مدرک های اجاره ای!!! مجاز یا غیر مجاز

با سلام

امروز یه مطلبی رو خوندم که البتّه یک مقداری قدیمی است (مربوط به سال 1386) اما چون به خود بنده پیشنهادی وسوسه کننده در مورد اجاره مدرک داده شد، بهتر دیدم تا در اینجا این مطلب را بگذارم و از دوستان خواهش کنم در این مورد بحث کنند که آیا اجاره دادن مدرک از لحاظ قوانین ایران مجاز است یا خیر؟ و در صورت اجاره دادن مدرک چه مسئولیت هایی به عهده ی صاحب مدرک خواهد بود؟

 این هم مطلب :

اگر فقط فارغ التحصيل بعضي رشته هاي فني مهندسي باشيد، آن وقت مي توانيد بدون هيچ زحمتي و تنها با اجاره دادن مدرکتان، چند ميليوني به جيب بزنيد! هميشه هر حکم يا قانوني، استثناهايي هم دارد و ملت مي گردند ببينند چطور مي شود قضيه را پيچاند؛ چطور مي شود نقضَش کرد. مثلاً هميشه گفته اند مدرکت را بگذار در کوزه آبش را بخور. اين جمله قصار، حکايت از اين نکته اساسي دارد که چيزي که به وفور در اين مملکت يافت مي شود، فارغ التحصيل بيکار است و شما هم دلت را به مدرک ليسانست خوش نکن عزيز! يعني اينکه با اين مدرک دو زار هم کف دستت نمي گذارند. امّا همين قضيه هم استثنا دارد؛ اگر فقط فارغ التحصيل بعضي رشته هاي فني مهندسي باشيد، آن وقت مي توانيد بدون هيچ زحمتي و تنها با اجاره دادن مدرکتان، چند ميليوني به جيب بزنيد!

اين گزارش درباره يکي از عجيب ترين راه هاي گرفتن کره از آب مدرک هاي سابقاً بي بخار دانشگاهي است.کافي است فارغ التحصيل يکي از رشته هاي مکانيک، برق، زمين شناسي و خصوصاً فارغ التحصيل رشته عمران باشيد تا با يک تلفن ناقابل و قدم رنجه اي کوچک به يکي از هزاران شرکت پيمانکاري، در کمال عزت و احترام به استخدام شرکت مذکور در بياييد! تعجب هم دارد! بالاخره در روزگار قحطي کار، اينکه بدون عجز و التماس و پارتي بازي و در به دري و به راحتي آب خوردن به استخدام يک شرکت عمراني در بيايي و اسمت را به عنوان يکي از مهندسين شرکت ثبت کنند بيشتر شبيه يک لطيفه يا خواب است. امّا در اين گزارش، نه قرار است براي شما جوک تعريف کنيم و نه خوابتان را تعبير! تلفنتان را برداريد و قسمت استخدام يکي از نيازمندي هاي روزنامه ها را جلويتان باز کنيد تا ببينيد چه گوهري را گذاشته ايد روي تاقچه خاک بخورد."دعوت از مهندسين عمران، مکانيک، برق و... جهت رتبه بندي شرکت، با بهترين شرايط"، "مهندس عمران يک ميليون و دويست هزار تومان" بشتابيد!

