سفرنامه قشم - هرمز - هنگام (قسمت اول)
سفرنامه قشم - هرمز - هنگام (آبان 92)
ابتدای شروع سفر از میدان راه آهن بود. شروع حرکت قطار ساعت 12:15 دقیقه بود که طبق زمانبندی انجام شد.
بد نیست در مورد شرایط تور کمی بیشتر توضیح دهم. قیمتی که برای آن تعیین شده بود با قطار رفت و برگشت به بندرعباس و ترانسفر از بندر عباس به جزایر قشم و هرمز و تمامی ورودیهها و گشت داخلی جزیره بعلاوه تمامی وعدههای غذایی به غیر از وعدههای غذایی قطار برابر با 526000 تومان بود.
قیمت قطار رفت و برگشت غزال 4 تخته به بندرعباس 110000 تومان ، و وعدههای غذایی در قطار مانند ناهار جوجه به همراه ماست و نوشابه برابر با 14000 تومان و صبحانه کره و مربا و چای 2500 تومان بود. البته پیشنهاد بنده این است که به دلیل یکسان بودن غذای قطار برای ناهار و شام (اگه تمام نشده باشد مرغ هم سرو میشود) ، بهتر است از منزل غذای آماده آورده شود.زمان رسیدن به بندرعباس حدود ساعت 8:45 دقیقه صبح روز بعد بود. پس از رسیدن به بندرعباس به سمت اسکله حقانی رفتیم که کرایه تاکسی بصورت آزاد برابر با 1500 تومان میباشد. در بندرعباس اسکله دیگری نیز وجود دارد به نام اسکله شهید رجایی که فقط برای حمل بار در نظر گرفته شده است.
پس از رسیدن به اسلکه شهید حقانی مستقیماً با استفاده از قایقهای تندرو به سمت جزیره هرمز رفتیم ک قیمت آزاد آن برابر با 4000 تومان میباشد. البته از اسکله فوق میتوان به صورت مستقیم به جزیره قشم نیز رفت که قیمت آن برابر با 7000 تومان در نظر گرفته شده است. مدت زمان رسیدن به هرمز با قایقهای تندرو حدود 1 ساعت و با قایقهایی به نام آذرخش برابر با نیم ساعت میباشد. نمونهای از قایقهای تندرو را در تصویر زیر ملاحظه فرمایید.
نزدیکیهای هرمز که شدیم از دور بافت جنگلی ساحل نمایان بود که یکی از محلیهای هرمز گفت بذر این درختان قبل از انقلاب توسط آمریکاییها توسط هواپیما پاشیده شده است تا جزیره از حالت خشک درآید. اما اشاره کرد که این درختان برای اکوسیستم منطقه بسیار مضر میباشند زیرا تمامی گیاهان منطقه را نابود میکنند تا خودشان رشد کنند. به همین دلیل محلیها هرجا که جوانهای از این درختان را ببینند به سرعت قطع میکنند.
در اسکله هرمز بودیم که فردی به نام دکتر احمد نادعلیان را دیدیم. ایشان دکترای هنر از یکی از دانشگاههای انگلیس دارد و به خاطر کندهکاریهایش بر روی سنگ و غیره شهرت دارد و هر از چند گاهی به موزه-خانهای که در هرمز دارد میرود و آثار خود را به نمایش میگذارد. در تصویر زیر عکس ایشان را ملاحظه فرمایید که چقدر خاکی هستند و لباسی کاملا ساده بر تن دارند. برای دریافت اطلاعات بیشتر از ایشان و همچنین دیدن کارهای زیبای او به وبسایت ایشان:
http://wwwebart.com/riverart/persian/index.htm مراجعه فرمایید.
پس از گرفتن عکس یادگاری با ایشان ، به سمت قلعه پرتغالیها رفتیم که بهترین شرایط را در بین قلعههای پرتغالیها دارد. قلعه دارای بخشهای گوناگونی میباشد. بخش اول کلیسای درون قلعه است که البته در حال حاضر تبدیل به یک آب انبار شده است. کلیسای فوق در مرکز قلعه قرار دارد که میراث فرهنگی با مرمت آن کلاً شکل آن را نیز تغییر داده و در نتیجه آن ارتفاع آن کاهش یافته است. بخش دیگر قلعه آب انبار تخم مرغی است که محل نگهداری آب آشامیدنی برای لشگریان بوده است. دلیل تخم مرغی بودن آن استحکام بیشتر ساختار آن است. در ساختار قلعه نکاتی وجود دارد مانند استفاده از اشکال نخل و ستاره دریایی در طراحی آن ، جلوگیری از گندیدن آب توسط وجود آهک در خود ستاره دریایی و در ساختار آب انبار. وجود آهک همچنین مانع ورود حشرات موذی به داخل آب انبار میشود زیرا دی اکسید کربن تولید میکند. بخش دیگر دیدهبانی قلعه است که کل جزیره قابل دیدن است و به راحتی میتوان دو ساحل شرقی و غربی جزیره را رویت نمود.
