فصل دوم : كليات اسكان

تالیف : خلیل جاسم پور

کارشناس امداد ونجات و آموزش جمعیت هلال احمر اهواز

 

در مواقع بروز سوانح طبيعي نظير زلزله ، طوفان ، آتش سوزي هاي بزرگ و سيل لزوم فوريت كمك به مردم سانحه ديده ايجاب مي كند كه براي اسكان موقت آنان به تاسيس اردوگاه هاي فوري اقدام شود ، در واقع افرادي كه در اين اردوگاه ها مقيم مي شوند در وهله اول از تسهيلات مسكن محروم مي باشند و جز يك چادر چيز ديگري ندارند.

در حوادث و بلاياي طبيعي و غير طبيعي از دست دادن سرپناه باعث شكست روحيه و پراكندگي انسان ها مي گردد. به همين دليل پس از اين حوادث ، اولين چيزي كه اعتماد و روحيه را به افراد آسيب ديده بر مي گرداند داشتن سر پناه مناسب و جمع شدن خانواده است كه شامل:

1-   چادر يكي از سهل الوصول ترين و راحت ترين و متداولترين نوع سر پناه اضطراري است. مهمترين بخش كمك رساني و امداد ، بستگي به ايجاد سرپناه به صورت سريع و اصولي مي باشد تا بتوان ديگر كمك ها را انجام داد.

2-   در بعضي موارد نقاط مسكوني صدمه نديده اي يا بناهاي دولتي قابل سكونت كه در آن حوالي قرار دارند و يا بخش سالم مانده شهر مي توانند مردم مصيبت زده را پناه دهند.

3-    از سر پناه هاي پيش ساخته آلومينيومي نيز در بعضي كشور ها به عنوان اردوهاي نيمه دائمي استفاده شده است.

4-   محل هاي اردوهاي تفريحي كه در نزديك شهر يا محل وقوع بلا قرار دارند محل هاي مناسبي هستند زيرا اغلب داراي بعضي تاسيسات بهداشتي مي باشند.

پس از وقوع زلزله و يا طوفانهاي ويرانگر ، برخي از مردم كه مسكن خود را از دست داده اند ممكن است محل اسكان در مناطق بستگان و دوستان خود پيدا نمايند. درمواردي كه افراد تخليه شده بايد بيش از چند روز در محلي بمانند ، مسئول امور بهداشت محيط موظف است نظارت نمايد.بنابراين ضروري است كه امدادگران ، اولويت ايجاد يك اردوگاه موقت را در نظر داشته و در محل هايي كه امكان استفاده از اردوگاه هاي آماده و يا بناهاي عمومي نيست ، بايد سريعاَ با برپايي يك اردوگاه چادري ، آماده اسكان آسيب ديدگان باشد. اساس اين اردوگاه هاي چادري ، بر پايي مناسب و منظم آن است. مقامات بهداشتي غالباَ مسئوليت مستقيم در استقرار و بر پا نمودن ، اردوگاه ها و اقامتگاه هاي موقتي را برعهده ندارند ولي از آنجايي كه بسياري از جنبه هاي اداره اين اماكن در رابطه با بهداشت ساكنان آن ها      مي باشد، بنابراين هماهنگ كننده امدادهاي بهداشتي بايد حتي المقدور در تصميم گيري ها مداخله و مشاركت داشته باشد. اقامتگاه هاي موقتي و يا اردوگاه هاي دائمي در موارد مختلفي بر پا مي گردند. مثلاَ پس از وقوع سيل اهالي را به مناطق مرتفع و زمين هاي خشك کوچ مي دهند. اين گونه محل هاي اقامت پس از فرونشيني سيل خود به خود به هم ريخته و از هم پاشيده  مي شوند ولي در مواقعي كه سيل موجب بروز خسارات جدي بر مزارع و ساختمانها ننمايد ممكن است زندگي در آن ها براي مدتهاي طولاني ادامه يابد. پس از آغاز تكان هاي اوليه و احتمال ادامه خطر ، غالباَ مردم به فضاهاي باز يا پاركها و مزارع پناه مي برند، زمين هايي كه اهالي فقيرنشين در قبل از وقوع زلزله در آن ها سكونت داشته اند ممكن است جهت ساختمان سازي مناسب نباشد كه در منازل استيجاري زندگي  مي كند ممكن است تشخيص دهند كه مالكان منازل پس از وقوع حوادث تمايلي به مرمت و يا احداث ساختمان جديد نداشته باشند و يا اجاره منازل جديد بسيار گران باشد. كمك ها و مساعدتها بايد در درون و يا در مجاور منازل اهالي آسيب ديده فراهم گردد و در صورت امكان از كمپ هاي بدون مشاوره و اجباري بايد خودداري گردد.

