سفری هیجان انگیز به متمدن ترین شهر ایران +تصاویر


دره های شگفت، رودها و آبشارهای طرب انگیز، غارهای بی نظیر، کوه های سر به فلک کشیده، اقلیم های متنوع آب و هوایی، همجواری دیدنی کوه و دشت، سادگی هزار رنگ طبیعت وحشی، صداقت فرهنگ و هنر و چشم اندازهای بدیع استان، ایلام را به شاهکار خلقت ایران تبدیل کرده است.

استان ایلام همچون ستاره ای تابناک بر آسمان تاریخ وفرهنگ ایران زمین می درخشد وآثار تاریخی بسیار فراوان بجای مانده از تمدنهای گذشته حکایت از ریشه دار بودن تاریخ وفرهنگ این دیار در قرنهای گذشته دارد.

1166418_799.jpg
به راستی دیار ایلامیان که از هزاره های قبل از میلاد تاکنون به صلابت قلاقیران بوده است وآوازه مردان و زنان سخت کوش و حماسه ساز آن در بزم و رزم دهل و سرنا شنیده می شود، به عنوان استانی میهمان نواز پذیرای گردشگران و دوستداران خود است .

1166403_793.jpg
تاکنون چند بار به مناطق غرب کشور سفر کرده اید ؟ آیا این سفرها با شناخت قبلی از جاذبه های تفریحی و توریستی این مناطق بوده است؟ اگر سفرتان با مطالعه قبلی صورت گرفته باشد بی شک یکی از مناطق اصلی بازدید از غرب که مد نظرتان قرار گرفته ایلام خواهد بود.
1166404_646.jpg
تفاوت زیادی است میان توصیف یک منطقه و بازدید از آن این تفاوت در مناطقی چون ایلام دوچندان جلوه می کند.معنای این سخن را کسانی در عالم واقعیت درک خواهند کرد که از نزدیک ایلام را دیده باشند.

از همین روست که باز خوانی جاذبه های گردشگری و میراث فرهنگی، طبیعی، باستانی و جغرافیای این منطقه به طور حتم نکاتی را فرا روی ذهن ما قرار خواهد داد که پیش از آن اطلاعاتی راجع به آن نداشتیم.

کشف آثار باستانی از ساسانیان نیز موید آن است که امپراطوران ساسانی اهمیت ویژه ای را با توجه به نزدیکی ایلام به تیسفون برای این استان قائل بوده اند.
1166405_158.jpg
ایلام در سه دوره قابل بحث و بررسی است دوره ای که تاریخ ایلام با تاریخ سومر و آکد ارتباط کاملی دارد، دوره ای که تاریخ ایلام به تاریخ بابل مربوط می شود و دوره ای که آشور جدید به عنوان رقیبی برای ایلام مطرح است .

به هرحال به دلیل ارتباطات سیاسی،جغرافیایی و نظامی ایلام با مناطقی که اکنون در خارج از مرزهای کشور قرار دارند،منجر به خلق آثار فرهنگی ایلام و منطقه به شمار می آیند.

تحقیقاتی که پروفسور "واندربرگ" در قبرستانهای ایلام از قبیل ور کبود، جوب گوهر، چنارباشی و... انجام داده منجر به کشف آثاری شده که کاسی ها را به عنوان طلایعه دار تکنولوژی کشف مفرغ معرفی می کند نقش برجسته گل گل واقع در 8 کیلومتری شهر ملکشاهی نیز در زمره یکی از بهترین آثار حجاری شده بر روی سنگ به شمار می آید.

1166406_875.jpg
از آثار تاریخی و باستان ایلام می توان به تپه باستانی علی کش با قدمت 9 هزار ساله، آثار خرابه های شهر سیمره، غار کول کنی ماژین، آتشکده چهار طاقی ، قلعه جهانگیر آباد، آثار قلعه تاریخی و آتشکده سام، 160 تپه و آثار باستانی هلیلان، آتشکده سه پا، غار طلسم، طاق شیرین و فرهاد، آتشکده سیاهکل و ... اشاره کرد.

1166407_364.jpg
اهمیت میراث فرهنگی ایلام که جزو جاذبه های اصلی توریستی ایلام محسوب می شوند، آنجا نمایان می شود که بدانیم از دوره تاریخی معاصر نیز آثاری در ایلام وجود دارند که جز بناهای ثبت شده به شمار می آیند.

قلعه والی واقع در شهر ایلام که بر روی تپه تاریخی چقا میرگ ساخته شده در نوع خود یکی از قلل زیبای استان بشمار می آید.
از دیگر آثار دوره معاصر می توان به سنگ نوشته تنگ قوچعلی اشاره کرد. این سنگ نوشته به ابعاد 120در 60 سانتیمتر در عهد ناصری و به دستور حسین قلی خان والی بر دیواره سنگی به بلندای 20 متر پیرامون حفر نهر امیر آباد در سال 1305 به نگارش در آمده است.

1166408_665.jpg
شاید باورتان نشود اما ایلام به لحاظ آب و هوایی دارای مزیت های زیادی نسبت به دیگر مناطق غرب است به عبارت دیگر فصول سال در ایلام چنان به هم آمیخته شده اند که نقاط گرمسیری و سرد سیری و معتدلش در کنار هم بوده و از یکدیگر جدا نیستند.