ساختار نخل و ستاره دریایی در کلیسای قلعه پرتغالیها
نمای شهر از دیدهبانی قلعه
نمای قلعه از دیدهبانی آن
مقصد بعدی گشت دره رنگین کمان بود که الحق و والانصاف نام رنگین کمان برازنده آن است. در این دره به راحتی میتوان طیفی از رنگهای گوناگون را در کنار یکدیگر و در ترکیبی چشم نواز مشاهده نمود و در کنار آن انواع سنگهای تزیینی بسیار زیبا و درخشان را دید. از این لحاظ جزیره هرمز را بهشت زمین شناسی جهان میدانند. نمونهای از این مناظر را در عکسهای زیر مشاهده فرمایید.
در ادامه به گشت دور جزیره پرداختیم و سواحل بی نظیر آن را به نظاره نشستیم.
در بخشی از ساحل هرمز طرحهایی از انواع خاکهای موجود ایجاد شده بود که در زیر دو مورد از آنها را میتوانید ملاحظه فرمایید.
در بخشی از گشت به محلی با خاکهای قرمز رسیدیم که برای صادرات آماده شده بود. راهنما بیان کرد که قرار بوده است 60 درصد سود صادرات خاک قرمز به آبادانی هرمز اختصاص یابد اما با توجه به گفتههای ایشان تا به امروز این امر محقق نشده است. جالب است که خاک قرمز مصرف خوراکی نیز دارد و محلیها به دلیل قرمز رنگ بودن آن برای رنگ دادن به ماهی استفاده میکنند اما به نظر میرسد که طعم خاصی ندارد.
از دیگر دیدنیهای جزیره هرمز یک غار نمکی کوچک است که به دلیل کمبود وقت از دیدن آن صرفنظر کردیم.
با پایان یافتن گشتها به یک خانه محلی برای صرف ناهار رفتیم. ناهار ماهی و مخلوطی از گوشت کوسه بود. در ادامه در خانه محلی استراحتی کوتاه داشتیم و دوباره به سمت اسکله حرکت کرده تا به جزیره قشم برویم.
قایق ابتدا به جزیره لارک رفت زیرا دانشآموزانی که در جزیره لارک بودند برای ادامه تحصیل خود مجبود بودند به جزیره هرمز رفت و آمد داشته باشند که در نوع خود جالب بود. لارک جزیرهای کوچک و بسیار فقیر مابین هرمز و قشم است که به زبان لارکی صحبت میکنند و همان زبان کشور عمان نیز است. جالب این است که جنوبیها نیز این زبان را به طور کامل متوجه نمیشوند.
پیاده کردن دانشآموزان در جزیره لارک
غروب زیبای جزیره لارک
پس از پیاده کردن مسافران در این جزیره به سمت قشم حرکت کردیم. کل مسیر تقریبا 1 ساعت و نیم به طول انجامید. پس از رسیدن به اسکله قشم گروهی به بازار قشم و گروهی دیگر به خانه محلی رفتند. خانه محلی در جاده جنوبی قشم و در روستایی به نام «برکه خلف (Borke Khalaf)» قرار داشت که توسط خانم محمد زاده و شوهرش آقای صالحی اداره میشود.
اسکله بندر قشم
این روستا یک منطقه نمونه گردشگری در قشم نیز میباشد و به همین دلیل جوایز گوناگونی نیز دریافت کرده است. وجود خانههای بزرگ ، تمیزی و نظافت بی نظیر روستا و فرهنگ توریست پذیر آن از جمله مشخصههای این روستاست. قابل ذکر است که زنان روستا هفتهای یکبار به صورت خودجوش به جمعآوری آشغال از سطح معابر مشغول میشوند و این فرهنگ را نهادینه کرده اند. وجود روباه در قشم بخصوص در این روستا از دیگر جذابیتهای آن است. مشاهده آنها بخصوص در شب براحتی امکان پذیر است و با توجه به ترسو بودن روباهها ، زندگی مصالمت آمیز حیوان و انسان بسیار جالب توجه است.
