سوالات متداول در ارتباط با اعتبارات اسنادی (LC)
سوالات متداول در ارتباط با اعتبارات اسنادی :<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
اعتبار اسنادی یا Letter of Credit چیست؟
اعتبار اسنادی تعهدی از بانک است که به خریدار و فروشنده داده می شود. تعهد می شود که میزان پرداختی خریدار به فروشنده بموقع و با مبلغ صحیح به دست فروشنده خواهد رسید.هرگاه که خریدار قادر به پرداخت مبلغ خرید نباشد، بانک موظف است باقیمانده یا تمام مبلغ خرید را بپردازد.اعتبارات اسنادی اغلب در معاملات بین المللی به منظور اطمینان از دریافت مبالغ پرداختی مورد استفاده قرار می گیرد
بدلیل ماهیت معاملات بین المللی که شامل عواملی همچون مسافت و تفاوت قوانین کشورهاو ...، اعتبارات اسنادی یک جنبه بسیار مهم در تجارت بین المللی شده است. بانک همچنین به نیابت از خریدار که نگهدارنده اعتبارات اسنادی است تا زمان در یافت تائیدیه که کالاهای خریداری شده حمل شده اند وجه را پرداخت نخواهد کرد.
مزايای اعتبارات اسنادی:
۱- اطمينان فروشنده از اينکه پس از ارايه اسناد حمل وجه اعتبار را مطابق شرايط اعتبار از بانک کارگزار يا تاييد کننده دريافت ميکند.
۲-امکان کنترل تاريخ حمل و تحويل نهايی کالا.
۳-تحصيل اسناد حمل مطابق با مفاد موافقت اوليه تحت شرايط قرارداد ميان طرفين
۴-اطمينان از اينکه پرداخت وجه اعتبار به فروشنده فقط بعد از انتقال و فک مالکيت کالا از وی صورت ميگيرد .
۵-امکان کسب تسهيلات بيشتر برای فروشنده در مقابل اعتبار گشايش يافته برای تهيه کالای سفارش شده
۶- تعهد بانک برای پرداخت بها در معاملات بجای فرد فروشنده
در مورد اعتبارات اسنادی از جهات مختلف، تقسيماتی وجود دارد که مهمترين آنها به شرح زير ميباشد:
در رابطه با اعتبارات اسنادی در ايران بايد خاطر نشان کرد که به دليل محدوديتهاي وضع شده توسط بانک مرکزی انواعی از اين اعتبارات غير قابل استفاده در ايران ميباشد و يا احتياج به مجوز بانک مرکزی دارد.
انواع اعتبار اسنادی
۱- اعتبار اسنادی وارداتی يا صادراتی:
به اعتباری که خريدار برای واردات به کشور خود گشايش مي کند اعتبار وارداتی و اين اعتبار از لحاظ فروشنده کالا که در کشور ديگر قرار دارد اعتبار صادراتی ميباشد.
۲- اعتبارات اسنادی قابل برگشت: Revocable L/C
در اين نوع اعتبار ، خريدار و يا بانک گشايش کننده اعتبار ميتواند بدون اطلاع ذينفع ، هرگونه تغيير يا اصلاحی در شرايط اعتبار بوجود آورد(بدون اجازه فروشنده)
واضح است از اين نوع اعتبار استفاده چندانی نميشود زيرا فروشنده اطمينان لازم را نسبت به پايدار ماندن اعتبار و انجام تعهدات خريدار ندارد.
با کمال تعجب اگر خريدار ايرانی بخواهد اعتبار قابل برگشت گشايش نمايد سيستم بانکی از وی مجوز خاص بانک مرکزی را مطالبه مينمايد در حاليکه اعتبار غير قابل برگشت احتياجی به مجوز ندارد.
۳- اعتبار اسنادی غير قابل برگشت:Irrevocable L/C
در اعتبار اسنادی غير قابل برگشت هرگونه تغيير شرايط اعتبار از جانب خريدار يا بانک گشايش کننده اعتبار موکول به موافقت و رضايت فروشنده بوده. فروشندگان معمولا از اين گونه اعتبار استقبال بيشتری ميکنند.
براساس آخرین مقررات اتاق بازرگانی بین الملل در صورت عدم تصريح و سکوت در اعتبار اسنادی مبنی بر قابل برگشت يا غير قابل برگشت بودن آن ، اعتبار غير قابل برگشت خواهد بود.
۴- اعتبار اسنادی تاييد شده: Confirmed L/C
اعتباری است که خريدار ملزم ميشود تا اعتبار صادره از سوی بانک خود را به تاييد هر بانک معتبر ديگر که مورد نظر فروشنده است، برساند .اين نوع اعتبار اسنادی حاکی از اطمينان نداشتن به حيثيت اعتباری بانک صادر کننده و يا وضعيت متزلزل سياسي يا اقتصادی کشور خريدار است.
