سخنراني (قسمت اول)

گامهای سخنرانی (قسمت اول)

بخشی از مطالب برگرفته از کتاب 21 گام سخنرانی سیورت می باشد.

 

1-   از بین بردن بهانه های صحبت نکردن در جمع:

90 درصد شکستها نصیب کسانی می شود که عادت به بهانه آوردن دارند.

همیشه برای حضوردرجمع و سخنرانی بهانه هایی است که باید به شیوه درست و عملی با آنها مقابله و مبارزه کرد. بعضی از این بهانه ها این موارد هستند.

-         تا به حال در جمع صحبت نکرده ام.

-         نمی دانم در مورد چه چیزی صحبت کنم.

-         آیا به حرف من گوش خواهند داد.

-         مطالب سخنرانی را از کجا تهیه کنم.

-         شاید در جمع افراد مهم و صاحب مقام نشسته باشند.

-         اگر سوالاتی کردند چگونه پاسخ بدهم.

-         ممکن است وسط سخنرانی گیر کنم و آبرویم برود.

-         وقتی دیگران هستند چرا من صحبت کنم.

بسیاری موارد دیگر که بهانه ها وموانع سخنرانی هستند وباید آنها را برطرف کرد. همه این بهانه ها ناشی ازاین است که با اصول سخنرانی آشنا نیستید و در این مبحث قصد ارایه اصول سخنرانی وبر طرف کردن موانع را داریم.

 

2-   مزایای آشنایی با دانش و هنر سخنرانی:

بزرگترین پاداش انجام یک کار سخت ، تحولی هست که در شما ایجاد می شود.

الف) دستیابی به آرزوها: یکی ازآرزوهای هر فرد در مسیر موفقیت این است که بتواند بطورموثرو الهام بخش سخنرانی کند. سخنرانی خوب باعث ترقی و رونق شغلی، پیشرفت اجتماعی وموفقیت در زندگی شده و موجب رسیدن به آرزوها می گردد.

ب) انگیزه پیدا کردن: با دانستن مزایای سخنرانی ، انگیزه پیدا می کنید که صحبت کنید و به این ترتیب حرفها ، عقاید و نظرات خود را بگویید و این کار موجب می شود کارایی فکری ، شغلی و اجتماعی خود را افزایش دهید.

ج)افزایش قابلیتهای فردی: وقتی تلاش می کنید قابلیت سخنرانی خود را افزایش دهید آنگاه کیفیت زندگی شما بهتر می شود و برخی عادتها و تفکرات شما به شکل صحیح تغییر پیدا می کند. اطلاعات شما بیشتر شده ودامنه لغات شما گسترش می یابد. توانایی یادگیری وگوش کردن شما بالا رفته و به اطراف خود بیشتر توجه می کنید.قدرت خلاقیت و نتیجه گیری و همچنین توان مقابله منطقی با انتقادات را پیدا می کنید ازآن گذشته به فردی جذاب و مورد احترام  تبدیل می شوید.

 

3-   ترس از صحبت در جمع ومقابله با آن:

هیچ چیز در زندگی ترسناک نیست ؛ علت ترس عدم شناخت می باشد.

وحشت از حضور و سخنرانی فقط یک ترس بیهوده و بی دلیل است و ترس از ویرانگرترین احساسات بشر است.هیچ عاملی به اندازه ترس زیان آور نیست. در این مورد فقط باید غلبه کردن بر ترس را یاد بگیرید و برای این کار باید با آن روبه رو شوید . کنترل ترس و محکم و قاطع ایستادن در مقابل آن بهترین روش مقابله با ترس است.دلیلی ندارد شما از کسانی که در مقابل شما هستند بترسید و فقط این را باید درک کنید که آنها هم مثل شما هستند با این تفاوت که شما می توانید سخنرانی کنید ولی شاید اکثر آنان هنوز صحبت کردن را به خوبی بلد نباشند.

ترس مثبت و ترس منفی: به خاطر ترس متوقف نشوید . ترس می تواند مثبت یا منفی باشد. ترس منفی باعث سستی و توقف شما می گردد ولی ترس مثبت باعث می شود که برای رهایی از همان ترس راه حلی پیدا کنید.در مورد ترس نباید به کسی حرفی بزنید زیرا باعث بی اعتمادی و ضعف بیشتر شما می گردد.

