کاشت و احداث باغ پسته
کاشت و احداث باغ پسته
به قلم: مهندس مالک کمالیاقلیم مناسب مورد نیاز پسته
از مهمترین عوامل برای احداث باغهای پسته شناخت دقیق از شرایط آب و هوایی منطقه میباشد و انجام هر گونه عمل و سرمایه گذاری بایستی با آگاهی از وضعیت اقلیمی منطقه صورت پذیرد در غیر اینصورت سرمایه گذاری، با ریسک پذیری زیادی همراه خواهد بود. بیشترین خسارات وارد شده بر باغات پسته اغلب به دلیل سرمای دیررس و گرمای زودرس بهاره در بعضی از مناطق میباشد.شرایط آب و خاک
بهتر است باغ پسته را در مناطقی احداث نماییم که مناسبترین خاک و آب را دارا باشد. مناسبترین بافت خاک، خاکهای غنی از املاح و شنی لومی و با عمق زیاد و آبی با شوری کمتر از 4 میلی موس بر سانتی متر و حتی کمتر را داشته باشد. احداث باغات پسته در آب و بافت خاک مرغوب، بسیار باصرفهتر و اقتصادی میباشد.
تحمل پذیری زیاد درخت پسته به شرایط شوری نسبی آب و خاک دلیل به کاشت آن در خاک های نامرغوب و شور نمیباشد بطوریکه با فقر خاک و بالا رفتن شوری بازدهی این محصول کاهش مییابد و بتدریج باغات پسته غیر اقتصادی میگردد.لذا باید به این نکته مهم توجه گردد که در خاکهایی که از نظر مواد و املاح مورد نیاز پسته در فقر به سر میبرند و یا خاک از شوری نسبتاً بالایی برخوردار باشد در صورت عدم اصلاح اینگونه زمینها با مرور زمان باید از کاشت پسته در این زمینها صرفنظر شود.
مراحل احداث باغ پسته
1. شناسایی شرایط اقلیمی و انجام آزمایشات خاک و آب زمین
قبل از هر کاری بهتر است برای جلوگیری از هدر رفتن سرمایه و زمان آب و بافت خاک از نظر شوری و وجود املاح مورد نیاز پسته مورد آزمایش قرار گیرد تا در صورت فقر بعضی از املاح بصورت کود حیوانی یا شیمیایی به زمین داده شود. در صورتی که آب بیشتر از 8 میلی موس بر سانتیمتر شوری داشته باشد باید برای زمین آبی با درصد شوری کم و یا آب شیرین در صورت وجود تهیه گردد. و نیز از شرایط اقلیمی منطقه اطلاعات کافی در دست باشد که اگر شرایط برای حیاط پسته مناسب نباشد از کاشت این محصول باید خودداری گردد.
2. آماده سازی زمین
تمام سطح زمین را با تراکتور شخم عمیق زده و اگر خاک تا عمق 2 متری دارای لایه سخت و یا بافت سنگین باشد باید با بیل مکانیکی بر اساس نقشه باغ و محل ردیفها آنرا شکست و قابل نفوذ کرد و بعد از شخم هموار و تسطیح نمود.
3. تهیه نقشه باغ وپیاده کردن آن
در تهیه نقشه باغ ، مشخص کردن موقعیت خیابانهای اصلی و فرعی، محل ایجاد تاسیسات، محل حفر چاه و محل استخر ذخیره آب (در صورت نیاز )، قطعه بندی مزرعه برای کشت ارقام مختلف و تعیین جهت کاشت ردیف درختان، فاصله ردیف ها از همدیگر و فاصله درختان روی ردیف و محل احداث بادشکن(در صورت نیاز ) و استقرار درختان نر مورد توجه قرار می گیرد.
مناسبترین فاصله ردیفها 4-6 متر و فاصله بین درختان 2 متر می باشد. ضمناً فاصله بین ردیف کمتر از 4 متر و فاصله بین درختان کمتر از 2 متر نا مناسب می باشد.
4.آماده كردن وكاشت بذر در زمين اصلي:
در اواخر اسفند و اوايل بهار بذرها را حدود 24 تا 48 ساعت (ترجيحاً 24 ساعت ) در آب خيسانده، پس از شستوشوي با استفاده از سموم قارچكش یا هيپوكلريد سديم (مايع سفيدكننده) ضدعفوني ميشود. پس آن بايد بذرها را در كيسههاي پارچهاي كه به طورمنظم بهمدت 4 تا 5 روز مرطوب نگه داشتهشوند قرارداد (دماي مناسب براي جوانهزني بذرها30-20 درجه سانتيگراد ميباشد)بعد از جوانه زدن بذرها بايستي آنها را با قارچكش ضدعفوني كرده و در محل مورد نظر كاشت.
