آشنایی با دوربین لایکا تی سی ۸۰۵ – Leica TC 805
آشنایی با دوربین لایکا تی سی ۸۰۵ – Leica TC 805
مشخصات توتال استیشن الکترونیکی Leica مدل TC- 805 ساخت سوئیس :
- کمپانساتور دو محوره با دقت ۵/۱ ثانیه
- یک طرف کیبورد
- ثانیه خوان بادقت ۵ ثانیه و یا ۰۰۱۵/۰ گراد
- شاقول لیزری
- طو لیابی ۵/۳ کیلومتر با تک منشور و ۷ کیلومتر با ۳ منشور
- با قابلیت اندازه گیری فاصله ۱۷۰ – ۲۵۰ متر بدون استفاده از منشور (مدل TCR)
- با دقت طولیابی ۲ppm +2 mm
- قابلیت نصب برنامه CO GO, Road
- حافظه داخلی برای ثبت اطلاعات بیش از ۱۰,۰۰۰ نقطه
- متعلقات استاندارد لایکا شامل :
- جعبه حمل , یک عدد CD نرم افزار
- کابل RS232
- 2 عدد باطری داخلی استاندارد GEB 111
- شارژرباطری GKL 111 با برق ۲۲۰ ولت و شارژر فندکی اتومبیل
- یک عدد ترابراک GDF 111
- توتال استیشن لیزری Leica مدلPower TCR-805 ساخت سوئیس
آموزش کاربردی توتال استیشن لایکا سری تی پی اس مدل تی سی ۸۰۵
دوربین های نقشه برداری توتال استیشن، همانطور که از اسمشان مشخص است(توتال استیشن یعنی ایستگاه جامع) دارای قابلیتهای فراوان و کاملی جهت استفاده در انواع لوکیشن های نقشه برداری است.با ظهور این دوربین ها عملیات فیزیکی طاقت فرسا و بعضا بسیار خطرناک نقشه برداری صحرایی تا حدود زیادی آسان و کمتر شده و از طرفی نیز، با توجه به قابلیتهای دیجیتال این نوع دوربین ها، حجم محاسبات نیز کاهش چشمگیری یافته است. با این حال، ممکن است تمامی قابلیتهای دوربین های توتال استیشن کاربردی نباشند و یا کاربرد آنها عمومیت نداشته باشند. از این رو، در آموزش نحوه استفاده از آنها به ذکر موارد کاربردی و رایج بسنده خواهیم کرد و با آموزش پایه ای و نگاه کلی ، زمینه را برای یادگیری دیگر قابلیت های دوربین توسط اوپراتور فراهم خواهیم نمود. چنانچه درخواست ها در مورد آموزش جزء به جزء امکانات دوربین ها زیاد باشد، و نیز استقبال از آموزشهای سایت برای مدیریت سایت قابل قبول باشد، در آینده ای نزدیک، آموزش جزء به جزء دوربین ها نیز (به خصوص دوربین های قدرتمند لایکا و نیکون) در سایت قرار خواهد گرفت.
Menu و Program دو کلید بسیار مهم این دوربین می باشند که ما قسمتهای مهم را به شما توضیح می دهیم :
Menu:
(Data Manager) برای مدیریت اطلاعات از جمله وارد کردن نقاط و حذف نقاط و همچنین حذف کلی نقاط و دیدن نقاط و همچنین پیدا کردن نقاط با توجه به اسم یا شماره نقطه .
تراز کردن دوربین (LEVEL) در این قسمت انجام می گیرد .
و دو مورد دیگر یعنی در کل در قسمت منو ما ۴ قسمت داریم که یادگیری آن خیلی ساده است
Prog :
به قسمت prog می رسیم که دارای حدود ۸ قسمت است که در زیر به مهمترین آنها اشاره می شود .
