بتن پیش ساخته (گرداوری :احمدرضا بردبار.دانشجوی کارشناسی عمران دانشگاه آزاد قشم)
مقدمه
مسكن از ديرباز مورد توجه و نياز همه جوامع و انسانهاي كره خاكي بوده است
با توجه به رشد جمعيت ايران در سالهاي گذشته و عدم ساخت و ساز متناسب با اين رشد ، هم اكنون با مشكل كمبود مسكن بخصوص ، مسكن ارزان قيمت و مقاوم مواجه هستيم . طبق آخرين آمار جهت تامين مسكن جوانان ازدواج كرده يا در حال ازدواج به 2 ميليون واحد مسكوني نياز داريم .
همچنين اكثر ساختمانهاي موجود كشور به دليل عدم رعايت اصول فني ساخت و ساز ويا طول عمر بالا، فرسوده محسوب شده و بايد جايگزين گردند .
لذا جهت تامين اين مقدار ساختمان بايد از روشهاي جديدي كه در عين داشتن مقاومت بالا در برابر زلزله و ارزان بودن ، در كمترين زمان ممكن احداث كردند استفاده كرد .در كشورهاي پيش رفته اروپايي با استفاده از ديوارهاي پيشساخته بتني اين مشكل را حل كردهاند . شركت هاي مختلف اروپايي با استفاده از روشهاي گوناگون ، مثل استفاده از بتن سبك ،ديوارهاي دو جداره پرشده با فوم پلي استايرن ، ديوارهاي كامپوزيت پر شده با بتن و ... ساختمانهاي پيش ساخته توليد ميكنند .
ما ضمن بررسي روشهاي مختلف ، روشي را انتخاب كردهايم كه داراي تمامي محاسن ذيل باشد .
1. مقاوم در برابر زلزله تا 2/8 ريشتر
2. سرعت احداث بسيار بالا .
3. عايق در برابر انتقال رطوبت ، انتقال حرارت و انتقال صوت .
4. ارزان قيمت .
5. تنوع در طراحي و معماري
6. استفاده از 100 درصد مواد اوليه داخلي .
با استفاده از روش پانلهاي دوتايي بتني ، ساختمانهايي تا 26 طبقه ميتوان احداث كرد .
اين ساختمانها مي توانند با كاربري خانههاي ويلايي ،آپارتمانهاي مسكوني يا اداري ، مجتمعهاي تجاري و هتل احداث شوند .
با توجه به سبك بودن ديوارهاي توليدي ، امكان حمل و نقل آنها در فواصل تا 150 كيلومتري امكانپذير است و لذا احداث كارخانه در شهركهاي همجوار شهرهاي بزرگ هم توجيه اقتصادي خواهد داشت .
در اين طرح به دليل استفاده از دانش فني مدرن ساخت ديوارهاي پيشساخته بيشتر ماشين آلات و تجهيزات واحد اول از آلمان وارد ميگردد و در طرح توسعه ، درصد قابل توجهاي از ماشين آلات در ايران ساخته ميشود .
تاريخچه صنايع پيش ساخته سازي ساختمان
در دوران قبل از آثار باستاني گذشته از قبيل اهرام مصر ، معابد روم و يونان و كاخهاي ساساني و هخامنشي بكرات قطعات سنگ قبلاً آماده شده مورد استفاده قرار گرفتهاند و بنابراين ساختمانهاي مزبور را از نظر تعاريف امروزي ميتوان تا حدودي پيشساخته ناميد . منتهي در گذشته بخاطر عدم وجود وسايل ارتباطي و حمل و نقل اكثراً قطعات را در محل اجراي ساختمان آماده نموده و بكار ميبردهاند . در سال 1869 ميلادي رايموند گوانبه و متعاقب آن مؤسسه كامودر فرانسه موفق به قالبگيري بتون و توليد قطعات بتوني سنگين گرديده و بدينوسيله اولين سيستم پرفابريكاسيون سنگين را جهت ساخنمانسازي بوجود آوردند .
پس از اين تحولات تا پايان آخرين جنگ جهاني سيستمهاي ديگر پيشسازي نيز بوجود آمد ، منتهي هيچكدام بخاطر وجود مشكل و موانع مختلف ووفور كارگر و كمبود تجهيزات ساختماني و حمل و نقل مورد استقبال عمومي واقع نگرديد . ولي اكثر مطالعات مفيد در باره سيستمهاي ساختماني مربوط به اين دوره است . پس از خاتمه جنگ جهاني دوم و ورود آوارگان به كشورها فعاليتهاي شديدي بمنظور ترميم خرابيها و سكنا دادن مردم در كشورهاي صدمه ديده شروع شد و اين احتياجات باعث ايجاد تحول در صنايع پيشسازي ساختمان گرديد و صنايع مذكور را به تكامل نزديك كرد .
