ولی به نسبت وسعت مسجد ناچیز بودند. شبستان های اطراف محوطه مسجد نیز در ادامه طرف دوم در حال بازسازی دیده می شدند.
تصاویری از داخل مسجد کبود
نمایی از محوطه اطراف مسجد کبود
ورودی: ۵۰۰ تومان. فرصت بازدید: ساعات اداری
دو نکته در مورد مسجد کبود جالب بود. اول اینکه چگونه این بنا با آن گنبد مرتفعش را تنها با آجر و با امکانات نزدیک به ۶۰۰ سال پیش ساخته اند و دوم این که بعد از غروب آفتاب که مسجد تعطیل شد، پشت مسجد پاتوق جوانانی بود که در تاریکی محیط فضای دنجی برای دور هم جمع شدن و سیگار کشیدن پیدا کرده بودند.
پاورقی: اگر از دوستان کسی می تواند، تصویری از نمای داخلی گنبد مسجد کبود تهیه کند تا در اینجا اضافه شود.
- پارک خاقانی
پارک خاقانی در جنب مسجد کبود قرارد دارد، هیچ دیواری هم بین آن ها نیست و در عکس های مسافرات تبریز که به این پارک آمده اند همیشه عکس مجسمه خاقانی که در پشت سرش گنبد مسجد کبود دیده می شود را خواهید یافت.
مسجد کبود و پارک خاقانی بین میدان ساعت (شهرداری) و چهار راه منصور (بهشتی) قرار گرفته است.
مجسمه خاقانی در پارک خاقانی
گنبد پس زمینه مسجد کبود است
- موزه آذربایجان (مردم شناسی)
با حرکت از سمت پارک خاقانی به سمت میدان ساعت(شهرداری) به موزه آذربایجان رسیدم. چند قدمی بیشتر فاصله اشان نبود. موزه ای که در سه طبقه آثار تاریخی (هم کف)، هنر های تجسمی (زیرزمین) و (اگر اشتباه نکنم) نقاشی و کاریکاتور (طبقه بالا) برقرار بود.
بعضی از آثار تاریخی به نمایش در آمده در این موزه هرچند مطعلق به این منطقه نبودند، اما بسیار زیبا و جالب بودند.
ورودی: ۵۰۰ تومان ، فرصت بازدید: ساعات اداری
موزه آثار تاریخی (طبقه هم کف)
موزه ی هنرهای تجسمی (طبقه زیر زمین)
پاورقی: به علت شلوغی بیش از حد بچه هایی که اردو آمده بودند طبقه سوم نرفتم. اگر کسی تصویری دارد، بگوید تا در اینجا درج شود.
- میدان ساعت
میدان ساعت که به خاطر ساعت برج ساختمان قدیمی شهرداری تبریز چنین نامی دارد و در نقشه به نام میدان شهرداری مشخص شده است. بازدید از این ساختمان به عنوان اولین شهرداری ایران، خالی از لطف نیست. اگر از ورودی داخل کوچه که با تابلوی « موزه شهر » مشخص شده است وارد شوید فضای سبز پشت این ساختمان را هم خواهید دید.
- موزه شهر و شهرداری
درب ورودی برای موزه شهر که در طبقه زیرین این ساختمان است تاریخچه ای از اولین شهرداری ایران در تبریز با عکس هایی قدیمی و آثاری قابل تامل از هدایایی از کشورهای مختلف به شهرداری تبریز وجود دارد. در کنار آن وسایلی از اولین آتش نشانی ایران در تبریز نیز جالب است.
اولین سامانه حمل و نقل عمومی شهری
اولین پمپ آب آتش نشانی کشور، ساخت روسیه
- سالن فرش
سالن فرش که در طبقه فوقانی ساختمان شهرداری می باشد گوشه ای از قدمت هنر فرش تبریز را در خود جای داده است.
اگر به قد افرادی که در انتهای سالن و کنار این فرش ایستاده اند
دقت کنید، اندازه این فرش شما را متعجب می کند
- ائل گلی
تبریزی ها به این پارک بیشتر شاه گلی می گویند. برای استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی بایستی ابتدا به چهار راه آبرسان بروید. اتوبوس و تاکسی به راحتی برای این مسیر پیدا می شود. از آن جا با تاکسی ۷۰۰ تومان کرایه دادم ولی اتوبوس های تندرو نیز با کرایه ۲۵۰ تومان برای این مسیر وجود دارند.
