رهایی از آتش جهنم (1)

من نماز عشق را امشب بجا آورده ام                       با تمام خویشتن رو بر خدا آورده ام

چشم سر تاب تماشای تو را هرگز نداشت                لیک با چشم دلم رو بر دعا آورده ام

دستهای تشنه ام بنگر چگونه در سبوست               تشنگی ام را برِ آب شفا آورده ام

جام احساس کلام مدتی خالی شده است                   من دلم را در حضورت چون گدا آورده ام

چشمهای واژه ام در آتش هجر تو سوخت               باز هم من در فراقت گریه ها آورده ام

از برای ناله ی کمرنگ زار برگها                      برگهای مشق از احساس درد آشنا آورده ام

قدرت پرواز نبود در دل بیمار من                       جسم زار خویش را بهر دوا آورده ام

دست من خالی شد و پای صبور از جای رفت         هر چه در خود داشتم بی ادعا آورده ام

زخمه زن بر تارهای عمر من با دست عشق          جان خود را بی تعارف، بی ریا آورده ام

کشته شمشیر عشق فارغم از هست و نیست           جان خود را بهر جانان خون بها آورده ام

 نظام الدین نوری

 

راههای نجات از آتش جهنم چیست؟ شبهای رهایی از آتش جهنم همان عنوانی است که پیامبر رحمت برای دهه اخیر ماه مبارک رمضان برگزیده است، شبهایی که خداوند بدون کمترین واسطه ای و، بدون کمترین تشریع تکلیفی، کریمانه و فاضلانه ما را مشمول رحمت ها مغفر تهای وسیع خود و رهایی از آتش جهنم قرار میدهد. راههای داخل شدن به آتش جهنم متعدّد هستند.امام ابن قیم از کسانی است که اهل دقت و فهم و درک در آیات و احادیث بودند و بسیار موشکافانه به آیات قرآن و احادیث پیامبر می نگریستند و راههای داخل شدن به آتش جهنم را معرفی کرده اند تا این راهها را بشناسیم و سعی کنیم از راههایی که منجر به داخل شدن به آتش جهنم می شود دوری کنیم. لذا اگر راهها را شناختیم و تصمیم گرفتیم که از این راهها نرویم هدف، محقق شده که همان رهایی از آتش جهنم است. حدود هفتصد سال پیش امام ابن قیم (رحمت الله) سه در را از درهای هفتگانه جهنم را معرفی کرده است جهنم هفت در دارد لکلّ باب منهم جزء مقسوم) هر دری عده ای را فرا میخواند و ندای ( هل من مزید) سر میدهد. به تعبیر امام ابن قیم سه تا از این هفت در عبارت است از: باب شبهات،شبهه در عقیده،شبهه در انتخاب راه و...لذا شبهه یکی از درهایی است که اگر آن را عالمانه و عاقلانه به روی خود و دیگران نبندیم نهایتش داخل شدن به آتش جهنم است یعنی این که میدان و مجال به همه کس بالاخص قشر جوان و نسل فرهیخته و تحصیل کرده داده شود تا هر چه در دل دارند بیرون بریزند دردهای خود را بسیار واضح،صریح و روشن در مکتب ادیب عشق و حبیبان حکیم طرح کند و به نتیجه برسد و شبهات را کنار بزند بیمار عاقل کسی است که در اسرع وقت طبیب را بجوید و مخلصانه بدون هیچ ریایی در محضر او حضور پیدا کند و هر چه دل تنگش میخواهد بگوید مانند جوانی که در زمانی دچار حیرت و سرگردانی شده بود حیرتی که ناشی از کثرت مطالعات بود، حیرتی که ناشی از دانایی بود که عمق نداشت. مطالعات متعدد او را به حیرت کشانده بود شک در همه چیز حتی در وجود خود تا اینکه او را به اهل دل و طبیبی که دردهای درون را بسیار زیبا میشناسد معرفی می کنند اگر بیمار معرفی دقیق از خود نسبت به طبیب نداشته باشد کار بر طبیب بسیار دشوار میشود لذا متواضعانه می گوید که من بیمارم و طالب شفا هستم مگر این قرآن شفا نیست و خداوند نفرموده ﴿ وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاء{،من بیمارم،مشکل من نداشتی اطلاعات و معلومات نیست مشکل من این است که این اطلاعات وبال من شده است و این طبیب حکیم و حاذق به او میگوید آیا میخواهی خوب شوی،یا خوش؟ می گوید: من میخواهم شفا پیدا کنم دیگر چه فرقی میکند خوب یا خوش! میگوید نه، خوب شدن با خوش شدن تفاوت دارد،خربزه برای بیمار خوش است اما خوب نیست و دوا برای بیمار خوب است اما خوش نیست. راه رسیدن به خوبی ها ترک بعضی از خوشی ها است،راه رسیدن به شفا پرهیز از بعضی غذاها است پرهیز اساس همه دواها است این طبیب حکیم و عالم به قرآن او می گوید در سوره آل عمران آیه 92 آمده است که آیه است }‏ لَن تَنَالُواْ الْبِرَّ حَتَّى تُنفِقُواْ مِمَّا تُحِبُّونَ وَمَا تُنفِقُواْ مِن شَيْءٍ فَإِنَّ اللّهَ بِهِ عَلِيمٌ{ نمی توانید به خوبی و بِرّ برسید مگر رها کنید برخی از خوشی ها و محبوب هایتان را باید ترک خربزه کنی برای چند صباحی و دوا مصرف کنی تا به شفا برسی اگر دوا و خربزه را با هم مصرف کنید شفایی به دنبال نخواهد داشت.

