دستورالعمل اجراي طرح نيمرخ محلات سال 90
فصل اول. كليات
ماده 1. هدف
گردآوري و به روزرساني دادهها و اطلاعات اجتماعي و فرهنگي محله و شناسايي مشكلات و مسايل هر محله
ماده 2. ضرورت
برنامهريزي و سياستگذاري محله محور از منظر شاخصهاي اجتماعي و فرهنگي ایجاب میکند بطور پیوسته و مداوم رصد محله صورت پذیرفته و هر ساله اطلاعات محله به روزرسانی گردد.
ماده 3. تعريف واژهها
أ. نيمرخ : نيمرخ نمايي از جامعهي هدف (شهر، منطقه، محله و يا يک سازمان) در برههاي از زمان است که دادههاي ضروري و بنيادي را براي برنامهريزي موثر فراهم ميآورد. در نيمرخ امکانات مختلف فرهنگي و اجتماعي، اقتصادي، زيرساختي و سياسي ارائه ميشود.
ب. محله : محله کوچکترين واحد تقسيمات شهري است که با حوزه جغرافيايي خاص و معين مشخص شده و از جمعيت، فرهنگ و شرايط اقتصادي کمابيش متفاوتي برخوردار است و با نشانهها و عناصر شهري از هم تفکيک ميشود.
ت. نيمرخ محله : نيمرخ محله نمايي از محله است که با ارايه اطلاعات ضروري و بنيادي از يك محله مانند دادههاي فرهنگي و اجتماعي، اقتصادي، زيرساختي، امكان برنامهريزي موثر در محله را فراهم ميآورد. ث. اداره كل مطالعات: منظور اداره كل مطالعات اجتماعي و فرهنگي معاونت امور اجتماعي و فرهنگي شهر تهران است كه در اين دستورالعمل به اختصار "اداره كل مطالعات" ناميده ميشود.
ج. اداره پژوهشهاي محلي : منظور اداره پژوهشهاي محلي و پژوهشگران محله وابسته به اداره كل مطالعات است كه در اين دستورالعمل به اختصار "اداره پژوهشهاي محلي" ناميده ميشود.
ح. منطقه : منظور معاونت امور اجتماعي و فرهنگي مناطق 22گانه است كه در اين دستورالعمل به اختصار "منطقه" ناميده ميشود.
خ. مدير مطالعات منطقه : منظور مدير مطالعات معاونت امور اجتماعي و فرهنگي مناطق 22گانه است كه در اين دستورالعمل به اختصار "مدير مطالعات منطقه" ناميده ميشود.
د. سرپژوهشگر منطقه : منظور فردي است كه براي نظارت و پيگيري فعاليتهاي واگذار شده به پژوهشگران محلهها، از سوي اداره كل مطالعات تعيين شده است.
ماده 4. مستندات قانوني
أ. مصوبات شوراي محترم اسلامي شهر تهران
1. الزام شهرداري تهران به تهيه، تدوين و تكميل شناسنامه محله و منطقه مصوبه شماره 19310/1017/160 مورخ 09/11/1386
2. الزام شهرداري تهران به بهرهگيري از ظرفيتهاي موجود شهر تهران در تقويت اتحاد ملي و انسجام اسلامي مصوبه شماره 1762/1064/160 مورخ 30/02/1387
3. الزام شهرداري تهران به احياء، بازسازي و حفاظت آثار، بناها و اماكن انقلاب اسلامي مصوبه شماره 11726/1146/160 مورخ 07/07/1387
4. چگونگي مشاركت شهرداري تهران در ساماندهي بافت تاريخي، مذهبي و فرهنگي شهر تهران مصوبه شماره 13566/1168/160 مورخ 07/08/1387
5. الزام شهرداري تهران به شناسايي و معرفي محلهاي زندگي، فعاليت و آرامگاههاي مشاهير و مفاخر شهر تهران مصوبه شماره 8680/1018/160 مورخ 20/08/1387
6. دستورالعمل مشارکتهاي اجتماعي در محلهها شهر تهران (ابلاغ طرح مديريت محله و تشکيل کارگروههاي تخصصي ششگانه) مصوبه شماره 11785/1317/160 مورخ 13/8/1388
ب. لايحه برنامه پنجساله شهرداري تهران
1. ماده 3 بند 7 ب فصل راهبردهاي توسعهاي در زمينه شناسايي و تجليل از خادمان و ايثارگران عرصه خدمات فرهنگي و اجتماعي و رفاهي
