طريقه خلاصه نويسي كتاب و يادداشت برداري

ابزار کار
خلاصه نویسی علاوه بر ابزارهاي رایجی که هنگام مطالعه دارید تنها یک ابزار مجزا لازم دارد و آنهم دفترچه یادداشت میباشد.از خلاصه نویسی در برگههاي پراکنده و بدون صحافی خودداري نمایید چرا که با گذر زمان حجم یادداشتها افزایشخواهد یافت و ترتیبآنها به هم خواهد خورد که یافتن و مرتب نمودن آنها زمان و انرژي زیادي میطلبد و کاري خسته کننده است .می توانید از یک سر رسید قدیمی یا دفترچه یادداشت با اندازه مناسب براي این منظور استفاده کنید .
روشهاي مختلف
آنچه که ما با عنوان کلی خلاصه نویسی از آن یاد می کنیم، شامل فنون مختلف یادداشت برداري، حاشیه نویسی، خط کشی زیر جملات، دسته بندي و علامتگذاري میشود که در ادامه به توضیح در مورد آنها کدام خواهیم پرداخت .
به طور کلی خلاصه نویسی و یادداشت برداري به چهار دلیل پیشنهاد میشود: اول اینکه هنگام مطالعه و دقیق خوانی از اصول مهم به شمار میآید و در عمیق تر کردن یادگیري مؤثر است. دوم حجم و زمان مرور کمتر شده و امکان مرورهاي چندین باره را به شکلی سریع فراهم می کند و سوم اگر به شیوهاي صحیح انجام گیرد به هنگام مرور بهتر و مؤثر از خود مطلب مفید واقع می شود و چهارم این امکان را فراهم میکند که تمام مطالب و مباحث مرتبط با یک موضوع را که در کتاب درسی، جزوه، کتاب کمک آموزشی و هر منبع دیگري پراکنده باشد را در یک جا جمع آوري کرده و از پراکنده خوانی جلوگیري نمود .
علامتگذاري و خط کشی زیر جملات
همانطور که در شماره قبل خواندید بهترین فن مطالعه درگیر شدن با مطلب یا به اصلاح مطالعه فعال میباشد. علامتگذاري سریع ترین روش براي مطالعه فعال بوده و البته نکات مهم را نیز مشخص میکند.
زمانی که مطلبی را مطالعه میکنید جایی که برایتان سؤال باقی می ماند و مطلب را کامل متوجه نمی شوید از علامت سؤال (؟) استفاده نمائید و کنار آن مطلب علامت بزنید. هرجا احساس نمودید منطقه سؤال خیز بوده و به نکته خطرناکی اشاره شده است علامت خطر (!) و جایی که به یک کلمه یا عبارت کلیدي برخوردید دور آن خط بکشید، پاراگراف هاي مهم را با علامت ضربدر (*) مشخصکنید. به طور کلی هنگام مطالعه استفاده از علامت گذاري سرآغاز خوبی براي مطالعه دقیق و فعال میباشد. فراموشی نکنید که این کار را با مداد انجام دهید چرا که ممکن است با پیشروي در مطالعه تان متوجه شوید علامت قبلی اشتباه بوده و نیاز به تغییر داشته باشد. دقت داشته باشید که شلوغ کاري نکنید در استفاده از علامت ها و انتخاب جملاتی که خط کشی می شوند زیاده روي نکنید چرا که در مطالعه هاي آتی حوصله تان سر میرود .
حاشیه نویسی
هر مطلبی که نوشته می شود با هدف انتقال یک سري مطالب جدید و مهم به مخاطب می باشد و براي اینکه این انتقال به نحوي مطلوب و ماندگار صورت پذیرد شرح و بسط و مثال و داستان هایی به آن مطلب جدید و اصلی اضافه میشود. به عنوان مثال ساختار یک پاراگراف براي توضیح یک جمله کلیدي است که به طور معمول اولین یا آخرین جمله آن پاراگراف را تشکیل میدهد. دومین قدم در راه خلاصه نویسی این است که کلیدي ترین جمله هر پاراگراف را استخراج کرده به زبان خودتان در حاشیه کتاب یا جزوه یادداشت کنید. در پایان هر پاراگراف از خودتان بپرسید این پاراگراف قصد داشت چه مطلبی را به من بیاموزد و آن را در یک جمله و با زبان خودتان، نه کتابی بیان کرده و یادداشت نمایید. به علاوه میتوانید سؤال، انتقاد و یا هر مطلب دیگري را که مربوط به همان موضوع باشد و در جاي دیگري خواندهاید را حاشیهنویسی کنید. این فرآیند به تمرکز فکر، دقت، حفظ و یادگیري بهتر کمک میکند .