از سوی دیگر با توجه به اینکه تا سه دهه پیش در حدود 50 درصد مردم ایلام به صورت عشایری زندگی کرده و اکنون نیز بافت قابل توجهی از ترکیب جمعیتی ایلام به زندگی عشایری اختصاص دارد زمینه های گسترش توریسم عشایری و روستایی به صورت بالقوه در استان مطرح است و در صورت یک برنامه ریزی مدون و منسجم می توان اهداف بلند مدتی را برای گسترش توریسم عشایری جستجو کرد.

1166409_962.jpg
کوه قلاقیران را به لحاظ جلوه ای طبیعی باید در زمره یکی از بهترین نقاط کوهستانی کشور به شمار آورد. این کوه در سه کیلومتری شهر ایلام قرار داشته و مناظر طبیعی آن دارای زیبایی ها و جذابیت های کم نظیری از جمله تفرجگاه های ششدار است.به لحاظ مردم شناسی نیز این کوه در ایلام از اهمیت فراوانی برخوردار بوده و به نوعی در ادبیات شفاهی نماد شهر ایلام به شمار می آید.

تنگه ارغوان نیز از جمله این زیبایی است .تنگه ارغوان در سه کیلومتری شمال شرقی شهر ایلام در مسیر تنگه قوچعلی و در مسیر رود خانه ای با گلهای ارغوانی قرار داشته که تنوع رنگ طبیعت و جنگلهای سبز این تنگه چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند .از همین رو تنگه ارغوان یکی از تفرجگاههای اصلی ایلام به شمار می آید و ساکنان ایلام اغلب اوقات فراغت خود را در این تنگه سپری می کنند .

1166410_776.jpg
اگر قصد سفر به ایلام را دارید توصیه می کنیم که حتما از این خطه سرسبز و پرآب دیدن کنید البته یادتان باشد که پارک جنگلی چغاسبز و جنگل بلوط را هم می توان به این لیست اضافه کرد.

بازدید از غار حفاظت شده طبیعی خفاش که تنها غار خفاش کشور است هم برای دوستداران طبیعت توصیه می شود چون این غار در نزدیکی چشمه های آب گرم دهلران قرار داشته و هزاران خفاش در آن زندگی می کند.

1166411_322.jpg
دوست داران آب درمانی هم میتوانند از چشمه های آب گرم که در پنج کیلومتری دهلران قرار گرفته اند استفاده کنند

ایلام همچنین به لحاظ پدیده های زمین شناسی نیز در جذب گردشگران حائز اهمیت فراوان است چرا که وجود 18 غار شناخته شده در این استان موقعیت خاصی را در بحث غارنوردی به ایلام بخشیده است.

سفری شگفت انگیز به هلند ایران +تصاویر

شهرستان محلات، هلند ایران نام دارد و سالانه صدها میلیون دلار گل از این شهرستان صادر می‌شود.باغات گل محلات در فصول مختلف مسافران را به دیدن زیباترین آفریده خداوند دعوت می کند و یکی از سوغات با طراوت این شهرستان است. به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، شهرستان محلات علاوه بر داشتن آب و هوایی دل انگیز در بهار و داشتن چشمه‌های آبگرم، روایتی از تاریخ کهن‌سال ایران‌زمین است که در تعطیلات نوروز مسافران زیادی را به خود جذب می‌کند.

 شهرستان محلات با 2079 کیلومتر مربع مساحت در جنوب شرقی استان مرکزی قرار دارد و قم و آشتیان، دلیجان، ‌خمین و اصفهان و اراک را در مجاورت خود دارد. این شهرستان از یک بخش به نام بخش مرکزی و دو دهستان تشکیل شده‌است. مرکز آن شهر محلات است.
فعالیت عمده شهرستان محلات پرورش گل های تزئینی,بافت های کشباف زمستانی,تولید حلوا شکری و محصولات کنجدی,صنایع سنگ های ساختمانی است .

1148765_755.jpg
شهر محلات به دلیل پرورش گل های زینتی و اهتمام مردم آن به صادرات این محصول به سایر شهرهای کشور و نیز خارج به هلند ایران مشهور است.
 
به جز بعد گردشگری و تولید گل، صنایع سنگ از دیگر توانمندی‌های این شهرستان است. شهرستان محلات، هلند ایران نام دارد و سالانه صدها میلیون دلار گل از این شهرستان صادر می‌شود.باغات گل محلات در فصول مختلف مسافران را به دیدن زیباترین آفریده خداوند دعوت می کند و یکی از سوغات با طراوت این شهرستان است.

آثار باستانی محلات :

گل سر سبد آثار باستانی استان مرکزی در شهرستان محلات قرار دارد و شامل ستون‌های خورهه، آتشکده آتشکوه، بند باستانی نیمور، قلعه جمشیدی است.سنگ نوشته های تاریخی، قلعه آقا خان، یخچال نیمور در کنار امامزادگان اسماعیل،‌ عبدالله، محمد، فضل و یحیی، امامزاده موسی، مسجد جامع محلات و نیمور مربوط به دورهای تاریخی پس از اسلام است.

محلات در روزگار هخامنشیان بخش کوچکی از ایالت ماد به شمار می‌رفته و در دوره اشکانیان نیز جزئی از ایالت والی نشین ماد بزرگ محسوب می شده است.

مورخان از مجموعه بقایا و ستون های خورهه به عنوان آتشکده، معبد، کاخ و مرکز برگزاری جشن‌ها و مراسم های مذهبی و ملی، عمارت و منزل ییلاقی و قبرستان یاد کرده اند که در دوره های باستان مورد استفاده بوده است.

