بخش معرفی رشته

معرفی رشته:

 در این قسمت شما می توانید تا حدودی با رشته های مهندسی کشاورزی صنایع غذایی و مهندسی شیمی صنایع غذایی و همچنین رشته کارشناسی تغذیه آشنا میشوید.

همچنین می توانید منابع کارشناسی ارشد این رشته ها را نیز مشاهده نمایید.

معرفی رشته مهندسی کشاورزی صنایع غذایی:

مقدمه:

تغذيه انسان و اهميت صنايع غذايي:

 

كليه موجودات زنده براي ادامه حيات و بقاء نسل در تكاپو و جستجوي غذا هستند اين امر بزرگترين و مهمترين نياز بدن همه موجودات زنده است ، بشر نيز مجبور به پيروي از اين ضرورت غريزي است.


همه حيوانات و هنوز بسياري از قبايل وحشي و نيمه متمدن قسمت اعظم اوقات زندگي خود را در جستجو و دستيابي همه حيوانات و هنوز بسياري از قبايل وحشي و نيمه متمدن قسمت اعظم اوقات زندگي خود را در جستجو و دستيابي به غذا صرف ميكنند. موضوع كشاورزي و دامپروري ، حتي صيد و شكار ، تنها به مواد خام خاتمه نمي يابد . آنچه اهميت اساسي دارد بويژه در در زمان حاضر ، صنايع مربوط به اين مواد ، تحولات و تغييرات و فرآوري هاي بعدي اين مواد ميباشد. تعداد معين از محصولات كشاورزي مانند ميوه و برخي سبزيجات بصورت خام قابل مصرف تازه خوري هستند ، ولي قسمت اعظم محصولات دامي وگياهي هميشه بصورت تازه خوري موجود نيستند . براي بوجود آوردن امكان استفاده آنها در هر مكان و در هر زمان يعني در كليه فصول سال مي بايست تمهيدات و تغييراتي در آنها داده شده ، شرايطي بوجود آورئد كه قابل نگهداري ، جابجايي توزيع و عرضه به مصرف كننده باشند .


ژباتوجه به شرايط زماني و مدني عصر كنوني ، در هيچ مكاني زندگي بدون در دسترس گذاردن غذاي سالم تبديل شده و فرآوري شده با يك سلسله تغييرات صنعتي كه بر مبناي علمي استوار باشد امكانپذير نيست، اين موضوع در كل كشورهاي پيشرفته و برخي كشورهاي نيمه پيشرفته براي صرفه جويي و اجتناب از اتلف گرانبها ترين موهبت يعني وقت ونيروي انساني مشود است . صنايع غذايي در همه جوامع مترقي بالاترين اهميت را در سلامت و رفاه مردم دارا ميباشد . علوم و صنايع غذايي داراي اهداف بسيار وسيع ، متنوع و متفاوت است ، بويژه در كشور ما از ضروري ترين رشته هاي صنايع بوده و در ناهيت تاكيد و پافشاري بايستي در اعتلا و گسترش آن كوشيد..



به قلم دكتر شهاب واعظ زاده

  

تعریف و هدف:

علوم غذایی عبارتست از مجموعه مرتب و منظم از دانش و فهم ماهیت ترکیب ورفتار مواد غذایی تحت شرایط مختلف است



این رشته در گذشته با نام مهندسی کشاورزی – صنایع فرآورده های کشاورزی در دانشگاههای کشور ارائه شده و از سال 1371 به طور رسمی به علوم و صنایع غذایی تغییر نام داده است . کلیه عملیاتی که پس از صید و برداشت محصولات زراعی و باغی و یا ذبح دام انجام شده و مواد خام را به ماده غذایی آماده مصرف تبدیل می کند، شامل روشهای نگه داری، فرآوری، بسته بندی و ... زیر مجموعه این گرایش می باشند.