ساعتی میزان این و ساعتی میزان آن                      ساعتی میزان خود شو تا شوی موزون خویش

 

شک اولین باب از باب هایی است که اگر انسان معالجه اش نکند یکی از درهای جهنم را به روی خود گشوده است.

اما باب دوم به تعبیر امام ابن قیم،باب شهوت است.شهوت نعمتی است که در وجود همه انسان ها قرار داده شده و چیز بدی نیست اما تابع آن شدن و به بندگی شهوت پرداختن خطرناک است شهوت را باید در کنترل داشت شبهات در سر است و شهوات در دل اگر شبهات در سر و شهوات در دل حاکم شد انسان نابود می شود. شهوات مختلف با معرفی قرآن از زن شروع می شود (‏ زُيِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ الشَّهَوَاتِ مِنَ النِّسَاء وَالْبَنِينَ وَالْقَنَاطِيرِ الْمُقَنطَرَةِ مِنَ الذَّهَبِ وَالْفِضَّةِ وَالْخَيْلِ الْمُسَوَّمَةِ وَالأَنْعَامِ وَالْحَرْثِ ذَلِكَ مَتَاعُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَاللّهُ عِندَهُ حُسْنُ الْمَآبِ ‏). ‏ براي انسان، محبّت شهوات ( و دلبستگي به امور مادي ) زینت داده شده است، از قبيل: عشق به زنان و فرزندان و ثروت هنگفت و آلاف و الوف طلا و نقره و اسبهاي نشاندار ( و مركبهاي ممتاز ) و چهارپايان ( همچون: شتر و گاو و بز و گوسفند... ) و كشت و زرع. اينها ( همه ) كالاي دنياي پست ( فعلي ) است و سرانجام نيك ( تلاشگران در راه حق ) در پيشگاه خدا است ( و همو داند كه در آخرت به نيكوكاران چه چيزهائي عطاء خواهد كرد ).قرار نیست از زن،مال،امکانات،رفاهیات و متاع زندگی دنیوی استفاده نکنید بلکه باید از اینها استفاده کرد منتها باید مواظب بود که شهوت، مرکب است و باید بر آن سوار شد نه آن را بر خود سوار کرد.

ترک شهوت ها و لذت ها سخاست              هرکه در شهوت فرو شد برنخواست،

 