خورهه؛

1148773_763.png
خورهه در اوستا به مفهوم "محل برآمدن خورشید" است و از سویی کلمه "خور" در این کتاب به مفهوم منطقه ییلاقی است، این منطقه در شمال شرق محلات و در بین روستاهای دودهک، ورین و آب گرم، در کنار رودخانه خورهه قرار دارد.

بررسی تحقیقات انجام شده و آثار کشف شده در دشت و ارتفاعات خورهه نشان می دهد سابقه سکونت و قدمت منطقه به هزاره دوم قبل از میلاد باز می‌گردد.

این منطقه دارای اسناد تاریخی است و "لویی واند نبرگ" در کتاب باستان شناسی ایران باستان به نقل از هرتسفلد آورده است: "قابل تذکر است کمی به سمت جنوب در خورهه که سر راه اراک به کاشان است، معبدی است که هنوز دو ستون یونانی در آن پا برجاست."

دو ستون از این مجموعه برجای مانده است. ستون ها سنگی و با توجه به وجود معادن سنگ در محلات، جنس آن ها از نوع تراورتن بهترین نوع سنگ است.

اکثر آثار کشف شده در این منطقه به سال 1355 بازمی گردد و در بین آثار کشف شده، می توان به پیه سوز سفالی، کوزه دسته دار، کوزه کروی، قطعات سنگی تزئینی و شیشه، اشیاء فلزی و اسکلتهای انسان اشاره کرد.

راه های دسترسی به ستون های خورهه محلات، جاده محلات به آبگرم، سپس خورهه با جاده آسفالته حدود 20 کیلومتر همچنین جاده قم به اصفهان، نرسیده به شهر دلیجان و در 70 کیلومتری قم، روستای دودهک سپس به سوی خورهه با حدود 12 کیلومتر.
مجموعه باستانی و تاریخی خورهه محلات از آثا باستانی کشور که محلی برای مطالعه باستان شناسان است با شماره ملی 131 در آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
 
آتشکده آتشکوه دومین اثر باستانی استان مرکزی؛
 
1148771_785.png
آتشکده آتشکوه، دیگر اثر باستانی شهرستان محلات و جزء مهمترین آثار به جا مانده از دوران باستان در سرزمین کهن ایران است که در منطقه نیمور محلات استان مرکزی واقع شده است.
عظمت این بنا به‌حدی است که به طور قطع جزء برترین آتشکده‌های زرتشتیان جهان به شمار می‌رود و تعطیلات نوروزی بهترین فرصت برای بازدید علاقه‌مندان از این بناست.
این آتشکده در 5 ‬کیلومتری جاده نیمور و نزدیکی روستای آتشکوه نیمور قرار دارد و مورخان بنای این آتشکده را متعلق به دوره ساسانیان دانسته و معتقدند که بر اساس شواهد و قرائن تا قرن ‪ چهارم‬هجری سالم بوده است.
 
آبگرم محلات؛
 
1148768_528.jpg
در میان دیدنی‌های استان مرکزی چشمه آبگرم محلات از شهرتی دیرینه برخوردار است و سالانه گردشگران زیادی را به ویژه در ایام تعطیل و نوروز باستانی رهسپار این شهر می کند.
چشمه آبگرم جوشان محلات با خاصیت درمانی و تفریحی محور اصلی گردشگری در این شهرستان و استان است که می تواند حلقه اتصال چرخه گردشگری، جاذبه های طبیعی و تاریخی و مذهبی این شهرستان باشد.

با توجه به سابقه طولانی این چشمه در میان مردم و علاقمندان، درکتاب های تاریخی به خواص درمانی این چشمه اشاره شده است.این چشمه در فاصله 15 کیلومتری شمال شرق محلات در کنار ارتفاعات بلند منطقه قرار دارد و مسافران زیادی به امید بهبودی و رفع بیماری به این چشمه روی می‌آورند.

ترکیبات آب این چشمه شامل سولفات کلسیک و از دسته آب های هیپرترمال است و در درمان بیماری های نقرس و بیماری های کبدی، صفراوی، کلیوی و دستگاه گوارش موثر است.
طرح توسعه آبگرم محلات به تصویب رسیده است و قرار است تله کابین، چشمه و پارک سرچشمه، احداث راهرو برای استفاده بهتر از این آب در فصل سرما، غارها و نواحی ییلاقی است که در صورت تحقق می تواند قطب توانمندی در زمینه گردشگری در استان سامان دهی شود.

سرچشمه محلات؛

1148769_256.jpg 
سرچشمه محلات رتبه نهم پر بازدیدترین جاذبه گردشگری کشور را در نوروز 89 از میان 90 مرکز تفریحی به دست آورد.

سرچشمه محلات از چشمه‌های پر آب طبیعی استان مرکزی است که در شمال این شهر و در دامنه رشته کوه هفتاد قله قرار داد، این سرچشمه در بلندترین نقطه شهری محلات قرار گرفته و مکانی بسیار مناسب و خوش آب و هوایی را برای گردشگران داخلی و خارجی فراهم آورده است.
این مرکز دارای امکانات مناسب تفریحی و سرگرمی است ودر طول سال مورد استقبال مردم استان مرکزی و استان های اطراف است.
آب زلال سوغات سرچشمه است و مسافران پس از استفاده از آبگرم محلات برای استراحت به سرچشمه می روند.