 

4-   اقدامات اولیه برای شروع سخنرانی:

طولانی ترین سفرها با قدم اول آغاز می شود.

اگر تا به حال سخنرانی نکرده اید بهتر است که شروع کنید .در این مورد از فرصتهای لازم استفاده کنید و به تقویت سخنرانی خود بپردازید.

فرصت یادگیری: برای تسلط و آشنایی کتابهای مختلفی هست که باید مطالعه کنید.از فرصتهای یادگیری بهره ببرید. در آموزشهای و دوره های مختلفی که در آموزشگاهها، انجمن ها و کلاسهای متعدد برگزار می شود ثبت نام نمایید. نوارهای آموزشی مربوط به آموزش سخنرانی را تهیه کرده و گوش دهید.

فرصت سخنرانی: این فرصت ممکن است در محیط کار،جلسات دوستانه ، مهمانیهای خانوادگی ،گروههای ورزشی و اجتماعی، انجمنها وسازمانهای مختلف وجود داشته باشد یا اینکه شما بتوانید این فرصت را خودتان بوجود بیاورید آنگاه باید بهترین استفاده را نموده و صحبت خود را آغاز نمایید.

هیچگاه نباید ازسخنرانی ترسید زیرا شما بارها به سخنرانی دیگران گوش داده اید و متوجه شده اید که هیچ اتفاقی رخ نمی دهد. کسی بی توجهی نکرده و مسخره نمی کند. اگر با آمادگی روانی کامل به سخنرانی بپردازید یقینا دیگران از آن لذت برده و گوش خواهند داد.

 

5-   پاسخگویی به دعوت جهت سخنرانی:

دعوت به سخنرانی یک افتخار بزرگ است که فقط شامل حال عده اندکی می شود.

اگر برای صحبت کردن دعوت شدید و دانستید که فرصت و آمادگی کافی دارید باید با کمال میل قبول کنید و آنرا انجام دهید. برای هر دقیقه سخنرانی حدود یک ساعت زمان جهت آمادگی لازم است.اگر زمان کافی برای آماده شدن دارید دلیلی برای رد دعوت نخواهد بود. این را بدانید که اگر شما چند بار دعوت دیگران را رد کنید دیگراز شما جهت سخنرانی دعوت نخواهد شد زیرا چنین تصوری در ذهن دیگران ایجاد می کنید که اگر شما را دعوت کنند رد خواهد شد وکسی دوست نارد که حرفش بی ارزش شده و رد شود.

 

6-   مشخص نمودن موضوع ومورد سخنرانی:

چرا باید بدون اینکه حرفی برای گفتن داشته باشیم ،شروع به صحبت کنیم؟

زمانیکه شروع به سخنرانی می کنید باید ملاحظه همه را بکنید.یعنی هم خودتان و هم شنوندگان. درزمان سخنرانی باید مطلبی را بگویید که مورد توجه شماست و اطلاعات کافی در مورد آن دارید.از گفتن و عنوان کردن مطالبی که با عقاید و علاقه های شما منافات دارد خود داری کنید.

قبل از سخنرانی باید از علاقه و تمایل شنوندگان آگاه باشید و بدانید که منظوراز جلسه و سخنرانی چیست و شنوندگان برای شنیدن چه صحبتهایی جمع شده اند و دوست دارند چه مطالبی را بشنوند.از گفتن حرفهای که باعث رنجش و نگرانی حضار یا گروه خاصی خواهد شد بپرهیزید.به سوالاتی که وجود ندارد یا کسی نمی پرسد پاسخ ندهید . به مطلبی اشاره کنید که زمان کافی برای ارایه آن وجود دارد. بیهوده ازموضوع سخنرانی دور نشده و جلسه را به یک جلسه خسته کننده و جنجالی سوق ندهید.

 

7-   جمع آوری مطالب برای ارایه در صحبتها:

اثر کم رنگ ترین نوشته ها از قویترین حافظه ها بیشتر است.

هیچگاه ازیادگیری دست نکشید. یاد گیری از قبل از سخنرانی شروع شده و بعد ازآن نیزادامه پیدا می کند.سعی کنید بهترگوش دادن و یادداشت کردن را یاد بگیرید زیرا عامل مهمی برای یادگیری وجمع آوری مطالب است.

