معرفی مسیرهای كوههاي شمال تهران
به نام خدا<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
معرفی مسیرهای كوههاي شمال تهران
تهیه کنندگان: سعید حمیدی - فریبرز روزبهانی
كوههاي شمال تهران (جداي از لواسانات و لشكرك) را ميتوان به صورت كلي از شرق به غرب به دارآباد، و پارک جمشيديه، دربند، ولنجك و دركه تقسيم كرد. براي دسترسي به اين مناطق كافي است خود را به مركز شميران يعني ميدان تجريش برسانيد در اينجا پایانه اتوبوسهاي شركت واحد کنارحرم آقا امامزاده صالح می باشد و به هر يك از مناطق كه مايل می توانید بروید و همچنين تاكسيها و مينيبوسها نيز در اين خطوط فعالهستند. «كرايههاي تاكسيهاي شخصي از 250 تا 500 تومان می باشد» اگر موافق باشيد جاذبههاي هر يك از اين مناطق را به صورت جداگانه و كلي تشريح كنيم چون توضيح جزئيات از عهده اين مقاله خارج است. در ابتدا چند خواهش از شما عزيزي كه بعد از خواندن اين مقاله قدم به كوهستان ميگذاريد:
نخست اينكه هيچ وقت تنها به كوهستان نرويد. دوم هيچ وقت كوهستان را دست كم نگيريد چون با تمام جذابيتش خالي از خطر نيست. سوم زبالههاي خود را همراه خود به پايين بياوريد تا در آينده كوهستان به زبالهداني تبديل نشود و چهارم اينكه هيچ وقت به هواي كوهستان اعتماد نكنيد و از تجهيزات كافي از جمله پوشاك و تغذيه مناسب به همراه داشته باشید. پيشنهاد ميكنیم به عضويت يك گروه كوهنوردي نزديك محل زندگيتان در بياييد و يا اينكه اگر قدم به منطقه ميگذاريد سعي كنيد به دنبال افراد باتجربه بگرديد (از روي سن افراد و يا حتي شكل ظاهريشان) و همراه با اين افراد بالا برويد و از تجربياتشان استفاده كنيد و از كوهنورديتان بيشتر لذت ببريد.
خوب از دارآباد شروع ميكنيم. بعد از پياده شدن از اتوبوس دارآباد با كمي پياده روي در جادهاي خاكي به پاي كوه ميرسيم. تابلوي بزرگي كه نقشه منطقه را نشان ميدهد جلب توجه ميكند. از كنار تابلو مسير پاكوب و زيگزاگ سمت راست را ادامه ميدهيد و بعد از 20 دقيقه به كافه فرامرز ميرسيد كمي جلوتر از كافه به دوراهي ميرسيد كه اگر مسير سمت راست را انتخاب كنيد كمكم ارتفاع ميگيرد و به يالي ميرسيد كه شما را به خط الراس منتهي به قله دارآباد متصل ميكند كه ميتوانيد از مناظر روي خطالراس از جمله دماوند، سركچالها و ... لذت ببريد خط الراس را ادامه ميدهيد و به قله دارآباد ميرسيد ( حدودا بطور میانگین سه ونیم ساعت زمان برای صعود لازم است) اگر تا به حال هيماليا نرفتهايد ميتوانيد در اينجا بخشي از آن را در تيغههاي زيباي بعد از قله دارآباد كه به قله توچال منتهي ميشود ببينيد كه در بهار به اوج زيبايي خود (اما خطرناك) ميرسد.