 كاروانسرای دودهك

این كاروانسرا در ساحل شرقی رودخانه قمرود و در مسیر جاده دودهك به دهستان خورهه قرار گرفته است.
كاروانسرای دودهك در دوره صفویه بنا شده و در هر یك از دیوارهای شمالی، شرقی و غربی آن سه برج قرار دارد كه نشان می‌دهد در گذشته كاروانسرا، یك قلعه نظامی هم بوده است.

قلعه خسروانی

این قلعه داخل شهر محلات، به شكل نیمه مخروبه‌ باقی مانده است و از دیوارها و برج‌های سالم آن در واحد مسكونی جنب قلعه به عنوان دیوار استفاده می‌شود. از چهار برج قلعه دو برج آن تقریبا سالم مانده است، ولی از دیگر متعلقات قلعه اثری بر جای نیست.

میدان چنار

1148774_676.jpg
یكی از دیدنی‌های شهر محلات درختان چنار قدیمی و زیباست. به طوري كه  عمر بعضی از این درختان به 1500 تا 2000 سال می‌رسد.

بزرگ‌ترین و قطورترین درختان چنار در مركز میدان قرار دارد و علت نامگذاری میدان به نام چنار نیز به دلیل واقع شدن اين درخت در آن است.

مسجد جامع محلات


 این مسجد در بافت قدیمی شهر محلات قرار دارد و امروزه به آن مسجد جمعه نيز مي‌گويند.از ديدني‌هاي مسجد جامع ستون‌های شبستان و سقف چوبي آن است كه روی آن، آیات قرآن نقش بسته است‌.

امامزاده عبدالله

ساختمان این امامزاده در قسمت جنوبی شهر محلات قرار دارد. این امامزاده دارای بقعه ایوانی سه‌جانبه است و از بقعه آن چنین بر می‌آید كه مربوط به قبل از صفویه باشد.

امامزاده فضل و یحیی

امامزاده فضل و یحیی در كوی بالای محلات واقع شده و مدفن دو تن از نوادگان امام موسی كاظم(ع) است. بنای این امامزاده حیاط وسیعی دارد كه چهار طرف بقعه را فراگرفته‌ و قدیمی‌ترین قسمت اين بنا نيز محراب آن است.

قلعه جمشیدى

این قلعه كه تاریخ بناى آن دقیقا مشخص نیست، در نیمور محلات قرار دارد و به قلعه ‌گبرى نیز معروف است. با اين حال، برخى تاريخ احداث آن را مربوط به دوره ساسانى مى‌دانند. در حال حاضر این قلعه رو به انهدام كامل است و از آن فقط دیوار و دو برج باقى مانده است.

در مجاورت این قلعه دیوار بلند خشتى وجود دارد كه گویا حصار اصلى روستا بوده است. پیرامون این قلعه نيز بقایاى قلعه دیگرى به نام قلعه نایب حاج عبدل مشهود است.

 غارها

1148770_484.jpg
 شهرستان محلات از جمله مناطقی است كه غارهای زیادی در آن وجود دارد. تعدادی از اين غارها نيز كشف شده‌اند و از چنان جاذبه‌هایی برخوردارند كه می‌توان از آنها به عنوان یك منبع ارزشمند توریستی بهره‌برداری كرد.

برخی از این غارها عبارتند از:

غار گاو: این غار كه از غارهای تاریخی منطقه محسوب می‌شود، در كوه سوراخ گاو و در شمال غربی روستای خورهه واقع شده است.

غار یكه چاه: این غار در كوه‌های جنوب شرقی محلات و در مجاورت روستایی به همین نام قرار دارد. غار يكه چاه محوطه وسیعی دارد كه از دو قسمت تشكیل شده است و اين دو قسمت به وسیله حفره‌ای به یكدیگر ارتباط دارند.

غار گدار چشمه:
این غار در كوه ارده و در جنوب نیمور قرار گرفته است.

غار سرچشمه:
این غار در شمال محلات و در كوه سرچشمه واقع شده است.

غار كشه ریز: غار كشه‌ریز در شمال غرب شهرستان و در كوه فیروزكوه در نزدیكی روستای عیسی‌آباد قرار دارد.

غار باباجابر (باباجاور): این غار نیز در نزدیكی غار یكه چاه قرار گرفته است.

سفر به «ابیانه» نگین کویر ایران +تصاویر

اتاق هاي ابيانه داراي پنجره ‏هاي چوبي اُرسي مانند هستند و اغلب داراي ايوان ها و طارمي هاي چوبي پيش آمده، مشرف بر كوچه ‏هاي باريک كه به صورت مناظر جالبي در آمده‏اند. نماي خارجي ديوارها در خانه‏ هاي ابيانه با خاك سرخ رنگي كه معدن آن در مجاورت روستا قرار دارد، پوشيده شده است. به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران،روستاي ابيانه در 40  كيلومتري شمال غربي شهرستان نطنز، در دامنه كوه كركس واقع شده است. ابيانه منطقه ‏اي خوش منظره، خوش آب و هوا و داراي موقعيت طبيعي مساعدي است. شمارِ خانه ‏هاي ابيانه در سرشماري سال 1361 برابر با 500 واحد برآورد شده است. اين خانه‏ ها تماماً بر روي دامنه اي در شمال رودخانه برزرود بنا شده است.

