سبک زندگی فاطمی برای همگان مورد نیاز است و باید ارائه شود

از جمله کتاب‌هایی که در این باره به رشته تحریر درآمده کتاب «حیات الصدیقه الفاطمه (س)» نوشته حجت الاسلام والمسلمین محمدجواد مروجی طبسی است که با نام «دردانه دلداده» به زبان فارسی ترجمه و منتشر شده است. در گفتگویی با مولف این کتاب به چرایی و چگونگی تالیف آن پرداخته‌ایم که از نظرتان می‌گذرد:

 

ایده نگارش کتابی درباره حضرت صدیقه (س) چطور به ذهنتان رسید و چرا در میان معصومین (ع)، زندگانی ایشان را علی رغم ظرافت‌ها و حساسیت‌های خاص، برای پرداخت انتخاب کردید؟

من در سال ۱۴۲۳ هجری قمری مبادرت به تالیف و انتشار کتاب «دردانه دلداده» کردم؛ این کتاب در شرح زندگانی حضرت صدیقه (س) است و بر اساس گفته استاد من آیت ا... سبحانی، افق‌هایی از زندگانی پاک ایشان را پیش روی نسل جوان گشوده است، نسلی که عطش شناخت فضایل و مناقب اهل بیت (ع) و آگاهی از مسائل زندگانی آن حضرت (ع) را دارد به ویژه درباره مسائلی که بعد از رحلت نبی مکرم اسلام (ص) بر دخت مکرمشان (س) رفته است.

باید توجه داشت تالیف هر کتابی درباره زندگانی اهل بیت (ع) هیچ دلیل و هدف خاصی جز خدمت به اولیای الهی ندارد، در تالیف این کتاب خود اهل بیت (ع) دستور به نگارش دادند و این مهم در پی رویای صادقه‌ای که دیدم، رخ داد.

در آن زمان من مردد بودم که این کار را آغاز کنم یا نگارش کتابی درباره زندگانی دخت پیامبر (ص) را به زمانی دیگر موکول کنم اما همه چیز با دیدن خوابی تغییر کرد و در ‌‌نهایت بیشترین وقت را گذاشتم تا «حیات الصدیقه الفاطمه (س)» را تالیف کنم و بعد از انتشار، برخی از دوستان آن را با نام «دردانه دلداده» به فارسی ترجمه کردند که به سرعت جای خود را در محافل علمی باز کرد و مورد تحسین مراجع و علما قرار گرفت.

همچنین، علیرضا کاوند بروجردی مجددا این کتاب را به فارسی ترجمه کرد و این ترجمه نیز به مجامع علمی راه یافت و با استقبال مواجه شد.

چرا در نگارش مردد بودید، چه چیز باعث می‌شد که بخواهید نگارش کتابی درباره زندگانی دختر پیامبر اکرم (ص) را به تعویق بیندازید؟

باید توجه داشت که درباره زندگانی حضرت صدیقه (س) باید بسیار ظریف و دقیق مطالب را ارائه کرد تا احساسات برخی جاهلان تحریک نشود، چراکه حوادثی که بر ایشان بعد از رحلت پیامبر گرامی اسلام (ص) رفت بسیار سنگین و سخت بود که تحمل شنیدن آن نیز برای بسیاری مشکل است و بعضی از متعصبان حتی ظرفیت پذیرش آن را نیز ندارند، در حالی که این روایت تاریخ است و هم شیعه و هم سنی آن را نقل کرده‌اند.

اگرچه اضافاتی در تاریخ شیعه است که تاریخ اهل سنت آن‌ها را بیان نکرده اما نمی‌توان منکر آن شد که بعد از رحلت پیامبر اعظم (ص) به درب خانه حضرت صدیقه (س) آتش بردند! هیچ کس نمی‌تواند منکر شود نه شیعه و نه سنی.

آنچنان که در «العقد الفرید» نوشته ابن عبد ربه، ماجرای بردن آتش به درب خانه حضرت صدیقه (س) بیان شده است و همچنین، دیگر اهل سنت نیز در این باره نوشته‌اند؛ بنابراین، نمی‌توان با تاریخ جنگید مگر اینکه بخواهیم کل منابع تاریخی را بسوزانیم!