2. بند3 راهبردهاي بخش توسعه اجتماعي فرهنگي در زمينه توسعه پايگاه دادههاي اجتماعي براي تهيه برآورد و پيوست اجتماعي
3. ماده 30 بند 5 بخش توسعه اجتماعي فرهنگي در زمينه شناسايي گروهها و افراد در معرض آسيبهاي اجتماعي و خدمت رساني به آنها
4. فرهنگي در ماده 30 بند 7 بخش توسعه اجتماع در زمينه همكاري با گروههاي مطالعاتي جهت استخراج اطلاعات آسيبهاي اجتماعي و كالبد شكافي آن
5. ماده 31 بند 1 بخش توسعه اجتماعي فرهنگي در زمينه مطالعه و تعيين و تبيين شاخصهاي اجتماعي و سازوكارهاي سنجش و ارزيابي سرمايههاي اجتماعي
6. ماده 31 بند 2 بخش توسعه اجتماعي فرهنگي در زمينه پايش و ارزيابي عملكرد و گزارش وضعيت شاخصهاي اجتماعي به تفكيك نواحي و محله
7. ماده 31 بند 2 بخش توسعه اجتماعي فرهنگي در زمينه تهيه و تدوين بانك جامع اطلاعاتي سازمانهاي غيردولتي و موسسات خيريه ارائه دهندهي خدمات فرهنگي و اجتماعي
8. ماده 158 بخش نظارت و ارزيابي در زمينه مطالعه و بررسي الگوهاي شاخص شهري و اندازهگيري شاخصها
ج. ابلاغيههاي معاونت امور اجتماعي و فرهنگي شهر تهران (اداره كل مطالعات)
1. دستورالعمل اجرايي برنامه هاي مطالعاتي اجتماعي و فرهنگي سال 1388 معاونتها، سازمانها و شركتهاي شهرداري تهران به شماره نامههای 107539/88990 مورخ 19/02/88
2. دستورالعمل و كتاب "راهنماي پيمايش نیمرخ محلههاي شهر تهران" به شماره نامههای 1074772/89990 مورخ 21/10/89 و 1035741/89990 مورخ 12/10/89
ماده 5. پيشينه گردآوري اطلاعات در شهرداري تهران
1. تدوين و طراحي اطلس محلهها در سال 1387 – سازمان فنآوري آمار و اطلاعات شهرداري تهران (شركت پردازش شهر تهران)
2. تدوين شناسنامهي آسيبهاي اجتماعي و فرهنگي محلهها در سال 1387 – معاونت امور اجتماعي و فرهنگي (شركت رفاه و تأمين اجتماعي - اداره كل مطالعات آسيبها)
3. طراحي سامانهي آمار و اطلاعات شهر تهران در سال 1388 - سازمان فنآوري آمار و اطلاعات شهرداري تهران
4. طراحي نرمافزار گزارشساز آمار و اطلاعات در سال 1388 - سازمان فنآوري آمار و اطلاعات شهرداري تهران
5. طراحي و اجراي نيمرخ محلههاي شهر تهران (گردآوري و بهروزرساني دادههاي اجتماعي و فرهنگي محلهها) در سال 1388- معاونت امور اجتماعي و فرهنگي شهر تهران (اداره كل مطالعات)
فصل دوم. نحوه اجرا
ماده 6. دادهها و اطلاعات اجتماعی و فرهنگی مورد نظر
در اجرای طرح نیمرخ محلههای شهر تهران (گردآوري و به روز رساني دادهها و اطلاعات اجتماعي و فرهنگي محله) گردآوري اطلاعات زير مد نظر است. راهنما و روشهاي گردآوري اين اطلاعات در قالب دستورالعمل و كتاب "راهنماي پيمايش نیمرخ محلههاي شهر تهران چاپ 1389" به شماره نامههای 1074772/89990 مورخ 21/10/89 و 1035741/89990 مورخ 12/10/89 در اختیار مناطق قرار گرفته است :
1. گردآوري اطلاعات جمعيتي محله
2. گردآوري اطلاعات اماكن شهري محله (اماكن مسكوني، آموزشي، فرهنگي، ورزشي، مذهبي، درماني و خدماتي، تأسيسات همگاني، تفريحي، خدمات شهري، خوابگاهها و سازمانهاي مردمنهاد و ...)
3. گردآوري اطلاعات افراد اثربخش محله (روحانيون، معتمدان، ، مشاهیر، نخبگان، ايثارگران و مديران و ...)
4. گردآوري اطلاعات گروههاي اثربخش محله (هيئتهاي مذهبي، سازمانهاي مردمنهاد و كانونهاي محلي و ...)
