تحلیل حق تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی از قوه قضائیه
آدرس مقاله در پایگاه مجلات تخصصی نور: مجله دادرسی » فروردین و اردیبهشت 1384 - شماره 49 (از صفحه 63 تا 65) URL : http://www.noormags.com/view/Magazine/ViewPages.aspx?ArticleId=75462 دادرسی » شماره 49 (صفحه 63)
تحلیل حق تحقیق و تفحص
مجلس شورای اسلامی از قوه قضائیه
محمد رضا ویژه(وکیل پایه یک دادگستری)
1-طرح بحث
حق تحقیق و تفحص از جمله حقوقی است که در نظامهای نوین حقوقی برای پارلمان در نظر گرفته شده است تا نمایندگان از سوی موکلین خویش بر اجرای قوانین مصوب نظارت داشته باشند و به عنوان اهرمی علیه خاطیان و متمردین از قوانین به کار گیرند.ازاینرو،در زمان تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران،قانونگذار مؤسس اصل هفتاد و ششم این قانون را بدان اختصاص داد تا مجلس شورای اسلامی در نظارت بر اجرای قوانین دارای جایگاهی رفیع و چشمگیر باشد.
مدتهای مدیدی است که حق تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی مطرح شده در اصل هفتاد و ششم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مناقشه بسیار بر انگیخته است.فارغ از مناقشههای سیاسی،به نظر میرسد که اینگونه مباحث باید با اتکا بر اصول حقوقی و البته در معیت دغدغه حفظ حقوق شهروندان مطرح شوند تا به سر انجامی نا میمون نیانجامد.از این رو،در این باب ایضاحی خالی از فایده نخواهد بود.پس ابتدا اندکی به جایگاه این حق در نظام حقوقی و بررسی کشورهای گوناگون خواهیم پرداخت و سپس در باب اجرای اصل هفتاد و ششم قانون اساسی و ارائه تفسیری مناسب از آن سخن خواهیم راند.
2-کلیات حق تحقیق پارلمانی
امروزه اصل نظارت پارلمان بر حسن اجرای قوانین و عدم تجاوز مأمورین عمومی از حدود صلاحیتهای خویش امری پذیرفته شده است. مبنای این حق ایجاد اهرم فشار برای قوهء مقننه و نمایندگان مردم بوده است تا قوای دیگر از اعمال خلاف قانون باز دارند.در تمامی نظامهای نوین حقوق اساسی،قوهء مقننه علاوه بر قانونگذاری، وظیفهء نظارت رانیز بر عهده دارد و این نظارت سیاسی است؛زیرا ضمانت اجرای حقوق در پی ندارد،ولی گاه در فرآیند تحقیق ماهیتی قضایی نیز به خود میگیرد.برای مثال،کمیسیون تحقیق پارلمانی گاه شهود و کارشناسان را به گواهی و ارایه توضیح میطلبد و در واقع به نوعی در موضوع ارجاع شده قضاوت میکند.حتی در برخی از کشورها به دنبال انتشار گزارش این تحقیق، دستگاه قضایی میتواند موضوع را مورد پیگیری قضایی قرار دهد.
در کشورهای آنگلوکسون،پارلمان این حق رابسیار اعمال میکند و این شاید تا حد بسیار ناشی از سنت پارلمانتاریسم بریتانیایی باشد.برای مثال،در ایالات متحده،این کمیسیون گاه در سنا تشکیل میشود و قدرت بسیار دارد. کمیسیونهای ویژه تحقیق،اختیارات فوق العادهای دارند و میتوانند از کلیه کسانی که کسب اطلاعات آنها لازم است،دعوت به عمل آورند. اگر این اشخاص از حضور در کمیسیون سر باز زنند،مجازات شده و حتی دستور جلب آنان راصادر نماید.(1)کمیسیون اروین(2)که 7 فوریه 1973.م، تشکیل شد،نقش بسیار مهمی در قضیهء"واترگیت" ایفا نمود.(3)
در فرانسه،این حق در جمهوری سوم و چهارم فرانسه وجود داشت که گاه به تجاوز این کمیسیونها از حدود اختیارات خویش میانجامید. در جمهوری پنجم این کشور به موجب ماده(6) دستور العمل شماره 1100-58 مصوب 17 نوامبر 1958.م،ایجاد شد.در این کشور هر نماینده میتوانست در هر مورد تقاضای تشکیل کمیسیون تحقیق(4)و در مورد نحوهءمدیریت اداری،مالی فنی و خدمات عمومی و نیز شرکتهای دولتی