هم اکنون بسياری از فروشندگان خارجی تقاضای اعتبارات تاييد شده از خريداران ايرانی ميکنند که اين مسئله به دو دليل ميباشد اولا وضعيت سياسی و اقتصادی متزلزل ثانيا در سالهای پس از جنگ ايران و عراق بدليل کمبود ارز در سيستم بانکی کشور ، بانک مرکزی خريداران را به به گشايش اعتبارات يوزانس (نسيه) ترغيب کرد در حاليکه بانک مرکزی در زمان سررسيد اعتبارات توانايی پرداخت مبلغ اعتبار را نداشت که باعث تاخيرهای بلند مدت در پرداخت مبلغ اعتبارات به فروشندگان شد که باعث بی اعتمادی فروشندگان به بانکهای ايرانی شد.
۵- اعتبار اسنادی تاييد نشده :Unconfirmed L/C
اين نوع اعتبار در شرايط متعارف و بدون نياز به تاييد بانک ديگری گشايش می يابد. اگر در شرايط اعتبار کلمه Confirmedذکر نشود آن اعتبار تاييد نشده تلقی ميشود
۶- اعتبار اسنادی قابل انتقال:Tranferable L/C
به اعتباری گفته ميشود که طبق آن، ذينفع اصلی حق دارد همه يا بخشی از اعتبار گشايش شده را به شخص يا اشخاص انتقال دهد. در واقع اين نوع اعتبار يک امتياز برای فروشنده محسوب ميشود
۷- اعتبار اسنادی غير قابل انتقال: Untransferable L/C
به اعتباری گفته ميشود که ذينفع حق واگذاری کل يا بخشی از آن را به ديگری ندارد. در تجارت بين الملل عرف بر غير قابل انتقال بودن اعتبار است و همچنين در ايران برای گشايش اعتبار قابل انتقال نياز به مجوز بانک مرکزی ميباشد.
۸- اعتبار اسنادی نسيه يا مدت دار(يوزانس): UsanceL/C
اعتباری است که وجه اعتبار بلافاصله پس ز اايه اسناد از سوی ذينفع ، پرداخت نميشود بلکه پرداخت وجه آن، بعد از مدت تعيين شده صورت ميگيرد.در واقع فروشنده به خريدار مهلت ميدهد که بهای کالا را پس از دريافت و فروش آن بپردازد. معامله يوزانس معمولا در کشورهايی انجام ميگيرد که کمبود ارز دارند.
۹- اعتبار اسنادی ديداری: At Sight L/C
اعتباری است که طبق آن بانک ابلاغ کننده پس از رويت اسناد حمل ارايه شده از طرف ذينفع (فروشنده)، در صورت رعايت تمامی شريط اعتبار از سوی وی ، بلافاصله وجه آن را پرداخت ميکند.
۱۰- اعتبار اسنادی پشت به پشت(اتکايی): Back to Back L/C
اين نوع اعتبار اسنادی متشکل از دو اعتبار جدا از هم است. اعتبار اول به نفع ذينفع گشايش مي يابد که خود به هر دليلی قادر به تهيه و ارسال کالا نيست. به همين جهت با اتکا بر اعتباری که به نفع وی گشايش يافته است اعتبار ديگری برای فروشنده دوم (ذينفع دوم) که ميتواند کالا را تهيه و ارسال کند ، از طرف ذينفع اول گشايش مي يابد.
۱۱- اعتبار اسنادی ماده قرمز: Red ClauseL/C
در اين نوع اعتبار فروشنده ميتواند قبل از ارسال کالا، وجوهی را بصورت پيش پرداخت از بانک ابلاغ کننده يا تاييد کننده دريافت کند.
علت اين نام گذاری آن است که اولين بار که اين اعتبار گشايش يافت بانک بازکننده اعتبار برای جلب توجه بانک ابلاغ کننده شرايط اعتبار را که به مقداری از وجه اعتبار را به عنوان پيش پرداخت به ذينفع پرداخت ميکند را با جوهر قرمز نوشت که از آن به بعد به اعتبار ماده قرمز معروف شد.
12-اعتبار اسنادی گردان: Revolving L/C
اعتباری است که پس از هر بار استفاده ذينفع از اعتبار، همان مبلغ اسناد تا سطح اعتبار اوليه افزايش می يابد در واقع بدون احتياج به افتتاح يا اصلاح اعتبار جديد ، اعتبار موجود خود به خود تجديد ميشود.
پس از طی مراحل مربوطه ( انجام سفارش,گشایش اعتبارو...) حساب اعتبار اسنادی به شماره ای که بانک گشایش دهنده اعتبار به خریدار اعلام می کند در دفاتر خریدار افتتاح می گرددو عملیات به صورت زیر در دفاتر ثبت می گردد :
حساب اعتبار اسنادی شماره ****
کارمزد ثبت سفارش **
هزینه بیمه **
کرایه حمل **
بانک ***
بانک ***
حساب اعتبار اسنادی شماره ****
( ثبت برگشت مبلغی از سفارش)
دراعتبار اسنادی یوزانس,بهره, متعلق به سازنده(فروشنده) کالا میباشد. به این صورت که فروشنده درصد مشخصی راکه موردتائیدخریدار است به مبلغ فروش کالا اضافه میکند و اصل و فرع مبلغ را هنگام سررسید مطالبه میکند .می توانیم برای ثبت بهره در حسابها از سرفصل هزینه بهره غیر بانکی استفاده کنیم.