مهندس اجاره اي

اگر فارغ التحصيل زمين شناسي باشيد، مي توانيد بين 300 تا 500 هزار تومان روي مدرکتان حساب کنيد.مهندس برق بين 200 تا 400 و مکانيک بين 500 تا 700 هزار تومان. مهندسين عمران هم از 800 هزار تا يک ميليون و 200 هزار تومان را نقداً جزو دارايي هاي خود حساب کنند. اين حداقل هاي ماجراست و البتّه براي کساني که 3 سال سابقه کار و بيمه هم داشته باشند. بدون بيمه و سابقه، اين مقادير کمتر مي شود! " اگر شرکت هاي پيمانکاري مثلاً مي خواهند قراردادي بالاي 400 ميليون تومان ببندند. براي اين کار نياز به رتبه دارند. در چنين وضعيتي اگر خودمان مهندس داشته باشيم که هيچ وگر نه با دوستاني مثل شما قرارداد مي بنديم و شما به صورت صوري مي شويد جزو مهندسين شرکت ما. مدرکتان را در اختيار ما قرار مي دهيد و ما هم با شما قراردادي مي بنديم و برحسب مدرک تحصيلي تان، مبلغ مورد نظر را تقديمتان مي کنيم. مدت قراردادها در تهران يک ساله است و طي اين مدت نمي توانيد جاي ديگري از مدرکتان استفاده کنيد. ان شا»الله پس از اتمام قراردادتان با شرکت ما، مي توانيد برويد با شرکت هاي ديگر هم قرارداد ببنديد! " اينها توضيحات منشي مؤدب يکي از شرکت هاي پيمانکاري است. خانم منشي در کمال احترام و خونسردي توضيحات مفصل تري در خصوص اين "معامله پرسود دو طرفه" مي دهد و بعد هم مدارک مورد نياز را رديف مي کند؛ " اصل مدرک، کپي آن، کپي شناسنامه، سوابق بيمه اي و کارت ملي". و البتّه يک توضيح ضروري: " سابقه بيمه هم نداشته باشي مشکلي نيست. فايل مربوط به مهندسين بي سابقه مان هم باز است. شما تشريف بياوريد اينجا. توضيحات بيشتر را خدمتتان عرض مي کنم."

بُزخَرها

بد نيست آدم قبل از مراجعه به اين شرکت ها مظنه بازار را در بياورد. اختلاف قيمت ها مشکوک مي زند و به نظر مي رسد مي شود پول بيشتري هم به جيب زد.کافي است بفهمند توي باغ نيستي. مدرکت را بزخر مي کنند مي رود پي کارش!

مدرک شما را 300 هزار تومان مي خريم.

ـ اختيار داريد! الان با جاي ديگري تماس گرفته بودم. مي گفتند براي مهندسي مکانيک 750-700 هزار تومان مي دهند. وقتي خانم منشي مي بيند رنج بازار دستت است ديالوگش را عوض مي کند: "چند لحظه گوشي" و بعد تلفن را حواله مي کند به " آقاي مهندس". "عذر مي خواهم، گويا اشتباهي پيش آمده، ما براي مدرک شما 800 هزار تومان پرداخت مي کنيم. خانم منشي فکر کرده بودند سابقه کار نداريد..." بازار اجاره مدرک ها آن قدر پرمايه (فقط از لحاظ مادي البتّه) است که هر مهندسي را وسوسه مي کند. آخرين اطلاعات حاکي از اين است که راه هايي هم وجود دارد که دارندگان مدارک تحصيلي مذکور بتوانند هم زمان با 2 شرکت پيمانکاري وارد معامله شوند؛ يک شرکت در تهران، يک شرکت هم در شهرستان "ما مدرک شما را به مدت يک سال در اختيار مي گيريم. البتّه کپي برابر با اصل مدرکتان را. وقتي مدرکتان را گرفتيم و رتبه مان را به دست آورديم ظرف 2-3 ماه قراردادهايمان را مي بنديم. امّا به هر حال تا يک سال نمي توانيد در تهران از مدرکتان استفاده کنيد. ولي در همين مدت، مي توانيد برويد با يک شرکت پيمانکاري در شهرستان هم قرارداد ببنديد و مدرکتان را هم در اختيار آنها بگذاريد". حالش را برديد؟ قيمت شهرستان ها هم قيمت هاي بدي نيست. فقط در شهرهاي کوچک که کلاً بازار اين شرکت ها رونق چنداني ندارد، قيمت ها پايين مي آيد. در شهرهايي مثل اهواز و شهرکرد که بازارشان در حد تهران داغ است، قيمت ها بالاي 500-600 هزار تومان است و در شهرهايي مثل اروميه و زنجان اجاره مدرک ها مي آيد زير 450 هزار تومان. در هر صورت، با يک حساب سرانگشتي، دارندگان مدارک کارشناسي مکانيک يا عمران، با اجاره همزمان مدرکشان در تهران و شهرستان، مي توانند روي درآمد ماهانه 150 تا 200 هزار تومان حساب کنند! يک ميليون و200 هزار تومان در تهران و حدود 600 هزار تومان در شهرستان. سرجمع مي افتد سالانه يک ميليون و 800  هزار تومان در سال. به عبارتي، ماهيانه 180 هزار تومان درآمد خالص بي زحمت هلو برو تو گلو.