در اروپا اين ايده در قرن نوزدهم قوام گرفت ، در سال 1948 انجمن شهر " هترفولدشايد " انگلستان كنسرسيوم ساختماني CLASP را بنيان نهاد كه سيستم ساختمان مدارس را با همان نام وشهرت جهاني بوجود آورد و شركتهاي ديگر نيز تاسيس گرديدند و اين امر موجب توسعه اين سيستم با نامهاي SCOLLA و SEAL گرديد . و اين توسعه تدريجاً به زمينه خانه سازي نيز كشانيده شد . ارقام زير ميزان كار پيشسازي را در كشورهاي اروپايي نشان ميدهد .
آلمان غربي 40% سوئد 60% انگليس 40%
فرانسه 5/22% سوئيس 20% شوروي سابق 80%
مزاياي عمده روشهاي پيشسازي و استانداردهاي مربوط:
در بيست سال اخير هزينههاي ساختماني رشد سريعتري را بيش از ساير هزينههاي توليدي در صنايع ديگر داشتهاند اين روند كم و بيش در مورد كليه كشورهاي جهاني بويژه كشورهاي رو به رشد وجود دارد . بنابر اين استفاده از تكنيكهاي جديد در امور ساختماني در كاهش هزينههاي ساختماني بسيار موثر بوده است . يكي از اقلام مهم هزينه در ساختمانها مخارج نيروي انساني است . تاكنون روش متداول در احداث ساختمان ايجاب مينموده كه اكثر نيروي انساني مستقيماً در محل احداث حضور داشته باشند و وظايف گوناگون و دشواري را به دوش داشته باشند . دگرگوني و پيشرفتهاي سريع در چندين سال اخير در صنايع ساختماني امكان ايجاد كارگاههاي توليد انبوه ساختماني را بوجود آورده . با توجه باينكه كلاً قطعات پيشساخته توسط ماشين آلات تهيه ميگردد از مزايا و محاسن زير برخوردارند .
1. امكان توليد بصورت انبوه وجود دارد .
2. كاهش قيمت تمام شده بدليل توليد انبوه .
3. امكان كنترل كيفي و آزمايشات كيفي در كارخانه در صورتيكه در محل احداث ساختمان در اغلب موارد غير ممكن است .
4. تغييرات شرايط جوي منجمله سرما و گرما تاثيري در توليد مصالح و قطعات پيشساخته در محل كارخانه توليدي ندارد .
5. حمل مصالح پيشساخته شده به محل ساختمان نه تنها باعث افزايش هزينه حمل نميگردد بلكه در اغلب موارد اوليه بصورت مجزا بطريقه سنتي نيز ارزانتر تمام ميشود .
6. كاهش زمان اجراي كار ساختمان
7. افزايش عمر اقتصادي ساختمان
لازم به ذكر است كه به دليل متنوع بودن نوع قطعات استاندارد خاصي در خصوص قطعات پيشساخته بتوني وجود ندارد . تنها منابع استاندارد موجود در ايران آئين نامة شماره 5ـ18 طرح و محاسبه ساختمانهاي بتن آرمه و همچنين آئين نامة شماره 519 بارگذاري ميباشد كه مورد استفاده قرار ميگيرد . استاندارد بينالمللي آن ASTM و RCI ميباشند . ضمناً نشريه شماره 130 مركز تحقيقات ساختمان و مسكن تحت عنوان بتن و اجراي آن كه مباحث آن ترجمه كامل نشريه منتشره از طرف انجمن سيمان و بتن انگلستان ميباشد نيز منبع استفاده اين واحدها ميباشد .
بررسي قابليت جذب بازار و قيمت فروش
عوامل متعددي در تعيين قيمت فرآوردههاي مختلف صنعتي و غيره دخيل بوده كه تغييرات آنها سه جزء اصلي و شاخص قيمت فروش محصول را متاثر از شرايط حضور خود مينمايد .
كه ذيلاً مهمترين آنه برشمرده ميشوند .
