گزارش کار آموزی پرورش قزل آلا
فهرست مطالب
فصل اول:
مقدمه
1-1 آدرس وموقعيت استخر
1-2 منبع تامين كننده آب استخر
1-3 محل تامين غذا وتخم ماهي
1-4 ظرفيت توليد استخر
1-5 ساختمان و امکانات یک استخر
فصل دوم: زيست شناسي ماهي قزل آلا
1-2 تاریخچه تكثیر وپرورش ماهی در دنیا و ایران:
2-2 مزایای پرورش آبزیان
3-2 ویژگیهای ماهیان پرورشی
4-2 ظرفیت و تناژ پرورش:
5-2 هزینه لازم برای ساخت استخرپرورش ماهی:
6-2دوره پرورش:
7-2 استفاده از زمين براي رشد
8-2 عوامل موثر بر میزان تراکم ماهی قزل آلا در استخرهای پرورشی
9-2 نقش استخرهای پرورش ماهی در تولید ماهی قزل آلا.
10-2طبقه بندی استخرهای پرورش ماهی قزل آلا
11-2انواع دستگاه های هواده :
فصل سوم: كار در استخر
1-3 شتسشوي استخرها
2-3 ضد عفوني كردن استخرها
3-3 تميز كردن توري ها
4-3 تامين آب حوضچه هاو تامين اكسيژن
5-3 غذادهي به ماهي ها
6-3 رقم بندي ماهي ها
7-3 ارتفاع آبگيري كانالها وسرعت جريان آب در كانالها
8-3 زمان رهاسازي بچه ماهي ها
9-3 بيماريهاي ماهيان
10-3 نیاز حرارتی پرورش ماهی قزل آلا
فصل چهارم : جمع بندی و نتیجه گیری
نتیجه گیری
منابع
گزارشات و فرم های ارزشیابی
فصل اول
مقدمه
با افزایش روز افزون جمعیت و نیاز به غذا و مواد پروتئینی ، جایگاه تولید و پرورش ماهی در آبهای داخلی و بهره برداری بهینه از منابع آبی در دسترس روز به روز آشکارتر می شود. اهمیت این موضوع با توجه به نقش مصرف گوشت ماهی در تامین سلامت افراد و همچنین مقایسه سرانه اندک مصرف آن در قیاس با ممالک توسعه یافته عیان تر خواهد شد. توسعه این حرفه به عوامل مختلفی بستگی دارد و در نتیجه هر کدام از این عوامل موجب بروز تنگناهایی در راه توسعه گشته اند.
از جمله ، فاکتورهای عدم سهولت دسترسی به آب ، زمین مناسب، شرایط اقلیمی مساعد و تغیرات فصلی در کمیت یا کیفیت آب در دسترس، در بسیاری از مناطق باعث ایجاد مشکلاتی در توسعه مزارع پرورش ماهی قزل آلا با روشهای متداول شده است. به منظور مقابله با این مسائل ، استفاده از سیستم های گردشی و استفاده مجدد از آب یا سیستم مدار بسته بتازگی مد نظر صاحب نظران واقع شده است.
در این روش، آب حوضچه های پرورشی پس از اجرای مراحل تصفیه فیزیکی و زیستی از نظر گازهای محلول متعادل می شود و آب تازه مورد نیاز در این روش از 2 تا25 درصد وارد سیستم می شود. اکسیژن مورد نیاز در این سیستم از طریق هوادهی و همچنین استفاده از اکسیژن خالص تامین می شود.
به منظور استفاده از حداکثر ظرفیت نگهداری ، لازم است در سیستم از ماهیان با اوزان مختلف نگهداری شود و در فواصل زمانی معین با رشد و نمو ماهیان، ماهیان با وزن مناسب را صید نمود. این فاصله زمانی معمولا در حدود دو ماه در نظر گرفته می شود همچنین شایان ذکر است که رشد کامل ماهی حدود هفت ماه به طول خواهد انجامید و نخستین محصول پس از پایان ماه هفتم به بازار عرضه خواهد شد.
استخر های پرورش ماهی با روش های علمی و در قالب واحد های صنعتی و نیمه صنعتی موجبات دستیابی به تولید اقتصادی و بهداشتی این فرآورده ها را فراهم می آورد. با استفاده از این گونه استخرها علاوه بر تامین پروتئین مورد نیاز جوامع در حال رشد ، راندمان تولید افزایش یافته و از امکانات بالقوه وبالفعل محلی و منطقه ای استفاده بهینه به عمل می آید مضافاًاینکه باعث اشتغال گردیده و سود دهی معقولی را برای سرمایه گذار در پی خواهد داشت. ضمن اینکه این گزارش دارای این قابلیت می باشد که در قالب تعاونی های بانوان به مرحله اجرا در آید.
در این محیط که مشغول آموزش هستیم سه نفر مشغول کار می باشندکه استخر پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان است ونیازبه مراقبت شدیدی میباشد.پرورش ماهی قزل آلادردوره ای8 ماهه میباشد.
1-1 آدرس وموقعيت استخر پرورش ماهی خادمی :
استخر پرورش ماهی خادمی در منطقه شرق اصفهان بخش بن رود دهستان کفران و در صحرای
گنجی قرار گرفته است اين استخر در سال 1389توسط مهندس قدیری در مساحت 1000متر كه 600متر آن را حوضچه ها اشغال كرده اند تعداد حوضچه هاي اين استخر 3 عدد است اين استخر داراي 3 پرسنل است حوضچه هاي اين استخر داراي ابعاد 15*4 است
2-1منبع تامين كننده آب استخر پرورش ماهی خادمی
برای تامین آب استخر از از آب چاه استفاده مي شود در این استخر 2حلقه چاه حفر شده است كه مورد استفاده است
3-1 محل تامين غذا و تخم ماهی
غذاهاي مورد مصرفي ماهيان اين مجتمع پرورشي كنستانتره بوده كم اين غذاها در كارخانه چينه توليد ميشود تخم هايي كه براي گرفتن بچه ماهي در اين استخر استفاده مي شود از خارج از كشور فرانسه فراهم مي شود.
4-1 ظرفيت توليد استخر
ظرفيت توليد سالانه استخر16 تن است مدت زماني كه طي مي شود تا يك بچه ماهي 3 تا4 گرمي به وزن بازاري برسدحدود7تا8ماه است وزن نهايي ماهي در هنگام فروش حدود 250 الي 300 گرم است.
5-1ساختمان و امکانات یک استخر
الف- 1)زمین:
زمین مورد استفاده در ساخت این استخر معادل 1000 متر مربع می باشد. حدود600 متر آن مخصوص پرورش ماهی و ساختمان استخر می باشد 100 متر آن مخصوص نگهداری غذا و تغذیه ی ماهیان می باشد. حدود 100 متر دارای ساختمان اداری و رفاهی می باشد همچنین 100متر را نیز به انبار وسایل و تجهیزات مورد استفاده برای پرورش ماهی اختصاص داده اند.200متر نیز به شبکه آبرسانی و شبکه هوادهی و شبکه ی اکسژن اختصاص داده شده است.
ب- تاسیسات:
شبکه آبرسانی شامل تمام لوله های آبرسانی و برگشت آب می شود.
شبکه هوادهی و اکسیژن: برای هوادهی از splash استفاده می شود در ابتدای استخر یک برچک هواده وجود دارد که از پنج طبقه تشکیل شده است که سوراخ صفحات ابتدایی کوچکتر از صفحات انتهایی است همچنین برای اکسیژن رسانی به آب برای افزایش یا کاهش اکسیژن مورد نیاز ماهی که شاید این مورد مهمترین نیاز در پروش ماهیان قزل آلا می باشد از دستگاه اکسیژن استفاده می شود.