اتاق هاي ابيانه داراي پنجره ‏هاي چوبي اُرسي مانند هستند و اغلب داراي ايوان ها و طارمي هاي چوبي پيش آمده، مشرف بر كوچه ‏هاي باريک كه به صورت مناظر جالبي در آمده‏اند. نماي خارجي ديوارها در خانه‏ هاي ابيانه با خاك سرخ رنگي كه معدن آن در مجاورت روستا قرار دارد، پوشيده شده است.

از آنجا كه در دامنه ‏هاي شيب دار ابيانه فضاي كافي براي ساختن خانه‏ هاي مورد نياز وجود ندارد در اين روستا چنين رسم شده كه هر خانواده، انبار غار مانندي در تپه‏ هاي يك كيلومتري روستا، در كنار جاده و نرسيده به ابيانه ايجاد نمايد. اين غارها كه در دل تپه‏ ها حفر شده‏اند و از بيرون تنها درهاي كوتاه و محقر آن نمودار است براي نگهداري دام ها و نيز آذوقه ي زمستاني و اشياي غيرضروري مورد استفاده قرار مي‏گيرد.

1139680_271.jpg
اين روستا هم از طريق جاده کاشان-نطنز و هم از اتوبان کاشان-اصفهان قابل دسترسي است. از دو راهي مسير کاشان به نطنز تا ابيانه حدود 22 کيلومتر فاصله است که مسيري زيبا و سر سبز است. مسير کاملاً کوهستاني و دره مانند است که جاي جاي آن را باغ هاي پر درخت پوشانده است.

يکي از مهمترين دلايل شهرت ابيانه، نزديکي به شهرهايي همچون کاشان، قمصر، اصفهان و به طور کل در دسترس بودن آن است.  در حال حاضر  اين روستا تقريباً خالي از سکنه است و تنها تعداد معدودي از ساکنان مسن در روستا حضور دارند که اغلب مشغول فروش اجناس خود به گردشگران هستند.

مردم ابيانه به كشاورزي و باغداري و دامداري مشغول هستند كه با روش هاي سنتي اداره مي‏شود. بيشتر زنان در امور اقتصادي با مردان همكاري دارند. ابيانه داراي هفت رشته قنات است كه براي آبياري مزارع و باغات مورد استفاده قرار مي‏گيرد. گندم، جو، سيب‏ زميني و انواع ميوه به خصوص سيب، آلو، گلابي، زردآلو، بادام و گردو در ابيانه به دست مي‏آيد.

زیارتگاه

1139679_193.jpg
روستای ابيانه دارای دو زیارتگاه است: یكی مرقد شاهزاده عیسی و شاهزاده یحیی در جنوب روستا كه به گفته اهالی فرزندان امام موسی كاظم (ع) بوده‏اند؛ و زیارتگاه دیگر ابیانه قدمگاه نامیده می‏شود. از جمله دیگر اماکن تاریخی ابیانه می‏توان از خانه غلام نادرشاه و خانه نایب حسین كاشی نام برد.

مراسم و آداب و رسوم

از مراسم مهم در ابيانه شامل مراسم مذهبی ، مراسم عيد نوروز و مراسم ازدواج ميباشد که هر کدام از آنها به اختصار بدين قرار ميباشد

مراسم مذهبی

شامل ماه محرم، نخل برداری، ماه مبارک رمضان،نماز عيد فطر،مراسم عزاداری و مراسم خاک سپاری فوت شدگان،عيد فطر و عرفه آخر سال ميباشد.

1139658_244.jpg
مراسم عيد نوروز

شامل روز شماری سال ، روزی که کرد به کوه می رود،جشن نوروز، سيزده بدر و مراسم جشن پايان سال (چهارشنبه سوری ) می باشد.

مراسم ازدواج

جزئيات ازدواج ، مراسم عقد ، روز عروسی شامل : حمام يا برگرماده ، هيزم عروسی ، ميوه بونی ( ميان بامی ) ، خوان بری ، پاتختی و هدايای اين روز و ديگر اين مراسم زايمان و نامگذاری نوزاد می باشد .

واژه شناسي و زبان شناسي

زبان مردم اين ده که با آن گفتگو مي کنند بنام فرس قديم معروف است و شعبه ايست از زبان رايج مردم منطقه نطنز _ سيمه _ جوشقان قالی و با زبان بعضی از نقاط مرکزی ايران و زبان مردم حدود سمنان وسبزوار نزديکی و هماننديهايي دارد. از خصوصيات اين زبان اين است که از لحاظ ساختار ، درگردش خود خيلی روان است واژه ها را صريح ادا ميکند.دنباله واژه ها را کش و قوس آنچنانی نمی دهد تا لهجه ای به وجود آورد ، به آسانی به فارسی برميگردد .

1139661_141.jpg
صنايع دستی

از جمله هنرهای دستی می توان به جاجيم ، گليم که در نوعهای مختلف موئی ، نمدی و پشتی است .قالي وقاليچه ، جوال ، شال ، زری بافی ، طنابهای موئی ، سبد بافی ، آويزهای تزئينی ، سوزن دوزی ، نوار دوزی و تکيه دوزی می باشد که در همه اين هنرها دست انسان هنرمند در بوجود آوردن آن نقش اصلی ايفا کرده است که با مواد اوليه ای که در روستا يافت می شود اين فعاليتهای اقتصادی _ هنری انجام می پذيرد .