ـ ميزان عرضه و تقاضا
ـ معيارهاي رقابت نزذ توليدكنندگان و فروشندگان
ـ گسترده كاربرد و نوع كانونهاي مصرفكنندگان محصول
ـ سياستهاي اقتصادي كشور
ـ معيارهاي كيفي كالا
ـ روند رشد صنايع جنبي
با توجه به طيف گسترده موارد استفاده و قابليت تطابق قطعات پيشنهادي با هداف گوناگون در كنار قيمتي مناسب و قابل رقابت با جانشينهاي آن توليدات ميتواند از حجم مصرف بسيار مطلوب برخوردار شود . بؤيژه قطعات خاص كه موارد مسكوني ، اداري ، بهداشتي صنعتي و كشاورزي را شامل ميشود ارائه توليدات بنحو مطلوب ميتواند آينده مصرف بسيار مناسب داشته باشد .
جهت روشن شدن اثرات اقتصادي طرح بويژه در مورد قطعات پيشنهادي از سيستم مقايسهاي استفاده گرديده كه در آن قيمت و زمان توليد خانههاي با روش پيشساخته با روش معمول مقايسه شدهاند .
در روشهاي پيشساخته هزينه ما بين 50 تا 60 درصد كاهش مييايد و لذا اثر چشمگيري بر قيمت نهايي ساختمان خواهد گذاشت .
" شركت خانه سازی پیش ساخته آذربایجان "
1- چکیده
در این مقاله ابتدا مقدمه ای در رابطه با ساختمانهای پیش ساخته و ورود این تکنولوژی برای اولین باربه ایران و همچنین سابقه شرکت خانه سازی پیش ساخته آذربایجان همراه با اهداف آن شرکت نوشته شده است.
در مرحله بعد انواع ساختمانهای پیش ساخته و امکان سنجی آن در داخل کشور بررسی شده و به معضلات عرضه مسکن در کشور و اینکه تقاضا بیش از حد تولید است ، پرداخته شده است.
سپس هزینه ساختمان سازی پیش ساخته مورد بحث قرار گرفته و مواردی مانند پائین بودن قیمت ساخت و سریع بودن زمان ساخت واینکه اقشار کم درآمد جامعه میتوانند به راحتی صاحب این نوع مسکن شوند و همچنین اینکه میتواند نسبت به ساختمان سازیهای سنتی ، تا 20 درصد کاهش هزینه داشته باشد ، ارزیابی شده است.
در مرحله آخر رفتار سازه های پیش ساخته ، تحت نیروهای زمین لرزه بررسی شده و اینکه میتواند در صورت رعایت استانداردها در گره ها و اتصالات ، توان مقابله در برابر نیروهای زلزله را داشته باشد.
در پایان ، انواع قطعات پیش ساخته شرکت و همچنین انواع پلانهای ساختمانهای پیش ساخته به نمایش گذاشته شده است.
2- مقدمه
استفاده از سازههای پیشساخته سبك در صنعت ساختمان با مزایای فراوان از جهات گوناگون فنی و اقتصادی همراه است و به همین جهت، امروزه این تكنولوژی در سطحی گسترده در جوامع صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد.
تكنولوژی ساختمانسازی با استفاده از سازههای پیشساخته، در سال1342 به كشور وارد شد . ولی استفاده از این روش به دلایلی چون عدم پشتیبانی فنی (به علت وارداتی بودن خطوط تولید)، بالا بودن قیمت تمام شده و مسائل فنی (كه عمدتاً ناشی از ضعف اتصالات و خطرهای ناشی از آن در هنگام زلزله میباشد) تا مدتها در كشور راكد ماند.
در سال1353 كارخانه شركت خانه سازی پیش ساخته آذربایجان به اسم كارخانه واحدهای مسكونی توسط مهندسین سوئدی در ضلع غربی شهر تبریز در جاده سنتو احداث ودر سال 1354 به بهره برداری نهایی رسید.
اكثر ماشین الات و دستگاههای بكار رفته در راه اندازی اولیه این كارخانه ساخت كشور سوئد می باشد كه به مرور زمان با مستهلك شدن آنها ، نمونه های دیگرایرانی و خارجی جایگزین شده است.
3- اهداف شركت
الف- ایجاد واحدهای ساختمانی برای محل سكونت یاكاروپیشه واحداث شهرك وآپارتمان وفروش یاواگذاری آنهابه متقاضیان وانجام كلیه معاملات مربوط موضوع شركت ازقبیل تهیه زمین ومصالح ساختمانی ازهر قبیل .