الکترهای پمپاژ آب: برای پمپاژ کردن و ایجاد فواره های آبی برای افزایش اکسیژن و تامین آب مورد نیاز استخر و ماهیان همچنین برای تخلیه آب اضافی کاربرد دارد.
انشعابات برق:برای برق رسانی به پمپاژهای آب وهمچنین ایجادروشنایی درمحل استخراستفاده میشود.
ج- وسایل:
سورت : مهمترین وسیله در آبزی پروری است که برای جداسازی ماهی های بزرگتر از کوچک ها، ساچوک: برای جمع آوری ماهیان مرده(تلفات) و برای صید ماهیان از این وسیله استفاده می شود.
سطل وچاقو: برای کارهای ضروری همچنین برای غذادهی ماهیان ازسطل های کوچک استفاده میشود.
فصل دوم
زيست شناسي ماهي قزل آلا
1-2 تاریخچه تكثیر وپرورش ماهی در دنیا و ایران:
با وجود سابقه طولانی پرورش ماهی در استخر, سابقه تكثیر مصنوعی ماهیـان كوتاه است. اولین گام در لقاح مصنوعی به وسیله دانشمند آلمانی لدویك یا وبی (1711-1784)برداشته شد. او از ماهی ماده ونر قزل آلای آماده بصورت جداگانه تخم واسپرم به دست آورد وآن ها را با هم مخلوط كرد كه این اولین لقاح مصنوعی تخم ماهی بود. در مورد ماهیـان پرورشی گرمابـی در سال 1930 مولـدین آماده از محل های تخم ریزی طبیعی صید ولقاح مصنوعی داده شدند. ولی القاء تخم ریزی به مولدین با روش تزریق , در سال 1934 به وسیله زیست شناسان برزیلی آغاز شد و بعد در آسیـا واروپـا وآمریكای شمالی توسعه یافت. در سال 1958 مولـدین كپور نقره ای وسرگنده پرورش یافته در استخرهای خاكی با تزریق عصاره غده هیپوفیز ماهی كپـور معولی به صورت مصنوعی تكثیـر شدند ودر حال حاضر مولـدین ماهیـان مختلف با استفاده از هورمـون های مصنـوعی وغده هیپوفیز ماهیان در سطح وسیع مورد تكثیر مصنوعی قرار می گیرند.
با توجه به قدمت پرورش ماهی در دنیا , این فعالیت در ایران با تكثیر تاسما هیان در سال 1301 وپرورش ماهی قزل آلای رنگین كمان از سال 1338 آغاز شده است. رشد اقتصادی و صنعتی وهمچنین لزوم تغذیه جمعیت رو به افزایش وكیفیت برتر پروتئین آبزیان در مقایسه با سایر گوشت ها , موجب افزایش توجه به آبـزیان وصید در دریاها ومنابع آبی شد ودر نتیجه كاهش ذخایر آب ها را به دنبال داشت. بنابراین برای دستیابی به برابری تولید باتقاضا وبهره برداری مناسب از ذخایر چاره ای جز روی آوردن به پرورش آبـزیان در محیط های قابل كنترل وهمچنین تكثیر انواع ماهیان به منظور رهاسازی وبازسازی ذخایر نبود. بدین منظور سازمان شیلات ایران اقدام به احداث اولین ایستگاه بررسی تكثیر و پرورش كپور ماهیان پل آستانه در سال 1347-1348 كرد. پس از آن نیز مجتمع تكثیر و پرورش تاس ماهیان سد سنگررشت در سال 1350 به بهره برداری رسید. با توجه به استعداد مناطق مختلف هزاران مزرعه پرورش ماهی در سطح كشور فعال است.همچنین با توجه به کمبود آب در منطقه ی شرق اصفهان اشتغال به این حرفه خیلی پیشرفت داشته است واستفاده ی بهینه از آب می کنند و آب استخراجی را برای آبیاری مزارع خود استفاده می کنند.
2-2 مزایای پرورش آبزیان
با وجود رشد كنوني جمعيت دنيا,توليد هر چه بيشتر پروتئين حيواني از اهميت زيادي برخوردار است. كشت آبزيان بدلايل زيادي به عنوان عمومي ترين و موثرترين راهكار جهت توليد پروتئين درآينده دنيا شناخته شده است.با مقايسه حيوانات پرورشي مهم دنيا مثل مرغ , خوك , ماهي وگاو با توجه به موارد ذيل اهميت پرورش ماهي روشن مي گردد.
الف - صرف انرژي كمتر
ماهي وساير آبزيان جزو حيوانات خونسرد هستند وبراي تنظيم وثابت نگهداشتن حرارت بدن خود هيچ گونه انرژي صرف نمي كنند ودر مقايسه با حيوانات ديگر استعداد رشد بيشتري دارند.وزن مخصوص بدن ماهي وديگر آبزيان شناور تقريباً نزديك به وزن مخصوص آب بوده از اين رو انرژي زيادي براي شناور كردن خود نياز نداشته وانرژي به دست آمده از طريق غذا را صرف رشد ميكنند.
ب - استفاده از زمين براي رشد
ماهي نسبت به ساير موجودات پرورشي زمين كمتري براي رشد استفاده مي كند.
هر ماهي كمتر از 2/0 متر مربع نیاز به زمین دارد ضمن اینکه پرورش ماهي اغلب در اراضي درجه 3 و 4 غير قابل استفاده در امر كشاورزي صورت مي گيرد ويا اينكه از آب هاي داخلی مثل درياچه هاي طبيعي ومصنوعي , رودخانه ها , آبگيرها و آب بندان ها براي پرورش ماهي استفاده مي شود كه اختلالي در امر كشاورزي ايجاد نخواهد كرد.
ج - ضريب تبديل غذايي و صرفه اقتصادی آبزي پروري
ضريب تبديل غذایی انواع ماهيان پرورش به طور متوسط 1 به 3 است , و اين در حالي است كه با انتخاب روشهاي مختلف پرورش ماهي وبا توجه به رژيمهاي غذايي متفاوت درماهيان مي توان در پرورش هاي توام از تمامي توليدات آب استفاده كرد كه موجب بالا رفتن توليد در واحد سطح خواهد شد.هزينه توليد ماهي خيلي ارزان تر از هزينه توليد گوشت هاي ديگر خواهد بود.هزينه پرورش ميزان معيني ماهي به مراتب كمتر از هزينه صيد آن از منابع آبي است.
3-2 ویژگیهای ماهیان پرورشی
ماهيان پرورشي بايد سريع الرشد بوده ودر دوران پرورش به وزن متعارف مورد انتظار برسند.
متناسب با ذائقه مردم منطقه بوده وبازارپسند باشند.علاوه بر مصرف غذاي طبيعي از اقلام غذايي ارزان قيمت ومصنوعي نيز تغذيه كنند.نسبت به شرايط نامناسب رژيم فيزيكوشيميايي آب وتغييرات حاصله از آن مقاوم بوده وسازگاري نشان دهد.در مقابل توركشي ودستكاري وبيماري ها مقاوم باشد.
زندگي در شرايط متراكم وفوق متراكم را به خوبي بتوانند تحمل نمايند.امكان تكثير انبوه آنها وجود داشته باشد.امكان تهيه غذا وديگر احتياجات پرورش در منطقه وجود داشته باشد.
1-3-2 قزل آلای رنگین کمان
1-3-2 زيستگاه قزل آلاي رنگين كمان
محدوده زيستگاه اصلي قزل آلاي رنگين كمان از رودخانه كاسكو كوئيم در الاسكا به سمت جنوب ادامه وباعبور از بخش بريتيش كلمبيا به منطق با در كاليفرنيا ميرسد. اين ماهي اصولا بومي رودخانه هاي ساحلي شمال غرب آمريكاست اما در كناره شرقي انشعابات اصلي در آب هاي سخت رودخانه صلح در بريتيش كلمبيا وآتابسكا نيز وجوددارد. جمعيتي از اين ماهيان نيز به صورت بومي در استان چي هوا هوا د در كشور مكزيك وجود دارد.