5. گردآوري اطلاعات مسائل و آسيبهاي اجتماعي و فرهنگي محله و نقاط مسئلهدار و آسيبخيز آن
6. گردآوري اطلاعات خدمات اجتماعي و فرهنگي ارايه شده از سوي شهرداري در محله (خدمات سلامت شهري، آموزشي و مهارتي، توسعه مشاركتهاي مردمي و محلي، توانمندسازي افراد و خانوادههاي آسيبپذير و ساماندهي مسائل و آسيبها و ...)
7. ورود اطلاعات در سامانه نيم ر خ محلات در سايت شهرداري تهران
ماده 7. مقدمات و ملزومات گردآوري اطلاعات
أ. سرپژوهشگر منطقه مكلف است كتاب "راهنماي پيمايش نیمرخ محلههاي شهر تهران" را از طريق مدير مطالعات منطقه تهيه و به همراه قرارداد به پژوهشگر محله تحويل دهد. چنانچه منطقه كتاب مورد نظر را از ناشر (شركت انديشهسراي شهر) تحويل نگرفته است، سرپژوهشگر منطقه نسبت به هماهنگي و دريافت كتاب از ناشر اقدام نمايد.
ب. لازم است سرپژوهشگر منطقه پيش از آغاز به كار، كتاب راهنماي مذكور را طي يك نشست با حضور تمامي پژوهشگران محله، به دقت و با صداي روان بخواند، اين حركت "خوانش ادبي" ناميده ميشود. سرپژوهشگر منطقه ميبايست ابهامات و يا پرسشهاي مطرح شده در نشست مذكور را يادداشت و در پايان نشست، به شكل مناسب و با دقت پاسخ دهند. چنانچه پرسش مطرح شده، براي سرپژوهشگر نيز ايجاد ابهام و پرسش نموده است، پاسخ به آن را منوط به استعلام از اداره كل مطالعات (اداره پژوهشهاي محلي) نمايد.
ج. سرپژوهشگر منطقه مكلف است نسخهاي از اطلاعات مربوط به هر محله را كه در آرشيو معاونت امور اجتماعي و فرهنگي ذخيره شده است، تهيه نمايد و نسخه اي از اطلاعات هر محله را به پژوهشگر همان محله ارايه نمايد. در اين زمينه اطلاعات زير پيشينه ابتدايي و وروديهاي اوليه كار محسوب ميشوند:
1. نيمرخ محلات منطقه اجرا شده در سال 1388
2. سند توسعه راهبردي محله
3. گزارشهاي همانديشيهاي سالهاي پيشين منطقه
4. گزارشهاي نظرسنجيهاي سالهاي پيشين منطقه
5. بخشنامهها و دستورالعملهاي سازماني و اجرايي منطقه
6. آرشيو خبري موجود محله (همشهري محله)
7. نسخهاي از گزارشها و خروجيهاي سامانه 137 و 1888
د. سرپژوهشگر منطقه مكلف است با همكاري پژوهشگر هر محله، نقشه محله و موقعيت هر محله را در يك نشست تخصصي به دقت بررسي نمايد و با بازديد ميداني يا پيمايش در معابر اصلي محله، با نقشه و با موقعيت محله از نزديك آشنا شود.
سرپژوهشگر منطقه مكلف است براي خويش و براي تمامي پژوهشگران محله (گروه همكار)، از مدير مطالعات منطقه گواهينامه و يا معرفينامه به امضاي معاون امور اجتماعي و فرهنگي درخواست و دريافت نمايد. در معرفينامه ميبايست نام دقيق پژوهشگر، نام طرح، موضوع و اهداف آن درج گردد.
أ. پيش از انجام كار ميداني، لازم است سرپژوهشگر و پژوهشگر محله، فرمها و پرسشنامههايي را كه بايد تكميل شود به دقت بررسي نمايند و فرد يا محل تكميل پرسشنامهها را به دقت شناسايي نمايند. سرپژوهشگر منطقه موظف است از محلهاي رجوع پژوهشگر محله در هر هفته اطلاع كسب نموده و از روش و نحوه گردآوري اطلاعات او بازخورد دريافت نمايد.
ب. يادآوري ميگردد كه بخش بسياري از اطلاعات نيمرخ با پرسش از افراد خاص يا مسؤولان و كارشناسان برخي دستگاههاي دولتي يا نهادهاي مردمي حاصل ميشود؛ بنابراين وضع ظاهري و پوشش و نحوه رفتار با هر يك از آنها ميتواند تأثير زيادي بر كيفيت كار شما و ادامه فعاليتهاي مديريت شهري در محله داشته باشد. ضمن آنكه ارتباط صحيح و مناسب در جلب نظر مساعد آنها در موفقيت شما تأثير بسزايي دارد.
