داعش رابیشتر بشناسیم
گروهک تروريستي داعش ابتدا اينگونه معرفي شد که از ادغام بين «دولت اسلامي» وابسته به شبکه القاعده که اکتبر سال 2006ميلادي به وجود آمد و گروه تکفيري مسلح در سوريه معروف به «جبهه النصره» تشکيل شده است، اما جبهه النصره به سرعت اين ادغام را که «ابوبکر بغدادي» يکي از رهبران «دولت اسلامي عراق» اعلام کرده بود، تکذيب شد. پس از گذشت دو ماه از اين قضيه، «ايمن الظواهري» رهبر شبکه القاعده دستور داد اين ادغام ملغي شود، اما بغدادي اين روند را ادامه داد تا اينکه دولت اسلامي عراق و شام (داعش) به يکي از گروههاي تروريستي اصلي تبديل شد که در سوريه و عراق، آدمکشي و ويرانگري ميکند. داعش حروف اختصاري «دولت اسلامي عراق و شام» است، اما در مناطق تحت کنترل داعش در سوريه از نام «دولت» براي داعش استفاده ميشود و هرکس از کلمه داعش استفاده کند، هفتادوپنج ضربه شلاق مجازات اوست. داعش يک گروه مسلح تروريستي است که انديشه سلفي جهادي (تکفير) را پيشه خود کرده است و هدف سازماندهندگان داعش نيز بازگرداندن چيزي است که آنان آن را «خلافت اسلامي و اجراي شريعت» مينامند و عراق و سوريه نيز جولانگاه عمليات داعش است. با توجه به اين مطالب، داعش چيست؟
ريشهها و فرايند تأسيس داعش در عراق
با وجود آنکه اين گروه بهتازگي در سوريه پا به عرصه گذاشته است، اما يک تشکيلات جديد نيست، بلکه قديميترين تشکيلات در بين همه گروههاي مسلح برجسته در سوريه و در منطقه است.
ريشههاي تشکيل داعش به سال 2004ميلادي باز ميگردد زماني که ابومصعب زرقاوي (سرکرده القاعده در عراق) گروهي به نام «جماعت توحيد و جهاد» را تشکيل داد.
زرقاوي، رياست اين گروه را به عهده داشت و در آن زمان با القاعده به رهبري اسامه بنلادن بيعت کرد و سپس نماينده القاعده در اين منطقه شد و «شبکه القاعده در کشور رافدين (عراق)» نام گرفت.
شبکه القاعده در عراق در زمان اشغالگري آمريکا در اين کشور به عنوان يک گروه جهادي ضد نيروهاي آمريکايي مطرح و همين سبب جذب جوانان عراقي شد که براي مقابله با اشغالگران آمريکايي در عراق تلاش ميکردند و به سرعت بر نفوذ اين شبکه و نيروهاي آن افزوده شد تا اينکه به قدرتمندترين شبهنظاميان مستقر و جنگجو در عراق تبديل گرديد. زرقاوي در سال 2006ميلادي در نوار ويدئويي ظاهر شد و تشکيل «شوراي مشورتي مجاهدين» به رهبري «عبدالله رشيد بغدادي» را اعلام کرد. زرقاوي در همان ماهي که تشکيل اين شورا را اعلام کرد، کشته شد و ابوحمزه مهاجر به عنوان رهبر شبکه القاعده در عراق انتخاب شد. اواخر سال 2006ميلادي يک گروه نظامي تشکيل شد که دربرگيرنده همه شبکهها و تشکيلات بنيادگرا در عراق بود، علاوه بر اينکه مظهر و نماد اهداف اين گروهها بود و نامش نيز «دولت اسلامي عراق» به رهبري ابوعمر بغدادي است.