- انتخاب job
در اول برداشت ما باید ابتدا یک جاب به دوربین معرفی کنیم مثلا در شهر رامسر کار می کنیم اسم جاب را TEHRANمی گذاریم . - توجیه کردن دوربین
در ردیف دوم ما به Set Station می رسیم که در این قسمت می توانیم دوربین را توجیه کنیم که به دو روش است .- الف : هیچ برداشتی نکرده بودیم و فقط یک ایستگاه مثلا ” ncc “داریم یعنی یک ایستگاه که به ما از سازمان نقشه برداری داده اند و یا اینکه یک ایستگاه را خودمان به دلخواه زده ایم و به آن مختصات داده ایم”کار را به صورت لوکال شروع کرده ایم”.
در این حالت ما بعد از سانتراژ دوربین و تعریف جاب حالا می آییم روی ست استیشن در قسمت Prog و اینتر را می زنیم و حالا به دوربین می گوییم که به چه روشی می خواهیم نقطه ای را که دوربین روی آن سانتراژ است به دوربین معرفی کنیم که دو روش دارد اول اینکه از حافظه بخواند و (اگر قبلا از دیتا منیجر در منو مختصات نقطه را وارد کرده ایم از این حالت استفاده می کنیم . ) و اگر در حافظه نیست ابتدا با فلش “بالا رو “ما می رویم خط اول و با فلش “جلو رو” می زنیم تا KEYBORD شود و حالا اینتر می زنیم و کد نقطه را وارد می کنیم و اینتر بعدی و x,y,z ایستگاه را وارد می کنیم و اینتر می زنیم به ما در صفحه بعد نشان می دهد که نقطه دارای این مشخصات است ایا درست است؟ در صورت درست بودن ما اینتر می زنیم و حالا در صفحه به مدت زمان خیلی کم می نویسد Set Station و به صفحه بعد می رود که SET ORIANTATION است و در آنجا ما با کلید بالا رو به روی خط اول می رویم و با کلید جلو رو می زنیم تا اینکه از حافظه و کیبورد رد شود و به انجلl یا زاویه برسد و به شمال نشانه می رویم و اینتر می زنیم و بعد از چند اینتر و انتخاب زاویه یعنی ۰۰ ۰۰ ۰۰ درجه در صفحه می نویسد Set Oriantation و دوربین به شمال توجیه شده است که ما حالا می توانیم برداشت کنیم . - ب : اگر قبلا برداشت کرده ایم و مختصات را داریم در صفحه ست اورینتیشن ما به جای زاویه باید کیبورد یا اینکه حافظه دوربین را انتخاب کنیم و شماره نقطه و یا کد نقطه را بدهیم و به آنجا ببندیم و دوربین را توجیه کنیم . ولی حتما یادتان باشد که در توجیه از یک ایستگاه به ایستگاه دیگر حتما به پای ژالن قراولروی کرده و اینتر را بزنیم . با انجام دادن کارهایی که در بالا گفته شد دوربین توجیه شده است ولی حالا باید ببنیم که با چه مقدار خطا توجیه شده است برای اطمینان از اینکه خطا قابل قبول است یا نه باید رفرکتور را بر روی همان ایستگاه گرفته و به رفرکتور قراولروی کرده و نقطه را بخوانیم بعد از این کار مختصات بدست آمده را با مختصات همان نقطه که قبلا برداشت شده است مقایسه کنیم اگر در حد کمتر از یک سانتی متر بود تقریبا قابل قبول است البته ذکر یک نکته اینجا لازم است که بگویم و آن اینکه ممکن است خطای ارتفاعی ما در حد چند سانتی متر باشد که مهم نیست . حال اگر خطا قابل قبول نبود باید چه کاری انجام دهیم . بهترین کار این است که اگر ایستگاه مهم دیگری داریم که به آن ایستگاه دید هم داریم نسبت به آن توجیه کنیم . منظور از ایستگاه مهم این است که ایستگاه اصلی باشد و از ایستگاههای کمکی یا فرعی نباشد . در غیر اینصورت بهتر است که علت خطا را پیدا کنیم و یا اینکه یکبار دیگر دوربین را به همان دو ایستگاه توجیه کنیم.
- الف : هیچ برداشتی نکرده بودیم و فقط یک ایستگاه مثلا ” ncc “داریم یعنی یک ایستگاه که به ما از سازمان نقشه برداری داده اند و یا اینکه یک ایستگاه را خودمان به دلخواه زده ایم و به آن مختصات داده ایم”کار را به صورت لوکال شروع کرده ایم”.