سفری متفاوت به استان کویر و ابر و ستاره +تصاویر

طبیعت بکر و دست نخورده استان سمنان به تنهایی در شهرستانهای این استان نیز جالب توجه است، به طوریکه با سفر به شهر سمنان و سپس به شهمیرزاد و مهدیشهر می توان تجربه دو آب و هوای متفاوت را با طی کمتر از 20 کیلومتر داشت. به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران،طبیعت بکر و دست نخورده استان سمنان به تنهایی در شهرستانهای این استان نیز جالب توجه است، به طوریکه با سفر به شهر سمنان و سپس به شهمیرزاد و مهدیشهر می توان تجربه دو آب و هوای متفاوت را با طی کمتر از 20 کیلومتر داشت.

کویر، جنگل، مناطق خشک و بیابانی، مناطق سر سبز و جمیع اضداد طبیعت را یکجا می توان در مصافتی به ابعاد 20 کیلومتر مربع در استان سمنان مشاهده کرد.

طبیعت بکر و دست نخورده استان سمنان به تنهایی در شهرستانهای این استان نیز جالب توجه است، به طوریکه با سفر به شهر سمنان و سپس به شهمیرزاد و مهدیشهر می توان تجربه دو آب و هوای متفاوت را با طی کمتر از 20 کیلومتر داشت.

1131349_337.jpg
در شهرستان شاهرود نیز که "جنگل ابر" آن زبانزد همه است، می توان در مناطق رضا آباد و خارتوران، طی مسیر در مناطق کویری را تجربه کرد.

شهرستان گرمسار شهر خورشید تابان نیز با جاده سنگفرش که یادگار گذشتگان و مسیر تاریخی ابریشم است، جاذبه های فراوانی دارد.
شهرستان دامغان نیز با چشمه علی، انگورستانی و... جلوه هایی از هنر نقاش طبیعت را به نمایش می گذارد.

چنانچه در این روزهای پایانی بهار قصد تجربه ای متفاوت از سفر، دیدن از نزدیک کویر، ابر، رصد ستارگان و... را دارید، سفر به استان سمنان گزینه مناسبی برای سفر است.

آبگرم


چشمه های آبگرم در 21 کیلومتری شمال غرب سمنان و 18 کیلومتری غرب شهرستان مهدیشهر قرار دارند.
مردم از گذشته برای استفاده های درمانی و تفریحی به این چشمه ها می آمده اند و برای استفاده های درمانی استخرهایی از گذشته با عمق و ظرفیت کم در محل چشمه ها ساخته شده است.

پیغمبران

در شمال شرق شهر سمنان منطقه زیارتی و سیاحتی" پیغمبران" قرار دارد، مقبره پیغمبران در قله کوهی به همین نام در 21 کیلومتری جاده اصلی تهران - مشهد در نزدیکی سمنان واقع شده است.

بر اساس اطلاعات موجود در این مقبره "سام" و "لام" از فرزندان نوح پیغمبر مدفون هستند و آب و هوای معتدل و پوشش گیاهی و جانوری منطقه، جاذبه زیارتی منطقه را به عنوان محور گردشگری آن تکمیل می کند.

 آهوان
1131355_469.jpg
آهوان در حدود 30 کیلومتری سمنان و 78 کیلومتری غرب دامغان واقع شده است.در اطراف آهوان چند روستای پایکوهی معروف به "کلاته" وجود دارد که با باغها، کشتزارهای مختلف و استخرهای آبیاری مناظر زیبایی را خلق می کند.

در کنار جاذبه های طبیعی، وجود دو کاروانسرا یا رباط تاریخی به نام "رباط سنگی انوشیروانی" و "کاروانسرای شاه عباسی" بر اهمیت این منطقه افزوده است.

زمان ساخت کاروانسرای سنگی(رباط انوشیروانی) به سالهای 420 تا 421 هجری قمری و ساخت کاروانسرای شاه عباسی به سال 1097 هجری قمری در دوره صفویه بر می گردد.

بسطام

1131351_113.jpg
شهر "بسطام" زادگاه و محل آرامگاه عارف بزرگ "بایزید بسطامی " دومین شهر نمونه گردشگری استان سمنان است که در 6 کیلومتری شاهرود واقع شده و در مسیر جاده شاهرود- آزادشهر قرار دارد.

این شهر دارای جاذبه های گردشگری تاریخی، طبیعی، عرفانی و مذهبی از جمله آستان مقدس"امامزاده محمد (ع)" و  در طول سال پذیرای گردشگران زیادی از نقاط مختلف کشور و حتی خارج از کشور است.

وجود آرمگاه بایزید بسطامی، آرامگاه عارف بزرگ شیخ ابوالحسن خرقانی، موجب شده تا همه ساله گردشگرانی از کشورهای مسلمان همسایه مانند پاکستان و کشورهای آسیای میانه از این شهر تاریخی مذهبی دیدن کنند.

جنگل ابر

1131360_755.jpg
جنگل زیبا و خوش آب و هوای "ابر" در 45 کیلومتری شمال شرق شاهرود از جنگلهای بکر و زیبای استان سمنان است.این جنگل در زمره جنگلهای هیرکانی کشور است و به دلیل اینکه فضای جنگل را پوششی از ابر فرا می گیرد، جنگل ابر نامیده می شود.

ارتفاع زیاد جنگل از سطح دریا، پایین بودن درجه حرارت در فصل گرما، وجود چشمه سارهای فراوان و پوشش جنگلی متنوع  از ویژگی های این جنگل است.