از این رو، کار درباره حضرت صدیقه (س) باید ظریف و مستند و خیلی قوی صورت می‌گرفت بدون اینکه کسی بتواند آن را رد کند. همین مسئله از دلایل تعلل من در نگارش کتاب مرتبط با دخت مکرم پیامبر (ص) بود تا مبادا نتوانم آنگونه که باید به ساحت ایشان عرض ارادت کنم و ترجیحم بر آن بود تا به زندگانی دیگر معصومین (ع) بپردازم، از این رو، حیات امام عسکری (ع)، حیات امام دهم (ع)، حیان سبط الاکبر (ع) را نگاشتم و با دیدن رویای صادقه نیز «حیات الصدیقه الفاطمه (س)» یا‌‌ همان «دردانه دلداده» را در ۱۶ فصل تدوین کردم که از ولادت و حوادث ولادت آن حضرت (س) آغاز شده و به شهادت و پرواز آن حضرت (س) به ملکوت ختم می‌شود.

 

با توجه به حساسیت پرداختن به ابعاد مختلف زندگانی حضرت صدیقه (س) شما در تالیف «دردانه دلداده» چه منابعی را مد نظر داشتید؟

من مجموعا نزدیک به ۲۰۰ کتاب و منبع را مورد بررسی و محل نقل قرار دادم که بسیاری از آن‌ها از منابع مهم و مورد وثوق اهل سنت است از جمله کتاب «الامامه و السیاسه» نوشته این قتیبه دینوری و از قدیمی‌ترین تواریخ اهل سنت یا «اخبار الدول و آثار الاول» نوشته احمد بن یوسف القرمانی و «انساب الاشراف» به قلم احمد بن یحیی بلاذری، و نیز «احیاء العلوم»، «تاریخ طبری» و نیز «تاریخ الاسلام و وفیات المشاهیر» نوشته ذهبی و نیز «تاریخ خلیفة بن خیاط» و... که همگی از منابع تاریخی موثق و مور قبول اهل سنت به شمار می‌روند.

همچنین، منابع حدیثی اهل سنت را نیز مورد بررسی و نقل قرار دادم چراکه بنابر نقل بزرگان، احادیث خود می‌توانند به عنوان منبعی مهم در بیان تاریخ باشند.

با این تفاسیر پرداخت به سیره و زندگانی دخت مکرم پیامبر اعظم (ص) باید با رعایت چه جوانبی صورت گیرد؟

هر کسی این کتاب را مطالعه کند در می‌یابد یک سیر منطقی در بیان زندگانی حضرت صدیقه (س) رعایت شده است، بنابراین، کسی که می‌خواهد سیره فاطمی را تالیف یا حوادث بعد از رحلت پیامبر (ص) را بررسی کند باید به گونه‌ای منابع را به کار برد که انصاف و منطق رعایت شود.

به عبارت بهتر نویسندگانی که می‌خواهند بعد از این درباره این گوهر ناشناخته (س) کتابی بنویسند باید سعی کنند شخصیت ایشان را حفظ کرده و از منابعی بهره بگیرند که کمتر مخدوش باشد و باید زندگانی حضرت صدیقه (س) را از تواریخ اهل سنت بهره بگیریم تا کار جدید و ارزشمند ارائه شود.

 

آیا این کتاب مورد تقدیر و تجلیل قرار گرفته یا جوایزی را به خود اختصاص داده است؟

خیر، بعد از انتشار کتاب جایزه‌ای از ارگانی دریافت نکردم اگرچه به نظر می‌رسد تقدیر از خادمان اهل بیت (ع) از وظایف نهادهای فرهنگی نظام اسلامی است اما من پیشاپیش جایزه خود را از اهل بیت پیامبر (ص) دریافت کردم به عبارت بهتر تقدیرنامه‌ام را بار‌ها از پیامبر (ص) و معصومین (ع) دریافت کردم و آن‌ها به کرات مرا تشویق کردند، از شواهد این تشویق این بود که دری از خیر به سوی من گشوده شد و توانستم کتب متعددی را درباره اهل بیت (ع) به رشته تحریر درآورم.

از جمله کتاب «فاطمه (س) الگوی حیات زیبا» با مخاطب عام به ویژه برای بانوان و جوانان، «چند تابلو برای نصب در زندگی» مشتمل بر موارد الگویی از زندگانی دخت مکرم نبی اسلام (ص)، «سیره فاطمه (س)» که به سرعت در بازار نشر نایاب شد و همه این‌ها رخ نداد مگر با الطاف و تشویق پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع) ایشان که خود قلم در دستم گذاشتند تا باز هم درباره این یگانه بانوی عالم هستی (س) تالیفاتی داشته باشم.

