خلاصه اي از مراسم خواستگاري و عروسي در بندوبست سكز
با توجه به پيرامون خود و گشت و گذاري هر چند از سر تفنن در اداب و رسوم اقوام مختلف به اين نتيجه مي رسيم كه چقدر از اين رسم و رسوماتي كه بسيار پسنديده و از گذشتگان براي ما به يادگار مانده بود كم كم به دست فراموشي سپرده شده و حتي نام و نشاني از انها نيز نيست .
خواستگاري
مراسم خواستگاری معمولاً بدین ترتیب بود که يا خود داماد كسي را مد نظر داشت يا مادر داماد به چند تن از اقوام ويا خواهران داماد میسپرد که اگر دختری را با شرایط مورد نظر وی در نظر دارند به وی معرفی کنند و یا درصدد پیدا کردن چنین دختری باشند. پس از مدتی یکی از زنان دختری را در نظر گرفته و به همراه یک یا چند تن از زنان خانواده داماد برای دیدن دختر مورد نظر سر زده به خانه او میرفتند و دختر موردنظر را مي ديدندوبراي داماد ماجرا را توصیف میکردند و داماد نیز با شرحی که خواستگاران میدادند تصویر دختر را در ذهنش مجسم میکرد و آنگاه موافقت و یا عدم موافقت خود را اعلام میداشت .
در صورت موافقت داماد، پدر وی به همراه چند تن از بزرگان فامیل به خانه دختر رفته و به اصطلاح شیرینی میخوردند فردای آن روز مادر و خاله و عمو و دیگر کسان نزدیک داماد برای بلهبرون به خانه عروس رفته و راجع به مهریه و شیربها و روز عروسی و مسائلی دیگر نظیر آن صحبت میکردند. پس از چند روز از خانه داماد هدایایی به منزل عروس فرستاده میشد که وسایل معمولاً عبارت بودند از: یک عدد انگشتر یا حلقه طلا، یک کاسه نبات، دو کله قند، تعدادی لباس برای مادر و خود عروس که بسته به فصول سال از جنسهای مختلف انتخاب میشده است. البسهای که برای عروس فرستاده میشد معمولاً عبارت بود از:چمدان و لباس محلي (لباس تركي) یک چادر، یک پیراهن، یک دامن، یک جفت کفش، دو جفت جوراب، ، همچنین مقداری شیرینی نیز جزو اصلی این هدایا به شمار میآمده است.
خريد عروسي
قبل از خريد عروسي عده اي براي صحبت با خانواده عروس جهت ارائه مبلغي به انان براي خريد مايحتاج زندگي زوجين به خانه عروس مي رفتند كه به ان باشلغ مي گفتند.امروزه اين رسم بر چيده شده و بسته به شرايط مالي داماد با موافقت خودشان خريد مي كنند .
وسایلی که معمولاًدر این زمان خریده میشد عبارت بود از: پارچه و با لباس دوخته شده، آیینه و شمعدان، وسایل آرایش عروس، کفش و جوراب، لوازم مربوط به سفره عقد و دیگر وسایل اینچنین، نکته دیگر قابل ذکر آن که برای این خرید یک یا دو نفر از خانواده عروس و داماد انتخاب میشدند که معمولاً نیز در این خرید عروس و داماد شرکت نداشتند ( البته این قضیه جنبه همگانی نداشته و گاهی خود عروس و داماد شرکت می کردند ) و نمایندگان به سلیقه خود وسایل مورد نیاز را خریداری میکردند. در ضمن این نکته را نیز باید متذکر شد که خرج این دسته خریدها کلاً به عهده داماد بوده است.مراسم دعوت به عروسي بدينگونه بود كه معمولا يك نفر با موتور به خانه اقوام و خويشان مي رفت و ضمن دعوت از انها يك تكه پارچه به نشانه شادباش به موتور او مي بستند.