2-3-2مشخصات ظاهري :
بدن پوشيده از فلس هاي ريز ، وجود يك نوار پهن به صورت رنگين كمان در دو طرف بدن ، وجود باله چربي ، خالهاي تيره رنگ روي باله دمي .
3-3-2 عادات غذايي :
در محيط هاي طبيعي از لارو حشرات و شكارساير موجودات آبزي استفاده مي كند و در استخرهاي پرورشي بطور كلي جهت تغذيه آن از غذاي كنسانتره استفاده مي شود .
اين ماهي بومي ساحل اقيانوس آرام آمريكاي شمالي مي باشدكه در سال 1880 ميلادي به اروپا آورده شد و به تدريج به نقاط مستعد دنيا معرفي شد.بدن اين ماهي پوشيده از خالهاي سياه ستاره اي شكل است.ماهيان بالغ در دو طرف بدن نواري به صورت رنگين كمان دارند كه به خصوص در ماهيان بالغ نر به خوبي نمايان مي گردد. زمان تخم ريزي ماهي قزل آلاي رنگين كمان از دي ماه تا ارديبهشت ماه است .گرچه نژادي به دست آمده كه تخم ريزي را در آذر ماه و حتي جلوتر شروع ميكند .وزن ماهي رنگين كمان در شرايط طبيعي در بعضي از درياچه ها به 9 كيلو گرم مي رسد . به نظر مي رسد كه بهترين شرايط در رشد طبيعي در درياچه هاي كم عمق با سنگهاي آهكي و PH كمي قليايي مي باشد.
نام علمي ماهي قزل آلاي رنگين كمان salmogairdneri richبوده است كه با توجه به شباهت تاكسونوميك آن به گونه oncorhynchusmykiss يا آزاد ماهيان كبير به تبديل و مورد تصويب دانشمندان قرار گرفت.
قزل آلاي رنگين كمان در سراسر جهان منتشر گرديده و بدون شك بعد از ماهي كپور عمده تر ين و قديمي تر ين ماهي پرورش محسوب مي گردد و همچنين اين ماهي يكي از مهمترين ماهيان براي صيد ورزشي قلمداد مي گردد.
عليرغم تحقيقات وسيع و همه جانبه اي كه در سطح جهاني بر روي اين ماهي صورت گرفته است ، ماهي شناسان در خصوص نام علمي اين ماهي اتفاق نظر نداشته اند و تاكنون بيش از 30 نام علمي براي اين ماهي پيشنهاد گرديده است.
4-3-2 برخي از ويژگي ها و خصوصيات ماهي قزل آلاي رنگين كمان:
1- ماهي قزل آلاي رنگين كمان به مراتب آسانتر از قزل آلاي خال قرمز نسبت به محيط سازگاري حاصل نموده تمايل بيشتري به اهلي شدن داشته و از غذاي دستي آسانتر استفاده مي نمايد.
2- اين ماهي به درجه حرارت هاي بالا و كمبود اكسيژن مقاوم بوده و در آبهايي كه به اندازه كافي تجديدي گردد مي تواند درجات 20 الي 22 درجه سانتي گراد را تحمل نمايد.
3- قزل آلاي رنگين كمان نسبت به بيماريها و بخصوص بيماريfurunculosis به مراتب مقاومتر مي باشد .
4- نمو تخم در مدت كوتاهتر انجام شده و رشد آن سريعتر است. اين ماهي گوشتخوار مي باشد فلذا ماهيان كمتري را شكار مي نمايد اين ماهي از انواع كرمها و نرم تنان تغذيه ميكند و اين موجودات را در بستر آبگير جستجو مي نمايد .از همين طعمه ها براي صيد ورزشي استفاده مي كنند .
5- اين ماهي داراي رشد سريع مي باشد و در صورتي كه خوب تغذيه شوند و در يك سالگي به وزن 100 گرم و در سالگي به 250 الي 300 گرم و در چهار سالگي به 40 الي 45 سانتي متر مي رسد حداكثر وزن آن به 7 كيلو و حد اكثر طول گزارش شده به 70 سانتي متر است. اين ماهي نسبت به whirling diseaseبيماري حساس مي باشد و گوشت آن از حيث كيفيت نازلتر از گوشت قزل آلاي خال قرمز مي باشد.
6- ماهي قزل آلاي رنگين كمان مناسب تر ين ماهي سرد آبي جهت پرورش مي باشد بطوريكه آسانتر به غذاي دستي عادت كرده و نسبت به درجه حرارت و كيفيت آب كمتر حساس مي باشد و بدين جهت در سراسر دنيا اساسي تر ين ماهي آزاد مورد پرورش جهت تغذيه مي باشد. از اين ماهي مي توان جهت ماهي دار كردن آبگير هاي طبيعي استفاده نمود .
5-3-2شرایط فیزیکو شیمیایی مناسب آب جهت پرورش قزل آلا :
الف) دما
دماي مناسب جهت پرورش قزل آلا 12 تا 18 درجه سانتیگراد می باشد. البته مناسب ترین دما براي پرورش این ماهی 15 درجه سانتیگراد است. دماي بالاتر و پایین تر از این محدوده باعث کاهش رشد می شود و دماي بالاتر از 24 درجه موجب تلفات میگردد.
ب) یا اسیدیته آب PH
مناسبترین PH جهت پرورش قزل آلا 8.4 الی 6.8 می باشد.
ج) اکسیژن محلول
میزان اکسیزن محلول در آب به فاکتورهاي متعددي از جمله ارتفاع، دما، شوري و... بستگی دارد ولی در هر حال اکسیژن خروجی نباید کمتر از5 میلیگرم درلیتر باشد.جهت افزایش اکسیژن محلول راههاي متعددوجود داردازجمله استفاده ازهواده هاکه امروزه انواع مختلف داشته وعملکردهاي متعدد دارند.
د) شوري
به طور کلی افزایش شوري آب موجب کاهش درجه اشباع اکسیژن می شود. آبهاي شیرین داراي شوري 0.1 الی 1PPM می باشند و ماهی قزل آلا تا شوري 30 PPM را تحمل می کند. شوري به میزان 10 PPM برای ماهی قزل آلا مناسب است.
ه) شفافیت
قزل آلا ماهی است شکارچی و گوشتخوار به همین دلیل شفافیت آب تاثیر بسزایی در رشد آن دارد به عبارت دیگر ماهی باید غذاي خود را ببیند تا آنرا بخورد. به طور کلی در پرورش قزل آلا شفافیت باید تا کف استخر تامین شده باشد و میزان مواد معلق آن باید کمتر از 30 میلیگرم
در لیتر باشد.
6-3-2منابع آب جهت پرورش قزل آلا:
ماهی قزل آلا به طرق مختلف و در منابع آبی مختلف پرورش داده می شود. چشمه ها، رودخانه ها، قنوات و چاههاي کشاورزي از مهمترین منابع پرورش قزل آلا در کشور می باشد.
البته در این مکان از چاهی استفاده می شود که به صورت نیمه عمیق بوده و حدود23متر عمق دارد.
مزایای چاه نسبت به دیگر منابع از قرار زیر می باشد:
درجه حرارت در طول سال ثابت است،دبی آن همیشه ثابت است،گل آلود و کدر نمی شود،عوامل بیماری زا و انگل ندارد،با توجه به ثابت بودن دما امکان رشد ماهی در تمام طول سال وجود دارد.