فرمانده داعش در عراق کيست؟
در چهارمين ماه سال 2010ميلادي و مشخصاً در آوريل آن سال، نيروهاي آمريکايي به اجراي عمليات نظامي در منطقه «ثرثار» اقدام و به خانهاي که ابوعمر بغدادي و ابوحمزه مهاجر در آن حضور داشتند، حمله کردند و پس از درگيريهاي شديد بين دو طرف و بهکارگيري هواپيما، اين دو نفر کشته شدند. يک هفته بعد، اين گروه در بيانيهاي در اينترنت به کشته شدن ابوعمر بغدادي و ابوحمزه مهاجر اعتراف کرد.
شوراي مشورتي دولت اسلامي عراق پس از گذشت ده روز، تشکيل جلسه داد و ابوبکر بغدادي را به جاي عمر بغدادي به رياست انتخاب کرد و او امروز «امير دولت اسلامي عراق و شام» محسوب ميشود.
ابوبکر بغدادي که نام اصلي آن ابراهيم بنعواد بنابراهيم البدري است متولد سال 1971 ميلادي در شهر سامرا است. بغدادي فارغالتحصيل دانشگاه اسلامي بغداد است و ليسانس و فوقليسانس و دکترايش را در اين دانشگاه گرفته و معلم و استاد و مبلّغ بوده است و با فرهنگ اسلام، علم و فقه شرعي نيز آشناست و با علوم تاريخي و نسب افراد نيز آشنايي دارد.
وي در يک خانواده مذهبي داراي عقيده سلفي تکفيري متولد شده است. پدرش شيخ عواد، از بزرگان عشيره البو بدري عراق است که نسب وي به قريش باز ميگردد و عموهايش از مبلّغان اسلامگرا در عراق است. بغدادي فعاليتهاي خود را با تبليغ و آموزش شروع کرد، اما طولي نکشيد که به عرصه جهادي کشيده شد و به عنوان قطبي از قطبهاي سلفيه جهادي و از برجستهترين نظريهپردازان سلفيه جهادي در استانهاي دياله و سامراي عراق مطرح شد. نخستين فعاليتهاي خود را از مسجد امام احمد بنحنبل آغاز کرد و يک مؤسسه جهادي کوچک در اين منطقه به وجود آورد و اين مؤسسه نيز چندين عمليات تروريستي انجام داد و در جنگهاي خياباني در عراق در سالهاي گذشته شرکت کرد.
بغدادي سپس نخستين گروه موسوم به «ارتش اهل سنت و جماعت» را با همکاري با برخي شخصيتهاي بنيادگرايي که با وي در انديشه و خطمشي و هدف همسو بودند تشکيل داد و در بغداد، سامرا و دياله فعاليتهايش را گسترش بخشيد.
ابوبکر بغدادي با ابوعمر بغدادي روابط نزديکي داشت تا جاييکه ابوعمر بغدادي پيش از کشته شدنش، توصيه کرد ابوبکر بغدادي جانشين وي در رهبري دولت اسلامي عراق باشد و اين اتفاق در 16ماه مه سال 2010ميلادي رخ داد و ابوبکر بغدادي امير دولت اسلامي عراق شد.
صرفنظر از اقدامات القاعده در عراق و دوره زرقاوي و پيروان زرقاوي، دولت اسلامي عراق از زماني که ابوبکر بغدادي به رهبري آن انتخاب شده است، يک تاريخ خونين طولاني دارد.
اين گروهک تروريستي در عراق تعداد زيادي عمليات و حملات تروريستي انجام داده که نتيجه آن، کشته شدن هزاران عراقي بوده است.
همچنين بغدادي از بحراني که در سوريه رخ داد و از هرجومرجي که آنجا به وجود آمد بهرهبرداري و ورود خود را به خط رويارويي در سوريه اعلام کرد. بغدادي نيز مانند ساير گروههاي تکفيري مسلح و مرتبط با القاعده دريافت که خاک سوريه جاي مناسبي براي ارتکاب جنايت و کافر دانستن ديگران است؛ علاوه بر اين، از اين هرجومرج براي تحقق خواستهها و گسترش نفوذ از مرزهاي گسترده سوريه با عراق تا شرق سوريه بهرهبرداري و عليه نظام سوريه اعلام جنگ کرد. اين گروه از شرق سوريه تحت عنوان «ياري اهل سنت در سوريه» دست به کار شد.
