منافع اقتصادی کارآفرینی دانشگاهی
منافع اقتصادی کارآفرینی دانشگاهی<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
کارآفرینی در دانشگاهها علاوه بر اثرات مثبتی که میتواند در زمینهی توسعهی نوآوری، افزایش رفاه، رشد اقتصادی، و ایجاد اشتغال در اقتصاد محلی و فراتر از آن در اقتصاد کشور داشته باشد، یک منبع درآمدی پایدار نیز برای دانشگاه به حساب میآید. برای تشریح چگونگی این درآمدزایی لازم است دربارهی فرآیند تجاریسازی تکنولوژی توضیح داده شود. فرآیند تجاریسازی عبارت است از تبدیل فنآوریهای دانشگاه به محصولات/خدمات/کسب و کارهای جدید که از یک سو اثرات مثبتی بر رفاه جامعه دارد و از سوی دیگر درآمدهایی ایجاد میکند که هم مخترع، هم دانشگاه، و هم نهادهای اثرگذار بر کارآفرینی از آن برخوردار میشوند و میتوانند فعالیتهای خود را گسترش دهند. در این بخش گامهای عمومی یک فرآیند تجاریسازی تکنولوژی ذکر میگردد:
1- تحقیق:مشاهدات و تجربیات بدست آمده در خلال فعالیتهای تحقیقاتی غالباً منجر به کشفیات و اختراعات میشود. یک اختراع عبارت است از هر فرآیند، ماشین یا ترکیبی از مواد که مفید و سودمند باشد. بیشتر مواقع چند محقق در یک اختراع سهیم هستند.
2- افشای اولیه:برقراری ارتباط اولیه با دفتر ثبت تکنولوژی برای بحث در خصوص اختراع و کسب راهنمایی دربارهی نحوهی افشا، ارزیابی و فرآیند حفاظت که در ذیل توضیح داده میشوند.
3- افشای اختراع:ابلاغ کتبی اختراع به دفتر ثبت تکنولوژی که نقطهی شروع فرآیند رسمی انتقال تکنولوژی است. این اعلامیه به عنوان یک سند محرمانه حفظ میشود و در آن باید تمامی جوانب طرح با جزئیات، شرح داده شود تا امکان بررسی گزینههای مختلف تجاریسازی و اقناع مشتری فراهم آید.
4- ارزیابی:به دورهای گفته میشود که در آن متخصصین ثبت تکنولوژی به مرور اطلاعات افشا شده، جستجو در حق اختراعهای ثبت شده، تحلیل بازار و تکنولوژیهای رقیب میپردازند تا پتانسیل تجاری سازی اختراع را تعیین کنند. بر مبنای این ارزیابی استراتژی واگذاری حقامتیاز به یک شرکت موجود یا راهاندازی یک شرکت جدید مشخص میشود.
5- حفاظت:فرآیندی است که برای حفاظت اختراع پیگیری میشود تا انگیزهی لازم در شخص ثالث برای تجاری سازی ایجاد شود. روش رایج برای حفاظت حق اختراع است که برای این کار باید در دفتر حق اختراع کشور محل اختراع پرونده تشکیل داد و در صورت لزوم در سایر کشورها نیز آن را به ثبت رسانید.
6- بازاریابی:پس از معرفی تکنولوژی به دفتر ثبت تکنولوژی، کارشناسان شرکتهایی را که تجربه، منابع و شبکههای کسبوکار لازم برای عرضهی تکنولوژی به بازار را دارا هستند شناسایی میکنند. این کار ممکن است به واگذاری حقامتیاز به یکی از این شرکتها یا شکلگیری یک شرکت جدید منتهی شود.
7- الف):اگر ایجاد یک کسبوکار جدید به عنوان مسیر بهینهی تجاریسازی انتخاب شد، دفتر ثبت تکنولوژی به بنیانگذاران شرکت جدید در برنامهریزی و ایجاد شرکت و تأمین سرمایهی مورد نیاز برای راهاندازی کمک میکنند.
