درمان های نازایی

  در مواردی که زوجین مبتلا به نازایی و یا دشوارزایی باشند بر اساس فاکتورهایی مانند سن خانم، فعالیت تخمدان، وضعیت لوله های رحمی و مقدار، حرکت و شکل اسپرم ها، درمان های زیر پیشنهاد می شود: 

1- تحریک تخمک گذاری ساده (I.O)

 در موارد سن پایین بیمار و عدم تخمک گذاری به علت تخمدان پلی کیستیک توصیه میشود، شامل تجویز داروی کلومیفن و یا لترزول از روز سوم یا پنجم پریود به مدت 5 روز می باشد و سپس از روز 11 الی 12 سیکل توصیه به نزدیکی طبیعی می گردد. این درمان را می توان تا 3 دوره (3 ماه) متوالی تکرار نمود. موفقیت آن بین 10 تا 15 درصد است که البته بر اساس سن و فعالیت تخمدان متغیر است.در صورت عدم پاسخ تخمدان به کلومیفن به تنهائی ،لزوم اضافه نمودن HMG و یا داروهای دیگر مطرح می شود.

 

28

20

19

18

17

16

15

14

13

12

11

10

9

8

7

6

5

4

3

2

1

 

 

 

 

 

 

 

 

انجام سونوگرافی و یا چک تخمک گذاری با کیت LH

 

 

 

 

 

 

 

مراجعه

 

چک آزمایش خون بارداری

 

 

 

36 ساعت بعد از تجویز HCGیک شب در میان نزدیکی توصیه شود

- تجویز HCG در صورت داشتنفولیکول مناسب

- تجویز HMG و یا سونوگرافی مجدد در صورت نداشتن فولیکول مناسب

 

کلومیفن و یا لترزول

 

 

 

 

5

4

3

2

1


- انجام سونوگرافی در روزهای تعیین شده به دلیل بررسی پاسخ تخمدان،پیشگیری از پاسخ بیش از حد و چند قلویی است

- در صورت مثبت بودن تست،مراجعه یک هفته بعد جهت انجام سونوگرافی و تجویز دارو توصیه می شود.در صورت منفی بودن آزمایش بارداری قطع دارو و مراجعه یک ماه بعد در روز دوم تا سوم سیکل قاعدگی توصیه می شود.

2- تحریک تخمک گذاری توام با انتقال اسپرم شسته شده به داخل رحم (IUI)

این درمان به طور مثال دراشکال خفیف تا متوسط پارامترهای اسپرم، اندومتریوز خفیف تا متوسط نازایی (10 تا 15% موارد نازائی بدون علت مشخص میباشند) و بعضی از موارد عدم بارداری به دنبال در مان  تحریک تخمک گذاری ساده (I.O) ، توصیه می شود. موفقیت آن 12 تا 20 درصد است و البته بستگی به سن خانم و طول مدت نازایی و میزان اختلال اسپرم دارد. شروع درمان از روز سوم پریود است. تا 3 بار می توان به فاصله 1 تا 2 ماه تکرار نمود.

            در روز دوم یا سوم سیکل سونوگرافی واژینال انجام می شود و همانند روش قبل، تحریک تخمک گذاری با کلومیفن و یا لترزول و در صورت لزوم ادامه آن با آمپول گنادوتروپین صورت می گیرد. با انجام سونوگرافی مجدد در طی روزهای 11 تا 13، رشد فولیکول تخمدان چک می شود و در صورت لزوم آمپول گنادوتروپین تجویز می شود تا فولیکول به 18 میلیمتر برسد. تجویز HCG (2 پودر + 2 آب، عضلانی) صورت می گیرد و از زوجین خواسته می شود جهت انجام IUI، 36 ساعت بعد از تزریق HCG (معمولا ساعت 8 صبح) به موسسه مراجعه نمایند. IUIبسیار ساده، بدون درد و فقط شامل معاینه با اسپکولوم و تزریق اسپرم شسته شده با کاتتر است. بیمار پس از IUI، نیم ساعت استراحت می نماید و سپس با تجویز شیاف سیکلوژست (شبی یک بار) به مدت 15 روز و درخواست آزمایش ßHCG، برای 14 روز بعد مرخص می شود.

28

16

15

14

13

12

11

10

9

8

7

6

5

4

3

2

1

چک آزمایش خون بارداری

 

مراجعه جهت IUI

36 ساعت بعد  ازتجویز HCG

انجام سونوگرافی و رویت فولیکول مناسب

 

 

 

 

 

 

 

مراجعه

 

 

 

 

 - تجویز آمپول HCG  در صورت داشتنفولیکول مناسب

- تجویز HMG و یا سونوگرافی مجدد در صورت نداشتن فولیکول مناسب

 

کلومیفن و یا لترزول

 

 

 

 

5

4

3

2

1



 

- انجام سونوگرافی در روزهای تعیین شده به دلیل بررسی پاسخ تخمدان،پیشگیری از پاسخ بیش از حد و چند قلویی است

- حضور همسر در روز انجام IUI  الزامی است

- در صورت مثبت بودن تست،مراجعه یک هفته بعد جهت انجام سونوگرافی و تجویز دارو توصیه می شود.در صورت منفی بودن آزمایش بارداری قطع دارو و مراجعه یک ماه بعد در روز دوم تا سوم سیکل قاعدگی توصیه می شود.

