بامبو (خیزران)
مقدمه
خيزران ( بامبو)
BAMBOUSA
گياه (خيزران ) بامبو BAMBOU ، جنسي از گياهان خانواده گندميانGraminees است كه شامل چندين گونه مختلف ميباشد .
بعضي از گونه هاي اين گياه را در مناطق معتدل سرد ميتوان كاشت ولي برخي ديگر را زمستانها در گلخانه سرد بايد نگهداري كرد .
ريشه اش ساقه هاي زير زميني ( ريزوم) و ساقه هاي هوائي آن بند بند ميباشد كه چندين متر بلند ميشود .
برگهايش باريك و نوك تيز است .
خيزران ) بامبو)BAMBOU ، را مي توان در نارنجستان كاشت يا آنكه در صندوقهاي بزرگ چوبي كاشته زمستان آنها را در گلخانه سرد يا نارنجستان برده بمحض اينكه هوا مساعد شد آنها را بيرون آورده در نقاط مناسب چمن زار بكارند .
بوته خيزران ) بامبو)BAMBOU كه در نواحي گرمسير تا 40 متر قد مي كشد در آن مناطق جنگلهاي عظيمي را تشكيل مي دهد .
پس از چند سال كه خيزران ) بامبو)BAMBOU گل داده و ميوه كرد ، بوته اش خشكيده و بوته هاي جديدي از پاجوشهاي ريشه بجاي آن مي رويد .
جوانه تازه، مغز و ميوه هاي رسيده اين گياه خوراكي است و از چوب آن براي عصا و انواع صندلي و ميز باغي استفاده ميكنند.
تكثير :
براي زياد كردن خيزران ، بهار ريشه هاي زيادي را گرفته جاي ديگر مي كارند .
نحوه نگهداری و شرایط رشد بامبو
میگویند که بامبو شانس میآورد، اماباید تعداد آن فرد باشد! برای شانس آوردن باید تعداد بامبوهایی که در خانه نگهداری میکنید سه،پنج و... به هر حال فرد باشد در غیر این صورت بدشانسی میآورد. شاید همین خرافه که در ایران نسبت به بعضی کشورهای آسیای شرقی سابقه کوتاهتری دارد یکی از عوامل رونق بازار فروش این نوع گیاه خاص باشد. البته باید گفت که این خرافه در بعضی از کشورها ریشههای کهنی دارد!
بامبو که در زبان فارسی به نی خیزران شهرت دارد،گیاهی است که در دامنه کوهها و تپههایی که دارای رطوبت 65 تا 90 درصد باشد روئیده یا کشت میشود. میزان رطوبت، حرارت موجود در منطقه و نوع خاک، تعیینکننده کیفیت و مرغوبیت بامبو است و هر چه میزان رطوبت و حرارت بیشترباشد، کیفیت محصول بهتر خواهد بود.
گیاه بامبو که تاکنون بیش از 662 نوع آن شناخته شده دارای قطر و ضخامتهای متفاوت است و در حال حاضر بهترین نوع بامبو در ژاپن، چین و بهطور کلی کشورهای شرق آسیا و هند روئیده و کشت میشود. در ایران میتوان لیالستان لاهیجان، علیآباد (در فاصله سختسر و تنکابن)، قاسمآباد رودسرو تقریبا بیشتر نقاط شمال کشور را از مساعدترین مناطق رویش بامبو به حساب آورد.
بامبو از چهار قسمت سطح داخلی (دارای پوشش نرم)، دیافراگم (متصلکننده بخشهای ساقه به یکدیگر) میانه و پوشش رویه که بسیار سخت ودیرشکن است تشکیل شده و دیافراگم کاملا فشرده بوده و آب در آن نفوذنمیکند.
البته بامبوهایی که در گلفروشیهای تهران و شهرستانهای بزرگ کشوربرای مصارف زینتی به فروش میرسند از انواع داخلی آن نیستند بلکه نوع خاصی از بامبوهستند که به «لاکی بامبو» شهرت دارند. نام علمی این نوع بامبو «دراسینا» است.
میهمان خوششانس
حدود دو سال پیش برای اولین بار گلفروشیهای تهران گیاهی را با نام «بامبو» (BAMBOU )عرضه کردند. اوایل مردم استقبال آنچنانی از بامبوی تازه وارد نکردند. اما به مرور شکل جالب آن، شرایط نگهداری آسان و دیدن بامبوها در ژورنالهای دکوراسیون خارجی عاملی برای استقبال مردم از این نوع گیاه شد و پس از آن خرافههای وارداتی نقش عمدهای در افزایش تقاضا برای این نوع بامبو ایفا کرد. شرایطبه شکلی بود که پس از مدت کوتاهی بسیاری از واردکنندگان گل و گیاه به شدت نسبت به وارد کردن این نوع بامبو اقدام کردند.