سرپژوهشگر منطقه ميبايست نسبت به طراحي تقويمكاري براي پژوهشگران محله و ارايه گزارش كار هفتگي از آنها اقدام نمايد.
ط. سرپژوهشگر مكلف است هر هفته گزارش كار به مدير مطالعات منطقه ارايه نمايد و هر 15 روز يكبار نيز يك گزارش براي ارايه به معاون امور اجتماعي و فرهنگي منطقه (و اداره كل مطالعات) تهيه نمايد.
أ. پروژه نيمرخ محلات با شناسایی اولیه افراد و گروههای اثرگذار آغاز خواهد شد. در اين راستا لازم است ابتدا پژوهشگر محله با نظارت سرپژوهشگر منطقه مشخصات افراد و گروههاي اثرگذار محلي را كه سالهاي پيشين در منطقه شناسايي شدهاند و يا اسامي سازمانها و افراد اثرگذاري را كه به نحوي از انحاء در پروژه سهيم هستند و يا اثرگذار در محلهاند، تهيه نمايد و به ترتيب، به هر يك از افراد درج شده در فهرست رجوع نمايد و سپس مطابق با كتاب راهنماي نيمرخ محله، نسبت به تكميل پرسشنامه مربوطه اقدام نمايد. به اين رويه "آمادهسازي اطلاعات" عنوان ميشود. بديهي است با شناسايي افراد جديد اين فهرست در هر روز تكميل مي گردد. پژوهشگران محله بايد در قالب جدول زیر و تحت برنامه Excel2003 مشخصات اوليه افراد و گروههاي اثرگذار را ثبت نمايند:
أ. از آنجا كه شناسايي افراد و گروه های اثرگذار فرايندي مستمر تلقي ميگردد، پژوهشگر محله ميبايست تا هفته سوم مردادماه اين فهرست را بهروز رساني نموده و با رجوع به آنها، پرسشنامه اصلي را تكميل و در سامانه ثبت نمايد. در هزينه قرارداد هزينه اين بخش بهصورت پرسشنامهاي لحاظ شده است. لذا سرپژوهشگر منطقه ميبايست دقت نمايد كه پژوهشگران محله كمتر و يا بيشتر از استاندارد اعلام شده در هر بخش پرسشنامه تحويل ننمايد و در مجموع نيز به تعداد 200 پرسشنامه افراد اثرگذار و 50 پرسشنامه گروههاي اثرگذار تكميل و تحويل وي نمايند.
ب. سرپژوهشگر منطقه مكلف است تدابير لازم را انجام دهد تا تکمیل پرسشنامههای افراد و گروههای اثرگذار حداكثر تا پيشاز هفته پاياني مرداد ماه، اتمام پذیرد.
ج. سرپژوهشگر مكلف است با طراحي تقويم زماني بخش شناسایی آسیبها و مسایل اجتماعی و فرهنگی را از خردادماه آغاز و تا نيمه اول تيرماه با ارايه گزارش و فرمهاي مربوطه به پايان رساند. در اين بخش لازم است با رعايت كتاب "راهنماي پيمايش نيم رخ محله"، اقدامات زير انجام پذيرد: (به کتاب نیمرخ محلات صفحه 84 تا 111 نگاه شود)
1. برگزاري 2 نشست گروهی متمرکز در هر محله
2. انجام 2 مصاحبه با مدير محله (يا دبیر شوراياري در محلههاي فاقد مديريت محله) و مدير اجتماعي ناحيه
3. آمادهسازي فرمهاي مربوطه و دستهبندي مسايل و مشكلات
4. استخراج آمار و اطلاعات رسمي گزارش شده از محله با رجوع به نهادهاي ذيربط
5. استخراج و تدوين فرمهاي مربوط به خدمات اجتماعي و فرهنگي شهرداري در محله
بديهي است از آنجا حضور سرپژوهشگر محله در تمامي نشستهاي گروهي الزامي است، تقويم زماني از تداخل روز و ساعت نشستها در محلههاي زير نظر سرپژوهشگر، جلوگيري خواهد نمود.
ه. سرپژوهشگر مكلف است با هماهنگي و رايزني با نهادهاي اداري منطقه و محله، نسبت به گردآوری دادههای باقيمانده نيمرخ (جمعيتي و مكاني) و شاخصسازيهاي مربوطه، در بازه زمانی یکماهه تیر اقدام نمايد. (به بخشهاي اول تا سوم فصل دوم و هم چنين فصل سوم کتاب نیمرخ محلات نگاه شود) بديهي است اطلاعرساني به نهادهاي اجرايي و انتظامي حمايت كننده از طرح و نهادهايي كه محل رجوع پژوهشگر محله هستند، در كاهش مشكلات گردآوري ميداني موثر خواهد بود.