در زمينهاي با آب وخاك شيرين بذور جوانه زده مورد نظر براي كاشت را پس از گاورو شدن زمين (رسيدن به حد ظرفيت مزرعه ) در محل داغ آب زمين اصلي ميكارند.چنانچه بافت خاك مزرعه سنگين باشد به منظور جلوگیری از سله بستن ، روي بذور داخل هر گودال را به وسيله ماسه ميپوشانند. اين عمل به رشد گياه كمك فراوان ميكند، چون نه تنها اكسيژن كافي در دسترس ريشههاي نهال قرار ميدهد بلكه موجودات هوازي مفيد خاك را نيز به فعاليت وا ميدارد. عمق كاشت بذر بستگي به اندازه بذر دارد .ميزان تقريبي عمق كاشت حدود 2 تا 5 برابر بزرگ ترين قطر بذر است.
5- چاله کنی و کاشت نهال
در صورت تمایل به کشت نهال در زمین اصلی ، در خاکهای نا مرغوب ، گودالی به قطر 5/0 تا 1 متر و عمق 5/1 مترایجاد و بعد از برداشتن خاک چاله و ریختن خاک مرغوب و مقداری کودهای آلی کاملاً پوسیده، به کاشت نهال اقدام می کنند.
در خاکهای مرغوب ، چاله هایی به قطر 40 سانتی متر و عمق 60 سانتی متر که جای کافی برای استقرار ریشه نهال داشته باشد ایجاد می گردد.
نهال بایستی دارای اصالت نژادی و سالم بوده یعنی عاری از بیماریهای قارچی مهم (ورتیسیلیوم، فیتوفترا، فوزاریوم) ، نماتد و آفات قرنطینه ای و سایر پاتوژنهای بیماری زا باشد. پایه توصیه شده بادامی زرند یا بادامی ریز می باشد.
نهال را به طور صحیح در چاله حفر شده قرار داده و بعد از پر کردن گودال با مخلوطی از خاک مرغوب و کود دامی کاملاً پوسیده ، خاک اطراف نهال را با پا می کوبند تا ذرات خاک به حد ممکن به همدیگر فشرده و ریشه را محکم نگهدارند. پس از انجام این مقدمات باید اقدام به آبیاری نمود.
در روش دیگر غرس نهال، چاله را قبلاً با خاک و مقداری کود دامی پوسیده پر و آبیاری نموده و بعد از نشست خاک و گاورو شدن به غرس نهال اقدام می کنند.
6- نصب قیم:
برای نگهداری نهال و جلوگیری از خم شدن در مقابل باد نصب قیم الزامی می باشد واین قیم حداقل باید برای دو سال در کنار نهال قرار گیرد. اتصال قیم به نهال توسط نوار پهن و نرم صورت می گیرد تا آسیبی به پوست نازک نهال وارد نشود.
7- احداث بادشکن
- در مناطق بادخیز که وزش باد تعادل اسکلتی درختان را به هم می زند و منجر به خسارت می گردد توصیه می شود در جهت عمود بر بادهای غالب منطقه و بفاصله 5 متر از اولین ردیف اقدام به کاشت بادشکن نمایید . مناسبترین درخت بادشکن در مناطق پسته خیز پسته نر می باشد که در این حالت فاصله بین درختان پسته نر به عنوان بادشکن 3-2 متر می باشد. از مزایای دیگر این بادشکن پراکنش گسترده و پوشش مطلوب گرده در زمان گرده افشانی می باشد.
مطالب مشابه :
آماده سازي زمين:
مرجع تخصصي پسته - آماده سازي زمين: عمليات شخم به منظور زيرو رو كردن خاك و از بين
مقايسه عمل آوري پسته در ايران و آمريكا
در قسمت اول مقاله در مورد آماده سازي زمين ، انواع پايه و خشك كردن پسته در آمريكا
ادوات آماده كردن زمين
بزرگترین وبلاگ مقاله کشاورزی ایران - ادوات آماده كردن زمين
روشهاي كاشت و توليد نهال پسته
آماده كردن بذر براي كاشت : زمين خزانه پسته مانند خزانه ديگر درختان بايد آماده گردد.
پسته-Pistacia
آماده كردن بذر براي كاشت : زمين خزانه پسته مانند خزانه ديگر درختان بايد آماده گردد.
پسته : طلای خندان
آماده كردن بذر براي كاشت . زمين خزانه پسته مانند خزانه ديگر درختان بايد آماده گردد.
مراحل احداث باغ پسته(1)
3.آماده كردن در زمينهاي در مناطقی که خاکها به نماتد آلودگی دارند از کشت پسته
راهنمای کاشت و احداث باغ پسته
3.آماده كردن وكاشت بذر در زمين اصلي: در اواخر اسفند و اوايل بهار بذرها را حدود 24 تا 48 ساعت
امراض و آفات پسته بغلان
لازم نگهداري شود.آماده كردن زمين كه براي قوريه پسته آماده مراقبت هاي
کاشت و احداث باغ پسته
کاشت و احداث باغ پسته آماده سازی 4.آماده كردن وكاشت بذر در زمين اصلي:
برچسب :
آماده كردن زمين پسته