دادرسی » شماره 49 (صفحه 64)تقاضای تشکیل کمیسیون نظارت(5)نماید.(6) سر انجام به موجب قانون 20 ژوئیه 1991.م،این تفکیک بین کمیسیونها از بین رفت.کمیسیون تحقیق با تصویب مجلس تشکیل میشود و حد اکثر دارای سی نماینده یا بیست سناتور است. قانون 19 ژوئیه 1977.م،ظرف زمانی شش ماه را برای این کمیسیون پیشبینی نموده است.در این کشور کمیسیون تحقیق صلاحیت ندارد تا در مورد رسیدگیهای قضایی تحقیق نماید.شایان ذکر است که این کمیسیونها موقتی هستند ولی کمیسیونهای دایم نیز در شرایطی خاص میتوانند تأسیس شوند.(7)کمیسیون تحقیق برای انجام تحقیقات در محل نیز میتواند حضور یابد، ولی در برخی از موارد به دلیل حفظ اسرار دولتی (برای مثال اسرار دفاعی)در کار کمیسیون اخلال ایجاد میشود.(8)
در بلژیک،حق تحقیق پارلمانی در سطح فدرال و پایینتر وجود دارد.جلسات کمیسیون تحقیق عمومی است و اساس کار آن رااستماع شهادت شهود و نظر کاشناسان تشکیل میدهد. حضور قضات نیز در کمیسیونهای تحقیق همواره محل مناقشه بوده است:«هر گاه در زمان تحقیق،کمیسیون با جرمی مواجه شد باید به دادستان عمومی اطلاع دهد واین نشان میدهد مطابق اصل هفتاد و ششم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران،تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی در همهءامور کشور مجاز است؛ولی در عین حال این اصل نباید در تعارض با اصول راهنما و مبانی این قانون و نظام حقوقی در تعارض قرار گیرد.اصل تفکیک قوا یکی از آن مبانی است که اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران باید برمبنای آن تفسیر شود.
که کمیسیون دارای صلاحیت قضایی برای پیگیری افراد نیست.»همچنین قانونگذار پیشبینی نموده است که در صورت نیاز،کمیسیون میتواند کپی پروندههای قضایی را از مراجع قضایی در خواست نماید.مراجع قضایی میتوانند به دلایل گوناگون از ارایه کپی پرونده خود داری نمایند،ولی در صورت وجود دلایل موجه،کمیسیون به در خواست پارلمان رسیدگی میکند.(9)
در مراکش،این کمیسیونها به خواست اکثریت پارلمان و دستور پادشاه تشکیل میشوند. آنها در مورد وقایع مهم تحقیق میکنند،ولی نباید در پیگیری قضایی مربوطه اخلال نمایند.(10)
در مجموع ملاحظه میشود که در نظامهای حقوقی مکتوب،حق تحقیق و تفحص پارلمانی در عین اهمیت از جایگاه موجود در نظامهای آنگلوساکسون بر خوردار نیست،که البته دلیل این امر به ریشههای تاریخی و نقش پارلمان در این کشورها و نیز ساختار نظامهای فوق باز میگردد.
افزون بر آن،در همهءنظامهای حقوقی مرز تحقیق پارلمانی و صلاحیت قضایی به دقت ترسیم شده است و بر عدم ایجاد اخلال در تحقیقات و رسیدگی قضایی تأکید شده است.
3-تفسیر اصل هفتاد و ششم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
اصل هفتاد و ششم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مقرر داشته است:«مجلس شورای اسلامی حق تحقیق و تفحص در تمام امور کشور را دارد»
این اصل تا به حال از منظرههای گوناگون مورد بررسی قرار گرفتهاست.برای مثال،شورای نگهباندر چندین مورد این حق رامتعلق به مجلس،و نه نمایندگان مجلس،دانسته است.(11)
اما در این مقال بر آن هستیم شمول اصل هفتاد و ششم را مورد بررسی قرار دهیم.به دیگر سخن،"امور کشور"مذکور در اصل فوق چه اموری را شامل میشود؟بدیهی است که این ابهام، حقوقدانان را به سوی ارائه تفسیری مناسب از اصل هفتاد و ششم رهنمون میسازد.