( لازم بذکر است برای عبور از این تیغه ها نیاز به آمادگی جسمانی و تجربه کوهنوردی بالا می باشد ) و يا اينكه وقتي به دوراهي ميرسيد مسير مستقيم را پيش بگيريد و وارد دره شويد توسط جادهاي پاكوب و زيگزاگ و علامتگذاري شده از آبشار غلاك، آبشار چال پونه، آبشار چال مگس، آبشار كبوترخوان و آبشار دماسبي و چشمههاي درازلش، آب حيات و چهون و ... باغچه خليل ديدن كنيد. «يادآور ميشود كه اين مقاله فقط جهت آشنايي است، بهتر است كه شما با شخص با تجربه وارد منطقه شويد به خاطر شرايط متغير جوي دربها رو كلاً در كوهستان احتمال سيل داخل دره و رعد و برق روي خط الراس وجود دارد»
حال به سراغ جمشيديه ميرويم از ميدان قدس (تجريش) توسط خودروهاي شخصي، خود را به نزدیک پارك زيباي جمشيديه در پاي كوه ميرسانيم. اكثراً اين پارك به خاطر جذابيتهاي خاصاش مثل آلاچيقهاي زيبا و نردههاي چوبي و استخر سنگي و رستورانهاي سنتي خود، در ارتفاع هميشه پذيراي سيل عظيمي از علاقهمندان به طبيعت است. بعد از پارك توسط جادهاي پهن و پاكوب از كنار رودخانه به سمت بالا حركت كنيد در سمت چپ مسير درختان تا خود پناهگاه كلكچال شما را همراهي ميكنند. مسير خاكي و زيگزاگ را ادامه ميدهيد بعد از گذران چند كافه و ديدن درههاي هول چران يكباغ و كلكچال در سمت چپ رو به پايين حدوداً بعد از 30/2 الي 3 ساعت به اردوگاه كلكچال ميرسيد. در اينجا امكانات ورزشي و رفاهي خوبي براي يك روز تعطيل مهياست بعد از اردوگاه شما ميتوانيد به قله كلكچال، دره پيازچال، قله توچال ، پناهگار شيرپلا و یا قله اسپیلت دسترسي پيدا كنيد كه مستلزم آمادگي جسماني خوبي ميباشد. در مورد جمشيديه به همين اكتفا ميكنيم .
در خصوص منطقه دربند به آگاهی می رساند. دربند را ميتوان به دو دسته دربند و گلابدره تقسيم كرد. شما براي گلابدره ميتوانيد ماشينهاي شخصي باغ شاطر و يا امامزاده قاسم را سوار شويد و به پاي كوه برسيد در اينجا بعد از گذر از جنگل به جادهاي خاكي ميرسيد كه در سمت چپ آن رودخانهاي جريان دارد. بعد از گذر از سد كوچك بتوني وارد دره ميشويد كه صداي آب رودخانه وزش باد و رقص درختان خاطرهاي فراموش نشدني را در ذهن شما پديدار ميكند. مسيرپاكوب بعد از سد را ادامه ميدهيد و به كافهاي در ابتدای مسير ميرسيد از اينجا دو مسير پيش رويتان است اگر مسير كافه را پيش بگيريد بعد از گذر از كافه وارد درهاي ميشويد و كم كم ارتفاع ميگيريد و بعد از مدتي به دره پر دار و درخت يكباغ ميرسيد از دره يكباغ توسط پاكوب دربالاي سمت راست باغ نيز ميتوانيد خود را به جادهاي برسانيد كه به اردوگاه كلكچال منتهي ميشود. ولي اگر مسير زيگزاگ كنار كافه را ادامه دهيد بعد از ارتفاع گرفتن به باغ افشار ميرسيد. در اينجا از چشمه آبي مينوشيد و مسير خاكي را ادامه ميدهيد و خود را به دره وزباد ميرسانيد. اين دره نيز قطعهاي از بهشت است كه ميتواند محل مناسبي براي استراحت و آرامش باشد.از اينجا نيز ميتوان بعد از گذر از دره به اردوگاه كلچال برسيد كه اين امر شناخت خوب منطقه را ميطلبد.