یادداشت برداري
اصلی ترین نوع خلاصه نویسی یادداشت برداري می باشد که عبارت است از برداشت کلیدي ترین مفاهیم هر مطلب و ثبت آن در دفترچهاي جداگانه به شیوهاي خاص که در مرورهاي آتی کارایی داشته باشد .
دو ویژگی
هر برگه یادداشت برداري شده باید داراي دو ویژگی مهم باشد .اول اینکه باید خلاصه و کلیدي باشد .یعنی آنچه که یادداشت میکنید باید حجمی بسیار کمتر از آنچه که در متن اصلی موجود است داشته باشد. عدهاي هر خط متن را مهم تلقی میکنند و همه را یادداشت میکنند این کار هیچ خاصیتی ندارد و از فوایدي که براي خلاصهنویسی برشمردیم بهرهاي نخواهد داشت .دومین ویژگی یادداشت برداري تداعیگر بودن یادداشتهاست یعنی همه آنچه را که پاراگراف و متن قصد انتقال آن را داشت به شما انتقال داده و یادآوري می نماید .به بیان ساده یادداشت ها باید مفید اما مختصر باشند .
چگونه یادداشت برداري کنیم
بهتر است قبل از یادداشت برداري با دو فن علامتگذاري و حاشیه نویسی مطالب مهم را مشخص نمایید .سپس تمام مطالب مشخص شده را بار دیگر مرور کرده و به شکل کلیدي در دفتر یادداشت برداري ثابت نمایید. دقت داشته باشید یادداشت برداري شما باید شامل تمام نکات اصلی و کلیدي متن باشد تا شما را بی نیاز از مراجعه هاي بعدي به مطلب بنماید .
بهترین روش
،« شبکه مغزي » ،« درخت حافظه » بهترین روشبراي یادداشت برداري آن چیزي است که به نام می نامند. طرح شبکه مغزي یا نقشهذهنی که براي اولین بار « نقشه ذهنی » و « طرح سازمانی » معرفی گردید از ساختاري شبیه شبکه هاي مغزي برخوردار بوده و در به « تونی بوزان » توسط خاطر سپاري مطالب کمکفراوانی میکند .بدیهی است این روش بیشتر براي مطالبی که قابل سازمان دهی می باشند مثل انواع آرایه هاي ادبی، صیغه هاي فعل، روش رفع ابهام و ... کاربرد بسیار بالایی دارد .
یعنی همان مهمترین و کلیدي ترین نکته کل متن را به « تز اصلی » روش کار نیز به این شکل است که را به آن متصل می کنیم و هر نکته « نکات اصلی » شکل افقی در وسط کاغذ نوشته و با شاخه هاي مختلف اصلی می تواند خود به چندین نکته فرعی و جزیی متصل گردد .
طرح » ،« شبکه مغزي » ،« درخت حافظه » بهترین روش براي یادداشت برداري آن چیزي است که به نام تونی » می نامند. طرح شبکه مغزي یا نقشهذهنی که براي اولین بار توسط « نقشه ذهنی » و « سازمانی
معرفی گردید از ساختاري شبیه شبکه هاي مغزي برخوردار بوده و در به خاطر سپاري مطالب کمک « بوزان فراوانی میکند .بدیهی است این روش بیشتر براي مطالبی که قابل سازمان دهی می باشند مثل انواع آرایه هاي ادبی، صیغه هاي فعل، روش رفع ابهام و ... کاربرد بسیار بالایی دارد .
روشهاي دیگر
براي همه درسها امکان پذیر نیست این به عهده (MIND MAP) استفاده از نقشه ذهنی یا شماست که با رعایت اصول آموزش داده شده و با بهرهگیري از خلاقیت خودتان از فنون مختلف یادداشت برداري استفاده نمائید .
دسته بندي
است. این روش براي مباحثی که شامل دسته ها و « دستهبندي » یکی دیگر روش هاي مهم خلاصه نویسی طبقه بندي هاي مختلف می باشند بسیار مفید است مانند تاریخ ادبیات و یا احادیث درس دین و زندگی.
