خانه ی ابشار
خانه ی ابشار--خانه ی ادگار و لیلیان کافمن--واقع در میان جنگل برفراز
جویبار کوهستانی رودخانه ی بر ، در جنوب پنسیلوانیا
ساخته شده به دست معمار هنرمند :
" فرانک لوید رایت "
این اثر خارق العاده با زاویه ای ۶۰ درجه نسبت به جاده ی ورودی و ابشار و با پیشامدگی ای نمایشی و چشمگیر بر فراز صخره ها و اب قرار گرفته است. منظره ی خانه از جاده ی ورودی با شکست هایی مورب و هماهنگ با مسیر به گونه ای دیده می شود که ناظر ان را بخشی از تخته سنگ های صاف و موازی واقع در رودخانه ی زیرین ان تصور می کند.
خانه ی ابشار در سال ۱۹۳۵ طراحی شده است. مقیاس ان بر خلاف دید عموم بسیار صمیمی و انسانی است. نظم فضایی موجود در کل بنا و روابط افقی ، عمودی و مورب به هم بافته شده ای که از داخل به خارج ،هر فضا را به فضایی دیگر پیوند می دهد ، حس تضاد ، کشش ، جاذبه و پیوستگی را در انسان بر می انگیزد. رایت یک شبکه سیرکولاسیون داخلی و خارجی پیچیده و در هم بافته شده را به وجود اورده است که پر از خطوط افقی ، شامل پلکان ها، بالکن ها، تیرها و پل ها ، تراس ها، مسیر ها ، راهرو ها و عقب نشینی باز شوها می باشد. ایده ی ابشاری و پله پله بودن بنا تنها بخشی از بن مایه ی ذهنی و پیچیده ی او است. در این ایده، نیروهای رانشی در سطوح افقی یکدیگر را خنثی می کنند و در سطوح دیگر به گونه ای تغییر جهت می دهند و با یکدیگر برهم کنش دارند که می توان ان را با جریان ابی که بر روی تخته سنگ های زیرین سرازیر می شود ، تشبیه و مقایسه نمود.
طرح خانه ی ابشار از لحاظ ترکیب بندی کلی شبکه ای شکسته و پله پله از دیوار ها ،ستون ها و احجامی است که در تقابل با خطوط بیرونی لبه ی تخته سنگ های مورب واقع در محل سایت قرار دارد.موازنه ی نیروها ، افقی و عمودی ،خطی و پلکانی،متقارن و نا متقارن ، همه در جهت تعریف یک سلسله مراتب فضایی و حفظ ثبات و توازن ترکیبی در داخل و خارج بنا طرح ریزی شده اند. اتاق نشیمن اصلی تقریبا" متقارن است و گویی که به واسطه ی شومینه ی سنگی ای که از تخته سنگ طبیعی بیرون زده در بستر رود سر بر اورده ، در جای خود مهار شده است.
در متقارن ترین بخش این اعضا که در قسمت جلو و در کنار اب است، به نظر می رسد که ارایش بسیار اتفاقی در عقب، ورودی و کناره ها وجود داشته باشد. شومینه در سمت مخالف ورودی واقع شده و پلکان ابی در مقابل اتاق مطالعه قرار گرفته است. فضای نشیمن به وسیله ی سقفی که اندکی بالاتر است و نورگیری در مر کز ان قرار دار برجسته و مشخص می شود.تو رفتگی ها و گوشه های دنج به منظور نشستن و اتاق های مطالعه و نا هار خوری ، این فضای بزرگ مرکزی را احاطه می کنند. همچنین فضای نشیمن اصلی که به واسطه ی بر خورداری از نور طبیعی همواره زنده و دارای روح است، همه جا را روشن می کند و به هم پیوند می دهد. ورودی،اشپزخانه، پلکان ها و اتاق های خواب نیز در پاسخ به طرز پیشامدگی یکی از تخته سنگ های طبیعی بستر رودخانه ، به گونه ای نامتقارن قرار گرفته اند. به نظر می رسد که این نوع ارایش پلان بی قاعده و در پاسخ به عوارض طبیعی زمین باشد. اما اثر کلی یک شاهکار سازمان یافته است که تنها از نظامی بسیار قاعده مند و دقیق ناشی می شود. "رایت" به کل شبکه ی حرکتی و چگونگی مسیر سیرکولاسیون از یک فضا به فضای دیگر توجه می کرد. وی به سلسله مراتب فضایی، فضاهای داخلی مصنوع احاطه شده با سنگ های طبیعی ، دیواره های قائم مرتبط با فضای باز، نورگیری های ملایم ، بازی با سطوح و ایجاد تراس هایی با بتون مسلح که تا چشم انداز های پشت ساختمان ادامه داشت علاقه مند بود.
در خانه ی ابشار کافمن، ارتباطی زنده میان خانه و زمین، بین سیالیت اب و استواری شالوده، میان داخل و خارج ، طبیعی و مصنوع ، قائم و افق و میان توده واری و شناوری وجود دارد . گویی که این خانه ، اموزه ای بی چون و چرا از " رایت" را به تصویر می کشد ، همان چیزی که در روح و کالبد هر بنای هدفداری که از بستر خود سر بر می اورد باید باشد. تنها حضور در انجا، دیدن ان و تجربه ی یگانگی این اثر با شکوه کافی است برای اینکه به ما بیاموزد چگونه یک ساختمان می تواند اگاهی و توجه مارا نسبت به سایت تشدید کند و بر مطلوبیت فضای زندگی بیافزاید. علاوه بر توجه "رایت" برای در اختیار گرفتن فضای بیرونی و اوردن ان به داخل خانه ، در طراحی وی تداومی از نظم هندسی به ویژه در چگونگی ارتباط یک عنصر با عنصر دیگر وجود دارد.
ایجاد محصوریت و گشودگی ، تیرگی و شفافیت ، کشش و حر کت همه و همه در این اقامتگاه باشکوه به یک جا گرد امده اند. "رایت" به گونه ای دقیق و سنجیده ، گره های سازه ای را با سیرکولاسیون تلفیق می کند . وی با به کار گیری تضادها و مغایرت ها به روش خاص خود ، عمیق ترین مفاهیم نهفته ی معماری را با کیفیت های ساده و ابتدایی بیان می کند.
مطالب مشابه :
فضاها و دياگرام روابط فضا ها
art air - فضاها و دياگرام روابط فضا ها - پرواز هنر
فضاها و دياگرام روابط فضا ها...(طراحی معماری 3)
Architecture - فضاها و دياگرام روابط فضا ها (طراحی معماری 3) - گذری بر معماری
مطالعات رساله طرح نهایی هتل رسال اماده هتل طرح هتل برنامه فیزیکی
تصویر3-12-دیاگرام روابط کلی فضایی در هتل ها تصویر3-13-دیاگرام روابط بخش خدماتی وپذیرایی
ضوابط و معیارهای طراحی موزه
فضاها و دیاگرام روابط فضا فضای موزه، برای چنین مخاطبینی باید فضایی باز و كمتر رسمی باشد و
اصول طراحی و فضاهای کلینیک دندان پزشکی
" هر فضایی به واسطه ماهیت و درونمایه ی خود می دیاگرام های 1و2 به خوبی رابطه بین
خانه ی ابشار
نظم فضایی موجود در کل بنا و روابط افقی ، عمودی و مورب به هم بافته شده ای که از داخل به خارج
برچسب :
دیاگرام روابط فضایی