مدیریت بحران(2)

ساختار مدیریت بحران درایران(۱)<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

تا ریخچه:

 لزوم طرح جامع امد اد ونجات کشو ر در ماده 44 برنامه سوم توسعه .

تهیه طرح توسط جمعیت هلال احمر و وزارت کشور ونیروی مقاومت بسیج .

 

تصویب طرح در جلسه مورخ 17/1/1382 هیئات محترم وزیران.

هئيت وزيران در جلسه مورخ 17/1/1382 بنا به پيشنهاد شماره ي 212-17 مورخ17/12/1379 جمعيت هلال احمر جمهوري اسلامي ايران و به استناد ماده (44) قانون برنامه سوم اقتصادي. اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران ((مصوب 1379)) طرح امداد و نجات كشور در 58 ماده   9 تبصره را به تصویب رساند.ودر سال 27/4/1383 با توجه به زلزله بم هیئت وزیران سطح رسیدگی به بحران هائی نمونه بم را افزایش داده ومصوباتی به طرح امداد ونجات کشور اضافه گردید. طرح اولیه واضافات آن بشرح ذیل میباشد

«طرح جامع امداد و نجات كشور»

(مصوب هيأت وزيران در تاريخ 17/1/82)

این طرح در 56ماده و 12 تبصره در تاریخ 17/1/82 در هیئت دولت مصوب و بعد از زلزله بم که در تاریخ 5/10/82 رخ داد. در7/4/83  آیینامه زیر به آن اضافه وبه تصویب هییت وزیران رسید .

«آئين‌نامه ستاد پيشگيري و مديريت بحران در حوادث طبيعي و سوانح غير مترقبه»

(مصوبه هيأت وزيران در تاريخ 7/4/83)

ماده 1- ستاد پيشگيري و مديريت بحران در حوادث طبيعي و سوانح غير مترقبه كه در اين آيين‌نامه به اختصار «ستاد» ناميده مي‌شود، به رياست معاون اول رييس جمهوري با عضويت وزراي كشور، مسكن و شهرسازي، دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح، رييس ستاد كل نيروهاي مسلح، رؤساي سازمان‌هاي مديريت و برنامه‌ريزي كشور، صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران، جمعيت هلال احمر جمهوري اسلامي ايران و دو نفر متخصص به انتخاب رييس ستاد تشكيل مي‌گردد.

تبصره- از وزير يا وزراي ذيربط يا رييس سازمانهاي مستقل، حسب مورد در جلسات دعوت بعمل خواهد آمد.

ماده 2- وظايف ستاد به شرح زير است :

الف- تعيين وظايف دقيق و نقش وزارتخانه‌ها و سازمانهاي دولتي، نهادهاي عمومي غيردولتي، سازمانها و شركتهايي كه شمول قانون بر آنها مستلزم ذكر نام است و سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران و رسانه‌هاي گروهي و تشكل‌هاي مدني و مردمي و هماهنگي جهت ايجاد آمادگي، پيش‌بيني، پيشگيري و آموزش مردم و چگونگي تأمين منابع مالي و تداركاتي و ساير امور مربوط و نيز تصويب آيين‌نامه‌ها و ضوابط اجرايي موارد ياد شده.

ب- تصويب قاعده‌هاي دريافت سريع اطلاعات مربوط به حوادث و سوانح غير مترقبه (بحران) و چارچوب‌هاي اطلاع‌رساني سريع و تسهيل شده در اين موارد.

ج- اطلاع‌گيري سريع در كليه موارد وقوع يا محتمل الوقوع بودن حوادث و سوانح غير مترقبه داخل بحران و مشخص كردن نحوه اطلاع رسان به مسئولان حكومتي،‌ دولتي، رسانه‌ها و جامعه.

د- تصويب درجه‌بندي بحرانها در زمينه انواع حوادث و سوانح غير مترقبه.

ه- اتخاذ تصميم درباره اقدامات احتياطي پس از دريافت اطلاعات مبني بر احتمال وقوع حوادثغير مترقبه (بحران).

و- تشخيص حالت اضطرار در موقع بحران توسط ستاد و اعلام وضعيت بحران در سطح ملي و تشخيص ضرورت درخواست كمكهاي مردمي داخلي و كمكهاي خارجي و هماهنگي‌هاي لازم.

ز- اعلام فاجعه ملي توسط رييس ستاد.

ح- تعيين فرماندهي عمليات مقابله با بحران ملي در موارد ضرورت متناسب با شرايط بحران و ابلاغ به كليه دستگاههاي دولتي و حكومتي، نهادهاي عمومي غير دولتي، سازمانها و شركتهايي كه شمول قانون بر آنها مستلزم ذكر نام است، نيروهاي نظامي و انتظامي.

ط‌- راهبري عالي و نظارت و ارزيابي عملكرد مديريت بحران، ستاد حوادث و سوانح غير مترقبه و حسن اجراي طرح جامع امداد و نجات كشور.