هدف از این رشته، تربیت نیروهای متخصصی است که بتوانند در زمینه هایی چون اجرای عملیات تبدیل مواد غذایی، نگه داری محصولات کشاورزی، کنترل کیفیت، کمک به طراحی و بهینه سازی خطوط تولید در کارخانه های مورد نظر فعالیت کرده هدایت، نظارت و مسوولیت فنی واحدهای تولید فرآورده های مختلف غذایی را بعهده گیرند.



اهمیت و جایگاه در جامعه


نیاز روز افزون جامعه به غذا و رشد بی رویه جمعیت و کاهش منابع غذایی، یکی از مهمترین مسائلی است که توجه دولتمردان، اندیشمندان و محققان را به خود معطوف داشته است. در این راستا، لزوم استفاده بهینه از منابع غذایی موجود و به کارگیری روشهای مطلوب نگه داری و جلوگیری از ضایعات بی رویه محصولات کشاورزی، تأمین منابع جدید غذایی، بسته بندی مناسب به منظور حفظ و بهبود کیفیت محصولات و ...، از جمله مواردی است که اهمیت آن بر هیچ کس پوشیده نیست

.
علاوه بر این، رشد و توسعه جوامع و پیشرفت علوم و صنعت، سبب پیدایش عادات و سبک های نوین غذایی شده، به گونه ای که نیاز به تنوع محصولات و پیدایش فرآورده های جدید غذایی و کمک غذایی به شکل روز افزونی احساس می گردد. بدین سبب رابطه مستقیم رشته صنایع غذایی با سلامت مردم و توجه خاص دولت و مردم به کمیت و کیفیت غذایی جامعه و ایجاد کارخانجات جدید صنایع غذایی و ...، همگی دلایل بارزی هستند که اهمیت این رشته تحصیلی را نشان می دهند.


درسهای رشته

دروس اختصاصی

شیمی مواد غذایی - تجزیه مواد غذایی - کنترل کیفی مواد غذایی - میکروبیولوژی مواد غذایی - تغذیه - تکنولوژی روغن - تکنولوژی غلات - اصول نگهداری مواد غذایی - کنسرو سازی - صنایع لبنی (1) - صنایع لبنی (2) - اصول مهندسی صنایع غذایی (1) - اصول مهندسی صنایع غذایی (2) - اصول طراحی کارخانجات صنایع غذایی - تکنولوژی قند - صنایع گوشت و شیلات - عملیات صنایع غذایی - کارآموزی

دروس عمومی

معارف اسلامی (1) - معارف اسلامی (2) - اخلاق و تربیت اسلامی - انقلاب اسلامی و ریشه های آن -تاریخ اسلام - متون اسلامی وآموزش زبان عربی - فارسی - زبان خارجی- تربیت بدنی (1) – تربیت بدنی (2)

دروس اختیاری

فیزیولوژی پس از برداشت - آشنایی با روشهای کار آفرینی در جامعه - حسابداری - آفات و بیماریهای انباری - صنایع تخمیری - اصول بسته بندی مواد غذایی - بهداشت و ایمنی کارخانه - تغذیه درمانی - سمینار - طرح آزمایشات کشاورزی - اصول تصفیه آب و پسابهای صنعتی - سردخانه و انبار - اصول عمل آوری خشکبار - تکنولوژی نوشابه های سنتی و صنعتی - بازیافت ضایعات صنایع تبدیلی - تکنولوژی شکلات و صنایع قنادی - مبانی شیمی فیزیک - پروژه

 

  

صنعت و بازارکار:


تواناییهای لازم برای داوطلبان این رشته و ادامه تحصیل در آن برای کسب موفقیت در طی دوره تحصیلی و امکان ادامه تحصیل در این رشته، داوطلب باید از توان و دانش بالا در دروس شیمی و زیست شناسی و ریاضی برخوردار باشد. در ضمن از آن جا که زمینه اشتغال متخصصان این رشته بیشتر در کارخانجات اعم از آزمایشگاه و خط تولید است، داوطلب باید از توان جسمی مطلوب و نیز دقت کافی بهره مند باشد.