جنگل اولنگ

1131357_114.jpg
جنگل "اولنگ" در 85 کیلومتری شمال شاهرود واقع شده است. این جنگل دارای درختان جنگلی متنوع و تنوع جانوری است.

جنگل دشت شاد

جنگل "دشت شاد" در 180 کیلومتری شمال شرق شاهرود واقع شده است، تنوع گونه های جنگلی، طبیعت و چشم انداز زیبا از ویژگیهای این منطقه به شمار می رود.

جنگل و آبشار نام نیک

جنگلهای "نام نیک" و حسین آباد در حوزه استحفاظی شهرستان شاهرود و در آبریز شمالی استان قرار دارند. واقع شدن این منطقه در مجاورت چند منطقه نمونه دیگر بر جذابیت آن افزوده است.

زیستگاه توران

مجموعه "توران" از سه سمت پارک ملی، پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده تشکیل شده است.این منطقه در قسمت جنوبی جاده تهران - مشهد و در قسمت شمال شرقی دشت کویر قرار دارد.این منطقه پس از پناهگاه حیات وحش "نایبندان"، دومین منطقه بزرگ تحت حفاظت سازمان محیط زیست کشور است.

از نظر پوشش گیاهی این منطقه از تنوع بالایی برخوردار بوده و در میان گونه های جانوری آن برخی از نادرترین گونه ها مانند یوزپلنگ آسیایی، گورخر ایرانی و پرندگانی همچون زاغ بور و هوبره دیده می شود.

زیستگاه یوزپلنگ آسیایی در حال حاضر محدود به مناطق خاصی از ایران مانند توران و زیستکره کویر است و علاوه بر یوزپلنگ آسیایی، گورخر ایرانی به عنوان گونه جانوری نادر و زاغ بور یکی از نادرترین پرندگان جهان تنها در منطقه توران زندگی می کند.

مُجن و آبشار تنگه داستان

1131354_199.jpg
شهر "مجن" در فاصله 35 کیلومتری غرب شاهرود و در منطقه ای کوهستانی واقع شده است.
تنگه معروف "داستان" در فاصله 10 کیلومتری شهر مجن قرار گرفته که آبشار این تنگه در زمره جاذبه های طبیعی شهرستان شاهرود محسوب می شود. پوشش گیاهی و جانوری متنوع و آب و هوای مطلوب از جاذبه های گردشگری این منطقه است.

 علاوه بر این، شهر مجن به عنوان یک منطقه تاریخی در دامنه کوه های البرز با ویژگی های منحصر به فرد و معماری خاص به عنوان "ماسوله کویر" شهرت دارد به طوری که بافت قدیمی شهر در شیب ارتفاع شکل گرفته و خانه ها به گونه ای ساخته شده اند که بام هر خانه حیاط خانه ای دیگر است.

برخی این شهر را نگین سرخ فام دامنه های البرز شرقی می نامند زیرا خاک اراضی و ارتفاعات آن سرخ رنگ است و زنان مجنی همه ساله بنا بر رسمی کهن با تهیه دوغابی از گِل قرمز رنگ به تجدید نمای خانه های کاه گلی می پردازند.

خوش ییلاق

پناهگاه حیات وحش "خوش ییلاق" در شمال شرقی شهرستان شاهرود قرار دارد.زیستگاههای جانوری و پوشش گیاهی این منطقه بسیار متنوع است.این منطقه به دلیل وجود چشم اندازهای متفاوت طبیعی و تنوع اکوسیستمی شامل جنگل، کوهستان، مرطوب خزری، دشت خشک و بیابانی تنوع زیستی ویژه و ارزشمندی دارد و از بی نظیرترین پناهگاه های حیات وحش ایران است.

فرحزاد، تاش و چشمه هفت رنگ

1131353_212.jpg
منطقه "فرحزاد" ، "تاش" و "چشمه هفت رنگ" در شهرستان شاهرود واقع شده است.چشمه هفت رنگ به دلیل تنوع رنگ آب چشمه های جاری از مواد معدنی با خواص درمانی، از دیرباز مورد توجه اهالی منطقه بوده است.علت نامگذاری این منطقه به نام "فرحزاد" به دلیل سرسبزی مزارع و باغ های مثمر منطقه است.

قطری

منطقه "قطری" در بخش بسطام شهرستان شاهرود و نزدیک روستای ابر واقع شده است.این منطقه از بارش سالانه نسبتاً مطلوبی برخوردار بوده و به دلیل اقلیم معتدل و نسبتا مرطوب، پوشش گیاهی آن زیبا و چشم نواز است.وجود آستان مقدس امامزاده سراوین قطری بر گردشگری مذهبی – طبیعی این منطقه افزوده است.

دشت آفتابگردان و شقایق های کالپوش

1131350_310.jpg
یکی از مناطق جاذب گردشگری شهرستان شاهرود دشت آفتابگردان و شقایق در منطقه کالپوش است که نمایش منحصر به فرد گل های شقایق در منطقه از بیستم اردیبهشت ماه تا پایان خرداد جلوه زیبایی به ناحیه سرسبز کالپوش می دهد و گردشگران بسیاری را به این منطقه جلب می کند.

همه ساله در همین خصوص جشنواره دشت شقایق و کشتی محلی در منطقه کالپوش برپا می شود.گل های آفتابگردان نیز که بیشتر در دشت "دانیال"  تا ارتفاعات روستای"کُرنگ" می روید، در ماه های مرداد و شهریور به گل نشسته و زیبایی این منطقه را دوچندان می کند.

