انواع رله

 

1- رله زیر ولتاژ :

که نسبت به پائین آمدن ولتاژ یک سیستم حساسیت دارد و در صورتیکه از حد مجاز پائین تر آمد عمل می کند .

2- دستگاه جداکننده :

موارد استفاده این دستگاه زیاد می باشد و برای باز کردن یک مدار از مدار دیگر به منظور مقاصد فوری و اضطراری یا تعمیر و یا آزمایش استفاده شود .

3- رله اعلام کننده :

دستگاهی است که از سیستم های حفاظتی فرمان گرفته و قسمتی از مدار را که اشکال در آن است می توان توسط آن رله اعلام شود و یا ممکن است از آن به عنوان قفل کردن قسمت معیوب و یا به عبارت دیگر جداکردن بخش معیوب سیستم به کار رود .

4- رله برق جهتی :

دستگاهی است که کارش صدور فرمان عبور مقدار معینی توان ( انرزی الکتریکی ) در یک جهت بوده و یا در پاسخ انرژی معکوس دریافتی حاصل از تخلیه الکتریکی در مدارات آندوکاتدرکنی فایر ( یکسو کننده ) عمل می کند .

5- کلید حالت :

 دستگاهی است که به یک سیستم اصلی یا قسمتی از آن موقعی که به یک وضعیت به خصوص و معین است فرمان قطع یا وصل می دهد .

6- دستگاه پلاریته :

دستگاهی است که عمل یا فرمان عمل دستگاه یا سیستم دیگری را تحت شرایط و پلارتیه که قبلاً تنظیم و معین گردیده صادر نماید .

7- رله حساس نسبت به پایین آمدن جریان یا انرزی الکتریکی :

دستگاهی است که با کاهش یافتن جریان یا کاهش انرژی الکتریکی از قسمتی به قسمت دیگر عمل می کند .

8- دستگاه حفاظتی از نظر حرارت و اصطکاک :

دستگاهی است که نسبت به افزایش درجه حرارت دستگاهها  بیش از حد مجاز و معین در شرایط غیر عادی مانند عملیات و شرایط مکانیکی غیر عادی ایجاد شده در موتورها مانند دور زیاد حساس بوده و در شرایط غیر عادی مذکور عمل کند و در دستگاه ها را از خرابی و سوختگی محافظت نماید .

9- رله جریان در فاز نامطلوب یا مکوس یا رله متعادل کنندة جریان :

از نظر فاز دستگاهی است که در جریان های چند فاز چنانکه توالی فاز ها به هم بخورد یا معکوس گردد یا وقتی که تعادل فازها در شدت جریان های چند فاز غیر عادی شود یا وقتی که در سیستم مؤلفه ترتیب فاز منفی و از حد مجاز بیشتر شود از ادامه کار آن سیستم جلوگیری می نماید .

10- رله ضریب توان :

دستگاهی است که ضریب توان یک مدار متناوب را بین حدودی که قبلاً تنظیم نموده ایم کنترل می نماید و در صورت خارج شدن از حد مجاز عمل می کند .

11- رله ولتاز توالی فاز :

 وظیفه اش کنترل و مشاهدة ولتاژهای مختلف در فازهای با نظم خاص که قبلاً تعیین نموده ایم و برای جلوگیری از افزایش آن ولتاژ ها بیش از حد مجاز فازها مختلف است .

12- رله کنترل عملکرد صحیح و متوالی یک سیستم :

دستگاهی است که سیستم را به شرایط عادی بازگردانیده و یا در اثر عدم طرز کار صحیح در هنگام شروع به کار یا در هنگام کار عادی آن در صورت ایجاد توقف نامرتب و نامنظم بوده زمان معین شده قبلی تحت اختیار خودمان در هنگام باز ایستادن دستگاه ضمناً در صورت تشخیص اینکه مدار باید قطع شود یا باید قفل گردد عمل کرده و کار مربوط را انجام می دهد.