روش کار نیز به این صورت است که مطالب مختلفی که بتوان در یک دسته قرار داد را یک جا نوشته و دسته بندي می شوند. به عنوان مثال میشود شاعران را بر حسب قرن و یا احادیث را بر اساس اشخاص دسته بندي نمود .
تاریخ یادداشت برداري
آخرین نکته مهمی که در خلاصه نویسی باید اجرا نمایید این است که تاریخ یادداشت برداري را درگوشه برگه یادداشت نمایید تا زمان هاي خاص مرور سر درگم نشوید .
فن خلاصه نویسى و نکته بردارى
خلاصه کردن مطالب و نکته بردارى عامل ماندگارى مطالعات است. زیرا پدیده فراموشى در وجود انسان ، بسیار تاءثیرگذار است و نوشتن عامل نگهداشتن مطالب ضرورى است امروز دنیاى مطالعه و یادگیرى بسیار وسیع است و صاحب نظران از آن به دنیاى انفجار اطلاعات یاد مى کنند. مطالعه اگر براى زندگى بهتر و یادگیرى صورت بگیرد باید نظام مند باشد. زیرا مطالعات پراکند نتایجى جز: آشفتگى ذهنى ، فزون سازى اطلاعات غیرضرورى ، به هدر دادن زمان و بهره اندك چیزى در پى نخواهد دانست.
در این مبحث مى خواهیم به دنیاى استفاده بهتر و بهینه تر از جهان کتاب دریچه اى بگشاییم . حضرت رسول اکرم صلى اللّه علیه و آله مى فرماید: العلم وحشى قیدوه بالکتابه : دانش ، سرکش است آن را با نوشتن به بند بکشید.
خلاصه کردن مطالب و نکته بردارى عامل ماندگارى مطالعات است. زیرا پدیده فراموشى در وجود انسان ، بسیار تاءثیرگذار است و نوشتن عامل نگهداشتن مطالب ضرورى است.
امروز ثابت شدن است که بسیارى از افرادى که:
الف : نکته سنج و دقیق صحبت مى کنند.
ب : در مجالس گفتنى بسیار دارند.
ج : سخنران زبردست اند.
د: همیشه در بسیارى از مباحث مستند صحبت مى کنند.
ه : در اندیشه فرو مى روند و صحبت هایشان هم نوشتنى است.
و: دیگران از مجالسآنها نکاتى یاد مى گیرند.
کسانى هستند که وقتى مطالعه مى کنند تاءمل ، نکته بردارى و علامت گذارى مى کنند.
بنابراین تلخیص ، راه گشاى خوب و قدم و مفیدى براى استفاده بهتر از مطالعات مجلات ، کتاب ها، روزنامه ها، دایرة المعارف و دیگر آثار بشرى است.
مفهوم تلخیص:
چکیده کردن . زمانى که مطلبى زیاد با حفظ کلیت آن ، ( summarize To ) تلخیصیعنى خلاصه کردن به مطلبى مختصر تبدیل گردد، گویند تلخیص صورت گرفته است . البته این معنا با نکته بردارى متفاوت است.
تفاوت تلخیص با نکته بردارى:
تلخیصیعنى کاستن از کلیت مطلب ، بدین صورت که گاهى مطالبى را حذف مى کنیم و مطالب دیگرى را باقى مى گذاریم . نکته بردارى بدان صورت است که بدون توجه به اصل مباحث ، نکات مورد نیاز یا داراى اهمیت ، گزینش شود. در تلخیص یک کتاب یا نوشته ، اصل مطلب بدون خدشه به پیام آن ، در کوتاه ترین شکل حفظ مى شود و قسمت هاى غیرضرورى آن حذف مى گردد و میزان حذف و گزیده سازى عبارت ها به مقصود و هدف تلخیص کننده وابسته است.
انواع تلخیص و اهداف:
1- تلخیص تفصیلى:
تهیه خلاصه و چیده مطالب مهم و پرچم با هدف ایجاد امکان مطالعه براى عموم . با خواندن این نوع تلخیص مراجعه به اصل کتاب مورد نیاز نیست.
2- تلخیصارجاعى یا انگیزه اى:
تهیه خلاصه کتاب هاى کم حجم و مقالات مفید، به منظور ایجاد و انگیزه در خواننده براى مراجعه به کتاب اصلى و مطالعه آن.
3- تلخیص آزاد:
تهیه خلاصه نکات مهم یک کتاب بدون توجه به رعایت انسجام و وحدت مطالب ، به منظور معرفى کتاب و نکات مهم به خواننده . این شیوه در حقیقت نوعى نکته بردارى است.
4- تلخیصفهرستى:
تهیه خلاصه مطالب کتاب به شکل فهرست تفصیلى و معرفى کتاب آن.
5- تلخیص علمى:
تهیه خلاصه کتاب به صورت بیان نتیجه و مقصود نویسنده ، به منظور استخراج پیام ، اصول ، قواعد و مفاهیم خاصى آن کتاب.
فوائد تلخیص:
1- تلخیص یک اثر در حقیقت ، استخراج مفیدترین جملات و نکات آن است.
2- با تلخیص ، در مراجعات بعدى نیازى به مطالعه کل اثر نیست.
3- فرد بعد از مدتى خلاصه بردارى تبحر مى یابد و گاهى مى تواند یک فصل از یک کتاب را در چند جمله چکیده کند.
4- گاهى در یک دفترچه 200 برگ متوسط محتواى ده ها کتاب موجود است که خود نوعى دائرة المعارف CD که ظرفیت 1000 کتاب را داراست متفاوت است و گاه بهتر از آن است ، چون CD متحرك است و با حجم فشرده کلیت آثار است که باید با کامپیوتر مورد استفاده قرار گیرد؛ حال این که دفترچه باب بندى موضوعى شده و نیازى به کامپیوتر یا مراجعه به کل اثر را ندارد و مطالب ارزشمند و زیبا در موضوعات ویژه دسته بندى شده است.
5- گاهى با ارائه کار تلخیص مى توان یک کشکول متنوع علمى ارائه داد و چاپ کرد.
6- به تجربه ثابت شده افرادى که خلاصه نویسى کنند حضور ذهن بیشترى نسبت به سایر افراد دارند.
روش و مراحل علمى تلخیص یک کتاب
1تعیین هدف تلخیص. .
2تعیین پیام. .
3ذکر مشخصات ظاهرى کتاب. .
4معرفى موضوع و شخصیت هاى کتاب. .
5تعیین قسمت هاى غیراصلى. .
6تعیین قسمتهاى غیراصلى ، ولى مهم. .
7یادداشت و نتیجه گیرى. .
8دانستن پیوند بنى مطالب خلاصه شده. .
9پیرایش نهایى. .
10 ارائه براى نقد افراد مطلع. .
11 پاکنویس نهایى. .
12 رفع نواقص احتمالى. .
تجارب عملى
در این مرحله برخى تجارب مفید کاربردى را به اطلاع مى رسانیم.
1تهیه دفاتر متوسط 200 برگى و تقسیم بندى 20 صفحه اى آن با عناوینى چون شعرناب ، جملات و . سخنان برجسته ، ابیات شورانگیز، خاطره ، داستان ، سیاسى ، آسیب شناسى و...
2به همراه داشتن برگه یادداشت براى بعضى از مطالبى که در مجالس و سخنرانى ها یا از رادیو و تلویزیون . مى شنوید. نگارنده بارها حتى از پشت کامیون ها شعرهایى یادداشت کرده ام که بسیار زیباست.
3تجارب نشان مى دهد افرادى که در یک سخنرانى یا یک جلسه ، یا مشاهده یک فیلم یا گفتگو، یادداشت . مى کنند، بهتر برنامه را درك مى کنند. شما امتحان کنید و در یک سخنرانى یا برنامه رادیوئى بعضى نکات را یادداشت کنید خواهید دید که سخنرانى در ذهن شما نقش مى بندد و گویى ارتباط جدیدى با سخنرانى و محتوا برقرار کرده اید.
نتیجه گیرى
دنیاى وسیع دانش ، نیازمند ایده هاى ارتباطى است که اصطلاحا ارتباط با موضوع خوانده مى شود و فن خلاصه نویسى و نکته بردارى روشى است که این مسیر را آسان تر مى کند. این مباحث براى پربارکردن اوقات مطرح شده است . و تلخیص منظم ، موضوعى و دست یافتنى براى فرد در فعالیت مطالعاتى روزانه ، دائرة المعارف هاى ویژه فراهم مى کند که همیشه مى توان به آنها مراجعه و بهره هاى لازم کسب نمود.
کلیاتی درباره ي روش مطالعه خلاصه نویسی دروس
دبیرستان و پیشدانشگاهی
جهت یادگیري کامل هر درس و آمادگی شرکت در امتحانات به ویژه کنکور سراسري موثرترین کار خلاصه نویسی درس ها به دست شخص داوطلب است . استفاده از خلاصه درسهاي موجود در بازار ، تنها براي کسانی مفید است که خود ، تک تک درسها را بررسی و چکیده مطالب آن ها را استخراج کرده باشند ، وگرنه ، اکتفا به کتابهاي سازمان هاي دیگر ، هیچ سودي ندارد و باعث سردرگمی و تنبلی ذهن در یادگیري ، درك و فهم ، حفظ و یادآوري مطالب درسی می شود.
