جایگاه ایران در بازار جهانی مس
به گزارش بورس نیوز ؛ بررسی مصرف سرانه مس و تولید ناخالص داخلی کشورها مختلف نشان از آن دارد که تفاوت بسیار شدیدی میان چین و سایر کشورها وجود دارد در واقع می توان گفت چین به دلیل رشد اقتصادی بسیار زیادی که داشته است ، از لحاظ مصرف سرانه مس و تولید ناخالص داخلی سرانه ، تفاوت بسیار فاحشی با سایر کشورهای توسعه یافته دارد . پیش بینی کارشناسان از میزان مصرف آینده مس تا سال 2016 بر اساس میزان مصرف گذشته با رشدی معادل 3.7 درصد طی هفت سال آینده حاکی از مصرف مس به 25 میلیون تن در سال می باشد.
البته با بروز بحران مالی و کاهش تقاضا این کالا، از سوی کشورهای عمده مصرف کننده مانند چین و هند بروز تغییراتی را در این پیش بینی ها محتمل می سازد. اما آنچه مسلم است با رهایی اقتصاد بین المللی از بحران مالی فعلی بطور حتم مجدداً سیر مصرف مس روند صعودی بخود خواهد گرفت.
مس دارای بازاری پویاست مصرف عمده فلز مس مانند فلز فولاد در صنایع زیر بنایی است بطوری که میزان مصرف سرانه آن به عنوان یکی از شاخص های توسعه صنعتی کشورها محسوب می شود این موضوع سبب می شود که یک روند افزایش تقاضا به دلیل افزایش جمعیت و افزایش تقاضا در کشورهای در حال توسعه وجود داشته باشد قیمت های جهانی مس بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضای آن در بورس های مهم فلزات مانند LME تعیین می شود.
به گزارش بورس نیوز ؛ بررسی بازار مس نشان دهنده وجود چرخه های متناوب افزایش و کاهش قیمت است این موضوع به دلیل موازنه عرضه تقاضای جهانی این فلز می باشد . مازاد عرضه به دلیل افزایش بهره برداری از افزایش ظرفیت تولید جهانی به کرات مشاهده شده است. گفتنی است زمانی که مازاد عرضه وجود دارد قیمت این فلز بشدت کاهش می یابد.
همانطور که اشاره شد هند و چین بزرگترین مصرف کنندگان این فلز در دنیا هستند و بطور حتم میزان تقاضا در اینرو کشور تاثیر زیادی بازار این فلز خواهد داشت.
در طول 150 سال گذشته ، در بازار مس دو بار افزایش تقاضا رخ داده است چرخه اول در اواخر سده نوزدهم و در اوایل قرن بیستم به دلیل رشد اقتصادی آمریکا رخ داده و دیگری طی سال های 1945 تا 1975 میلادی رخ داده که دلیل عمده آن بازسازی گسترده خسارت جنگ جهانی دوم و سپس رشد و توسعه همه جانبه اقتصادی ژاپن بوده است.
در حال حاضر نیز بنظر می رسد چین در مسیر رشد اقتصاد خود تاثیر بزرگی بر این بازار داشته باشد . همچنین هند نیز با طرح تئوری اقتصاد آزاد از سوی دولت خود در دهه گذشته درهای صنعت خود را بر روی خصوصی سازی باز نمود این کشور اکنون چهارمین اقتصاد بزرگ دنیا محسوب می شود.
موضوع مهم دیگری که بر قیمت این فلز رنگی تاثیر گذار است موضوع وابستگی شدید قیمت نفت و قیمت مس است.
به گزارش بورس نیوز ؛ نفت اصلی ترین منبع انرژی در صنعت مس بشمار می رود آنچه به رابطه میان نفت و مس معنا می بخشد در بارزترین شکل آن افزایش قیمت تمام شده محصولات مس در صورت افزایش قیمت نفت و محصولات وابسته آن است.
بررسی های بعمل آمده نشان می دهد که از سال 2000 میلادی تاکنون افت اخیر بهای مس در بازار بورس فلزات لندن رابطه معنی داری با افت و خیز قیمت جهانی نفت دانسته است.
گفتنی است بزرگترین کشورهای تولید کنندگان مس تصیفیه شده در جهان به ترتیب عبارتند از شیلی ، چین ، ژاپن و ایالات متحده آمریکا و بزرگترین مصرف کنندگان نیز عبارتند از چین، امریکا ، ژاپن و آلمان. با توجه برخورداری کشورهای فوق از صنایعی همچون خودروسازی ، وسایل ارتباطی ، ماشین آلات صنعتی ، لوازم خانگی و الکتریکی ، مصرف بالای مس بدیهی به نظر می رسد. از طرفی هر گونه بحران در صنایع فوق می تواند تاثیر مستقیم بر میزان مصرف و قیمت مس داشته باشد.به گزارش بورس نیوز ؛ از وضعیت صنعت مس در ایران نیز گفتنی است طبق بررسی های انجام شده بخش هایی از ایران به لحاظ ذخایر معدنی بر روی کمربند مس جهان قرار گرفته است که از جنوب شرقی ایران آغاز و تا شمال غربی و نواحی آذربایجان ادامه دارد ذخایر مس کل جهان به استثنای چین و روسیه معادل 57 هزار میلیون تن برآورد گردیده است و ذخایر مس ایران حدود 1900 میلیون تن می باشد که معادل 3.5 درصد ذخایر معدنی جهان است (آمار تا سال 2007) به این ترتیب ایران در رتبه هفدهم جهانی قرار گرفته است.