معایب: برای خروج آب نیاز به صرف انرژی زیاد است،چون آب با پمپ بیرون کشیده می شود احتمال ایجاد فشار و به وجود آمدن ازت ملکولی می شود که در ماهی بیماری حباب گازی را بوجود می آورد،
4-2 ظرفیت و تناژ پرورش:
ظرفیت و تناژ پرورش بستگی به آب ورودي دارد و بر این اساس تعداد استخرها نیز متفاوت است ولی در هر حال چنانچه شیب زمین اجازه بدهد براي اینکه بتوان از آب حداکثر را نمود استخرها در در دو یا سه ردیف ویا حتی بیشتر احداث می نمایند.بطوریکه استخرهاي بچه ماهی در ردیف اول، پیش پرواري در ردیف دوم و در ردیف سوم ماهیان پرواري و آماده صید قرار می گیرند. براي بهترین بازده ارتفاع ریزش آب از یک ردیف به ردیف بعدي حدود 70 سانتیمتر می باشد.دیواره هاي بین استخرها باید به شکلی باشد که بتوان براي غذادهی و صید بر روي آنها حرکت کرد.
5-2 هزینه لازم برای ساخت استخرپرورش ماهی:
1- احداث استخرهای مزارع پرورش ماهیان سردابی مانند قزل آلا با در نظر گرفتن کلیه تمهیدات مزرعه و سرشکن شدن آن بر روی هر متر مربع با مصالح رایج در کشور شامل سیمان ، ماسه ، شن ، سنگ ، بلوک سیمانی و آهن آلات و…. به طور متوسط 200 هزار ریال
۲- احداث استخرهای ترویجی دو منظوره پرورش ماهی با در نظر گرفتن تمهیدات جانبی شامل تجهیزات استخرها برای هر متر مربع 180 هزار ریال
* تغییرات قیمت در احداث استخرها بستگی به شرایط جغرافیایی و عوامل دسترسی دارد که ۱۵%
شما برای راه اندازی استخر پرورش ماهی احتیاج به موافقت اصولی،پروانه تاسیس و بهره برداری دارید. بدین منظور می بایست به اداره جهادکشاورزی شهرستان (بخش شیلات) خود مراجعه نمایید.
1- موافقت اصولی : چنانچه امکانات معرفی شده از جانب متقاضی دارای ضوابط و شرایط پرورش ماهی باشد پس از تصویب کمیسیون صدور پروانه موافقت اصولی صادر میشود که رونوشت آن به ادارات محیط زیست ، امور آب و امور اراضی استان ارسال می شود.
2- پروانه تاسیس : چنانچه جواب تمام استعلامات مثبت باشد پس از صلاح دید کمیسیون صدور پروانه پروانه تاسیس صادر میشود که بر اساس آن شخص اجازه ساخت و ساز پیدا کرده و جهت دریافت تسهیلات به بانک معرفی می شود.
3- پروانه بهره برداری : پس از اتمام کار ساخت و ساز و بازدید کارشناسی چنانچه مورد دارای شرایط ماهیدار کردن باشد از جانب کمیسیون صدور پروانه ، پروانه بهره برداری صادر می شود.
برای حفر چاه نیاز به پروانه حفر چاه دارید که جهت اخذ آن میبایست به اداره آبیاری شرکت سهامی آب شهرستان محل احداث استخر مراجعه کنید. مقدار زمین از500 متر مربع تا 2000 متر مربع برای تولید 10 تنی و 20 تنی کافی می باشد.
6-2دوره پرورش:
دوره پرورش بین 6 تا 8 ماه می باشد، که بستگی به اندازه لارو اولیه دارد. مثلا اگر لارو 10 گرمی باشد دوره پرورش تقریبا 8 ماهه می شود.
7-2 استفاده از زمين براي رشد
ماهي نسبت به ساير موجودات پرورشي زمين كمتري براي رشد استفاده مي كند.
برای هر ماهي كمتر از 2/0 متر مربع زمین برای پرورش آن نیاز است.
8-2 عوامل موثر بر میزان تراکم ماهی قزل آلا در استخرهای پرورشی
1.اندازه ماهی
2.دبی آب
3.دمای آب
4.اکسیژن محلول آب
5.PHآب
9-2 نقش استخرهای پرورش ماهی در تولید ماهی قزل آلا
بحث عملی استفاده از استخر در تولید ماهی قزل آلا، نگهداري آبی است که در آن ماهی زندگی می کند . علاوه بر آنکه مشکل استخرهاي پرورش ماهی می تواند در میزان تولید تأثیر گذار باشد، جریان آب ورودي، سرعت جریان آب در اس تخر، سرعت تعویض آب، حجم مفید مخزن و ... از اهمیت زیادي برخوردار می باشد.
10-2طبقه بندی استخرهای پرورش ماهی قزل آلا
براساس طبقه بندي هیدرولیکی استخرهاي پرورش ماهی به شرح زیر طبقه بندي می گردند.
استخرهای بتونی دراز Raceway:
این استخرها چرخشی نبوده و جریان آب در آنها به طور خطی انجام می گیرد. این استخرها از گذشته به طور سنتی براي پرورش ماهی قزل آلا استفاده شده است. در حال حاضر بیشتر قزل آلاي کشور در این تیپ استخرها تولید می گردد. در سیستم هاي آبزي پروري پرورش متداول که محدودیت آب وجود ندارد این تیپ استخرها توصیه می گردد.مبانی طرح هندسه ا ی استخرهای آبراهه ای آب از یک انتها استخرواردوازجهت دیگرخارج می گردد.
این نوع استخر داراي خصوصیات زیر می باشند
الف – گرادیان غلظت مواد در طول استخر به تدریج به سمت پائین دست افزایش یابد.
ب – کیفیت آب در ورودي استخر در بهترین شرایط و در خروجی استخر در بدترین شرایط قرار خواهد گرفت.
ج – تعویض آب زیاد بوده به طوریکه هر 10 الی 15 دقیقه یکبار تعویض آب وجود دارد.
1- 10- 2 مزايای استخرهای دراز
الف – مناسب براي مدیریت در تولید :
استخرهاي آبراهه اي به دلیل نسبت دسترسی بالا و همچنین یکنواختی در عمق و عرض استخر در ملاحظات مدیریت تولید و کنترل کیفیت بهداشت ماهیان داراي امتیاز بالایی می باشند.
ب – ساده سازي :
1. در استخرهاي آبراهه اي انجام عملیات رقم بندي، تجمیع و همچنین تقسیم بندي و نگهداري گروههاي مختلف به راحتی انجام می شود.
2. در این استخرها به دلیل قابلیت ساخت پهلو به پهلو، دیوار مشترك، استفاده بیشینه از سطح هزینه هاي احداث نسبتاً پائینی دارند.
ج – قابليت استفاده به صورت سری :
در این نوع استخرها جهت افزایش بهره وري از میزان آب ورودي، استخرها را به صورت سري با حداقل اختلاف ارتفاع 40 سانتی متر می سازند. در این روش آب بخشی از اکسیژن از دست رفته را بازیافت می کند و بدین ترتیب می توان دراستخرهاي ردیف پائینتر استفاده نمود.
تجربه نشان داده است با در نظر گرفتن سرعت خودپالائی 15 دقیقه در هر مخزن استفاده از تعداد 2سري مناسب بوده وحداکثر 3 سري پیشنهاد می گردد.
2- 10–2مبانی مديريت در استخرهای دراز بتونی
در استخرهاي آبراهه اي جهت تأمین اکسیژن در هر المان از حجم مخزن، نیاز به سرعت جریان 2 الی 4 سانتی متر می باشد.این مقدار سرعت جریان عملاً جایگزین سرعت مورد نیاز جهت خودشوئی و حذف جامدات که محدوده سرعتی معادل 15 الی 30 سانتی متر در ثانیه تنظیم و حجم سازه هاي خط انتقال آب و منبع تأمین کننده جریان را کاهش داد. با به کار بردن چنین روشی به دلیل ترسیب فضولات و غیره لازم می گردد که هرچند مدت سطح آب را پائین آورده و شستشو انجام پذیرد.