دین اکثر مردم جزیره قشم اسلام سنی است در مقابل دین مردم جزیره هرمز که اکثریت شیعه میباشند.
نمونهای از مسجد سنیها در جزیره قشم
شب هنگام پس از گشتی در روستا و لذت از آسمان پر ستاره آن برای صرف شام به خانه محلی بازگشتیم. شام جوجه به همراه ماهی بود.
صبح روز بعد برای صرف صبحانه رفتیم که پای ثابت آن کالباس بود. دلیل این امر حضور یکی از فعالان تولید فرآوردههای گوشتی در تور بود.
نان محلی
پس از صرف صبحانه به منطقه شیب دراز رفته و از آنجا به اسکله رفتیم تا به سمت جزیره هرمز با استفاده از قایقهای موتوری حرکت کنیم. در نیمه مسیر همراهی دلفینها صحنهای به یاد ماندنی را برای هر گردشگر رقم میزند.
دلفینهای مسیر قشم-هنگام
جزیره هنگام
در ادامه به ساحل جزیره هنگام رسیدیم. ساحلی شنی که بسیار مناسب برای شنا نیز بود. پس تنی به آب زدیم که تجربهای کاملاً متفاوت از دریای شمال را ایجاد کرد. چه از نظر زیبایی و زلالی و البته چه از نظر شوری آب !
در بازگشت از جزیره هنگام و کنار صخرهای نزدیک به ساحل قشم با ریختن نان و ماهیهایی به نام رنگین کمان به سطح آب میآمدند که بسیار دیدنی بودند.
ماهی رنگینکمان
در بازگشت به جزیره ، به پارک کروکودیلها رفتیم. در ابتدا مزرعه کروکودیلها در مکانی دیگر وجود داشت اما پس از مدتی بازدید از آن برای عموم ممنوع شد و تعدادی از کروکودیلها به پارک کروکودیل واقع در قشم منتقل شدند. با توجه به اینکه در برنامه تور بازدید از این پارک نبود ما با هزینه شخصی یعنی 4000 تومان برای هر نفر به بازدید از آن پرداختیم. در ابتدای ورود یک راهنما بخشهای مختلف پارک را توضیح میداد. بخش اول تخمهای کروکودیل بود که بنا بر گفته راهنما کروکودیلها بر روی تخمهای خود نمیخوابند اما در کنار لانه نگهبانی میدهند. در ادامه کروکودیلهایی با سن متفاوت از 2 سال تا 12 سال وجود داشتند. تعیین جنسیت کروکودیلها تنها از راه معاینه میباشد. زمانی که کروکودیلها به سن 12 سالگی میرسند بالغ شده و برای استفاده از پوستشان جهت تولید چرم و مصرف گوشتشان کشته میشوند. چرم آنها که گرانترین چرم جهان میباشد در همین کارگاه تولید میشود و گوشتشان که سفید رنگ است به دلیل حرام گوشت بودن صادر میشود.
نمونهای از چرم ساخته شده از کروکودیل توسط همین مرکز
در پارک فوق حیوانات دیگری نیز وجود دارند مانند: خرگوش ، میمون ، مار پیتون ، کرکس بومی قشم ، بز بومی قشم که دوقلو زا هستند و گوشت بسیار لذیذی دارند ، طاووس. نمونهای از دیگر حیوانات موجود در پارک را در عکسهای زیر مشاهده فرمایید.
بز قشمی
اگر تا به حال کروکودیل از نزدیک ندیده اید شاید بد نباشد در این پارک ببینید زیرا بزرگترین کروکودیل جهان نیز در این پارک قرار دارد اما برای دیدن دیگر حیوانات اصلاً پیشنهاد نمیشود.
پس از بازدید از پارک به یک خانه محلی به سرپرستی آقای اسحاق که یک آشپز معروف است ، رفتیم. ناهار قلیه ماهی با استفاده از ماهی کاغذی بود که نسبتاً خوب بود. در ادامه پس از استراحتی کوتاه به جزیره ناز رفتیم.