در اینجا به اختصار روش مناسب براي خلاصه برداري و مطالعه ي درس هاي مختلف را مطرح می کنیم:
1خلاصه نویسی درس هاي فرمولی و قاعده دار )
الف –درس هاي شاخه ي ریاضیات (آمار ، ریاضیات جدید ، جبر و احتمال ، ریاضیات گسسته ، حسابان ،
ریاضیات ، حساب دیفرانسیل ، هندسه و هندسه ي تحلیلی ، ( …فیزیک و شیمی ، منطق ، گرامر انگلیسی
، قواعد عربی ، دستور زبان فارسی ، و آیین نگارش ، اقتصاد ، آرایه هاي ادبی ، عروض و قافیه در این گروه
جاي می گیرند.
ب – خلاصه ي این درسها ، از طریق یادداشت فرمول ها و قواعد ، رسم نمودارهاي لازم و طبقه بندي دقیق
اجزاي هر مبحث فراهم می آید.
براي هر مورد دست کم دو نمونه به عنوان مثال ثبت می گردد . ضمنا ،ً چون اغلب قواعد ، گاهی به وسیله
ي موارد استثنایی و تبصره ها نقض می شود ، این نکات خلاف قاعده نیز باید یاداشت و آموخته شود .
درواقع ، اهمیت استثناها از قواعد خیلی بیش تر است و عموماً ، سئوالات مهم و اساسی در امتحانات و
کنکور دانشگاه ها از میان این مطالب استخراج می گردد.
در درس هاي هم گروه ریاضیات. توجه به این نکته ضروري است که توانایی حل مسائل با توانایی تست زنی
خیلی تنفاوت دارد و مورد دوم بسیار دشتوراتر و مستلزم تمرین و تکرار فراوان است.
ج - درس هاي این گروه را همه روزه در برنامه ي درسی آموزشگاه و خانه بگنجانید و پیوسته در رفع
ابهامات خود در کوتاه ترین زمان اقدام کنید.
بهترین زمان براي مطالعه و انجام تکالیف و تمرین ها در این درسها ، وقتی است که شم استراحت و خواب
6 و عصرها از ساعت 3 تا 7 . هرگز این امر را به شب و / کافی کرده باشید ، یعنی صبح ها از ساعت 5 تا 30
قبل از خواب موکول نکنید ، زیرا در آن زمان ذهن و مغز شما آمادگی ، کارآیی و بازدهی لازم را براي
مطالعه ي دروس قاعده دار ندارد.
2خلاصه نویسی درس هاي تشریحی و گسترده (حفظ کردنی)
الف –درس هایی از قبیل بینش اسلامی ، معارف ، تاریخ ، تاریخ شناسی ، جغرافیا )در همه گرایش ها)
تاریخ ادبیات ، جامعه شناسی ، مطالعات اجتماعی ، علوم اجتماعی ، روان شناسی ، فلسفه ، زیست شناسی
گیاهی و جانوري ، زمین شناسی ، ادبیات (بخش هاي مربوط به قالب ها و شیوه هاي نویسندگی) زبان
شناسی و شیمی )بخش هاي تعریفی و تشریحی) جزء این گروه هستند.
ب – می باید کل هر فصل یا گفتار را با دقت بخوانید و مطالب اساسی و مهم را به شکلی برجسته مشخص
سازید (به وسیله ي ماژیک هاي فسفري(
آنگاه نکات مشخص شده را در یک دفتر جداگانه یادداشت کنید . در واقع ،اگر بتوانید هر ده صفحه مطلب را
تقریبا دًر یک صفحه خلاصه کنید به هدف خود رسیده اید.
ج –بهترین زمان براي مطالعه ، یادگیري و خلاصه برداري درس هاي این گروه ، شب از ساعت 9 تا 12 می
باشد ، زیرا ذهن و مغز شما در این ساعات آمادگی حفظ و تجزیه و تحلیل درس هاي حفظی را دارد و حتی
، در خواب هم این مطالب ، به طور ناخودآگاه ، مرور می شود هرگز مطالعه ي این درس ها را به صبح زود
یا عصر موکول نکنید ، چون انرژي مغز تلف می گردد و بازدهی مناسب ندارد.
د –در روزهاي تعطیل ، از ساعت 9 تا 12 صبح هم می توانید به این دروس بپردازید . بعد از مطالعه
مباحث این گروه استراحت وخواب به اندازه ي مناسب ضروري است.
3خلاصه نویسی و یادگیري لغات و اصطلاحات کلیدي و دشوار )
