تاریخچه عکاسی در ایران و جهان !


تاریخچه عکاسی در جهان :n00033795-b.jpg
بخار،تلگراف و راه آهن ، عکاسی نیز پدید آمد . عکاسی در ابتدا جنبه علمی ، سپس جنبه صنعتی به خود گرفت و در حال حاضر یکی ازشاخه های مهم هنری محسوب می شود .

در قرن 11 (ه.ق) حسن بن هیثم ، از دانشمندان اهل بصره از اتاقک تاریک که مبنای هنر عکاسی است برای دیدن ستاره ها و مطالعات به خوبی استفاده می کرد . این اتاقک تاریک عبارت بود ازجعبه ای که در یک طرف ،سوراخ ریزی داشت که نور از این روزنه عبور می کرد و تصویرینسبتا"واضح و معکوس روی سطح مقابل ایجاد می کرد .

این وسیله در طی جنگهای صلیبی به اروپا راه یافت و نقاشان و طراحان اروپایی از این وسیله برای طراحی دقیق مناظر و پرسپکتیو استفاده می کردند تا اینکه در سال1550 (م) ژرم کاردان ریاضیدان ایتالیایی این اتاقک را به عدسی محدب مجهزکرد وبه این ترتیب تصویری بسیار واضح تر به دست آمد . در قرن بعد  یعنی درقرن 17 (م) ، آیینه ای 45 درجه به این وسیله اضافه شد و این آیینه بودکه نور منعکس شده از موضوع را روی صفحه داخل جعبه تاریک می تاباند .

با وجود این پیشرفت ها هنوز عکاسی به معنای فعلی وجود داشت . در سال 1720 (م)  در آزمایشگاه دانشمندی به نام شولتز ، روی کاغذ آغشته به نیترات نقره و آهک،برگ درختی می افتد و شولتز پس از مدتی با مشاهده این صحنه و برداشتن برگ از روی صفحه کاغذ می بیند کهتمام کاغذ سیاه شده و آن بخشی که برگ روی آن قرار گرفته هنوز سیاه  نشده است .

البته این حالت دوام نمی آورد وپس از تابش نور این تصویر از بین می رود ، اما این واقعه پایه و اساس کاوشهای بعدی و مطالعات وسیع برای شناسایی مواد حساس به نور شد که منجر به کشفیاتی نیز شد و دانشمندان مواد دیگری که به نور حساس بودند را شناسایی کردند و با قراردادن صفحات آغشته به این مواد داخل اتاق تاریک ، تصاویری ایجاد کردند ، ولی به دو دلیل اینتصاویر کم دوام بودند:
1_ نور اتاقک تاریک برای اثر گذاشتن روی موادحساس کافی نبود .
2_ تصویرهای شکل گرفته در معرض تابش شدید نور از بین می رفتند . تا اینکه در سال 1819 (م)
سرجان هرشل انگلیسی محلول ثبوت را کشف کرد و محلول کشف شده توسط هرشل«هیپوسولفیت دوسود» بود که در حال حاضر نیز به عنوان ماده اصلی ثابت کننده تصویر استفاده می شود .

akasi.jpgتاریخچه عکاسی در ایران :

عكاسی در ایران مانند سایر پدیده‌های نو‌گرایی در دوره قاجار آغاز شد. بر اساس آخرین پژوهش‌های انجام شده توسط «دكتر شهریار عدل»، اولین دوربین عكاسی در سال 1842 میلادی یعنی سه سال پس از اختراع آن در فرانسه توسط امپراتور روسیه به محمد شاه قاجار اهدا و توسط یك دیپلمات روس به دربار ایران منتقل شد و نخستین عكس‌ها در ایران نیز در همان ایام برداشته شد.

ایران نخستین كشور مسلمان در دنیا است كه بیش از 160 سال از ورود و كاربرد عكاسی در آن می‌گذرد چنانچه هیچ یك از كشور‌های مسلمان همچون مصر،تركیه، عربستان در دنیا تاریخ عكاسی ندارند چرا كه بر اساس احكام شرع، حكم به رد عكاسی داده‌اند.