هر گاه نکته مهم و با ارزشی شنیدید به دقت گوش دهید.فرصت گوش دادن و یادداشت کردن را از دست ندهید. این فرصتها به اشکال مختلف پیش می آید. مثل برنامه های تلویزیونی، سخنان اتفاقی افراد دیگر، سخنرانیهای مختلف، سخنان بچه های کوچک و غیره

فکر نکنید همه چیز ارزش شنیدن دارد . وقت خود را در اختیار افراد پر حرف قرار ندهید.بزرگی گفته است که " فقط افراد بی مغز به سخنان افراد بی مغز گوش می دهند".

خواننده بهتری باشید زیرا یکی از منابع مهم در سخنرانی کتابها هستند که با دقت نوشته شده اند. تند خوانی را یاد بگیرید.مطالب جدید را مطالعه کنید و از زمان عقب نمانید.در کتابخانه ها عضو شوید وفرصت مطالعه سایتهای خوب، روزنامه ها،دایره المعارفها،لغتنامه هاتقویم ها و سررسیدها و غیره را از دست ندهید.

 

8-   چینش و قراردادن مناسب مطالب در کنار هم:

برنامه ریزی هوشمندانه اولین قدم برای موفقیت است.

سخن گفتن مثل نوشتن نیست.شما باید تفاوت نوشتن با گفتن و تفاوت گوش دادن با خواندن را بدانید. دانستن این تفاوتها درچگونگی  قرار دادنمطالب در کنار هم کمک زیادی خواهد کرد.نوشته ها دایمی بوده ودر آن می توان به عقب برگشت وخواننده فقط بوسیله چشم با او در ارتباط هستند اما در سخن گفتن ،موقع برگشت دقیقا نمی توان سخن قبلی را گفت و همچنین سخنران از طریق چشم وگوش با حضار در ارتباط است.به همین دلیل کلمات باید تخصصی باشند، جسته و گریخته نباشند، توضیحی و توصیفی باشند،سادگی و ریتم مناسب داشته باشند، با صدای جذاب بیان گردند و کاملا صریح و روشن باشند.سخنرانی شامل سه بخش است؛بخش اول یا بخش آغازین، بخش دوم یا بخش اصلی، بخش سوم یا بخش پایانی

   در بخش آغازین سخنرانی موارد زیر را در نظر داشته باشید:

-   هنگام شروع اگر اولین بار است که شنوندگان روبرو می شوید می توانید تاثیرمثبت و همیشگی در ذهن آنها بگذارید.

-         قدردانی خود را از دعوت کننده و مسئول جلسه ابراز کنید.

-   ممکن است پیش از دعوت به جایگاه کمی تعریف زیادی از شما کرده باشند، سعی نکنید که تعریفها را نفی کنید زیرا در این صورت به خودتان ضربه می زنید.

-   برای نفوذ بیشتر بهتر است کمی از علاقه مندیهای حضار حرف بزنید و یا بصورت کنترل شده ودر حد معقول شوخی کنید.

-   شنوندگان شما را ارزیابی می کنند. سعی کنید یک ارتباط واقعی و صمیمانه برقرار کنید مورد تایید قرار بگیرید.

-   سرفصل صحبتهای خود را اعلام کنید.اگرمجری جلسه آنها را اعلام کرده باشد دیگر نیاز نیست تکرار کنید.

بخش اصلی می تواند اهداف مختلفی را در پی داشته باشد.

-         هدف ترغیبی: سخنران قصد دارد شنوندگان را برای انجام کاری ترغیب نماید.

-   هدف اطلاع رسانی: سخنران قصد دارد اطلاعاتی را در مورد مشخصی به شنوندگان برساند و آنها را آگاه سازد.

-         هدف تشویقی:سخنران قصد تقدیر و تشویق افرادی را دارد.

-         هدف سرگرمی: سخنران قصد شاد کردن و سرگرم کردن حضار را دارد.

نکات مهم دربخش پایانی سخنرانی:

در این مرحله باید بطور خلاصه و واضح نتیجه سخنرانی را مشخص کنید.از دوباره گویی و پر گویی پرهیز کنید و هر چه می توانید کوتاه نمایید ودر نهایت از حضار به خاطر حضور در جلسه تشکر نمایید.