الف (درسهایی نظیر زبان انگلیسی ، زبان عربی و ادبیات فارسی ، بدون تسلط بر لغات و اصطلاحات اساسی ،
قابل فهم و یادگیري نیستند . حتی در برخی از درس هاي علوم پایه و علوم انسانی ، به ویژه ، فیزیک ،
شیمی ، آمار ، روان شناسی و مطالعات اجتماعی و اقتصادي ، اصطلاحات خاصی وجود دارد که فهم آن ها
پیش نیاز و زیر بناي درك مطالب کلی تر آن درس هاست.
ب – باید واژه ها و اصطلاحات مورد نظر که نقش ریشه اي در هر بحث دارند . شناسایی و در یک دفتر
جیبی گرد آوري شوند . علاوه براین ، لغات چند معنایی ، متضادها ، مترادف ها و آن هایی که ارزش املایی
و نگارشی خاصی دارند ، به همراه لغات متشابه ، افعال بی قاعده و درست و غلط هاي نگارشی از داخل متن
درس ها ، توضیحات آخر هر درس ، پاورقی ها ، بخش هاي واژه نامه و دایره المعارف آخر کتابها استخراج و
در آن دفتر ثبت گردد . باید توجه داشت که گاه ، یک کلمه نا ترکیب یا اصطلاح درخارج از متن یک معنی
و در داخل متن معناي دیگري می یابد . این موارد هم دقیقاً باید یادداشت شود . این دفتر جیبی را باید
همواره ، همراه خود داشته باشید و در هر فرصت مناسب (حتی زنگهاي تفریح ، در طی مسیر خانه و
دبیرستان ، کوتاه ترین زمانها) از آن استفاده کنید، آن ها ار مطالعه کنید و به خاطر بسپارید.
هاي آموزشی براي تقویت مکالمه و ترجمه در درس هاي CD استفاده از نوارهاي صوتی و تصویري و
انگلیسی و عربی ، امري الزامی و اجتناب ناپذیر است.
هم چنین ، تهیه داستان ها ومطالب کوتاه به این دو زبان ، قدرت یادگیري ، درك مطلب و توانایی ترجمه را
در شما افزایش می دهد . سخن گفتن با دوستان یا کسانی که اهل این زبان ها هستند و گوش دادن به
اخبار و برنامه هایی که از طریق رادیوها و تلویزیون هاي ایران و جهان ، به زبان عربی انگلیسی پخش می
شود نیز کمک شایانی به تسلط شما بر زبان هاي دیگر خواهد کرد.
ج – براي به خاطر سپردن و درك مفاهیم زبان و ادبیات فارسی هم ، بهترین کار ، مطالعه ي مستمر کتب
غیر درسی ، داستانها ، اشعار زیبا ، نشریات است . ضمناً ، عادت دادن خود به نویسندگی ، سبب لذت بردن
بیشتر از آموخته ها و کاربرد مفید آن هاست.
4یادگیري بخش هاي مهم درك مطلب ، نمودارها ، پاورقی ها ، جدول ها و توضیحات زیر تصاویر هر )
درس
الف –این موارد نیز باید با رنگ هاي چشمگیر و برجسته (به وسیله ي ماژیک هاي فسفري) جدا گردد
آوردن مطالب این گروه در دفتر خلاصه نویسی ، دشوار و وقت گیر است و نیازي به این کارنیست . در زمان
مطالعه براي امتحان یا تست زدن ، کلیه ي مطالب یادشده را از روي کتابها بخوانید و یاد بگیرید.
ب – لازم به ذکر است که در اغلب آزمون هاي سراسري ، گاه تا یک سوم سئوالات از این بخشهاي به ظاهر
کم اهمیت می آیند . از نظر طراحان سئوال و برنامه ریزان آزمون سراسري تمام مطالبی که در گروه بالا می
گنجد به همراه دایره المعارف هاي پایان برخی کتابها و مطالبی که تحت عنوان مطالعه ي آزاد یا اختیاري
می آید ، جزء درس است و باید از آن ها سئوال طرح شود .
5تهیه ي جدول براي برخی مطالب فرار )
یک روش مفید ، علمی و اصولی براي یادگیري مکتب هاي ادبی ، سبک هاي ادبی ، انواع ادبی ، وزن و قالب
شعري و تاریخ ادبیات ابتداي هر درس ، تهیه ي جدول هاي جداگانه است که در هر ستون آن یک بخش از
مطلب آورده شود : عنوان ، تاریخچه ، پدیدآورندگان ، تکامل دهندگان ، تعریف ، نام آثار ، موضوع آثار سبک
آثار و ذکر نمونه هاي لازم.