بر‌خلاف گفته‌ها و نوشته‌ها، نخستین عكاسان ایرانی به هیچ وجه از شیوه عكاسی اروپایی تقلید نكرده و عكاسی ایرانی همچون كریستالی پیشینه و روش خاص خود را دارد.  چه در زمان قبل و چه در زمان حال، دوره ناصری را باید دوره شكوفایی عكاسی در دوران قاجار یا ایران قرن 19 دانست. ناصر‌الدین شاه كه خود اهل ذوق و هنر بود به عكاسی علاقه‌مند شد و به توسعه این هنر مدرن در دربار پرداخت و با تاسیس عكاس‌خانه كاخ گلستان و نیز تشویق و حمایت عكاسان، توانست تصاویر و یا به عبارتی اسناد هنری و تاریخی ارزشمندی از ایران آن روز را ثبت كند.

هر چند كه فعالیت وی به درون دربار و تربیت عكاسان درباری محدود شد اما تاسیس رشته عكاسی در مدرسه دارالفنون، نشان از اهتمام وی به این امر دارد.

اكنون یاد‌داشت‌ها و مدارك بر‌جای مانده حاكی از آن است كه ناصر‌الدین شاه با ظهور فیلم و چاپ عكس آشنا بود و از طرفی دستخط و توضیح‌های وی در حاشیه بسیاری از عكس‌ها با عبارت معروف «خودمان انداخته‌ایم»، نشان از فعالیت عكاسی وی دارد. 

سبك و نگاره عكاسی ایرانی، همان نگاه و جهت فرهنگی خود را دارا بوده و سبك نور‌پردازی، استفاده از فضای عكاسی و حالت و فرم پرتره هم، در نگاه درباری ناصری و نیز در نگاه عكاس غیردرباری حاكم بوده است.

عكاس ایرانی همان تزیینی را كه در خانه اش داشته، به استودیو آورده و عكاسی كرده، همان گلدان شمعدانی كه در كنار حوض خاندانش بوده است.

دوربین ابزاری برای ثبت لحظه های زمان است. عكس به دلیل واقعی بودنش، بیننده را به گذشته ها می برد. تا سال 1839 میلادی مدارك تصویری تنها به نقاشی و طرح محدود می شد. چنانچه از شخصیت های سیاسی دوره قاجار همچون ناصرالدین شاه قاجار عكس هایی وجود دارد كه نشان دهنده چهره و لباس واقعی آنها است. این در حالی است كه از كریم خان زند، چندین طرح و نقاشی های مختلفی وجود دارد كه تمامی آنها با هم متفاوتند.

هم اكنون عكس هایی كه از گذشته به جای مانده اند در موزه ها و آرشیوها نگهداری می شوند. این تصاویر كه زمان خود، توجه چندانی را جلب نكرده بودند، اینك از ارزشمندترین اسناد تاریخی اند و نحوه پوشش، وسایل تقلید، خیابان ها، بناها و فعالیت مردم آن زمان را به نمایش می گذارند.

سبك اصیل عكاسی ایرانی كه با پرهیز از وام گیری عاریتی شیوه نقاشی های غربی، لطافتی سیال و روان داشت، سخت به دور از استفاده پرتكلف از پرده های نقاشی شده در پس زمینه بوده است و عكاس ایرانی بیشتر از نمادهای شناخته شده دوره قاجار همچون گل و گلدان های شمعدانی استفاده كرده است و همچنین در فرم عكس های آن دوره بهره گیری از عناصری چون حوض، فواره، سفره و نیز نشاندن اشخاص بر فرش یا لمیدن به پشتی به روشنی به چشم می خورد. عكاس قاجاری در پس زمینه عكس هایش از طرح و بافت قالی ایرانی و با نقوش پرگل و تركیب بندی های ابتكاری كاملا بدیع، به دور از توازن كلاسیك بهره گرفته و این امر یكی از شاخصه های اصلی كار وی بوده است. این همه در دوره بیست ساله پس از ورود عكاسی به ایران مطرح شده و قابل تشخیص است.