انواع دیگر استخر ها، که چون در حیطه کاری ما نبوده از آوردن توضیحات آن خودداری کرده ایم
استخرهای گرد
استخر های خاکی دانمارکی
استخر های سیلویی
11-2انواع دستگاه های هواده :
در ا ستخرهاي پرورش ماهی جدایی از نوع و شکل هندسی استخر، یکی از روشهاي مقدماتی افزایش تولید تأمین نیاز اولیه ماهی یعنی اکسیژن می باشد در صورتیکه مقدار آب ورودي به استخرهاي پرورش ماهی را نتوان تأمین نمود می توان توسط انواع دستگاههاي هواده این نیاز را تأمین نمود. نکته اي که در بحث هوادهی در استخرها حائز اهمیت می باشد آن است که از چه تعداد دستگاه هواده با چه مشخصاتی در کدام نقطه از استخرها استفاده گردد.
عوامل مؤثر در تخمین نوع، تعداد و جانمایی دستگاههاي هواده عبارتند از :
الف – وزن ماهی موجود در استخر
بررسی ها نشان می دهد متوسط وزن ماهی در انتخاب نوع و مشخصات دستگاههاي هواده حائز اهمیت می باشد.چنانچه از دستگاههاي هواده پروانه جریان خطی استفاده شود، باید مقدار سرعت جلوبرندگی پروفیل جریان به گونه اي باشدکه مقدار پروفیل سرعت در طول مسیر جریان از حداکثر دو برابر طول ماهی بیشتر نگردد.
ب – بيوماس ماهی در استخر
یکی از عللهاي عمده در تعیین تعداد و نوع دستگاههاي هواده مقدار بیوماس ماهی موجود در استخر می باشد.که آن را به عنوان محصول تجزیه CO ماهی جهت انجام عمل متابولیسم و هضم غذا، اکسیژن موجود در استخر را مصرف نموده و 2مواد آلی توسط آبششهاي خود به محیط خارج هدایت می نماید.ماهی قزل آلا همچنین در نتیجه هضم غذا آمونیاك را به عنوان محصول نهایی متابولیسم پروتئین تولید می کند. بنابراین هرقدر co مقدار بیوماس موجود در استخر افزایش یابد، از یک طرف مقدار اکسیژن موجود در استخر کاهش و از طرف دیگر مقدار 2و آمونیاك موجود در استخر افزایش می یابد.بادرنظرگرفتن مبحث فوق پیشنهادمیگردد که نوع، تعداد و جانمائی دستگاههاي هواده دراستخر به گونه اي درنظرگرفته شودکه تمامی معیارهاي فوق رادرحداستانداردهاي تعریف شده قرارگیرد.
ج – هندسه استخر و ابعاد آن
مشکل و ابعاد هندسی استخرها در انتخاب نوع، تعداد جانمائی دستگاههاي هواده مؤثر می باشد. به طور مثال در استخرهاي گرد و شکلهاي مشابه آن به جهت جلوگیري از تغییر شکل پروفیل سرعت جریان استفاده از دستگاههاي هواده مدل قارچی پیشنهاد نمی گردد. در این استخرها به دلیل عبور آب ورودي کم در پیرامون محیطی استخر، استفاده از هواده هاي جریانی در نزدیکی محل ورودي آب که به صورت مماس بر محیط استخر نصب شده پیشنهاد می گردد.
استفاده از هواده هاي پروانه اي و یا خطی به دلیل جلوگیري از تشکیل Raceway در خصوص استخرهاي آبراهه ايسیکلونهاي موضعی و کاهش بار معلق موجود در استخر توصیه می گردد در فاصله از هیچ مدل دستگاههاي x از ورودي استخر نصب گردد. در این تیپ استخرها توصیه میگردد در فاصله بیش از 1:3 انتهایی هواده استفاده نگردد.
د-مقدار آب ورودي تازه
یکی از معایارهاي مهم در انتخاب نوع، تعداد و جانمایی دستگاههاي هواده، مقدار آب ورودي تازه به استخرها می باشد. به طور معمول می توان بیان نمود هر چقدر مقدار آب ورودي تازه به استخر بیشتر باشد مشکلات استخرها در خصوص کنترل عواملهاي حیاتی کاهش می یابد، لذا در یک منبع آبی بدون محدودیت پیشنهاد می گردد حداکثر تراکم ماهی را با ظرفیت آب ورودي با روش کنترل اکسیژنی بالانس گردد. از آنجائیکه اکثر منابع آبی مورد بهره برداري داراي دبی پائین تري نسبت به تقاضاي می باشند، پیشنهاد می گردد کمبود وضعیت اکسیژنی را با در نظر گرفتن سایر عواملهایی دیگر، توسط دستگاههاي هواده بالانس نمایند.
ز – وضعيت عمومی استخرها و تراکم ماهی
تغییرات شبانه روزي بر روي وضعیت عمومی استخرها تأثیر گذار می باشند. اگر چنانچه در استخري فیتوپلانکتون، جلبکها و ... مصرف CO در دیواره و بستر استخرها وجود داشته باشند، استفاده از دستگاه هاي هواده) را در شب ضروري می سازد. در استخرهاي بتنی قزل آلا (عمومیت بیشتري دارد) در یک مدیریت صحیح عوامل فوق ناچیز بوده و تعداد هواده بر مبناي حداکثر کمبود ظرفیت اکسیژنی در آن مقطع زمانی محاسبه و به کار می رود.
چنانچه از دستگاه هاي هواده پاروئی، پروانه اي یا عمودي به عنوان هواده استخر استفاده می شود پیشنهاد می گردد جهت جلوگیري از تغییرات رفتار ماهی که به استرس آن می انجامد از 50 درصد ظرفیت حداکثر تراکمی استفاده گردد. چنانچه از دستگاه هاي دیفیوزرها هواده همانند :
لوله هاي تراوا یادیفیوزرهاي لوله حبابی یا بشقابی استفاده می شود. حداکثر تراکم پیشنهادي بدون استرس 75 درصد ماکزیمم ظرفیت تراکمی پیشنهاد می گردد.
فصل سوم :كار در استخر
1-3 شست شوي استخرها
آب چاه قبل ازورود به حوضچه هاي پرورش ماهي از حوضچه هاي ته نشيني عبور مي كنند واملاح موجود درآب كم باعث گلالودي ومختل شدن تنفس ماهي هاي قزل آلا در اب مي شود ته نشين مي شود.علت كثيفي ديواره حوضچه ها به وجود آمدن جلبكها وهمچنين مدفوع ماهي ها وغذاي ته نشين شده در استخر است هفته اي 2 بار حوضچه ها تميز مي شود پاك كردن كف وديواره حوضچه ها به وسيله جاروهاي پلاستيكي ودسته بلند صورت مي گيرد هنگام تميز كردن حوضچه ها صبح ها قبل از غذا دادن است براي اين كار ابتدا حجم آب را زياد كنيم تا اجزاي جدا شده از ديواره وكف استخر از استخر خارج شود وتميز كردن استخر از بالا به پايين صورت مي گيرد
2-3 ضدعفوني كردن استخرها:
در هنگام شستشوي استخر براي از بين كردن برخي از عوامل بيماري زا علاوه بر كاردك از نمك وهمچنين نور آفتاب براي ضدعفوني كردن استخراستفاده مي شود
براي اين كار استخر را خشك مي كنند وبافر چه وكاردك عوامل بيماري زا را از ديواره ها وكف استخر پاك مي كنند وبه كمك نمك استخر را ضدعفوني مي كنند در هنگامي كه استخر خشك است آفتاب نيز نقش بسزايي در ضدعفوني كردن استخرها دارد اشعه هاي موجود در نور آفتاب از بين برنده عوامل بيماري زا در ديواره استخر است. همچنين در فصل زمستان وقتي كه استخر خشك است سرما از بين برنده ميكروبهاي ديواره استخر است در هنگامي كه از فرچه هاي پلاستيكي براي تميز كردن حوضچه استفاده نمي شود آنها را در محلول هاي آب نمك يا پرمنگنات سديم قرار مي دهيم تا ضدعفوني شوند .