اگرچه شانسآور بودن بامبو برای نگهدارندگان آن یک خرافه به نظر میرسد، اما از شواهد امر پیداست که خود بامبو واقعا گیاه خوششانسی است!
در حال حاضر در اکثر منازل هر جا که به اندازه یک گلدان کوچک فضا وجود داشته باشد زیر پنجره، گوشه اتاق و... سه شاخه بامبو وجوددارد. دفاتر کار هم شامل این قاعده میشوند.
به قول بعضی از خریداران بامبو، این گیاه هم باکلاس است، هم نگهداری آن آسان است، اگر شانس هم بیاورد چه بهتر!
در بسیاری از کشورها به ویژه کشورهای آسیای شرقی به بامبو اهمیت فوقالعادهای میدهند. فستیوال فرهنگی بامبو در چین یکی از آنهاست. این فستیوال سه روزه که از ?? دسامبر (?? آذرماه) آغاز میشود بخشهای مختلفی دارد. بامبو یکی ازقدیمیترین گیاهان چین و بااهمیتترین درخت این کشور است که میتوان آن را در اکثرخانههای این کشور مشاهده کرد.
فستیوال فرهنگی بامبو برای حفاظت و نحوه پرورش صحیح و گسترده آن تشکیل میشود. در این فستیوال کشاورزان، مردم عادی وکارشناسان در جلساتی به ارائه راهکار و نظراتشان برای استفاده بهتر و نگهداری ازاین گیاه میپردازند. سپس در هنگام عصر مراسم شعرخوانی، سرود، رقص و آواز نیز برگزار میشود.
بامبوهااز کجا میآیند؟
کشت و پرورش «لاکی بامبو» در داخل کشور بسیار پرهزینه است. این گیاه که معمولا از مالزی و تایلند وارد میشود در شرایط طبیعی آب و هوایی کشور نمیروید.
بنابراین هر بامبویی که در کشور وجود دارد وارداتی است. این روزها خصوصا بعد از تعطیلات نوروز در کنار خیابانها هم بامبوفروخته میشود.
لاکیبامبو که در اصطلاح واردکنندگان گل و گیاه از «گیاهان زنده» به شمار میرود به هیچ وجه قابلیت قاچاق شدن را ندارد! یعنی به لحاظ حساسیتاین نوع گیاهان نمیتوان آنها را به صورت زمینی و راههای معمول قاچاق وارد کرد. تنها راه حملونقل آن راه هوایی است!
نکته قابل توجه آنجاست که واردات بامبو از حدود 8 ماه قبل به کشور ممنوع شده است. اما همزمان با اعلام این ممنوعیت عرضه بامبو در کشور افزایش پیدا کرده و تا امروز ادامه دارد. قیمت هر شاخه بامبوی پیچدار پیش از اعلام ممنوعیت واردات آن بین 4 تا 5 هزار تومان بود اما پس از اعلام ممنوعیت واردات بامبو به داخل کشور قیمت آن افزایش یافت، تا امروز که بعضی از انواع «پرپیچ» بامبو گاه تا 8 هزار و 500 تومان قیمت دارند.
در این شرایط این سوال به وجود میآید که بامبوهایی که فروخته میشوند از کجا میآیند؟ با توجه به اینکه به طور یقین این بامبوها از راههای غیرقانونی به کشور وارد میشوند احتمال ورود بعضی از آفتها و بیماریهای خاص گیاهان به داخل کشور وجود دارد، چرا که در زمانی که بامبو به طور قانونی به کشور وارد میشد پس از ورود بامبوها را در قرنطینه نگهداری میکردند.
نحوه نگهداری و شرایط رشد بامبو
بامبو نیاز به خاک ندارد! بامبو را میتوان در آب یا «ژلخاکها» نگهداری کرد. اما برای رشد بهتر آن از تقویتکنندههای مایعی استفاده میشود که به آب آنها اضافه میکنند، گلفروشیها آن را با نام «غذای بامبو» مینامند.
استقبال از بامبوها بازار فروش پررونقتری را برای فروش غذای بامبو ایجاد کرد! اگرچه برای داشتن این نوع گیاه باید یکبار هزینه کرد، اما برای نگهداری و رشد آن باید هر چند ماه یک بار غذای بامبو را با قیمت 1500 تا 2500 تومان تهیه کرد!
اگر بامبو را در دمای 15 تا 40 درجه سانتیگراد و دور از نور مستقیم خورشید و باد مستقیم کولر نگهدارید و رطوبت لازم را برای آن فراهم کنید پس از مدت 5 تا 7 ماه شاهد قد کشیدن عجیب این گیاه پیچ خورده خواهید بود.