ب- ایجاد كارگاههای مربوط به تهیه وتولید مصالح ساختمانی وعمرانی ومصرف آنها
درواحدهای ساختمانی كه توسط شركت احداث می گرددویا فروش آنها به متقاضیان .
ج- اقدام به كلیه امور بازرگانی وهرگونه فعالیتی كه برای انجام موضوع شركت ضروری باشدازقبیل واردات مواد اولیه وآهن آلات ومبادله تكنولوژی در زمینه ساخت وساز مسكن باشركتهای داخلی وخارجی بارعایت وقوانین مربوطه.
د- مشارك بااشخاص حقیقی یا حقوقی دیگر كه فعالیت آنها درحدود موضوع شركت است.
4- هدف از تحقیق
الف - آشنایی با انواع ساختمانهای پیش ساخته و انواع قطعات پیش ساخته و پلانهای ساختمانهای مربوطه
ب - دانستن تاریخچه این تکنولوژی و زمان ورود آن به ایران
ج - مقایسه هزینه ساختمانهای پیش ساخته با انواع سنتی آن
د - دانستن اینکه ساختمانهای پیش ساخته توان مقابله در برابر نیروهای زلزله را دارا میباشند.
ز- آشنایی با شرکت خانه سازی پیش ساخته آذربایجان و قسمت های مختلف آن
5- انواع ساختمانهای پیش ساخته
الف - پیشساخته سبك
این گروه پیشسازی ها بیشتر در مورد ساختمانهای یك طبقه و یا جهت نماسازیهای ساختمانهای بلندمرتبه با اسكلتهای فلزی و یا بتنی بكار گرفته میشوند. استراحتگاههای خارج از شهر و یا خانههای متحرك در این طبقهبندی جای میگیرند.
اسكلت باربر ساختمان و سقف و دیوارهای خارجی و داخلی از یك ماده و یا تركیبی از مواد و فلزات سبك نظیر آلومینیم، چوب، فایبر گلاس، ورقهای فلزی فرم داده شده، فیبر، فرآوردههای پتروشیمی، بتن متخلخل، بتن سبك و ... ساخته شدهاند.
در صورتی كه در اجرای ساختمان با این روش و بكارگیری جزییات اجرایی مناسب دقت شود، بعد از نصب در یك مكان و پایان عملكرد كاربری آن، میتوان ساختمان را با حداقل ضایعات باز كرده و قطعات آنرا به صورت مجزا به محل دیگر برای نصب مجدد حمل كرد.
ب ـ پیشساخته نیمه سنگین
در این گونه پیشسازها، وزن قطعات حداكثر 5 تن در نظر گرفته میشود. اسكلت ساختمان فلزی و یا بتنی است. سقف و دیوارهای خارجی از قطعات بتنی و جداكنندههای داخلی از صفحات گچی مسلح شده و یا چوبی در نظر گرفته میشوند.
با توجه به اسكلت فلزی و یا بتنی باربر كه میتواند به صورت پیشساخته و در كارخانه انجام پذیرد، محدودیتی از نظر ارتفاع طبقات وجود ندارد. قطور شدن ابعاد ستونهای بتن آرمه در طبقات پایین از عوامل تعیینكننده ارتفاع این گونه اسكلتها است و در ساختمانهای بالاتر از 50 طبقه قابل ملاحظه میباشد.
ج ـ پیش ساخته سنگین
روشهای پیشسازی سنگین در مورد ساختمانهای بیش از یك طبقه مفهوم دارد و در آن كلیه قطعات ساختمان از قبیل دیوارها، نماها، سقفها و پلكانها و غیره در كارخانه بتنی، پیش ساخته میشود و به وسیله ماشینآلات سنگین به محل كارگاه حمل و نصب میشود.
تجربه ثابت كرده است كه برای احداث كارخانجات پیش ساخته سنگین، حداقل یك پروژه با یك هزار واحد مسكونی (با مساحت زیربنای 100000 مترمربع) در شعاع عملكردی حداكثر 60 كیلومتر مورد نیاز است.
كارخانه قطعات بتنی تهران، وابسته به سازمان ملی زمین و مسكن كه از سیستم آلمانی كستینگ استفاده مینماید، در طبقهبندی پیشسازیهای سنگین محسوب میشود.