3-3 تميز كردن توري ها:
يكي از كارهايي كه بايد به طور مرتب در پرورش ماهي ها انجام گيرد تميز كردن توري ها ورودي و خروجی آب به حوضچه ها است كه به دليل گير كردن آشغال ها به آن (برگ درخت بيشتر) مسدود مي شوند واز ورودو خروج آب حوضچه جلوگيري مي كند به طورمرتب بايد به اين توري ها سركشي شود و به كمك فرچه هاي سيمي مخصوص با دسته بلند مواد گير كرده در بين توري را جدا واز اب خارج كرد تا آب به جريان طبيعي خود ادامه دهد.
4-3 تامين آب حوضچه ها هنگام كمبود آب وتامين اكسيژن
در هنگام كمبود آب كه بيشتر در تابستان رخ ميدهد دو راه كار وجود دارد
1)اولين راه اين است كه از اب چاه هايي كه حفر شده استفاده كرد كه به كمك پمپ اين آبها به حوضچه ها پمپاژ مي شود وكمبود آب جبران ميشود
2) دومين راه اين است كه از آب برگردان استفاده ميشود يعني اينكه آبها بعد از اينكه از حوضچه ها عبور كرد وبه انتهاي آنها رسيد آب به وسيله پمپ باز به ابتداي حوضچه ها انتقال مييابد تا با اين روش كمبود آب جبران شودالبته این روش خیلی استفاده نمی شود.
مشكل ديگر پرورش ماهي كمبود اكسيژن است كه اين كار باقرار دادن آب شار در محل شيب و ورود آب از حوضچه بالا به پايين مشكل حل مي شود وهمچنين براي جلوگيري از كمبود اكسيژن بايد درغذا دهي تعادل رعايت شوند
5-3 غذادهي به ماهي ها
غذاهايي كه دراين مركز استفاده ميشود از شركت چينه وبهپرور تامين ميشود غذادهي معمولا چهار بار در روز صورت مي گيرد كه بنا به اندازه ماهي تغيير مي كند وهر چه ماهي كوچكتر وكم وزدن تو باشد تعداد ومرتبه غذادهي به ماهي بيشتر مي شود غذادهي بايد با دقت وحوصله انجام گيرد اگر غذادهي به ماهي ها با عجله صورت گيرد قسمتي از غذا كه خورده نميشود به ته استخر مي رود ودر آنجا ته نشين مي شود وموجب آلودگي وبالارفتن هزينه ها مي شود غذا بايد به تمام قسمت هاي حوضچه پاشيده شود تا تمام ماهي ها به خوبي تغذيه شوند از غذادهي زياد نيز بايد جلوگيري شود زيرا غذاي زياد باعث به وجود آمدن كمبود اكسيژن در حوضچه مي شود وغذادهي با حجم آبي كه د رحوضچه در جريان است نسبت مستقيم دارد غذادهي در استخرها از پايين به بالا صورت مي گيرد واين كار دو علت دارد. در غذادهي از پايين استخر اگر ماهي گرسنه بماند به همراه غذا ده كه به بالاي استخر حركت مي كند حركت تا سير شود. علت دومي كه غذادهي از پايين استخر به بالا صورت مي گيرد اين است كه اگر غذادهي از بالا انجام ميشود به علت حركت سريع ماهي ها ذرات آشغال در آب معلق مي ماند وديد براي ماهي كم مي شود وممكن است ماهي از آشغال ومدفوع ومواد بيماري زايي كم در كف نشين شده بود ولي با حركت سريع ماهي ها در هنگام غذاخوردن به بالاي اب آمده تغذيه كنند وماهي ها بيمار شوند در ضمن اگر تغذيه ازبالاي استخر صورت گيرد بوي غذا در بالاي استخر مي ماند و ماهي هم به بوي غذا توجه كرده و در آنجا مي ماند وبه همراه فرد غذا دهند حركت نمي كند تا به طور كامل سير مي شود
1-5-3تغذيه روزانه :
ماهي قزل آلا يك ماهي شكارچي بوده و جهت غذاگيري از قوه بينايي خود بهره مي برد بنابراين خوراك دهي بايستي در زمان روشن بودن هواانجام شود. ميزان خوراك مورد نياز روزانه ماهي قزل آلا تحت تاثير دماي آب بوده و نسبت به وزن متوسط ماهيان موجود در استخر انجام مي شود.
هر توليد كننده خوراك نسبت به سطح انرژي و ساير پارامترهاي ديگر خوراك توليدي خود اقدام به محاسبه و ارائه جداول مخصوص مي نمايد كه پرورش دهنده بتواند بهترين بازده را كسب نمايد.
مثال: در يك حوضچه تعداد 6500 قطعه بچه ماهي 50 گرمي وجود دارد كه دماي آب 16 درجه سانتيگراد است براي محاسبه مقدار خوراك روزانه به شرح ذيل عمل مي نماييم.
ابتدا وزن كل ماهي موجود در استخر را به كيلو محاسبه مي كنيم:
كيلوگرم325=1000 : گرم 325000 = گرم 50 *6500
سپس از روي جدول وزن متوسط ماهي خود را مي يابيم سطري كه از يك طرف به وزن متوسط وصل شود و از بالا به دما را پيدا مي كنيم اين عدد 5/2-1/2 مي باشد چون 5/2 درصد مخصوص ماهي 35 گرمي و 1/2 درصد مختص ماهي 70 گرمي مي باشد مي توان جهت ماهي 50 گرمي 3/2 درصد در نظرگرفت سپس: كيلوگرم 5/7= % 3/2 * 325 كيلوگرم
ماهي موجود را بايستي با 5/7 كيلو خوراك سايز 3 ميليمتر در 5 نوبت تغذيه نمود.
سايز خوراك (ميليمتر) 2 5/2 3 4 5 6 10-8
تعداددفعات خوراك دهي در روز 6 6 5 4 3 2 2
مقدارمصرف خوراک به کیلوگرم ازای هر 500 گرم ماهي:
سايزخوراك طول ماهي (سانت) وزن ماهي (گرم)
2 11-5 20-5
5/2 15-10 50-15
3 17-13 *70 -35
4 21-17 200-70
5 35-21 200-500
سایز پلت به میلیمتر به ازای وزن ماهی به گرم:
سايز پلت(ميليمتر) وزن ماهي(گرم)
2 20-5
5/2 50-15
3 70-35
4 200-70
5 500-200
2-5-3 انواع خوراك ها:
خوراكهاي قزل آلا بر اساس روش توليد به دو دسته تر و خشك تقسيم مي شوند. در خوراك تر كه معمولا" در محل مزرعه توليد مي شود با توجه به اينكه خوراك روزانه توليد شده ونياز به نگهداري در انبار ندارد از خشك كن استفاده نكرده و به همين دليل درصد رطوبت خوراك عموما" بالاي 20 درصد مي باشد..در گذشته نه چندان دور بسياري از مزارع جهت تأمين پروتئين خوراك از ضايعات كشتارگاهي نيم پز و يا گاها" خام استفاده مي نمودند كه به دليل گسترش آلودگي ممنوع اعلام شد.خوراك تر معمولا"ضريب تبديلي بالاي 2 دارد.
خوراك خشك:
خوراكهايي كه در كارخانجات مخصوص توليد خوراك توليد مي شوند داراي حداكثر رطوبتي در حدود 8 تا 12 درصد مي باشند. ضريب تبديل اين خوراكهاي بسته به كيفيت مواد اوليه و روش توليد مابين 8/0 تا 2 متغير است.