تواناییهای فارغ التحصیلان:


فارغ التحصیلان رشته مهندسی علوم و صنایع غذایی پس از پایان تحصیلات، بسته به تواناییهای فردی و علمی خود، می توانند مسوولیتهای متفاوتی نظیر: مدیریت تولید کارخانجات لیت فنی، مسوولیت آزمایشگاهها، انجام فعالیت های تحقیقاتی برای بهبود کیفیت تولیدات غذایی، ساخت محصولات جدید، افزایش تولید، کاهش ضایعات، بسته بندی و ... ارائه مشاوره علمی به واحدهای تولیدی و فعالیتهای دیگر را بر عهده گیرند. بدیهی است که نقش متخصصان این رشته در جلوگیری از اتلاف سرمایه های ملی، با کاهش ضایعات کشاورزی از طریق تبدیل آنها به فرآورده های غذایی مطلوب و مورد تأیید استانداردهای جهانی و ارزآوری از طریق صادرات این محصولات بر هیچ کس پوشیده نیست.

 

منابع کارشناسی ارشد رشته صنایع غذایی

 تکنولوژی غلات
۱
-مقد مه ای به تکنولوژی فراورده های غلات -مهندس رسول پایان
2- تکنولوژی نان -مهندس ناصر رجب زاده
3-تکنولوژی غلات-نیکو آراسته
*****

تکنولوزی روغن
1-تکنو لوژی روغن های خوراکی-محمد حسین حداد خداپرست
2-جزوه درسی دکتر حداد خداپرست(بخش دوم)1376-دانشگاه فردوسی مشهد
3-تصفیه روغن و تولید مار گارین-میر نظامی ضیابری
4-چربی ها و روغن های خوراکی-میر نظامی ضیابری
5- چربی ها و روغنهای نباتی خوراکی و تصفیه روغن -خانم فرشته مالک

*****
تکنولوزی شیر

1-تکنولوژی شیر و فراوردهای لبنی-دکتر سید علی مرتضوی
2-شیر و فراوردهای آن -خانم گیتی کریم
3-روشهای آزمایش شیر-آقای عباس فرخنده

*****
کنسروسازی
1-کنسروسازی-رسول پایان
2-صنایع کنسروسازی-جواد حصاری(دانشگاه تبریز)1382
******
تکنولوژی قند

 1-جزوه درسی مهندس بهزاد تکنولوژی قند1380-دانشگاه فردوسی مشهد

2-صنایع شکر وقند-دکتر شیخ الاسلام
3-تکنولوژی قند-مهندس رضا اسماعیل زاده کناری دانشگاه گرگان


*****
اصول نگهداری

1-مبانی فیزیکو شیمیایی نگهداری مواد غذایی-دکتر محمد صفری دانشگاه تهران
2-اصول نگهداری مواد غذایی-مهندس رستم فرجی هارمی
4-جزوه دکتر قدوسی اصول نگهداری مواد غذایی 1379
*****
اصول مهندسی

1-درآمدی بر مهندسی صنایع غذایی-ترجمه:دکتر مرتضوی دانشگاه فردوسی
2-مبانی مهندس صنایع غذایی-سید کمال الدین سید رضوی انتشارات عمیدی

3-جزوه درسی دکتر شاهدی اصول مهندسی صنایع غذایی -دانشگاه صنعتی اصفهان 1375-۴-جزوه درسی دکتر کلباسی اصول مهندسی صنایع غذایی1374
*****

اصول طراحی کارخانه
1-جزوه درسی دکتر سید رضوی اصول طراخی کارخانه های مواد غذایی-دانشگاه ارومیه 1375
2-جزوه درسی مهندس جلالی اصول طراخی کارخانه های مواد غذایی -دانشگاه فردوسی مشهد 1377
*****
شیمی مواد غذایی