جزیره ناز در نزدیکی جزیره قشم قرار دارد. زمانیکه آب دریا پایین است به راحتی از جزیره قشم میتوان با پای پیاده به جزیره ناز رفت و برگشت. عمق آب زمانیکه آب پایین رفته است به زیر زانو میرسد. در طی روز هر 6 ساعت یکبار جزر و مد رخ میدهد. در عکسهای زیر به بخش کوچکی از زیباییهای این جزیره میپردازم.
جزیره ناز
نکته قابل توجه در ارتباط با این منطقه این است که به دلیل شنی بودن و صاف بودن آن ، خودروهای دو دیفرانسیل آرتیست بازی درمیآورند و Drift (لیز خوردن خودرو بر روی سطح صاف) میکنند که برای افرادی که در منطقه هستند بسیار میتواند خطرناک باشد. تا غروب آفتاب در ساحل بودیم تا زمانی که آب کمکم بالا آمد و ما مجبور به بازگشت به خانه محلی شدیم.
پس از رسیدن به خانه محلی ، آماده برای صرف شام که خورشت قیمه و در کنار آن ماهی بود شدیم.
روز بعد حدود ساعت 8:30 به سمت جنگهای حرا در جاده شمالی شدیم. جنگلهای حرا یکی دیگر از جاذبههای قشم است. با بالا آمدن آب به راحتی میتوان با قایق از میان آنها عبور کرد و با پایین رفتن آب میتوان بر روی گلهای آن قدم زد. مساحت جنگلهای حرا حدود 20000 هکتار میباشد. در عکسهای زیر میتوانید زیباییهای جنگل حرا و پرندگان آن را مطاحظه فرمایید.
یکی از حیوانات بومی جنگل حرا «گله خور» میباشد که سری شبیه به غورباقه و بدنه شبیه مار دارد.
گله خور
در ادامه بازدید از قشم به تنگه چاهکوه در نزدیکی جنگلهای حرا رفتیم. از نظر بنده این تنگه شاید یکی از بهترین جاذبههای جزیره قشم است که در صورت ندیدن آن شاید بخش عمدهای از جاذبهها را ندیده باشید. با گذر از مسیر ابتدایی تنگه ، ناگهان مسیر فوق العاده زیبا میشود که ناخودآگاه انسان را به تحسین وا میدارد. در ادامه به 2 چاه میرسیم که یکی از محلیها بصورت خودجوش از یکی از چاهها آب میکشد و در اختیار مسافران قرار میدهد. البته در کنار آن توضیحاتی در ارتباط با این منطقه نیز ارائه میدهد. دلیل نامگذاری تنگه چاهکوه نیز وجود همین دو چاه میباشد که با بارش باران و ته نشین شدن آن ، آبی زلال و پاک را فراهم میآورد.
سپس مسیر را ادامه میدهیم تا اندازهای که برای ادامه باید ادوات مناسب کوهنوردی داشت تا بتوان عبور کرد. ساختار این صخرهها رسوبات آهکی است که پس از شکل گیری در زیر سطح دریاها و جابجایی صفحات زمین شناسی به سطح آب آمده است و در اثر رسوبات آب و باد شکلهای کم نظیری را بوجود آورده است.
ادامه دارد ...
مطالب مشابه :
برنامه حركت قطارهاي مسافري اداره كل راه آهن يزد از تاريخ 92/3/11لغايت 92/7/10
برنامه حركت قطارهاي مسافري اداره كل راه آهن يزد از تاريخ 92/3/11لغايت 92 قطار مسافری تهران
گزارش سفر هرمزگان
به سوی بندرعباس. حرکت از تهران ساعت 13:40 با قطار تهران- بندرعباس. برنامه بهزاد
ریز برنامه حركت قطارهاي مسافري از مورخه 93/03/11 لفايت 93/07/10
49-قطار بندرعباس شروع حرکت قطار مذکور از روز اول برنامه خواهد 82- قطار تهران يزد بندرعباس.
بندرشناسی
رادیوی مرکز خلیج فارس در آغاز کار، روزانه ۷ ساعت برنامه تهران حرکت بندرعباس یک قطار
سفرنامه قشم - هرمز - هنگام (قسمت اول)
(آبان 92) ابتدای حرکت قطار با قطار رفت و برگشت به بندرعباس و ترانسفر از بندر عباس به
طرح جامع چیست؟
معرفي شهر داردر 19 آذر 92 برنامه حرکت پس از آن، طرح های جامع شهرهای بندرعباس، تهران
برچسب :
برنامه حرکت قطار تهران بندرعباس 92