و. پژوهشگر محله مكلف است پس از پايان گردآوري اطلاعات هر بخش، تأييديه سرپژوهشگر محله و مدير مطالعات منطقه را دريافت و نسبت به ورود و ذخيره اطلاعات هر بخش در سامانه نيمرخ اقدام نمايد. سامانه نيمرخ هم بر روي سايت Tehran.ir و هم بر روي اينترانت شهرداري Tehran.iri قابل دسترسي براي پژوهشگران محله است. مدير مطالعات منطقه مكلف است پس از ورود اطلاعات در سامانه نرمافزاري نسبت به تأييد نهايي آنها در سامانه اقدام نمايد.
ر. بديهي است پژوهشگر محله ميبايست نسبت به ذخيره و حفاظت از مدارك، اسناد و اطلاعات گردآوري شده اقدام نمايد و اسناد مربوطه را در پايان كار تحويل سرپژوهشگر (و منطقه) نمايد.
ماده ۹. شيوه تدوين گزارش
أ. پس از گردآوري تمامي اطلاعات نيمرخ محلات و دريافت تأييديه آنها، پژوهشگران محله مكلفاند نسبت به تهيه گزارش عمومی- کارشناسی از محله اقدام نمايند. اين گزارش ميبايست در نيمه اول مردادماه تدوین و به سرپژوهشگران منطقه تحویل داده شود.
ب. سرپژوهشگران مناطق و مديران مطالعات (معاونت امور اجتماعی منطقه) میبایست هر كدام حداکثر ظرف مدت یک هفته نسبت به تأييد يا درخواست اصلاح گزارش اقدام نمایند.
ت. پژوهشگر محله موظف است براي تدوین گزارش مدیریتی و گزارشهای ویژه، مجوز و اعلام نیاز معاونت امور اجتماعی و فرهنگی را دريافت و پس از آن به مدت سه هفته از نیمه دوم مرداد ماه تا پایان هفته اول شهریور ماه اين گزارش را تدوين و ارايه نمايد.
ث. به زمانبندي اعلام شده در صفحه بعدي نگاه كنيد. سرپژوهشگر منطقه و پژوهشگران محله توجه داشته باشند زمان اعلام شده ناظر بر تاريخ پايان كار است (حداکثر زمان لازم برای اجرا) و نميبايست موعد شروع فعاليت تعبير شوند.
مطالب مشابه :
اطلاعاتی درباره ی خیابان ها ومناطق تهران
5 از شرق همسايه منطقه 2، از جنوب مجاور منطقه 9 و از غرب در مجاورت منطقه 21 منطقه 18 تهران
نقشه منطقهاي اجارهبها در تهران/5 نقطه گران تهران كجا است؟ /نرخ واقعي اجارهبهاي هر مترمربع واحد مس
نقشه منطقهاي با نرخ تورم 5/21 درصدي سال90 بر گراني املاك منطقه مركزي تهران
فایل کامل طرح تفصیلی تهران
فایل کامل طرح تفصیلی منطقه 1 تهران. به همراه کلیه پیوستها کلیه ی نقشه ها و منطقه 21 تهران.
آموزش تخلیه امن اضطراری (72 ساعت بعد از وقوع زلزله)
ستاد مدیریت بحران منطقه 21 از وقوع زلزله در شهر تهران. نقشه تخلیه امن اضطراری و
پيش شماره تلفن مناطق تهران
پيش شماره تلفن مناطق تهران منطقه 2شهرک قدس شيخ فضل الله نوری خوردين خيابان منطقه 21
نقشه آزادراه « تهران ـ شمال » تغيير كرد .
بنا به همين دلايل و بر اساس مصوبه جديد نقشه آزادراه تهران ـ شمال اين منطقه 21 مهر سال 75
دستورالعمل اجراي طرح نيمرخ محلات سال 90
اسامی پزوهشگران منطقه 21 شهرداری منطقه 21 کتاب اول -نقشه شهرداری منطقه 21 شهرداری تهران
نقاط زلزله خیز تهران + نقشه گسل ها
نقاط زلزله خیز تهران + نقشه گسل در منطقه شمال تهران نیز دارآباد، اقدسیه، پاسداران
قيمت مسكن در تهران
نقشه تهران در92 منطقه 21 در امتداد و جنوب منطقه 22 (در جنوب اتوبان تهران ـ كرج)
نقشه مناطق ثبتي استان تهران
نقشه مناطق ثبتي استان تهران دفتر اسناد رسمی 21 سنندج
برچسب :
نقشه منطقه 21 تهران