اما در اعتبار اسنادی به شکل ریفاینانس بانک تقبل میکند که درموعد مقرر, معادل قیمت کالا را از طرف خریدار پرداخت نماید و بعدا اصل و فرع آن را از خریدار دریافت نماید. درچنین شرایطی بهره ,متعلق به بانک است.در اینجا نیز می توانیم برای ثبت بهره در حسابها از سرفصل هزینه بهره بانکی استفاده کنیم.
در هر دو صورت بهره ها نباید به حساب قیمت تمام شده کالای خریداری شده لحاظ گردد بلکه باید در حساب هزینه بهره ( زیر مجموعه هزینه های مالی) ثبت گردد.
اعتبارات اسنادی 1100
هزینه بهره بانکی 20
نقد و بانک 120
تسهیلات دریافتی ریفاینانس 1000
اعتبارات اسنادی 1100
هزینه بهره غیر بانکی 20
نقد و بانک 120
حسابهای دریافتنی/ یوزانس 1000
در قبال سوال من در مورد ريفاينانس و يوزانس شما زحمت كشيديد و پاسخ ثبت حسابداري يوزانس را اينگونه مرقوم فرموديد:
اعتبارات اسنادی 1100
هزینه بهره بانکی 20
نقد و بانک 120
تسهیلات دریافتی ریفاینانس 1000
اعتبارات اسنادی 1100
هزینه بهره غیر بانکی 20
نقد و بانک 120
حسابهای دریافتنی/ یوزانس 1000
حال سوال اين است كه نبايد به نظر شما به جاي حسابهاي دريافتني .ما حساب حسابهاي پرداختني را مينوشتيم و به جاي تسهيلات دريافتي از حساب تسهيلات پرداختني استفاده ميكرديم؟
در ضمن از شما خواهشمندم ثبت حسابداري اعتبار اسنادي از طريق فاينانس را نيز درج بفرمائيد و تفاوت آن با ريفاينانس و يوزانس در چيست؟وبفرمائيد كه آيا يوزانسي به نام يوزانس داخلي داريم كه بانك فروشنده پول را پرداخت ميكند و ما اصل و فرع پول را به بانك خودمان ميدهيم و او به بانك فروشنده؟اگر اين طور است لطفا بيشتر توضيح دهيد و تفاوت آن را با يوزانس عادي بفرمائيد.
متن زیر از کتاب " اعتبارات اسنادی و مسائل بانکی " ، نویسنده : مجتبی زمانی فراهانی نقل میشود :
اعتبار اسنادی نقد یا نسیه (دیداری یا یوزانس)
در حال حاضر در سیستم بانکی کشورمان اعتبارات اسنادی را از لحاظ زمان پرداخت ارز به دو دسته زیر میتوان تقسیم کرد:
- اعتبارت اسنادی نقدی (دیداری) Sight LC
- اعتبارت اسنادی نسیه (یوزانس) Usance LC
در اعتبار اسنادی گشایش شده به صورت دیداری (نقدی) هنگامی که ذینفع اعتبار اسنادی نسبت به حمل کالا اقدام و سپس اسناد حمل بدون مغایرت مطابق با شرایط در متن اعتبار اسنادی را به بانک ذیربط (بانک گشاینده اعتبار) ارائه می دهد بانک مزبور موظف است پس از رسیدگی اسناد نسبت به پرداخت اعتبار اسنادی مطابق آنچه در متن اعتبار اسنادی قید شده عمل نماید.
در اعتبارات اسنادی گشایش شده به صورت یوزانس، هنگامی که ذینفع اعتبار اسنادی نسبت به حمل کالا اقدام و اسناد بدون مغایرت را به بانک ذیربط ارائه می دهد. از تاریخ ارائه اسناد و پس از خاتمه دورة یوزانس مبلغ اعتبار را از بانک مربوطه اخذ خواهد نمود. مثلاً چنانچه اعتبار اسنادی به صورت یوزانس یک ساله به نفع شرکت نمونه گشایش شده باشد و شرکت نمونه در تاریخ 1/10/84 اسناد حمل مطابق با شرایط اعتبار و بدون مغایرت به بانک معامله کننده ارائه داده باشد. مبلغ اعتبار در تاریخ 1/10/85 به شرکت نمونه پرداخت خواهد شد. عموماً ذینفع اعتبار با توجه به نوع کالا از قبول اعتبار اسنادی گشایش شده به صورت یوزانس امتناع میورزد و خواستار اعتبار اسنادی دیداری می گردد. در واقع چنان چه کالای موضوع اعتبار دارای بازار (تقاضا) خوبی باشد، فروشنده راساً از قبول اعتبار اسنادی یوزانس خودداری میکند و از متقاضی اعتبار درخواست مینماید که نسبت به یافتن شرکت های معتبر (مانند بانکهای تجاری) برای تأمین مالی اعتبار (Finance) اقدام نماید. در صورت قبول شرکت مالی موردنظر ذینفع اعتبار در روز معامله اسناد مبلغ اعتبار را از شرکت مزبور دریافت میدارد و این شرکت مبلغ اعتبار به علاوه بهره یوزانس را در سررسید (پایان دوره یوزانس) از بانک ذیربط اخذ مینماید.