آيا ما را ميگيرند؟

اينجا حوالي ميدان فاطمي است. سازمان آب کجاست؟ حوالي همان جا ! بايد از نزديک رفت يکي از اين شرکت ها را ديد و مستقيم وارد مذاکره شد. مگر مي شود کاسه اي زير نيم کاسه نباشد و همين جوري به خلق الله حال بدهند؟ وارد شرکت که مي شوي برق از کله ات مي پرد.

بعيد است اينجا يک شرکت پيمانکاري ـ عمراني باشد. يک ميز تحرير که رويش يک کامپيوتر گذاشته اند و يک فايل 5 طبقه و چند تا صندلي فلزي، تمام دارايي اين شرکت است! به اضافه يک آشپزخانه کوچک و اتاق کوچک ديگري که گويا آقاي مدير گهگاه آنجا مي نشيند. با قيمت هايي که دستت آمده وسوسه مي شوي که به جاي مهندس مکانيک، خودت را مهندس عمران جا بزني. قيمت: يک ميليون." مدارکتان همراهتان هست؟"  "مشکلي نيست. فقط مي خواستم سؤال کنم اگر خداي نکرده شرکت شما ورشکست شد، اگر به هر ترتيبي هر مشکل ديگري پيش آمد (قبول کنيد که نمي شود مستقيم بهشان گفت اگر کلاهبردار از آب درآمديد!) تکليف من چه مي شود؟ بالاخره شما با مدارک ما رفته ايد سازمان مديريت، رتبه تان را گرفته ايد. نمي آيند ما را بگيرند؟" "به هيچ وجه مشکلي براي شما پيش نمي آيد. شما جزو سهامداران شرکت محسوب نمي شويد. پس در سود و زيان شرکت سهيم نيستيد. خيالتان راحت".امّا خيالتان اصلاً راحت نباشد، چون پايتان حسابي گير است.(براي توضيح بيشتر به همين گفت وگوي بغلي با معاون وزير مسکن مراجعه کنيد.)امّا شمايي که تا اينجاي گزارش را خوانده ايد، شد يک بار از خودتان سؤال کنيد اينها چه شرکت هاي عمراني و پيمانکاري هستند که 2 تا مهندس در شرکتشان ندارند؟ گيريم که با مدارک ديگران، رتبه شان را هم گرفتند و توانستند براساس اين رتبه ها قراردادهاي ميليوني و ميلياردي هم ببندند. با کدام نيروي متخصص و مهندس و دفتر و دستک و تجهيزات مي خواهند. زمين مردم را آباد کنند؟ اينجاست که تق قضيه درمي آيد: " اينها اکثراً دلال هستند نه شرکت هاي پيمانکاري حقيقي. قراردادها را هم دست دوم مي کنند؛ يعني مي آيند با مدارک تحصيلي ديگران رتبه هاي لازم را براي اخذ قراردادهاي پيمانکاري به دست مي آورند. بعد براي پروژه هاي 400 ميليون به بالا قرارداد مي بندند و قرارداد مذکور را مي فروشند به شرکت هاي پيمانکاري حقيقي! خيلي از اينها اسمشان شرکت هاي پيمانکاري است ولي جز دلالي، کاري بلد نيستند. البتّه همين کار هم کم برايشان سودآور نيست". اينها را يک مهندس جوان مي گويد که قصد دارد به همراه دوستانش براي رتبه 5 شرکتش اقدام کند. (قضيه اينکه اين رتبه بندي ها اصلاً به چه درد مي خورد را هم در باکس همين صفحه بخوانيد.) به هر حال، هميشه هر حکم قانوني استثنا هم دارد. تا اطلاع ثانوي هم براي فارغ التحصيلان برخي رشته هاي فني ـ مهندسي، مثل "مدرکت را بگذار در کوزه آبش را بخور"، مرد. نامبردگان مي توانند گرد و خاک مدرکشان را بگيرند و بروند باهاش آب هلو نوش جان کنند.