صنایع کشور در سال های اخیر شرایط پر نوسانی را با افزایش قیمت جهانی و به دنبال آن کاهش قیمت جهانی تجربه کرده است اما علی رغم شوک های مذکور به تولید خود ادامه داده است. گفتنی است پس از صنعت نفت بالاترین میزان صادرات و بیشترین میزان اشتغال کشور متعلق به بخش صنعت معدن می باشد و در کل ایران جزو 15 کشور نخست جهان به لحاظ ذخائر غنی معدنی محسوب می شود.
به گزارش بورس نیوز ؛ عدم دسترسی به برخی از معادن به دلیل عدم توسعه زیر ساخت های اساسی از جمله جاده و راه آهن دلیل اصلی باز دارنده رشد در بخش معدن عنوان می شود.
به رغم اینکه کشور ایران دارای غنی ترین معادن مس می باشد به این وجود تاکنون نتوانسته در تولید و صادارت محصولات مسی با ارزش افزوده بیشتر موفقیت قابل توجهی کسب نماید مس تولید شده در کشور یا در داخل مصرف شده و یا بصورت کاتد صادر می شود.
نگاهی به وضعیت صنایع داخلی نشان می دهد که عمده صنایع بالادستی در اختیار دولت بود و صنایع پایین دستی در اختیار بخش خصوصی است عدم موفقیت دولتها در بهره برداری بهینه از منابع و عدم بهره وری مناسب دو شرکتهای دولتی موضوعی است که افزایش تولید کالاهای با ارزش افزوده بالا را تحت تاثیر قرار می دهد.
اما بزرگترین شرکت تولید کننده مس در کشور شرکت ملی صنایع مس ایران است ملی صنایع مس ایران در سال 1385 به عنوان چهارصد و سی چهارمین شرکت بورس ، در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شد. این شرکت پروانه بهره برداری از معادن مس ایران را داراست که مدت زمان آن 25 سال است و با توجه به شرایط موجود احتمال ورود رقیب داخلی به این صنعت کم است حق مالکانه دولت نیز ارتباطی با قیمت LME ندارد و بر اساس میزان برداشت سولفور تعیین می شود.
به گزارش بورس نیوز به نقل از مرکز تحقیقات کارگزاری رضوی از نقاط قوت شرکت می توان به منحصر به فرد بودن شرکت ملی صنایع مس ایران و برخورداری از بازار انحصاری و سیر صعودی بهره وری صنعت مس در ایران و از جمله نقاط ضعف شرکت نیز می توان به وابستگی شدید سودآوری شرکت به قیمت های جهانی ، تکنولوژی قدیمی ، مستهلک بودن ماشین آلات اشاره کرد.
در پایان گفتنی است این شرکت پیش بینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به 12.30 و 87 خود را در تاریخ 86.11.30 ، 1114 ریال اعلام کرد که در پایان 1078 ریال آن محقق شد به نظر می رسد دلیل این تغییر را نوسان شدید قیمت مس در این سال باشد.
و همین راستا در پیش بینی سود سال مالی 88 ملی صنایع مس ایران شاهد کاهش 27 درصدی کالای فروش رفته ، کاهش 57 درصدی سود عملیاتی و در نهایت کاهش 57 درصدی سود پس از کسر مالیات در مقایسه با سال مالی 87 می باشیم.
اما در مقابل به دلیل بهبود نسبی بحران مالی جهان و به دنبال آن بازار سرمایه کشور سهام این شرکت در 6 ماه گذشته پس از تجربه کاهش 34 درصدی قیمت سهام توانسته است پس از طی این دوره به بازدهی 7 درصدی دست یابد.
مطالب مشابه :
وضعیت قیمت جهانی مس
پنج شنبه قیمت مس پس از چند روز افت و خیز و کاهش بیش از 2 درصد یعنی 200 دلار در هر تن، افزایش یافت.
افزایش سطح ذخایر مس
EPSnews - افزایش سطح ذخایر مس - اخبار/ گزارش و تحلیل بازار سهام (بورس) درسود نیوز/ قیمت برداشت
مقدمه و تاریخچه شرکت ملی مس
قیمت ملی مس از قیمت جهانی مس متاثر است و به نوعی همگرایی بسیار بالایی بین این دو وجود
جایگاه ایران در بازار جهانی مس
اخبار و تحلیل بورس اوراق بهادار تهران - جایگاه ایران در بازار جهانی مس - مشاوره تحلیل آموزش و
تحلیل بنیادی شرکت ملی مس ایران
بورس آنلاین - تحلیل بنیادی شرکت ملی مس ایران - اخبار تحلیلها گزارشات و شایعات بورس تهران
ملی مس ایران
بورس آنلاین - ملی مس ایران - اخبار تحلیلها گزارشات و شایعات بورس قیمت های جهانی.
تردید در مازاد جهانی مس
EPSnews - تردید در مازاد جهانی مس - اخبار/ گزارش و تحلیل بازار سهام (بورس) درسود نیوز/ قیمت
برچسب :
قیمت جهانی مس