 

3- IVF (میکرواینجکشن یا لقاح مصنوعی)

پیشرفته ترین درمان محسوب می شود. در صورت شکست درمان های قبلی ، اختلال شدید اسپرم و تخمک گذاری، اندومتریوز شدید، بسته بودن هر دو لوله رحم ویا موارد دیگر توصیه میشود. میزان موفقیت آن 30 تا 40 درصد است و بستگی به بسیاری از عوامل مربوط به زوجین شامل سن خانم، پاسخ قبلی بیمار، تعداد تخمک و تعداد و کیفیت جنین ها دارد.

در صورت انتخاب درمان Long Protocol ،از ابتدا تا انتها 45 روز طول می کشد و بیمار طی این مدت 6 تا 8 بار مراجعه می نماید. خانم از روز پنجم پریود مصرف قرص جلوگیری همراه فولیک اسید 5 میلی گرم و در صورت لزوم داروهای دیگر را آغاز می نماید. 10 تا 15 روز پس از شروع مصرف قرص جلوگیری جهت سونوگرافی واژینال بیمار بایستی مراجعه نماید و داروهای سرکوب تخمک گذاری خودبخود بیمار (سوپرفکت یا دکاپپتیل) از روز 21 پریود شروع می شود. قرص جلوگیری بایستی تا انتهای بسته ادامه یابد و سپس قطع شود. داروی زیر جلدی سوپرفکت (ویال) یا دکاپپتیل (آمپول آماده) باید طبق دستور تا زمان مراجعه بعدی (روز دوم یا سوم پریود) ادامه یابد. معمولا 4 روز پس از قطع قرص، خونریزی اتفاق می افتد. در روز دوم یا سوم پریود جدید، داروهای تحریک تخمدان به اسم HMG که تعداد آن بر حسب سن بیمار و فعالیت تخمدان متغیر خواهد بود شروع می شوند. همانند تحریک تخمک گذاری ساده و IUI ، پس از شروع این داروها انجام سونوگرافی واژینال جهت تعیین پاسخ تخمدان ضروری است. پس از شروع گنادوتروپین (داروی تحریک تخمک گذاری) بیمار بایستی 5 تا 6 روز بعد مراجعه نماید. بر اساس پاسخ تخمدان که بستگی به سن بیمار و وزن او دارد دوز داروها کم یا زیاد می شود. در موارد سن پایین و وزن پایین تر و آزمایش هورمون طبیعی تخمدان معمولا پاسخ بیمار بهتر است.

در این موارد ممکن است لازم باشد بیمار 1 تا 3 مراجعه بعدی و انجام سونوگرافی داشته باشد. با رسیدن فولیکول به 18 میلیمتر و به تعداد مناسب، آمپول HCG تجویز می شود و بیمار جهت عمل تخمک کشی (Puncture) در 36 ساعت بعد، به اتاق عمل معرفی خواهد شد. از بیمار خواسته می شود روز انجام تخمک کشی ساعت 7 تا 8 صبح، ناشتا به اتفاق همسر به مرکز مراجعه نماید. عمل تخمک کشی، به صورت سرپایی در اتاق عمل، با بیهوشی ساده و تحت هدایت سونوگرافی واژینال، فولیکول های تخمدان تخلیه می شود و تخمک های به دست آمده توسط جنین شناس با اسپرم در آزمایشگاه لقاح می یابد. پس از 4 ساعت در صورت نداشتن خونریزی ؟ و حال عمومی خوب مرخص می شود. به توصیه های برگه پس از عمل دقت شود.

جنین های حاصل شده پس از 2 تا 5 روز (بسته به نظر جنین شناس) طی عمل انتقال جنین به رحم منتقل می شوند. تعداد جنین منتقل شده بستگی به کیفیت جنین ها، سن خانم، مدت نازایی و علت نازایی، متغیر است. البته در مواردی در صورت بروز ؟ تحریک بیشحد تخمدان، بخصوص در موارد بیش از 20 تخمک، جنین ها فریز می شود و انتقال جنین به سیکل فریز بعدی موکول می شود. انتقال جنین عمل بسیار ساده ای است. به بیهوشی نیاز ندارد و فقط با گذاشتن یک اسپکولوم با یک کاتتر جنین به داخل رحم منتقل می شود. 3 ساعت پس از انتقال جنین (ET) بیمار مرخص می شود و روز بعد، بیمار می تواند فعالیت معمولی خود ا انجام دهد.

14 روز پس از انتقال جنین، آزمایش بارداری (ßHCG خون) و مجددا 72 ساعت بعد، انجام می شود.در صورت تیتر مثبت بارداری ؟؟؟ پروژسترون (یا استروژن در صورت تجویز) و فولیک اسید باید ادامه یابد. یک هفته پس از انجام آزمایش، جهت تایید سونوگرافی بایستی به کلینیک بارداری مراجعه نمایید.


مطالب مشابه :


داروی جدید ایران137- فمارا

شکل دارویی: قرص 2.5 میلیگرم . موارد مصرف: درمان سرطان سینه متاستاز یافته در زنان




اطلاعات جامعی در مورد قرص پیشگیری از بارداری /ال -دی

بارداری و زایمان - اطلاعات جامعی در مورد قرص پیشگیری از بارداری /ال -دی - اطلاع رسانی در مورد




درمان های نازایی

علت تخمدان پلی کیستیک توصیه میشود، شامل تجویز داروی کلومیفن و یا لترزول از روز قرص




برچسب :