6- امكان سنجی ساخت تکنولوژی پیش ساخته در داخل كشور
برای ارزیابی امكان استفاده از تكنولوژی پیش ساخته در كشور یك طرح تحقیقاتی امكانسنجی به اجرا درآمد. در مطالعات امكانسنجی مسائل گوناگون فنی و اقتصادی بطور جامع مورد بررسی قرار گرفت. حاصل طرح امكانسنجی این بود كه:
اولاً: نیازی به وارد كردن این صنعت نیست و امكان ایجاد خطوط تولید آن در كشور فراهم است.
ثانیاً: یك طرح توجیهی برای مرحلة تولید (ساخت قطعات پانلی) و مرحلة اجرا (اتصال قطعات پیشساخته و احداث مسكن) تهیه شد.
و بالاخره اینكه مراحل فرآیند تولید محصول شناخته شد. برای این كار یك نمونة محصول خارجی، با مهندسی معكوس دوباره طراحی شد. روشهای ساخت، مواد اولیه مصرفی و ماشینآلات مورد نیاز این صنعت مورد بررسی دقیق قرار گرفت.
در مورد فرآیندها، عملیات كشش مفتول و جوشكاری نقطهای لازم بود كه در كشور وجود داشت و همچنین در مورد مواد اولیه (یعنی فوم پلیاستایرن)، منابع و اطلاعات كافی در دسترس بود. برای طراحی سازهها، ابتدا با توجه به اطلاعاتی كه از مهندسی معكوس بدست آمد، یك مدل كامپیوتری از پانل و نیز تركیب پانلها در ساختمان به عنوان یك سازه تهیه شد و بعد از آن نمونه آزمایشی پانل ساخته شد.
7 - عرضه مسكن بیش از تقاضاست
در حال حاضر به صورت مقطعی عرضه مسكن بالاتر از تقاضا است، ولی نه به لحاظ اینكه تقاضا برای مسكن وجود ندارد؛ بلكه تقاضا به لحاظ ضعف قدرت اقتصادی مردم سركوب شده است. طرح فروش متری مسكن، انگیزه جمعآوری سرمایههای خود مردم را ایجاد میكند و میتواند قدمی در راه نزدیك كردن عرصه مسكن به تقاضا باشد.
از آنجایی كه تقاضای نهفته در بازار مسكن سركوب شده است، متقاضیان قادر به خرید مسكن حتی به صورت متری هم نیستند.
برای جلوگیری از پیش گرفتن عرضه در تقاضای واقعی لازم است چندین سیاست از جمله فروش متری مسكن، طرح اجاره به شرط تملیك و حتی كمك به انبوهسازی مورد توجه قرار گیرد.
با حمایت دولت و جذب سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی طرح اجاره به شرط تملیك میتواند نقش موثری را در خانهدار شدن اقشار ضعیف و متوسط جامعه داشته باشد.
با توجه به افزایش شدید قیمت مسكن طی سالهای اخیر و ثبات نسبی آن بعید به نظر میآید كه اقشار فاقد مسكن به زودی با شرایط مناسب صاحب مسكن شوند. همچنین گرایش تدریجی به سمت تولید ساختمانهایی كه به صورت اجارهای در اختیار مردم قرار میگیرد روز به روز بیشتر خواهد شد.
طرح اجاره به شرط تملیك ایده بسیار مثبتی برای خانهدار شدن افراد كمدرآمد است؛ ولی باید حمایت قوی و گسترده توسط دولت، سایر نهادها و سرمایهگذاری ملی و سرمایهگذاری خارجی در این زمینه صورت گیرد.
بنا براین بهترین روش جهت خانه دار شدن اقشار کم درآمد ، استفاده از خانه های پیش ساخته میباشد. چرا که هم از لحاظ قیمت و هم از لحاظ سریع بودن زمان ساخت ، مقرون بصرفه بوده و همچنین از لحاظ فنی نیز ( بحث زلزله و مقاوم سازی ) تمام موارد رعایت میشود.
8- هزینه ساختمانسازی تا 20 درصد كاهش مییابد
استفاده از قطعات پیشساخته در احداث ساختمان، هزینههای ساخت را تا 20 درصد كاهش میدهد.
سبك بودن ساختمان و بالا رفتن سرعت كار را از دیگر محاسن استفاده از قطعات پیشساخته
میباشد هنوز استفاده از قطعات پیشساخته در فرهنگ ساختمانسازی ایران نهادینه نشده است.
فرهنگ صحیح استفاده از این قطعات را باید در بین مردم به ویژه دستاندركاران ساختمانساز، ترویج شود.