ظ‌- تصويب سياستهاي تبليغاتي و تعيين چگونگي برنامه‌هاي تبليغاتي و اطاع‌رساني سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران و ساير رسانه‌هاي گروهي و نقش آنها قبل از وقوع بحران و يا در شرايط بحران.

تبصره 1- اختياراتي كه در قوانين در موارد ياد شده به عهده هيئت وزيران محول شده است (از جمله ماده (44) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران
-‌ مصوبه 1379- و ماده (10) قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت- مصوب 1380- و قانون تشكل كميته ملي كاهش اثرات بلاياي طبيعي و ساير قوانين) براساس اصل (138) قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران به وزراي عضو ستاد تفويض مي‌شود. ملاك اعتبار مصوبات موافقت اكثريت وزاري عضو ستاد است كه در صورت تأييد رييس جمهور با رعايت ماده (19) آيين‌نامه داخلي هيئت دولت قابل ابلاغ مي‌باشند.

تبصره 2- معاون اول رييس جمهور و رييس ستاد بنا به پيشنهاد رييس جمهور به عنوان نماينده ويژه موضوع اصل (127) قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران و نيز نماينده رييس جمهور در اصل (126) قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران (در خصوص امور اداري و استخدامي و برنامه و بودجه مربوط به وظايف ستاد) تعيين مي‌گردد. همچنين رييس ستاد و در غياب وي قائم مقام رييس ستاد كه توسط رييس ستاد تعيين مي‌شود، مي‌تواند در موارد اضطرار و عدم امكان تشكيل به موقع ستاد رأساً تصميمات اجرايي مربوط به موارد موضوع اين ماده را اتخاذ نمايد.

تبصره 3- قائم مقام رئيس ستاد همتراز مقامات موضوع بند (ج) تبصره (2) ماده (1) قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت – مصوب 1370- مي‌باشد.

ماده 3- تصميمات ستاد و رييس ستاد در چارچوب وظايف مندرج در ماده (2) اين آيين‌نامه براي كليه دستگاههاي دولتي و دستگاههاي تحت پوشش قواي سه‌گانه و مؤسساتي كه شمول قوانين و مقررات بر آنها مستلزم ذكر نام است و نيز مؤسسات عمومي غير دولتي (از جمله دستگاههاي تحت نظر مقام معظم رهبري) و نيروهاي مسلح با عنايت به اذن فرماندهي كل قوا موضوع نامه شماره 7146/1 مورخ 31/3/1383 دفتر مقام معظم رهبري لازم الاجرا خواهد بود.

ماده 4- مسئوليت پيگيري تصميمات ستاد بر عهده رييس ستاد و دبيرخانه آن است.

ماده 5- دستگاهها و سازمانها و مقامات مسئول در زمينه حوادث و سوانح غير مترقبه (بحرانها) و ستاد حوادث و سوانح غير مترقبه موضوع ماده (6) طرح امداد و نجات كشور در چارچوب وظايف و اختيارات طرح جامع امداد و نجات كشور، موضوع تصويب نامه شماره 2282/ت24412 ه مورخ 23/1/1382 و اصلاحات بعدي آن به فعاليت خود ادامه خواهند داد.

ماده 6- دبيرخانه ستاد در نهاد رياست جمهوري تشكيل مي‌گردد. دبير ستاد توسط معاون اول رييس جمهوري تعيين مي شود و مسئوليت دبيرخانه و اطلاع‌گيري و اطلاع‌رساني فوري در مورد بروز يا احتمال وقوع حوادث طبيعي و سوانح غير مترقبه (بحران) را بر عهده خواهد داشت.

در حال حاضر سال1386 وزارت کشور طرح جدیدی را به مجلس ارائه نموده که با تصویب آن این ساختار تغییر خواهد کرد.

منبع:

طرح جامع امداد و نجات آئين‌نامه ستاد پيشگيري و مديريت بحران در حوادث طبيعي و سوانح غير مترقبه و كشور


مطالب مشابه :


مدیریت بحران(2)

قبل از وقوع بحران و يا مصوب 1380- و قانون تشكل كميته ملي كاهش مصوبات موافقت




سازمان مدیریت بحران کشور

با سوانح و بلايا و و مصوبات اين شورا پس با بحران و انجام مانورهاي




عملكرد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در دولت نهم

غذايي در بحران­ها از در كميته تخصصي و اجرايي سوانح و بلايا




برنامه هاي پيشنهادي در خصوص فعالیتهای فرهنگي و گردشگري شهرستان رامسر

دربرابر بلايا و حوداث برابر مصوبات مجلس و كميته هاي تخصصي و مشورتي




سازمان های محلی (local organizations)

طرح‌ها و مصوبات و و بلايا ا نبارها مركزي دارد و معمولاً كميته‌ها يا




برچسب :