1-شیمی مواد غذایی-دکتر فاطمی
2-شیمی مواد غذایی-دکتر قنبرزاده

*****


میکروبیولوژی مواد غذایی
1-میکروبیولوژی مواد غذایی- ترجمه دکتر مرتضوی
2-میکروبیولوژی مواد غذایی-خانم گیتی کریم


*****
ریاضیات
1-ریاضیات دانشگاهی-مهندس نیکو کار


*****
زبان انگلیسی
1-زبان تخصصی صنایع غذایی-انتشارات سمت 

                  

معرفی کارشناسی رشته تغذیه:

 

تغذیه

 تعريف‌ : علم‌ تغذيه‌ مجموعه‌ وسيعي‌ از اطلاعات‌ و دانش‌ بشري‌ است‌ كه‌ به‌ ارتباط‌ بين‌ غذا و سلامتي‌ موجود زنده‌ مي‌پردازد و با علومي‌ مانند بيولوژي‌، بيوشيمي‌، علوم‌ رفتاري‌، علوم‌ اجتماعي‌ و بهداشت‌ ارتباط‌ دارد. به‌ عبارتي‌ ديگر علم‌ تغذيه‌ يك‌ علم‌ چند بعدي‌ است‌ و به‌ همين‌ دليل‌ دانشجوي‌ اين‌ رشته‌ بايد اطلاعات‌ جامع‌ و گسترده‌اي‌ در زمينه‌ بيوشيمي‌، جامعه‌شناسي‌، روانشناسي‌، بهداشت‌ و شيمي‌ مواد غذايي‌ داشته‌ باشد تا بتوانند مهارتهاي‌ لازم‌ را كسب‌ كند. مهارتهايي‌ كه‌ به‌ دو بخش‌ عمده‌ رژيم‌ درماني‌ و تغذيه‌ جامعه‌ تقسيم‌ مي‌شود. يعني‌ كارشناس‌ اين‌ رشته‌ هم‌ بايد بتواند كه‌ رژيم‌ غذايي‌ مناسب‌ را براي‌ درمان‌ بيماري‌هاي‌ مختلف‌ ارائه‌ دهد و هم‌ توانايي‌ شناسايي‌ مشكلات‌ تغذيه‌ جامعه‌ را داشته‌ باشد و سپس‌ بر اساس‌ مشكلات‌ موجود، برنامه‌هاي‌ غذايي‌ لازم‌ را طراحي‌، اجرا، نظارت‌ و ارزشيابي‌ كند همچنين‌ ارتقاي‌ ارزش‌ غذايي‌ مواد غذايي‌ مانند كنسرو، كمپوت‌ و... كه‌ در صنايع‌ غذايي‌ ايجاد مي‌شود، بر عهده‌ كارشناس‌ اين‌ رشته‌ است‌.

رشته‌ تغذيه‌ به‌ رژيم‌ درماني‌ اصول‌ تغذيه‌، ارزش‌ مواد غذايي‌ و نحوه‌ تغذيه‌ مناسب‌ براي‌ حفظ‌ سلامت‌ بدن‌ مي‌پردازد. اصول‌ علم‌ تغذيه‌ بررسي‌ مي‌كند كه‌ چه‌ فرآيندي‌ روي‌ مواد غذايي‌ خورده‌ شده‌ انجام‌ مي‌گيرد تا جذب‌ يا دفع‌ شود و رژيم‌ درماني‌ نيز نوع‌ رژيم‌ غذايي‌ لازم‌ را در بيماريهاي‌ مختلف‌ مشخص‌ مي‌كند.