با توجه به جدا بودن سقف، دیوار و پنجرههای قطعات پیشساخته از همدیگر، كنترل و بازرسی دقیق در ساخت این نوع ساختمانها بسیار جدی و حساس است. لزوم تلفیق فرهنگ معماری ساختمانهای پیشساخته با فرهنگ كنونی ساختمانسازی بسیار مهم بوده و قالبهای موجود برای قطعات از پیشساخته را باید با توجه به نیاز در شرایط فعلی طراحی كنیم. تامین نیازهای شهروندان در زمینه احداث ساختمان ضروری است . سازمانها و نهادهایی كه متولی ساخت مسكن هستند، بهتر است برای بالا بردن كیفیت تولیدات خود از این قطعات استفاده كنند. ساختمانهایی كه با قطعات پیشساخته احداث میشوند نیز مانند دیگر ساختمانها از استحكام لازم در برابر بلایای طبیعی مانند زلزله برخوردارند.
هر چه ساختمان سنگینتر و ارتفاع آن بیشتر باشد، خطر آسیبپذیری آن در برابر زلزله بیشتر است پس برای كاهش ارتفاع ساختمانها بهتر است كه به استفاده از قطعات پیش ساخته در ساختمانسازی روی بیاوریم. مقاومسازی یك ساختمان در برابر زلزله و دیگر حوادث طبیعی، به اندازه احداث همان ساختمان هزینه بر است كه این نكته در ساختمانسازیها بیشتر باید مورد توجه قرار گیرد. احداث واحدهای مسكونی ارزانقیمت و با كیفیت بالا نیاز اصلی جامعه به ویژه اقشار كمدرآمد جامعه است. تنها ضعف ساختمانهایی كه با این روش احداث میشوند ارتفاع آنها میباشد. هم اكنون بیش از پنج طبقه قطعات پیش ساخته برای احداث ساختمان در كشور استفاده نمیشود. ساختمانها را تا حدی میتوان در برابر زلزله مقاوم ساخت و اصل مهم در احداث ساختمان مقاوم این است كه اسكلت ساختمان در مواقع وقوع زلزله فرو نریزد.
9- رفتار سازه های پیش ساخته تحت نیروهای زمین لرزه
تا سالیان اخیر، ساخت ساختمانهای پیش ساخته در مناطقی كه از پتانسیل لرزه خیزی شدید و یا متوسط برخوردار بوده اند، غیرممكن بود. مگر اینكه علاوه بر سیستم متداول پیش ساخته عناصر دیگر باربری جانبی سیستم را تحمل كرده و مقاومت و پایداری سیستم تحت نیروهای زمین لرزه را تضمین میكرد. لذا اكثر سازه های پیش ساخته از دو قسمت سیستم قاب پیش ساخته جهت بارهای زمین لرزه و اعضا بااستفاده از بتن درجا جهت تحمل بارهای زمین لرزه مورد استفاده قرار می گرفت. آزمایشات و تحقیقات انجام گرفته در سالیان اخیر مخصوصا" بعد از سال 1988 كه زمینه همكاری تحقیقاتی پژوهشگران ژاپنی و امریكایی تحت برنامه ( PRESSS (Pre cast Seismic Structural Sys) نشان داد درصورتی كه حداقل معیارهای طراحی اصلاحی، پیشنهادی درمورد اتصالات رعایت شود، سازه های پیش ساخته توان مقابله در برابر نیروهای زمین لرزه را دارا می باشند. چون یكی از مهمترین ضعفهای سازه های پیش ساخته در برابر نیروهای زمین لرزه عدم رفتار یكپارچه عناصر می باشد. یكی از علل عمده این مسئله ضعف و عدم رفتار مناسب گره اتصال اعضای پیش ساخته میباشد.
در این مقاله ابتدا مطالعه ای در مورد سیستمهای پیش ساخته انجام گرفت و طریقه مدل كردن گره اتصال ارائه شد. بااستفاده از برنامه كامپیوتری MATHEMATICAماتریس سختی عناصر پیش ساخته بادرنظرگرفتن اتصال نیمه صلب، بدست آمده و ماتریس بدست آمده را میتوان براحتی به برنامه های كامپیوتری موجود اضافه نمود. سپس از رفتار سیستمهای پیش ساخته تحت زمین لرزه های واقعی نمونه هایی همراه ضعف های این سیستم ذكر و در مورد زمین لرزه های رخ داده در كشورهای رومانی، ارمنستان، بلغارستان، كوبه (ژاپن)، نورژریج (امریكا) و ازمیت و جیحان (تركیه) رفتار سیستمهای پیش ساخته بحث شد.