در مواقعی که کشورها به کالاهای خاصی احتیاج مبرمی پیدا نماید و فروشندگان خارجی که بازار را در اختیار دارند و از فروش به صورت یوزانس خودداری میکنند بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با برخی از بانکهای خارجی مانند بانک استاندارد چارتر یا بانک صادرات ایران در دبی یا آی.ان.جی بانک و غیره اقدام به انعقاد قرارداد مینماید تا بانک مذبور در روز معامله اسناد نسبت به پرداخت وجه اسناد به ذینفع اعتبارات اسنادی گشایش شده توسط بانکهای ایرانی اقدام نمایند.
بانکهای فوق الذکر براساس قرارداد در سررسید (پایان دوره یوزانس) مبلغ اعتبار پرداختی به علاوه بهره یوزانس را از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران دریافت می دارند. به این نوع یوزانس اصطلاحاً یوزانس داخلی (Refinance) گفته می شود.
تفاوت یوزانس داخلی با یوزانس در این است که در یوزانس داخلی بانک مرکزی فاینانسر را انتخاب و با آن قرارداد منعقد نموده است یا به عبارت مصطلح از خطوط اعتباری که بانکهای خارجی در اختیار بانک مرکزی گذاشتهاند برای تأمین مالی خرید و واردات کالا استفاده میشود.
در صورتی که بعد از بستن سفارشات خارجی به حساب مواد و پایان سال مالی مخارجی مربوط به همان سفارش پرداخت گردد این هزینه به چه حسابی میرود؟ موجودی مواد اول دوره؟ سود و زیان سنواتی؟سایر درآمدهای عملیاتی؟
اگر مواد خریداری شده از آن سفارش فروش نرفته باشد:
موجودی مواد
اگر مواد فروش رفته باشد:
سود و زیان سنواتی
لطفا مراحل ثبت خريد به صورت اعتبارات اسنادي تا زمان تسويه در سيستم حسابداري چگونه است؟
وارد کننده کالا با در دست داشتن پیش فاکتور برای واریز ودیعه ثبت سفارش به بانک مراجعه کرده بانک پس از بررسی در صورت مجاز بودن ورود کالا سپرده ثبت سفارش کالا را بر اساس تعرفه کالا که توسط وزارت بازرگانی تعیین شده معادل 10 تا 100% بهای پروفرما به نرخ شناور دریافت می کند و سند سپرده را ممهور به مهر بانک می کند بهای پروفرما بر اساس ارزش cif مورد محاسبه قرار میگیرد و اگر بهای پروفرما بر اساس ارزش fob باشد 20% به بهای آن اضافه می شود و رقم جدید مبنای محاسبه قرار خواهد گرفت و اگر بهای پروفرما بر اساس ارزش c&f باشد واردکننده باید کالا را بیمه نموده و با ارائه بیمه نامه حق بیمه بر اساس نرخ شناور به دلار تبدیل می شود
واردکننده کالا با ارائه پروفرما و سند ودیعه به وزارت بازرگانی درخواست ثبت سفارش می نماید درخواست مذکور بعد از موافقت و درج شماره 8 رقمی امضا و مهر شده که جهت ارائه به بانک به درخواست کننده برگشت داده می شود درخواست فوق الذکر از تاریخ تایید دو ماه برای ارائه به بانک اعتبار خواهد داشت
متقاضی با در دست داشتن بیمه نامه و تعهد نامه ارزی و با ارائه مجدد پروفرما و سند ودیعه ثبت سفارش و فرم درخواست ثبت سفارش به بانک طی فرمی تقاضای گشایش اعتبار اسنادی می نماید
بانک بعد از اخذ مدارک فوق 40 ریال برا ی هر دلار ارزش cif پروفرما بابت حق ثبت سفارش از واردکننده دریافت می کند و یک نسخه از مدارک دریافتی را به اداره بین الملل بانک و بانک مرکزی برای صدور موافقت لازم برای گشایش اعتبار اسنادی ارسال می کند
بانک مربوطه بعد از تایید بانک مرکزی نسبت به گشایش اعتبار اسنادی اقدام میکند و مبلغ 2 در هزارم ارزش cif پروفرما را به نرخ شناور بابت کارمزد گشایش اعتبار اسنادی حداکثر به مدت 6 ماه از متقاضی دریافت می کند