 مقاطع‌ تحصيلي‌ و گرايشهاي‌ رشته‌ تغذيه‌ : در حال‌ حاضر اين‌ رشته‌ در سه‌ مقطع‌ كارشناسي‌ پيوسته‌، كارشناسي‌ ارشد ناپيوسته‌ و دكتري‌ در كشور ارائه‌ مي‌گردد. رشته‌ تغذيه‌ داراي‌ دو گرايش‌ عمده‌ است‌ كه‌ عبارتند از :

الف‌) تغذيه‌ گروههاي‌ مختلف‌ جامعه‌ مانند سالمندان‌، معلولين‌ و كودكان‌ و نوجوانان‌
ب‌) تغذيه‌ باليني‌ كه‌ شامل‌ تغذيه‌ و مشاوره‌ غذايي‌ بيماران‌ بستري‌ و سرپايي‌ است‌.

 امكان‌ ادامه‌ تحصيل‌ در رشته‌هاي‌ همجوار : فارغ‌ التحصيلان‌ دوره‌ كارشناسي‌ اين‌ رشته‌ مي‌توانند در رشته‌ هايي‌ مانند بيوشيمي‌ باليني‌، علوم‌ و صنايع‌ غذايي‌، علوم‌ بهداشتي‌ در تغذيه‌ و... نيز ادامه‌ تحصيل‌ دهند.

 فرصت‌هاي‌ شغلي‌ فارغ‌ التحصيلان‌ رشته‌ تغذيه‌ : فارغ‌ التحصيلان‌ اين‌ رشته‌ در زمينه‌هاي‌ شغلي‌ مختلفي‌ از جمله‌ مديريت‌ بخش‌ تغذيه‌ بيمارستانها، مسئوليت‌ فني‌ كارخانجات‌ توليد مواد غذايي‌ ـ همكاري‌ در كلينيك‌هاي‌ رژيم‌ درماني‌ با همكاري‌ پزشكان‌ غدد داخلي‌، همكاري‌ در تنظيم‌ رژيم‌ براي‌ گروههاي‌ مختلف‌ از جمله‌ ورزشكاران‌، بيماران‌ خاص‌، مشغول‌ به‌ كار شوند.همچنين‌ به‌ كارشناسان‌ تغذيه‌ مجوز مطب‌ داده‌ مي‌شود

فارغ‌ التحصيلان‌ رشته‌ تغذيه‌ با داشتن‌ 3 سال‌ سابقه‌ خدمت‌ در بيمارستانها مي‌توانند مركز مشاوره‌ تغذيه‌ داير كنند. همچنين‌ فارغ‌ التحصيلان‌ اين‌ رشته‌ مي‌توانند در بيمارستانها، كلينيك‌هاي‌ رژيم‌ درماني‌، مراكز بهداشت‌، مراكز تحقيقاتي‌ مثل‌ انستيتوي‌ تحقيقات‌ تغذيه‌اي‌ و صنايع‌ غذايي‌ كشور، كارخانجات‌ توليد مواد غذايي‌، اداره‌ استاندارد مواد غذايي‌، مراكز تحقيقاتي‌ پزشكي‌ و... جذب‌ و مشغول‌ به‌ كار شوند

علاوه‌ بر اين‌ مراكز فارغ‌ التحصيلان‌ اين‌ رشته‌ مي‌توانند در شبكه‌هاي‌ بهداشتي‌ جهت‌ پيشگيري‌ از بيماريها فعاليت‌ كنند و يا به‌ عنوان‌ مشاور رژيم‌ درماني‌ و مشاور تغذيه‌ جذب‌ ورزشگاهها، مهد كودك‌ها و ... شوند.

كارشناس‌ تعذيه‌ بايد روحيه‌ خدماتي‌ داشته‌ و صبر لازم‌ را براي‌ صحبت‌ با بيمار و راهنمايي‌ او داشته‌ باشد. دانشجوياني‌ كه‌ مايلند پس‌ از فارغ‌ التحصيلي‌ دفتر مشاوره‌ غذايي‌ داشته‌ باشند بايد داراي‌ سه‌ سال‌ سابقه‌ كار در بيمارستان‌ باشند. همچنين‌ علاقمند به‌ رشته‌ تغذيه‌ لازم‌ است‌ در دروس‌ زيست‌شناسي‌ و شيمي‌ از توانمندي‌ بالايي‌ برخوردار باشد.