- پیاده کردن نقاط با توتال استیشن لایکا تی سی ۸۰۵
اگر ما نقاط خیلی زیادی برای پیاده کردن داریم و همه” اطلاعات نقطه یعنی (X,Y,Z)ها “باید ابتدا نقاط را در منزل از منو . دیتا منیجر >> اینپوت دیتا >> وارد حافظه کنیم تا در روی زمین برای وارد کردن نقاط از طریق کیبورد وقت ما گرفته نشود .
برای پیاده کردن نقطه به قسمت زیر می رویم .
PRIG —> SET OUT
و اینتر می زنیم و در صفحه مختصات یک نقطه نشان داده می شود که برای ما مهم نیست یک اینتر دیگر بزنید و حالا ptnr را بزنید و مختصات نقطه ای که در نظر دارید پیاده کنید از طریق کیبورد یا حافظه وارد کنید و اینتر بزنید در صفحه ی نهایی برای ما در خط اول اسم نقطه ای که قرار است پیاده شود و در خط بعدی زاویه افقی نشان داده شده است شما زاویه را صفر کنید و حالا مطمئن باشید که اگر مراحل قبل را به خوبی انجام داده اید نقطه ای که باید پیاده کنید در همان سمتی که زاویه دوربین صفر است و به ژالن گیر لاین بدهید و منشور را بخوانید که در صفحه به شما نشان داده می شود که ژالن گیر در همان لاین چقدر باید عقب یا جلو برود. - برداشت توپوگرافی و کد دادن به نقاط توسط لایکا تی سی ۸۰۵
برای برداشت توپوگرافی توسط این دوربین به صورت زیر عمل می کنم:
ابتدا دوربین را توجیه کرده و سپس ژالنگیر ها در محلهای مورد نظر می ایستند و بعد از قراولروی به این نقاط دکمه ALL را می زنیم .
حالا اگر بخواهیم به نقطه ای که ژالن گیر ایستاده است کد بدهیم تا در نقشه های توپوگرافی ما کد مورد نظر موجود باشد به این صورت عمل می کنیم :
قبل از خواندن نقطه ی مورد نظر کلید CODE را بر روی صفحه کیبورد دوربین فشار می دهیم و کد مورد نظر را وارد می کنم و بعد ازدوبار فشاردادن کلید اینتر در صفحه نوشته می شود که CODE RECORDEDE یعنی اینکه کد مورد نظر تعریف شد . حالا هر چند تا نقطه که با کلید ALL برداشت بشود به این معنی است که کد نقطه همان کدی است که تعریف کرده ایم اگر نقطه ای با کد جدید خواستیم برداشت کنیم باید دوباره قبل از برداشت کردن نقطه کد را به صورتی که در قسمت فوق گفته شد وارد کنیم .
توجه : در برداشت های توپو گرافی مهمترین قسمت برای برداشت ها کد دادن است .
کد دهی درست و تعریف کردن کدهای پر محتوا کار شما را در ترسیم نقشه های توپوگرافی بسیار آسان می کند. در قسمت زیر چند کد پر کاربرد را برای شما توضیح می دهم .
T: درخت
J : جوی آب
S : ایستگاههای اصلی
K : ایستگاههای کمکی
W : دیوار
R:جاده اصلی
و …. که به یاد داشته باشید کد دادن بیشتر سلیقه ای است و در بین نقشه برداران مختلف فرق می کند .
فرق دکمه DIST و دکمه ALL در لایکا تی سی ۸۰۵
کلیه برداشت هایی که با دیست انجام می شود فقط به شما نمایش داده می شود ولی برداشتهایی که با کلیک ALL انجام می شود به حافظه دوربین داده می شود . و در هنگام تخلیه فقط برداشتهایی که با دکمه ALL انجام شده است تخلیه می شوند .