از ظرفيتهاي بامبو استفاده نميشود
صرفنظر از بخش هاي کوچکي در شمال کشور که در آنها به ميزان محدودي بامبو کشت مي شود پرورش اين گياه مهم که در صنايع دستي کاربرد فراوني دارد هنوز رواج چنداني پيدا نکرده است.صنعتگران ساير نقاط کشور از بامبوهاي خودرويي که در اکثر شهرهاي شمالي به ويژه منطقه ليالستان لاهيجان وجود دارد، استفاده مي کنند.
بامبو که در زبان فارسي به ني يا خيزران شهرت دارد گياهي است که در دامنه کوه ها و تپه هايي که درصد رطوبت بالایی دارد، روئيده يا کشت مي شود. ميزان رطوبت، حرارت موجود در منطقه و نوع خاک تعيين کننده کيفيت و مرغوبيت بامبو بوده و هرچه ميزان رطوبت و حرارت بيشتر باشد کيفيت محصول نيز بهتر خواهد بود.
تاکنون بيش از 10 نوع از گياه بامبو شناخته شده و داراي قطر و ضخامتهاي متفاوت است و در حال حاضر بهترين نوع بامبو در ژاپن، چين و بطور کلي کشورهاي شرق آسيا و هند روئيده و کشت مي شود و در ايران مي توان ليالستان لاهيجان، علي آباد (در فاصله سخت سر و تنکابن)، قاسم آباد در رودسر و تقريبا بيشتر نقاط شمال کشور را در زمره مساعد ترين مناطق رويش بامبو به حساب آورد.
در اين مناطق بيشه هاي کوچکي وجود دارد که در فصل پاييز و اوائل زمستان يعني هنگام بريدن و قطع ساقه هاي بامبو از هر يک ساقه چندین شاخه ني بدست مي آيد.
کاربرد بامبو در تهيه کاغذ و ابريشم مصنوعي
يک کارشناس گياه شناسي با اعلام اينکه گياه بامبو محتوي مقدار فراواني سلولز است که مي تواند براي تهيه کاغذ و ابريشم مصنوعي مورد استفاده قرار گيرد، اضافه كرد: در ايران کشت بامبو هنوز رواج چنداني ندارد و صرفنظر از بخش هاي کوچکي در شمال کشور که در آنها مقدار محدودي بامبو کشت مي شود صنعتگران ساير نقاط از بامبوهاي خودروي که در اکثر شهرهاي شمالي و بويژه منطقه ليالستان لاهيجان وجود دارد، استفاده مي کنند.
با اين وجود استفاده از بامبو براي توليد محصولات مختلف تقريباً از زمان کشت چاي در ايران، رواج يافت زيرا بامبو به عنوان حفاظ محل چايکاري بکار گرفته مي شد و صنعتگران همزمان با بهره برداري چايکاران از مزارع چاي به موارد استفاده متعدد آن براي ساخت فرآورده هاي گوناگون پي بردند و ساخت محصولات بامبو در گيلان متداول شد.
هم اکنون استاد کاران جواني که اکثرا نيز برخوردار از مهارت و کارآيي کافي هستند به کار در اين رشته اشتغال دارند و مهمترين مرکز توليد محصولات بامبو ليالستان لاهيجان است. از بامبو محصولاتي نظير شکلات خوري، ميوه خوري ، لوستر ، کلاهک آباژور ، جاي نان، صندلي و انواع ديگر وسايل مصرفي در اندازه هاي مختلف توليد مي شود.
يک سازنده صنايع دستي در اين باره گفت: براي تهيه يک ظرف بامبو ابتدا ني را که قبلاً در انبار گذاشته و خشک شده است با اره نجاري و به قطعات کوچکی در مي آورند و لبه اين نوارها را با وسيله اي که در اصطلاح محلي «ماشين» ناميده مي شود به عرض مساوي در مي آورند و پس از زنده کردن آماده بافت مي کنند.
کار بافت معمولاً بر روي ميزي که روي آن چند دايره به اندازه کف و ته ظرفي که مي خواهند ببافند قرار دارد ، انجام مي شود ، افزود: صنعتگران ابتدا دايره کف ظروف را تهيه و سپس بدنه آنرا مي بافند. گاهي نيز براي وصل کردن برخي از قطعات به يکديگر از مفتولهاي سيمي بسيار نازک استفاده کرده و با انبردست معمولي آنها را به هم مي پيچانند و در انتهاي کار، تمامي اطراف ني را که معمولاً بزرگ و کوچک است با قيچي مخصوص که به شکل قيچي باغباني است، برش مي دهند تا ني ها يک اندازه شود و محصول شکل يکنواختي پيدا کند.