بانک صد در صد ارزش cif پروفرما را به نرخ صادراتی از واردکننده بابت سپرده اعتبار دریافت می کند و فروشنده می تواند به طور مستقیم با مراجعه به آن شعبه و یا بانک دیگر با بانک گشایش کننده اعتبار ارتباط برقرار سازد فروشنده زمانی که از گشایش اعتبار مطلع شد نسبت به ارسال کالا به خریدار بر اساس شرایط اعتبار اقدام میکند و اسناد حمل کالا را که شامل صورتحساب فروش کالا و برات اسنادی مدارک و لیست بسته بندی و بارنامه و گواهی بازرسی است به کارگزار تحویل می دهد و کارگزار زمانی وجه را به فروشنده پرداخت می کند که مدارک فوق با شرایط اعتبار مطابقت داشته باشد بنابراین اسناد را به بانک گشایش کننده اعتبار ارسال کرده تقاضای تامین وجه پرداختی به فروشنده را می نماید اسناد از طریق پست د ردونوبت به فاصله زمانی چند روز بصورت جداگانه به بانک گشایش کننده اعتبار ارسال می شود تا در صورت مفقود شدن یک نسخه نسخه دیگری به بانک برسد
با دریافت اسناد از کارگزار بانک گشایش کننده اعتبار نسبت به تامین وجه اعتبار اقدام کرده و رسیدن اسناد را به اطلاع خریدار می رساند و از او می خواهد تا هر چه زودتر تسویه حساب نهایی اعتبار از محل سپرده انجام گیرد
بانک مبلع اعتبار را به شکل زیر از محل سپرده و از خریدار دریافت می کند البته در صورتی که سپرده کمتر از کل اعتبار باشد تفاوت را ازخریدار دریافت مینماید
ارزش کالا به نرخ صادراتی
بابت هزینه تاخیر 10درصد مبلغ پروفرما از تاریخ پرداخت وجه توسط کارگزار به فروشنده تا تاریخ دریافت اسناد حمل کالا توسط بانک به نرخ صادراتی از محل سپرده توسط بانک برداشت می شود
هزینه تلفن و تلگراف به کارگزار در مواردی چون تایید اعتبار یا تغییر شرایط اعتبار
بعد از اینکه تسویه حساب نهایی صورت پذیرفت بانک اسناد حمل را پشت نویسی کرده و تایید می نماید و برای ترخیص کالا از گمرک به خریدار تحویل می دهد
اظهار نامه گمرکی یا جواز سبز گمرکی که توسط گمرک صادر می شود یک نسخه به خریدار کالا تحویل داده می شود که خریدار طبق تعهدی که به بانک سپرده اصل جواز سبز گمرکی و فتوکپی آن را به بانک ارائه می دهد که بانک پس از بررسی جواز و بایگانی یک نسخه فتوکپی ودیعه ثبت سفارش را به واردکننده استرداد می کند
با انجام گشایش اعتبار از طرف بانک شماره مخصوصی به اعتبار اسنادی تعلق می گیرد که خریدار نیز از طرف دیگر در دفاتر خود حساب اعتبار اسنادی با شماره مذکور افتتاح و عملیات حسابداری را در آن ثبت می نماید
مواردی که در بدهکار اعتبار اسنادی ثبت می شود
سپرده ثبت سفارش - پیش پرداخت - هزینه پست و تلگراف - حق بیمه - کارمزد تغییر شرایط - واریز اعتبار - کارمزد واریز اعتبار - مخارج ترخیص -پس کرایه - کارمزد ثبت سفارش - کارمزد بانک
مواردی که در بستانکار اعتبار اسنادی ثبت می شود
برگشت سپرده ثابت - برگشت قسمتی از سفارش انجام نشده - وصول خسارت - قیمت تمام شده اعتبار
پس از تحویل کالا و پایان عملیات اعتبار اسنادی حساب کالا یا خرید کالا بدهکار میشود و حساب اعتبار اسنادی بستانکار می شود و با این ثبت اعتبار اسنادی بسته خواهد شد
اولاً بهره مربوط به ریفاینانس نباید به حساب اعتبارات و سفارش مربوطه منظور شود و به عنوان هزینه دوره و هزینه مالی باید شناسائی شود لذا زمان شناسائی آن ارتباطی به تکمیل فرایند شناسائی بهای تمام شده ماشین آلات که معمولاً زمان نصب ماشین آلات می باشد نخواهد داشت ثانیاً زمان تحقق شناسائی هزینه بهره ریفاینانس ، سررسیدی است که با بانک توافق شده است تا مبلغ اصل و فرع اعتبار در آن سررسید یا سررسیدها پرداخت شود .
آيا از نظر شما نوشته هاي زير در مورد اعتبارات اسنادي درست ميباشد؟اگر كم و كاستي در آن ميبينيد يا اظهار نظر خاصي داريد لطفا بيان بفرمائيد.
يوزانس عادي(پرداخت مؤخر):توافق خريدار و فروشنده است مبني بر پرداخت مبلغ اعتبار در سررسيد معين.در حال حاضر در ايراناعتبارات نوع يوزانس عادي بدون بهره هستند.مدت اين نوع يوزانس بنا بر توافق خريدار و فروشنده است.