از لحاظ ادبی عبارت"تمام امور کشور"مفید عموم است؛بدین معنا که کلیه امور سیاسی، اقتصادی،فرهنگی و قضایی را در برمیگیرد.چرا چنین اختیاری برای مجلس شورای اسلامی در نظر گرفته شده است؟زیرا نمایندگان مردم بتوانند بر حسن اجرای قوانین نظارت داشته باشند.در واقع، قانونگذار مؤسس در نظارت سیاسی نمایندگان (سؤال و استیضاح رئیس جمهور و وزیران) سازوکارهای نظارتی دیگری نیز مانند اصول هفتاد و ششم و نود قانون اساسی را در نظر گرفته است.بدین ترتیب نظارت علاوه بر مدیران سیاسی در سطوح پایینتر و مدیران اجرایی نیز جریان مییابد.در این رابطه باید خاطر نشان ساخت که وظایف نظارتی مجلس شورای اسلامی برای اطمینان از حسن اجرای قوانین در کنار وظیفهء دیگر این قوه،یعنی قانونگذاری صورت میگیرد. اما در تفسیر این اصل تنها به تفسیر ادبی و تمسک به قواعد لفظی نباید اکتفا نمود.باید خاطر نشان ساخت که مفسر در تفسیر هنجارهای حقوق عمومی گرچه در برخی موارد از قواعد دیگر شاخههای حقوق عاریه میگیرد،ولی هرگز بدان قواعد اکتفا نکرده و قواعد خاصی نیز برای تفسیر قانون اساسی وجود دارد،که بی اعتنایی بدانها سبب کاهش ارزش تفسیر و عنایت بدانها تفسیر را غنی خواهد نمود.
در مرحلهء بعد میتوان به مشروح مذاکرات
دادرسی » شماره 49 (صفحه 65)مجلس بررسی نهایی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مراجعه نمود تا قراینی برای تفسیر شمول اصل هفتاد و ششم بیابیم.متأسفانه در مورد بحث،از این مذاکرات چیزی به دست نمیآید.(12)
افزون بر این،در تفسیر این اصل عنایت به روح حاکم بر قانون اساسی در این زمینه نیز رواست.روح حاکم بر قانون اساسی در تفکیک قوای سهگانه از یکدیگر به گونهایی است که در عین وجود روابط بین قوای سهگانه(بودجه،رأی اعتماد به وزیران)استقلال هریک نیز حفظ شود. این تأکید قانون اساسی در مورد قوه قضاییه و قضات بیشتر به چشم میخورد.علاوه بر اصل پنجاه و هفتم،اصل یک صد و پنجاه و ششم نیز بار دیگر بر استقلال این قوه تأکید نموده است. نخست به اجمال باید بر این مهم تأکید نماییم که در تفکیک قوا،استقلال قاضی است که اهمیت مییابد.به همین جهت اصل یک صد و شصت و چهارم قانون اساسی بر این موضوع تأکید نموده است.(البته اگر از ذیل اصل که استثنایی مبهم بر صدر آن استچشم بپوشیم).بدیهی است که تحقیق و تفحص در بخشهای اداری قوه قضاییه تعارضی با استقلال قضاتنخواهد داشت و مورد بحث ما نیست.
باید توجه داشت که سرشت قانون اساسی مانند قوانین عادی نیست که در آن قراین ادبی یا اصولی صرف را بکاویم و یا به دنبال نسخ و تخصیص اصول آن باشیم.برای مثال،ایجاد سلسله مراتب بین اصول قانون اساسی روا نیست و تمامچ اصول از ارزشی برابر بر خوردارند.پرسش اینجاست که در تعارض ظاهری اصل هفتاد و ششم و اصول دیگر قانون و استقلال قوه قضاییه وقاضی،چه راه حلی را برای سازگاری باید برگزید؟
با امعان نظر در مطالب فوق،درمییابیم که تحقیق و تفحص در رسیدگی به پروندههای قضایی میتواند در کار قاضی اخلال ایجاد کند و این در حالی است که به موجب قانون حتی رئیس حوزهء قضایی نیز نمیتواند در رسیدگی قاضی مداخله نماید.این در حالی است که به مدد سازوکارهای دیگر قانون اساسی(مانند مداخلهء وکیل در رسیدگی دادگاهها و نظارت نهادهای نظارتی شکلی و ما هوی قوه قضاییه)نیازی به تحقیق و تفحص از مراجع قضایی وجود ندارد.
به علاوه،در تفسیر هر اصل قانون اساسی باید به آثار این تفسیر نیز توجه داشت.بنا بر اصل "اثر مفید"در گزینش تفسیر مناسب برای اصلی از قانون اساسی باید تفسیری را برگزید که آثار مفید بیشتر و توالی فاسد کمتری در پی داشته باشد. تحقیق و تفحص در امور قضایی شاید گسترش قدرت مجلس شورای اسلامی را به دنبال داشته باشد،ولی بیگمان ناقض اصل استقلال قوه قضاییه و قاضی است.بنابراین،شایسته است تا برای جلوگیری از خدشه در اصل تفکیک قوا،از تفسیر مبتنی بر گسترش قلمرو تحقیق و تفحص در امور قضایی چشم بپوشیم.