واحدهاي درسي و طول مدت تحصيل:

 

 

واحد

کارآموزی در عرصه

واحد

دروس اختصاصی

واحد

دروس اصلی

واحد

دروس پایه

24

کارآموزی در عرصه

3

بیماریهای ناشی از سوء تغذیه

3

بیوشیمی متابولیسم

2

فیزیک عمومی

 

 

 

اپیدمیولوژی

1

بهداشت عمومی

3

شیمی عمومی

 

 

2

اکولوژی تغذیه

3

تغذیه اساسی (1)

3

شیمی آلی

 

 

2

تنظیم برنامه غذایی

3

تغذیه اساسی (2)

3

زیست شناسی

 

 

3

رژیم درمانی (1)

2

اصول اپیدمیولوژی

3

تشریح و فیزیولوژی

 

 

2

رژیم درمانی (2)

3

مدیریت بخش غذایی

4

بیوشیمی مقدماتی

 

 

3

اقتصاد و برنامه ریزی غذایی

1

اصطلاحات پزشکی و بیمارستانی

2

آمار حیاتی

 

 

3

بررسی وضع تغذیه

2

زبان اختصاصی

2

روانشناسی

 

 

2

تغذیه دردورانهای مختلف زندگی

2

نقش تغذیه درخدمات بهداشتی

3

جامعه شناسی

 

 

2

آموزش تغذیه

2

فیزیولوژی تغذیه

2

میکروب شناسی عمومی

 

 

2

تغذیه گروههای ویژه

4

میکروب شناسی مواد غذایی

 

(قارچ شناسی و انگل شناسی)

 

 

2

سمینار

3

اصول و روش نگهداری مواد غذایی

 

 

 

 

 

 

5

شیمی مواد غذایی

 

 

 

 

 

 

2

بهداشت و مسمومیت های غذایی

 

 

 

 

 

 

2

تأثیر فرآیند بر ارزش غذاها

 

 

 

 


مطالب مشابه :


یه خبر خوش تغذیه ای!

در بین تمامی دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی هستن که می تونن مجوز مطب دریافت کنن.




بخش معرفی رشته

رشته‌ تغذيه‌ به‌ رژيم‌ درماني‌ اصول همچنين‌ به‌ كارشناسان‌ تغذيهمجوز مطب




ارتباط رشته خودمون بارشته علوم تغذیه

در سال 1340 با تشكيل قانون انستيتو خواربار و تغذيه ايران از مطب اعضاء هئيت مجوز مطب




به مناسبت روز جهاني ماما

*تغذيه و پزشكي باشيد.مامايي تنها رشته زيرگروه پزشكي است كه با مدرك كارشناسي مجوز مطب




تصويب‌نامه در خصوص تعيين تعرفه‌هاي موضوع ماده (24) قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت-1

و مجوز ورود هر قلم دارو 1452000 1.740.000 19.83 2 تمديد و اصلاح پروانه ساخت و مجوز مطب و دفاتر




مدارك لازم جهت تأسيس دفتر کار ( جهت ارائه به نظام پزشکی )

مدارک لازم جهت صدور مجوز تاسيس دفتر تغذيه و دائم پزشکي و پروانه مطب معتبر پس از




سی دی آموزشی " گامی به سوی تندرستی "

(ادارات ، بانكها ، مطب ¯ تغذيه پرستاری نگین سلامت با مجوز رسمی از وزارت بهداشت




بهداشت مواد غذايي

تغذيه نادرست هميشه بهداشت محیط بیمارستان ها و مطب شرکت های سلامت محیط کار دارای مجوز




برچسب :