قضيه رتبه بندي شرکت ها چي هست؟

معيارها و قوانيني وجود دارد که طبق آن مي آيند و شرکت هاي پيمانکاري را رتبه بندي مي کنند. برخلاف بوندسليگا هم که بيشترين امتياز براي بازيکنان، 5 است، شرکت ها پايين ترين رتبه و گريدشان 5 و بيشترين و بالاترين رتبه شان يک است. به اين ترتيب که سازمان مديريت و برنامه ريزي توان انساني (تعداد مهندسين)، فني، مالي، سابقه اجرايي و قراردادها و... شرکت ها را بررسي مي کند و سرجمع امتيازي برايشان منظور مي کند که مي شود رتبه آنها. تفاوت رتبه5 و يک هم در سقف قراردادهايي است که اين شرکت ها مي توانند ببندند. براي مثال، شرکت ها با گريد5 نهايتاً مي توانند تا سقف 750 ميليون تومان قرارداد منعقد کنند. از اين به بعد و براي رتبه هاي 4، 3، 2 و1 ديگر بيشتر به فعاليت هاي شرکت ها بستگي دارد و سقف قراردادها به 20 ميليارد به بالا هم مي رسد. فقط اينکه همه صحبت ها براي شرکت ها مثل کارت پايان خدمت است؛ يعني شرکت ها تا زماني که نخواهند وارد مناقصه هاي دولتي شوند، اساساً نيازي به اين رتبه ها و اين جنگولک بازي ها ندارند. امّا همين که بخواهند قرارداد دولتي ببندند، کارشان گير رتبه بندي مي افتد. ملاحظه مي کنيدکه صحبت، صحبت قراردادهاي ميلياردي است. پس پرداخت يک ميليون بابت مدرک شما هم چندان برايشان سنگين نيست.

مسئوليت پاي خودتان است

مهندس خواجه دلويي، معاون مسکن و ساختمان وزارت مسکن به اين مهندسان جوان اطمينان خاطر مي دهد اگر شرکتي که از مدرکشان استفاده مي کند تخلف داشته باشد، پاي آنها هم گير است! در اين بخش نظرتان را به گفتگو با معاون مسکن و ساختمان وزارت مسکن جلب مي نمايم که خالي از فايده نيست.

آقاي مهندس! شرکت ها وآدم هاي فعّال در بخش ساختمان اگر تخلف داشته باشند، با چه جريمه اي مواجه مي شوند؟ در نظام مهندسي هرکس که از وزارت مسکن پروانه اشتغال گرفته باشد، در برابر کار و پروژه هايي که انجام مي دهد، مسئول است؛ چه شخصيت حقيقي و چه حقوقي باشد و تخلف ممکن است موجب لغو پروانه اشتغال يا فعاليت شرکت، عدم تمديد آن و دريافت تذکر شود.

در مورد شرکت ها يا همان شخصيت هاي حقوقي، بالاخره پاي کي گير است؟

مديرعامل يک شرکت مهندسي خودش بايد مهندس و داراي پروانه اشتغال باشد. او اوّلين نفر مسؤول در شرکت است. امّا هنگام بروز تخلف مهندسان مرتبط با آن و مديرعامل به شوراي انتظامي سازمان نظام مهندسي فراخوانده مي شوند. مثلاً اگر تخلف در بخش سازه ساختمان صورت گرفته باشد، فقط مهندسان سازه اي که مدارک مرتبط را امضاء کرده اند، به همراه مديرعامل بايد پاسخگو باشند.

اين جرائم جنبه کاري دارد يا قضايي هم هست؟

فعلاً جرائم مهندسي حالت قضايي پيدا نکرده مگر در مواردي که منجر به خسارت مالي يا جاني شود و شاکي پيدا کند. امّا در تدوين سياست هاي کلي نظام مربوط به پيشگيري از سوانح ساختماني، پيش بيني شده است که تخلف ساختماني جرم محسوب شود.