 

9-   استفاده از لطیفه ها و داستانهای کوتاه:

یک شوخی که کسی را آزرده سازد، به هیچ وجه شوخی جالبی نیست.

شوخی ها و لطیفه های خوب و بجا می توانند چاشنی سخنرانی باشند و استفاده به موقع از آنها یکنواختی سخنرانی را ازبین می برد. لطیفه ها و شوخی نمی توانند هدف اصلی باشند ولی کمکی است درارایه بهترمطالب اصلی. درگفتن لطیفه باید توجه داشته باشید که رنجشی ایجاد نشود وازگفتن لطیفه دررابطه با نژاد،گروه ها واقلیتها،مذهب،مادرشوهریا مادرزن نقص عضو یا ظاهر اشخاص و این قبیل موارد باید خودداری کنید. لصیفه ها باید شنوندگان را شاد کرده وبخنداند و خوب است که سخنران کمترو کوتاهترازشنوندگان بخندد تا احساس سبکی ایجاد نکند. لطیفه و شوخی بی مزه باعث نیشخند حضار می شود و نباید طوری شود که با گفتن لطیفه احترام شما از بین برود زیرا لطیفه های شما نیز باید به گونه ای باشند که محترمانه بوده واحترام آور باشند.

 

10-   استفاده ازامکانات و ابزار شنیداری و بینایی :

شنیدن کی بود مانند دیدن

حتما با وسایل سمعی و بصری مثل انواع پروژکتور،اسلاید، تخته سیاه، وایت برد و غیره آشنا هستید.همه اینها می توانند تاثیر زیادی در جلسه بگذارند و باعث درک و فهم بیشتر گردند و همچنین قدرت پیام شما را بیشتر می کنند زیرا غیر ازحس شنیدن، حس دیدن حضار نیز به کار گرفته می شود.

اگر قصد استفاده از این وسایل را دارید باید کاملا مهیا شوید تا در بین سخنرانی مشکلی از قبیل کوتاه بودن سیم، نبودن ماژیک برای وایت برد، خراب بودن وسیله مورد استفاده وغیره پیش نیاید.تمرین و چک کردن لوازم قبل ازسخنرانی و طرز استفاده از آنها همچنین بهترین وضعیت قرار گرفتن وسیله و سخنران باید بررسی شود. مطلب مهمتر این است که نباید حالتی پیش بیاید که هنگام استفاده ازوسایل، سخنران فراموش شود ولوازم باعث کنار زده شدن او گردند. 


مطالب مشابه :


سخنراني (قسمت اول)

5- پاسخگویی به دعوت جهت سخنرانی: اند و دوست دارند چه مطالبی را بشنوند.از گفتن حرفهای




سخنرانی رئیس پلیس نیروی انتظامی جهرم در مدارس به مناسبت هفته ناجا

در این وبلاگ بیشتر مطالبی که آموزان سخنرانی کرد وی مقدورات در جهت انعکاس




چرا معلمان روش سخنراني را براي تدريس انتخاب مي كنند؟ ( 2 )

22- مطالبی را بیان کنید که برای شنوندگان قابل فهم á روش های مورد استفاده جهت تقویت سخنرانی




آغاز مراسم عزاداری شب های دهه ی اول محرم /حسینیه آیت الله آیت اللهی جهرم

توجه: در این وبلاگ بیشتر مطالبی که نوشته می شود شخصی است. لطفاً به دید خبری به آن ننگرید




جزوه به روز شده درس اصول سخنوري

بنابراین یک سخنران باید همواره مطالبی را جهت سخنرانی در موضوعات مربوط به حوزه خویش آماده




مهندس سرمیلی بعنوان شهردار کرندغرب معارفه شد

این وبلاگ حاوی مطالبی سخنرانی پرداختند و با دعوت مردم به همکاری با شهرداری جهت




برنامه ی سالانه فعالیت هاوابتکارات پرورشی

دعوت از روحانی جهت سخنرانی در تنظیم برنامه های نوبت اول و نصب مطالبی راجع به




اهم فعالیتهای مشاوره ای انجام گرفته درسال تحصیلی 90-89

۱۷-تهیه مطالبی در مورد ۱۸-اجرای برنامه های هفته مشاغل ودعوت از صاحبان مشاغل جهت سخنرانی.




برچسب :