روشهاي توليد خوراك خشك:
1- روش پلت پرس:
در اين روش دستگاههايي كه مورد استفاده قرار مي گيرند دستگاههاي توليد خوراك دام و طيور مي باشد كه ممكن است در بعضي مواقع جهت بهبود كيفيت خوراك ، تغييراتي در آن ايجاد مي كنند از جمله تقويت كانديشنر كانديشنر دستگاهي است كه بعد از مخلوط شدن مواد اوليه وهدايت شدن به داخل آن ، در آنجا تحت فشار و بخار حاوي مقداري رطوبت به اصطلاح عمل آوري شده و سپس وارد دستگاه پلت گرديده و در آنجا تحت فشار از سوراخهاي داي خارج مي شود..
2- روش اكستروژن:
فرآيند اكستروژن در حقيقت فرآيند پردازش مواد با دماي بالا در زمان كوتاه است و اين بوسيله عمل تركيبي رطوبت ، حرارت ، انرژي مكانيكي و فشار صورت مي گيرد.
اكسترودر همچنين يك عملكرد فني است كه بوسيله آن خوراك تحت افزايش پيوسته فشار(تا 6 مگا پاسكال)، فرآوري ، اكسترود و پخته مي شوند و سپس به دليل افت ناگهاني فشار منبسط مي گردند و حالت متخلخل پيدا مي كند با اين تكنيك مي توان خوراك انواع آبزيان با چگاليهاي مختلف توليد نمود اين چنين خوراكي ظرفيت شناوري فرو روندگي آهسته و يا فرو رونده سريع خواهد بود. خوراك اكسترودر علاوه بر مزاياي معمول خوراك پلت داراي مزه مطلوب تر، عدم تفكيك اجزاء (به دليل استفاده از مواد اوليه با قطر حداكثر 200ميكرون و پيش مخلوط كن ها و كانديشنرهاي مخصوص ) نگهداري و حمل و نقل ساده ، تغذيه راحت و كاهش ضايعات هنگام تغذيه ، می باشد.
غذا های طبیعی ماهی قزل آلا:
ماهی قزل آلا در محیط طبیعی یک ماهی شکارچی است و دارای رژیم گوشتخواری می باشد.غذای طبیعی این ماهی در محیط طبیعی عبارتند از: ماهیان بسیار ریز،حشرات آبزی، لارو حشرات،کرم ها و...
3-5-3 احتياجات غذايي ماهي قزل آلاي رنگين كمان
پروتئين: غذاهايي كم 35-28 درصد پروتئين دارن غذاهايي با كيفيت پايين يا متوسط وبه آنهايي كه بين 45-40 درصد پروتئين داشته باشند غذاهاي درجه يك وممتاز تلقي مي گردد. درصد پروتئين براي بچه ماهي ها حدود 47 تا 48 درصد است و درصد پروتئين براي ماهي هاي پرواري حدود 39 تا 40 است مواد پروتئين در مرحله اول براي رشد ماهي به كار مي روند
چربي ها در اكثر جانوران چربي ومواد قندي براي تهيه انرژي مصرف ميشوند اگر غذاي مصرفي به اندازه كافي موادقندي وچربي نداشته باشند پروتئينها براي توليد انرژي سوخته ميشوند درصد چربي براي بچه ماهي ها حدود 4 الي 5 درصد است و چربي موجود در غذا براي ماهي هاي پرواري حدود 7 تا 8درصد است.
هيدراتهاي كربن معمولا به ازاي هر كيلوگرم وزن بدن ماهي ،خوراندن بيش از 4/5 گرم هيدرات كربن در روز به ماهي توصيه نمي شود چون مصرف بيش از اندازه اين تركيبات به مدت طولاني موج بروز عوارضي از جمله از دست دادن وزن ماهيان آزاد خواهد شد. همچنين كبد اين گونه ماهيان به علت تجمع بيش از حد گليكوژن از اندازه طبيعي خود بزرگتر مي شود وظاهري رنگ پريده پيدا مي كند.
اجزاي غذاي ماهي قزل آلا
قزل آلاي رنگين كمان پلت مربوط %
ماهي خام چرخ شده 50
آرد ماهي با چربي بالا 2/12
آرد سوياي استخراج شده 2/22
روغن ماهي 3
لسيتين 2
يدور پتاسيم 2/0
كلريد سديم 24/0
دي كلسيم فسفات 136/0
تيامين 02/0
ويتامين
آلومينات 1
جمع 100
3-5-3ماهي قزل آلا و ضريب تبديل:
با توجه به اينكه ماهيها جزو حيوانات خونسرد محسوب گرديد و اين موجودات انرژي بابت ثابت نگه داشتن دماي بدن مصرف نمي كنند پس خوراك مصرفي صرف متابوليسم و رشد مي گردد.در گونه هاي مختلف آبزيان پرورشي مقدار توليد گوشت به ازاء مصرف يك كيلو خوراك متفاوت است در قزل آلااين مقداربين 8/0 تا 5/3 در سايز پرواري(بالاي 200 گرم) نسبت به نوع خوراك متفاوت است.
6-3 رقم بندي وجداكردن ماهي ها (سورت كردن)
يكي از مهم ترين كارهايي كه در يك مجتمع پرورش ماهي صورت مي گيرد رقم بندي ماهي هاي در حال رشد است تا از مشكلات قرار گرفتن ماهيان ريز ودرشت در كنار هم جلوگيري شود رقم بندي ماهي ها از شيوع عمل همجنس خواري در آنها جلوگيري مي كند وبراي جلوگيري از رقابت غذايي بين ماهي ها مفيد است .اگر بين اندازه هاي ماهيان اختلاف زيادي وجود داشته باشد ماهيان درشت تر در گرفتن غذا نسبت به ماهيان كوچكتر موفق تر عمل مي كنند و ماهي هاي كوچكتر دچار كمبود غذا ميشوند در هنگام رقم بندي ماهي وتميز كردن استخر نبايد در ماهيان زياد استرس ايجاد كرد زيرا در اين هنگام به علت حركت تند ماهي ها ممكن است ماهيها با ديواره استخر برخورد كنند وتلفاتي در ماهي ها به وجود بيايد در صورت به وجود آمده اين حالت بايد ماهي تلف شده را هر چه سريعتر از آب خارج كرد تا موجب بيماري بقيه ماهي ها نشود براي رقم بندي ماهي ها بايد ابتدا ماهي ها را در يك جا جمع ومتراكم كرد اين كار به وسيله يك توري كه در عرض استخر پهن مي شود انجام مي گيرد با اين كار صيد وگرفتن ماهي راحت تر صورت مي گيرد بعد از اينكه تور در عرض استخر پهن شد آن را در طول استخربه حركت د رمي آورند تا ماهي ها در يك طرف استخر جمع شوند سپس با استفاده از توري هاي دسته دار اقدام به صيد ماهي ها مي كنند ماهي ها را در سبدهاي صورت مخصوص مي ريزند ماهي هاي ريزتر از بين ميله هاي صورت عبور كرده وبه داخل فر فوق هاي مخصوص ماهي هاي ريزد و اين ماهي ها را بافر فوق به حوضچه مخصوص خود ميبريم وماهي هاي بزرگتر را نيز كه در صورت باقي مانده اند به حوضچه مخصوصشان انتقال دهيم.