يک محصول از نوع مرغوب بايد ويژگي هاي چون رنگ طلايي متمايل به سفيد داشته باشد و شبکه هاي که بعد از بافت ايجاد مي شود بايد منظم و يک اندازه باشد ، مفتولي که براي وصل کردن بعضي از قسمتهاي بامبو از آن استفاده مي شود بايد بسيار ظريف بوده و دقت کافي در پيچاندن آن بکار رود واز آنجائيکه برخي از ظروف بامبو رنگي هستند مسلماً در انتخاب نوع رنگ و نحوه بکار گرفتن آن بايد دقت کافي شود.
اجراي طرح مطالعاتي رشته هاي بامبو و ابريشم بافي
معاون صنايع دستي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان گيلان از اجراي طرح مطالعاتي رشته هاي بامبو و ابريشم بافي در استان خبر داد و افزود: براي اجراي اين طرح، کارشناس مازندراني در استان گيلان به تحقيق و پژوهش مي پردازند.
زمينه اجراي اين طرح مطالعاتي در استان گيلان فراهم است، اظهار داشت: اين طرح مطالعاتي در گيلان با نظارت معاونت صنايع دستي استان مازندران انجام مي شود.در صورتيکه اين طرح مطالعاتي با موفقيت همراه باشد، بامبو و ابريشم بافي در استان گيلان آموزش داده مي شود.
ني يا خيزران و ابريشم در استان گيلان فراوان است که اين کمک بسياري به مطالعه در اين زمينه مي کند و هم اکنون فاز تحقيقاتي و اجرايي اين طرح در منطقه اي تحقيقاتي در گيلان در حال برگزاري است.
نوآوري در محصولات هنرهاي سنتي و صنايع دستي مي تواند نقش ارزنده اي در بهبود مهندسي رفتارهاي اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي مردم داشته باشد ، يادآور شد: همکاري ميان دستگاه هاي متولي نظير شرکت ابريشم، سازمان ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري و مراکز علمي تحقيقاتي مي تواند در آسيب شناسي رکود صنايع ابريشم و بامبو موثر باشد.
بدين ترتيب صنايع دستى به ويژه صنايع دستى روستايى نوعى فعاليت اقتصادى است که آميختگى شديد آن با سنتها عادات و بينش سازندگان و تاثير محسوس محيط جغرافيايى در اين صنعت موجب تمايز آن از فرآورده ها مى شود.
امروزه توجه به امور مربوط به صنايع دستي به دليل در هم تنيدگي آن با حوزه گردشگري، بسيار ضروري است، تمامي تلاشگران و فعالان بايد براي رونق يافتن اين حوزه ها نهايت تلاش خود را به کار ببندند.
گردشگري به دليل گستردگي زيادي که دارد با صنايع و مشاغل زيادي در ارتباط است و اين مسئله نبايد باعث شود صنايع دستي در سايه آنها قرار گيرد. حرفه صنايع دستي مظلومترين و توسعه پذيرترين صنعت در کشور است که در صورت توجه جدي به آن، اشتغال پيوسته و پايدار را به دنبال خواهد داشت.
منابع:
مطالب مشابه :
معرفی رنگ های پودری الکترو استاتیک
اجاق گاز ، ظروف تفلون ، آشپزخانه ، ميز و صندلي باغي ، چراغ هاي روشنايي ، بخاري گازي
روش پرورش گیاه بامبو
و ميوه هاي رسيده اين گياه خوراكي است و از چوب آن براي عصا و انواع صندلي و ميز باغي استفاده
گیاه بامبو (خیزران)
براي عصا و انواع صندلي و ميز باغي آبازور، جاي نان، صندلي و انواع ديگر
بامبو (خیزران)
آن براي عصا و انواع صندلي و ميز باغي آباژور ، جاي نان، صندلي و انواع ديگر وسايل
گل و گیاهان اپارتمانی
و ميوه هاي رسيده اين گياه خوراكي است و از چوب آن براي عصا و انواع صندلي و ميز باغي
معرفي گياه بامبو
چوب آن براي عصا و انواع صندلي و ميز باغي و بافتن لوازم خانگي نظير صندلي
سبك هاي اصول طراحي فضاي باز
صندلي هاي مورد علاقه تان را در اين سبك قديم ولوكس، نماي باغي راحت، شاداب و باشكوه
بوی بهشت ( طلبه عارف شهيدسیّد محمد هادي موسوي)
نائل آمده است. من در مكه خوابي ديدم كه پسرم در باغي روي صندلي نشسته.
صندلی مناسب
ويلچر(صندلي چرخ دار) گچ گيري وآتل دكتر باغي نيا جراح كليه ومجاري ادراري
برچسب :
صندلي باغي