حال به سراغ بخش ديگر دربند ميرويم. براي دسترسي به دربند ماشينهاي واقع در ميدان تجريش را سوار ميشويد و خود را به مجسمه واقع در ميدان سربند ميرسانيد بعد از مجسمه ديواره مارتينال در همين ابتدا به شما خوشامد ميگويد. مسير كافهها را در كنار رودخانه پيش ميگيريد و كمكم ارتفاع ميگيريد بعد از گذر چند پل زيباي چوبي به ده تاريخي پس قلعه ميرسد بعد از گذشتن از ده به پلي فلزي ميرسيد كه از اينجا دو مسير مقابل شماست يك مسير زير پل است كه بعد از گذر از پل چوبي شما را به منطقه بنديخچال هدايت ميكند كه محل بسيار مناسبي براي علاقهمندان به سنگنوردي است. كه هر هفته بسياري از سنگنوردان را به سوي خود فرا ميخواند و مسير ديگر اينكه مستقيم مسير را ادامه ميدهيد و بعد از گذر از چند كافه و كمي ارتفاع گرفتن دوباره به يك دوراهي ميرسيد كه با تابلو مسير را مشخص كرده است. مسير سمت چپ شما را به هتل اوسون، ديواره زيباي اوسون، آبشار بلند سوتك و در بالاتر ايستگاه پنج تله كابين و درهي پر آب ارس و همچنين قديميترين مسير صعود به قله توچال يعني اسپيدكمر دعوت ميكند. ولي مسير سمت راست كه از كنار جنگلي داخل دره ميگذرد، بعد از گذر از چند كافه كمي ارتفاع ميگيريم شما در سمت راست خود ميتوانيد منطقه بنديخچال را با آن سنگهاي زيبايش و همچنين سنگنوردان مشتاق را در حال سنگنوردي مشاهده كنيد و همچنين ديواره بلند بنديخچال (شروين) كه مانند نگيني در انتهاي آن ميدرخشد. مسير را ادامه ميدهيد و به كافه رجب در كنار قرارگاه امداد نجات داودي ميرسيد استراحتي كوتاه ميكنيد؛ از اينجا به بعد تا پناهگاه شيرپلا بايد با دقت بيشتري گام در مسير بگذاريد. مسير بسيار سرسبز و زيباست. بعد از گذر از آبشار دوقلو و كمي درگيري با ابزار كار گذاشته شده در مسير به يكباره با ديدن پناهگاه شيرپلا و آبشار زيبايش خستگي از تنتان بيرون ميرود. حدوداً از ميدان سربند تا شيرپلا 30/2 الي 2 ساعت زمان لازم است. پناهگاه بسيار مجهز و امكان شبماني نيز فراهم است. در اينجا كوهنوردان بسياري را ميبينيد كه بعد از استراحت در پناهگاه به سمت جانپناه اميري و قله توچال حركت ميكنند. عدهاي نيز از سمت راست روانه قله كلچال می شوند و دره زيباي ارس( سمت راست )، ايستگاه پنج تله كابين توچال و چشمههاي نرگس (يكي از سرچشمههاي اصلي رودخانه دربند ميباشند.) ميباشد .
پس از دربند به منطقه ولنجك ميرسيم از تجريش با ماشين خود را به ولنجك ميرسانيد. در اينجا دو حالت وجود دارد حالت اول اينكه بعد از گذشتن از پاركينگ توسط جادهاي آسفالته به ايستگاه يك تله كابين توچال ميرسيد. در اينجا امكانات رفاهي خوب و جذابي مهياست خود را توسط جادهاي خاكي و مارپيچ به ايستگاه دوم ميرسانيد.. از اينجا به بعد درختان ديگر شما را همراهي نميكنند. اما در عوض شما ميتوانيد منظرهي بسيار زيبايي را از شهر بزرگ تهران ببينيد اينجا را بام تهران نيز مينامند. مسير خاكي و مارپيچ بعد از ايستگاه را ادامه ميدهيد. و در صورت تمايل قله كماچال را صعود ميكنيد. و در غير اين صورت خود را به ايستگاه پنج ميرسانيد. كلا 4 الي 5 ساعت زمان كافي است. امكانات خوبي نيز در اينجا فراهم است. از اينجا شما ميتوانيد در سمت شرق به سمت دربند و در سمت غرب به سمت دركه سرازير شويد كه بدون شناخت كافي از منطقه امكانپذير نيست. حالت دوم اينكه شما اگر قصد اسكي داريد ميتوانيد با سوارشدن بر كابين در ايستگاه يك وديدن مناظري چون درههاي عميق و سرسبز و مخوف دربند و ولنجك و جانپناههاي اميري و اسپيدكمر و همچنين قلههاي زيباي كلچال، و پيازچال، اسپيلت، كماچال و خط الراس زيباي چين كلاغ به توچال خود را در كمتر از يك ساعت به ايستگاه 7 در پيست اسكي توچال برسانيد كه ميتوان پيست را به كاسهاي سفيد تشبيه كرد كه هتل توچال مانند ياقوت قرمزي در وسط آن ميدرخشد اين كوهپيمايي مكانيكي نيز لذت خاص خود را دارد. (هزينه رفت و برگشت تلهكابين حدوداً 15 الي 20 هزار تومان ميباشد.) از اينجا تا قله توچال 45 دقيقه زمان لازم است از ايستگاه هفت نيز شما ميتوانيد توسط جادهي تاريخي ناصري خود را به امامزاده داود و شهرستانك برسانيد كه بدون تجربه كافي اين امر ممكن نيست .