فواصل بين ميله هاي رقم بندي
رديف فاصله بين ميله ها وزن ماهي
1 5 ميلي متر 5گرمي
2 6ميلي متر 10 گرمي
3 8 ميلي متر 30 گرمي
4 10 ميلي متر 50گرمي
5 13 ميلي متر 70 گرمي
6 15 ميلي متر 100 گرمي
7 18 ميلي متر 130 گرمي
8 20 ميلي متر 150 گرمي
9 21 ميلي متر 160 گرمي
10 22 ميلي متر 180 گرمي
11 23 ميلي متر 200 گرمي
12 24 ميلي متر 220 گرمي
13 25 ميلي متر 260 گرمي
14 28 ميلي متر 260 گرمي
15 28 ميلي متر 300 گرمي
16 29 ميلي متر 350 گرمي
17 32 ميلي متر 450 گرمي
7-3 ارتفاع آبگيري كانالها و سرعت جريان آب در كانالها
ارتفاع آب در حوضچه هاي ماهي هاي پرواري وبازاري حدود 80 س تا 5/1 متر است ولي براي بچه ماهي ها ارتفاع آبگيري كمتر وحدود 50تا 60 سانتي متر است. كلا دبي آب ورودي به حوضچه 6 متر بر ثانیه به ازای هر حلقه چاه است که پس ازورود به حوضچه و جمع اوری و برای وارد کردن به استخر ها حدود 20 لیتر بر پانیه می شود که از طریق ورودی های استخر وارد آن می شود.
8-3 زمان رهاسازي بچه ماهي ها
در شهریور ماه تخم گيري انجام ميشود ولاروها حدود 45 روزبعد از تخم ها بيرون مي آيند بعد از اينكه لاروها از تخم بيرون آمدند حدود يك ماه نيز در جاهاي مخصوص نگهداري مي شوند وبعد بچه ماهي ها به حوضچه هاي مخصوص انتقال داده مي شوند بچه ماهي ها در اواخر آبان درون اين حوضچه ها رهاسازي ميشوند در استخری كه آبگيري آن حدود 20 مترمكعب بر ثانيه است 30 هزار قطعه ماهي رهاسازي مي شود وزن بچه ماهي هاي رها شده حدود 4 تا 5 گرم است زماني كه طول مي كشد يك بچه ماهي به وزن بازاري برسد حدود 7 الي9 ماه است وزن ماهي هاي بازاري در اين پرورش ماهي حدود 250 الي 300 گرم است اگراز تخم خارجي ( فرانسوي) استفاده شود حدود 1 ماه از اين زمان كاسته ميشود .
9-3بیماری های ماهی قزل آلا:
از نشانه ها وعلائم ظاهري بيماريهاي ماهي قزل آلا در حوضچه هاي پرورش مي توان به موارد ذيل اشاره نمود:
تجمع گله بي حال در محل در ورودي ، خروجي و يا كنار ديواره ها 2- كاهش اشتها 3- حركات ناموزون در هنگام شنا 4- تيره گي رنگ بدن ويا بيرون زدن چشم ها 5- پوسيدگي باله ها و يا ريزش فلسها ، قارچ زدگي و ايجاد شدن زخم بر روي بدن ماهي در حدود20% از گله.
الف- بيماري انگلی ايك (لكه سفيد):
عامل بيماري انگل مژه دار بنام ايكتيوفيتريوس مولتي فيلس مي باشد.
علائم : تغيير رنگ ماهي – تجمع ماهي در محل ورودي و خروجي و كنار ديواره هاي حوضچه – حركات ناموزون و پرش – بي اشتهايي – ايجاد لكه هاي سفيد در سراسر بدن .
ب-بيماري باکتری استر پتوكوكوزيس:
عامل بيماري باكتري استرپتوگوك مي باشد.
علائم: شناي عمودي – تيرگي رنگ بدن – بيرون زدگي چشم ها – زخم اطراف مخرج – حركات ناموزون – آب آوردگي شكم
ج - بيماري قارچی ساپرولگنيوزيس:
عامل بيماري قارچ ساپروگلينا پارازيتيكاوساپروگلنيا آكلنا مي باشد.
علائم : زخم هاي اوليه پوستي به رنگ قهوه اي روشن همراه با برگنه هاي دايره اي يا هل
مطالب مشابه :
قاعدگی، پریود، رگل، عادت ماهانه
تامپون وسیلهایست با کاربرد نوار بهداشتی، که در در ایام پریود توسط خانمها ... در دوران قاعدگی و هنگام خون ریزی حمام کردن روزانه نه تنها ضرری ندارد، بلکه مفید نیز است
برنامه ریزی برای زایمان
سوال: آیا بیمارستان صارم که استخر دارد، زایمان در آب انجام می دهد؟ در بیمارستان .... نوار بهداشتی هم بیمارستان می دهد ولی اگر خواستید ببرید، نوار سایز Large بگیرید.
چندنکته بسیار مهم در مورد قاعدگی برای دختران جوان
اما لازم است بدانید که در این دوران باید از رفتن به استخر یا دریا اجتناب کنید. ... سعی کنید در دوران قاعدگی از نوار بهداشتی استفاده کرده و آن را مرتب و زود به زود
توصيه بهداشتي برای جلوگیری از عفونت دستگاه تناسلي خانم ها
در طي خواب شبانه هيچ گاه از تامپون استفاده نکنيد و به جاي آن از نوارهاي بهداشتي(پد) استفاده کنيد. 7ـ نوار بهداشتي را بايد هر چهار تا شش ساعت يک بار(حداکثر هشت
پروژة مالي پرورش ماهي
9-كيتهاي مخصوص براي اندازه گيري كشيدن 200عدد 11-ساچوك وماسك 8عدد 12-كپسول ... 3-تراكتور و تيلر براي استخر گرمايي مي باشد كه نياز اساسي براي حمل ونقل مواد غذايي ... نيست و از استخرهاي خاكي از لحاظ بهداشتي بازده لازم و بهره برداري مناسبي نمي توان انتظار .... این ماهی دارای یک نوار پهن به صورت رنگین کمان در هر طرف بدن است.
عفونت دستگاه تناسلی و ادراری
از تامپون، نوارهای بهداشتی و دستمال توالت معطر استفاده نکنید. .... و صابون قسمت خارجی دستگاه تناسلی را تمیز نگاه دارید و همان حمام روزانه برای این پاکیزگی کافی
پرسش و پاسخ>>>>> عفونتهای دستگاه تناسلی
با اینکه هر دوی ما سعی میکنیم بهداشت رو کاملا رعایت کنیم .... یه ، فقط میتونم بگم ممکنه از عرق سوز باشه یا حساسیت به نوار بهداشتی و این چیزا . ..... در حال حاضر دانشجوی ارشد مامایی شهید بهشتی هستم و روزانه پاسخگوی سوالات شما دوستان عزیز.
تافته آرین
دستمال 200 و 300 برگ و مخصوص ماشین با تیشویِ خارجی. دستمال جیبی در ... نوار بهداشتی متوسط بزرگ اندازه و ضخامت این نوار مناسب برای نوجوانان می باشد. زیر انداز ... مراکز نگهداری سالمندان ، بهزیستی ، شیرخوارگاه ، مهد کودک و استخر ها. محصول جدید
عفونت های دستگاه ادراری تناسلی(2)
علامت دیگر در ناحیه تناسلی را به عدم رعایت بهداشت ربط داده و با شستشوی زیاد با صابون و لیف. سعی در بر طرف ... 5-اگر دچار خارش مزمن و طولانی در ناحیه تناسلی می باشید(دزنان) استفاده از تامپون به جای نوار. بهداشتی ارجح ... آرشیو پیوندهای روزانه
گزارش کار آموزی پرورش قزل آلا
8 دسامبر 2013 ... حدود600 متر آن مخصوص پرورش ماهی و ساختمان استخر می باشد 100 متر آن مخصوص .... بدن پوشيده از فلس هاي ريز ، وجود يك نوار پهن به صورت رنگين كمان در دو .... عرض استخر در ملاحظات مدیریت تولید و کنترل کیفیت بهداشت ماهیان داراي
برچسب :
نوار بهداشتی مخصوص استخر