خانه های پیش ساخته |
چراپیش ساخته؟
ساختمان سازی به روش پیش ساخته دارای مزایای بسیاری نسبت به روش سنتی ساحتمان سازی در محل می باشد که از جمله آنها می توان به سرعت بالای نصب سازه، بالا بردن راندمان مصرف انرژی و کاهش ضایعات مصالح ساختمانی اشاره نمود ضمن اینکه ساختمان های پیش ساخته ضمن مقرون به صرفه بودن از کیفیت ساخت بالاتری برخوردار هستند.
ساختمان سازی به روش پیش ساخته به دلیل سرعت بالا راه حل مناسبی برای مسئولین در جهت مبارزه با مشکل کمبود مسکن می باشد.در سال های اخیر کارشناسانهمواره بر مزایای صنعتی سازی فرآیند احداث ساختمان تاکید داشته اند که موضوع اصلیبحث بر سر ساخت مسکن (مانند اتومبیل و دیگر محصولات) در کارخانه بوده که از روشساخت سنتی در محل از راندمان و کیفیت بالاتری برخوردار میباشد.
شرکتتجهیز سازه ایستا
تولیدکننده و اجراکننده ساختمان های پیش ساخته:روش صنعتی تولید ساختمان با بهره گیری از سیستم منحصر به فرد ترکیب بتون و فولاد را به کارگرفته است. سرعت بخشیدن به عملیات ساختمان سازی، کیفیت بالا، بازدهی انرژی مطلوب و سازگاری با محیط اهدافی است که در طراحی این سیستم مد نظر بوده است.
ساختمانهایایستا:
ضمن حفظ قیمت رقابتی از مزایای متعددی نسبت به سایر ساختمان ها برخوردار می باشند.بالاترین سطح استاندارد،دوام و استحکام بالا، مقاوم در برابر شرایط آب و هوایی و سهولت در احداث از مزایای مهم این ساختمان ها می باشد که در ادامه به مرور جزئیات بیشتری از آنها می پردازیم:-
سرعتبالای احداث: با توجه به طبیعت ساخت به روش پیش ساخته، سرعت بالا در احداث ساختمان امری بدیهی می باشد. برای داشتن یک ایده اولیه، یک ساختمان با زیر بنای 600 متر مربع را در نظر بگیرید که هر طبقه از سازه آن در طی یک هفته قابل نصب می باشد
-احداثطبقات متعدد:بر خلاف بیشتر ساختمان های پیش ساخته، ساختمانهای تولیدی شرکت ایستا ظرفیت احداث تا 16 طبقه را داراست که آن را از سایر روش های پیش ساخته متمایز می نماید.
کنترلکیفی دقیق تر و نصب آسان:به جهت صنعتی بودن پروسه، تولید اجزاء ساختمان در کارخانه و تحت نظارت بخش کنترل کیفی موجب بالارفتن کیفیت ساختمان و همچنین سهولت نصب در هنگام احداث می شود.
استحکامبالا و مقاوم در برابر زلزله:سیستم بکار گرفته شده بر اساس کد و آیین نامه های بین المللی (آیین نامه فولاد آمریکا ASTM,AC1318 – 05 , AISC) طراحی شده و موفق به دریافت تاییدیه مرکز تحقیقات وزارت مسکن شده است. -
بینیاز از تجهیزات ویژه نصب:طراحی اجزاء ساختمان به صورتی است که سنگین ترین جز ء آن بیش از 70 کیلوگرم وزن ندارد که به راحتی به وسیله دو کارگر قابل جابجایی است و در احداث ساختمان حتی با طبقات زیاد،نیازی به تجهیزات ویژه از جمله جرثقیل نیست.
سازهایمن و سبک:با بهره گیری از طراحی منحصر به فرد،سازه ساختمان ضمن برخورداری از ایمنی بالا دارای وزن کمتری نسبت به سازه های سنتی می باشد (فونداسیون حدود 9،سازه 32 و میل گردهای حرارتی 2 کیلوگرم بر مترمربع) که این ویژگی نیز باعث بالا رفتن ضریب ایمنی ساکنین ساختمان در حوادث غیر مترقبه می شود.