کار دکمهDSP در لایکا تی سی ۸۰۵ چیست:
وقتی که ما نقطه ای را برداشت می کنیم کلیه خصوصیات آن نقطه ای که برداشت شده است توسط دوربین به ما داده می شود ولی به خاطر این که صفحه این دوربین فقط ۴ سطر دارد خصوصیات دیگر در سطر های پایین قرار می گیرد که با فشار دادن دکمه DIS صفحه ای که در جلوی روی ما قرار دارد بالا می رود و صفحه بعدی مشاهده می شود . بعد از دیدن خصوصیات نقطه با فشار دادن چند بار کلید DIS به صفحه اول باز گردید و وقتی که در صفحه اول هستید برداشت کنید.
خصوصیات نقطه یعنی چه:
منظور “X,Y,Z” نقطه – زاویه قائم نقطه ای که برداشت شده با ایستگاهی که ما بر روی ان دوربین را سوار کرده ایم . – زاویه افقی نسبت به شمالی که انتخاب کرده ایم . – فاصله مایل از ایستگاه ما تا محل قرار گرفتن رفرکتور – فاصله افقی ایستگاه دوربین تا محل قرار گرفتن دوربین و اختلاف ارتفاع و …..
FREE STATION چیست:
این قسمت زمانی کاربرد دارد که ما دو ایستگاه داشته باشیم و این دو ایستگاه به هم دید نداشته باشند بار این کار دوربین را در قسمتی قرار می دهیم که به هر دو ایستگاه دید داشته باشد و دوم اینکه فاصله دو ایستگاه تا به دوربین مساوی باشد و زاویه بین ایستگاه اول و دوربین و ایستگاه دوم بیش از ۱۳۰ درجه و کمتر از ۴۵ درجه نباشد و حالا ایستگاه اول را می خوانیم بعد ایستگاه دوم و دوباره ایستگاه اول یعنی به صورت کوپل می خوانیم و حالا محلی که دوربین بر روی آن سوار بوده مختصاتش به ما داده می شود به همین راحتی . البته نا گفته نماند که FREE STATION دارای خطا است .
و بهتر است کمتر مورد استفاده قرار گیرد مگر در مناطق کوهستانی و مناطقی که چاره ای نداشته باشیم .
خاموش کردن دوربین:
برای خاموش کردن دوربین دو دکمه ترکیبی که بر روی کیبورد نشان داده شده است و زیر دو دکمه خطی به هم وصل شده و روی آن نوشته شده است off را به مدت یک ثانیه نگه می داریم .
تخلیه دوربین تی سی ۸۰۵ :
برای تخلیه این دوربین ابتدا باید نرم افزار مخصوص تخلیه این دوربین را بر روی کامپیوتر نصب کنیم .
بعد از نصب نرم افزار یک آیکون بر روی صفحه ظاهر می شود به نام Lieca Surveyoffice که همان نرم افزار تخلیه است .
حالا ابتدا دوربین را بر روی میز قرار می دهیم و کابل رابط را به محل کام یک یا کام دو بر روی کیس کامپیوتر وصل می کنیم .و سر دیگر کابل را به محل مخصوص بر روی دوربین وصل می کنم.
“توجه داشته باشید که محل اتصال کابل به دوربین یکی از حساسترین قسمت ها است و انجام غیر اصولی این کار ممکن است موجب خراب شدن پورت شود توجه داشته باشید که یک نقطه قرمز رنگ بر روی کابل قرار دارد و همچنین یک نقطه قرمز رنگ بر روی محل پورت بر روی دوربین که حتما باید این دو نقطه قرمز مقابل هم قرار بگیرند و همچنیم هنگام بیرون آوردن کابل بسیار باید دقیق این کار را انجام دهیم و از محل مخصوص گرفته و مستقیم به سمت بیرون بکشیم .”
دوربین در حالت خاموش باید باشد . حالا بر روی ایکون نرم افزاری که گفته شد دوبار کلیک کرده و یا از مسیر زیر می اوریم .