يوزانس داخلي (ريفاينانس) : در اين نوع پرداخت كه از نظر فروشنده يك اعتبار ديداري محسوب ميشود.وجه اعتبار از طريق يكي از كارگزاران بانك گشاينده بر اساس قرارداد ريفاينانس منعقده (خطوط اعتباري) پرداخت ميشود ودر سررسيد مبلغ اصل به همراه بهره درخواستي كه متناسب است با نرخ بهره لايبور + نرخ حاشيه (مارجين كه بر اساس قرارداد تعيين ميشود) به كارگزار پرداخت ميشود.سررسيد اين نوع اعتبارات يكساله تعيين مي شود.
فاينانس : اين نوع پرداخت براي طرحهاي عمده و خاص كه در بودجه سالانه كشور در نظر گرفته مي شود كاربرد دارد و مانند وام است.يك پيش پرداخت و احيانا ميان پرداخت دارد و ما بقي در اقساط مساوي و بصورت شش ماه يكبار بر اساس نرخ لايبور + مارجين (بر اساس قرارداد) پرداخت مي شود.
انواع اعتبار اسنادي از نظر زمان پرداخت
- اعتبار اسنادي نقدي و يا ديداري (At Sight L/C)
اعتباري است که پرداخت وجه معامله بلافاصله بعد از رؤيت اسناد و در صورت عدم مغايرت آن به فروشنده (ذينفع اعتبار) تحقق مييابد.
- اعتبار اسنادي با پرداخت مؤخّر (مدتدار) (Defered Payment L/C)
در اين گونه اعتبارات ذينفع اعتبار پس از ارائه اسناد به بانک تعيين شده در صورت عدم مغايرت در موعد تعيين شده در آينده وجه معامله را دريافت خواهد نمود. مثلاً اگر توافق شده باشد مبلغ اعتبار با پرداخت مدتدار ۱۲۰ روزه پرداخت شود، در موعد تعيين شده بانک وجه اعتبار را به ذينفع اعتبار پرداخت ميکند.
تذکر: در اين نوع اعتبارات براي پرداخت مدتدار براتي صادر نميگردد تا ذينفع اعتبار اين امکان را داشته باشد تا در صورت احتياج با تنزيل برات و وجه معامله را دريافت کند. به همين خاطر از نظر فروشنده يا ذينفع اين اعتبار يکي از نامناسبترين روشهاي دريافت مجه کالا است، در حاليکه براي متقاضي اعتبار يا خريدار چون هزينه ابطال تمبر و تهيه برات را ندارد و مناسبترين روش به شمار ميآيد.
- يوزانس
- يوزانس داخلي Refinance
در مواقعي که فروشندگان خارجي از فروش کالا بهصورت يوزانس خودداري مينمايد و يا بهره بالائي را مطالبه ميکنند، بانک مرکزي از طريق خطوط اعتباري Credit Lines که بانکهاي خارجي در اختيار وي قرار ميدهند، اقدام به تأمين مالي خريد و واردات کالا ميکند. در اين حالت فروشنده کالا يا ذينفع اعتبار پس از ارائه اسناد معامله وجه کالا را از بانک معاملهکننده اسناد دريافت ميکند و بانک خارجي که در اينجا نقش فاينانسر را دارد در سررسيد اصل و بهره وجه خود را مطابق قرارداد منعقده از بانک مرکزي ايران دريافت ميکند. اينگونه معاملات را يوزانس داخلي مينامند. و بانک مرکزي درصدي از قيمت کالا را بهعنوان بهره يوزانس داخلي از واردکنندگان اخذ ميکند.
- فايناس Finance
در مواقعي که فروشنده کالا حاضر به قبول اعتبار اسنادي يوزانس نميگردد و خريدار يا به خاطر فقدان نقدينگي و يا به خاطر شرايط ارزي کشور قادر به افتتاح اعتبار اسنادي ديداري نميباشد، معمولاً خريدار از يک شرکت مالي (عمدتاً مؤسسات مالي يا بانکهاي تجاري) درخواست ميکند که وار معامله شده و وجه معامله را به فروشنده نقداً پرداخت کند و در سررسيد يوزانس اصل و بهره يوزانس را از خريدار کالا اخذ و يا اعتبار يوزانس گشايش شده را به نفع خود خريداري نمايد. بايد توجه داشت که بهره يوزانس را ريسک کشور خريدار در بازار جهاني ارز تعيين ميکند.
اين مؤسسات را Financer (تأمين کننده مالي يا سرمايهگذار) ميگويند.