عوامل حمله داعش به عراق
عوامل متعددي در حملات اخير تروريستهاي مسلح داعش به عراق وجود دارد و آن، شکستهاي پياپي رهبران فکري و اتاق فکر اين گروه در افغانستان، سوريه، مصر و… بود. نخسين عامل، ناکامي ريشه نحله فکري طالبان در افغانستان بود. اين گروه که در انديشه بازگشت به قدرت در افغانستان در پي خروج نيروهاي اشغالگر آمريکايي تا پايان سال جاري ميلادي بود، با انتخابات رياستجمهوري اخير در افغانستان، خود را بازنده ديد.
عامل دوم، شکستهاي پياپي اين گروه سرکش در سوريه و پيروزيهاي ارتش اين کشور بود؛ زماني که اين گروه تروريستي در سوريه سرخورده شد، تلاش کرد با يارگيري از مناطق مختلف جهان، از آسيا تا آفريقا و از اروپا تا آمريکا، از مرزهاي نامستحکم عراق سود برد و به اين کشور لشکرکشي کند تا با فتنهانگيزي به خيال خود بتواند دولتي بنا کند که اساس آن بر پايه شريعتي نوپديد باشد که متأسفانه نام مقدس «اسلام» را با خود يدک ميکشد.
عامل ديگر اين بود که جريان تکفيري هرگز گمان نميکرد انتخابات رياستجمهوري در سوريه با مشارکت و استقبال عظيم مردمي مواجه شود و بشار اسد، رئيسجمهور اين کشور، با رأي بالايي بار ديگر بر عرصه قدرت بنشيند؛ اين، شکستي بزرگ و تلخ براي آنها بود.
يکي ديگر از عوامل مهم، برگزاري انتخابات مجلس در عراق و نتايج آن بود که تروريستهاي داعش را عصباني کرد. رهبران فکري اين گروه تروريستي هرگز گمان نميبردند که مردم عراق در انتخابات اخير مجلس، بيشتر از دور قبلي به نامزدهاي دولت قانون به رهبري نوري مالکي، نخستوزير، رأي دهند و دست رد بر سينه تندروهاي وابسته به غرب بزنند.
گروههاي تروريستي داعش وابسته به القاعده که از ناکاميها و شکستهاي پياپي خود به تنگ آمده بودند، تنها راه را در فتنهانگيزي ديدند. از اين رو، به مناطق شمالي و غربي عراق يورش بردند و هر که را رودرروي خود ديدند، کشتند و سر بريدند. اين گروه که زاييده و مولود نامبارک تهاجم نظامي ارتش آمريکا و انگليس به عراق در سال ???? ميلادي است، ابتدا با شعار مبارزه با آمريکا سر برآورد و با دامن زدن به تبليغات دروغين مذهبي و مظلومنمايي تلاش کرد که به قول سرکردگان خارجنشينش، در عراق و شام، دولت اسلامي برقرار کند و جايگزين نيروهاي اشغالگر آمريکايي در عراق شود، اما خيلي زود دستشان براي همگان رو شد، زيرا اين تروريستهاي اجارهاي که مقر فرماندهي آنها در خارج از عراق بود، هرگز ياراي ايستادگي مقابل اراده ملتهاي مسلمان و رهبري کشورهاي اسلامي را نداشتند.
عراق در روزهاي اخير سرگرم رايزنيهاي سران احزاب پيروز و راه يافته به مجلس براي انتخاب نخستوزير و تشکيل دولت مرکزي و تمرکز آنها بر آينده قدرت سياسي است؛ از اينرو، موضوع امنيت در اين کشور کمي به حاشيه رفته و همين موضوع زمينه را براي تجاوز گروههاي مسلح به اين کشور آماده کرده بود.