احداث بنای اولیه این آبگیر را به زمان پادشاهان آق قویونلو
و توسعه آن را به زمان صفویه نسبت میدهند
در این باغ می توانید مسافرخانه و سایر امکانات تفریحی را بیابید اما در نظر داشته باشید که قیمت ها حالت مسافری دارند. این باغ را شاید در خور تمام تعاریفی که از آن می شنوید نبینید ولی اگر در مورد آن کمی مطالعه کنید، ساخت عمارتی در وسط استخری با کفی بدون مصالح و عمق ۳ متر در ورودی و ۹ متر در دهانه برایتان جالب تر خواهد بود.
این پارک از جمله پارک هاییست که مسافران می توانند در آن چادر بزنند. این کار در تمام پارک های شهر امکان پذیر نمی باشد. البته از سردترین نقاط تبریز است. تبریز در اردیبهشت ماه هنوز شب هایی سرد داشت و معمولا در نیمه های شب باران می بارید.
پاورقی: برای اسکان اگر مسافرخانه می خواهید در خیابان فردوسی واقع در مرکز شهر قیمت مناسبی دارند و اگر می خواهید چادر بزنید، پارک شمس تبریزی و پارک مسافر خیابان طباطبایی (کنار چایکنار) امکانات بیشتری دارند.
- موزه عصر آهن
این موزه اخیرا در هنگام حفاری ساختمان بزرگی که در جنب آن در حال ساخت است پیدا شده است. به همین امر ورودی مناسبی نداشت و باید با عبور از داخل مجتمع تجاری بازار کبود و خروج از درب پشتی، پیدایش می کردم. بازار کبود در خیابان امام کمی بالاتر از چهار راه منصور (بهشتی) به سمت میدان ساعت (شهرداری) واقع شده است.
از درب انتهای مسیر که با فلش قرمز مشخص شده وارد شوید
در انتهای مسیر دست راست از درب سمت چپ خارج شوید
سمت چپ خروجی پشت مجتمع، ورودی با فلش قرمز مشخص است
این هم ورودی موزه عصر آهن. فرصت بازدید: تا ساعت ۱۹
هیچ توضیحی نمی دهم. تصاویر گویا هستند.
- خانه مشروطه
با استفاده از اتوبوس های واحد که به سه راه امین می روند به راحتی به خانه مشروطه رسیدم. ۲۰۰ متر داخل خیابان شمالیِ راسته کوچه (میدان نماز) که مطهری نام دارد به این موزه می رسید.
یه روز یه ترکه بود …
اسمش ستارخان بود، اسمش باقرخان بود
آبروی ایران بود، آبروی ایران هست!
آثار، عکس ها و مدارک بسیاری از تاریخ انقلاب مشروطه در این مکان وجود دارد
ورودی:۵۰۰ تومان. فرصت برای ورود: ۱۹:۳۰ و اتمام ساعت بازدید ساعت ۲۰:۰۰
پایان روز اول
با اتوبوس به ابتدای خیابان فردوسی برگشتم تا به تمامی مسافرخانه هایش سری بکشم و مناسب ترین مسافرخانه را بیابم. در ماه هایی که مسافر کم است مثل اردیبهشت به راحتی جا گیر می آید. البته ۴ شنبه ها قبل از غروب و ۵ شنبه و جمعه از صبح به فکر گرفتن اطاق باشید تا مثل من مجبور نشوید در کوچه بخوابید. فقط در روزهای دیگر هفته تخت عمومی با قیمت ۴ تا ۵ هزار تومان پیدا می شود. اتاق دو نفره هم ۱۵ تا ۱۸ هزار تومان. البته قیمت ها در خارج از این زمان ها احتمالا بیشتر خواهد بود.
سفرنامه تبریز، روز دوم
روز کلیسا
روز قبل در حالی که از خانه مشروطه بر می گشتم، در کنار میدان نماز (راسته کوچه) چشمم به کلیسایی افتاد. هیچ نام و نشان و تابلویی از آن وجود نداشت. قصد کردم که امروز به سراغ این کلیسا بروم و از آن بازدید کنم!
- کلیسای آرامیان
ورودی کلیسا در کوچه ی جنب کلانتری داخل خیابان شریعتی است. با گذر از پیچ و خم کوچه ها به محله ای می رسید که به آن محله آرامیان گفته می شود. و درب ورودی کلیسا را پیدا می کنید، ولی …
کلیسا روی نقشه با نام « مریم مقدس » مشخص شده است. اما بعد از صحبت با دو برادر ارمنی که در کوچه طرلان، در انتهای محله آرامیان که در قدیم میدانی جنب سفارت شوروی بوده، متوجه شدم به آن کلیسای آرامیان می گویند.