7- ب): اگر بهترین راه تجاریسازی استفاده از یک یا چند شرکت موجود بود، کارشناس دفتر گیرندگان بالقوهی امتیاز را شناسایی کرده و علایق، هدفها و برنامههای مشترک برای تجاری سازی کامل تکنولوژی را شناسایی میکند.
8- واگذاری حق امتیاز:تفاهمنامهی واگذاری حق امتیاز قراردادی است مابین دانشگاه و شخص ثالثی که طی آن حقوق دانشگاه بر تکنولوژی در ازای منافع مادی یا غیرمادی به آن شخص واگذار میگردد. این تفاهمنامه در هر دو حالت بیانشده در قسمت 7 کاربرد دارد. مفهومی به نام تفاهمنامهی اختیار نیز وجود دارد که از آن برای دادن فرصت به شخص ثالث برای ارزیابی تکنولوژی و بازار آن پیش از خرید حق امتیاز استفاده میشود.
9- تجاریسازی:شرکت گیرندهی حق امتیاز به توسعهی تکنولوژی و سرمایهگذاری در آن برای تولید محصول یا خدمت میپردازد. این مرحله ممکن است در برگیرندهی، تحقیق و توسعه، کسب مجوزهای قانونی، بازاریابی و فروش، پشتیبانی، آموزش و نظایر آن باشد.
10- درآمد:درآمد دریافتی از محل حق امتیاز میان سرمایهگذاران و دانشکدهها و مراکز تحقیقاتی و بودجهی عمومی دانشگاه توزیع میشود تا در فعالیتهای بعدی به کار گرفته شوند. در مورد ضوابط تقسیم درآمد در قسمت بعد توضیح داده میشود.
چرخهی درآمدزایی تجاریسازی تکنولوژی
در شکل مقابل چرخهی درآمدزایی دانشگاه از محل تجاری سازی تکنولوژی نشان داده شده است. درآمد دانشگاه از کارآفرینی به دو طریق حاصل میشود، دریافت رویالتی از حق امتیازهای واگذار شده یا سود سهام شرکتهایی که دانشگاه در آنها سهام دار است. باید توجه داشت که اساساً راه افتادن چنین چرخهای مستلزم زمانی نسبتاً طولانی است. نمودار بعد یک روند عمومی در تغییر درآمدهای ناشی تجاریسازی تکنولوژی را نشان میدهد. این نمودار روند تغییرات درآمد دانشگاه استنفورد از محل رویالتی دریافتی بابت حق امتیازهای واگذار شده را نشان میدهد.
در مورد درآمد حاصل از واگذاری حق امتیاز استفاده از تکنولوژی به شرکتها (رویالتی)، از مرحلهی مطرح شدن مفهوم اولیهی تکنولوژی تا به ثبت رساندن آن و بعد تا پیدا شدن کاربرد تجاری و فروش در قالب محصول یا خدمت زمانی طولانی لازم است. بنا به آمار، فاصلهی زمانی افشای یک اختراع تا کسب درآمد رویالتی از آن بین 10 تا 15 سال است. ضمن آن که تشکیل یک پورتفولیوی نسبتاً بزرگ از تکنولوژیهای به ثبت رسیده برای بازاریابی و فروش به بخشهای مختلف صنعت ضرورت دارد که این امر مستلزم سرمایهگذاری قابل توجه و فرآیندی زمانبر است.
در مورد شرکتهایی که با شراکت دانشگاه راهاندازی میشوند نیز وضع به همین منوال است. طی کردن مراحل رشد و رسیدن به مرحلهای که سوددهی قابل توجهی داشته باشند یا وارد بازار بورس اوراق بهادار شوند، مدت زمان زیادی لازم است ضمن آنکه درصد قابل توجه شکست شرکتها در این مرحله را نیز باید در نظر گرفت.