 فرو شد یعنی غرق شد (وَلَا تَنسَ نَصِيبَكَ مِنَ الدُّنْيَا) و نصیب مشخص است و باید استفاده کرد اما مثل آدم بودن فضیلت است پیامبر مثل آدم استفاده کنید و اگر خلاف کردید مثل آدم توبه کنید. خداوند به آدم و همسرش می فرماید ﴿وَلاَ تَقْرَبَا هَذِهِ الشَّجَرَةَ فَتَكُونَا مِنَ الْظَّالِمِينَ﴾ به این درخت ممنوعه نزدیک نشوید شیطان او را وسوسه می کند و نزدیک می شود﴿ فَتَلَقَّى آدَمُ مِن رَّبِّهِ كَلِمَاتٍ فَتَابَ عَلَيْهِ﴾ آدم از خداوند آموخت که چگونه نافرمانیش را جبران کند و خداوند به او یاد داد ﴿رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنفُسَنَا﴾ ما ظلم کردیم آن چه را که باید انجام می دادیم انجام ندادیم ﴿ وَإِن لَّمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ﴾ اگر تو دست ما را نگیری و به ما کمک نکنی از زین کاران خواهیم شد. پیامبر فرمود: (کُلُّ بَنی آدَمَ خَطّاء وَ خَیرُ الخَطائین تَوّابون) مثل آدم باید توبه کنیم مثل آدم باید بندگی کنیم و اگر این کار را کردیم به کمال می رسیم. باب شهوت، باب دیگری است که اگر انسان آن را کنترل نکند دری از درهای جهنم را به روی خود گشوده است.

گر بر سر نفس خود امیری              مردی گر بر دگران خورده نگیری مردی

باب شهوت برتری دادن هوس بر خدا است برتری دادن هوای خویش بر ولایت رحمانی است. با دو قبله در ره توحید نتوان رفت راست یا رضای دوست باید یا هوای خویشتن.

 برای مقابله با شبهات در عقیده و شهوات در دل آیه 170 سوره اعراف رهگشاست ﴿ وَالَّذِينَ يُمَسَّكُونَ بِالْكِتَابِ وَأَقَامُواْ الصَّلاَةَ إِنَّا لاَ نُضِيعُ أَجْرَ الْمُصْلِحِينَ﴾ کسانی که کتاب هدایت را محکم گرفته اند و اقامه نماز می کنند و تمسک به کتاب شبهات را می زداید و اقامه ی نماز شهوات را کنترل می کند، اهل اصلاح شده اند اگر این آیه را در کنار آیه 59 مریم قرار دهید ﴿فَخَلَفَ مِن بَعْدِهِمْ خَلْفٌ أَضَاعُوا الصَّلَاةَ وَاتَّبَعُوا الشَّهَوَاتِ﴾ اضاعه ی نماز یعنی کم توجهی به نماز و سبک شمردن آن بستر و مقدمه ای است برای تبعیت از شهوات و نهایتش حیرت و سرگردانی است ﴿فَسَوْفَ يَلْقَوْنَ غَيّاً﴾با این نگاه متوجه می شویم مقابله با شهوات می تواند دری از درهای هفت گانه جهنم را به روی انسان ببندد. و سومین در، درِ غضب است قوه غضب به تعبیر امام غزالی در کنار قوه شهوت و قوه عقل است این قوه ها را خداوند از روی فضل و کرم به انسان ارزانی داشته است پس باید فرهنگ استفاده درست از این نیروها را داشته باشیم و به تعادل برسانیم چون از به تعادل رسیدن قوه عاقله انسان صاحب فضیلت حکمت می شود و از به تعادل رسیدن قوه شهویه، انسان صاحب فضیلت عفت می شود و از به تعادل رسیدن قوه غضبیه انسان صاحب فضیلت شجاعت می شود. سه فضیلت که جامع تمام فضائل هستند. (وَالَّذِينَ لَا يَدْعُونَ مَعَ اللَّهِ إِلَهاً آخَرَ) انسان های حکیم مشرک می شوند(وَلَا يَقْتُلُونَ النَّفْسَ الَّتِي حَرَّمَ اللَّهُ إِلَّا بِالْحَقِّ) و قتل نفس نمی کنند و از قوه غضبه درست استفاده می کنند و شجاعت دارند (وَلَا يَزْنُونَ) و زنا نمی کنند قوه شهویه را به تعادل رسانده اند و صاحب عفت شده اند(وَمَن يَفْعَلْ ذَلِكَ يَلْقَ أَثَاماً) هرکسی که این کارها را انجام دهد از گناهکاران است. قوه غضب کمترین پیامدش ضایع کردن حقوق مردم است. و باید مهار شود و به کنترل درآید.