اگر هم از این درب بگذرید و کلون درب کلیسا را به صدا درآورید، پیر مردی که درب را باز می کند با لحنی که حاکی از دلخوری و شکایت در ته دل اوست ولی حتی جرات نمی کند دلخوری اش را مطرح کند برای شما توضیح می دهد که اداره ارشاد تبریز از تمامی کلیساهای سطح شهر تعهد نامه کتبی گرفته است که هیچ ایرانی غیر ارمنی حق ورود به کلیسا و یا حتی تهیه عکس از آن را ندارد.باید به بخش اقلیت های مذهبی این اداره بروید و اجازه نامه کتبی بگیرید!
پاورقی: یاد اجازه نامه کتی اولیا در مدرسه افتادم!
این امر تا به قدری جدی بود که حتی اجازه نداد قبل از بستن در از میان درگاه از ساختمان کلیسا عکس بگیرم.
نمای مسجد آرامیان از بالای درب
- کلیسای کاتولیک (مریم مقدس)
تقریبا تمام کلیساهای شهر تبریز در خیابان شریعتی قرار دارند. از میدان نماز (راسته کوچه) که وارد خیابان شریعتی شوید، نرسیده به تقاطع با خیابان محققی، چهار راه شهناز (اگر اشتباه نکنم)، یعنی داخل آخرین کوچه دست راست (کوچه پاساژ)، کلیسایی قرار دارد که روی نقشه با نام کلیسای کاتولیک مشخص شده است. البته بعد از کمی جستجو متوجه شدم خودشان به آن کلیسای مریم مقدس می گویند.
ابتدا که آن را پیدا نکرده بودم، از چند رهگذر پرسیدم، کسی نامش را هم نشنیده بود، بعد از کمی جستجو متوجه شدم که در جلوی آن ایستاده ام! خدا را شکر که تعهد نامه کتی نگرفته بودند تا صلیب های روی درب های ساختمان را بکنند!
فضای پشت کلیسا تبدیل به پارکینگ عمومی شده بود. از میان نرده ها می توانستید ببینید که چوب های تاسف، زیر بخشی از تاریخِ ایران را نگه داشته اند تا کمی دیرتر از آجرهایِ ساختمانِ بند گسیخته، فرو ریزند!
اگر کمی بخت یارتان باشد ممکن است از روی تقویمی که در زیر میزی افتاده است با روزهای رونق این مکان هم آشنا می شوید.
عکسی که از روی یک تقویم ارمنی پیدا کردم
- خلیفه گری ارامنه
بعد از چهار راه شریعتی، درب ورودی خلیفه گری ارامنه که متولی امور ارامنه تبریز است قرار دارد. البته اینجا کلیسایی وجود ندارد اما فضای دلنشینی داشت.
در حیاط پیرمردهایی نشسته بودند و به زبان ارمنی مشغول گپ بودند، سر صحبت را باز کردم. این ها هم چنان صحبت می کردند که اگر کسی بی خبر به ما می رسید فکر می کرد حقی از او ضایع شده است و به دنبال اثباتِ حقوقِ خویش است.
از این که چرا اجازه ورود به کلیساها را نمی دهند پرسیدم و به نظر خودش چرا ارشاد چنین کاری کرده؟ با لحجه شیرین هموطنان ارمنی جواب داد: من نمی توانم به شما بگویم، من نمی دانم، شما باید بروی از آقای موسوی در اداره ارشاد بپرسی چرا این کار را کرده اند.
- کلیسای سرکیس مقدس – مدرسه اسدی
اگر بعد از چهار راه شهناز دومین کوچه دست راست را وارد شوید، هر دو مسیر دو راهی روبرو به محله Baren Avak (بارون آواک، البته محلی ها به آن بارناوا می گویند) خواهید رسید. کلیسای سرکیس مقدس که البته در حیاط مدرسه اسدی (دبستان، راهنمایی و دبیرستان ارامنه) واقع است را خواهید یافت. هر دوی این ساختمان های جزو آثار تاریخی قرار دارند. در اینجا هم مسئول مدرسه که فردی نه چندان مسن بود با لهجه غلیظ هموطنان ارمنی، باز هم طلبکارانه (که واقعا حق داشت) گفت که حتی نمی توانم از میان مشبک های دیوار آجری از ساختمان کلیسا عکس بگیرم.