يکي ديگر از عواملي که سبب شد داعش به آساني وارد شهرهاي شمالي عراق شود و آشوب کند، وجود اختلافات ريشهاي در مناطق سنينشين با دولت مرکزي و نيز اختلافات سياسي ميان برخي سران احزاب و گروههاست؛ تروريستهاي داعش با حمايتهاي مالي و تسليحاتي و رسانهاي و اطلاعاتي غرب و برخي کشورهاي عربي منطقه و همچنين از برخي شکافهاي موجود در ميان گروههاي سياسي به ويژه شکافهاي سياسي و امنيتي در مناطق سنينشين عراق وارد اين مناطق شدند و خونريزي کردند.
«اسامه نجيفي» رئيس مجلس نمايندگان عراق به صراحت گفت که پشت پرده حمله تروريستهاي داعش به عراق، دستهاي برخي کشورهاي خارجي ديده ميشود. اگرچه بسياري از کشورهاي غربي ازجمله آمريکا و انگليس حملات اخير داعش به عراق را محکوم کردند، اما کيست که نداند اکنون تروريستهاي تکفيري با پيشرفتهترين و مجهزترين سلاحهاي ساخت همين کشورها با دولت و مردم عراق ميجنگندند.
در پي ناآراميهاي گسترده و حملات بيرحمانه داعش در استانهاي شمالي و غربي عراق، نوري مالکي، نخستوزير اين کشور، وضع فوقالعاده در عراق اعلام و از همه گروههاي سياسي و مردمي و حتي برخي کشورهاي عربي منطقه براي مقابله با شورشيان مسلح و خطرناک داعش درخواست کمک کرد. مرجعيت ديني عراق به ويژه آيتالله سيستاني و عمار حکيم، رئيس مجلس اعلاي اسلامي عراق نيز با اعلام پشتيباني از دولت و ارتش عراق، مردم و گروههاي سياسي را به وحدت کلمه و مقابله با گروههاي تروريستي فراخواندند. در پي اين فراخواني، سران گروههاي سياسي عراق اعم از شيعيان، اهل تسنن، کردها و مسيحيان اين کشور در منزل ابراهيم جعفري، رئيس فهرست اصلاح ملي عراق، گرد هم آمدند تا براي خروج کشورشان از بحران تصميم بگيرند؛ گروههاي مختلف مردمي نيز آمادگي خود را براي مبارزه با شورشيان مسلح اعلام کردند و از دولت مالکي خواستند که آنها را مسلح کند. پيشمرگان کرد هم به کمک ارتش شتافتند و ارتش نيز با کمکهاي مردمي و عشاير منطقه موفق شد بسياري از مناطق تحت کنترل نيروهاي داعش را از وجود تروريستها پاکسازي کند.
مطالب مشابه :
۲۱ سازمان در آستانه چهارمین سالروز آغاز جنگ خونين سوريه؛
۲۱ سازمان در آستانه چهارمین سالروز آغاز جنگ خونين سوريه جامعه جهانی در رنج مردم سوریه
صحنه های دلخراش از کشتار مردم سوریه + فیلم
در بخشی از صحبت ها یکی از نیروها مدام فریاد می زند : سوريه. عربستان جنگ طلبي
جنگ روانى، از كابل تا بغداد
آپارات نور آسمان و ايران و القاعده و سوريه در و تشكيلات خود را كه در جنگ افغانستان آسيب
جنگ نامتقارن لبنان و امنيت ملي اسرائيل(3)
آپارات نور آسمان حمله به سوريه و يا جهت توضيح بيشتر در مورد علل شكست اسرائيل در جنگ يا
دکتر منصوری نماينده مجلس:طرح روسيه تبديل به پروژه جاسوسي براي تروريست ها نشود
آپارات. مدرسه جمهوري اسلامي ايران از هر طرحي كه به جنگ و خونريزي در سوريه پايان دهد و مورد
عصر ظهور قسمت ششم
همچنين روايات حركتى را به تصوير مى كشند كه در سوريه شش ماه آن را به جنگ و کانال آپارات:
داعش رابیشتر بشناسیم
به يکي از گروههاي تروريستي اصلي تبديل شد که در سوريه و عراق، آدمکشي و ويرانگري ميکند.
برچسب :
جنگ سوريه در اپارات