نکته قابل توجه آنکه در تفسیر قانون اساسی علاوه بر تمامیت قانون اساسی،ارتباط اصول این قانون با نظام حقوقی نیز اهمیتی وافر مییابد. بیگمان اصل تفکیک قوا یکی از اصول(اصل در مفهوم کلی)راهنمای قانون اساسی و تمامی نظام حقوقی است که هیچ هنجاری از این قانون نمیتواند برخلاف آن تفسیر شود،چه در غیر این صورت انسجام درونی قانون اساسی و نظام حقوقی گسسته خواهد شد.بر استقلال قاضی در رسیدگی قضایی نیز در موارد گوناگون در قانون اساسی و قوانین عادی تأکید شده است،به گونهای که این اصل،اصلی راهنما برای نظام حقوقی است و تمام گزارههای دیگر حقوقی در راستای آن قرار میگیرند.
نتیجه:
در نهایت،ثمرهء سخن این است که مطابق اصل هفتاد و ششم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران،تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی در همهء امور کشور مجاز است؛ولی در عین حال این اصل نباید در تعارض با اصول راهنما و مبانی این قانون و نظام حقوقی در تعارض قرار گیرد.اصل تفکیک قوا یکی از آن مبانی است که اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران باید برمبنای آن تفسیر شود.همانگونه که ذکر شد،در تمامی نظامهای حقوقی نیز بر این محدودیت برای حق تحقیق پارلمانی تأکید شده است.کوتاه سخن آنکه،استقلال قوه قضاییه و قاضی میراث گرانبهایی است که در پاسداری از حقوق شهروندان جایگاهی رفیع دارد.پس در تفسیر اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران باید راهنمای مفسر قرار گیرد و بیگمان تفسیر این اصول بدون عنایت به این مهم،نا روا و دور از نظر قانونگذار مؤسس و فلسفهء حمایت از حقوق شهرندان خواهد بود.
پینوشتها:
(1)-قاضی،ابو الفضل،حقوق اساسی و نهادهای سیاسی، ج 1،چاپ چهارم،تهران،انتشارات دانشگاه تهران،1372، ص 538.2
(2)- Ervin
(3)- LAVENUE(J.J.),Dictionnaire de la vie p.115 americains,Paris,L`Harmattan,5991, politique et du droit constitutionnel
(4)- Commission d`enquete
(5)- Commission de controle
(6)- P.U.F,1992,p.175 Dictionnaire constitutionnel,Paris, DUHAMEL(O.)et MENY(Y.),
(7)- ed.,Paris,L.G.D.J.,2003,pp.587-588 politiques Droit constitutionnel,Le ARDANT(Ph.),Institution
(8)- p.124 Republique,4 ed.,Paris,Montchrestien, travail parlementaire sous-la cinquieme CAMBY(J.P.)et SERVENT(P.),Le
(9)- Bruylant,2001,p.321 constitutionnel belge,Bruxelles, UYTENDAELE(M.),Precis de droit
(10)- L`Harmattan,1994,p.117 droit public marocain,Paris, BOUDAHRAN(A.),Elements de
(11)-نظریه شماره 2813 شورای نگهبان به تاریخ 3/4/1360.
(12)-صورت مشروح مذاکرات مجلس بررسی نهایی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران،ج 2،تهران،اداره کل امور فرهنگی و روابط عمومی شورای اسلامی،1364، ص.847.
پایان مقاله
مطالب مشابه :
ناگفته هاي تحقيق و تفحص از قوه قضائيه
«در مورد تحقیق و تفحص مجلس محترم از قوه قضاییه سخنگوی قوهقضاییه در مصاحبه
تحلیل حق تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی از قوه قضائیه
آنها در مورد وقایع مهم تحقیق میکنند این تأکید قانون اساسی در مورد قوه قضاییه و قضات
آشنایی با مرکز امور مشاوران و وکلای قوه قضاییه
هسته گزینش قوه قضاییه ( مفاد قانون استخدام کشوری در مورد داوطلب تحقیق میشود مواردی از
آشنایی با تشکیلات و سازمان کار قوه ی قضائیه و امر قضا در ایران
قاضی تحقیق قوه قضاییه در قوه مجریه و مورد نیاز قوه قضاییه ، ارگان
شناخت تشکیلات قوه قضاییه
قوه قضاییه در قانون حکم در مورد تظلمات به عنوان قاضی تحقیق در جرایمی که از
اهداف برنامه پنج ساله قوه قضاییه(1394-1390)
نظریات مشورتی در مورد قانون کیفیت تحقیق و دادرسی و مردم و نهادهای مدنی با قوه قضاییه.
وظایف و اختیارات دادستان در نظام قضایی
رییس مرکز آموزش قضات قوهقضاییه در گفت نظر در مورد قاضی تحقیق نامیده میشود. در
رد دادرسان و قضات تحقیق
دادرس یا قاضی تحقیق در همان در پرونده های کیفری مورد قوه قضاییه
برچسب :
تحقیق در مورد قوه قضاییه