مدرسه اسدی تصویر اول – کلیسای سرکیس مقدس تصویر دوم
برای رسیدن به خیابان شریعتی کافی است تا وارد پاساژ ابتدای کوچه شوید و با خروج از درب مقابل به خیابان اصلی بر می گردید.
- کلیسای انجیلی (آنجلی)
بین چهار راه شریعتی و چهار راه ۱۷ شهریور یک سه راهی وجود داد که ابتدای خیابان ارک جدید در خیابان شریعتی است. اگر از خیابان شریعتی وارد این خیابان شوید در همان اوایل خیابان، دست راست، برج کلیسا دیده می شود. هرچند جلوی درب کلیسا خروجی زیر گذر پارکینگی است که مانند فحشی به این درب سر از زمین بیرون آورده است! و آن را پنهان کرده ! به حدی که جلوی ورودی پارکینگ ایستاده بودم و از رهگذرانی که پرسیدم، جای آن را نمی دانستند.
کلیسای انجیلی در پشت ورودی پارکینگ
این تصویر نیز یکی از نایاب ترین تصویرهایی است که به روشی غیر معمول تهیه شده است. البته مانند این تصویر در لابه لای عکس های تبریز با کمی دقت یافت می شوند.
هنگام تهیه این تصویر با خانمی آشنا شدم که اهل ارومیه بود ولی ساکن تبریز. به نقل او این مشکل برای بازدید از کلیساها در ارومیه وجود ندارد و این بازی تنها در تبریز وجود دارد و نه هیچ شهر دیگری. حتی برای اجازه بازدید از کلیسا به ارشاد رفته بود که در آن جا (به نقل خودش) با برخورد بدی مواجه شده بود که باید به صورت کتبی اعلام کند به چه دلیلی می خواهد از کلیسا بازدید کند.
- کلیسای آدونتیست
در ادامه خیابان شریعتی بعد از سه راهی کلیسای آدونتیست که بر خیابان است را می توان به راحتی پیدا کرد.
- آرامگاه شوغوقات
البته روی نقشه شوغاقات نوشته شده است ولی خودشان شوغوقات می گفتند. شوغوقات کلیسا نیست بلکه قبرستان ارامنه است. یک نفر که از او آدرس پرسیدم مرا رساند ولی برای رسیدن به آن می توانید خیابان شریعتی را تا انتها بیایید (نمی دانم با خط واحد و یا تاکسی) ، کمی بعد از چهار راه حکیم نظامی، دست چپ، بعد از محوطه دانشکده هنرهای کاربردی درب آن را پیدا خواهید کرد.
- دانشکده هنرهای کاربردی
ورودی دانشکده در بزرگراه آزادی، پای پل عابر پیاده، داخل اولین کوچه است. البته اینجا هم ما را راه نمی دهند، یا باید از مرکز آموزش عالی نامه ای بیاوریم و با تایید رییس دانشگاه بتوانیم وارد شویم و یا با یکی از دانشجویان به عنوان همراه وارد شویم که آن هم ملزم به تایید رییس حراست دانشگاه است!
مطالب مشابه : لینک های مفید. باشگاه بین المللی تبریز: خیابان امام نام مسافرخانه: تلفن این یعنی توسعه گردشگری. یعنی افزایش ضریب اشغال تخت هتلها و مسافرخانههای تبریز. در حالی که شب گذشته تمامی هتل ها و مسافرخانه های شهر تبریز مملو از طرفدارانی بود که برای Tabriz - دو سفرنامه جالب و خواندنی از تبریز - شهر اولین ها - Tabriz رزرو هتل و معرفی هتل های ایران - مسافرخانه های تهران، مهمانپذیر در مسافرخانه جلالی تبریز باغ ائل گولی (شاهگلی)، تبریز : و نیز مسافرخانههای متعددی در داخل این گردشگاه وجود دارد. Tabriz - بوستان ها و پارک های تبریز - شهر اولین ها - Tabriz axtardiĞiniz yerdƏsİnİz - گردش در تبریز- ویژه نوروز 1394 - ترجمه و آموزش ترکی، گردش در ترکیه، رصدها و مسافرخانه هاي تبريزواردبيل
مبلّغان فرهنگ ما
150هزار نفر امروز به استادیوم امدند
دو سفرنامه جالب و خواندنی از تبریز
مسافرخانه های تهران، مهمانپذیر در تهران، لیست آدرس و تلفن
باغ ائل گولی، تبریز
بوستان ها و پارک های تبریز
گردش در تبریز- ویژه نوروز 1394
برچسب :
مسافرخانه های تبریز