علاوه بر این، دو کتاب دیگر نیز درباره ایشان در دست انتشار دارم یکی «گفتگوهای حضرت زهرا (س) با پدرشان» و دیگری «روایات فاطمی» که تا کنون سابقه نداشته و در آینده نزدیک این روایات که ضرورت جامعه علمی است را عرضه می‌کنم.

بنابراین، این کتاب که بر اثر رویای صادقه من نگارش یافت بابی از خیرات و علم به معارف اهل بیت (ع) را بر من گشود و امید است که بتوانم موسوعه بزرگ فاطمی را در آینده به پیروان اهل بیت (ع) تقدیم کنم.

 

به عنوان مولف، محقق و پژوهشگر حوزه مذهب و اهل بیت (ع) چه انتظاری از مسئولان فرهنگی و نهادهای ذیربط دارید؟

این دغدغه من نیست بلکه همه کسانی که خاص حضرت صدیقه (س) خدمت کرده‌اند توقع دارند مسئولان فرهنگی در نظام جمهوری اسلامی به این عرصه توجه داشته و همه ساله به نقش محوری اهل بیت (ع) در جامعه بپردازند و حتی لازم است ۱۴ بنیاد فرهنگی با اسامی چهارده معصوم (ع) تاسیس و امکانات مناسب را عرضه کنند تا محصولات فرهنگی مرتبط با ساحت مقدس ائمه معصوم (ع) تولید، عرضه و تبیین شود و من یقین دارم این مسئله که در سطح بین المللی هم باید باشد، بهترین راه مصرف سهم امام است و راه اندازی این بنیاد‌ها، یقینا برکات بسیاری به ویژه در تربیت نسل جوان دارد.

 

پرداختن به سیره معصومین (ع) به ویژه حضرت صدیقه (س) در شرایط امروز زندگی بشر از ضرورتی برخوردار است و چه مسائلی به آن اهمیت و اولویت می‌بخشد؟

ضرورت آن مسلم و ثابت است چراکه ایشان سهم عظیمی در تاریخ صدر اسلام داشته‌اند و دامنه این اثرات در تاریخ گسترده شده است و اگر غفلت و بی‌توجهی کنیم، ظلم و جفا کرده‌ایم، بنابراین، بر همه نویسندگان لازم است که به آن بپردازند.

امروز اگر سیره فاطمی را به عنوان یک دستورالعمل برای بشر به عنوان یک قانون اساسی تدوین کنیم کاری ارزشمند است به ویژه در مقابله با ظلم‌هایی که به زن در جهان می‌شود و اگر این سیره را به زبان‌های زنده دنیا نگاشته و ترجمه و ارائه کنیم بسیار موثر است همانگونه که بسیاری از آقایانِ مخاطب کتاب «دردانه دلداده» از خارج کشور تماس گرفته و از تاثیرات این کتاب سخن گفتند.

نباید اینطور فکر کرد که شیعه به ایران اسلامی محدود می‌شود بلکه باید سیره اهل بیت (ع) را به زبان‌های زنده دنیا ترجمه کرده و به زنان بگوییم ما در ۱۴۰۰ سال پیش بانویی نمونه داشته‌ایم و سبک زندگی فاطمی برای همگان مورد نیاز است و باید ارائه شود.

باید توجه داشت وقایع بعد از رحلت پیامبر اکرم (ص) نسبت به کل زندگانی حضرت صدیقه (س) یک بخش و جزء است و ما باید به دیگر بخش‌ها نیز بپردازیم البته به گونه‌ای که حساسیت ایجاد نشود.


مطالب مشابه :


چرا حفظ قرآن - انگیزه میخواهم برای حفظ!!

كسى كه در درونش چيزى از قرآن متن شماري از احاديث با قاریان و حافظان قرآن




جـــملاتـی آمـوزنده از نــلسون مــاندلا

جـــملاتـی آمـوزنده از متن کامل قرآن من باور دارم؛ كه گواهى‌نامه‌ها و تقدیرنامه




سبک زندگی فاطمی برای همگان مورد نیاز است و باید ارائه شود

آیه ای از قرآن که درباره نوروز




مسابقه بزرگ دعوت به نماز

آن بيماري و درد از او برطرف مي شود و قرآن توسط قاریان مهم جهان متن املا و




برچسب :