راندمانبالای مصرف انرژی:استفاده از عایق پلی استایرن در تمام دیوارهای داخلی، خارجی و سقف منجر به حداقل رساندن ضریب انتقال حرارت و صرفه جویی در مصرف انرژی می شود. همچنین بالا بردن مقاومت در برابر آتش در انتخاب مواد عایق و دیگر مصالح مد نظر قرار داشته است.
عایق پلیاستایرن:در تمامی دیوارها و سقف نصب می شوند تا ساختمان شما را به بهترین نحو در مقابل هوای گرم و سرد محافظت نماید.
پلی استایرن قابل انبساط، خود را به عنوان موثرترین عایق مورد استفاده در پانل ها معرفی نموده است. R-Value به معنی مقاومت در برابر جریان حرارت در پلی استایرن بالاتر از عایق های فایبرگلاس و یا سلولز است.همچنین از لحاظ فیزیکی برخلاف فایبر گلاس و سلولز، پلی استایرن از ایستایی و مقاومت بهتری برخوردار است. پلی استایرن یک ماده آلی، خنثی و برگشت پذیر است این ماده فاسد نمی شود و فاقد HFC,HCFC,CFC می باشد.
وقتی سرعت در عملیات ساختمان سازی بالا می رود به طور معمول به معنای کاهش کیفیت کلی ساختمان می باشد.اما تکنولوژی ساختمان های پیش ساخته ایستا ضمن کاهش زمان احداث، با کنترل کیفی و بالا بردن راندمان تولید در کارخانه، دو فاکتور زمان و کیفیت که موجب بازگشت سریع سرمایه می شود را تضمین می نماید.-
شرکت ایستا، طراح، تولیدکننده و اجراکننده ساختمان های پیش ساخته،اولویت اصلی خود را رضایت کامل مشتری قرار داده و قادر به تامین ساختمان های پیش ساخته استاندارد و یا سفارشی مورد نیاز مشتری می باشد. متراژ ساختمان، تعداد طبقات و آیین نامه های منطقه ای مشخص کننده نوع سازه مورد استفاده خواهند بود.
قطعات پیش ساخته
اين نوع قالبها از نوع قالبهاي خاص ميباشند و بر اساس طرح و نقشه قطعه طراحي و ساخته ميشوند. قالبهاي قطعات پيش ساخته طوري ساخته ميشوند كه به دفعات زياد قابل استفاده باشند. قطعات پيش ساخته شامل شاه تيرهاي پيش ساخته پلها، منهولها، جدول دالهاي پيش ساخته و لولههاي بتني و غيره ميباشد.
مطالب مشابه :
بتن پیش ساخته
بتن پیش ساخته مفهوم اساسی بتــــن پیش ساخته اولین بار در ایالات متحده در سال 1886 مورد توجه
بتن پیش ساخته (گرداوری :احمدرضا بردبار.دانشجوی کارشناسی عمران دانشگاه آزاد قشم)
زمین من.سرای من - بتن پیش ساخته (گرداوری :احمدرضا بردبار.دانشجوی کارشناسی عمران دانشگاه آزاد
تحقیق در مورد بتن پیش تنیده
تحقیق در مورد بتن پیش تنیده بتن پیش تنیده. پيش تنيدگي عبارت از ايجاد تنش داخلي در يک جسم است
بتن پیش و پس تنیده
ایران بتن ":":". - بتن پیش و پس تنیده - WelCome to IranBeton
قطعات پیش ساخته بتنی
کلینیک ساختمانی زنجان - قطعات پیش ساخته بتنی - تهیه و توزیع انواع مصالح و ملزومات ساختمانی
دیسمان
شرکت دیسمان با بیش از 30 سال سابقه در امر ساخت و ساز به روش پیش ساخته پیش ساخته با بتن
عمران
سازه های بتنی پیش ساخته. نشریه شماره 388 ضروری برای طراحی سازه های بتن پیش ساخته مطرح شو د .
بتن پیش تنیده
پلهای ساخته شده بوسیله بتن پیش تنیده در اسپانیا در حال حاضر با دهانه اصلی 440 متر ساخته می شود.
پلهای بتن پیش تنیده
امروزه اغلب پلهای بزرگ از بتن پیش تنیده ساخته می شوند، اما مشخصات مصالح مصرفی در بتن پیش
بتن پیش تنیده
در روش پیش کشیده ابتدا کابل ها روی بسترهای پیش ساخته در حد فاصل دو انتها بتن پیش تنیده
برچسب :
بتن پیش ساخته