چقدر نظارت ضمني براي جلوگيري از اين طور تخلف ها وجود دارد؟

آيين نامه اجرايي ماده 33 نظام مهندسي در سال 84، به دنبال مشاهده تخلفات مهندسي و عدم نظارت صحيح يا صوري، در هيأت دولت تصويب شده که جلوي تخلفات را خواهد گرفت. زمينه هاي تخلف که با اين آيين نامه جلويش گرفته مي شود چه بود؟

قبلاً خود صاحب کار، مهندس ناظر را مشخص مي کرد و بالطبع مهندس ناظر به حرفش گوش مي داد. امّا حالا مهندس ناظر از طريق شهرداري معرفي مي شود. هرکسي هم اجازه اجرا ندارد؛ يعني کسي که کار را طراحي کرده نمي تواند بدون داشتن شرايط، کار ساخت آن را هم انجام بدهد. نکته ديگر الزام به تهيه شناسنامه ساختمان است که در آن تمام جزئيات ساختمان وکساني که مسئوليت قسمت هاي مختلف برعهده شان است، مشخص مي شوند. اين ها شايد آن طور که بايد نظارت ضمني ايجاد نکند. البتّه مکانيزم جديدي که خودکنترل است به زودي فعّال خواهد شد. لايحه بيمه عوامل مؤثر در کيفيت ساختمان، هم اکنون در مجلس در دست بررسي است. براساس اين دستورالعمل، ساختمان هنگام شروع به ساخت بايد بيمه شود و طبيعي است که شرکت بيمه گر، از طريق شرکت هاي کنترل و بازرسي بر عملکرد مهندس و شرکت هاي فعّال در پروژه نظارت خواهند کرد.

با همه اين تفاسير، چه اشکالي دارد که يک مهندس جوان مدرکش را وارد بازي شرکت هاي فني اي کند که اعتمادي به کيفيت کارشان نيست؟

به هر حال اگر شرکت هايي که در خواست همکاري به اين شکل مي دهند، تخلفشان محرز شود، همان طور که گفتم پاي مهندساني که اسمشان در رزومه شرکت است هم گير است. اين نکته تکميلي را هم بگويم که براساس دستورالعمل جديد سازمان نظام مهندسي، سابقه حرفه اي مهندسان به طور دقيق ثبت مي شود و يکي از مهم ترين ملاک ها براي ارتقاي درجه نظام مهندسي، تمديد پروانه اشتغال و گرفتن مجوز تأسيس شرکت و همين سوابق خواهد بود. به مهندس هاي جوان توصيه مي کنيم اخلاق حرفه اي را رعايت کنند و وارد هر بازاري نشوند.آنها بايد مسؤوليت استفاده از موقعيتشان را خودشان به عهده بگيرند.

منبع: : www.ebtekarnews.com

                        نسخه شماره 920 - 1386/03/06


مطالب مشابه :


مدرک های اجاره ای!!! مجاز یا غیر مجاز

سایت شخصی مهندس اسمعیل تیموری ::. - مدرک های اجاره ای!!! مجاز یا غیر مجاز - .::www.teymori.ir::. خدایا تو




مدرک؟ لیسانس فیزیک

مدرک؟ لیسانس خواندن لیسانس است، پس چهار سال فلسفه علم برای اجاره خانه آخر ماه




بازار سیاه مدارک دانشگاهی خارجی و پایان نامه ها!!!

به عنوان مثال قیمت اجاره مدرک مهندسی عمران به مدت یک سال حدود 500 تا 800 هزار تومان است در




مدارک تحصیلی

مدرک تحصیلی فوق لیسانس اجاره دادن مدرک همچنین بازار سیاهی برای اجارهٔ مدارک تحصیلی نیز




بی خانمانی یک معلم به علت ناتوانی در پرداخت اجاره

غینرجه - بی خانمانی یک معلم به علت ناتوانی در پرداخت اجاره - آموزشی




اطلاعاتی در مورد مقطع دکترا در دانشگاه میسور هندوستان

4- برای اجاره خونه نگران نباشید . ۲- ترجمه مدرک فوق لیسانس ۳-ترجمه ریز نمرات لیسانس




بی‌خانمانی دبیر بازنشسته آموزش و پرورش

با مدرک لیسانس بیولوژی کسی بود که به دلیل عدم توان پرداخت اجاره‌اش مدرک در سال 54




تحصیل در اتریش

دانشجو فقط موظف است تا هزینه های زندگی خود اعم از اجاره منزل، پوشاک ترجمه مدرک لیسانس و




آگهی استخدام دانشگاه شهید بهشتی تهران

دارا بودن مدرک پایان مالکیت، اجاره نامه یا هر نوع مدرک دیگر که لیسانس و یا




برچسب :