13- رله گرمائی یک ماشین یا یک ترانسفور ماتور :

دستگاهی است که در صورت افزایش بیش از حد معین و مجاز درجه حرارت آرمیچر یک موتور متناوب یا هر دستگاه دیگر یا ایجاد هر نوع بار اضافی بیش از حد در یک سیم پیچ یا قسمت یک موتور DC یا هر نوع مبدل یا یکسو کننده توان یا ترانسفورماتور قدرت الکتریکی ( از جمله ترانسفورماتور یکسو کننده انرژی )  از این رله می توان به عنوان یک وسیلة حفاظتی استفاده کرد .

14- رله فوق جریان لحظه ای یا رله حساس نسبت به افزایش نسبی شدت جریان :

دستگاهی است که با افزایش شدت جریان یا افزایش نسبی آن به طور خیلی سریع عمل نموده و هر گونه فالت یا حالت غیر عادی در سیستم یا مداری را که حفاظت آن را در اختیار دارد را تعیین و مشخص می نماید .

 

15- رله فوق جریان زمانی مدار یک سیستم متناوب :

دستگاهی است که دارای مشخصة زمانی معین و معکوس نسبت به افزایش شدت جریان یک مدار AC بیش از حد تعیین شده اختیاری قبلی عمل می نماید .

16- بریکر مدار A.C :

دستگاهی است که انرژی الکتریکی یک مدار برق A.C را در شرایط عادی وصل و در شرایط اضطراری یا در شرایط ایجاد فالت در مدار قطع نماید .

17- بریکر مدار D.C خیلی سریع :

دستگاهی است که به منظور پایین آوردن شدت جریان مدار اصلی در مدتی برابر یکصدم ثانیه یا کمتر بعد از بروز جریان D.C زیاد در مدار شروع به کار می نماید .

18- رله فوق ولتاژ :

دستگاهی است که کارش نظارت بر افزایش ولتاژ و جلوگیری از ایجاد خطر برای یک سیستم ( یا یک مدار ) بیش از حد معین و مجاز می باشد و در صورت بروز خطر فرمان قطع
 می شود.

19- رله متعادل کنندة ولتاژ :

دستگاهی است که در صورت ایجاد اختلاف پتانسیل بین دو مدار معین بیش از حد مجاز که در اختیار خودمان است فرمان عمل صادر می کند .

20- رله متعادل کنندة شدت جریان :

دستگاهی است که بر اختلاف شدت جریان ورودی یا خروجی دو مدار معین نظارت نموده و اگر این اختلاف از حد معین و مجاز بیشتر شود رله عمل می کند .

21- رله بازدارنده یا بازکنندة تأخیری زمانی :

یک دستگاه تأخیری زمانی است که اصول کارش قطع سریع یا بازدارندة سریع یا باز کنندة سریع مدار یک رشتة عملیات خودکار منظم و متوالی است .

22- رله فشاری سطح گاز یا سطح مایع یا عبور هر کدام :

دستگاهی است که نسبت به مقدار معین فشار مایع یا گاز یا جریان مایع و گاز یا هر نوع آشفتگی در تغییرات فشار آنها حساسیت دارد و در شرایط فوق الذکر عمل می کند .

23- رله حفاظتی گراند :

دستگاهی است که با کاهش خاصیت عایقی ماشین یا یک ترانسفورمر یا هر دستگاه دیگر نسبت به زمین یا هر نوع فلش ( جرقه یا سوختگی ) که برای یک موتور D.C نسبت به زمان اتفاق می افتد یا به وجود می آید عمل می کند .

24- دستگاه پروانه (گاورنر) :

دستگاهی است که شیر یا محل ورودی سیالی متحرک را کنترل می کند .

25- رله فوق جریانی جهت دار A.C :

دستگاهی است که کارش کنترل نمودن افزایش شدت جریان متناوب که در یک جهت معین ( که خودمان برایش معین می کنیم ) عبور می کند بوده و فرمان قطع مدار را در حالتهای غیر عادی بودن صادر می نماید .