رضا آباد خوارتوران

روستای عشایر نشین "رضا آباد" از توابع بخش بیارجمند شهرستان شاهرود، در 250 کیلومتری جنوب غربی شاهرود و 123 کیلومتری جنوب بیارجمند واقع شده است.پرورش گوسفند و شتر و نیز بافت انواع گلیم تنها راه معیشت اهالی سخت کوش این روستای کویری است.

مهم ترین جاذبه گردشگری این منطقه وجود تپه های ماسه ای به اشکال مختلف، سیاه چادر عشایری و نقوش بافته های زنان ایل است، این روستا را تپه های رمل در بر گرفته است.پوشش گیاهی خاص منطقه از جمله جنگل های طاق و فرهنگ خاص مردم روستا، جاذبه گردشگری این روستا را دوچندان کرده است.

عباس آباد

"عباس آباد" روستایی قدیمی با کاروانسرایی کهن در شرق شاهرود و در کنار مسیر ارتباطی شاهرود به سبزوار قرار دارد.
مهم ترین جاذبه این روستا وجود کاروانسرای شاه عباسی و دیگر بناهای تاریخی است.

کاروانسراهای بزرگ "میاندشت"، "میامی"، "عباس اباد" و "الحاک" و نیز مسجد جامع فرومد مهم ترین بناهای تاریخی در مسیر ارتباطی شاهرود –سبزوار است.

شهرستان دامغان

چشمه علی
1131356_585.jpg
مجموعه "چشمه علی "در شمال شهر تاریخی دامغان و حدود 30 کیلومتری این شهر بین روستاهای "آستانه" و "کلاته رودبار" واقع شده است.

در زمان فتحعلی شاه قاجار در این محل یک مسجد و یک عمارت ساخته شد.بنای فتحعلی شاهی در میان رودخانه و وسط مجموعه تفریحی چشمه علی قرار گرفته و مسجدی تاریخی نیز در ضلع جنوبی قرار داشته که اکنون مسجدی جدید بر روی آن واقع شده است.

وجود درختان بید و صنوبر، باغ های گردو، زردآلو، درختان میوه، گیاهان دارویی و ارتفاعات کوهستانی به جاذبه های این منطقه افزوده است.
قلعه های تاریخی" منصورکوه" و "مهرنگار" از دیگر جاذبه های تاریخی این منطقه است.

سد شهید شاهچراغی

سد شهید شاهچراغی از جمله مناطق نمونه گردشگری استان سمنان است که در 12 کیلومتری دامغان ساخته شده و از جمله ویژگی های آن چشم انداز سد، قرارگرفتن در مسیر گردشگران چشمه علی، آب و هوای مطبوع و فضای سبز است.

وجود سد و بخشی از کناره سد که به "دریاچه سد" تبدیل شده، فرصت بهره برداری گردشگری از این منطقه را برای تفریح و... فراهم کرده است.

گردکوه

منطقه کوهستانی گردکوه در 18 کیلومتری غرب دامغان واقع شده و محور جاذبه های گردشگری این منطقه "قلعه گردکوه" است که به "گنبدان دژ" نیز شهرت دارد.

کوهی که قلعه گردکوه بر آن بنا شده به شکل گنبد است.وجود گیاهان دارویی – صنعتی و گونه های مختلف جانوری بر جذابیت این منطقه افزوده است.

چشمه قلقل

1131380_549.jpg
منطقه نمونه گردشگری "چشمه قلقل" در دو کیلومتری شمال روستای "دشتبو" دامغان واقع شده


مطالب مشابه :


گوشه ای ار شکوه سبزوار(گنجینه ناشناخته ایران)

در این ناحیه وجود دارد که سیلاب های دشت سبزوار را به نمکزارهای کویر زمین مشتمل بر سر




میل خسروگرد، سبزوار

میل خسروگرد، سبزوار بعضی نکات آموزشی و درسی دوران سوم زمین شناسی قرار




شهر سوخته ای دیگر در سبزوار

شهر سوخته ای دیگر در سبزوار کویر مرنجاب اما حضور بر سر قبر مردگان در غروب و




جهت یابی - قبله یابی ( مطلب آموزشی مربوط به جغرافیای سوم راهنمایی )

( مطلب آموزشی مربوط به ویژه سبزوار و ششتمد منتشر در زمین فرومیکنیم




جاذبه های سازمان یونسکو در ایران

سبزوار دومین کویر مرنجاب ، رسالت يونسكو بيش از هر چيز اخلاقي است و با روح انسان سر و




آسیب شناسی فرآیند آموزش درس تاریخ

غرب خراسان به ویژه سبزوار و ششتمد منتشر شده از کویر مرنجاب آموزشی 6 -اسفند87-ص3).




ناهمواری های ایران

گروه آموزشی پایه دوران سوم زمین شناسی است که و پشت سر هم کوه­ها و




پتانسیل های معدنی سبزوار

بسته آموزشی طبقه بندی کویر مرنجاب برای محدوده نقشه زمین شناسی 1:100000 سبزوار




سفری هیجان انگیز به متمدن ترین شهر ایران +تصاویر

دره های شگفت، رودها و آبشارهای طرب انگیز، غارهای بی نظیر، کوه های سر زمین می درخشد کویر




دایرة المعارف سبزوار

دایرة المعارف سبزوار کویر مرنجاب، یکی فقاهتی‏ را و پشت سر چندین تن دیگر




برچسب :