اما اصول گناهانی که انسان را به جهنم می برد از نظر امام قیم عبارتند از:کبر که در تعریف پیامبر در حدیثی که امام مسلم روایت میکند آمده است: ( أَلکِبر بَطرُ الحَق و غَمطُ الناس) کبر نپذیرفتن حق و تحقیر مردم است، بی ارزش به دیگران نگریستن است و همیشه خود را از دیگران بهتر و برتر دانستن است و این بسیار خطرناک است. کبر بود که ابلیس را ابلیس کرد، کبر بود که ابلیس را به جایی رساند که گفت: ( أنا خَیرٌ مِنهُ ). من از آدم بهترم. (خَلَقْتَنِي مِن نَّارٍ وَخَلَقْتَهُ مِن طِينٍ) من را از آتش و او را از گل آفریده ای. مقایسه مادی است. به تعبیر منسوب به عیسی u (کَم مِن جَسَدٍ صَحیح و وَجهٍ صَبیح وَ لِسانٍ فَصیح غَداً بَینَ أطباق النّار یَصیح) چه بسیار جسم هایی که صحت کامل دارند چه بسیار صورت هایی که زیبا هستند و چه زبان هایی که فصیح و بلیغند در روز قیامت از میان آتش جهنم داد و فغان آن ها بالا میرود. کبر، انسان را ابلیس می کند هم چنان که ابلیس را ابلیس کرد(إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ) به هیچ دلیل هیچ کس حق ندارد خود را از دیگری برتر بداند. موضوعی که شیخ سعدی (علیه الرحمه) در آخر گلستان آورده که شخصی وارد مسجد شد در حالی که شراب خورده بود و به محراب مسجد رفت آنجا دستهایش را بالا برده وگفت خدایا من را به فردوس اعلی ببر.کنارش عالمی نشسته بود و تسبیحات می خواند. گفت: خدایا اگر او را به بهشت ببری من بهشت را نمی خواهم. در حالی که که (أنین المُذنِبین أَحَبَ اِلَی الله مِن صِیاح العابِدین) ناله انسانهای گناهکار نزد خدا ارزشمندتر از کبر و غرور انسانهایی است که با دو رکعت نماز فکر می کنند به اوج کمال رسیده اند دومین اصل از اصول معاصی، حرص است حرص بود که آدم را دچار هبوط گردانید امکانات فراوانی را خدا به آدم و همسرش داده بود و گفته بود که تنها به این درخت نزدیک نشوید اما همه آن امکانات را ندیدند و درخت را دیدند نتیجه محروم شدن از همه آن امکانات شد. سومین اصل از اصول معاصی آن حسد است. حسد دردی است که ایمان را می خورد همچنانکه که در حدیث به آن اشاره شده است

تمام حسنات و کارهای خوب انسان را حسد از بین می برد همچنان که آتش هیزم را می خوردو می سوزاند. حسد بود که یکی از پسران آدم را علیه دیگری شوراند و کار به قتل رسید اگر انسان از شر این سه بلا، و سه رذیلت یعنی کبر،حرص،حسد در امان باشد از همه ی گناهان در امان خواهد بود.

تابش


مطالب مشابه :


دریافت برنامه ی کلاسیه کلیه رشته های پیام نور

دانشجویان عزیز می توانند پس از ورود به سایت گلستان اخبار پیام نور,نمونه سوالات,جزوات




مدارک مورد نیاز برای تسویه حساب و فارغ التحصیلی دانشگاه پیام نور

مدارک مورد نیاز برای تسویه حساب و فارغ التحصیلی دانشگاه پیام نور معرفی سایت.




انتشار8عنوان مقاله علمی- پژوهشی اعضای علمی آذربایجان غربی در مجلاتISI

وبلاگ تخصصی گروه ریاضی دانشگاه پیام سایت دیدگاه پیام سیستم جامع دانشگاهی گلستان.




برگزاری اولین همایش منطقه ای تخصصی ریاضی و آمار

وبلاگ تخصصی گروه ریاضی دانشگاه پیام سایت دیدگاه پیام سیستم جامع دانشگاهی گلستان.




جدول آخرین لیست دروس عمومی و معارف دانشگاه پیام نور با آخرین تغییرات منتشر شد

جدول آخرین لیست دروس عمومی و معارف دانشگاه پیام نور وب سایت ، ما را از گلستان. دانشگاه




برنامه کلاسی

توانا بود هرکه دانا بود/ز یمن پیام نور دل پیر برنا بود صفحه سایت جامع گلستان




رهایی از آتش جهنم (1)

در آخر گلستان آورده که شخصی وارد مسجد شد در حالی که شراب مسجد نورارومیه. سایت تلاوت




برچسب :