نمای شهری....

پهنه بندی سطوح :

     سطح هر نما معمولا به پهنه های مختلف قابل تقسیم است . یک نما ممکن است تنها یک پهنه داشته و یا متشکل از پهنه های متفاوت باشد . پهنه ها یا توسط احجام متفاوت ایجاد می گردند و یا توسط محدوده هایی که ایجاد مرز می نمایند . هر گونه تغییر در بافت سطح یا نحوه ترکیب اجزاء آن ، پهنه ای متفاوت را ارائه می کند . هر پهنه از نما به واسطه نوع ، میزان و نحوه قرارگیری سطوح مختلف (پر و خالی ، کدر و شفاف ، رنگ و جنس مصالح و خطوط غالب و ... ) جلوه ای خاص به خود گرفته و در اطراف خود محدوده ای مشخص تعریف می کند.


خط زمین :

     لبه برخورد بنا با زمین ، خط زمین نامیده می شود . خط زمین نمایانگر نحوه ارتباط با زمین است . خط زمین نشان می دهد که ساختمان چگونه به زمین متصل شده و یا چطور بر روی آن نشسته است . خط زمین بدنه اگر بصورت یک راستای مستقیم یا راستایی با قانونمندی مشخص باشد ، بستری می شود برای هماهنگی نمای بناها با یکدیگر .


خط آسمان :

     خط آسمان شامل مرز توده ساختمانها در اتصال به آسمان می باشد .خط آسمان می تواند در حالتهای مختلف به چشم آید :خط بام : فوقانی ترین خطی از ساختمان است که از دید ناظر قابل رویت است . خط ترکیب : از برخورد لبه شکل کلی تمام احجامی که در حوزه دید ناظر قرار دارد با صفحه آسمان حاصل میشود .


عناصر الحاقی :

     عناصری هستند که جزء طرح اولیه ابنیه نبوده و بعدا در اثر نیاز مالک یا ساکن به مرور زمان به ساختمان الحاق گردیده است . این الحاقات معمولا بدون طراحی بوده و باعث تنزل کیفی نما می شوند .

 


تزئینات :

     تزئینات عناصر و جزئیاتی هستند که در زمان ساخت جهت تزئین ساختمان احداث شده اند . آنچه در بررسی تزئینات بدنه باید توجه نمود ، موارد زیر است : میزان تزئینات در هر بخش از نما - موقعیت تزئینات در نما - نوع و کسب ساخت تزئینات .

 
تناسبات :

     منظور از تناسب نما ، نسبت میان ارتفاع به عرض آن قطعه می باشد . نسبت مورد نظر به صورت عددی کسری ارائه می گردد . قطعات از لحاظ تناسبات در سه دسته قرار می گیرند : قطعات افقی یا خوابیده - قطعات عمودی یا ایستاده - قطعات با تناسب مساوی یا بدون جهت .

 
خطوط غالب در نما :

     گاه نحوه ترکیب عناصر سطوح یا احجام مختلف در یک بدنه ، راستاهایی را در چشم ناظر ایجاد می کنند . این راستاها در واقع خطوط القایی بدنه نسبت به ناظر می باشند . این خطوط ممکن است عمودی و یا افقی باشند . خطوط فوق الذکر یا به صورت راستاهایی فرضی و یا القایی توسط عناصر بدنه و یا به صورت خطوط واقعی مثل قرنیزها به چشم می رسند . خطوط غالب در نما ان دسته از خطوطی هستند که تاثیر فراوان در ناظر داشته و به صورت شکل در زمینه خطوط بدنه ، جلوه گر شوند .

 
سطوح پر و خالی :

     یک بدنه می تواند یک سطح مستوی ، صاف و بدون تخلخل باسد و یا دارای پیش آمدگی هایی حجمی باشد و یا احجام فرورفته ای داشته باشد . سطوح خالی به سطوحی از نما اتلاق می شود که نسبت به سطج اصلی بدنه فرورفته و در بدنه ایجاد حفره می کند . سطوح شفافی که همواره باز می شوند مانند در شیشه ای برخی ورودی ها یا مغازه ها نیز سطح خالی محسوب می گردند .


منبع : کتاب مبانی نظری و فرایند طراحی شهری ، جهانشاه پاکزاد


مطالب مشابه :


دانشگاه آزاد طراحی شهری

مبانی نظری و فرآیند طراحی شهری- پاکزاد فضای شهری: کتاب




تعاریف شهرسازی

کتاب مبانی نظری و فرایند طراحی شهری ، جهانشاه پاکزاد شهری، طراحی شهری، طراحی منظر و




مطالبی در مورد دکتر جهانشاه پاکزاد مولف کتاب راهنمای طراحی فضای شهری

مشاور دکتر پاکزاد و همکاران 12 مبانی طراحی فضاهای شهری 13 مبانی نظری و فرآیند طراحی شهری




خلاصه کتاب : اصول و روشهای طراحی شهری و فضاهای مسکونی در ایران

اصول و روشهای طراحی شهری و خلاصه کتاب : اصول و "مبانی نظری و فرآیند طراحی




فهرست منابع درس تحلیل فضاهای شهری

، مبانی نظری و فرآیند طراحی ،طراحی فضاها و مبلمان شهری، کتاب سبز طراحی فضاهای شهری




پاورپوینت هایی در زمینه برنامه ریزی شهری

تلخیص از کتاب «مبانی نظری و فرایند طراحی شهری »تألیف دکتر پاکزاد معرفی کتاب با شهر و




منابع كنكور معماری

مبانی نظری مبانی و فرآیند طراحی شهری ـ پاکزاد : کتاب مبانی فیزیک ساختمان / آکوستیک /




خلاصه کتاب : اصول و روشهای طراحی شهری و فضاهای مسکونی در ایران

خلاصه کتاب : اصول و منابع قسمت اول و دوم : پاکزاد "مبانی نظری و فرآیند طراحی شهری




نمای شهری....

یک نما ممکن است تنها یک پهنه داشته و یا کتاب مبانی نظری و فرایند طراحی شهری ، جهانشاه پاکزاد




منابع کنکور کارشناسی ارشد شهرسازی

3- فرآیند طراحی شهری- بحرینی. مبانی نظری برنامه 3- زیرساخت­های شهری (کتاب اول: آبرسانی و




برچسب :