برای تقسیم مناقع حاصل از تجاریسازی یک تکنولوژی مابین ذینفعان، هر یک از دانشگاهها خط مشی خاص خود را دارند. تمام دانشگاههای مورد بررسی دارای قسمتی تحت عنوان دفتر ثبت تکنولوژی هستند که وظیفهی رسیدگی به امور ثبت مالکیت معنوی، اجرای فرآیند تجاریسازی تکنولوژی، و تعیین خط مشی و سیاستهای دانشگاه در این زمینه را بر عهده دارند. به عنوان نمونه خطمشی دانشگاه استنفورد و سنگاپور در این بخش ذکر میشود.
خط مشی استنفورد
تمام وجوه حق امتیاز توسط OTL جمعآوری میشود، پس از پایان سال مالی استنفورد، حق امتیازهای واصله به صورت زیر توزیع میشوند:
15% برای پشتیبانی عملیات OTL کسر میشود، هزینههای مستقیم از قبیل هزینههای ثبت حق اختراع، که توسط دارنده حق امتیاز بازپرداخت نمیشود نیز کسر میشوند. سپس حق امتیازهای خالص به سه بخش تقسیم میشوند:
یک سوم سهم مخترع (مخترعین)
یک سوم سهم دپارتمان مخترع
یک سوم سهم دانشکدهی مخترع
حق امتیازهای تعلق گرفته به دپارتمان و دانشکده میبایست تنها برای مقاصد تحقیقاتی و آموزشی مورد استفاده قرار گرفته و منبع اضافی مهمی از سرمایهگذاریهای این نهادها را تشکیل میدهند.
خط مشی دانشگاه ملی سنگاپور: حقوقی که از تجاری سازی طرح حاصل میشوند به این ترتیب تقسیم خواهند شد: مخترع 50 درصد، دانشکده 30 درصد، دانشگاه 20 درصد. در حال حاضر نرخ تقسیماتی که دانشگاه قید کردهاست به این صورت میباشد. در حالی که این نحوهی توزیع میتواند در زمانهای مختلف با تصمیم دانشگاه تغییر نماید، اما در هر زمان وضعیت غالب، قابل بحث نبوده و بایستی به آن عمل شود. اگر بیش از یک مخترع در طرح همکاری داشته باشند، 50 درصد حق مخترع بین تمامی تیم با نرخی که خود با یکدیگر توافق میکنند تقسیم خواهد شد.
مطالب مشابه :
تحقیق در مورد مسجد جمکران
طرح توجیهی کارافرینی جدید تحقیق در خداوند در قرآن کریم درباره ی تعمیر مسجد و حضور
انواع کسب و کار
درباره ایده کسب و کارتان تحقیق کنید. 2) درباره محصول یا با پدیدهی کارآفرینی سرو
آشنایی با چند کارآفرین نمونه
درباره ی کارآفرینی . درباره کارآفرینی جوان تنها چیزی که می توان گفت این است که جوان تجربه
مقاله های روش تحقیق
انجمن مدیریت کارآفرینی مقاله های روش تحقیق » دست پخت بچه های کارافرینی در جشنواره غذا ی
مقاله شناسایی عوامل محیطی وفردی موثر برشناسایی وبهره برداری از فرصتهای کارآفرینی
فرصتها ی کارآفرینی ای دربارهی منابع را که برای تحقیق در کارآفرینی
مدرسه کار آفرینی خورشید
درباره ی کارآفرینی . تا جایی که من در این چند سال تحقیق در مورد کار آفرینی متوجه شدم عده
دانلود جزوه ی خلاصه مباحث و نکات تحقیق در عملیاتی۱
انجمن مدیریت کارآفرینی و نکات ویژه ی کنکوری تحقیق در عملیات ۱ به درباره ی
طراحی آموزشی مبتنی بر مصداق یابی کارآفرینی در جغرافیا
اطراف خود ، درباره ی استفاده زمینه ی توسعه بیشتر کارآفرینی را و تحقیق درباره
منافع اقتصادی کارآفرینی دانشگاهی
جـــدیدترین مقالات کارآفرینی و است دربارهی فرآیند ی، تحقیق و توسعه، کسب
برچسب :
تحقیق درباره ی کارآفرینی