Start >>> all program >>> Lieca Surveyoffice >>> Lieca Surveyoffice
و در صفحه ای که بر جلوی روی ما باز می شود . Data Exchange Manager را کلیک می کنیم . البته اگر برای اولین با می خواهید این کار را بکنید بر روی صفحه ای که اول باز می شود سمت چپ مدل دوربین TC805 را انتخاب می کنیم و بعد ok را کلیک می کنم
و در صفحه بعدی از ما می خواهد که کام ورودی کابل دوربین به پشت کیس را مشخص کنیم مثلا COM1 و بعد از کلیک کردن OK صفحه جدیدی باز می شود که دارای دو قسمت است در سمت چپ لیست کام های ورودی شما در پشت کیس است و در سمت راست دروایوهای کامپیوتر شما را نشان میدهد . حالا اگر دوربین از کام ۱ به کامپیوتر متصل است شما بر روی کام یک دوبار کلیک کنیم و فایلهای مورد نظر را با موس گرفته و به پوشه ای که در نظر دارید ببرید ” از سمت چپ صفحه بگیرید و در سمت راست داخل پوشه مورد نظر بیندازید .”
و در صفحه بعدی پسوند مورد نظر را وارد کنید . مثلا Observation.txt که شما وقتی پسوند *.txt را در ادامه اسم بنویسید بهتر است .
توجه: کلیه نقاط برداشتی شما در قسمت Observation می باشد.
حالا یک فایل تکست شما ساخته اید مثلا در درایو E .
اولین کاری که باید بکنید این است که فورمت فایلتان را درست کنید
در واقع چون باید این فایل تکست را از طریق SDRmap وارد کنید و SDRmap هم فقط تعداد محدودی فورمت را می شناسد باید حتما طبق میل SDRmap فایلتان را تنظیم کنید .
در قسمت زیر من به شما یاد می دهم که منظور از فورمت چیست و چگونه به صورت فرمت درست کنیم
در واقع تعداد فرمت ها زیاد است من دو فرمت را به شما توضیح می دهم .
فرمت WILDSOFT :
X,Y,Z,CODE,DIS
فورمت AUTOCOGO:
X Y Z CODE DIS
که با نرم افزار DN و یا NC باید این کار را انجام دهید . نکته مهم در فورمت ها این است که همه خطوط به یک شکل باشند .و موضوع اصلی فاصله ها و یا ویرگولها هستند که بعد از چند بار تمرین منظور مرا به خوبی درک می کنید .
وارد کردن در SDRmap :
در نرم افزار SDRmap هم به طریق زیر فایلتان را وارد کنید .
TOOLS>>IMPORT/EXPORT>>Write/read ASCII
بعد فرمت فایلتان و مسیرش را مشخص می کنید و ok را می زنید.
منبع : Geomapia.net
مطالب مشابه :
مسیر
نقشه برداری - مسیر - In the name of God - نقشه برداری
مبانی نقشه برداری مسیر
مراحل اساسی احداث یک مسیر راه به ترتیب از قرار زیر است: 1.مطالعات اولیه و طرح مقدماتی مسیر
نقشه برداری مسیر
مهندسی نقشه برداری - نقشه برداری مسیر - نقشهبرداري مسير نقشه برداري
مراحل اساسی احداث یک مسیر وعملیات های موردنیاز
نقشه برداری - مراحل اساسی احداث یک مسیر وعملیات های موردنیاز -
تعریف نقشه برداری
گروه نقشه برداری مسیر - تعریف نقشه برداری - مشاوره در امور راه سازی
آشنایی با دوربین لایکا تی سی ۸۰۵ – Leica TC 805
گروه نقشه برداری مسیر - آشنایی با دوربین لایکا تی سی ۸۰۵ – Leica TC 805 - مشاوره در امور راه سازی
جزوه نقشه برداري مسیر
نقشه برداري مسیر مقدمه به طور کلی مراحلی که در پروژه مسیر انجام می شود به صورت مراحل زیر می
مراحل اساسی احداث یک مسیر راه
وبلاگ نقشه برداری - مراحل اساسی احداث یک مسیر راه - 2-طراحی مسیر روی نقشه
نقشه برداری مسیر
وبلاگ تخصصي نقشه برداري - نقشه برداری مسیر - خطوط ارتباطی مثل راه راه آهن لوله کشی آب "از
برچسب :
نقشه برداری مسیر