آنچه که در حال حاضر و عملا" در دفاتر مالی شرکتها ثبت می شود را بشرح زیر خدمتتان عرض خواهم کرد :
1 ) متقاضی ورود کالا از خارج کشور ( وارد کننده کالا ) با در دست داشتن پیش فاکتور برای واریز ودیعه ثبت سفارش به بانک مراجعه کرده بانک پس از بررسی در صورت مجاز بودن ورود کالا سپرده ثبت سفارش کالا را بر اساس تعرفه کالا که توسط وزارت بازرگانی تعیین شده معادل 10 تا 100% بهای پروفرما به نرخ شناور دریافت می کند و سند سپرده را ممهور به مهر بانک می کند .
2 ) بهای پروفرما بر اساس ارزش Cif مورد محاسبه قرار می گیرد .
3 ) اگر بهای پروفرما بر اساس ارزش Fob باشد ،20% به بهای آن اضافه شده و رقم جدید مبنای محاسبه قرار خواهد گرفت .
4 ) اگر بهای پروفرما بر اساس ارزش c & f باشد ، واردکننده باید کالا را بیمه نموده و با ارائه بیمه نامه حق بیمه بر اساس نرخ شناور به دلار تبدیل می شود .
5 ) واردکننده کالا با ارائه پروفرما و سند ودیعه به وزارت بازرگانی درخواست ثبت سفارش می نماید . درخواست مذکور بعد از موافقت و درج شماره 8 رقمی امضاء و مهر شده که جهت ارائه به بانک به درخواست کننده برگشت داده می شود . درخواست فوق الذکر از تاریخ تایید دو ماه برای ارائه به بانک اعتبار خواهد داشت .
6 ) متقاضی با در دست داشتن بیمه نامه و تعهد نامه ارزی و با ارائه مجدد پروفرما و سند ودیعه ثبت سفارش و فرم درخواست ثبت سفارش به بانک طی فرمی تقاضای گشایش اعتبار اسنادی می نماید
7 ) بانک بعد از اخذ مدارک فوق 40 ریال برا ی هر دلار ارزش Cif پروفرما بابت حق ثبت سفــارش از واردکننده دریافت می کند و یک نسخه از مدارک دریافتی را به اداره بین الملل بانک و بانک مرکزی برای صدور موافقت لازم برای گشایش اعتبار اسنادی ارسال می کند .
8 ) بانک مربوطه بعد از تایید بانک مرکزی نسبت به گشایش اعتبار اسنادی اقدام میکند و مبلغ 2 در هزارم ارزش cif پروفرما را به نرخ شناور بابت کارمزد گشایش اعتبار اسنادی حداکثر به مدت 6 ماه از متقاضی دریافت می کند .
9 ) بانک صد در صد ارزش cif پروفرما را به نرخ صادراتی از واردکننـده بابت سپــرده اعتبار دریافت می کند و فروشنــده می تواند بطور مستقیم با مراجعه به آن شعبه و یا بانک دیگر با بانک گشایش کننده اعتبار ارتباط برقرار سازد فروشنده زمانی که از گشایش اعتبار مطلع شد نسبت به ارسال کالا به خریدار بر اساس شرایط اعتبار اقدام میکند و اسناد حمل کالا را که شامل صورتحساب فروش کالا و برات اسنادی مدارک و لیست بسته بندی و بارنامه و گواهی بازرسی است به کارگزار تحویل می دهد و کارگزار زمانی وجه را به فروشنده پرداخت می کند که مدارک فوق با شرایط اعتبار مطابقت داشته باشد بنابراین اسناد را به بانک گشایش کننده اعتبار ارسال کرده تقاضای تامین وجه پرداختی به فروشنده را می نماید اسناد از طریق پست در دو نوبت به فاصله زمانی چند روز بصورت جداگانه به بانک گشایش کننده اعتبار ارسال می شود تا در صورت مفقود شدن یک نسخه ، نسخه دیگری به بانک برسد .
10 ) با دریافت اسناد از کارگزار بانک گشایش کننده اعتبار نسبت به تامین وجه اعتبار اقدام کرده و رسیدن اسناد را به اطلاع خریدار می رساند و از او می خواهد تا هر چه زودتر تسویه حساب نهایی اعتبار از محل سپرده انجام گیرد .
بانک مبلع اعتبار را به شکل زیر از محل سپرده و از خریدار دریافت می کند البته در صورتی که سپرده کمتر از کل اعتبار باشد تفاوت را ازخریدار دریافت مینماید .
ارزش کالا به نرخ صادراتی
11 ) بابت هزینه تاخیر 10 درصد مبلغ پروفرما از تاریخ پرداخت وجه توسط کارگزار به فروشنده تا تاریخ دریافت اسناد حمل کالا توسط بانک به نرخ صادراتی از محل سپرده توسط بانک برداشت می شود . ( همچنین هزینه های تلفن و تلگراف به کارگزار در مواردی چون تایید اعتبار یا تغییر شرایط اعتبار ) .
12 ) بعد از اینکه تسویه حساب نهایی صورت پذیرفت ، بانک اسناد حمل را پشت نویسی و تایید نموده و برای ترخیص کالا از گمرک ، به خریدار تحویل می دهد .