در دوره مشروطه،‌ نوعی عكاسی خبری و مستندنگاری جان می گیرد و دوربین كه پیش از آن همواره در خلوت آتلیه ها بود، به ناگاه به میان صحنه كارزار و نبرد، سنگر و خندق می رود و ظرافت عكس های پر؟ دوره نخست عكاسی ایران، فدای شب خشن اما فی البداهه رویدادها می شود و در دوره پس از مشروطه در زمان پهلوی اول، عكاسی سعی در رجعت به سبك نخست عكاسی ایرانی دارد، اما این رجعت موفقیت آمیز نیست و در تقلید فقط به ظواهر بسنده می كند و فناوری و ظرافت های دوره نخستین در تقلیدی كوركورانه رنگ می بازد و نورپردازی های لطیف شاعرانه و سحرآمیز بدل به نورپردازی های بدون ساید، عامه پسند و بی روح می شود.

بعدها نیز به تدریج عكسی از یك اثر هنری ممتاز بر یك سند یادگاری صرف نزول كرده و در نهایت به «عكس پرسنلی» بدل می شود.

عمق، قوت و غنای سابقه تاریخی عكاسی در ایران و ابهام ها و گوشه های كشف شده آن به حدی است كه گاهی فكر كردن به آن را نیز دچار مشكل می كند.

پراكندگی اسناد، وجود متولیان بی شمار، كم توجهی تاریخ نویسان و بی اعتنایی عكاسان پژوهشگر، از یك سو و آسیب های فیزیكی ناشی از شرایط نامناسب نگهداری و گذشت زمان از سوی دیگر، موجب شده كه بسیاری از اسناد و مدارك مربوط به تاریخ عكاسی ایران، یا از میان برود و یا در دسترس اهل تحقیق قرار نگیرد.

بنابراین، این تاریخ تا آنجا گوشه های مبهم و ناگشوده دارد كه سال ها، باید درباره آن كار تحقیقاتی جدی انجام گیرد و بعد از تاریخ نگاری این هنر و نیز بعد از جنبه های فنی برای مرمت بازسازی و نگهداری شیشه ها، نگاتیوها، عكس ها و تجهیزات عكاسی تلاش كرد .

هرگونه بهره برداری از مطالب وبلاگ در هم برهم فقط ، با ذکر منبع مجاز است




 




مطالب مشابه :


مشهورترین عکاسان ایرانی

استودیو عکاسی های انقلاب ۱۳۵۷ ایران، وی به عکاسی تبلیغات و ارائه بهترین عکاس




اصوال عکاسی پرتره 2

استودیو عکاسی بهترین لنز برای عکاسی پرتره، لنزی است که انجمن عکاسان ایران.




تاریخچه عکاسی در ایران و جهان !

صفحه اول آرشيو مطالب تماس با ما بهترین تاریخچه عکاسی در ایران : به استودیو آورده و




انواع دوربین های دیجیتال و برخی اصطلاحات رایج

استودیو عکاسی و لنز را تا زمان به دست آمدن بهترین فوکوس به عقب و جلو خبری ایران




درباره سیلوستر استالونه به مناسبت ۶۷ سالگی اش

استودیو عکاسی در میان بهترین قهرمانان فیلم‌های هالیوود نام پایگاه عکس خبری ایران




فرمت HDMI چیست؟ تالیف: کاوه قبادی

استودیو عکاسی عریض و با فرمت 16:9 بهترین حالت برای چشم انسان می‌باشد خبری ایران




نکات و اصول عکاسـی برای تازه کارها

استودیو عکاسی به طور مثال، بیشترین فاصله ای که بهترین فلاش ها انجمن عکاسان ایران.




چگونگی عکاسی از مجالس عروسی

استودیو عکاسی چگونگی انتخاب و گرفتن بهترین ژست و حالت از سوژه همگی ایران.




زنان و دختران ایران در صد و بیست سال قبل 120، از نگاه آنتوان سوروگین

عکاسی ایران و استودیو او که مدتی توسط دخترانش اداره میشد همچنان به عنوان یکی از بهترین




برچسب :