انواع برش و تراش در سنگ های قیمتی


گوهر تراشی:سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی به طور کلی به دوصورت استفاده میشوند. یکی به صورت نگین در زیورآلات ودیگری به شکل فرم های فانتزی و موارد متنوع دیگر مورد استفاده قرار می گیرد . در طبیعت سنگهای جواهر به صورت خام(rough) یافت میشوند.

هیچ سنگ جواهری چه قیمتی و چه نیمه قیمتی به صورت خام استفاده نمیشوند. بلکه این سنگها حتما باید برش خورده و تراش داده شوند تا به اندازه و شکل دلخواه درآمده سپس پولیش شوند تا جلا و جلوه مورد نظر را پیدا کنند و برای نصب برروی انواع زیور الات از جمله گوشواره ،گردنبند، آویر و دستبند به طور شایسته آماده گردند.از نظر عملی همیشه الگوی استخراج سنگهای جواهر از معادن سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی به شکل یک هرم است.به این معنی که در پایه هرم سنگهایی کوچک و با کیفیت پایین هم خانواده جواهر وجود دارند.در رتبه بالاتر سنگهای با کیفیت تر (رنگ بهتر و ناخالصی کمتر) وجود دارند که برای تراشهای ساده استفاده می شوند و فقط در راس هرم سنگهایی باارزش تراش زاویه ای وجود دارند که از بین این سنگها نیز فقط تعداد محدودی به عنوان جواهرات مرغوب وبا ارزش بسیار بالا استفاده میشوند.

برای تبدیل یک سنگ خام به یک گوهر زیبا سه مرحله حساس و مهم وجود دارد:

1-
برش سنگ راف: نظر به اینکه جواهرات مرغوب نادر هستند از نظر تکنیکی نوع برش ،انتخاب مکان مناسب روی سنگ خام برای برش ،ضخامت برش ،حذف رگه ها و ناخالصی ها و ترک ها و رفع حفره ها و ناخالصی های عمده به وسیله برش بسیار مهم است.زیرا در یک سنگ جواهر خام امکان وجود ترک ها ،شکاف ها ، ناخالصی های بزرگ چسبیده به سنگ خام ، رگه های ناخالصی درون سنگ وحفره های داخلی وجود دارد که با یک انتخاب درست از مکانی درست میتوان تقریبا بیشتر این عوامل ناخواسته را حذف کرد . پس در سنگهای جواهر خام برش اولیه بسیار اهمیت دارد.

2-
تراش سنگ قیمتی:مهارت یک جواهر تراش نکته مهم دیگری است که در صنعت جواهر تراشی اهمیت فوق العاده دارد.در صورت اشتباه و عدم دقت در تراش یک جواهر به سختی این اشتباه قابل اصلاح وجبران است و در مواردی نیز این اشتباه برگشت پذیر نیست.لذا تبحر و مهارت جواهر تراش تاثیر بسزایی در قیمت محصول نهایی خواهد داشت.

اساسا تراش برروی سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی به دو نوع تقسیم می گزدد:

2-1 تراش ساده:به هر نوع تراشی اطلاق میشود که در آن زاویه تراشی نشده باشد.این تراش شامل انواع تراشهای منحنی ، گرد ( تراش دامله) ، تراش گود ،تراش خط ،تراش خط برجسته ،تراش شکلهای فانتزی و در نهایت تراش منظره وچهره روی سنگهای جواهر ومجسمه سازی وتراش حجم است. در این نوع تراش هنرجو با آموزش وتمرین مداوم مهارتهای لازم جهت انجام تراشهای پیشرفته و زیبای هنری را خواهد آموخت.

 

2-2 تراش زاویه ای:به تراشی اطلاق می شود که در آن تراشها به صورت محاسبه شده و با شاخص زاویه تعیین وانجام میشود.تا کنون بیش از 150 نوع تراش زاویه ای به صورت الگو در آمده است که در دنیا مورداستفاده قرار می گیرد. در تراش زاویه ای که بیشتر روی جواهرات شفاف وگرانبها انجام میگیرد ابتدا زوایای تراش محاسبه شده و توسط دستگاه مخصوص این کار قطعه جواهر ثابت شده و تراش برروی دیسک افقی صورت می گیرد .بسته به الگوی تراش زوایای تراش میتوانند از چندین تا بیش از 100 تراش داشته باشند.کاملا مشهود است که یک تراش زاویه ای زیبا ودرست در قیمت تمام شده جواهر بسیار موثر است.از آنجا که هیچ سنگ جواهری به صورت خام مورد استفاده قرار نمی گیرد و الزاما جهت استفاده در صنعت جواهر سازی می باید تراش وپولیش شود لذا صنعت جواهر تراشی از ارزش افزوده بسیار بالایی برخورددار است یعنی با خرید یک سنگ جواهر خام وتبدیل آن به چندین نگین تراش خورده ارزش چندین ده برابری به جواهرات تراش خورده افزوده میگردد.


3- پولیش سنگ تراش خورده :

پولیش آخرین مرحله و در واقع حساس ترین مرحله از مراحل سه گانه می باشد که هم به لحاظ زمان بر بودن و هم به لحاظ حساسیت بسیار مهم است ، در این مرحله ما تلاش می کنیم تا با انواع سمباده ها ، پوست های پولیش و در نهایت پودر های مخصوص پولیش سنگ های قیمتی ، جلا و درخشندگی مورد نظر را بروی سنگ های تراش خوره ایجاد نماییم. در مرحله پولیش ابتدا از پوست هایی با زبری زیاد ( حدود 400) و در نهایت از پوست هایی با زبری کم (حدود 3000) استفاده می گردد ، در مواردی نیز سعی می شود از پودر پولیش برای جلا و درخشندگی نهاییی استفاده گردد

منبع:

http://www.kimiastone.com/


مطالب مشابه :


سختی سنگ چیست؟

تراش نگین ، گوهر تراشی و تراش عقیق - سختی سنگ چیست؟ - وبلاگ اختصاصی فروش دستگاههای گوهرتراشی




جواهر تراشی در یک نگاه

گوهر تراشی : سوم که بنام تراش زاویه ای یا Faceting نامیده می شود و در این مرحله با دستگاه های




جواهر تراشی در یک نگاه

گوهر تراشی : سوم که بنام تراش زاویه ای یا Faceting نامیده می شود و در این مرحله با دستگاه های




تراش جواهر

نیز همانند گوهر تراشی است با این تفاوت که و در این مرحله با دستگاه های مخصوص اقدام به




انواع برش و تراش در سنگ های قیمتی

گوهر تراشی: تراشی اطلاق میشود که در محاسبه شده و توسط دستگاه مخصوص این کار




نحوه تراش سنگهای قیمتی نیمه قیمتی

Caboshen یا دامله بدون ایجاد صفحات هندسی در این نوع تراش عمومأ زاویه تراشی وجود گوهر از




گوهر شناسي

اهر - گوهر شناسي - درباره زمین سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی به طور کلی به دوصورت استفاده میشوند.




معرفی روش تراش جواهر،Rose Cut

با این وجود این نوع گوهر تراشی در بین قرن با استفاده از دستگاه های جدید به شکل




برچسب :