حال در پايان به دركه ميرسيم. از تجريش توسط ماشين خود را به ميدان دركه ميرسانيد و بعد از سلامي خدمت آقا امامزاده سيد محمدولي مسير پاكوب در كنار رودخانه را به سمت بالا ادامه ميدهيد. بعد از گذر از هفت حوض و دره گورا و چند كافه به دوراهي ميرسيد كه علامت مشخصي هم ندارد مسير سمت چپ به سمت جنگل كارا ميرود. كه محل مناسبي براي استراحت و اتراق ميباشد. از جنگل شما ميتوانيد قله چين كلاغ و قله زيباي دوشاخ و سياه سنگها را صعود كنيد كه دوباره به تجربه و شناخت شما بستگي دارد. (لازم به ذكر است كه اين قلهها را ميتوان از سعادت آباد و فرحزاد از يال غربي قله نيز صعود كرد). اگر مسير سمت راست دوراهي را ادامه دهيد وارد درهاي عميق ميشويد كه بسيار جالب مهيج و واقعاً ديدني است. صوت خوش بلبل و رودخانه و درختان سرسبز سربه فلك كشيده روح آدمي را جلا ميدهند خدا در همين نزديكي است پس او را ميستاييم و شكر نعمتش را به جا ميآوريم. بعد از گذر از بند گلارنگ آبشار زيباي جوزك، اذغالچال و بند سياه كرك به پناهگاه پلنگچال ميرسيد بعد از پناهگاه شما ميتوانيد به سمت ايستگاه 5 تلهكابين، هفت چشمه، يوردكاظم و ... حركت كنيد كه آمادگي و تجربه شما نسبت به منطقه را ميطلبد.
خوب ما مقاله را در اينجا به پايان ميرسانيم فقط اميدواريم در شما انگيزهاي ايجاد كرده باشيم تا قدم به دامان طبيعت بگذاريد و پي به اسرار و مواهب آن ببريد. اين امكان پذير نخواهد بود مگر با عمل و حركت.
پیروز باشید
گروه کوهنوردی همت شمیران
سعید حمیدی – فریبرز روزبهانی
http://www.shemirankooh.ir/
مطالب مشابه :
معرفی مسیرهای كوههاي شمال تهران
معرفی مسیرهای كوههاي شمال تهران تابلوي بزرگي كه نقشه منطقه را نشان تهران گروه کوه
تابلوهای راهنما در مسیرهای کوه نوردی شمال تهران
عملیات تابلوگذاری جهتنما در مسیرهای کوهنوردی شمال «تهران های فدراسیون
گزارش دوره آموزش نقشه خوانی و مسیر یابی توسط GPS
هر چه نقشه های منطقه ای که در حافظه گیرنده بارگذاری می شود دقیق تر نقشه کوه های شمال تهران
گردهمایی تشکل های کوه نوردی استان تهران
، اطلاعات جمع آوری شده از فعالیت های کوه نوردان و دیواره نوردان خانه کوه نوردان تهران
کوه های جهان
کوهنوردی ، کوه پیمایی، طبیعت کوههای ایران را براتون در پست های قبلی معرفی کردم ، بد
نقشه قله هاي البرز مركزي
نقشه قله هاي البرز چهره های ماندگار کوه های تهران کوه
کوه های ایران ( آ )
قابل توجه که کوه های خوزستان با توجه به کمی ارتفاع از سطح دریا داری نقشه کوه های شمال تهران
نقشه گردشگری (کوه نوردی) کوه دماوند
شرکت سیمای کوچ با نظر و لطف خداوندی؛ نقشه های گردشگری جدید خود را باشگاه کوه نوردی تهران
جی پی اس GPS با ای جی پی اس AGPS چه فرق هایی دارد؟
ماهوارههای جیپیاس، هر روز دو بار در یک مدار دقیق دور زمین می نقشه کوه های شمال تهران
برچسب :
نقشه کوه های تهران