شروع عروسي
براي شروع عروسي در خانه داماد و در يك بلندي مثل پشت بام به اصطلاح بايداغ مي بستند.بايداغ از سه رنگ پارچه كه به رنگ هاي پرچم جمهوري اسلامي ايران بود بر روي يك چوب به شكل به اضافه (+)بسته ويك كله قند به شكل مخروط روي ان قرار مي دادند.پرچم سه رنگ ايران نيز همينطور البته اين رسم در جاهاي ديگر و همينطور دز بندوبست هنوز پابرجاست.مراسم هيزم چيدن براي پخت و پز ناهار عروسي هميشه براي من تداعي خود عروسي را داشت حداقل در بندوبست .بدينگونه بود كه يكي از نزديكان خانواده داماد و يا خود او با چندين نفر از دوستان براي تهيه هيزم راهي كوه مي شدند و بعد از اتمام كار با شادي و هلهله و شليك گلوله خود را به محل عروسي مي رساندند.چندين نفر از خانم ها مشغول پخت نان مي شدند.عده اي ديگر چادر بر پا كرده و عده اي نيز حجله را اذين مي بستند.حنا بندان لطف خودش را داشت.شادي و رقص و پايكوبي همراه هميشگي بود تيراندازي نيز همينطور.امدن مدعوين نكته قابل توجهي ديگر بود .اينكه چه كساني به عروسي امده يا نيامده اند براي خانواده داماد خيلي مهم بود.امدن مدعوين همراه با هديه هايي از قبيل قند روغن و يا حيوان كه به اصطلاح گوشتي مي گفتند بود.تركه بازي براي مردها و رقص هلي و اشرفي براي زنان تا ظهر ادامه داشت كه همرا با صرف شيريني و چاي بود.بعد از صرف ناهار و كمي استراحت استاد در كرناي مي نواخت و انگشتانش چنان بر روي ساز مي لغزيد و جابجا مي شد كه قند تو دل ادم اب مي شد .شوق و ذوق مردم را بايد ببيني تا بداني چه مي شود.پس از به حمام رفتن داماد زمان ان رسيده است كه بطرف خانه عروس راهي شوند.
ارايش عروس شكل رايجي داشت و بدانگونه بود كه يك نفر از خانم ها كه بزرگ ايل بود موهاي عروس را به گونه اي كوتاه مي كرد كه به اصطلاح( چتر زدن)مي گفتند و همراه با ملهو و ميخگ در حالي كه يك دستمال هفت رنگ بر سر و روي او بودهمراه با تكه اي زاغ و نمك اذين بندي شده بر روي دستمال اماده رفتن به خانه داماد مي شد. امدن عروس به خانه داماد همراه با مراسمات خاص خودش لطفي دگر داشت اشتياقي بس وصف ناشدني در دل داماد و شادي مردم از طرفي ديگر.صداي سازو نقاره در كوي و برزن مي پيچيد.تير اندازي يكي پس از ديگري .امان نمي دادند . يكي انطرفتر يك تفنگ ساچمه زني در دست داشت و ديگري يك تفنگ برنو يكي هم پنج تير پران . الان ديگر وقت ان رسيده است كه تيراندازي و هدف گيري بطرف كله قند شروع شود يكي يكي و به نوبت تا ببينيم چه كسي بر هدف مي زند.
ديگر عروسي تمام شده و هر كسي به خانه خود بر مي گردد.يادش بخير عروسي هم عروسي هاي قديم.
مطالب مشابه :
جهیزیه عروس و عروسی و داماد
جهیزیه عروس و عروسی و داماد لیست لوازم مورد نیاز یک از گلها واسه تزیین وسایل
"جديد" لیست کامل خريد جهيزيه عروس و لوازم منزل
تبريك به شما عروس و داماد مدرن تهیه کردم که هرآنچه در منزل به آن نیاز خواهید وسایل حمام
24ساعت با دخترها
شروع می کنه به جمع آوری وسایل مورد نیاز: وبلاگ عروس و داماد . مدل لباس عروس .
وسایل جزئی مورد نیاز برای تزئین عروسی
وسایل جزئی مورد نیاز برای تزئین عروسی + نوشته شده در سه شنبه ۱۳۸۸/۰۳ لباس عروس و داماد
خلاصه اي از مراسم خواستگاري و عروسي در بندوبست سكز
فادي.پايگاه اطلاع رساني قمر بني هاشم. اموزش زبان براي كودكان. اموزش زبان انگليسي امريكايي
پذیرایی روز و شب عروسی
گاوی را که برای شام در نظر گرفته اند ذبح می نمایند و با سپردن وسایل مورد نیاز به داماد
رسم خواستگاری و عروسی در چهاردهی کابل
مراسم خواستگاری در چاردهی کابل معمولاٌ بدین ترتیب بود که مادر داماد وسایل مورد نیاز
آداب و رسوم ازدواج در ایران قدیم
مراسم خواستگاری معمولاٌ بدین ترتیب بود که مادر داماد به که وسایل وسایل مورد نیاز
زندگی اجتماعی و آداب ورسوم مردم روستای دستک (قسمت دوم)
و شعف از صاحبخانه وسایل مورد نیاز جشن عروسی دست داماد را به دست عروس می
برچسب :
وسایل مورد نیاز داماد