مطالب مشابه :


پاراگراف نویسی : پاراگراف را چگونه بنویسیم

از جمله نویسی، دیده نمی شود. در بیش نگارش انگلیسی در پایان نیز پاراگراف با




دانلود کتاب مقالات و مقاله نویسی انگلیسی فایل PDF

دانلود کتاب مقالات و مقاله نویسی انگلیسی در مقاله و مقاله نویسی در پاراگراف




مقاله نویسی (انگلیسی)

مقاله نویسی (انگلیسی) یا مشاوره در رشته ادبیات انگلیسی که در این پاراگراف از




بخشی از کتاب منتشر نشده "اصول نگارش به انگلیسی"

تألیف داستان کوتاه و بلند، رمان یا فیلمنامه نویسی انگلیسی را در پاراگراف در




استخدام مترجم زبان انگلیسی

آموزش و ترجمه زبان انگلیسی نویسی زبان انگلیسی هر پاراگراف، جایی که مقاله




تنظیم فاصله ی بین سطرهای پاراگراف ها در Word

آموزش زبان انگلیسی. در این کادر گزینه ی Single تنظیم فاصله ی بین سطرهای پاراگراف ها در




رسم کادر دور پاراگراف

فرمول نویسی در رفع مشکل درج شدن اعداد انگلیسی در در اطراف هر عبارت یا پاراگراف نیز




نمونه ای از طرح در س های رسیده (خانم رخسارکنعانی از کومله)

گروه آموزشی زبان انگلیسی از طرح در س های متن در مورد بازیهای ا لمپیک باز نویسی می




طريقه خلاصه نويسي كتاب و يادداشت برداري

از خلاصه نویسی در برگههاي در پایان هر پاراگراف از خودتان گرامر انگلیسی




نکات فنی جالب در مورد نوشتن در ورد

در اين حالت 3 پاراگراف جمله تكراري زبان انگلیسی راست به چپ نویسی، فهرست خود




برچسب :