اظهار نامه گمرکی یا جواز سبز گمرکی که توسط گمرک صادر می شود یک نسخه به خریدار کالا تحویل داده می شود که خریدار طبق تعهدی که به بانک سپرده اصل جواز سبز گمرکی و فتوکپی آنرا به بانک ارائه می دهد .
13 ) بانک پس از بررسی جواز و بایگانی یک نسخه فتوکپی ، ودیعه ثبت سفارش را به واردکننده مسترد می کند .
14 ) با انجام گشایش اعتبار از طرف بانک ، شماره مخصوصی به اعتبار اسنادی تعلق می گیرد که خریدار نیز از طرف دیگر در دفاتر خود حساب اعتبار اسنادی با شماره مذکور افتتاح و عملیات حسابداری را در آن ثبت می نماید .
پس از تحویل کالا و پایان عملیات اعتبار اسنادی ، حساب کالا ( یا حساب خرید کالا ) بدهکار و حساب اعتبار اسنادی بستانکار می شود و به این ثبت اعتبار اسنادی بسته خواهد شد .
اعتبار اسنادی ، قراردادی است که از مقررات متحدالشکل اعتبارات اسنادی مندرج در نشريه UCP600 اتاق بازرگانی بين المللی تبعيت ميکندو به موجب آن بانک محل خريدار يا وارد کننده کالا که به آن بانک عامل يا بانک گشايش کننده اعتبار ميگويند، بنا به درخواست و دستور خريداربانک ديگری را در خارج کشوربه نام بانک کارگزار يا بانک پرداخت کننده اعتبار مجاز ميداردکه اگر فروشنده در مدت اعتباراسنادحمل کالای سفارشی را به بانک تحويل داد، مبلغ مورد معامله را طبق قرارداد منعقده، به ذينفع در خارج کشور پرداخت و سپس اسناد مزبور رابه بانک محل خريدار کالاجهت واگذاری به خريدارارسال کند.
به عبارتی شرکتها بخش عمده ای از فعالیت آنان خرید است و بخشی از نیازهای عملیاتی ما ممکن است در داخل کشور تامین نشود لذا لازم است که بصورت خرید از خارج کشور انجام شود.
انجام خرید خارجی نه فروشند ونه خریدار همدیگر رو ملاقات نمی کنن و هیچ شناختی از یکدیگر ندارن لذا اگر یک پشتوانه قانونی وقوی پشت این خرید حاکم نباشد ممکن است بخشی از این عملیات مورد سوء استفاده کلاهبرداران قرار گیرد لذاطبق مقرراتUCP600هر کشور از طریق حمایت دولت وبانکی از نسبت به بانک طرف مقابل که بانکها در واقع این معاملات از نظر بار مالی و تحویل جنس به عهده گرفته وکارمزد دریافت می کنن.
مراحل اجرائی به زبان ساده شامل:
وجود کارت سبز بازرگانی به نام وارد کننده
دریافت پروفرما از فروشنده (پیش فاکتور)
درخواست گشایش اعتبار(LC) و ثبت سفارش.
تامین اعتبار ارزی از طریق وزارت بازرگانی.(مجوز صدور ارز)
معرفی بانک ارزی
واریز پیش پرداخت و هزینه ثبت سفارش و سایر هزینه های اولیه
اقدامات بانک تا زمان رسید جنس به گمرک
واریز الباقی مبلغ ارزی اعتبار و تسویه با بانک و تحویل اسناد اجناس رسیده به گمرک از بانک شامل پته سبز و پکینگ لیست(لیست انباری اجناس).به خریدار
ترخیص از گمرک
ضمنا" انواع اعتبارات اسنادی موجود در مورد کشور با کشور متفاوت است و برخی از کشورها که ریسک بالاتری نسبت به تسویه دارن از روشهای محکم تر برای آن کشور استفاده و نرخ های بهره و یوزانس بالاتری درنظر گرفته میشود.
مطالب مشابه :
سوالات متداول معاملات آنلاین
تالار بورس، آموزه ها، تجربه ها، سودها - سوالات متداول معاملات آنلاین - نگارش تجربه های خرید
سوالات متداول در ارتباط با اعتبارات اسنادی (LC)
سوالات متداول در ارتباط با اعتبارات اسنادی : اعتبار اسنادی یا Letter of Credit چیست؟ اعتبار اسنادی
دانلود رایگان پایان نامه بررسی ارتباط قیمتهای مبادلاتی سهام با روشهای متداول قیمت گذاری در مدیریت ما
سوالات و ازمون ی قیمتهای مبادلاتی سهام با روشهای متداول تحـلیـــــــــــلی بورسـی
آموزش مقدماتی بورس - بخش دوم
بورسی ها - آموزش مقدماتی بورس - بخش دوم - پوشش لحظه به لحظه اخبار، تحلیل، تجربه، سکه آتی
مفهوم مدیریت
تحلیل های بورسی. تا بر مفهوم سود آوری به معنای متداول آن در مؤسسات سوالات آزمون های
برچسب :
سوالات متداول بورسی