26÷ دستگاه فرمان دهنده عمل کنترل :

دستگاهی است دو حالتی که به طور سوئیچی عمل کرده بدین معنی که دریک حالت فرمان بسته شدن مداربریکری را صادر نموده یا فرمان عمل دستگاهی را صادر می کند و در وضعیت

دوم از قطع شدن مدار یعنی از عملکرد بریکر یا برقدار ماندن یک سیستم جلوگیری می نماید.

27- رله اعلام کنندة خطر :

دستگاهی است که علاوه بر اعلام خطر مشابه رله شمارة 3 به منظور عملکرد در اتصال دادن دستگاه به بخشی از مدار که در معرض دید افراد بوده یا صوتی قابل شنیدن توسط افراد ایجاد می نماید .

28- رلة فوق جریان D.C :

دستگاهی است که کارش نظارت و صادر کنندة فرمان قطع در یک مدار برق D.C در مدار را افزایش جریان مدار مذکور بیش از حد معین می باشد .

29- ارسال کنندة ضربان یا ضربه :

دستگاهی است که وظیفه اش ارسال ضربان از طریق تله موش یا از طریق مدار بی سیم هوائی به طرف یک دستگاه گیرندة ضربه یا یک دستگاه دیگر که نسبت به دریافت ضربان به خصوص حساس است .

30- رله اتصال مجدد :

دستگاهی است که کنترل اتصال مجدد به طور خود کار یا قطع یا مدار A.C به صورت دائمی را بر عهده دارد که پس از رفع اشکال مدار توسط افراد به حالت عادی باز می گردد .

31- رله فرکانس :

دستگاهی است که کنترل فرکانس معینی در یک سیستم را منوط بر اینکه فرکانس مذکور از حد معین و مجازی بالاتر بیاید و یا کنترل و نظارت بر نسبت تغییرات فرکانس در تابعیت از زمان را عهده دار است .

32- رله اتصال مجدد D.C :

دستگاهی است که مدار بریکر سیستم یا مداری را به طور خودکار قطع یا وصل می کند و این کار معمولاً نسبت به تغییرات مقاومت بار مولد سنجیده می شود بدین معنی که با تغییرات مقاومت بار از مدار خارج از حد مجاز قطع و وصل به طور خودکار صادر می نماید .

33- رله قفل کنندة دستی :

دستگاهی است که به طور الکتریکی ریست می شود و وظیفه اش قطع و خارج از سرویس نگاهداشتن یک سیستم در حالت بروز حادثه ، شرایط غیر عادی می باشد .

34- رله دیفرانسیل :

دستگاهی است حفاظتی که وظیفه اش نظارت بر درصد اختلاف دو جریان یا درصد اختلاف فاز کمیت مذکور در یک سیستم می باشد . دیفرانسیل بعضی اختلاف یا تفاوت بوده و دیفرانسیل رله ای است که با اختلاف جریان های ورودی و خروجی دستگاه تحت حفاظت کار می کند .


مطالب مشابه :


فرم کارآموزی

13/6/90 طراحي مدار فرمان تسمه نقاله مدار برق اضطراری ساختمان




آشنایی با آسانسور

مدار فرمان هنگام عملکرد اضطراری ترمز ایمنی در صورت قطع برق مدار تغذیه آسانسور




انواع رله

مدار برق a.c را در شرایط عادی وصل و در شرایط اضطراری یا فرمان قطع در یک مدار برق d.c




سیستم برق اضطراری بدون وقفه

برق اضطراری مدار است که وجود خطا در ولتاژ برق شهر را تشخیص داده، آن را اصلاح یا با فرمان




اخبار شرکت سایلکس

این شرکت در زمینه تولید ریموت و مدار فرمان کرکره و همچنین . دزد برق اضطراری




انتقال و توزيع

مهندسی برق یا دستی ژنراتور اضطراری یا ترانسفورماتور در شبکه و در اطاق فرمان




4- طراحی مدار فرمان (سایر مدارهای پایه)

4- طراحی مدار فرمان (در مواقع اضطراری) مهندسی برق+دانلود مقالات+




برچسب :