1-2- اسكان و انواع آن

اسكان به معناي تامين حداقل امكانات جهت ادامه حيات آسيب ديدگان در مكانها و سرپناه هاي قابل قبول مي باشد و سر پناه به معناي محل مسقف با محدوده مشخص و از جنس مصالح ساختماني ، چادر يا پيش ساخته است. انواع اسکان ، اسكان اضطراري و اسكان موقت و دائم مي باشد.

1-1-2- اسكان اضطراري و خصوصيات آن

در حوادث بزرگ چون مسئولين محلي خود جزء آسيب ديدگان هستند و شناسايي محل مناسب براي نگهداري بازماندگان به منظور ارائه حداقل خدمات مطلوب ميسر نمي باشد ، در روزهاي اوليه مردم را در ساختمان هاي باقيمانده و سالم كه احتمال خطر و ريزش ندارند نگهداري مي نمايند و يا سر پناه به آنها تحويل داده مي شود. خصوصيات اسكان اضطراري به شرح ذيل مي باشد.

1- سريع انجام مي گيرد        

        2- پراكنده است                               

       3- محدوده خانوادگي مشخص نمي باشد   

       4- نظارت كافي نيست      

       5- امكانات با تاخير توزيع مي گردد      

       6- رعايت عدالت مشكل است

       7- مشكلات بهداشتي ديده مي شود    

       8- مشكلات امنيتي مشهود است

       9- آشفتگي رواني وجود دارد    

      10- مراكز خدمات رساني در دسترس نيست    

      11- برنامه ريزي براي خدمات بعدي را با مشكل مواجه مي كند.

2-1-2- اسكان موقت و خصوصيات آن

چند روز بعد از حادثه و با توجه به شدت حوادث در مكانهاي مشخص و داراي محدوده سرپناه تامين مي گردد. خصوصيات اسكان موقت به شرح ذيل مي باشد :

1- به موقع انجام مي گيرد      

        2- متمركز است        

       3- محدوده خانوادگي مشخص مي باشد                 

       4- نظارت وجود دارد     

     5- امكانات به موقع توزيع مي شود      

     6- عدالت در توزيع رعايت مي گردد    

     7- مشكلات بهداشتي به حداقل مي رسد                

     8- امنيت برقرار مي گردد         

     9- آشفتگي رواني كاهش مي يابد            

    10- مراكز خدمت رساني قابل دسترسي است       

   11- براي تصميم گيري هاي بعدي وجود ندارد.

3-1-2- اسكان دائم و خصوصيات آن

پس از اسكان موقت ، اسكان دائم صورت مي گيرد كه به شيوه هاي زير ديده مي شود :

1- ساخت شهرك هاي جديد                               2- بازسازي منازل آسيب ديده

 


مطالب مشابه :


فصل دوم : كليات اسكان

اسکان اضطراری و اردوگاه - فصل دوم : انواع اسکان ، اسكان اضطراري و اسكان موقت و دائم مي باشد.




دستور العمل اسکان اضطراری

ردیف. نوع اسکان. شماره اولویت. ملاحظات و معیار های انتخاب. 1. اسکان اضطراری در ساختمانها و




اسکان اضطراری و اردوگاه

@سوانح طبیعی و غیر طبیعی@ - اسکان اضطراری و اردوگاه - برپایی یک اردوگاه اضطراری مراد ما در




کلیات بلایا

اسکان اضطراری و اردوگاه - کلیات بلایا - آموزشی تالیف : خلیل جاسم پور. کارشناس امداد و نجات




مانور زلزله و اسکان اضطراری در شهرستان اردستان برگزار شد

زواره نيوز - مانور زلزله و اسکان اضطراری در شهرستان اردستان برگزار شد - زواره




اسكان اضطراري و سرپناه موقت

سرپناه اضطراری نقش‌های مهم و • در اسکان آوارگان ناشی از سوانح، سه شیوه کلی زیر را




برچسب :